
Koronavilkku-älypuhelinsovellus julkaistiin suomalaisten käyttöön tänään elokuun viimeisenä päivänä. Kyseisen sovelluksen tavoitteena on automatisoida tartuntaketjujen jäljittämistä ja siten mahdollisesti estää taudin laajamittaista toista aaltoa. Sovellus toimii niin Android- kuin myös iOS-laitteilla ja se on saatavilla valmistajien omilta kauppapaikoilta – AppStoresta ja Google Playsta.
Koronavilkku on maksuton sovellus, joka toimii puhelimen taustalla automaattisesti ja lupaa olla vaikuttamatta laitteen akunkestoon. Sovellus arpoo jokaiselle puhelimelle oman yksilöllisen tunnuskoodin, joka ei kuitenkaan sisällä minkäänlaisia tietoja itse puhelimesta tai käyttäjästä. Bluetooth-yhteyttä käyttämällä puhelin viestii toisten Koronavilkku-sovellusta käyttävien puhelinten kanssa jakaen toisilleen tuota yksilöllistä tunnuskoodia. Tiedot tallentuvat tilanteissa, joissa kaksi Koronavilkun puhelimeensa ladannutta käyttäjää viettävät alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan vähintään 15 minuuttia. Sovellus säilyttää nämä tunnuskoodit 21 vuorokauden ajan.
Jos Koronavilkun käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, annetaan hänelle sovellukseen avauskoodi. Tuon koodin syöttämällä laite ilmoittaa kaikille tallessa olleille tunnuskoodeille ilmoituksen mahdollisesta tartunnasta. Ilmoituksen mukana ei ole henkilö- tai sijaintitietoja eikä tietoja mahdollisen tartunnan ajankohdasta, joten altistumisen lähdettä ei ilmoituksen perusteella ole mahdollista päätellä. Mahdollisesta tartunnasta ilmoituksen saaneille sovelluksesta tulee myös toimintaohjeet jatkoa varten.
Sovellus tallentaa ulkoisille palvelimille tiedon siitä, että sovellus on toiminnassa ja siitä, onko käyttäjä mahdollisesti altistunut tartunnalle. Palvelin sijaitsee Suomessa ja sitä hallinnoivat julkishallinnon toimijat.
Koronavilkku-jäljityssovellus on täysin vapaaehtoinen, mutta THL:n tavoitteena on saada syyskuun loppuun mennessä miljoona käyttäjää. THL kuitenkin korostaa Koronavilkun olevan edelleen vain yksi lisätyökalu taudin jäljittämisessä ja käsityönä tehtävän jäljittämisen jatkuvan edelleen.
Lähteet: Koronavilkku, Yle
Käsittääkseni iPhonessa COVID-19-altistumislokin ja ilmoitusten hyväksyminen kytkee Bluetoothin päälle?
Joo, android location services ideahan on nimenomaan ettei mikään yksittäinen appi pollaa GPS tai muitakaan paikannusteknologioita erikseen, vaan ilmoittaa OS:lle että lokaatiodataa tarvitaan tällä tarkkuudella, ja OS sitten käyttää puhelimen sensoreita sen datan hakemiseen tarvittavalla takkuudella (ja cacheaa sen akun säästämiseksi tilanteessa jossa monet eri ohjelmat kyselevät sitä tiheään.). Onhan sen vähän kömpelö tämän koronatrackerin kanssa, mutta järkevin ratkaisu tosiaan on (kuten yllä mainittu) se että lokaatio servicen pitää päällä ja blokkaa siihen pääsyn softilta joiden ei halua siihen pääsevän.
Jyväskylässä lähes 400 henkilöä asetettu karanteeniin korona-altistuksen vuoksi
Onneksi tartuntaketjut taitaa olla hyvin tiedossa mutta selvittely ja tiedotus altistuneille silti iso urakka manuaalisesti.
Asenna appi
laita koronalle stoppi 
Täytyy olla päällä, mutta itse appi ei tarvitse erikseen oikeutta kuin noihin covid notifikaatioihin.
99% ihmisistä? Miksei pitäisi?
Varmasti about kaikki joilla on älykello/urheilukello, BT-kuulokkeet, BT-handsfree tai -autoradio, esimerkkejä on lukuisia. Ihan turhaa kytkeä sitä päälle ja pois kun siinä on virransäästöominaisuus sisäänrakennettuna. Nyt ei ole vuosi 2006, silloisissa Symbianeissa ei toki tällainen käyttö aikanaan onnistunut.
Ei se niiden päällä pitäminen kuluta akkua ollenkaan. Vain se kuluttaa akkua jos joku ohjelma niitä käyttää ja niiden käyttöoikeudet voi rajoittaa ohjelmakohtaisesti.
Ohjelman käyttämisestä saatava hyöty on aivan sama meille kaikille.
Täällä myös. Miksen pitäisi?
Ja kyllä, olen varmasti paremmin perillä tietoturvasta yms kuin suurin osa.
Vanhemmissa luureissa on ollut tietoturvaongelmia ja siitä on varmaan jäänyt joillekin sellainen käsitys, että koko bt on saatanan keksintö. Ja sama harhakäsitys akun kulutuksen suhteen.
Nykypäivänä langattomat kuulokkeet, handsfree autossa ja sykemittarit sun muut edellyttävät joka tapauksessa bt-yhteyttä, joten suurimmalla osalla se on varmasti joka tapauksessa päällä koko ajan taustalla. Aikamoinen dinosaurus pitää olla, että naksuttelee sitä päälle ja pois vain tarvittaessa ja sama juttu lokaation kanssa.
Tästä tuntuu joka tuutissa olevan ihmisten harhauskona ja googlella muutamiakin artikkeleita löysin ja lopputulemat olivat 0,5-1,5% luokkaa, josta tulee juuri ja juuri 1-2min screen on ja 10-20min off screen aikaa.
Omassa puhelimessa näyttö muodostaa aina vähintäänkin 50% akun kulutuksesta. ei paljon low energy bluetooth tunnu tuon 6" näytön rinnalla.
Tehkää artikkeli koronavilkun akun käytöstä parilla testipuhelimella
Minä pidän ainakin, mikä pointti on ostaa älypuhelin ja kytkeä puolet älyominaisuuksista pois päältä? Itselläni on eri softia jotka reagoivat paikan mukaan, esim. tullessani kotiin. Bluetoothissa on lähes jatkuvasti kuulokkeet kiinni ja monesti muitakin laitteita, ja ranneke lähettää terveystietoja kokoajan sen kautta. GPS tulee käytettyä helposti kymmeniä kertoja päivässä kun kun kaupungilla liikkuessa katson esim. julkisten aikatauluja.
Itselläni on älykello ja bluetooth on päällä 24/7. Mutta en nää syytä pitää lokaatiota päällä 24/7, ainoastaan silloin kun sille on oikeasti tarvetta. GPS moduuli kuitenkin vie akkua, jota siis muut ohjelmat käyttäisivät. Toki ne voisi blokata, mutta silloin pitäisi uudestaan enabloida kun niitä haluaa käyttää ja liikaa duunia tuon kanssa.
Lokaatiopalveluiden päälläpitäminen ei pidä GPS päällä tuhaan jos joku ohjelma ei taustalla kysele korkean takkuuden paikannusdataa kokoajan.
Oiskohan hyvä sauma artikkelille/videolle aiheesta.
En pidä bluetoothia tai sijaintia päällä juurikaan ikinä. Laitan vain tarvittaessa sijainnin päälle kuten esim. sport trackerin kanssa.
Lähinnä siis niille, jotka eivät niinkään ymmärrä tekniikan päälle
Kombinaatio ei ole hirmuisen hyödyllinen androidilla johtuen jo kerroituista seikoista. Bluetoothia ei voi käyttää ilman lokaation päälläoloa.
Tämän tiedän, mutta jos puhelimessa on kasapäin ohjelmia jotka sitä pyytelevät, lisää se huomattavasti akunkäyttöä. Esimerkiksi jos sinulla on Googlen location history päällä, sekin availee GPS moduulia pitkin päivää joka taas kuluttaa akkua. Monella on jäänyt tuo Googlen location history päälle tietämättä koko asiasta.
Kyllä voi ja hyvin toimii älykello ja niiden välinen kommunikaatio (puhelut, notifikaatiot yms). Bluetooth ja lokaatio on 2 eri asiaa. Lokaatio mahdollistaa laitteen paikantamista/seurantaa kun taas bluetooth on kommunikointi kahden laitteen välillä.
Lokaatiopalvelun päällä pitäminenhän ei tarkoita, että GPS olisi päällä.
Puhelin haarukoi sijaintiaan monilla eri tavoilla ja käyttää gps:ää vain ajoittain jos muut tavat eivät piisaa.
Wifi-verkkojen mukainen paikannus ei juuri akkua kuluta, kun wifi skannaa anyway.
Gps päällä 5sec ei kauheasti akkua kuluta. Ennen kesti 2min saada yhteys, mutta siitä on jo kauan.
Menee kyllä todella pahasti OT jo tämä keskustelu.
Laitat varmaan autoonkin bensaa tankkiin vasta kun lähdet kauppaan ja housut jalkaan kun astut ulos asunnosta? Myöskään vessaa ei ole syytä vetää ennen kuin tulee vieraita?
Täällä on kyllä melkoiset boomerien kokoontumisajot menossa taas.
Joo ei. Asia on kerrottu ketjussa kymmeneen kertaan tarkkoine lähteineen. Tldr; Android 9 teki bluetoothista lokaatioon perustuvan oikeusjärjestelmän alaisen.
Ainakaan omalla puhelimella (oneplus 6) tuo pari kertaa tunnissa GPS käyttö päällä ei vaikuta akun kulutukseen käytännössä yhtään.
Miten nämä kumpikaan liittyy puhelimiin millään tavalla??
Eikö ihminen saa tehdä niin kuin parhaaksi näkee. Minun puhelin niin minun asetukset. Jos en halua pitää noita mainittuja asetuksia käytössä jatkuvasti niin onko se sinulta pois?
On, jos se estää sinua käyttämästä tätä softaa.
Mikään laki ei sinua kiellä. Tee ihan niin kuin itse haluat.
Eivät liity puhelimiin, mutta toimintamalli niissä on kutakuinkin yhtä looginen.
Ei kukaan ole kieltänyt sinua toimimasta noin. Järkevää se ei välttämättä ole, mutta toki sinä saat tehdä laitteillasi ja elämälläsi mitä haluat.
Tämän sanottuakin, tässä nykytilanteessa olisi suotavaa ajatella asiaa laajemmin kuin pelkästään oman navan kautta. Ei noita koronavilkkuja ja muita apuvälineitä pelkästään itsensä takia käytetä.
Tästä laskentakaavasta voi myös päätellä että esim 35min samassa tilassa kauempana riittää altistukseen. Tai lyhyempi aika lähellä.
Kuva ei kyllä ihan 100% oikea ole kun esim 15min menisi kahteen luokkaan, jos siis hiuksia halotaan. Tuo on kuitenkin hyvä selvennys miten altistuminen lasketaan.
Kohta joku virittää usb-otg kautta ulkoisen BT lähettimen ja isomman antennin foliohattunsa päälle.
En lähde tuomitsemaan, jos joku haluaa pitää bluetoothin ja sijaintipalvelut pois päältä (syystä tai toisesta) älypuhelimessaan ns. normaaliaikana. Koronapandemian aikana jokaisen tulisi kuitenkin katsoa omaa napaansa pidemmälle ja pohtia, onko se aavistuksen korkeampi akun kulutus oikeasti niin iso asia, että sovellusta ei voisi käyttää? Minun mielestä ei ole, sillä sovelluksen avulla voidaan ehkäistä uusien tartuntojen syntymistä.
Tälle olisi todellakin tilausta. Olen todella hämmästynyt monenkin erilaisen teknisen alan ammattilaisen asenteista ja ennakkoluuloista. Ei todellakaan ymmärretä tai edes haluta ymmärtää sitä, että tuo BLE on ihan eri tekniikka kuin ne varhaiset BT-versiot joita joskus 15 vuotta sitten käytettiin.
Nyt kun tuli tämä asennettua niin olkoon sitten päällä. Joutuu tämän luurin joka tapauksessa joka toinen päivä lataamaan.
Mieluummin artikkelina, ei videona. Saa ainakin leiskautettua useammille ihmisille lukemaan faktatietoja. Videoista ei pahemmin piitata ja minä en ainakaan kuule.
Tai sitten molemmat niin menee viesti isommalle porukalle
Ei mennyt niin pitkään –>
Koronavilkulla jo miljoona latausta! – Tiedote – THL
thl.fi
Tässä mielestäni tähän tilanteeseen sopiva ajatusmalli
(itsekään en Bluetooth laitteita käytä, Koronavilkun myötä Bluetooth päällä)
Statistiikka ja faktat ovat täysin päinvastaiset, videota katsotaan enemmän kuin kirjoitettua artikkelia luetaan.
Kyllä.
Jaa? Luettua kuitenkin arvostetaan. Jos video, jossa on 5 minuuttia ilman mitään referenssiä on ajan tuhlausta. Mieluummin lainaan jostakin ja tietyn kappaleen verran, että voi osoittaa toiselle ihmiselle poistaakseni jonkin harhakuvitelman akunkestosta tai tiedon keräilyistä, yms.
Täytyy kyllä muistuttaa, että kirjoitetut artikkelit on syytä jatkossa tehdä. Jos tulevaisuudessa on pelkkää videoita, on syytä lisätä tekstitys siihen.
Olisi mielenkiintoista nähdä tilastoja Android ja iOS -alustojen latauskerroista. Play Storessa näytti olevan +100K latausta ja seuraava steppi olisi +500k. Veikkaan, että Play Storen tilasto laahaa kuitenkin perässä. Sekä Play Storessa että App Storessa Koronavilkku näytti olevan nousussa listan kärjessä.
App store ei ainakaan näytä edes että kuinka paljon on ladattu. En tiedä näkyisikö iPhonella katsottuna tarkemmin.
Play store tosiaan tosiaan näyttää tällä hetkellä 100 000+ ja veikkaan kanssa että on laskuri jäljessä.
Ehkä tämä keskustelu kannattaa siirtää tuonne keskustelua sisällöstä ja artikkeleista osastolle. Covid-tracking appseihin se ei liity.
Android 6 tais olla ensimmäinen ulkomuistista kun tein omaa sovellusta.. ainakaan silloin vielä 9 ollut tietoakaan.
Heh heh. Ja toisaalta moni siinä IT-kuplassaan kuvittelee, että jokainen bongaa alan artikkeleita jatkuvalla syötöllä pysyen ajan hermolla.
Itse olen varsin hyvin maallikoksi perillä teknologiasta, mutta juuri näitä "harhaluuloja" kumoavia juttuja ei ole kyllä tullut omiin silmiini vastaan missään. Ei missään ole vahingossa osunut eteen. Ei teknologia-aiheisissa sivustoissa saati sitten massamediassa. Varmasti erikseen etsimällä löytyy, mutta joka asiassa ei tule mieleen lähteä kaivamaan, että olisiko joku nyt muuttunut.
Lähinnä jutut ovat koskettaneet jotakin yksittäistä haavoittuvuutta jne.
Edelleenkin netti on toisaalta täynnä varoituksia siitä, miten älylaitteiden myötä ihmisten seuranta on helpottunut ja sitä on lähes mahdotonta estää. Toiseen suuntaan en ole nähnyt.
Tässä olet ihan oikeassa ja toki varovaisuus on tarpeen, mutta rajansa kaikella. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle.
Ziljoonanteen kertaan: TUO SOFTA EI VAADI MITÄÄN "LOKAATION PÄÄLLÄPITOA.
Tuo softa vaatii oikeudet lokaatio-APIin että voi käyttää sinihammasta. GPS ei ole päällä.
Ja hyvin suuri osa ihmisitä pitää sinihasmmasta päällä jatkuvasti. Mm. sen takia, että käyttää laitteita, jotka kommuinikoivat sinihampaalla puhelimen kanssa. Itselläni esim. Polarin urheilukello, joka näyttää puhelimesta tulevat notifikaatiot. Hyvin monilla on sinihammas-kuulokkeet, tai handsfree.
[qteuo]
Tuskin monikaan, ei ainakaan meidän perhe eikä kaveripiirissä kukaan, ainoastaan silloin kun on tarvetta navigointia/gmapsia käyttää. Eli tämä ohjelma on hyödytön meille?
[/Quote]
Totaalisen pieleen meni.
"Koska olen idiootti ja kieltäydyn käyttämästä joitain puhelimeni ominaisuuksia typeirstä syistä, softa jonka luulen käyttävän niitä on minulle hyödytön".
Jospa nyt vaan annat sille softalle ne oikeudet mitä se haluaa ja lopetat typerän valittamisen tuirhasta niin se ei ole teille hyödytön.
Onko jatkuva koronasovelluksen bluetooth-yhteys turvallisuusriski? Asiantuntijat vastaavat
http://www.tivi.fi