
Tunnettu saksalainen ylikellottaja Roman ’der8auer’ Hartung on julkaissut tänään videon Intelin uuden Core i9-9900K:sta. Videolla tutkitaan prosessorin rakenteellisia muutoksia edeltäjiinsä nähden ja etsitään syytä prosessorin nopealle kuumenemiselle.
Hartungin paitsi hän itse, myös useat muut median edustajat ovat todenneet Core i9-9900K -prosessoreiden kuumenevan todella helposti etenkin ylikellotettaessa. Prosessorin käytös oli toisaalta odotettu, toisaalta yllätys. Intelin uusi 8-ytiminen prosessori kuluttaa Hartungin testien mukaan 180 – 220 wattia 5 gigahertsin kellotaajuuksilla ja sen lämpötilat nousevat tällöin jopa 95 asteeseen huolimatta järeästä AiO-jäähdytysratkaisusta, mikä oli selvästi korkeampi lämpötila kuin mitä Hartung prosessorilta odotti.
Hartung tutki lämpötilojen syitä muun muassa deliddaamalla prosessorin. Huolimatta juotetusta lämmönlevittäjästä prosessorin korkkaus onnistui ilman lämmittämistä. Koska lämmönlevittäjän ja prosessorin välissä juotosmetallina käytettävän indiumin lämmönjohtavuus on piitä ja kuparia heikompi, olisi yksi mahdollinen syyllinen indiumkerroksen 0,5 millimetrin paksuus.
Indium-kerroksen ohentaminen ja uudelleen juottaminen ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta, joten Hartung selvitti muita tapoja parantaa prosessorin lämpötiloja. 4,8 GHz:n kellotaajuudella 1,25 voltin jännitteellä toimiva prosessori kuumeni ennen deliddaamista 93 asteiseksi Prime95-rasituksessa. Deliddaus ja indiumin korvaaminen Conductonaut-nestemetallilla riitti yksinään laskeaan lämpötiloja noin 8 – 9 asteella.
Hartung oli kuitenkin pistänyt merkille myös prosessorin fyysiset erot edeltävään sukupolveen nähden ja sieltä löytyi seuraava parannuksen kohde. Siinä missä Core i7-8700K:ssa orgaanisen alustan paksuus oli 0,87 mm, on Core i9-9900K:n alusta 1,15 millimetriä paksu. Tällä ei ole lämpötilojen kannalta merkitystä, mutta itse piisirun korkeudella on. Hartungin mittausten mukaan Core i7-8700K:n piisiru on 0,42 mm:n korkeudellaan alle puolet uuden i9-9900K:n 0,87 millimetrin korkeudesta. Itse transistorit ovat piisirun pohjalla, joten mitä korkeampi siru on, sitä pidempi matka lämmön on johduttava ennen kontaktia lämmönlevittäjään ja jäähdyttimeen.
Jostain syystä Hartung vaihtoi videossa testattavan prosessorin kesken kaiken Core i5-9600K -malliin, mutta koska se käyttää täysin samaa 8-ytimistä piisirua, pitäisi sen käyttäytyä lämpöjen suhteen vastaavaan tapaan vaikkakin lämmöntuotto on kahden käytöstä poistetun ytimen vuoksi jonkin verran pienempi. 5 GHz:n kellotaajuudella ja 1,35 voltin käyttöjännitteellä Core i5-9600K:n lämpötila nousi juotetulla lämmönlevittäjällä 96,5 asteeseen ja delidattuna Conductonautilla päästiin 8 astetta alhaisempaan 88,5 asteeseen. Piisirua hiomalla 0,15 mm:n edestä lämpötila laski entisestään 84,7 asteeseen ja 0,20 millimetrin hionnalla 83 asteeseen.
Testien perusteella on siis turvallista sanoa, että Intelin paluu juotettuihin lämmönlevittäjiin ei mennyt niin kuin Strömsössä. Toistaiseksi on vain spekulaation varassa, miksi Intel on kasvattanut piisirun korkeutta yli kaksinkertaiseksi ja olisiko indiumkerros voinut olla nykyistä noin 0,5 millimetriä ohuempi. Mikäli piisirun korkeutta on kasvatettu juotoksen piiriin aiheuttaman jännitteen vuoksi, saattaa Intelin ratkaisu siirtyä takaisin juotettuihin lämmönl olla ainakin ylikellottavan loppukäyttäjän kannalta jopa entistä heikompi.
Tuli itselle kyllä yllärinä että tuo 9600K on disabloidulla 8-ytimisellä sirulla, olin satavarma että kyseessä puhdas 8600K rebrand.
Juu jos tarvii streemata mutta jos vain pelaa tai jos streemauksen videopakkauksen hoitaa näytönohjain niin 8700K korkattuna ja kellotettuna on yllättäen parempi,
johtuen siitä että tuo 9900K soldering on toteutetu huonosti ts siitä ei ole niin paljon hyötyä mutta se tekee korkkauksesta kumminkin hyvin työlään ja riskialtiin.
Puhuin normi 8 ytimisestä Ryzenistä jonkaläpi pystyy puskemaan senverran virtaa ja se toimii silloin vain lämmittimenä (koska se cpu hajoaa).
Silläerolla että nykyiseissä Intel prosessoreissa ei ole pinnejä joten niiden taipumista ei tarvi varoa eli toi prossun hionta on itseasiasa helpompaa nyt kuin mitä se oli silloin kun sitä viimeksi harrastettiin.
Ei voi tietää kun puhuit vaan Ryzenistä ja niitä muitakin myydään Ryzen nimellä.
Vähän herää kysymys, että miksi on edes K perässä, kun kellottuvuus on lähes samaa amd:n 2700x:n kanssa.
Pettymyksen tästä tekee vain se, että ei oikein löydy mitään syytä sille miksei näitä olisi voinut myydä jo 7900K:na tai 6900K:na z170-emoille.
Koska jos piirit olisi päälypuolella niin kaikilille (muisti/PCI-E/jne) johdoille tarvisi läpiviennit koko piipalan läpi alapuolelle ja se nyt ei vain ole järkevää koska nuo läpiviennit on ilmeisesti sekä tilaavieviä että vaikeasti luotettavasti toteutttavia rakenteita joten niitä halutaan vältää.
Miksi se olen juuri minä jolle aloit nillittää siitä että ei ole tarkalleen määritelty mikä nimeomainen Ryzen malli on kyseessä,
kun ei tämän keskusteluketjun yksikään aiakisempikaan puhuja määritellty jotain tiettyä mallia.
Niin mielestäni on iha järkevää oelttaa että kaki olettivat puhuvansa tavallisesa 4-8 ytoimisestä IGPU:tomasta Ryzenistä eikä mistään neljä sirua sisältävästä Thread Ripper 2990WX.
Yksikään aikaisempi keskustelija ei mainininnut halaistua sanaa mistään Thread Ripperistä kaki puhuivat vain Ryzenistä.
Korkki kiinni, kiitos!
Katsoitko paljonko 9900K todellisuudessa kuluttaa niitä Watteja se tarvittava Wattimäärä on se todellinen syy miksi Intel ei uskalla sallia yhteensopivutta jo ulkona oleville emoille joita ei ole mitoitettu antamaan/kestämään sellaista Wattimäärää.
No sitten piti siirtyä vihjailemaan ryypäyksestä.
Kiitos paljon tästäkin mieltä ylentävästä keskustelusta.
Eihän tuo vie juuri mitään peleissä ja muilla normikuormilla. Avx:lle saa offsetin tai tdp-limitin.
Intelin täytyy mitoitta prosesorinsa maksimikuorman ja ulkona jo olevien emojen mitoitusten mukaan ja ulkona on paljon emoja jotka ei olisi riittäneet tuolle 9900K:lle riittävällä varmuusmarginaalillla.
Ota huomioon että ulkoan on myös halpis emoja jotka on mitoitettu juuri ja juuri riittänään nykyisille (ennen 9900K:ta) prosessoreille, nuo halppisemot on täyttäneet Intelin aiakisemman emon suunnittelu säännöt.
Ts sillä riitäisikö nykyisten emoja kapasiteetti 9900K:lla pelaamiseeen ei ole mitään merkitystä kun Intelin tarvii mitoittaa homa toimimaan suurimmalla mahdollisella kuormalla ja kehnoimmmalla mahdoliselal emola yhtäaikaa.
Ts vaikka Intel olisi halunnut tuoda 9900K:lle yhteensopivuuden jo ulkona olevien emojen kanssa epäilen suuresti että se olisi ollut liian iso riski.
Itse olen kritisoinut Inteliä monissa aikaisemmissa prosessorisukupolvissa siitä että ne on suunniteltu turhaan epäyhteensopivuiksi vanhojen emojen kanssa, mutta tämän 9900K:n kohdalla en purnaa siitä koska 9900k joidenkin vanhojen emojen kanssa olisi varmasti johtanut ongelmiin.
Kellotaajuuksien vertailu prosessien välillä on tosin täysin turhaa, se on ihan mahdotonta sanoa miten korkealle Ryzenit kellottuisi Intelin prosesseilla tai Intelit GloFon (toki ymmärrän ettei loppukäyttäjää tämä kiinnosta, mutta monia muita kyllä)
Onhan 9000-sarjassa ilmeisesti joitakin tietoturvakorjauksia.
Ongelmia olisi toki voinut tulla kuin AMD:lla konsanaan am3-kannalla, mutta mielestäni pr-vetona olisi ollut ihan osuva tämän juotokseen paluun kanssa. Olisivat samalla näpäyttäneet vuotavia emovalmistajia jättämällä heille oven auki tuen suhteen ja eikö tuki ole h310-emoillakin?
Kyllä se on Intelin loppu ku tämmösen floppirosessorin julkasee. AMD forever!
Harrastajan kannalta harmillista, että korkkausta vastaaviin lämpötiloihin vaaditaan nyt enemmän työtä + isompi riski. Mutta peruskäyttäjän (99% näidenkin ostajista?) kannalta prosessori käy viileämpänä kuin aikaisemmin, vaikka ytimiä on lisää ja kellotaajuutta on nostettu.
Eli kaikki 8 ydintä 5GHz kellotaajuudella ilmajäähyllä prime vakaana on floppi. Ei tule heti mieleen prosessoria joka pystyisi vastaavaan..
Kohta casekings myy korkattuja ja hiottuja prossuja alkaen 1199€ :btooth:
Ei mutta hinta paketille ainakin suomessa alkaa lähentelemään Threadripper paketin hintoja mikä on mielestäni hiukan liikaa kun toisessa kuitenkin 16/32 ja quadchannel ja nyt dynamic modella pelaaminenkin onnistuu paremmin.
Mikäs tuossa on floppia?
Pieksää kilpailijan pelisuorituskyvyssä kirkkaasti, siihenhän tuo on tarkoitettu. Luonnollisesti on kalliimpi. Aina, kun mennään kohti huippusuorituskykä, niin hintaa kannattaa nostaa. Nyt jos ja kun vielä on valmistusteknisiä rajoitteita, niin hintaa kannattaa nostaa sitöä enemmän, kun määrällistä myyntiä ei voida harjoittaa.. Ei oon myynti kun ei ole ikinä tuottava liiketoimi.
Threadripper on vain pelikäytössä yksinkertaisesti huono.
Kyllähän Der8auer sanoi että on tulossa myyntiin
Puhtaaseen pelikäyttöön riittää 7700k ihan helposti vielä ja uudemmista 8400. Eikä se zen2 tr niin huono ole jos vertaa ykköseen.
Floppasi 7700K, 8700K jne omistajan näkökulmasta ihan helvetisti. Ei pienintäkään syytä vaihtaa. Marginaalinen uudistus ja kauhea hinta.
Miksi vaihtaa, jos on jo omasta mielestä riittävän suorituskykyinen prossu. Ei tuo kuitenkaan hitaampi ainankaan ole, kuin 8700K:kaan ja kuten totesin,yleensä miltei poikkeuksetta sen parhaan hintakin on ollut kova.
Ainoastaan, mikä voi olla tuon ongelma on se, että 2011-3 tai missä lie ollaankaan nyt menossa suorituskykyisemmällä puolella voi olla saatavissa vastaavaa rautaa esim samaan hintaan (en nyt ole jaksanut tutkia) AMD:t nyt ovat jokatapaiksessa kehnompi vaihtoehto, huonomman IPC:nsä takia pelikäytössä, jonka kaikki testit ovat osoittaneet selkeästi.
K niin kuin kallis.
Sillä kirjaimella voidaan nostaa hintaa, koska se on ikään kuin tuotesarjan luksusmalli.
Ja jo 8700K:n oikealla maksimikulutuksella ilman BIOSin/emon jarrutteluja olisi voinut halvemman pään emolevyjen virransyötöt käydä pitemmän ajan kestävyydelle kuumina.
Intelin pankkitilin saldolla ja katteilla olisi varaa jatkaa tyrimistä todella monta vuotta ilman vaaraa isoihin ongelmiin joutumisesta.
Eikä AMD edes niin vain löytäisi valmistuskapasiteettia Intelin myyntivoluumeiden korvaamiseen.
Korkattuja kyllä, mutta ihan hiottuja malleja? Tuollainen hionta kun ei mikään ihan pieni homma ole, joten hinnat voi kyllä karata käsistä. Pelkkä korkkauskin toki työläämpi kun ei voi vain pyyhkiä tahnoja pois.
Muistakaa myös, että computerbasen artikkelissa vakiona 8700K ja 2700X 3466MHz muisteilla ja stilt ajoituksilla ero pelisuorituskyvyssä tipahti 5% eroon, joten jos 9900K kellottaminen on peruspertille entistä vaikeampaa lämpökuorman vuoksi, niin ei sitä todellista pelisuorituskykykaulaa saa sen enempää vrt 8700K.
Kyllähän sitä rautaa kannattaa aina uusia jos tarjolle tulee jotain kannattavaa. Tämä Coffeelake-r ei ole semmoista.
Kuten monet revikoijatkin on sen ongelman kiteyttäneet niin yhden säikeen pelivääntö on sama mitä vuosia sitten julkaistuissa ja ytimiä on liian vähän jos siirrytään tuonne säikeitä suosivaan sisällöntuotantoon
Niin kelle tuo nyt oikeasti on suunnattu?
Eikös tuo "Geköpft" für eine bessere Kühlleistun ("Beheaded" for better cooling performance) tarkoita että olisi korkattu?
der8auer Core i9-9900K @ 5,1 GHz – Advanced Edition
Kyllä se niin juuri on että korkattuina myyntiin.
Eka varmaan korkattuna ja kysynnän mukaan hiottuna sekä niiden valmiskokoonpanoihin, varsinkin jos tuohon löytyy joku koneellinen hiomisprosessi
Niille joiden on aina pakko saada "uusinta uutta".
Ja onhan Intelin pakko pörssikurssienkin takia teeskennellä tekevänsä jotain, kun arkkitehtuurin parannus tulenee vasta 2020.
Jos ei 10nm prosessi viivästy vielä lisää varsinkin high endiin riittävien kellojen osalta.
Varmasti löytyy siihen puuhaan pystyviä valmiita koneita.
Niiden hinta on sitten täysin toinen asia tällaisen käytön kannalta.
Lähinnä varmaan tulisi kyseeseen jokin ratkaisu, jossa käsityötä vähän helpotetaan.
Tuonlaiset vaihtoehdot:
katso liitettä 150151
Selkeästi tällä hetkellä niille, joilla pyörii sen pelin lisäksi muuta siellä taustalla ja siitä huolimatta haluaa tasaisen pelikokokemuksen. Tätähän testaajat eivät yleensä testaile, vaan ajetaan vain pelkät pelitestit, jossa taustaprosessit ovat mahdollisimman keveitä.
4c8t riittää siihen aivan mainiosti. Esim juuri 7700K HT päällä
Vcore max. 1,42 V binnauksessa. Juuh elikkäs :rofl: Kuulostaa samalta kuin tuuhion pakollinen 5 GHz 1,552V tjsp. kellotukset.
4C8T Hyytyy pahasti osalla peleistä esim streaming softien kanssa tai jos taustalla pyörii jotain muuta vastaavan raskasta. Noita testejähän on ajeltu ja tältäkin foorumilta löytynee edelleen linkkejä ko testeihin. Niitä ajeltiin runsaammin CL:n julkaisun aikaan. Muistaakseni joissakin peleissä pelkkä suojaus kyykytti prossua. Loppukäyttäjälle sillä ei ole väliä, jos suojaus on syypää, mikäli ei ole suojauksetonta peliä saatavilla.
uskallan heittää näin mututuntumalla, että 6c6t kuten nuo nykyiset iivitoset ovat siveltuu paremmin pelaajalle
Luulen että olet hyvin oikeassa. Kuus aitoa corea, juotettu shimmi ja normi-ihmiselle parempi hinta. Toinen vaihtoehto on katsoa AMD leiriin ja lisätä vastaava rahasumma sitten rajumpana graffakorttiin. Mutta Intelin leirissä tuo i5 on varmasti se fiksuin kivi.
Ehkä joku vertailu mitä tonnilla, puolellatoista tai kahdella saa milläkin kokoonpanoilla voisi tulla taas jossain vaiheessa ajankohtaiseksi.
Striimaukseen hyvä, joskin parempi olis jos olis 10-core. Mutta silti yksi parhaista striimiprossuista.
Kuten kuvista näkee niin 9900K + X264 fast-presetin streami vastaa suorituskyvyltään AMD:n 2700X:ää jolla vaan pelataan. Intel on peli+streami kuormassa 40-50% tehokkaampi (lue: droppaa vähemmän frameja striimissä eli ei nyi, sekä pelissä pitää FPS:n korkealla). 9900K on tällä hetkellä paras prosessori sellaiselle kaverille, joka tykkää pelata FPS-pelejä korkealla ruudunpäivitysnopeudella ja samalla striimaa sitä peliä ilman erillistä striimikonetta. Korostuu etenkin peleillä jotka ei tue kuin max 4:ää säiettä, esim. PUBG, Dota, LOLli, Fortnite, CS jne.
Ideaali olis tosiaan 10-core, koska monet nykypelit tukee ytimiä hyvin jo aina kuuteen saakka, ja samoin toi x264-medium vaatii sen neljä omaa ydintä että toimii täydellisesti.
Toiveissa on että seuraava Ryzen yltäisi yli 5Ghz ja toteutuisi huhuttu ccx:ien 'ydin-lisäys', eli saataisiin AMD:ltä 10 ja 12 core ryzenit. 10 ja 12 corea, 5Ghz ja se ois unelmien striimiprossu siinä. Mutta sitä odotellessa: 9900K on parasta mitä tuohon vaivaan voi ostaa.
Kun AMD:lla on enemmän ytimiä, ketään ei kiinnosta mitä taustalla pyörii.
Kun Intel saa saman verran ytimiä mitä AMD:lla oli ajat sitten, raskaat taustaprosessit pyörivät jokaisella käyttäjällä.
:think:
Muistetaan nyt että streamaajat on kumminkin äärimmäisen marginaalinen kohderyhmä. Niitä varten ei ole taloudelleisesti kannattavaa valmistaa edes kiiltokuvia.
Vaikka tosiaan Intelissä on noissa testeissä otettu kaikki optimitehot irti, ryzenkin on jostain syystä edelleen ajettu hynix 16-18-18-36 muisteilla (sentään 3200MHz), myöskin 1803 windows versio on jostain syystä käytössä vaikka 1809 on testattu parantavan juurikin ryzenillä suorituskykyä sen verran, mitä 100MHz kellotus saa aikaan (multithreadingissa).
Odotan edelleenkin sitä testiä missä molemmista otetaan vaikka kunnon muisteilla ja ajoituksilla kaikki löysät pois, että näkisi objektiivisia testejä. Nythän on kaikki testit ajettu vähän sinnepäin löysemmillä latensseilla ja vanhoilla käyttiksillä, joista Intel ei joko kärsi yhtään, tai kärsii paljon vähemmän mitä AMD:n tuotos.
Tää teskustelu kuulostaa samalta, kuin Q6600 julkaisun yhteydessä 🙂 Silloin dual core oli main line ja quadi oli "huono valinta". Harvemmin päivittävä onneksi valitsi quadin ja porskutti menemään sillä huomattavasti pidempään, mihin duali olisi riittänyt.
Juuri tätä samaa mietin itsekkin, ja edelleen mennään q9550:lla, jos silloin olis ostanu kaikkien hehkuttaman dualcoren, niin olis joutunu päivittää aikoja sitten. Tais tulla justiin 10v prossulle täyteen :D.
Johan tällä 8 corella on aika pitkään ajeltu.. tuskin ihan heti tarvitsee am4 alustaa vaihtaa, kun tälle alustalle julkaistaan vielä monta uutta prossua. 🙂
Montakos vuotta intelin alustat kestikään. 😉
Mutta joo. Palataan takaisin aiheeseen jookos?
En kyllä usko että ihan heti alkaa tulla myyntiin "core hiottuja" malleja. Kuulostaa jo aika absurdilta että pitää corea hioa maksimitehojen eteen. Kukaanhan ei myöskään tiedä kuinka hyvin nuo hiotut kestää käyttöä. Periaatteessa nestemetallin/tahnan kanssa ei pitäisi ongelmia tulla, mutta silti.
Eikö noita streamauksia voi tehdä quicksyncillä? Laatu tietty kärsii, mutta jos budjetti on pieni, niin sillä on elettävä mitä koneesta löytyy.
Kyllä ammattistreamaajat usein käyttää ihan sitä varten kasattua streamauskonetta. HDMI kaapparilla kuva sisään ja prosessointi siinä. Se on varsinkin useiden kuvalähteiden kansssa muutenkin kätevämpi vaihtoehto kuin pelata ja streamata samalla koneella.
Juu varmasti ja ytimimiäkin vähemmän niin helpottaa.
Juu ja sitten on paljon semmosia striimereitä jotka haluaa hoitaa asian yhdellä koneella, kuten vaikka tän sivuston sysop 😉