Google julkisti tänään uuden Pixel 4a -älypuhelimen seuraajaksi viime vuonna julkaistulle Pixel 3a:lle. Uutuus sijoittuu mallisarjastossa viime vuoden loppupuolella julkaistun Pixel 4:n alapuolelle. Puhelinta odotettiin esiteltäväksi alun perin jo toukokuussa viime vuoden 3a-mallin tavoin, mutta koronapandemian seurauksena perutun Google I/O -tapahtuman myötä kuluttajat ovat jääneet odottamaan puhelimen julkistusta ilman suurempia ennusmerkkejä tulevasta.
Kalliimman Pixel 4:n metallista ja lasista koostunut rakenne on saanut väistyä keskihintaluokkaan tähtäävästä uutukaisesta muovin tieltä ja Pixel 4a runko on yhtenäinen saumaton pala polykarbonaatti-muovia. Etupuolelta Googlen uutukainen ottaa kuitenkin harppauksen kalliimpaa sisarustaan modernimman näköiseen suuntaan luopuessaan ylälaitaa kiertäneestä paksummasta kehyksestä näytön vasempaan yläkulmaan reikään sijoitetun etukameran myötä. Käytännössä tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että Pixel 4:stä löytynyttä kehittynyttä kasvojentunnistustekniikkaa 4a ei sisällä.
Viime vuoden viitoittamaan tapaan Pixel 4a panostaa jälleen edullisemmasta hintaluokastaan huolimatta kameraan. Takakuoren kamerakehikko muistuttaa ulkonäöllisesti huomattavan paljon Pixel 4:stä löytynyttä, mutta kahden sijaan siinä lepää vain yksi kamera. Kamerana toimii ainakin speksien valossa kalliimmasta sisaruksestaan tuttu 12 megapikselin sensori suurehkolla 1,4 mikrometrin pikselikoolla, Dual Pixel -automaattitarkennuksella sekä optisesti vakautetulla f1.7-aukkosuhteen objektiivilla.
Pixel 4a:n sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri, jonka tukena on 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Virtaa kokonaisuudelle on antamassa 3140 mAh:n akku. Viime vuoden tavoin kameraa lukuun ottamatta puhelimen rautaominaisuudet ovatkin siis hyvin normaalit hintaluokassaan.
Pixel 4a:n tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat: 144 x 69,4 x 8,2 mm
- Paino: 143 grammaa
- Rakenne: polykarbonaatti-muovi
- 5,81” OLED-näyttö, 1080 x 2340
- Qualcomm Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri (2 x 2,2 GHz Kryo 470 Gold & 6 x 1,8 GHz Kryo 470 Silver, Adreno 618 GPU)
- 6 Gt RAM-muistia
- 128 Gt tallennustilaa
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual band, GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, NFC
- LTE-A, 3CA, Cat12 (600 / 75 Mbps)
- 12,2 megapikselin takakamera (1/2,55”, 1,4 um pikselikoko, 27 mm), f1.7, Dual Pixel PDAF, OIS
- 8 megapikselin etukamera (1,12 um pikselikoko, 24 mm), f2.0
- Sormenjälkilukija, 3,5 mm kuulokeliitäntä
- 3140 mAh akku, USB Type-C (USB 3.1), USB Power Delivery 2.0, 18 watin pikalataus
Google Pixel 4a on ennakkotilattavissa Yhdysvalloissa välittömästi 349 dollarin suositushintaan ja valituissa Euroopan maissa 10. syyskuuta. Suomi ei kuulu näiden maiden joukkoon. Toimitukset puhelimella alkavat Yhdysvalloissa 20. elokuuta ja Euroopassa 1. lokakuuta.
Lähteet: 9to5google, GSMArena
Onks tää vitsi? On se Google kyllä jännä yhtiö kun rahaa ei Euroopasta halua.
Vaikuttaa oikein hyvälle paketille. Akku saisi olla järeämpi, mutta aika normalille tuntuu tuo kokoluokka olevan.
Langattoman latauksen olisi voinut pitää tuotta.
4;sessa on hienosti sellainen, mutta akku on vielä pienempi.
Jo pelkän koon takia olisi vahva osto ehdokas kun noita pienempiä puhelmia on markkinoilla todella vähän kohtalaisella raudalla.
Akku tosian saisi olla suurempi kun viimeiset pixel mallit ovat olleet heikkoja siinä.
Juuri tämä koko taitaa ratkaista asian omalla kohdallani. Kun haussa on nykyistä Nokia 8:ia pienempi (tai max sama koko), mahdollisimman puhdas android ja pitkä päivitystuki. Myös 3.5mm kuulokeliitin plussaa, vaikka ei ehdoton olekkaan.
Luultavasti tilaan heti kun tulee esim Saksan Amazoniin tai johonkin muuhun kauppaan josta hyvä tilata Suomeen.
4a 5G tulee olemaan tuo "XL" malli ilmeisesti
340e on Saksan hinta, josta se käytännössä suomeen pitää tilatakin jos sellaisen haluaa.
Anandtech oli ainakin merkannut hinnan 349€ omaan taulukkoonsa. En tiedä, onko sitä virallisesti missään ilmoitettu.
Anandtech sanoo, että tuo lokakuu koskee vain brittejä. Muualla Euroopassa julkaisu on syyskuussa
"with later release dates in other markets such as October 1st for the UK, and late-to-mid September for other European markets"
Ja tämä menee kyllä tilaukseen.
Euroopassa (Saksassa) hinta on 340,20eur
Ainoa miinus tulee akun koosta, tuohon koko luokkaan kun saisi esim. 4000 mAh. Ei haittaa vaikka paksuutta tulisi vähän lisää.
Onko tuo Saksan eurohinta linjassa aiempien Pixelien dollari-euro hintamuunnosten kanssa? Kuullostaa erikoiselta matalampi luku euroina.
Dollarin kurssiin tuli heinäkuussa suurin pudotus sitten vuoden 2010, mikä varmaan osittain selittää hinnoittelua.
Ainakin noissa ensimmäisissä testeissä on kovasti kehuttu akunkestoa, saa nähdä sitten mikä on todellisuus kun laajemmalti tulee käyttäjäkokemuksia.
Saksassa myös laskettu ALV:tä 19%- > 16% koronan takia talouden parantamiseksi joka varmaan myös vaikuttaa.
+täysin puhdas ja uusin android ja välittömät päivitykset
+3.5mm plugi
+hyvä kamera
-vain yksi kamera
-sd-korttipaikka puuttuu
-akku voisi olla hieman isompi
Tämä menee varmaan ostoon ihan vain puhtaan Androidin takia, mutta kuinkahan se kaduttaisi kun samaan rahaan saa enemmän rautaa Galaxy A71 muodossa, jossa laajakulmakameraa, isompaa akkua, SD-korttia, mutta sitten ne Samsungin päivitykset tulee joskus vuoden päästä Pixelistä.
Softa varmaan pikkusen luotettavampi.
Tätä en oikein aina tajua, mulla on iPhone 8 Plus 64GB ja pelejä/appeja varmaan yksi "sivullinen" ja silti about 40GB tilaa. Mihin sitä tilaa nykyisin tarvii kun musat tulee spotifysta ym?
En nyt sinänsä adapteriakaan näe huonona asiana, ajattelen sen lähinnä 5cm kaapelinjatkeena. Itse en ole edes kokeillut tuota Applen versiota mutta oletan sen toimivan yhtä hyvin kuin normi liittimen. Vakio Earpodsit on niin hemmetin hyvät että en ole muita kuulokkeita edes kokeillut tällä omalla luurilla.
Juuri oli yksi esimerkki lapsen kaveripiirissä, kun piti uusi puhelin saada vanhan "rikkouduttua". Puhelin oli rikki, koska tiktok-appi käytti kaiken vapaana olevan muistin ja hidasti puhelimen käyttökelvottomaksi. Mitään ei kuitenkaan saanut puhelimesta poistaa niin uutta puhelinta vaan kauppaan hakemaan. Veikkaan uudenkin puhelimen olevan kohta täynnä…
Pidän itseäni jo vanhana (oon "vasta" 30v) kun nää tiktokit ja snapchatit on mielestäni jonninjoutavia teinien hömpötyksiä.
Spotifystakin oon karsinut offline tilan koska mitäpä silläkään tekee.
Uuutta luuria harkinnut pitkään ja tämä(kin) kiinnostaisi.
Tarkoitatko kamera kommentilla, ettei ole tele, makro tai laajakulmaa?
Itsehän en ole kamera pro mutta eikös nää ole aina joka alalle erikseen näissä ns. multikameroissa?
Revikkahan tuosta olisi toki jees eri olosuhteissa otetujen kuvien kera, Pixeleissä kyllä ollut helvetin hyvät kamerat yleisesti ottaen, mulla oli vielä alkukeväästä OG Pixel ja helvetin hyvää kuvaa silläkin sai, ei kalpene pahemmin tälle nykyiselle iPhone 8 Plussalle.
[OT]
Spotify on enemmän mainoksia kuin musiikkia. En kuuntele juurikaan nykymusaa vaan vanhoja klassikkoja, joten premiumista en ala maksamaan kun minun musiikki on ostettu CD:inä jo kymmeniä vuosia sitten ja nykyään levyt ripatuna mp3:ina koneella.
Toisaalta, ulkomailla ja lentokoneissa ei netit toimi (ainakaan halvalla ja/tai nopeasti), joten monelle offline on pakollinen. Ei muuten toimi aina edes Suomessa kun ajelee vähän kauemmaksi erämaahan niin 4G katoaa.
Minulla 400GB muistikortti puhelimessa, josta vapaana nyt 50GB. Musat vie jonkin verran tilaa, mutta myös esim. offline kartat (Here & Google Maps yli 100GB). Ja toki ne omat kamera tallennukset, valokuvat ja erityisesti 4K@60FPS videot, mutta ne onkin fiksua siirtää tietokoneelle tasaisin väliajoin siltä varalta että puhelin katoaa tai varastetaan niin ei korvaamattomat media katoa.
Jos elää vain online palveluiden varassa, niin eihän sitä tallennusta tosiaan mihinkään tarvii. Itse en pystyisi.
[/OT]
Hyvä pointti sulla mutta en mä loppupelistä näe sitä 10e/kk pahana maksuna, itseasiassa nyt sain 3kk yhden hinnalla niin ei voi valittaa. Melkeinpä 10cnt päivässä. mp3:ia ja flaceja mulla on joku 160GB koneella mutta ei noita tuu kuunneltua enää oikeastaan muilla laitteilla kuin pöytäkoneella..
Makuasia toki mutta mietin siltäkin kannalta että tulee juotua useampi päkki kaljaa kuussa niin jättää sen 10 bisseä juomatta ja maksaa sillä sen spotifyn, ei paha.
/OT
Juu, 4A:ssa vain yksi takakamera, joka toisaalta on todella hyvä "perus" 12Mpix kamera, mutta ainakin itselle tulee monesti tarvetta tele ja laajakulma kameroille.
Tämän hintaluokan puhelimissa ei montaa hyvää telekameraa löydy, mutta tuollainen Samsungin 64Mpix kenno tarjoaa paremaa digitaalista zoomia.
Laajakulmaoptiika on myös sellainen että ohjelmalliset panoraama-toiminnot eivät aina pääse samalle tasolle.
Mutta nämä ovat asioita jotka riippuu käyttäjästä. Samsungin luurit ovat hyviä perusvarmoja valintoja, kuten taitaa myös olla tämä Pixel.
Toivottavasti ei liian offtopicia mutta tämä on käsittääkseni kuvattu Pixel 3:lla, tuntuu kyllä että panostavat tosiaan noihin kameroihin joten tuskin 4a:ssa mikään paska kamera on.
Niin ne tarpeet on erilaisia, itsellä 80% kuvista laajakulmalla. Ennen oli Pixel 3 ja pärjäsi tavallisella linssillä.
Jos haluat kuunnella niitä omia musiikkejasi niin ei tartte sitä kymppiäkään maksaa, Google Play Musiciin saa ladata omat musiikkinsa striimailtavaksi ihan ilmaisiksi jos haluaa.
(ei tosin kannata lisätä väärää kansiota ja huomata olevansa lähettämässä sinne 175 Gt:tä musiikkia sen yhden bändin tuotannon sijasta, menee tovi että ne kaikki latautuu sinne, ai mistäkö.. )
Ai toi toimii noin, en edes tiennyt, no aina oppii uutta..
Mutta puolustan sen verran spotifya vielä että tulee sillä kuunneltua biisejä myös pöytäkoneella sekä läppärillä. Jotkut harvinaisemmat mixtapet ja EP:t sitten winampilla.
Itselleni olisi varma ostos mutta tuo tele/wide kameran puute pistikin miettimään, samoin kuin se että olisi "kiva" saada se 90hz näyttö.
Nooh, odotellaan pixel vitosta vielä tämän s10 plussan kanssa.
Google Pixel 4a review: A Nexus phone by any other name
http://www.androidpolice.com
Kiinnostaisi joka kerta nämä Google Pixel -luurit, mutta hyvin usein julkaisussa jostain ihmeen syystä Suomeen ei ikinä lanseerata koko tuotelinjastoa. Mikä kumma siinä voi olla ?
Elävä kuollut, kohta kokonaan kuollut
Google Music shutdown starts this month, music deleted in December
arstechnica.com
+ fyysinen koko ja muotoilu (ei turhan teräviä kulmia kuten yhdessä sonyssä, joka kulutti taskuihin reikiä)
+ uusimmat android-versiot ilman valmistajien omia turhuuksia
+ hyvä peruskamera (oma kuvaaminen on aina ns. osoita & laukaise touhua ilman kummempia krumeluureja)
+ kohtuullinen hinta
– akun kapasiteetti (ehkä tämän kanssa pystyy elämään, arvostelujen mukaan pitäisi olla kuitenkin käytännössä ihan ok)
– ei langatonta latausta (olisi varmasti kätevä ominaisuus, mutta helposti tuon johdon tökkää kiinni)
– ei IP-luokitusta (käytännössä tätäkään ei ole koskaan tarvinnut, kun kaikki puhelimet säilyneet ehjänä sateista huolimatta, eikä tarkoituksena ole lähteä sukeltamaan puhelimen kanssa)
Omat kipaleet saa siirrettyä Googlen YouTube musiciin, josta niitä voi edelleen ilmaiseksi kuunnella. Oma 10000+ kappaleen kirjasto siirtyi n. vartissa. Myös deezeriin saa ladata omia biisejä. En tosin tiedä onko deezerissä jotain rajoituksia, kuinka paljon omaa kamaa saa olla.
Jep Suomeenhan tätä ei ikinä tule. Osaako joku sanoa miten ongelmallista Saksa puhelimen käyttö suomessa on, kun ei ole lukenut edes sitä lyhyttä saksaa…
Ilmeisesti kyseessä one, että tiettyjä Googlen palveluja ei ole lokalisoitu suomen markkinoille.
Valitsee puhelimen käyttöönoton yhteydessä kieleksi suomen, niin ei näy sanaakaan saksaa. Suomi on yksi Androidin virallisista kielistä.
Puhelimen rikkoutuessa muistikortti on todennäköisesti vielä ehjä, eli muistikortille tallennetut kuvat ja videot saa pelastettua vaikka laite ei olisikaan ehtinyt kopioimaan niitä pilveen. Muistikorttipaikka on ehdottoman kriittinen ominaisuus paljon kuvaavalle ja matkustelevalle henkilölle. Pilvitallennus on hyvä varmuuskopio, mutta ei korvaa paikallista tallennustilaa.
Oman elämänkokemuksen perusteella adapterit eivät ikinä ole käsillä kun niitä tarvitaan. Itse kaipaan edelleen fm-lähettimiä takaisin älypuhelimiin. ~90 vuoden taaksepäin yhtensopivuus on hienoa, vaikka laatu onkin heikompi vrt. BT tai kaapeli.
Veikkaan että vallan hyvin riittää tuo 4a akku
/OT/ Assistant saa nykyään toimimaan vaikka puhelimen kieleksi olisi asettanut suomen. Täytyy ainoastaan asettaa Assistentin kieleksi sen asetuksista English ("US" tarjoaa enemmän äänensävyn vaihtoehtoja). Lisäksi osaa lukea viestit, kalenteriviestit yms. suomen kieliset tekstit suomeksi.
EDIT: Siis Assistanttia ei saa kokonaan suomeksi. Sen saa toimimaan, mutta Assistentille pitää puhua englanniksi (tai ruotsiksi jos ruotsi taittuu)
Kyllä Pixel 4:n eSIM tulisi toimia suomessa. Ainakin Telia ja Elisa on todettu toimiviksi.
Pixel 4a on merkittävästi pienempi. Se ei ole sinänsä parempi tai huonompi asia, mutta selkeä ero noiden kahden välillä. Pixelin toimitustahan saa odottaa vielä pitkälle syksyyn, että jos luurin tarvitsee nyt, niin pixel ei ole vaihtoehto.
Techradar kertoo seuraavaa:
It’s also worth noting that eSIM functionality is only enabled for a select number of countries: the US, UK, Australia, Canada, Spain, Germany, Taiwan and Japan.
Google Pixel 4a review
http://www.techradar.com
Se, että mitä tuo tarkoittaa on sitten eri asia. Ehkä vain noiden maiden kaupoista ostetuissa puhelimissa ominaisuus on päällä, jolloin saksabulvaanin kautta tilatun puhelimen kanssa eSim saattaa toimia? En kuitenkaan lähtisi julistamaan lehdistökappaleiden perusteella 100% varmaan toimivuutta, koska niissä kaikenlaiset sim-tuet saattavat olla rajoittamattomasti käytössä, siinä missä retail-luureissa paikalliset operaattorit ovat saattaneet tehdä jotain kampitussopimuksia googlen kanssa.
Mulla on Elisan Tarkka liittymä, puhelut toimii, sms viestit toimii mutta mobiilidata heittää H+ nopeudelle ja käytännössä bittiä menee ihan yksittäisiä kilotavuja läpi. Tuo on 1Mbit liittymä en tiedä onko sillä jotain tekemistä. Fyysiessä slotissa on firman Elisan kortti joka kyllä antaa 50Mbit (taisi olla liittymän nopeusraja).
Ja Assistant ei suostu lataamaan englannin kieltä, se on vaan siinä jumissa.