
Kiina kielsi kryptolouhinnan useissa provinsseissaan aiemmin aiemmin tänä vuonna. Nyt maan hallitus on ottanut vielä astetta järeämmät keinot käyttöön.
Kryptolouhinnan erilaiset pienimuotoisemmat kiellot ja rajoitukset maksuliikenteeseen eivät ole tuoneet toivottuja tuloksia, vaan kryptolouhintaa on jatkettu maassa edelleen. Nyt maan hallitus on ottanut järeimmät saatavilla olevat aseet käyttöön ja yksinkertaisesti kieltänyt kaiken kryptovaluuttojen louhintaan, siirtelyyn ja markkinoihin liittyvät toimet maan sisällä. Lisäksi ulkomaisia finanssilaitoksia ja muita vastaavia tahoja on kielletty tarjoamasta alaan liittyviä palveluja kiinalaisille sijoittajille.
Reutersin raportin mukaan maassa on tehty aiemmin useita erilaisia kieltoja, jotka ovat menneet useiden alan uutistutkien alta, mikä alleviivaa alan kieltämisen vaikeutta. Nyt tehdyn päätöksen pitäisi ehdottomuudessaan olla kuitenkin pitävä ilman aiempia vaivanneita porsaanreikiä. Bitcoinin arvo tippui päätöksen myötä nopeasti noin 45 000 Yhdysvaltain dollarista vajaaseen 41 000 dollariin, mutta on sittemmin noussut takaisin 43 000 dollarin tuntumaan.
Asenteet kryptolouhintaa kohtaan ovat koventuneet useissa maissa, sillä se syö maata maiden omien valuuttajärjestelmien alta. Toisaalta El Salvador on ottanut toisen lähestymistavan ja tehnyt Bitcoinista maassa käypää valuuttaa. Kryptolouhintaa katsotaan kieroon myös ympäristöllisistä seikoista, sillä virtuaalikolikkojen louhinta vie runsaasti sähköä tekemättä mitään tuottavaa. Se on osaltaan vaikuttanut myös muun muassa globaaliin piiri- ja näytönohjainpulaan.
Lähde: Reuters
Ajattelit tuoda jotain lisäarvoa tähän vesi on märkää tason jutuilla
Mitä nopeammin tuon energian tuhlauksen ja pyramidihuijauksen pistää kuriin, niin sitä nopeammin myös piiripula taittuu. Ihan naurettavaa että jonkun valuutan arvo voi heitellä pelkän tietyn kolikon suuromistajan hankkiessa koiran.. Leikkirahojen arvon heittely on niin rajua että en ole kyllä ikinä pitänyt noita minään oikeina valuuttoina.
Eipä se kaljakaan joka perjantai mitään tuota muuta kuin perseestä repästyjä ”faktoja” tänne.
Kannattaa käytä opiskelemassa asiaa ennen kun alkaa huutelemaan, mutta tervetuloa junaan sitten paljon myöhemmin ja huudella miten kaikki aikasemman sijottaneet oli onnekkaita kun olivat skämmissä mukana.
Ihan naurettavaa väittää virtuaalikolikoiden aiheuttavan muka jotain piiripulaa, jos nyt joku sattuu kerralla tilaamaan omaan käyttöön omalla rahalla*:
11 kpl B450 Tomahawk
3 kpl 3900X
6 kpl 5900X
+ jokunen kiintolevy
Kryptovaluuttojen louhintathreadi
bbs.io-tech.fi
Pitihän sitä ennen vanhaankin hommata joku läppäri tai kännykkä verkko-/mobiilipankin käyttöön.
*Ajatus hankintojen taustalla taitaa olla, että joku myöhemmin mukaan tullut maksaa laitteet, sähkön ja toivottavasti vähän ylikin. Ei tuollaista maailmanlopun porsastelua muuten tehtäisi. Pyramidin puolesta puhuu sekin, että transaction fee on vain pari dollaria vaikka siihen kuluu 1811 kWh sähköä, mikä meikäläisen hinnoilla maksaisi 197 €…
Näytönohjaimien pula ei ole tässä näkökulmassa kovin relevanttia (vaikkakin meille tech-ihmisille toki on), mainaajilla on oikeus käyttää näytönohjainta mihin haluaa siinä missä pelaajillakin, mutta nimenomaan energian ja resurssien tuhlauksen vuoksi kryptovaluutat kuuluisi kokonaan uuniin. Ellei jotain paljon vähemmän kuluttavia vaihtoehtoja keksitä tilalle. Jokaisen tervepäisen ihmisen luulisi haluavan, että valtiot hillitsee ilmastonmuutosta ja täten parantaa tulevien sukupolvien elämää, ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta kryptovaluutat on pahasta. Kiinan motiivit nyt on mitä on, mutta tämä näin länsimaalaisesta näkökulmasta.
Yksilönvapaus on erittäin tärkeä asia, mutta energiaa ja resursseja tuhlaavien kryptovaluuttojen kohdalla valtioiden ja yksilöiden vastuu ajaa vapauden edelle. Aivan kuten se on tekemässä muovihaarukoille jne.
Ihme porukkaa on myös ne, jotka ei halua puolustaa tulevien sukupolvien elämänlaatua. Ilmastonmuutoksen vakavuus luulisi menneen jo kaikilla perille, mutta edelleen osa suhtautuu siihen jonain vihreiden hörhöilynä, vaikka elämänkatsomuksesta riippumatta tiedemiehet ovat tuon seurauksia todistaneet. Enkä nyt sano että sinä olet missään nimessä @Timo 2 noita jotka tätä asiaa väheksyy, koska en täysin kantaasi tässä asiassa tiedä. Mutta yksilönvapauden ohella yksilöillä on myös vastuu. Eikö vain? Vastuu myös ympäristöstä.
Jos tällä lailla olisi mitään tekemistä luonnonsuojelun kanssa, niin KAIKKIA kryptoja ei olisi kielletty, vaan suorastaan tuettaisiin energiatehokkaampien maksuliikennejärjestelmien kehitystä.
Energian kanssa tällä voi olla tekemistä sähköverkon kuormituksen kannalta, mutta kyllä tärkein tavoite on saada kaikki kiinalaisten maksuliikenne social credit systeemiin tallentuvaksi ja estää miljardöörien rahojen siirto ulkomaille.
Suosittelen katsomaan bitcoinia tarkemmin. Nykyinen bitcoinin vuotuinen inflaatio on noin 1,7% eli todella matala. Bitcoinin inflaatiokehitys on myös täysin ennalta tiedossa ja pienenee kokoajan eikä mainaustehon väheneminen tai lisääntyminen pääse vaikuttamaan siihen. Eli todella stabiili järjestelmä FIAT-rahaan verrattuna tältä osin.
Myös toisin kun kryptot yleensä, bitcoin on luotu hajautetuksi ja kestämään valtioiden bännäykset, systeemin vallankaappaus yritykset ja muut hyökkäykset. Pointti on se että nämä säännöt eivät ole ikinä muutettavissa. Bitcoin kokonaisuutena vaatii PoW mainauksen ja hyödyt energian käytöstä on että saadaan tämä vakaa, sensuroimaton raha ja rahajärjestelmä. Itse oletan että bitcoinin laajemmat hyödyt ihmisille nähdään vasta tulevaisuudessa. Hyötyjä on ehdottomasti olemassa nytkin, jopa vaihdannan välineenä, toisin kun moni täällä ketjussa antaa ymmärtää.
Olen samaa mieltä, mutta onhan toi louhinta kyl räjähtänyt Kiinassa Intiassa missä on huoneellisia koneita tai tehtaita mut jos normi jermu sattuu uudella 30sarjalaisella louhia niin en näe siinä mitään ongelmaa.. on moniakin maksuja mitä ihmiset eivät halua et niitä voidaan jäljittää. PS. Jylhän siinä katiska jutussa kun lopulta onnistuttiin jäljittämään Bitcoin siirrot. Mut epäilen et suuri osa kryptinen kanssa hääräävät olisivat jotain hämärä miehiä..
Voin käyttää aikani paremminkin kuin perehtymällä tähän yksityiskohtaisesti, joten yleisellä tasolla totean, että jos energiankulutus saadaan järkevälle tasolle, suhtautumiseni voinee palata varovaisen myönteiseen. Kulutus tosin tuntuu tällä hetkellä olevan sitä luokkaa, että se pitäisi saada painettua murto-osaan, että se olisi hyväksyttävä, ja mututuntumalta veikkaan, että järkeviin lukuihin pääseminen on haastavaa.
Ei hirveästi kiinnosta, mitä tässä on taustalla, kun kiellon hyvät puolet ovat niin massiiviset. Tiedostan kyllä täysin, että taustalla on Kiinan halu kontrolloida asioita, mutta yhtä lailla tämä menee kyllä silmissäni kirkkaasti nettovoiton puolelle.
Yksilönvapauden nimissä olisi kiva pystyä painamaan omia seteleitäkin. En jaksa tähän hätään miettiä vertauskuvaa tarkemmin läpi, mutta kyllä siitä joitain yhtymäkohtia tuntuu löytyvän.
Oli aikakin.
Jos maailman kaikki rahaliikenne tehtäisiin, millä tahansa kryptovaluutalla, maailmasta loppuisi sähkö. Bitcoinilla varmaan sähkön tarve miljoona kertaisesti nyky tuotannon ja energiatehokkaimalla kryptovaluutalla ehkä vain kymmenen kertaa maailman sähköntuotannon.
Molemmat auttavat kuitenkin rikollisuutta yhtä paljon.
Ongelmana onkin ne isot toimijat jotka ostaa tehtailta näyttiksiä lavoittain/konteittain, ja joilla on teollisuus- ja varastohallit niitä täynnä kuluttamassa ihan kauheita määriä sähköä. Sinun tapaiset pienet toimijat on pisara meressä.
Esim Iranissa tuli tuossa alkukesästä louhintakielto koska louhinta kulutti niin paljon sähköä että tuli sähkökatkoksia.
Kaljantuotanto ei pahemmin ole riippuvainen muutamasta toimijasta koko maapallolla. Kryptot on suurimpia syitä (ehkä suurin) miksi näyttiksistä on pulaa, mutta muutenhan yleinen piiri- ja komponenttipula johtuu jatkuvasti kasvavasta tarpeesta tunkea kaikkiin laitteisiin älytoimintoja ja muita turhuuksia.
Joo onhan toi vähän hassua kun porukka haukkuu kryptoja huijaukseksi, mutta kyllähän se fakta on että suurin käyttötarkoitus niillä tällä hetkellä on rikollisuus ja hintaspekulointi.
Pyramidihuijaus. Siellä on muutama kaveri pistänyt kova rahat sisään peliin, ja toki yrittävät saada muita mukaan niin paljon kuin ehtivät, koska kuten kaikissa pyramidihuijauksissa, viimeiset maksavat laskun ja ensin aloittaneet nettoavat. Nämä kaverit jotka ovat pelissä mukana omilla rahoillaan eivät toki kritisoi tätä ympäristörikosta.
Ihan mahdottomaksi menee koko krypto. Kuluttaa enemmän sähköä kuin mikään muu koko maailmassa. Sitten nämä uudet visiot, että CPU/GPU intensiivisen laskennan sijaa alentaan kirjoittamaan isoja massamuisteja täyteen joka ei syö niinpaljoa sähköä. Joo, mutta kun ei ne isot SSD levyt ole ilmaisia nekään ja kirjoituskerrat ovat rajatut.
Yksilönvapaudet loppuu siihen mistä ympäristörikokset alkaa. Sama koskee monia muita vapauksia – kun vapautta väärinkäytetään, alkaa yhteiskunnan kiellot. Totaalinen vapaus on totaalista kaaosta ja johtaa lopulta kohti vapauden vastakohtaa, kun ihmisten kokonaisvapaus vähenee yksittäisten valtaa haalivien yksilöiden hulluuden myötä.
Ihmettelen että tätä pointtia ei keskustelussa ole juuri tuotu esille. Eli nythän juuri testataan miten kryptot kestävät valtioiden kontrollointiyritystä. Jos Kiina pystyy käytännössä lopettamaan kryptot kansalaisiltaan tarkoittaa sitä että bitcoin tai kryptot ylipäätänsä eivät pysty tehdä sitä mitä niiden oli tarkoitus. Toisaalta tämä toimii myös toisin päin, jos edes Kiina ei pysty juuri vaikuttamaan kryptoihin kansalaistensa keskuudessa niin on se aikamoinen sulka kryptojen hattuun.
Sinänsä kryptovaluutoilla (ja muilla keksityillä omilla vaihdantavälineillä) on omat käyttötapauksensa pienessä mittakaavassa (vaikkakin sielläkin se lohkoketjun hyödyntäminen on enemmän se pihvi), mutta noin yleisenä valuuttana hyödyt ovat aika marginaalisia. Rahan siirtäminen ulkomaille kun ei varsinaisesti ole ongelma kovinkaan monessa tapauksessa enää nykyään, jota toki vaikeuttaa mikäli vastaanottajalla ei ole mahdollisuutta käyttää pankkeja tai vastaavia ja/tai olot ovat paikallisesti epävakaat. Tällöin virtuaalivaluuttaa voisi olla helpompi pitää hallussa ilman isompaa riskiä sen menettämisestä. Valuutan hallussapito vaan on tuossa kohtaa aika turhaa jos sitä ei pysty reaalisesti käyttämään tilanteessa jolloin sitä tarvitsee (ja mobiililaitteen menettäminen käytännössä johtaisi mahdollisesti valuutan kukkaron hukkumiseen).
Mitä Kiinaan tulee, niin kryptovaluuttojen rajoittaminen on kaiken kaikkiaan hyväksi ilmastolle. Lahjonta ja korruptio kun on mitä on, niin taatusti kokonaan sitä ei saada kitkettyä mutta suosion supistaminen varmasti pitkällä tähtäimellä auttaa myös.
Kyllä itseäni harmittaisi, jos yksilönvapauttani rajotettaisiin niin paljon, etten saa omasta autosta, omalla rahalla ostamiani öljyjä kaataa omaan maahani öljynvaihdon yhteydessä.. (no joo, olipas vähän kaukaa haettu analogia, mutta jos vaikka tämä aiheuttaa lähempää haettua enemmän mutku-reagtiota)
Saahan sitä lainsäädännössä kieltää vaikka mitä. Eri asia on sitten se, miten sitä pystytään valvomaan ja jakamaan sanktioita. Kun kyse on kryptolouhijoista, niin teknistä osaamista yleensä löytyy sen verran, että ihan keveillä teknisillä estoilla tuota ei saada oikeasti estettyä. Nähtäväksi jää että kuinka hyvin saavat tuon kieltämänsä toiminnan sitten oikeasti kitkettyä.
Mielestäni PoW-kolikot saisi kyllä yleisemminkin laittaa kieltoon ihan kaikkialla, juuri poskettoman energiankulutuksensa takia. Mutta tällainen yleiskielto kaikille kryptoille nyt palvelee ihan puhtaasti vain Kiinan valtion omaa halua kontrolloida omaa väestöään, vaikka sitä kuinka maalailisi ympäristötekona. PoS- ja PoS&T- kolikot sitten saisi jäädä rauhaan.
Samaa mieltä. Tätä voisi jatkaa yhtä turhaan ja sähköä kuluttavaan toimintaan, tietokoneella pelaamiseen. Luonto pelastuisi ja mielenterveysongelmiakin olisi vähemmän.
Kyllä kielto asettaisi isojen farmien pystyttämisen aika vaikeaksi. Jos nämä voitaisiin estää olisi jäljellä enää pienet tekijät. Käyttö laillisiin tarkoituksiin vaikeutuisi kuitenkin huomattavasti. Kiellon jälkeen ainoastaan huumeita voisi kryptovaluutoilla ostaa kätevästi. Tietysti veroparatiisien pankkeihin turvaantumalla voisi "normaaleja" ostoksia tehdä mutta aika hankalaa se olisi.
Oletettavasti myös Wallstreet ei vallankahvaansa noin vain luovuta, mutta uskon että lopulta taistelevat tuulimyllyjä vastaan. Yleensä uusi teknologia on lopulta voittanut vanhoilliset ajatusmallit.
Höhö. Dollarinkin öljykanta purettiin jo 70-luvulla ja mitään pohjaa nykyisillä isoilla valuutoilla ei ole. Pelkästään korona aikana on printattu sellaset määrät eurodollareita, että asiasta mitään ymmärtävää hirvittää.
YK:ssa voisivat lähteä kevyesti liikkeelle vaikka siitä, että kryptovaluuttaa voi louhia (ja esim. vaihdannassa tapahtuvat päästöt yms.) ja käyttää
ainoastaan hiilidioksidivapaita energialähteitä.
Siitä laskemaan ja kauhistelemaan miksi tämmöistä järjestelmää ylläpidetään… heh.
Koska suosittelit käyttämään hakukonetta, niin tarkoittanet sitä versiota tuosta kuvaajasta, joka on piirretty täysin virheellisesti… (Kansantajuistavaa journalismia aiheesta Ylivertaisuusharha on yleinen harhakäsitys , sisältäen sen oikean version siitä kuvaajasta, jossa se vinouma on huomattavan erilainen muodoltaan.)
Ja, jotta tämä ei olisi kokonaan ohi aiheen. Noilla nykymuotoisilla PoW-kryptovaalutoilla on kyllä oikein mukavasti kaikki klassisen pyramidihuijauksen piirteet. Ja, yhtään laajassa käytössä olevaa ei PoW-virtuaalivaluuttaa ei taida vielä olla oikeasti olemassa? Ehkä ensi vuonna sitten, kuten jo parin vuoden ajan on oletettu 😉
Juu. Näin mm. kommunismi aikoinaan markkinoitiin läpi.
Eikös tuota ollut laskeskeltu edellisellä sivulla?
Cambridgen arvion mukaan Bitcoinin ylläpitäminen kuluttaa energiaa lähes saman verran kuin Hollannin kokoinen maa.
katso liitettä 695448
Lohkoketjuissa on paljon hyviä puolia mutta energiankulutukselle täytyisi kyetä tekemään jotakin.
Bitcoinin louhinta loppuu tietenkin sitten. Tässä vaan on ongelmaan, että se louhinta vaikeutuu määräajoin, eli noiden loppujen bitcoinien louhintaan menee tolkuttomasti energiaa.
Kryptoja pyramidihuijaukseksi sanovia en ihan ymmärrä. Alussa investoineet ovat saaneet toki isomman osuuden kun myöhemmin investoineet, mutta ne lohkoketjut ovat oikeasti olemassa toisin kuin normaalit ponzit, joissa ei ole mitään liiketoimintaa. Onko IT-startuppeihin sijoittaminen pyramidihuijaus kanssa, kun ekalla kierroksella voi saada vaikka kymppitonnilla prosentin osuuden, kun 5v myöhemmin sama osuus maksaakin miljoonan jos firma lyö läpi?
Joopa. Jos sama meno jatkuisi vielä 10v niin voitaisiin sitoa FIAT valuutat vaikka printteri musteeseen.
Minuakin tosiaan häiritsee, että iso osa sakista luulee, että nykyiset rahalappuset olisi oikeasti sidottu johonkin hyödykkeeseen, kun kyseessä on vain ja ainoastaan "luottamussopimus". No ehkä asia nuoremmille valkenee kun covid printtihuuman lasku pamahtaa maksuun (inflaatio).
Toinen häiritsevä tekijä on, että moni cryptoja vastustava ei tunnu ymmärtävän edes PoW ja PoS kolikoiden eroa, vähän on pohjatonta keskustelua siltä osin sitten.
Oliko kukaan laskenut tuota kokonaisuutta fiiatille? Siihen kuuluu tosiaan mainitsemani asiat kuten myös BTC:ssä huomioidaan. Siis koko nykyaikaisen globaalin yhteiskunnan finanssijärjestelmän ylläpito siitä yhdestä visa kortin maksusta rahan jakeluun, siirtelyyn, ylläpitoon ja tuotantoon.
Eikö lohkon louhintaan mene aina se 10 minuuttia? Palkkio toki pienenee ja siten uusien kolikoiden liikkeellelasku hidastuu. Mutta se hetki kun kaikki kolikot on jaettu ja louhinta loppuu, niin miten varmistetaan edelleen valuutan turvallisuus ja systeemin toimivuus?
Bitcoin-syöpä kasvaa niin nopeasti, ettei perässä meinaa pysyä. Neljä päivää sitten vuosikulutustaso oli jo 165,06 TWh, eli siinä Ruotsi ja Puolan välissä.
Kuljetukset, automaatit, tulostukset, palvelimet jne. yht. noin 140 TWh. Kullankaivuuteollisuus siihen päälle 132 TWh, eli sitten ollaan jo yli BC:n 165 TWh:n. Odotellaan hetki, niin BC menee heittämällä ohi noista. Pitää myös huomioida ero transaktioiden määrässä, esim. Bitcoin 0,277 M/vrk vs. Visa 150 M/vrk.
Piiiiitkässä juoksussa louhintapalkkio muuttuu merkitsemättömän pieneksi (puoliintuminen noin 4 vuoden välein) ja suurin osa louhijoiden tuloista tulee siirtomaksuista. Lopulta kaikki.
katso liitettä 695487
Tästä tuli mieleeni:
Tällä hetkellä ketjussa maksetut siirtomaksut ovat todella alhaalla, 10 – 15 bitcoinia päivässä. (vrt. louhintapalkkioiden 900)
15 bitcoinia on nykyarvoltaan luokkaa 550 000 €, jos kuvitellaan energian kokonaishinnan olevan alhainen 50 €/MWh, saa siirtomaksuilla 11000 MWh energiaa päivässä -> teho 460 MW. Tuolla teholla ajaa noin 140 000 Antminer S19, joiden louhintateho 95 TH/s, yhteensä 13,3 miljoonaa TH/s. Tuo on noin 10 % tämän hetkisestä verkon laskentanopeudesta. Eli jossakin vaiheessa (jos bitcoin ei kuole ennen sitä) pitää joko louhinnan kustannusten laskea radikaalisti ("ilmainen" energia, merkittävästi energiatehokkaammat louhintapiirit), verkon siirtomaksujen nousta, bitcoinin FIAT-määräisen arvon nousta, tai verkon laskentakapasiteetin romahtaa. Itse epäilisin, että kaikki edellä spekuloidut toteutuu. Ei varsinaisesti ollut mitään poittia tässä, kunhan laskin auki omaksi huviksi.
Louhinta on ainoastaan sivutuote siitä, että lohkoketjun blokkeja varmisteaan cryptohashilla. Bitcoin-lohkoketjun turvallisuuden ja väärentämättömyyden takaamiseksi tasan saman verran laskentaa pitää tehdä, riippumatta siitä että louhiintuuko siinä uusia coineja vaiko ei.
Onko töpselistä tuleva sähkö jotenkin vihreämpää jos samaista komponenttia käytetään louhinnan sijaan poskettomalla hyötysuhteella karkkimarkkien metsästykseen, tatti tuhrussa fortniten hakkaamiseen taikka kissavideoiden katsomiseen?
Jos nyt yhtään olen kartalla, niin louhinta kuluttaa ~1/3 osan pelaamiseen tarvittavasta energiasta. Vuorokauden louhinta vastaisi näin 8 tunnin pelaamista. Korjatkaa jos olen väärässä.
Uskoisin että maailmassa on reilusti enemmän näytönohjaimia jauhamassa bittiukkoja näytölle kuin kortteja on louhimassa (mutu), joten eipä se pelaaminenkaan minkäänlainen ekoteko ole suuremassa mittakaavassa. Näkökulmasta riippuen vielä turhempaa energian tuhlausta, kuin lohkoketjun jauhaminen. Pelaaminen kun ei tuota sitäkään vähää yhteiskunnalle mitä louhiminen. Puhtaasti viihdettä, jolla ei ole pienintäkään yritystä viedä maailmaa ja teknologiaa eteenpäin.
Kyllähän se tietysti harmittaa, kun näytönohjainten saatavuus ja hinnat ovat mitä ovat eikä konetta saa päivitettyä… Harmittaa myös itseäni.
Saattaa näin ollakin, mutta eipä tuonne mitään pelifarmeja ilmesty tilalle.
Eli samassa mittakaavassa ei tulla pelaamaan.
Eihän pelaajat nytkään ole vähentyneet vaan pelaavat vain vanhemmalla raudalla.
1. Pelaajilla ei ole rahallista intressiä hankkia kymmentä grafiikkakorttia.
2. Kovin monet eivät pelaa kahdeksaa tuntia päivässä.
3. Viihteen arvoa on vaikea mitata yhteiskunnalle. Ihan näin mutulla sanoisin, että hyvä viihde inspiroi monia ihmisiä, tekee arjesta mielenkiintoisempaa ja on sopivasti käytettynä hyväksi yksilön mielenterveydelle. Moninpelit on myös sosiaalista toimintaa. Tapaa uusia ihmisiä ja hyvä hetki rupatella kavereiden kanssa. Pelaamisen luokittelu turhemmaksi toiminnaksi, kuin proof-of-work coinien louhimisen on naurettaa. Käsittääkseni lohkoketjuja pystyy toteuttamaan ilman järjetöntä energian tuhlausta.
4. Ja joo uus kortti hyvään hintaan ois kiva.
Tämä ei muuten pidä paikkaansa. Esim. Grafeenikolikot eivät ole arvokkaampia kuin kultakolikot.
Todellisuudessa maksuvälineet ovat lupauksia ja suurimmalla lupauksella, johon vielä luotetaan, on suurin arvo.
Periaatteessa kuka tahansa luotettu henkilö tai organisaatio, jonka palvelu ksille on laaja tarve, voi luoda oman rahan. Tätä rahaa voi käyttää vaihdossa muutkin kuin näitä palveluja tarvitsevat, jos vain luottamusta löytyy. Itse raha ei ole harvinainen tai vaikea tuottaa. Itse rahan takaus on hankalampaa.
Toinen kumoava esimerkki on se, että millään rahalla ei ole arvoa, jos ei ole resursseja, joihin sitä voisi vaihtaa. Tästä johtuu osin monetaristinen käsitys inflaatiostakin, kun muuttumatonta resurssimäärää kohden lasketaan talouteen suurempi määrä likvidiä rahaa. Asiaa ei muuta se, että rahaa vastaava tekninen maksuväline olisi vaikea tuottaa.
Pitää hakea poppareita ennen kuin luen loput kommentit. ps. I love crypto <3
Kyse enemmänkin kokonaiskuvasta kuin yksittäisestä henkilöstä. Jos yksittäinen henkilö ei hankkisi näitä 10 korttia, menisi ne esimerkiksi 10:lle 1 kortin louhijalle tai pelaajalle. Kortteja tuskin jäisi hyllyihin pölyttymään vaikka louhijat eivät niitä ostaisikaan. Jos laskentataitoni eivät kovin pahasti petä, niin esimerkiksi ethereumverkon 692 TH/s laskentateho vastaa keskimääräisellä 50MH/s per kortti laskentateholla vajaata 14 miljoonaa näytönohjainta koko verkossa. Tarvittaisiin siis tuon verran maailman laajuisesti 8 tuntia päivässä pelaavia tai esimerkiksi tuplaten 4 tuntia päivässä pelaajia jne. Tällöin pelaamisen energiankulutus vastaisi koko "pahan" ethereumverkon energiankulutusta. Uskoisin että löytyy.
Tarkoitus ei ole kritisoida pelaamisen viihteen ja hyötyjen arvoa, nautin siitä itsekkin. Enemmänkin sitä että huudellaan kuinka cryptot tuhoavat maailman, eikä jälkipolville siitä syystä jää enään ilmastoa muutettavaksi. Onko sitten oikea huoli vai ainoastaan katkeruutta huonosta saatavuudesta/hinnoista. Joka tapauksessa jää se oman toiminnan, esimerkiksi pelaamisen vaikutus huomioimatta huolenaiheeseen josta huutelee.
Sitä en kiellä, etteikö esimerkiksi bitcoinin energiankulutus olisi järkyttävä. Jostain kehityksen on kuitenkin lähdettävä kohti parempaa ja energiatehokkaampaa ratkaisua.
Tämä. Mielenkiintoista kuinka uutisen jälkeinen notkahdus cryptojen kursseissa on jo lähes korjaantunut tämän keskustelun aikana. Sama aihe nousee aina säännöllisin väliajoin esille mutta eipä sillä ole vielä mitään vaikutusta ollut suuressa mittakaavassa. Hauska nähdä miten tässäkin langassa mennään omat intressit edellä, kommenteista voi jo päätellä onko henkilöllä omia sijoituksia valuuttaan.
Siihen sitten kaveriksi vielä kaikki pelaamisessa käytetyt konsolipelitunnit niin jääpi etheriumin tai bitcoining virrankulutus todella paljon jälkeen. Vielä turhemmaksi tämän krytpojen energian kulutuksesta kiukuttelun tekee kun otetaan mukaan kaikkien muksujen harrastuksiin kuljetteluun kuluva polttoaine tai sähkö.
Kyllä se vaan niin on, että niin kauan kun energia on tarpeeksi halpaa vs kryptojen hinta niin niitä louhitaan ja siinä vaiheessa, kun energia on siihen liian kallista niin joka ikinen tässä threadissa tuskailee jonkun ihan muun asian kanssa, kun kryptolouhijoiden energian kulutuksen tai GPU shortagen kanssa.
Usko ja luotto on arvoon niin vahva, ettei vaikutusta edes näy, vaikka sellainen pitäisi olla(!). Taitaa kupla puhjeta rajusti sinä päivänä kun se tapahtuu.
Sinun pitää osoittaa nuo kysymykset ja hymyilyttämiset Kiinan presidentille. Ei niitä tässä ketjussa keksitty. Yksi Kiinan ilmoittama peruste kryptokiellolle on energiansäästö ja onhan siellä rajoitettu lasten peliaikakin 3:een tuntiin viikossa, että sillälailla loogista.
Muita Kiinan ilmoittamia perusteita kiellolle olivat tällaiset syyt: " aiheuttaa markkinahäiriöitä, rahanpesua, laitonta rahankeruuta, petoksia, pyramidihuijauksia sekä muita laittomia ja rikollisia tekoja."
Kiinan keskuspankki kieltää kaiken kaupan kryptovaluutoilla – jatkossa kaupankäyntiä tutkitaan talousrikoksena | Yle Uutiset | yle.fi
Hienosti väärinymmärretään noita laskelmia.