HDMI on tullut vuosien saatossa tutuksi epäilemättä niin alaa tiiviimmin seuraaville kuin peruskuluttajillekin. High-Definition Multimedia Interface on edennyt vuosien varrella versioon 2.1 verrattain selkein versioin, mutta nyt sille on tullut nähtävästi loppu.
HDMI 2.1 -versio toi mukanaan tuen muun muassa 4K-resoluutiolle 120 hertsin virkistystaajuudella ja 10-bittisellä HDR-väriavaruudella, tuen vaihtelevalle virkistystaajuudelle sekä televisioiden ALLM-tila. ALLM eli Auto Low Latency Mode vaihtaa television automaattisesti mahdollisimman matalan viiveen tilaan.
Uusien ominaisuuksien takaa löytyy entistä enemmän kaistaa, joka on saavutettu uudella FRL- eli Fixed Rate Link -teknologialla, kun aiemmat HDMI-versiot mukaan lukien 2.0x:t käyttivät TMDS:ää eli Transition Minimised Differential Signaling -teknologiaa.
HDMI-versioista nousi pienimuotoinen ihmettely, kun Xiaomin uuden näytön tiedoissa mainittiin HDMI 2.1 -liitännät, vaikkei näyttö tukenut uutisessa edellä kuvailtuja ominaisuuksia ja käyttää TMDS-signalointia. Näytön maksimiresoluutio on 1920×1080 ja virkistystaajuus 240 hertsiä.
TFTCentral pyysi HDMI:tä hallinnoivalta HDMI Licensing Administratorilta lausuntoa asiasta ja kuluttajan kannalta valitettavasti viesti oli, ettei Xiaomin tiedoissa tai markkinoinnissa ole mitään väärää. Järjestön vastauksen mukaan HDMI 2.0:aa ei ole enää olemassa, eikä siihen sen myötä tule enää viitata. Sen sijasta HDMI 2.0:sta tutut ominaisuudet ovat osa HDMI 2.1:tä ja HDMI 2.1:n määritteleviksi mielletyt uudet ominaisuudet ovatkin vain optionaalisia ja laitteen valmistajan tulee tehdä selväksi, mitä niistä laite tukee.
Tämän myötä kuluttaja ei voi enää tunnistaa uusia ominaisuuksia tukevia laitteita HDMI-version perusteella, vaan tarkemmat tiedot on luettava tuotteen ominaisuuksien pikkupräntistä. Suosittelemme lämpimästi TFTCentralin kattavamman artikkelin lukua asiasta.
Lähde: TFTCentral
Itse pyrin ottamaan aika tarkkaan selvää kaikista ominaisuuksista ennen minkään ostamista. Mutta on tämä muutos nyt aika naurettavaa pelleilyä.
Mistä muutoksesta siis on kyse?
Kannattaa lukea ketjuun liittyvä artikkeli.
Ja jos ei osaa, niin myymälät palvelevat.
Joo olen lukenut ja siksi kysyinkin, kun artikkelissa ei ole kerrottu mistään muutoksesta.
Itse käsitin, että ongelma on siinä, että tuotteeseen "voi" merkitä HDMI 2.1, vaikka prosessoiva rauta ei olisi tähän "liittimeen" kykenevä.
Tuskin aiemmin oli varsinaisesti ongelma, että paketissa lukee HDMI 2.1, vaikka kyseessä olisi vain FHD 60hz näyttö. Olisi vain idioottimaisia tuotannon lisäkustannuksia ahtaa laitteeseen 2.1, kun halvempi 1.4 riittäisi.
Pystyy siitä nyt jotain päättelemään, kuten mitä resoluutioita (signaalinopeuksia) se tuke ym. Toki VRR jne pitää tarkistaa laitekohtaisesti.
Sitten näkisin että olet käsittänyt väärin.
Joo siellä ilmeisesti on tietyt pakolliset resoluutiot olleet, mutta tuo artikkelissa mainittu laite tukee 2.1:n pakollisia ominaisuuksia.
HDMI 2.1 on ainoa sertifikaatti jonka voi saada jatkossa uusille tuotteille. Riippumatta tuetuista ominaisuuksista. Vanhemmat poistuvat käytöstä.
When HDMI 2.1 Isn’t HDMI 2.1 – The Confusing World of the Standard, "Fake HDMI 2.1" and Likely Future Abuse – TFTCentral
Esim:
– USB-PD standardi tukee 20V jänitettä ja 5A virtaa, mutta kaikki USB-PD:tä hyödyntävät laitteet eivät noin korkeita jännitteitä tai virtoja tue.
– 5G tukee tällä hetkellä 62 eri taajuuskaistaa ja tulevaisuudessa mahdollisesti useampiakin, mutta hyvin harva (jos mikään) laite tukee kaikkia 62 taajuuskaistaa.
Miksi sitten tuohon jätettiin versionumero, ja miksi ei tuotu mukaan selkeää tapaa (ja vaatimusta) ilmoittaa tuetut ominaisuudet. Se että USB on kussut omat merkintänsä ei ole mikään puolustus sille, että HDMI standardille tehdään sama homma. Tosin USB merkinnät on onneksi saaneet tarkennusta, kun ovat saaneet tekki medialta sen verran kuraa niskaan. Toivottavasti HDMI:n kanssa käy samalla tavalla, ja saataisiin laitevalmistajat ilmoittamaan tuetut ominaisuudet läpinäkyvästi, ilman että niitä tarvitsee etsiä jostain pikkupräntin viitteestä suurennuslasilla.
Hyvä vitsi. USB4 on vielä paljon laveammin määritelty kuin hdmi2.1.
Hyvä lähtökohta on jättää tuotteet kauppaan jotka eivät ilmoita ominaisuuksiaan selkeästi. Ei kannata ostaa sikaa säkissä.
Ainahan siinä on ollut versionumero. Versionumero kertoo minkä speksin vähimmäisvaatimukset laite täyttää. Eihän tässä ole mitään uutta. Silleen kaikki standardit toimii.
En näe miksi speksissä pitäisi määritellä millä tavalla ominaisuudet pitää ilmoittaa. Markkinaehtoisesti se kaikkialla muuallakin toimii. Eli valmistaja ilmoittaa ne ominaisuudet, joiden uskoo kuluttajia kiinnostavan.
Se on tietysti valitettavaa jos valmistajat ei kerro tuotteidensa speksejä, mutta se kertoo vain siitä että merkittävää kuluttajasegmenttiä ne asiat ei kiinnosta.
Vähän ehkä saivartelua lyödä tollanen asteikkohelvetti pöytään, mut jostain syystä tollaset esimerkit käytettävyysongelmista viihdyttää mua syvästi, joten kiitos siitä
Eikö ihmiset kuitenkin odota jotain perustasoa HDMI:ltä? Olettaa vaikka vähintään HD + 5.1 kokemusta tai nykyään 4K + Atmos kokemusta? Lisäks on tietty viä kasvava gaming ryhmä, joka odottaa low latency + smooth game play kokemusta. Eikö näistä kolmesta saisi jo riittävästi kombinaatioita valtaosan tarpeisiin?
Tietty sitten pitäisi päästä yhteisymmärrykseen siitä, mitä HDMI 2.1 ominaisuuksia kuhunkin kokemukseen tarvitaan . Ainahan laatikon kylkeen voi lisätä erikseen HDMI-herkut, jotka menee kunkin peruskokemustason yli.
Eli esimerkiksi RJ-45 liittimeen, jos vertaa, niin niitä on vain tämä yksi fyysinen malli.
Tähän voidaan liittää sitten erilaisia kaapeleita, joilla on selvä nimeämiskäytäntö cat-5, cat-6 yms.
Näillä kuvataan vain liitin ja kaapelit, ei mitään ominaisuuksia, miten data ja kontrolli tullaan laitteiden välillä tekemään, eikä siinä olisi mitään mieltäkään.
USB versioita en edes yritä nykyään päätellä. Herran haltuun, jos joku toimii tai ei.
Ei kaapeleissa oikeasti olekaan ollut versionumeroita. Ne kaapelien versionumerot ja 4K-leimat ym. on ihan valmistajien omaa hupailua millä yrittävät nousta ostajan silmissä paremmiksi muihin kaapeleihin verrattuna.
Tässä on kyse siitä, mitä ominaisuuksia ne itse laitteet tukee tai on tukematta.
Tuo onkin sitten jo oma epäkohtansa, kun kaapeleissa on toimimattomuuksia, kun niissä ei ole mitään kunnon standaria olemassa edes.
Tuon näköinen. Varmaan jos hakee halvinta kaapelia niin ei ole missään
katso liitettä 750238
Tuon näköinen. Varmaan jos hakee halvinta kaapelia niin ei ole missään
katso liitettä 750238
Tuon näköinen. Varmaan jos hakee halvinta kaapelia niin ei ole missään
katso liitettä 750238
On juu, mutta ei tosiaan liity versionumeroihin mitenkään. Mutta takaa sen että siitä menee se 18 Gbps läpi.
Noiden löytäminen mistään myynnistä (niin että olisi mitään saatavuutta) onkin sitten oma taiteenlajinsa. Tai ainakin ollut, ei oo hetkeen taas tarvinnut piuhoja metsästää.
On juu, mutta ei tosiaan liity versionumeroihin mitenkään. Mutta takaa sen että siitä menee se 18 Gbps läpi.
Noiden löytäminen mistään myynnistä (niin että olisi mitään saatavuutta) onkin sitten oma taiteenlajinsa. Tai ainakin ollut, ei oo hetkeen taas tarvinnut piuhoja metsästää.
On juu, mutta ei tosiaan liity versionumeroihin mitenkään. Mutta takaa sen että siitä menee se 18 Gbps läpi.
Noiden löytäminen mistään myynnistä (niin että olisi mitään saatavuutta) onkin sitten oma taiteenlajinsa. Tai ainakin ollut, ei oo hetkeen taas tarvinnut piuhoja metsästää.
Fuj:tech HDMI 2.1 8K Certified Ultra High Speed -kaapeli, 2 m 19,99
http://www.verkkokauppa.com
ULTRA High Speed HDMI-kabel, 48Gbps, 3m, svart | HU-30-K | Kauppasatama.fi
http://www.kauppasatama.fi
3m, 11,60€.
Hyvä että tilanne on muuttunut. Joskus kun noita metsästänyt niin saanut toiselta puolelta Eurooppaa tilata ja hinta luokkaa 30e / metri.
Mutta tää kaapelikeskustelu nyt on sinällään offtopicia, sillä se versionumerointi ei tosiaan ole niissä se asia.
Eikös siihen vois paketin kylkeen vaan laittaa selkeästi sen hdmi 2.1 alle karkeet speksit kuten automaailmassa. Jos tiedoissa lukee, että auto on golf 2.0, niin se ei kerro vielä mitään. Sit vähän tietoa, että onko se turbolla (4k120p), polttaako dieseliä (dolby atmos) ja löytyykö neliveto (gaming touhut).
Ei luulis olevan kovin vaikea kenenkään ymmärtää mitä on ostamassa. Tarvittaessa ne myyjät auttaa.
Jotkuthan kyllä ostaa autoa sillä perusteella että "se on punainen" (tai joku muu väri). Tämä sama ihmisjoukko todennäköisesti ostaa telkkuja sillä perusteella että ne on HDMI 2.1.
Ongelma tässä on, että ilmeisesti HDMI 2.1:llä ei ole minkäänlaisia vähimmäisvaatimuksia. Liitin voi olla mikä tahansa aiempi HDMI versio, mutta tuotteen myyntimateriaaleissa silti voi lukea HDMI 2.1. Kuitenkin 2.1:ssä on uusia ominaisuuksia, mitä ei vanhemmissa versioissa ole. Kuluttajat tässä kohti etsivät laitteita missä on edes osa 2.1:sen uusista ominaisuuksista, mutta voi olla että laitteessa ei ole yhtään niistä vaikka siinä mainostetaan olevan HDMI 2.1.
Toki ei esim. HDMI 2.0 aiemminkaan kertonut, että laite tukee kaikkia 2.0:n ominaisuuksia, mutta sentään osan ominaisuuksita tiesi, koska muuten valmistaja ei voinut laitetta mainostaa 2.0 yhteensopivana. Toisinsanoen 2.0:lla ja vanhemmilla HDMI versioilla oli vähimmäisvaatimuksia.
Senkin vielä jollain tavalla voisi ymmärtää, jos HDMI LA olisi määrittänyt että noita versionumeroita ei saa enää markkinointimateriaaleissa käyttää vaan niissä pitää lukea pelkästään HDMI ilman numeroa. Silloinkin olisi jäänyt käyttäjän vastuulle selvittää mitä ominaisuuksia se laite oikeasti tukee, mutta olisi sentään ollut vähemmän hämäävää kun merkata kaikki laitteet 2.1:llä.
Eihän se liitin olekaan muuttunut yhtään mihinkään version 1.0 jälkeen. Joo, HDMI 2.1:llä ei ole uusia vähimmäisvaatimuksia televisiolle ja kai tämän sitten joku voi mieltää ongelmaksi. Vähän sama kuin autosta tulisi uusi vuosimalli joka ei toisi uusia vakiovarusteita.
Ei myöskään uusia vähimmäisvaatimuksia lähettävälle päälle eli siis 2.1:ssa ei ole vähimmäisvaatimuksia millekkään. Se lähettävä päähän on yleensä se ongelmallisempi. Televisiossa ja näytössä yleensä on muutenkin aika selkeä mitä resoluutiota ne tukee, mutta lähettävässä päässä asian selvitys on usein hankalampaa. Varsinkin läppäreissä nuo tiedot ilmaistaan usein todella vajavaisesti. Onhan se vähän ikävää, jos sulla on vaikka 4K näyttö (mitkä on aika peruskauraa nykyään) ja sitten etit läppäriä sen pariksi niin joudut jotain pikkupränttejä tavaamaan läpi, tuotesivulla voi lukea isolla HDMI 2.1, mutta vasta jostain spec sheetistä selviää että liitin onkin oikeasti vain HDMI 1.4 tasolla ja 3840 × 2160 toimii vain 30Hz. Ennen riitti kun löyti sen tiedon että HDMI on versio 2.0.
On sitä siis osattu aiemminkin. Olisi lähtenyt heti vaihtoon, mutta tuli käytettyä pari ensimmäistä vuotta Mac Minin mini DP:llä.
HDMI 1.3 julkaistu 2006 ja näyttö vuodelta 2012.
Joo, samaa voi olla näytönkin päässä. Mullakin Dell U4021QW ja tässähän on peräti kaksi HDMI paikkaa, josta kummallakaan ei voi käyttää näyttöä täydellä resolla ja 60Hz. Sinäänsä asia oli jo ostettaessa selvä kun tässä on vaan HDMI 2.0, mutta nythän Dell voisi markkinoida tätä HDMI 2.1:nä ja sitten se jäisi kuluttajalle spec sheeteistä selvittää mihin resoluutioon tää pystyy sen kautta.
Ah, HDTVTestiä olin juuri linkkaamassa itsekin.
2018 on jo juttua siitä, miten HDMI 2.1 -leiman saa vaikkei tukisi uutta nopeutta. Eli ei kaiketi mitenkään uusi juttu, mutta hyvä jos nousee tietoisuuteen. Ihan älyttömiähän nuo standardit ovat kuluttajalle ymmärtää.
https://youtu.be/sH0HI7a4S4Q?t=192
onkohan hyväkin juttu SBTM ?
HDMI 2.1a adds source-based tone-mapping (SBTM)
http://www.flatpanelshd.com
Joitain usb c laitteita ei voi ladata usb 3.0 type c johdolla, pitää olla usb 2.0 A -> C kaapeli.
Ja tietysti puhelimissa suurin osa ei tue usb 3.0 nopeuksia vaikka on C lataus portti.
Sinänsähän se C on joka tapauksessa kiva ominaisuus, kun ei tarvi miettiä kummin päin se kytketään. Eli vielä typerämpää olisi, jos C-porttia ei saisi käyttää ilman että 3.0 nopeuksiakin tuetaan.
Jo ihan ensimmäisessä USB-versiossa on ollut mahdollista olla eri nopeuksia tukevia laitteita samalla liittimellä. Se on oikeastaan koko standardin yksi keskeisistä ideoista.
Sanoisin että USB (ja HDMI:kin) osalta liittimien nimeäminen on kokoajan ollut selkeää, nopeusluokkien kanssa USB:llä on viimeaikoina ollut sitä "sekoilua".
Jep ja HDMI:n kanssa mentiin metsään tämän 2.1:n osalta, kun mitä tahansa HDMI 2.0-laitetta voidaan jatkossa myydä tuolla HDMI 2.1 -leimalla.
Ostat uuden kalliin telkkarin jossa on HDMI 2.1 -liittimiä ja se tukee vaikka pakkaamatonta 4k 120Hz signaalia, VRR:ää, auto low latency modea ja eARCia. Haluat pienen HTPC-koneen telkkarin kylkeen. Löydät halvan jossa sanotaan että HDMI 2.1. Liität laitteet kotona toisiinsa 48 Gbps HDMI-johdolla ja telkkariin tuleekin vain 4k 60Hz kuva ilman VRR:ää ja auto low latency modea. Ostat Dolby Atmos HDMI 2.1-soundbarin telkkarin alle. Yhdistät laitteet toisiinsa ja huomaat että soundbar ei tuekaan eARCia ja sen mukanaan tuomia parannuksia äänenlaatuun.
Oliko tää hyvä kokemus kuluttajalle? No ei. Olisko voitu välttää? No joo, kun oltais pidetty ne aiemmat HDMI -versiot voimassa ja luokiteltu laitteet niiden mukaan edelleen.
HDMI 1.0 -> 1080p 60Hz
HDMI 1.3 -> 1080p 120Hz / 1440p 60Hz
HDMI 1.4 -> 4k 30Hz
HDMI 2.0 -> 4k 60Hz
HDMI 2.1 = HDMI 2.0 (valinnaisia lisukkeita joita laite saattaa tukea tai sitten ei: 4k 120Hz, DSC, eARC, VRR, ALLM, QMS, QFT)
Miten voi olla niin vaikeeta pitää noi vanhat numerot? Mennään taas vaihteeks perse edellä puuhun kun jotku markkinointijonnet on päästetty päättämään asioista. Senhän takia niitä versionumeroita ylipäänsä on olemassa jotta porukka saa jotain infoa siitä asiasta jonka perässä se versionumero on. Ja isompi versionumero tarkoittaa aina uudempaa asiaa ja voidaan olettaa että isomman versionumeron omaavassa asiassa on joko korjattu aiempien versionumeroiden ongelmia ja/tai lisätty uusia ominaisuuksia.
Jos versionumerot toimis HDMI Forumin keksimällä tavalla, niin eihän mistään tulis yhtään mitään. Menet lataamaan Nvidian sivuilta uusimpia näyttiksen ajureita. Valitset sen uusimman ajurin ja klikkaat Download. Serveri arpookin sulle jonkin random näyttisajurin joka on julkaistu viimeisen 10 vuoden aikana ja lähettää sen sulle sillä uusimman ajurin versionumerolla.
P.S. tuossa kun luin nyt itsekin ton TFTcentralin jutun, niin jatkossakin nuo vanhemmat HDMI-standardit tulee pysymään (tai ainakin 1.4b). Se mikä tässä nyt aiheuttaa hämminkiä on se, että HDMI 2.1 = HDMI 2.0 valinnaisilla lisäominaisuuksilla, eli kaikki HDMI 2.1:n uudet ominaisuudet on "vapaaehtoisia" ekstroja joita laitteen ei tarvitse tukea.
Toisin sanoen mitä tahansa entistä HDMI 2.0 -laitetta voi nyt myydä HDMI 2.1 -laitteena ja uusien HDMI 2.0 -tason laitteiden paketteihin isketään HDMI 2.1 -tarra, koska HDMI 2.0:aa ei enää käytetä. Hienona lisämausteena missään ei tarvii olla mitään mainintaa siitä että mitä HDMI 2.1:n ominaisuuksia siitä "HDMI 2.1" -laitteesta puuttuu, pitää vaan listata että mitä niistä valinnaisista ekstroista laite tukee.
HDMI 2.1 -leima laitteen kyljessä takaa siis vain sen, että se tukee samoja asioita kuin HDMI 2.0.
Ehkä tässä huomaa sen, että HDMI:t 1.4b:hen asti oli HDMI LA:n itsensä kehittämiä standardeja, kun taas HDMI 2.0 ja siitä eteenpäin on HDMI Forumin kehittämiä standardeja. HDMI Forum taas on käytännössä läjä HDMI-laitteita valmistavia firmoja jotka keskenään kehittelee sitä standardia. Totta kai ne haluaa standardin joka tuo markkinoille uuden hienon numeroyhdistelmän ja läjän uusia hienoja ominaisuuksia, joista kaikki onkin kuitenkin vapaaehtoisia lisämausteita vaan sen vanhan standardin päälle. Voidaan lyödä uusi kiiltävä HDMI 2.1 -tarra sen vanhan HDMI 2.0 -laitteen pölyisen paketin kylkeen muuttamatta yhtään mitään. Ja kauppa käy. Kunnon huijausta.
En tiedä missä maailmassa elätte, mutta oman kokemukseni mukaan kauppojen myyjät tietävät asioista vielä vähemmän kuin vähänkään asiaan perehtynyt kuluttaja. Tietävät tuhannesta tuotteesta valmistajan mainospuheet, mutteivät yhdestäkään tuotteesta sen tarkemmin.
Toki hifistely- ja erikoisliikkeet on sitten erikseen, mutta niitä löytyykin vähän vähemmän ja ylipäänsä tuotteiden saatavuus voi olla heikkoa.
Muutenkin tulee tuotteet tilattua verkosta niin tuntuu turhalta kiertää liikkeitä vain etsien vastausta johonkin kysymykseen, jonka voisi aivan hyvin selvittää itse verkosta jos tuotteiden valmistajat sen niin sallisivat.
Indeed (Korostukset minun tekosia.)
Mutta siis tää 2.1-sekoiluhan tulee siitä, kun jatkossa myydään vain 2.1-lisenssiä joten tokihan se HDMI 2.1 -lätkä sitten lätkäistään joka laitteeseen johon on HDMI-lisenssi hankittu. Sekavaa? Toki. Siirtää vastuuta kuluttajalle? Jep. Lisensoijille ja lisensoitaville laitteille sinänäsä toki yksinkertaista, kun vain yksi lisenssi. Vastapainona vaan tulee paljon pettymyksiä, jos ei lue ostamansa laitteen ominaisuuslistaa kunnolla.
Jos 2.1 ja 2.1a jatkavat omina standardeinaan, niin miksi sitten 2.0 kuopattiin ? Vai onko master plan se, että kaikki ovat kohta taikaiskusta 2.1a:ta ?
Mielestäni sony on juuri venannut tuon vrr kanssa ps5 sella että tulee tuo hdmi päivitys viralliseksi tiedoksi???
Eli nyt kun se julkistettu niin luulis alkavan tapahtumaan tässäkin firmassa…itsellä telkku myös xj90 niin varmaan sama upgrade koskee sitäkin.
Kunhan ei käy vaan niin Taas vaaditaan uutta telkkaria jne…
Eihän tuolla a versiolla ole mitään tekemistä VRR kanssa? Sehän on vain HDR parannus?
edit: ja ei tosiaan liity VRR:ään, kyllä se on ihan Sonyn tuuhiointia tuen viipyminen VRR-seteille