
Kryptovaluuttojen louhintabuumi on nostanut etenkin AMD:n näytönohjainten kysynnän reilusti yli saatavuuden. Kauppojen huutaessa AMD:n näytönohjainten osalta lähinnä ei-oota myös NVIDIAn näytönohjainten kysyntä on noussut, sillä vaikkeivat ne louhintakäytössä maksa itseään takaisin yhtä nopeasti, myös niillä käyttäjät pääsevät järjellisissä ajoissa omilleen.
Saksalainen ComputerBase on seurannut useiden näytönohjainten hintakehitystä viimeisen parin kuukauden aikana, eikä se ole kaunista katseltavaa. 3. toukokuuta esimerkiksi Sapphiren Radeon RX 580 Nitro+ OC -näytönohjaimen sai Saksasta 289 euron hintaan. Kahta kuukautta myöhemmin 3. heinäkuuta näytönohjaimen hinta, jos saatavuutta sattuu olemaan, on jo 450 euroa.
Radeon RX 500 -sarjan näytönohjainten hinnat ovat nousseet viimeisen kahden kuukauden aikana mallista riippuen 97 – 161 euroa. NVIDIAn GeForce -näytönohjainten kohdalla nousu ei ole ollut yhtä merkittävää, mutta myös niiden hinnat ovat nousseet selvästi, mallista riippuen 42 – 80 euroa.
Suuri saksalainen verkkokauppa MindFactory kertoo tilanteen kehittyneen jo niin sietämättömäksi, että se on poistanut Radeon RX 570- ja RX 580 -näytönohjaimet toistaiseksi kokonaan sivuiltaan heikon saatavuuden vuoksi. Verkkokauppa kertoo samaan hengenvetoon peruuttaneensa asiakkaiden jo tekemät tilaukset ja palauttaneensa rahat jo maksetuista tilauksista.
Myös Suomessa louhintabuumi näkyy selvästi näytönohjainkaupassa. Useimmat liikkeet myyvät etenkin AMD:n Radeon-näytönohjainten osalta ei-oota, eikä useimpien mallien kohdalla ole edes tiedossa, milloin niitä saadaan kauppoihin lisää. Osassa kotimaisista kaupoista on nähtävissä myös selvää hintojen nousua, sillä useampi liike pyytää esimerkiksi joistain Radeon RX 580 8 Gt -malleista jo yli 400 euron hintoja, kun näytönohjainten julkaisussa hinnat olivat 310 euron tuntumassa. Osassa kaupoista on myös rajoitettu saatavilla olevien näytönohjainten myyntiä maksimissaan kahteen per asiakas.
Louhintabuumin vaikutukset eivät rajoitu suinkaan vain kuluttajilta pyydettyihin hintoihin. TechPowerUp on koostanut sivuilleen tietopaketin louhinnan sähkönkulutuksesta. Sivuston mukaan Bitcoin-louhinta, joka on suurimmaksi osaksi jo siirtynyt pois näytönohjaimista erikoistuneisiin ASIC-louhijoihin, kuluttaa vuosittain sähköä noin 14,54 terawattituntia ja näytönohjaimiin keskittyvä Ethereum-louhinta 4,69 terawattituntia. Osviittaa lukemien skaalasta antaa se, että jos louhintaan kuluva sähkö asetettaisiin kilpasille valtioiden kanssa, sijoittuisi Bitcoin sijalle 81. kuluttaen enemmän sähköä kuin koko Slovenian valtio. Ethereumin sijoitus samassa taulukossa olisi 121. heti Moldovan jälkeen.
Ihan tosissaan ne tuolla suuressa maailmassa harrastavat tätä hommaa
“Time is critical, very critical,” in mining, Marco Streng, chief executive of Genesis Mining, a major ethereum miner, told Quartz. “For example, we are renting entire airplanes, Boeing 747s, to ship on time. Anything else, like shipping by sea, loses so much opportunity.”
Ethereum miners are renting Boeing 747s to ship graphics cards and AMD shares are soaring
eli vuokrataan lentokoneita, jotta saadaan näytönohjaimet kuskattua mahdollisimman nopeasti toimintapaikoille.
Taiwan graphic card makers to see shipments plunge 40% in April – DigiTimes
Jooh, luullut että GPU-kaivaminen on taas kerran kuollut jo tovi sitten mutta eipä näemmä olekaan.
Ainahan se herää eloon kunhan virtuaalikolikoiden hinta nousee tarpeeksi…
Siltähän se näyttäisi. Sitä kun vaan itse en noita juurikaan seuraa ja kun yleisesti sanotaan ettei näytönohjaimilla kannata enää leikkirahoja kaivella, niin sitä uskoo koko homman olevan lopullisesti taputeltu.
Yhtä käypää valuuttaa kuin se sinun Kelasta ruinaama.
Tapasin Facebook Messenger -sovelluksessa aiemmin tänä vuonna kaverin, joka vaikutti todella ystävälliseltä ja välitti minusta. Sitten hän neuvoi sijoittamaan kryptovaluuttoihin verkossa ryhmänä, mikä antaisi meille mahdollisuuden tuplata rahamme nopeasti. Noudatin neuvoja ja laitoin noin 67 000 pankkitilistäni siihen. Minulla ei ollut aavistustakaan, että kaupankäyntijärjestelmä, johon osallistuin, oli huijaus. Menetin rahat ja ilmoitin siitä FBI:lle, mutta mitään ei tehty, ennen kuin otin yhteyttä Amendall.net iin verkossa. He auttoivat minua löytämään huijarin lompakon, ja sain takaisin osan varoistani. Kiitos taivaalle, amendal Recovery, sen avusta.
On se suomi kyllä vaikea kieli, kiitos taivaalle.