
Kotimainen huippuylikellottaja Juhani Luumi lienee jo tullut tutuksi io-techin lukijoille ylikellotuskenttien ennätysjahdeista. Viime kertaiset kisailut Port Royalin kärkipaikasta päättyivät australialaisen Escapeen tulosten hylkäämiseen väärennettyinä, mutta kärkikahinoihin on noussut sittemmin mukaan jo useampiakin hyvämaineisia ylikellottajia.
Luumin uusi 3DMark Port Royal -ennätys on 18710 pistettä. Kakkosena listoilla on kreikkailaisylikellottaja OGS 18672 ja kolmantena brasialainen TecLab 18637 pisteen tuloksilla. Kaikilla kolmella on ollut testeissä käytössään Intelin Core i9-10900K -prosessori ja NVIDIAn GeForce RTX 3090 -näytönohjain.
Luumin aiemmat ennätystulokset oli ajettu jo nestemäisellä typellä, mutta usein testiajot päättyvät ennen aikojaan lämpötahnan halkeiluun. Puristaakseen viimeisetkin tipat EVGA:n GeForce RTX 3090 Kingpin -näytönohjaimesta ennen halkeilua Luumi turvautui hiomapaperiin ja lasilevyyn, joka takaisi tasaisen hiomajäljen. Ohentamalla piisirua on mahdollista saada paitsi parempi kontakti sirun ja jäähdyttimen pohjan välille, myös tuoda jäähdytys aavistuksen lähemmäs transistoreja.
Hiotun grafiikkapiirin myötä Luumi sai ylikellotettua RTX 3090 Kingpinin nestemäisellä typellä kyllin vakaana Port Royal -testiajoon peräti 2805 MHz:n kellotaajuudelle, joka yhdistettynä reilun 23,1 Gbps:n nopeudella (1444 MHz) toimiviin muisteihin ja 5403 MHz:n kellotaajudella toimivaan i9-10900K-prosessoriin riitti uuteen ennätystulokseen.
Luumi on hionut ennätysajon jälkeen piiriä vielä lisääkin, mikä on riittänyt Unigine Superposition 8K Optimized -testissä uuteen henkilökohtaiseen ennätykseen. Grafiikkapiiri toimi testissä 2790 MHz:n kellotaajuudella ja muistit reilun 23,3 Gbps:n nopeudella (1462 MHz), mikä piisasi 10966 pisteen tulokseen. Tulos oikeuttaa HWBotin listoilla kirpaisevasti palkintopallin kynnykselle eli neljännelle sijalle.
Keskustelu Luumin ylikellotussessioista käy kuumana TechBBS:n uutiskommenttiketjussa.
On sellainen toimenpide etten näe mitenkään mahdollisena. Lämmönlevittäjiä on näyttiksissä ollut kuten gtx 285, 480 ja gtx 580. Tosin ne oli kaikki tahnoilla alla.
On sellainen toimenpide etten näe mitenkään mahdollisena. Lämmönlevittäjiä on näyttiksissä ollut kuten gtx 285, 480 ja gtx 580. Tosin ne oli kaikki tahnoilla alla.
SERlaa näissä piireissä kait eniten arvostetaan?
SERlaa näissä piireissä kait eniten arvostetaan?
SERlaa näissä piireissä kait eniten arvostetaan?
SERlaa näissä piireissä kait eniten arvostetaan?
SERlaa näissä piireissä kait eniten arvostetaan?
Lataa
http://www.io-tech.fi
Ketjun nimi vaihtui uuden uutisen myötä, alkuperäisuutinen löytyy ensimmäisestä postauksesta uuden alta. Näin kuitenkin järkevimmäksi jatkaa keskustelua tässä ketjussa uuden sijasta.
Hyvä otsikko ja kirjaimellisesti selittää mistä kyse.
Oletko sille kulholle tehnyt mitään? Mietin vain, että kannattaisiko siitäkin hioa vähintään epätasaisuudet pois. Oletettavasti toki oletkin tehnyt näin.
Tyhmä kysymys: sponsorointitavarat vai omasta pussista? 🙂
Tavallaan kannattaisi mutta se ei nyt lopputulosta muuta. Tämä kortti ei merkittävästi tätä enempää mene, paremmalla kulholla ehkä 2825 Port Royal.
Joo ehkä tollaisen voisi rakentaa. Menee kyllä samaan sarjaan järkevyydessä kun se harrastus missä yritetään Ladaan asentaa joku ferrarin moottori, koska on kivaa omistaa Lada joka kulkee 400km / h.
Olen muten ihmetellyt aina, että kun hionnalla saadaan tota lämmönlevittäjää ohuemmaksi, joten lämpö johtuu paremmin, niin miksi noissa kulhoissa kuitenkin se kupariosa on sen prossun kohdalla ihan tuhottoman paksu. Jotenkin sanoisi maalaisjärki, että mahdollisimman ohut siirtää lämmön tehokkaammin pätisi silläkin puolella. En toki tiedä, mutta mietin.
Heatspreaderit hiotaan että saadaan ne suoraksi, ne kun ovat kuveria/koperia lähes aina muuten. Core 2 aikana monet hioivat ja saivat muutaman asteen ihan ilmallakin pois.
Onnittelut Luumille hienoista tuloksista, erittäin hyvää matskua. Videoita on myös mukava katsella, kun lausuminen ja selitystapa on hyvin hanskassa. Aika hyvin saa kiinni asioista täydellisenä amatöörinäkin.
katso liitettä 546317
Tahnatkin oli osuneet tehtaalla 10/10 arvosanalla
katso liitettä 546318
Ei olekaan, koska siinä on heatspreader ja tekstit siinä.
Korkkasin itse oman GTX 480 lightningin aikanaan ja hirveesti murtumisongelmia. Ilmeisesti jopa helpompi jos jättää korkkaamatta.
Käsittääkseni naarmuinen pinta johtaa lämpöä parhaiten, koska siinä on maksimoitu lämpöäjohtava pinta-ala tilayksikköä kohti. Ainakin jos käytetään nestemetallia siellä pintojen välissä. Se pinta kuitenkin pitää olla mahdollisimman suora, jotta välimatka jäähdyttimen ja prosessorin välillä jää mahdollisimman pieneksi. Koska lämmönjohtavuuteen vaikuttaa pinta-ala ja välimatka materiaalien välillä, sekä käytetty väliaine, josta nestemetalli paras.
Tosin sitä en tiedä päteekö tämä näihin nestetyppi jäähdytyksiin itse en niitä harrasta.
Parhaiten johtaa suora kosketus kahden pinnan välillä, eli kun mitään väliainetta ei tarvita. Kuitenkaan niin tarkkaan noita ei saada hiottua, että se toteutuisi ikinä isoilta osin, vaan siellä on niitä mikroskooppisia rakoja aina. Kohta johon tarvitaan lämpötahnaa on aina epäoptimaalinen ja mitä enemmän sitä menee sitä huonompi asia. Eli täysin tasainen ja suora on optimaalinen, lämpötahnaa käytetään vain siksi, että väliaine ei olisi ilma. Kuitenkin ilma ja lämpötahna toimivat näissä tilanteissa aina eristeenä.
Hiomiseen sellainen vinkki et hommaa 3x 1-2cm lasin palasia hiot 3 plate lapping methodilla tasaiseksi. Kun palat tasaisia niin läppäät sekä kulhon että prossun tasaiseksi. Jos käytät pelkkää lasia ilman läppäystä niin saattaa tulla heittoja (0.01mm) ja pinta menee kuperaksi helposti.
Toinen on hommata mittapalasarja, ne on yleensä hiottu 0.001mm tarkkuudella ja tasaisia valmiiksi, tarttuvat toiseen samanlaiseen kappalaseen niin että niitä ei vetämällä irti saa toisistaan lihasvoimalla kun veto on suoraan.
Prussian blueta vaa pintoihin ja tarkistaa ppi määrän (points per inch), kun on noi läppäyslevyt tehty niin pinnan tasomaisuudessa saattaa päästä gpu ja blokin osalta <0.002 – 0.001mm @ 20*C, periaatteessa mitä ohkaisempi tahnakerros ja suoremmat pinnat, sitä paremmin lämpö siirtyy.
http://psrcentre.org/images/extraimages/18%20413522.pdf
katso liitettä 578006
Miten tämä on mahdollista olla hitaampi noin paljon suuremmilla kellotaajuuksilla? Itse en keksi muuta selitystä kuin korealainen ei ole riisunut käyttöjärjestelmästä pois tarpeeksi suorituskykyä hukkaavia kilkkeitä tai siis tämä on oma spekulaationi miksi näin. Tietty ymmärrän kyllä jos Luumi ei halua spekuloida ja paljastaa omia salaisuuksiaan.
Se selviää kun @Sampsa nähdään ennätysjahdissa juutuubbivideolla
.
Ok täytyy katsella. Spekuloin myös syyksi tuohon jotan ajuri tai laite ongelmaa korealaisen kokoonpanossa, joka generoi laitteistokeskeytyksiä enemmän kuin herra luumin kokoonpanossa. Laitteistokeskeytykset miten ne on toteutettu x86 arkkitehtuurissa syövät suorituskykyä pahimmillaan jumittavat tehokkaankin koneen ihan mato tasolle jos tulee probleemaa. Ongelma voi olla niin pieni, että sitä ei virallisesti edes lasketa ongelmaksi, mutta näissä ennätyksissä kaikki ratkaisee. Pienimmätkin jutut millä saa sen prosentin tuhannesosan enemmän suorituskykyä.
GN:n jutuissa yleensä liikaa jorinointia minusta.
Noilla taajuuksilla olisin yli 19 000.
Sitä vaan että saiskohan hyötyä myös Port Royaleen jotenkin taiottua?
katso liitettä 580272
katso liitettä 580270
katso liitettä 580271
Löytyikin jo.
Thermal Grizzly Kryonaut Extreme, toistaiseksi mulla paras murtumisen suhteen, KPx paras lämmönjohtavuus.
Pistämällä Resizable BAR käyttöön pelissä. NVIDIA käyttää whitelist-metodia peleistä missä se on päällä ja Inspectorilla saa ilmeisesti lisättyä minkä tahansa softan sille listalle.
Joissain peleissä auttaa, joissain haittaa, joissain ei vaikuta lainkaan.
AMD:n tapauksessa 3DMarkeissa näyttäisi vaikutus olevan nollasta negatiiviseen, ei positiivista vaikutusta. Port Royal tuosta tosin puuttuu: AMD Radeon RX 6800 XT Smart Access Memory (SAM) Review
Tää kyllä legendaarinen. Löytyy vielä mummon koneesta ajossa kyseinen kivi. Taisi tulla aikanaan hankittua juuri ton ennätyksen takia…
Joo hyötyy 100 pistettä.
Sitten on vielä pinnankarheuden huiput. Rt (karheusprofiilin kokonaiskorkeus) arvo voisi olla paras kun sillä saadaan minimoitua maksimi huipun ja syvimmän laakson välinen ero. Onhan noita kiilotuslaikkoja, tosi vaatii vakaata kättä
Vink vink , Espoosta Mikesin labrasta löytyy parhaimmat mitta vehkeet.
No itellä tarkoitus koittaa kylmällä korttia ja sitten myös z590 ehkä 1,5 viikon päästä jos ei ihmeitä/esteitä tule. Striimi olisi jees tehdä myös erikseen mutta vaatii paremmat systeemit mitä ei mulla taas ole. Sit kun ex-Muromies löytää aikaa ja jos on kiinnostusta
.
@Sampsa hopihop, paluuta juurille! Kanava kaipais kyllä tämmöistä sisältöä
Otatte parit yhteistyökumppanit mukaan, niin saatte munkkeja ja energiajuomaa.
Mulla olis vielä saksan vehnäoluita, toki niitä jos liikaa maistelee niin voi jäädä itse tulosten haku toissijaiseksi
.