GlobalFoundriesin peruutettua 7 nanometrin prosessinsa AMD vapautuu sopimuksistaan tuottaa mm. kaikki prosessorinsa ja APU-piirinsä GloFon tehtailla.

AMD on tähän asti kertonut tulevansa valmistuttamaan 7 nanometrin tuotteitaan sekä GlobalFoundriesilla että TSMC:llä. Nyt suunnitelmiin on tullut muutos, sillä GlobalFoundries on peruuttanut 7 nanometrin prosessinsa täysin. Keskustelua GlobalFoundriesin suunnitelmista käydään aktiivisesti TechBBS-keskustelufoorumilla.

AMD on ollut tiukasti naimisissa GlobalFoundriesin kanssa piirituotantonsa suhteen. Yhtiö on tehnyt aiemmin selväksi, että se on sopimusten vuoksi velvoitettu valmistuttamaan prosessorinsa ja APU-piirinsä sekä osan grafiikkapiireistään GloFolla, tietyin sovituin poikkeuksin. Jatkossa tekstiä tuskin tullaan enää näkemään, sillä yhtiö on ilmoittanut valmistuttavansa kaikki 7 nanometrin tuotteensa TSMC:llä GloFon peruutettua oman prosessinsa. Aiemmin tiedettiin, että AMD:n ensimmäiset 7 nanometrin tuotteet tulevat TSMC:ltä, mutta niiden odotettiin saavan seuraa GloFolla tuotetuista piireistä myöhemmin.

AMD:n tiedotteen mukaan se tulee panostamaan edelleen voimakkaasti 7 nanometrin prosessiin, jonka se uskoo pysyvän pitkään relevanttina valmistusprosessina useampine tulevine versioineen. Yhtiön mukaan sen seuraava merkittävä virstanpylväs tulee olemaan sen 7 nanometrin tuotteiden esittely. 7 nanometrin Zen 2 ja Vega 20 ovat jo vanhoja uutisia, mutta nyt yhtiö liittää myös Navi-grafiikka-arkkitehtuurin osaksi ensimmäisiä 7 nanometrin tuotteitaan.

Vega 20 tullaan julkaisemaan ammattikäyttöön myöhemmin tänä vuonna ja Zen 2 alkuvuodesta 2019 uusina Rome-koodinimellisinä Epyc-prosessoreina. Navin liittäminen mukaan ensimmäisiin 7 nanometrin tuotteisiin saattaisi viitata sen julkaisun tapahtuvan niin ikään ennemmin vuoden 2019 alkupuolella kuin lopulla, mutta asiasta saataneen tietää tarkemmin lähitulevaisuudessa.

AMD tulee jatkossakin tekemään yhteistyötä GlobalFoundriesin kanssa sen nykyisten 12 ja 14 nanometrin prosessien parissa. Tiedotteen mukaan 7 nanometrin peruuttamisen myötä GloFo tulee panostamaan aiempaa enemmän enemmän nykyisiin prosesseihinsa ja niiden kapasiteettiin.

Loogisesti näin lähellä julkaisuaan peruutettavan prosessin olettaisi vaikuttavan myös AMD:n roadmappeihin, mutta yhtiön mukaan asia ei tule vaatimaan mitään muutoksia niihin. Moor Insightsin analyytikko Patrick Moorhead antaa tukensa tälle Twitterissä, todeten ettei AMD:lla ollut hänen tietojensa mukaan ainuttakaan oleellista piirisuunnitelmaa GloFon prosessilla.

Lähde: AMD

This site uses XenWord.
;