Huawei on ollut yksi kuluttajan näkökulmasta pahiten pakotteista kärsineistä kiinalaisvalmistajista. Kauppasodan pakotteiden vuoksi yhtiö on ollut suljettu ulos moderneista valmistusprosesseista, mikä on samalla estänyt pysymisen piirikehityksen kelkassa.
Nyt Huawei on kuitenkin julkistanut uuden järjestelmäpiirin uhmaamaan pakotteiden vaikutuksia. Uusi Kirin 9000S on valmistettu tiettävästi SMIC:n N+2-teknologialla, johon on aiemmin viitattu sekä toisen sukupolven 7 nanometrin luokan prosessina että 5 nanometrin prosessina. Järjestelmäpiirin kerrotaan käyttävän myös jonkinlaista pinoamistekniikkaa paketoinnissa. Tom’s Hardware spekuloi yhdeksi mahdollisuudeksi modeemin pinoamista järjestelmäpiirin päälle.
Mikäli väite pitää paikkansa, on tapaus merkittävä, sillä SMIC ei ole virallisesti edes varmistanut valmistavansa piirejä 5 tai 7 nanometrin luokan prosesseilla. Toisaalta aiemmin uutisoimamme MiNerva-kryptolouhintasiru on länsimaisten analyytikkojen piirianalyysien mukaan valmistettu N+1-teknologialla, joka kuuluu 7 nanometrin luokkaan. Puhelimen järjestelmäpiiri on kuitenkin monimutkaisuudeltaan ja kooltaan aivan eri luokkaa, mikä aiheuttaa lisähaasteita valmistukseen.
SMIC:llä tiedetään olevan valmius kumpaankin nanometriluokkaan laitteiston puolesta, mutta ongelmalliseksi tilanteen tekee ASML:n laitteiston käyttö. Yhtiöllä ei ole enää pääsyä ASML:n laitteistoihin tai varaosiin, vaikka se voikin hyödyntää olemassa olevia NXT:2000i DUV -skannereitaan. Maailmassa ei käytännössä ole haastajia ASML:lle, mutta Huawei on kehittämässä omaa skanneriteknologiaansa ja on jo julkistanut EUV-litografiaan liittyviä patentteja. Polku on kuitenkin pitkä taivallettavaksi ja vaatii teknologiapuolen lisäksi muun muassa huipputason peilit.
Oli Kirin 9000S:n valmistusprosessi mikä tahansa, kyseessä on 8-ytiminen järjestelmäpiiri. Se on varustettu yhdellä 2,62 GHz:n tehoytimellä, kolmella 2,15 GHz:n tehoytimellä ja neljällä 1,53 GHz:n energiatehokkaalla ytimellä. Ytimet perustuvat ilmeisesti Huawein omaan TaiShan Armv8-arkkitehtuuriin, mutta energiatehokkaat ytimet saattaisivat yhden kuvankaappauksen perusteella olla myös Cortex-A510-ytimiä. Järjestelmäpiirin grafiikkapuolesta on vastuussa yhtiön itse kehittämä Maleoon 910, jonka kerrotaan olevan Vulkan 1.1- ja OpenGL ES 3.2 -yhteensopiva.
Huawein Kirin 9000S on käytössä yhtiön uudessa Mate 60 Pro -puhelimessa.
Lähteet: Tom’s Hardware, HuaweiCentral
Eräät epäilee, että kyseessä olisi kuitenkin vanha rebrändätty Kirin 9000 -siru, jota Huihai olisi hamstrannut ennen pakotteita…
Ytimet ja GPU ei täsmää (ja jos ajattelisikin että ne on vaan nimetty uusiksi niin miksi kelloja olisi vedetty alas isolla kädellä?)
Kyllä tämä on ilmeisesti SMICn tehtailla keitetty tuotos. Suorituskyky ilmeisesti vähän mitä on, mutta se että ovat saaneet massatuotantoon asti – on sitten oikeasti 5nm tai 7nm – on ihan merkittävä askel.
Sitä oudompaa olisi, ettei mitään virallista julkistusta ole tapahtunut eikä fanfaareja soiteltu tähän siruun liittyen. Ikäänkuin tätä sirua hävettäisiin syystä tai toisesta.
Kiinalaista laatua. Kaikki varastettu ja kopioitu muilta.
Juu ja Kiina kuitenkin aloitti -70 luvulla noin vuosisadan takamatkalta. Nyt ollaan jo siinä vuosikymmenen tuntumalla.
Ja millä tämä kiri saatiin aikaan? Teollisuusvakoilulla ja törkeällä kopioinnilla patenteista piittaamatta. Onneksi edes nyt ollaan herätty edes osittain kiinan uhkaan.
”China leads the world in 37 out of 44 critical technologies, according to a report by an Australian think tank.” China leading US in technology race in all but a few fields, thinktank finds
Ennenkuin alkaa heittelemään kiviä kannattaa katsoa ettei ole lasikopissa. Suosittelen tutustumaan Suomen teollisuuden historiaan.
Merkittävä vetonaula oli kuitenkin raaka kapitalismi halvan työvoiman, olemattomien ympäristöstandardien, matalan verotuksen ja laajojen sisämarkkinoiden muodossa. Sillä saatiin monen eri alan yrityksiä siirtämään osa tai jopa koko tuotanto maahan, jonka myötä maasta alkoi saada mitä tahansa peruselektroniikkaa ja teollisuusmateriaalia läheltä esim. Shenzhenin alueelta. Jos maa olisi ollut paska investointikohde, firmat tuskin olisivat sinne halunneet investoida alunperinkään, kun poliittisesti turvallisempia vaihtoehtoja olisi ollut muitakin itä-euroopassa, kaakkoisaasiassa, afrikassa jne. Noista se helpoin tapa tehdä bulkkituotteilla rahaa oli kiina. Onneksi nyt trendit vetää jo muualle, mutta harmillisen hitaasti.
Mihin kyseistä järjestelmäpiiriä tarvitaan, kerta pakotteet eivät koske Huaweista (keinotekoisesti) irrotettuja tytäryhtiöitä kuten Honoria vai onko kyseinen järjestelmäpiiri huomattavasti edullisempi tuottaa elinkaarikustannuksiltaan verrattuna Qualcommin ja Intelin vastaaviin?
Kehittävät omaa piiriteollisuuttaan kovaa tahtia, koska sanktioiden tiukentuminen on vain ajan kysymys. Kiinan kommunistinen puolue tulee vielä aloittamaan sodan Aasiassa, ovat esittäneet aluevaatimuksia käytännössä kaikille naapurimailleen. Siinä vaiheessa, kun ongelmat kotipuolessa alkavat kasvaa puolueen valtaa horjuttavaksi, tarvitaan ulkoinen vihollinen.
Nykyään puhelinta ostaessa tulee puntaroitua myös geopoliittinen näkökulma. Miksi rahoittaisi tahoa (Kiina), joka kokee koko vapaan demokraattisen järjestelmän uhkana ja näkisi sen mieluusti ”tuhoutuvan”.
Joten mieluusti ostaa puhelimen sekä muuta tekniikkaa, joka on muu kuin Kiinalainen ja mieluiten tietysti mahtavaa jos on tuotettu muualla. Ei haittaa vaikka ominaisuudet olisivat hieman huonommat tai hintaa hieman enemmän.
Mielenkiinnolla odotan esimerkiksi millaisia tuotteita HMD Global alkaa tuottamaan Euroopassa. Saisivatpa jonkin kelpo keskiluokan luurin ulos, nämä viimeisimmät XR21 ja X30 jättivät vielä kylmäksi. Mutta ehkäpä ensi vuonna.
Ei kannata odottaa yhtään mitään. Sen jo tietää mitä sieltä tulee.
Nokia puhelimet eli HMD Global valmistetaan jatkossakin Hon Hai Precision Industry Co LTD (Foxconn) tehtailla ainoastaan pakkaaminen myyntikuntoon on siirtymässä mahdollisesti Eurooppaan. En pitäisi näitä puhelimia tai älylaitteita millään tavalla luotettavia, samanlaista Zhing Zhongin ja Ping Pongin King Kongissa valmistettua Kiina-kuraa sisältäen pahimmillaan vakoilusoftaa ja halvimpia mahdollisis sekunda-akkuja.
Vaikuttaa siltä, että puhelinta ostaessa täytyy valita pahoista vähiten paha. Mikä olisi siis Oravamedian valinta jos Kiinalaisia yrityksiä pitäisi välttää ja käyttöjärjestelmänä Android?
Häh? SMIC on kiinalainen, ei taiwanilainen (eikä taiwanilaiset firmat saa myydä yhtään sen enempää Kiinaan kuin muutkaan jos on jenkkiteknologiaa mitä on myös alankomaalaisen ASML:n vehkeissä)
Tosin teknisesti tätäkään piiriä ei olisi saanut tehdä mutta kun länsimaiset koneet on jo siellä niin ei auta, modernimpia ei ole toimitettu
Vastasin aiempaan viestiin, jossa keskusteltiin Nokian puhelimista.
Eikös 7nm ja tästä alaspäin vaadu EUV litografiaa? Joten miten ihmeessä noi on DUV:llä saaneet 7 nm tai peräti 5 nm kiekkoja tehtyä? Vai onkohan kyseessä puhdas markkinointi ja laitteisto kykenee oikeasti 10 nm luokan piirejä tekemään? Ja juu realimaailman kanssa noilla nanometreillä ei ole mitään muuta tekemistä, kuin että 5 nm on pienempi kuin 7nm.
Tuo ASML:n NXT:2000i DUV pystyy "7/5"nm tarkkuuksiin, vaikkei kukaan (muu kuin mahdollisesti nyt SMIC) käytä sitä alle "7nm" prosessilla
(Noi nanometrithän on pelkkää markkinointia vailla kontaktia todellisuuteen nykyään)
On niillä ymmärtääkseni se kontakti että 5nm on piempi, kuin 7nm. Loppu on markkinointia, eikä nuo nanometrit ole aina valmistajien välillä vertailukelpoisia.
NXT:2000i DUV tosin on nimenomaan suunniteltu mahdollistamaan myös ne "5nm" prosessit, ei vain "7nm"