
Tunnettu saksalainen ylikellottaja Roman ’der8auer’ Hartung on julkaissut tänään videon Intelin uuden Core i9-9900K:sta. Videolla tutkitaan prosessorin rakenteellisia muutoksia edeltäjiinsä nähden ja etsitään syytä prosessorin nopealle kuumenemiselle.
Hartungin paitsi hän itse, myös useat muut median edustajat ovat todenneet Core i9-9900K -prosessoreiden kuumenevan todella helposti etenkin ylikellotettaessa. Prosessorin käytös oli toisaalta odotettu, toisaalta yllätys. Intelin uusi 8-ytiminen prosessori kuluttaa Hartungin testien mukaan 180 – 220 wattia 5 gigahertsin kellotaajuuksilla ja sen lämpötilat nousevat tällöin jopa 95 asteeseen huolimatta järeästä AiO-jäähdytysratkaisusta, mikä oli selvästi korkeampi lämpötila kuin mitä Hartung prosessorilta odotti.
Hartung tutki lämpötilojen syitä muun muassa deliddaamalla prosessorin. Huolimatta juotetusta lämmönlevittäjästä prosessorin korkkaus onnistui ilman lämmittämistä. Koska lämmönlevittäjän ja prosessorin välissä juotosmetallina käytettävän indiumin lämmönjohtavuus on piitä ja kuparia heikompi, olisi yksi mahdollinen syyllinen indiumkerroksen 0,5 millimetrin paksuus.
Indium-kerroksen ohentaminen ja uudelleen juottaminen ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta, joten Hartung selvitti muita tapoja parantaa prosessorin lämpötiloja. 4,8 GHz:n kellotaajuudella 1,25 voltin jännitteellä toimiva prosessori kuumeni ennen deliddaamista 93 asteiseksi Prime95-rasituksessa. Deliddaus ja indiumin korvaaminen Conductonaut-nestemetallilla riitti yksinään laskeaan lämpötiloja noin 8 – 9 asteella.
Hartung oli kuitenkin pistänyt merkille myös prosessorin fyysiset erot edeltävään sukupolveen nähden ja sieltä löytyi seuraava parannuksen kohde. Siinä missä Core i7-8700K:ssa orgaanisen alustan paksuus oli 0,87 mm, on Core i9-9900K:n alusta 1,15 millimetriä paksu. Tällä ei ole lämpötilojen kannalta merkitystä, mutta itse piisirun korkeudella on. Hartungin mittausten mukaan Core i7-8700K:n piisiru on 0,42 mm:n korkeudellaan alle puolet uuden i9-9900K:n 0,87 millimetrin korkeudesta. Itse transistorit ovat piisirun pohjalla, joten mitä korkeampi siru on, sitä pidempi matka lämmön on johduttava ennen kontaktia lämmönlevittäjään ja jäähdyttimeen.
Jostain syystä Hartung vaihtoi videossa testattavan prosessorin kesken kaiken Core i5-9600K -malliin, mutta koska se käyttää täysin samaa 8-ytimistä piisirua, pitäisi sen käyttäytyä lämpöjen suhteen vastaavaan tapaan vaikkakin lämmöntuotto on kahden käytöstä poistetun ytimen vuoksi jonkin verran pienempi. 5 GHz:n kellotaajuudella ja 1,35 voltin käyttöjännitteellä Core i5-9600K:n lämpötila nousi juotetulla lämmönlevittäjällä 96,5 asteeseen ja delidattuna Conductonautilla päästiin 8 astetta alhaisempaan 88,5 asteeseen. Piisirua hiomalla 0,15 mm:n edestä lämpötila laski entisestään 84,7 asteeseen ja 0,20 millimetrin hionnalla 83 asteeseen.
Testien perusteella on siis turvallista sanoa, että Intelin paluu juotettuihin lämmönlevittäjiin ei mennyt niin kuin Strömsössä. Toistaiseksi on vain spekulaation varassa, miksi Intel on kasvattanut piisirun korkeutta yli kaksinkertaiseksi ja olisiko indiumkerros voinut olla nykyistä noin 0,5 millimetriä ohuempi. Mikäli piisirun korkeutta on kasvatettu juotoksen piiriin aiheuttaman jännitteen vuoksi, saattaa Intelin ratkaisu siirtyä takaisin juotettuihin lämmönl olla ainakin ylikellottavan loppukäyttäjän kannalta jopa entistä heikompi.
OT
25W tdp.. vertaat siis serveriprossua johonkin läppäriin?
Ongelma on lähinnä se että tuo juotos on paksu ja samalla piin paksuus melkein tuplattiin. Ohuemmalla piillä ja juotoksella tulos olisi ollut paljon parempi, kuten testi osoitti.
Kuinka ollakkaan unohdit mainita kuvaajasi yläpuolella olleen selosteen:
Intel Core i9-9900K Review
Eli nuo sinun laittamat lämmöt on ison vesijäähyn kanssa.
Ennen kuin homma lähtee hanskasta niin muistutan että väittelyille on oma ketjunsa. Pidetään tämä ketju siistinä.
Virallinen: AMD vs Intel keskustelu- ja väittelyketju
Eli puhutaan korkeutta kasvaneesta sirusta, sen vaikutuksista ja korkeista lämmöistä. 🙂
Niin ja kukaan ei käsittääkseni ole missään väittänyt mitään muuta?
Koska se mitä Der8auer näytti videolla heittää ilmoille monia kysymyksiä. Ja varsinkin nyt kun on tiedossa tuo että hinkuttamalla saadaan vielä lisää tippumaan niin kyllä sitä varmaan moni alkaa ihan vakavissaan harkitsemaan mutta samalla kiroaa kun työmaa on ihan toista suuruusluokkaa kuin tahna vehkeiden kanssa.
Aikaisemmin riitti lähes turvallinen korkkaus ja nestemetalli kun nyt pitääkin tehdä oikeasti vaarallisia operaatioita saman lopputuloksen eteen.
Normaalille kuluttajalle toki parannus, mutta harrastelijoille huononnus.
Ööö vertasin serveri prossua toiseen serveri prossuun…
http://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Intel-Xeon E3-1235L v5.html
vs
http://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Intel-Xeon L5640 – AT80614005133AB (BX80614L5640).html
Kummatkin lukeamat otettu samalla Corsair RM750x powerilla, KingSpec SSD:llä ja Geforce GTX 980 Ti näytönohjaimella.
Ei olisi, ei tuo 8-ytiminen noilla kelloilla olisi ollut mahdollista massatuottaa tahnalla. Intel edelleen lähtee siitä, että prosessorit toimivat vakiona speksien sisällä ja ylikellottamiset sen yli jää sitten käyttäjän harteille ja on bonusta.
Virittelijän ja ylikellottajan kannalta tahna olisi ollut parempi, koska se on helpompi korkata ja vaihtaa nestemetalli väliin joka on yksittäisenä operaationa ylivertainen, mutta ei massatuotannossa toteutettavissa, varsinkin kun mukaan lisätään piisirun korkeuden kasvaminen juottamisen mahdollistamiseksi.
8 ytiminen 95W tdp arvoilla olisi helposti onnistunut myös purkalla.
Toki ne "OC" boostikellot ei onnistuisi, mutta sehän olisi taas käyttäjän murhe. 😉
Olisiko IO-Techin mahdollista ajaa lämpötestit 9900k 6corella vs 8700k, niin saadaan vähän vertailua lämmöistä samoilla jännitteillä. Nähdään mitenpaljon se korkeampi piisiru ja juotos vaikuttaa 1:1 jännitteillä ja kelloilla (SA ja IO mukaanluettuna, kun nekin vaikuttaa core lämpöihin.)
Vielä parempi jos löytyy 8700k korkattuna neste metallilla mukaan soppaan.
Yllätyin itse eilisistä noctua ajoista.kun ei 5ghz menny thermal limitille. [emoji106]
GN oli jo testaamassa tuota kunnes saivatkin vihiä ettei se olisi vertailukelpoinen siltikään.
Mikäs siinä ei ole vertailukelpoista?
Tuo on totta ja se vakiojäähy on vakiojäähyksy helkutin hyvä. Eikä ne Intelinkään jäänyt nuonoja olleet vielä LGA 775/LGA 1366 aikoina, mutta sen jälkeen kylläkin…
Mutta tämä uusi intel kivi menee samaan sarjaan AMD Ryzeneitten kanssa eli kelloja ei pahemmin nostella.
Intellä siis lämmöistä kiinni ja AMD:llä. arkkitehtuuri hommia.
Nykyään ei nostella enää kelloja kuten ennen vanhaan johtuen että niistä otetaan jo tehtaalla irti kaikki mikä lähtee.
Tyyliin:
Xeon X5650 2.66GHz – > 4.5GHz
Core i5 2500K 3.3GHz – > 5GHz
Muutenkin näkyy hyvin että Intel ei ole oikeasti arkkitehtuuriaan muuttanut sitten Sandy Bridgejen.
Jep, ei enää kellotella samaan tahtiin. Vieläkin muistelen lämmöllä E6300 ~100% ylikelloja, eikä prossu maksanut edes kahta sataa. 😀
Faktahan on että nämä nykyprosessorit (varsinkin parhaimmat mallit) ovat suorituskyvyltään täysin riittäviä vakiona (toisin kuin 10-20 vuotta sitten) ja tarjolla on sitten tiettyyn sovellukseen paremmin sopivia malleja, kuten esim. 8700K pelaamiseen ja Intelin/AMD:n 18/16-ytimiset videoeditointiin, 3d-renderöitiin jne. Ylikellottaminen menee sitten harrastamisen, virittelyn ja oman mielenkiinnon piikkiin, jolla se löysä 10-15 % saadaan vielä puristettua irti.
Kuin myös i7 julkaisun i7 920.
2.66GHz ja kunnon ilmajäähyllä 95% kivistä kulki 4GHz, eli +50% kellot. Samoin aikanaan celeronit sai helposti +50% kelloille. Nyt +20% on hyvä saavutus. 🙂
Tokihan tuo 9900K jos lasketaan kellotus base clockista (se luvattu @tdp) vs. All core max niin onhan tuokin aika iso hyppy. Silti se ero stock kiven ja kellotetun välillä on pienentynyt.
Fakta on myös se että olet täysin oikeassa.
Meinaan kun 9900K prosessorille ei oikein ole tälläistä omaa tässähommassa tämä prosessori on paras käyttötarkoitusta kun pelaamisessa 8700K on todellakin parempi ja kaikessa sellaisessa jossa oikeasti tarvitaan lisäytimiä on Intelin varsinaiset HED prosesssorit parempia ja hintaero 9900K ja Intel HED prosessorejen välillä on niin pieni että sekään ei puolla 9900K:n hankintaa.
9900K taitaa olla melko täydellinen pelaamiseen ja Twitch-striimaamiseen 1080p60 (Software x264 enkoodauksella)
Jahas @Asmola voisi sitten kertoa mitä asiatonta viestissä oli? Samoiten voisit kertoa että mistä asti trolliksi haukkuminen on ollut ok näissä ns. "asia" ketjuissa?
Eikös tuo 2990WX imenyt virtaa ihan huolella kellotettuna? Taisi sillä silti tehdä muutakin kuin lämmitellä taloa.
Kilpailijan kivethän nimenomaan ei kellotu millään yli 4.2GHz, ellei lyödä kompuraa siihen päälle.
Sampsankin arvostelussa lukee muistaakseni, että kellottaa ei kannata kun vakio turboineen on parempi melkein kaikille.
Mennäänpä takas aiheeseen: jos joku haluaisi oman 9900K die hioa niin minkälainen hiomatavara on siihen paras (ja yleensäkin sen indiumin poistamiseen)?
Joo tämä kiinnostaa itseänikin, eiköhän tuo korkkaus + hionta pidä tehdä :beye:
Eiköhän se samalla tavalla toimi nykyisinkin. Riittävän hienoa paperia veden kanssa eikä paina liikaa.
Tuo ytimen hiominen 600€ kivestä arveluttaa hieman.:eek: Ei taida itsellä riittää pokkaa moiseen operaatioon.:btooth:
No jos hiominen menee yli, niin hioo kunnes saadaan kuvan mukaisia kuvia lastusta 😉
![[IMG]](https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2017/09/amd-ryzen-threadripper-taken-apart-der8auer-20170915.jpg)
Terällä indium pois IHS:stä ja piisirusta, sitten se sanoo että "special sandpaper". Kuvan perusteella kyseessä olisi 3M:n Micro Finishing Film Sheets (videolla käytössä 40u)
3M Micro Finishing Film (3M 268L)
Meinasitko mitata mikrometriruuvilla coren paksuutta hionnan aikana, vai riittääkö työntömitta tarkkuuteen?
Puuttuu kaks ydintä, jos miettii että pelit tykkäis kuudesta ytimestä ja x264 mediumilla vaatis sen neljä.
10-ydintä ja 5Ghz ois unelmaa striimikoneeseen :drool::drool::drool::drool:
0,87 mm oli tuo piisirun korkeus ja der8auer oli siitä hionut pois 0,2 mm. Ihan mekaanisen mikrometriruuvin tarkkuus on 0,01 mm, joten varmaan se asiansa ajaisi, tietysti digitaalinen hifimpi:
Mikrometri 25-50 mm | Motonet Oy
Paljonkos sillä koko paketilla on paksuutta. Meinaan kun toi mikrometri lähtee 25mm että riittääkö?
2,02mm
Eli parempi ottaa se 0-25mm skaalan mittari niin ei tartte käyttää mitää kapulaa välissä. Onhan se 3€ halvempikin.
Joo väärä linkki alunperin, korjattu.
Näistä saa kuvan, että se ylimääräinen pii on lastun pinnalla. Miksi se on sillä puolella, eikä alla? Jäähdytys on kuitenkin lastun yläpuolella, joten kuvittelisi järkevämmksi tehdä logiikka lähelle lastun pintaa, että lämpö saadaan helposti pois.
Tuokohan tuo ytimen pieni koko myös haasteita jäähdytykseen. Sama vika esim. vanhassa i9-7900X:ssä. Sillä puolella HCC diet oli jo vähän helpompi jäähdyttää, toki siellä oli sitten disabloituja ytimiä jonka takia isompi pinta-ala.
Paitsi että kaikki ATMP tapahtuu TFME/AMD-yhteisyrityksen laitoksissa kiekkojen leikkaamisesta eteenpäin…
Koska kaikki yhteydet paketointiin ja siten koko kokoonpanoon kulkevat sieltä transistoreilta?
3M Micro Finishing Film 40 Micron AO (PSA)
Päältä päin ei voida vetää tehokkaasti yhteyksiä substraattiiin. Siihen tulisi kuitenkin jotain huonosti lämpöäjohtavaa väliin suojaamaan sirua. Ennen flipchippiä käytettiin bondilankoja täytemassan sisällä, niillä tuli äkkiä rajat vastaan. Piikide ei ole niin huono lämmönjohde että tuohon kannattaisi jotain erikoisratkaisua alkaa tekemään että pari ylikellottajaa saa lisää mekahertsejä.
Meillä oli töissä tiedossa joku firma, joka tekee erilaisten sirujen ja esim. aluminalle kasvatettujen kalvojen hiontoja, täytyy tarkistaa mitä oli hinnat, me ollaan siellä teetetty R&D:tä varten ohennuksia, kun tuo teen itse kotona tyylinen hionta, ei mene aina ihan kotiin vaikka on laitteetkin olemassa, nuo ohuiden kerrosten hionnat on aika herkkiä hommia.
@Sampsa Kyselen noista viimeistelyhiontakamoista, meillä saattaa jopa olla tuollaisia töissä.
Ei näyttänyt suuria eroja tulevan AC Odysseyn testeissä 9900K vs. 8700K hardware unboxedilla. Uudet AC
pelit käsittääkseni kuitenkin aika prosessori-intensiivisiä.
Hardware unboxed suoritti jonkinlaista testiä tämän päivän videossa, siitä voi katsella noin alustavasti jos kiinnostaa homma.
Intelhän valitteli aikaisemmin, että juotettu prossa ei kestäisi heillä ilman että alkaa prossa kärsimään. Ehkä paksunnos on sen takia ettei se juotettu liitos rikkoisi prossaa…
oletan että ottivat varman päälle ja prossan hiominen lopettaneen prossaa koskevan takuun 😉
No eipä sitä löysää taida siellä kyllä olla oikein sitäkään kokonaisuutena, kun tehonkulutuksiakin katsotaan.
Eipä taida olla paluuta niihin Core 2 aikoihin, jolloin voltit laskettiin vakio 1,25:stä 1,2:in ja kelloja laitettiin reipas 30% lisää ilman että tarvitsi erityisen isosti jäähdytykseenkään panostaa.
Sillä vielä sai todellista käyttöiän jatkoakin.
No, jos Sampsa hioo, niin järkkäät sille jonkun keskeytyksen ja kun se on poissa, niin käyt harjoittelemassa sillä prossulla.
En tiedä että kannattaako vehkeisin tuhlaan niin saatanasti rahaa. Veikkaan että jostain kellon/koru korjaus/myynti liikkeessä on kaikki tarvittavat vehkeet ja tulee halvemmaks pyytää sieltä että hioo. Ja sellasen tekee jolla on sekä pitkä kokemus että taitoa. Varsinkin jos on jotain korujen hionta niin niillä on kunnon näppi tuntuma tarkasta työstä.
Voittajasuunnitelma: 1 "halpa" i5-9600K ja yksi i9-9900K, jollekin kello/kulta/mitänäitänytonsepälle hiottavaksi ohjeella "testaa i5-9600K:lla kuinka paljon voi ottaa pois ennen kuin transistorit näkyy ja sitten i9-9900K:lle sama käsittely mutta hiotaan 0.1 tai 0.2 mm vähemmän :hungry:
Miksi intelillä on näitä ongelmia mutta ryzenit saa kohtuudella pysymään ihan viileinä..
Tässä nähdään vuosien +5% suorituskykylisät ja olematon kehitys.
Nyt kun kilpailija sai jotain järkevää aikaseks meni intelillä hillot ja soppa sekaisin.
Käytän inteliä,mutta en kauaa jos tällästä paskaa tulee jatkuvasti.
Kyllä se intelkin pysyy viileänä jos sen kellottaa 4.1GHz:taan.