Intelin Cryo Cooling -teknologiaan perustuvat coolerit parantavat yhtiön kerroinlukitsemattomien 10. sukupolven Core -prosessoreiden ylikellotuspotentiaalia useimmissa kuormissa.

Intelin Cryo Cooling on ollut esillä EKWB:n ja Cooler Masterin julkaisemien uusien nestejäähdytysratkaisujen yhteydessä. Käymme tässä uutisartikkelissa pikaisesti läpi, mistä oikeastaan on kyse.

Intel Cryo Cooling -teknologia perustuu yhdistelmään yhtiön ohjelmisto-, rauta- ja firmwareominaisuuksia. Se vaatii toimiakseen luonnollisesti teknologiaa tukevan coolerin, yhteensopivan emolevyn, kerroinlukitsemattoman 10. sukupolven Core-prosessorin sekä Intel Extreme Tuning Utility -ylikellotussovelluksen. 10. sukupolven prosessorit vaativat lisäksi uuden firmware-version, jotta teknologia toimii kuten sen on tarkoitettu. Löydät listan tällä hetkellä tuetuista emolevyistä uutisen lopusta.

Cryo Cooling -teknologiaa tukevat coolerit perustuvat lämpösähköiseen peltier-elementtiin (TEC, Thermal-Electric Cooling), jossa sähkövirralla jäähdytetään kylmälevyä. Peltier-elementin kuuma puoli jää puolestaan itse nestecoolerin, oli se sitten AIO- tai custom-nestekierto, jäähdytettäväksi. Peltier elementin kulutus ja siten lämmöntuotto on noin 200 wattia. Peltier-elementin avulla prosessorin lämpötila voidaan laskea alle huoneenlämmön ja jopa alle nollan asteen tietyissä olosuhteissa. Kondensaation estämiseksi Intelin ohjausyksikkö seuraa jatkuvasti paitsi ympäristön lämpötilaa ja prosessorin rasitusta, myös kosteutta ja ohjaa elementin toimintaa niiden perusteella. Käyttäjälle annetaan mahdollisuus säätää toimintaa myös käsin automatiikan sijasta.

Intel ei lupaa dokumenteissaan tuetuille prosessoreille mitään tiettyä kellotaajuutta tai suorituskykyä, mutta lupaa teknologian parantavan ylikellotustuloksia, sillä kylmä pii kykenee taipumaan korkeampiin kellotaajuuksiin matalammin jännittein, kuin lämmin pii. Samalla julkaistiin myös uusi ylikellotusversio Velocity Boost -teknologiasta: OC-TVB eli Over-Clocking Turbo Velocity Boost. OC-TVB antaa käyttäjälle mahdollisuuden asettaa erilliset kertoimet prosessoriytimille matalilla lämpötiloilla, lämpötilaraja, jossa pitää siirtyä matalampiin kertoimiin ja montako pykälää matalammille kertoimille prosessorin tulee tällöin siirtyä.

Intelin omien testien mukaan Cryo Cooling -teknologiaa hyödyntävät coolerit ovat rasituksesta riippuen joko selvästi parempia tai heikoimmillaankin vain vähän heikompia, kuin perinteinen nestejäähdytys. Comet Lake -prosessoreilla alle 100 watin kuormilla (useimmat pelit, heikosti säikestyvät sovellukset) Cryo Cooling -coolereiden kerrotaan pitävän prosessorin lämpötilan noin 20 – 30 astetta nestecooleria matalampina ja 100 – 180 watin kuormilla (osa peleistä, keskiraskaat kuormat) 5 – 20 astetta matalampina. 180 – 230 watin kuormilla (Cinebench, Prime95 kaikilla ytimillä) Cryo Coolingin pitäisi olla suurin piirtein tasoissa nestekiertojen kanssa ja lopulta yli 230 watin kuormissa (ylikellotettu Cinebench, Prime95 kaikilla yitimillä) hävitä sille niukasti.

Lähde: Intelin diaesitys, ei julkisesti ladattavissa

This site uses XenWord.
;