
Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan PC-tietokoneita myytiin viime vuonna maailmanlaajuisesti yhteensä 269,7 miljoonaa kappaletta, joka on 18 miljoonaa kappaletta tai 6,2 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna (2015). Edellisen kerran PC-tietokoneiden myynti kasvoi vuonna 2011, jolloin niitä myytiin 352,8 miljoonaa kappaletta. Vuosittaisesta myyntimäärästä on siis viiden vuoden aikana sulanut noin 83 miljoonaa PC:tä.
Myyntiluvut käsittävät PC-valmistajien, kuten Lenovon, HP:n, Dellin ja Applen myymät pöytäkoneet, kannettavat tietokoneet ja ultramobiilit laitteet, kuten esimerkiksi Microsoftin Surfacen. Chromebookit ja iPadit eivät sisälly lukuihin, kuten eivät myöskään itse kasatut PC-kokoonpanot. Niiden etuna on mahdollisuus päivittää tarpeen mukaan yksittäinen komponentti, kuten pelkkä näytönohjain, joka pidentää koko tietokoneen uusimistarvetta vuosilla. Luotettavaa statistiikkaa itse kasattujen PC-tietokoneiden lukumäärästä ei ole helposti saatavilla, mutta viime vuosina emolevyjä on myyty vuosittain noin 130-140 miljoonaa kappaletta.
IBM julkaisi vuonna 1981 ensimmäisen PC-tietokoneen ja niitä on siitä lähtien ostettu kotitalouksiin kaikkeen käyttöön ja kaikenlaisille ihmisille. Viimeisen 10 vuoden aikana kuluttajat ovat kuitenkin ostaneet PC-tietokoneiden rinnalle noin 2,6 miljardia älypuhelinta ja useita satoja miljoonia taulutietokoneita.
Kun aikaisemmin esimerkiksi nettiselaamiseen, median kuluttamiseen, pankkiasioiden hoitamiseen ja suurinpiirtein jopa pasianssin pelaamiseen tarvittiin täysiverinen PC-tietokone, nykyään suurimpaan osaan tehtävistä löytyy helppokäyttöisempi ja kätevämpi vaihtoehtoinen laite. Jos kaiken pystyy tekemään ilman PC:tä niin hyvä, sillä se ei edes sovellu, eikä sen tarvitsekaan soveltua kaikille.
PC-tietokoneiden myyntimäärän laskiessa PC-pelitietokoneiden markkinat ovat samaan aikaan kasvamassa, raportoi tutkimusyhtiö Jon Peddie Research. Viime vuonna valmiita ja itse kasattuja PC-pelitietokoneita sekä oheistarvikkeita myytiin yli 30 miljardilla dollarilla. Edellisvuonna myynti oli hieman vajaa 25 miljardia dollaria eli markkina kasvoi vuodessa jopa 20 % . PC-pelitietokoneiden markkinan ennustetaan kasvavan vuosittain 6 % vuoteen 2019 asti.
Kuluttajat suosivat PC-pelaamista useasta eri syystä, jotka ovat muun muassa parempi grafiikka kuin konsoleissa, lyhyt katseluetäisyys näyttöön tarjoaa tarkat yksityiskohdat sekä hiiren ja näppäimistön ylivertaisuus peliohjaimena. Mielenkiintoisena yksityiskohtana JPR:n raportin mukaan rahassa mitattuna high-end-kategorian myynti oli suurin 43 % osuudellaan ja erityisesti länsimaalaiset kuluttajat ovat nälkäisiä ja valmiita investoimaan jopa tuhansia dollareita ja euroja pelirautaan:
- Entry-Level pelitietokone (alle $1000)
- Mid-range pelitietokone ($1000 – $1800)
- High-End pelitietokone (yli $1800)
Myyntimäärissä mitattuna PC-tietokoneiden myynti tulee todennäköisesti laskemaan myös seuraavat viisi vuotta ja klikkiotsikointi PC:n kuolemasta jatkuu. Nyt ja tulevaisuudessa PC:tä kuitenkin käytetään entistä enemmän sille parhaiten soveltuviin käyttötarkoituksiin, kuten tehokkaaseen työtekoon sekä pelaamiseen ja sen uusimpaan muotoon eli virtuaalitodellisuuteen. PC ei kuole koskaan.
Epäilenpä että Sony ja MS tekevät laitteistaan päivitettäviä missään vaiheessa. Yhä aina ottavat jonkun aiemman tai parin vuoden takaisen tekniikan ja käyttävät sitä, kunnes tarve Scorpion ja Pro:n tapaisiin "refresheihin" tulee.
Kyllä tuo PC vielä pysyy melko varmasti parempana. Eikä tässä lisäksi osata sanoa miten mm. Graphenea saadaan alettua käyttää noihin transistoreihin.
Halvat pc:t näyttää kuolevan pois ja markkinoille jää nämä kalliimmat laitteet. Esim. Applen ja Microsoftin uudet koneet ovat entistä kalliimpia. Ihmiset maksavat nykyään pelinäppäimistöistä jopa 200€… Tietotekniikka ei halpene vaan kallistuu ja tulevaisuudessa koneet on yhä "hienompia" mutta harvempien herkkuja.
Mitä virastoja ja vastaavia suurempia laitoksia katselee niin uskaltaisin väittää että olet väärässä.
Se on ihan pöytä PC mutta ei erityisen kovatehoinen millä siellä toimistotyötä tekevät.
Toki osa on sitten kalliimpiakin, kuudella näytöllä jne. mutta ne ovat enempi yksittäistapauksia.
Toki kaikella on vahvuutensa ja heikkoutensa. Ei se kuitenkaan PC:tä tapa.
Todennäköisesti aika pitkään, kun perinteiset IO-laitteet ovat yksinkertaisesti toimivin ratkaisu ohjata PC- ja Mac-konetta ja x86-formaatti on muuten oikein näppärä.
Jokaisessa sukupolven vaihdoksessa (kehityksen näillä näkymin) konsolit ja mobiilialustat on nuorille entistä helpommin lähestyttävä formaatti viihdesisällön toistamiseen. Koskahan elokuvateatterit kuolevat kun kaikki käyttää Netflixiä? :think:
Tosi hyvin sanottu. Audio-visuaalinen työskentely, ohjelmointi ja monellakin tapaa tiedonkäsittely, -siirto ja -varastointi on mahdollista hoitaa vain perinteisellä PC:llä tai työasemakoneella, yksinkertaisesti resurssivaatimuksien tai laitekannan vuoksi.
PC:n kankeudelle ei tosiaan mitään voi tehdä, vaikka minusta pienillä kikkailuilla ATK:sta voi tehdä itselle "dynaamisemman", jos sellaista haluaa. Minusta aloilleen istumisessa ja työpöydälle rojautetussa ja siinä kiltisti pysyvässä koneessa ja IO-laitteissa on puolensakin.
Se jää nähtäväksi. PC-formaatilla itsellään ei ole minulle mitään arvoa. Yhdentekevää millaisella formaatilla teen töitä, opiskelen tai viihdytän itseäni, kunhan toiminnallisuudesta ja käytettävyydestä ei tarvitse tinkiä ja hintapolitiikka olisi kohtuullinen.
Itseni yllätti tuo valmiskonepakettien ja myytyjen emolevyjen suhde, jos koneita on myyty n. 270 miljoonaa ja emoja 130-140 miljoonaa. Voiko tästä nyt vetää johtopäätöksen että itse kasattujen koneita onkin suhteessa erittäin paljon? Ja tämä sitten tietyillä tahoilla unohtuu kun tuijotetaan vain myytyjä pakettikonemääriä ja julistetaan pc:n kuolemaa.
Tänä päivänä tuulipuvun pc on useammin kannettava, vs pönttömallinen.
Aikanaan kannettavat olivat kalliita ja jokaisessa kodissa oli laatikko+iso monitooori. Nyt haetaan prisman tarjouksesta se 199 halpisläppäri kodin tietokoneeksi.
Ja 500€ saa hienon tabletin tai sitten surkean tietokoneen.
Tauno Tasalakki on sen verran hintaälyinen ettei lähde mainosmiesten kulutusralliin mukaan. ja eipä ole ollut varsinaisesti mitään aihettakaan murattisillan jälkeen päivittää yhtäkään komponenttia koska kehitys on ollut sieltä asti lähes nollatasoa.
omalla kohdalla kun ajattelee niin voivat puolestani tunkea mobiilivallankumouksensa perseeseen, pöytäkone tulee aina löytymään juurikin sen hinnan ja modulaarisuuden vuoksi, ainoastaan koko tulee pienentymään lähiaikoina reilusti, joko m-itx tai jopa tinkerboard/udoox86- tyyliseksi pöytätilan säästäjäksi.
Toivotaan, että komponenttien suorituskykyvyn vuosittaista kasvua voidaan ylläpitää myös tulevaisuudessa. Ihan sama vaikka 5v päästä puhelimilla voitaisiin tehdä samat asiat kuin nykypäivän tietokoneilla, jos vastaavilla tulevaisuuden tietokoneilla voidaan silti tehdä vielä x-kertaa vaativampia toimenpiteitä.
Niin kauan kuin pc:t ovat state of art teknologiaa niille löytyy varmasti käyttöä. Mutta esim. viime vuosien kehityksen puute prosessoreiden suorituskyvyssä ei enteile hyvää.
About 500 eurolla saa itse kasaamalla mopo pöytäpc:n, joka on joka tapauksessa tehokkaampi kuin tabletti ja kun joudut kolmen vuoden päästä ostamaan uuden tabletin, kun vanhassa on akku kaput, niin pc senkun porskuttaa toisetkin kolme vuotta.
Jos miettii mennyttä aikaa niin esim läppäreissä joku 6v vanha kone oli täysin ikäloppu ja ihan toivoton käyttää. Nyt on mulla yksi koneista Lenovo T420 joka tuli just markkinoille 6v sitten ja rauta riittää hienosti nykyäajan tarpeisiin, kunhan SSD on vaan käytössä.
Ei ole mitään syytä ostaa uutta ainakaan suorituskyvyn vaatimusten mukaan, ellei nyt jotain pelikäyttöä halaja, mutta esim videon leikkaus sujuu aika hyvin jo tuollaisellakin koneella.
Ja jos mä nyt oikein muistan jotain käppyröitä, niin juuri julkaistu kaby lake on suoraan paketista taas pari prosenttia tehokkaampi kuin edeltäjä ja kun verrataan siihen kauheasti kehuttuun i7-2600K malliin, niin suoraan paketista on jotain 40% nopeampi.
Kyllä mä nyt tuota sanoisin kehitykseksi ja jos verrataan vielä niin, että siinä 2600K mallissa ei saisi olla mitään muuta kuin julkaisuhetkellä ollutta tekniikkaa, niin erohan nousee todella suureksi.
Eipä tässä mitään tabletteja tai älyluurejakaan kellotella, kun ne eivät kestä sitä tippaakaan, kun vakionakin ylikuumenevat.
Ja kyllähän sitä rahalla saa vielä tehokkaampia prossuja kuin joku i7, mutta sitten pitää myös tehdä jotain sellaista, että niistä olisi hyötyä.
Kokeilin joskus koodaamista ipadilla. Ei sellaista tulisi edes lain sallia. Kyllä nuo tabletit muutenkin ovat kuolemassa. Minullakin pelkkää Sandy Bridgeä käytössä, (muutama 775 yrityskone varakoneena) i5-2400 käy vielä hienosti 1080p pelaamiseen ja läppärinä T420, uudempaa en läppäriä en ottaisi. Pöytäpuolella menee vielä muutama vuosi tämän ikäisellä kamalla.
Enemmänkin näkisin kertakäyttö (kiinteät akut, huono korjattavuus, päivitysten loppuminen laitteen elinkaaren aikana yms) mobiililaitteet kuolemassa kuin PC:n, joka on se kaikista monipuolisin alusta. Niin halvalla ei saa hyvää (voi tosin saada silti käyttökelpoista), mutta miten se aina unohtuu konsoleihin vertaajilla, että mitenkäs se TV:n hankinta sen konsolin kaveriksi. Ei taida kuulua pakettiin. :kahvi:
Niin kauan kuin muistan on PC tehnyt kuolemaa ja yhä se vaan porskuttaa. :happy:
Jep näinhän se menee 🙂
Itsehän päivittelen konetta pikkuhiljaa enkä koskaan kerralla. Emo+muistit+halpa prossu, näytönohjain, nopeampi prossu, virtalähde+uusi kiintolevy/ssd jne. Konsolia en ole omistanut sitten PS1 aikojen, pelaaminen telkun kautta toimii kuitenkin pädin ja hdmi piuhan kanssa.
Kommentoisin vielä tuohon argumenttiin, että PC:n kuolemaa on ennustettu jo pitkään eikä se vieläkään ole kuollut…
Asiat ei tietenkään tapahdu vuodessa eikä kahdessa, vaan 10-20 vuodessa, eikä silloinkaan PC:t häviä kokonaan, vaan siirtyvät enemmän ja enemmän pienen porukan laitteiksi. Esimerkiksi matkapuhelimet joissa on fyysiset näppäimet eivät ole kokonaan kuolleet, koska niitäkin joku käyttää jossain, mutta yleisesti voidaan sanoa, että tuollaiset laitteet ovat kuolleet.
iPhonen julkaisusta tulee tänä vuonna täyteen 10 vuotta ja siinä ajassa mobiililaitteet ovat ottaneet vallan internetin käytöstä sekä pelaamisessa. Mobiililaitteilla käytetään enemmän internetiä, pelataan enemmän, käytetään digitaalisia palveluita enemmän, jne. ja tämä pitkään jatkunut trendi vain korostuu joka vuosi. Itse käytän pöytäkonetta vain kun teen jotain sisältöä tai työskentelen. Joten kai voidaan sanoa, että PC ja pöytäkone konsepti on jo jollain tavalla kuollut ja tässä vain katsellaan kun sen ruumista haudataan lopullisesti.
Kuten aiemmin sanoin, PC:llä tehdään vielä toistaiseksi tuottavaa työtä ja tähän ei ole löytynyt mitään sopivaa korvaajaa. Tuo ainoa seikka pitää vielä PC:n jotenkin relevanttina laitteena. Oma veikkaus on, että on vain ajan kysymys koska löydetään parempia keinoja ja laitteita tuottaa digitaalista sisältöä ja sitten viimeistään PC siirtyy Nokian 3110 kanssa samaan taivaaseen.
Eli toisin sanoen kännyköillä, tableteilla ym. ei tehdä yhtään mitään sellaista mitä varten PC on kehitetty.
PC on ja on aina ollut ensisijaisesti tiedon tuotantoväline. Kännykät, tabletit ym. ovat enemmänkin tappaneet kaikki elektorniset pelit, lehtiä, cd-soittimia jne. siis viihdelaitteita ja tiedonkulutusvälineitä. Eivät nämä laitteet ainakaan tule ikinä PC-konetta syrjäyttämään ellei sitten joskus kaukaisessa tulevaisuudessa PC:n koko toiminnallisuutta saada ahdettua kännykkään. Ja silti tarvitaan ulkoinen IO. Tosin liekö tuo laite sitten enää edes kännykkä.
Kannanotto tuntuu liian sivuston käyttäjäkunnalle räätälöidyltä, ts. sanotaan, mitä haluamme kuulla. Mutta sattuneesta syystä uskon kyllä, että Sampsa on ihan oikeastikin tuota mieltä.
Ainakaan toistaiseksi en näe mitään vaihtoehtoa sille, että kotona pääasiallisena käyttökoneena on tehokas pöytäkoneen rohjake. Mahdollisuuksien ja valinnanvapauden määrä sekä suorituskyvyn suhde hintaan ovat vain liian hyvät. Tuhnua konetta en suostu käyttämään ja pelejäkin tulee pelattua, joten suorituskykyä pitää olla.
Tämä. Harvempi tavis enää ostaa pöytäkonetta kotiin. Pömpeli oheislaitteineen vie tilaa, tulee kasa piuhaspagettia, ovat rumia (ja vaikeita piilottaa) eikä se edes kulje mökille mukana. Lukuja minulla ei ole, mutta veikkaan, että huomattavan suuri osa ostaa sen max 500€ läppärinruoskan, jos ei ole jo siirtynyt mobiililaitteisiin, kun käyttö on sähköposti + verkkopankki, satunnaiset verkko-ostoksen ja uutisten luku. Valtaosaa en tuon enempää asia kiinnosta, vaikka itsestä tuntuukin käsittämättömältä.
Entä jos se tabletti/puhelin on laitettu kiinni ständiin/telakkaan, minkä kautta siihen on kytkettynä hiiri, näppis, tulostin langattomasti jne?
Tässä sitten tulikin mielestäni se suurin uhka PC:lle. Prosessointi siirtyy pilveen ja käyttäjille itsellään on vain laiska ja tyhmä pääte (pitkällä) akkukestolla, mikä pyörittää vain käyttöliittymää. Yhteyksien pitää tietysti olla hyvät, mutta nykyään kotiin saa jo gigabitin kuituyhteyksiä. Toinen tietysti on hinta, jos saat vuokrattua konesalista 300€ läppäriä vastaavat tehot hintaan 15€/kk niin ei varmasti kovin moni tartu tarjoukseen. Mutta entä jos hinta oliskin 1€/kk? Yksityisyys on varmasti yksi iso asia sen suhteen, tuleeko tuollainen yleistymään. Nykytiedon valossa moni ei todellakaan halua, että kaikki omat tiedostot ja omat tekemiset tapahtuvat jonkun muun omistamilla laitteistoilla paikassa, johon sinulla itselläsi ei ole fyysistä pääsyä.
Tietysti tässä voisi vielä pohdiskella PC:n määritelmää, että onko esim. älypuhelin PC vai ei. Monesti se on kuitenkin henkilökohtaisempi kuin kodin läppäri (tai se pöytäkoneen rotisko).
Muuten hyvä juttu, mutta hieman vierastan tuota keltaisen lehdistön harrastamaa ”kommentti” sanaa. Mielestäni parempi on laittaa vaikka kolumni tai analyysi. Mikä nyt sitten sopiikaan. Tai vaikka ”Sampsa”. Ja itseasiassa tähänhän olisi kelvannut hyvin myös ihan pääkirjoitus. 🙂
Joo kyllä tässä on vuosien varrella PC:n rinnalla kaikkea kokeiltu ja taloudesta löytyy useampikin iPad. Omaan tekemiseen ei sovi muu kuin PC kannettavana ja pöytäkoneena.
PC saattaa kuolla, jos:
a) saavutetaan yhtäkkiä niin suuri suorituskyky/watti -harppaus, että kännykkäkoon järjestelmäpiirien suorituskyky ylittää kaikkien sovellusten tarpeet moninkertaisesti. Ja lisäksi kaikista oheislaiterajapinnoista tulee langattomia.
b) maailmaa vaivaavat lukuisat kriisit tekevät teollisesta toiminnasta mahdotonta, olemassaoleva kalusto hajoaa elinkaarensa päätteeksi, eikä tule enää uusia laitteita.
c) Mac valtaa markkinat PC:ltä.
d) PC:lle ei ole enää syystä tai toisesta tarvetta.
e) Ihmiset jakaantuvat tuloerojen äärimmäistyessä kahteen ryhmään: niihin, joilla ei ole varaa PC:hen ja niihin, joille tietokoneet tehdään alusta asti tilaustyönä.
f) PC kielletään jostain uskonnollisesta tai poliittisesta syystä.
Mikään näistä ei minusta tunnu ihan tämän vuosikymmenen jutulta.
PC on aika laajakäsite jos sitä ajatellaan ”Personal computer” termillä, koska mikä oikeasti onkaan henkilökohtaisempi tietokone kuin se oma puhelin. Ainakin kun verrataan siihen läppäriin joka voi olla koko perheen käytössä.
Tuskimpa pöytäkoneella/läppärillä pelaaminen kuitenkaan tulee häviämään, vaikka voi hyvin olla että se tulee kallistumaan enemmän kannettavien suuntaan. Varsinkin jos kannettaville alkaa tulla niitä ulkoisia näyttiksiä. Intel ja AMD on kuitenkin aika vaikeassa tilanteessa koska jopa viimeisen 10v aikana ostettu kone voi olla ihan riittävä perus käyttäjälle. Heidän pitäisi keksiä joku käyttötarkoitus mihin peruskäyttäjä tarvitsee nopeampaa prosessoria, eikä tämän argumentin keksimistä yhtään helpota se että vuosittainen nopeuslisä on selvästi pienentynyt.
Kyllä se vaan ihan perus nettisurffailuunkin PC on aikas reippaasti parempi vaihtoehto kuin padi tai puhelin. Kyllä itsellä ainakin käämi palaa kun koittaa tihrustaa älyluurin näytöltä huonolla mobiilituella varustettuja sivuja.
Ja onhan itsekkin näin reliikkinä vuodesta 1989 lähtien tullut käytettyä näppis ja hiiri yhdistelmää, niin ei sitä vaan tahdo millään omaksua kosketusnäyttöjä.
Pelaamiseen PC on itselleni melkein ehdoton valinta, koska PC:n grafiikoiden jälkeen konsolipelit ovat kyllä melkoisen järkyttävän näköisiä.
Makuasioitahan nämä, mutta itse käytän kyllä PC:tä niin kauan kuin mahdollista.
Mahtaiskohan tämän sivuston aihepiiriin kuulua hyvä opas PC:n kokoamiseen? Tuli vaan mieleen, että mistäköhän uusia harrastajia rakenteluun tulee, jos ei helposti löydy ohjeita.
Ellen väärin muista, niin ekan koneeni rakensin Mikrobitin jonkun artikkelin perusteella ja kyllä jänskätti, kun ekan kerran yritti käynnistää. Oikeastaan tuo on se jännin kohta aina. Voin vain kuvitella sitä tunnetta, kun mitään ei tapahdu tai jostain alkaa tulemaan sauhua tai kuuluu vain zäp ja sulakkeet menevät. Vielä ikinä ei ole käynyt niin, että kone ei herää heti ekalla yrityksellä, mutta eiköhän sekin joskus vielä tapahdu. Vian etsintä voikin olla haastavampaa puuhaa ja siihenkin voisi jonkun kaavion laittaa, että missäs järjestyksessä yritetään ongelmaa paikallistaa ja miten voi yrittää sulkea pois mahdollisia ongelmakohtia.
Mutta onhan toki tämä foorumi, jonne voi sitten laittaa kyselyä, että mitäs mä nyt teen.
PC tuskin kuolee mutta muuntuu kyllä, kuten on tehnyt koko elinkaarensa ajan.
ATX variaatiota onjo useita, mikä se BTX olikaan?
Tämä yksi mielenkiintoisista variaatoista.
ASRock Shows DeskMini GTX/RX, using Micro-STX Motherboard with MXM Support
Tässä on kuopattu ikivanha ATX-virtaliitin, mikä mielestäni pitäisi pistää uusiksi kokonaan muutenkin.
Voisinko elää ilman PC:tä. EN!!! Voisinko elää ilman kännykkää. VOISIN!!!!
Todellakin makuasioita, mobiililaitteilla tulee surffattua huomattavasti enemmän kuin pcllä, rennompaa löhötä sohvalla.
Itsellä mennyt oma käyttö siihen pisteeseen että pelit konsolilla, työt/ohjelmointi pc:llä, uutiset/sähköposti/verkkopankki puhelimella ja kotona pc onkin pääasiassa lasten leikkikenttänä.
Office-hommat tulee pääosin tehtyä tabletilla kunnon näppiksen avustuksella. Pelailut, harrastelut ja muu raskaampi sitten PC:llä. Surffaus aika lailla 30/30/30 :comp:
Periaatteessa tabletin vois täysin korvata aavistuksen kehittyneemmällä Continuumilla.
Miten olisi "Näkökulma" kommentin asemesta ?
Minulle ja varmaan suurimmalle osalle lukijoista on täysin selvää mitä näillä tämän tyylisillä "kirjoituksilla" haetaan, kunhan tarjoan vaihtoehtoista termiä otsikkoon.. 🙂
Ennustettu on paljon pidempään kuin vuosi tai kaksi. PC:tä on väitetty fossiiliksi jo parikymmentä vuotta. Hakemalla löytää helposti otsikoita pilvin pimein, alla muutama esimerkki 10 vuoden ajalta:
"IBM: The PC is dead", CNET, 2002
"The PC is dead", Gamix, 2007
"So Long Desktop PC, You Suck – The desktop is dead", Gizmodo, 2009
"The PC Officially Died Today", New Republic, 2010 (iPad julkistus)
"The PC (As We Know It) Is Dead", Business News Daily, 2011
"The PC Is Dead. Long Live the PC", ZDNet, 2012
"Yes, the PC is dead. What's next?", Salon, 2013
"The PC is dead, and this year's CES proves it", Washington Post, 2014
"No, really, the PC is dying and it's not coming back", Wired, 2015
"The PC is dead. Gartner wishes you luck, vendors", The Register, 2016
Arvaisin että PC sinnittelee vielä seuraavat 10-20 helposti.
Se olisi toinen vaihtoehto, Kommentti ei siis ole mikään Iltapäivälehdistä revitty termi vaan se on ihan oikeasti olemassa ja kuvaa tekstin luonnetta eli "ommentin kirjoittaja referoinnin lisäksi esittää omia ajatuksia aiheesta"
Kommentti – Wikipedia
äkkiä voisi luulla että eSports genren nousulla olisi jotakin tekemistä kalliimpien kokoonpanojen myynnin ja rakennettujen koneiden menekin kasvun kanssa.
Kyllä ja siinä touhussa hiiri + näppäimistö ovat isossa roolissa.
Kaikki kun vaan eivät ole snäppäileviä diginatiiveja :smoke:
Eipä mikään laite voita käytettävyydessä pöytäkonetta, ja tuskin tulee voittamaankaan.
Itsekin olen testannut useampia laitteita. Kännykkä on toki näppärä kun on niin pieni ja kulkee taskussa mukana. Tabletti taas on sellainen laite jolle en ole keksinyt oikein minkäänlaista järkevää käyttöä. Kannettava PC sitten on sitten kaikkein monipuolisin ja näppärin laite. Läppärin voi ottaa vaikka pihalle mukaan jos vaan wifi-kantamaa riittää. Ja jos ei riitä, niin kännykkä myös mukaan, niin toimii varmasti. Hiirtä en ole läppäriin kaivannut ollenkaan. Lisäksi ei ole mitään tietokonepöytääkään, koska en ole sellaista ollenkaan kaivannut/tarvinnut.
Nyt kyllä muutama päivä sitten laitoin PC pöytäkoneen johdot kiinni, mutta jotain vikaa siinä koneessa on kun hidasteli niin pahasti. XP ja win 7 kiintolevyillä kokeilin ja molemmilla hidasteli. En tiedä sitten onko sata-kaapeli rikki vai joku komponentti vain hajalla, mutta täytyy yrittää säätää jos saisi vaikka jotain peliä pelattua jos koneen saisi elvytettyä kuntoon.
Kannettava tietokone on kyllä toiminut hyvin. Lenovo oli aikoinaan tarjouksessa 200€. Windows päivityksiä tuli 7 -> 8 -> 10 ja sitten ostin SSD-levyn ja asentelin win10:n puhtaan asennuksen siihen. Kannettava taitaa olla erittäin hidas, mutta nettikäytössä on toiminut aivan riittävän nopeasti. Pelejä en ole edes yrittänytkään pelata.
Onko muuten tosiaan niin, että vieläkään ei ole keksitty tapaa, että millä sekoilevan PC:n saisi uudelleenasennettua ja kaikki ohjelmat takaisin suunnilleen yhdellä klikkauksella?
Androidin uudelleenasennus ja ohjelmien saaminen takaisin oli niin helppo juttu, että siinä se pieksee PC:n kyllä mennen tullen. Kaiken lisäksi kaikkien ohjelmien asetuksetkin tulivat mukana.
Mä nyt olen jämähtänyt muutenkin menneisyyteen, mutta kun mun ainoa tapa on format C: ja siitä sitten ekaksi käyttis ja ajurit. Sitten ohjelmat ja sen jälkeen backupeilta tiedostot.
Kun tuon on saanut, niin jatkossa meneekin pari kuukautta, kun säätelee tietsikkaa taas omien mieltymystensä mukaan, kun kaikki säädöt meni sen siliän tien. Tuonpa takia en ole jaksanut uudelleenasentaa, vaikka syytä varmaan olisi.
Tuosta tulikin mieleen että täytyisi kokeilla konetta käyntiin usb-tikulta jossa on linux. Tai sitten etsiä tyhjä kiintolevy ja asentaa siihen vaikka win xp tai linux ja testata että toimiiko kone.
Tuntuu että vika olisi jotenkin kiintolevyssä, kaapelissa tai emolevyssä. Joku tökkii niin pahasti, että ei juuri mitään saa tehtyä. Sama vaan tapahtuu kahdella eri kiintolevyllä, eli vika on vähän omituinen.
Windowsin uudelleen asennus taitaa sotkea ainakin jo kertaalleen asennetut pelit. Eli windows kyllä toimisi, mutta joutuu aloittaa kaikki tavallaan nollasta.
Bios kannattaa toki myös nollata.
Esim. Symantecin Ghost?
Eli hankit vaan ohjelman mikä ottaa yhden suhde yhteen kopion (ja pakkaa sitä mieluusti) kovalevyn sisällöstä sekä osaa työntää sen sisällön esim. verkon ylitse / ulkoiselta levyltä yhteen tai useampaan 100% samanlaiseen koneeseen.
Joo. Se onkin kyllä jo nollattu. Täytyy vaan ostaa uusi emolevyn patteri, kun on mennyt patteri tyhjäksi. En tiedä voisiko se tyhjä biosin patteri sotkea tietokonetta. Ja täytyy myös ostaa tai etsiä uusi sata-kaapeli jos kaapelissa on jotain vikaa. Vanha tietokone meinaa olla vähän kinkkinen huollettava, mutta luulisi se vika vielä jostain löytyvän kun vähän näkee vaan vaivaa 🙂
Mäkin löhöön sohvalla (tai tarkemmin laiskanlinnassa) tätäkin kirjoittaessa. :smoke: Silti käytössä on ihan oikea näppäimistö ja hiirikin vielä. Tulisi mieleenkään mielummin räpelttää "mukavasti" jollain mobiililaitteella.
Eikös vaikkapa seiskan ihan oma "luo järjestelmän näköistiedosto" aja ihan saman asian? Ongelma vaan on, että eihän mulla tietenkään ole ylhäällä tuollaista varmasti ilman tauhkaa olevaa imagea ja se toki on ihan oma syy. Mutta Androidissa se on tehty siinä mielessä hyvin, että käyttäjän ei tarvitse tuollaiseen uudelleenasennukseen varautua, vaan kaikki on valmiina sitä varten.
Seuraavan kerran asennettaessa pitäisi muistaa tuo juttu, että kun kaikki on saatu viilattua kuntoon ja tärkeimmät ohjelmatkin on saatu asennettua ja säädettyä, niin silloin tekee tuon näköistiedoston ja laittaa jonnekin talteen. Siinä tulee toki tuollaisen asennuksen jälkeen aikamoinen päivitysrumba, kun asentelee kaikki sen jälkeen tulleet päivitykset. Siihenkin on toki olemassa hyvä ohjelma eli WSUS offline update, mutta tuokin pitää tietää eikä ole windowsiin sisäänrakennettu. Kuten pitäisi olla, jos Microsoftia yhtään kiinnostaisi tuollainen uudelleenasennuksen helpottaminen.
Virtuaalikoneella tuon saa, tosin kympin myötä myös Microsoft hyppäsi SaaS kelkkaan. Olennaisesti tähän kuuluu virtualisoitu työpöytä, tiedon verkkotallennus sekä käyttäjäprofilointi. Samat eväät joIlla Android tai iOS tai MacOS homman hoitavat.
Ajattelin että ongelmana olisi juuri C-aseman sekoaminen / hajoaminen. Jolloin luultavasti ei riitä että "millä tahansa" levyllä käynnistää konetta sen verran että pääsee katsomaan tuota varmuuskopiota.
Kun Ghost tosiaan toimii niin kuten toivoit, eli laitat tehdyn (riippuu versiosta mutta tässä nyt yhden ikivanhan ohje) buutti disketin sisälle, sitten kun pyytää laitat DVD:n / CD:n / ulkoisen kovalevyn ja siinä kaikki. (Otaksuen että levy mille asennetaan on tarpeeksi iso)
Käsittääkseni windowsin varmuuskopio ei ole yhtä fiksu ellei sitten tee sitä itsestään ajavaksi sisältäen buutin esim. blueray-levyltä (otaksuen että koko C:n sisältö mahtuu sille).
Mä olen yhden kerran palauttanut tietsikan. Ensin kone buutataan näköistiedoston yhteydessä tehdyllä käynnistyslevykkeellä (voi sen tehdä erikseenkin) ja sitten kun sillä on buutattu, niin palautus näköistiedostosta. Ja siellä pitäisi olla kaikki mitä on valinnut. Ainakin kuulostaa aika samalta, mitä tossa kerroit.
Tosin nyt kun mietin, niin onnistuiko se tosiaan noin vai pitikö mun asentaa Windows ensin?
Nopealla googlauksella se pitäisi mennä kyllä niin, että kun boottaa system recovery discillä mikä taitaa olla suomeksi järjestelmän korjauslevy, niin siitä voi suoraan valita, että palauttaa näköistiedoston.
Tuo täytyy tosiaankin olla nimenomaan erikseen tehty järjestelmän korjauslevy, koska jollain normibuuttilevyllä ei voi palauttaa näköistiedostoa. Ellei siihenkin ole sitten jotain ohjelmaa olemassa. Tämä siis seiskalla.
Eiköhän PC tule pysymään markkinoilla vielä pitkään. Näkisin, että koneiden tehot ovat jo useamman vuoden olleet sillä tasolla (jos panostaa koneeseen vähän eikä osta halvinta vaihtoehtoa), että peruskäytössä sen päivittäminen kovin usein ei ole järkevää.
Itsellä nykyinen kone tulee 3 vuoden ikään kesällä, mutta päivittäminen uuteen ei tunnu ajankohtaiselta. Tämä vaikka käytän konetta myös raskaisiin tehtäviin, kuten 4K-laadulla kuvatun videon editointiin.
Eli kuluttajajat eivät yksinkertaisesti koe, että uudelle koneelle olisi tarvetta, koska hommat hoituu nykyisellä ilman hidasteluita. Miksi siis päivittää?
Pelaajat on sitten ryhmä erikseen. Mutta tuossa oma näkemykseni peruskäyttäjistä.
Vähän samantapaista pohdintaa kuin Commodore 64 aikoina oli. Kuitenkin siinä kävi niin, että eräänä päivänä vain kuuli, että joku omistaa sellaisen laitteen kuin PC, ja myös Nintendo oli uutena tulokkaana tosi kova kilpailija 😆
Jos ajatellaan Commodorea, niin sehän oli tietokone, mikä korvautui toisella tietokoneella. Jos ajattelee vain Personal Computeria, niin olihan Commodorekin sellainen.
Käsittääkseni Commodoreen ei koskaan tullut mitään muita ohjelmia kuin pelejä ja ekat PC:t taisivat olla teknisestikin heikompia, mutta niihin sai ohjelmia. Sama homma kai Amigan kanssa, joka teknisillä spekseillä juoksi ympyrää PC:n ympärillä, mutta eipä siihenkään saanut ohjelmia.
Eli sama homma toistuu yhä uudestaan, VHS vs. kaikki muut nauhaformaatit, Windows vs. kaikki muut, Nokian älykännykät vs. Android ja Iphone.
Pelkällä laitteella ei tee mitään ellei siihen saa ohjelmia, sovelluksia, sisältöä tai miksi niitä sitten kutsutaankin.
Sisältö on kunkku ja se millä sitä sisältöä saa parhaiten hyödynnettyä on voittaja, vaikka kilpaileva tuote olisi teknisesti ylivoimainen. Ja toki hintakin vaikuttaa, jossain on aina se kipuraja, että kuinka paljon ollaan jostain valmiita maksamaan. Se on näköjään kyllä vaikea arvioida, koska itse en ikinä olisi uskonut että kännyköistä ollaan valmiita maksamaan nykyisiä hintoja huippumalleista, kun lähes saman saisi puoleen hintaan.