Der8auer keräsi tiedot reilulta 2700 Ryzen 3000 -prosessorin omistajalta niiden todellisista Boost-kellotaajuuksista vaihtelevin emolevyin ja jäähdytysratkaisuin. AMD lupaa virallisesti mainostetut Boost-kellotaajuudet vain optimitilanteessa.

AMD:n heinäkuussa julkaisemat Ryzen 3000 -sarjan prosessorit saivat pääosin erittäin positiivisen vastaanoton. Ihmetystä ja kritiikkiä prosessoreille on tullut pääosin kellotaajuuksista, jotka eivät vastaa käytännössä paketin ilmoittamaa maksimikellotaajuutta.

Saksalainen huippuylikellottaja Roman ’Der8auer’ Hartung päätti tutkia asiaa tarkemmin. Liki 3000 eri käyttäjää toimitti Hartungin toimeksiannosta prosessorinsa kellotaajuudet Cinebench R15 -testissä. Cinebench R15 valittiin testiin AMD:n ohjeistuksesta, samoin kuin kellotaajuuksien tarkkailuun käytetty HWinfo. Tuloksia saatiin kerättyä yhteensä 2726 kappaletta ja ne antoivat samalla näkymän ainakin Hartungin tavoittaman yleisön markkinaosuuksiin. Lukujen mukaan suosituin uusista prosessoreista on Ryzen 7 3700X 40 %:n osuudella ennen Ryzen 9 3900X:ää (26 %) ja Ryzen 5 3600:aa (21%). Ryzen 5 3600X löytyi 7 %:lla ja Ryzen 7 3800X 6 %:lla osallistujista.

Hartungin keräämien tulosten perusteella Ryzen 5 3600 -prosessoreista puolet yltää mainostettuun Boost-kellotaajuuteen tai korkeammalle. 3600X:n kohdalla luvut ovat puolestaan rumaa luettavaa, vain noin 10 % prosessoreista ylti mainostettuihin Boost-kellotaajuuksiin tai korkeammalle. Ryzen 7 3700X:n kohdalla luku oli noin 15 % ja 3800X:n reilut 26 %. Vielä toistaiseksi lippulaivamallin paikalla istuvista Ryzen 9 3900X -prosessoreista mainostettuihin lukuihin ylti vain reilut 5 %.

Ryzen 3000 -sarjan prosessoreiden todellisiin kellotaajuuksiin vaikuttaa luonnollisesti prosessorin jäähdytys ja sen myötä lämpötila, mutta myös käytetty emolevy ja BIOS-versio. Esimerkiksi HardwareSurveyn tekemässä tutkimuksessa saman Ryzen 7 3800X -prosessorin todellinen Boost-kellotaajuus vaihteli käytetyn emolevyn perusteella suurimmillaan yli 200 MHz saman ytimen kohdalla. Toisaalta myös samalla emolevyllä tulokset voivat vaihdella huomattavasti. HardwareSurveyn testissä parhaimmaksi osoittautuneella Gigabyte X570 Aorus Extreme -emolevyllä ajetuissa Hartungin keräämissä tuloksissa todellinen Boost-kellotaajuus vaihteli 4,2 ja 4,7 GHz:n välissä. Näiden tulosten kohdalla on kuitenkin muistettava myös se, että Hartungin keräämät tulokset on ajettu lukuisilla erilaisilla jäähdyttimillä. Hän kertoo videolla karsineensa tuloksista kuitenkin huomattavan järeät jäähdytysratkaisut, kuten alle 10 asteesen jäähdytetyn vesikierron.

AMD:n virallisen kannan mukaan Ryzen 3000 -sarjan prosessoreiden pitäisi yltää mainostettuihin Boost-kellotaajuuksiin, kunhan olosuhteet ovat kunnossa. Yhtiö ei ole kuitenkaan tarkentanut millaiset sen määrittelemät olosuhteet tälle ovat.

This site uses XenWord.
;