Japanilaisen Sonyn tulevasta Xperia 1 VI -älypuhelimesta on vuotanut nettiin renderöintikuvia ja 360 asteen video, joiden takana on jälleen kerran mobiiliaiheista aiemminkin vuotanut Steve Hemmerstoffer eli X:ssä tunnettu OnLeaks. Xperia 1 -mallistossa on sen vuoden 2019 lanseerauksesta lähtien ollut 4K-resoluutio kuvasuhteella 21:9, mutta nyt asiaan on oletettavasti tulossa muutos, sillä näytön tarkkuuden ja kuvasuhteen odotetaan mukailevan enemmän muiden valmistajien puhelimia.
Xperia 1 VI:n näytön kerrotaan olevan 6,5-tuumainen kuvasuhteella 19,5:9 ja 2K-resoluutiolla. Sama kuvasuhde on esimerkiksi Samsungin S24 Ultra -lippulaivapuhelimessa. Puhelimen mitoiksi huhutaan 161,9 × 74,5 × 8,4 millimetriä. Kamerapuolen päivityksiin on raportoitu ultralaajakulma- ja telekameraan 48 megapikselin sensoria aiempien 12 MP:n sensoreiden tilalle. Pääkameran on kerrottu pysyvän samana, eli 1 VI:n odotetaan tulevan kolmella 48 MP:n sensorilla varustettuna. Xperia-puhelimille ominaiset 3,5 mm:n kuulokeliitäntä sekä erillinen kamerapainike näyttävät monen käyttäjän iloksi pitävän edelleen pintansa.
Raudan osalta 1 VI:lle on uumoiltu Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiriä, 5000 milliampeeritunnin akkua ja jopa teratavun tallennustilaa 16 gigatavun RAM-muistin kera. Sony ei ole kuitenkaan paljastanut Xperia 1 VI:stä virallisia tietoja, mutta sen julkaisun odotetaan ajoittuvan vielä keväälle.
Lähde: Android Headlines, X (Insider Sony), PhoneArena
Xperia 1 V käyttökokemus on ollut kuin jossain halvimmassa kiinan luurissa vaikka on viimeisen päälle speksit, Sony on aivan surkea Androidin kanssa.
Kerro toki lisää. Oon kytänny tota VI:tä nyt kohta puoli vuotta.
Sama itseäkin vähän kiinnostaa, käyttökokemuksia Xperia 1 V.stä myöskin muutama viikko ilman mainittavia ongelmia.
Vähän väliä jumittaa tietyt sovellukset, 120hz moodi rupee pätkimään X sovelluksissa, akun kesto vaihtelee, puhelin vetää mustan ruudun joihinkin ilmoituksiin kun avaa sormenjälki tunnistimesta yms kivaa. Todella pettynyt ollut puhelimen toimintaan, ihan aina jännittää mikä menee rikki kun päivittyy.
Kuulin, että joissain kappaleissa on jotain vikaa joita ei edes korjaamalla saa toimimaan. Eli täysin uusi puhelin taas korjaisi ongelmat.
Kuten tossa viitattiinkin, kuulostaa vialliselta puhelimelta, suosittelisin harkitsemaan takuukäyntiä
Ollut Xperia 1 II nyt sen reilu kolme vuotta käytössä, kamera ei ollut varmaan ilmestyessäänkään mielikuvamarkkinoinnista huolimatta mikään ihmeellinen (ei "pro-tilassa" tai normikameralla), sormenjälkitunnistin temppuilee useammin kuin harvoin, kuulokeliitännässä ollut alusta alkaen jotain ongelmaa… Sentään ensimmäinen puhelin vuosikausiin joka on kestänyt pidempään kuin kaksi vuotta ennen sekoamista ja positiivisena puolena akunkesto on tavallisessa päivittäiskäytössä yllättävän hyvä kun ottaa huomioon kuinka virtasyöppö puhelin on paperilla.
Päivityslupaus mallia 2 android versiota?
21:9 kuvasuhde veks ja vähintään 4 versiopäivitystä + 5 vuotta tietoturvapäivityksiä niin Sonya voi edes harkita.
Muuten ei ole sen suurempaa sanottavaa Xperiasta kuin nuo edellä mainitut ongelmat ja jälkimmäinen ei ollut puhelimen syytä. Android ei ole paras mahdollinen mitä olen käyttänyt mutta en pidä kyseisestä käyttöjärjestelmästä muutenkaan joten jätän mielipiteeni tähän, en myöskään pidä iOSista joten vaihtoehdot on vähissä eli pitää mennä sillä mitä on tarjolla.
Onneksi kuulokeportti näyttäisi säilyvän uusissa myös! Sen sijoituspaikka olisi mielestäni parempi puhelimen alaosassa, koska sille on minulla paljon käyttöä ja koen nykyisen sijoittelun hankalaksi.
Positiivista että osaavat edelleen tehdä ilman reikiä näytössä, näitä kun ei tahdo olla hirveästi tarjolla. Sitten kun vielä softatuki ja päivityslupaukset olisivat tätä päivää niin ehkä voisi harkita.
Oneplus 7 Pro kaipaa vähitellen päivitystä, tämä on ”shortlistalla” ja nimenomaan haussa malli joka ei pasko näyttöjä reikien kanssa. Huhut että Apple jossain vaiheessa viimein pääsisi niistä eroon voisivat tuoda toivoa että olisi lisää vaihtoehtoja Android-maailmassa ilman niitä.
Reikä näytössä on pieni paha verrattuna noihin sonyn näytön reunuksiin.
Itsellä IV ollut käytössä yli vuoden ja alkaa olemaan käyrä korkealla, vaikka kuinka olen hokenut, että tämä muuttuu paremmaksi.
-Omaa mokaa, mutta kirjoitus on mahdotonta ilman virheitä. Kokeiltu eri näppiksiä.
-”Kamerapuhelin”, mutta esim. screenshot, crop ja share combo pitää käydä tekemässä välillä photosien kautta ja sieltä valita oikeat kansiot ja share. Todella monimutkainen prosessi vs. samsung.
-Photos apistä puheenollen, yli tonnin puhelin ja kun otat kuvan ja alat muokkaamaan, esim. HDR, niin pamahtaa googlen mainokset, että osta x eurolla /kk, että saat muokattua kuviasi. Osa muokkauksista ilmaisia, mutta hei donan leka ja joudut vielä maksamaan. Olen koittanut käyttää esim. piktures appia ja olisin valmis maksamaan kertamaksun, mutta siinä ilmaisversio nykii katsottaessa 120/4k videoita, joten en uskalla maksaa.
-Et voi ottaa kuvaa, share(email) ja reziseimage suoraan, ellet käytä outlookkia ja siinä sitten on taas yli tonnin puhelimessa mainokset!! Ei toimivaa sähköpostia, ellei lasketa gmailia, missä et voi share+resize.
-Himassa kakkospuhelimena Note10+ ja ihan vain sänkykäytössä tuntuu hassusti jostain syystä ripeämmältä peliltä. Ottaisin takaisin käyttöön, vaikka vanhempi puhelin, mutta kameran linssi rikki ja pelkään nukan menevän sisään. Lisäksi E-simmi sonyssä, niin pitäisi sekin sitten tilata fyysiseksi.
-Akunkesto jotenkin huono, tykkään alwaysondisplaystä, mutta en voi käyttää sitä ja aina välillä kun puhelin pöydällä ja haluan katsoa kelloa, niin mitään ei tapahdu vaikka kuinka törkin näyttöä, pitää sitten nostaa puhelin käteen. Esim suihkusta tullessa todella ärsyttävä.
-Puhelinta taskuun laittaessa välillä vahingossa avautuu ja soittelee hätäkeskukseen ja tekee vaikka mitä. Sitten kun otat puhelimen nopeasti taskusta ja painat kameranappia yrität ottaa kuvan, niin näyttöön tulee teksti tyyliin ”prevent accidentally…” ja joudut kuittaamaan ilmoituksen ja missaat sen kuvan, mitä olit ottamassa.
Summa summarum. Itselle vakio android on aivan hirveä käyttökokemus, koska tykkään kuvata ja jakaa niitä lähinnä sähköpostilla huonommalla kuvanlaadulla, mutta säästää itselle täydellä resolla. En voi sitää mainoksia puhelimessa ja sitä vakio androidissa on aivan liikaa itselleni. Alkaakin jo hermot menemään ajatellessa puhelinta, niin pakko lopettaa, ennen kuin on päivä taas pilalla.
Sama. Itsellä ollut Xperia 5 III, mutta uudeksi puhelimeksi otin Samsungin. Ainoa syy vaihtoon oli se, kun Sony tukee päivityksiä niin vähän aikaa. 3 vuotta vanha puhelin, raudan puolesta täysin pätevä, mutta softa vanhenee käsiin.
Mitkä softat vanheni käsiin? Itellä edelleen MediaPad M10 ja edelleen sovelluspäivitykset voimassa. Tietoturvapäivityksiä ei ole tullut moneen vuoteen, mutta mitään katastrofaalista ei ole vielä tapahtunut. Todella erikoista jos 3 vuotta vanhassa puhelimessa softa vanhenee käsiin.. Onko tuo mahdollista ainoastaan Sonyn luureissa? Kolme vuotta on todella lyhyt aika.. Jopa EU:n lainsäädäntö sanoo, että älylaitteen elinikä tulee minimissään olla 5 vuotta.
Androidilla on ollut tänä vuonna pari remote code execution "critical" bugia joita hyödyntäen voisi teoriassa korkata minkä vain Android-laitteen ilman käyttäjän avustusta. Ymmärtääkseni ovat bluetoothiin liittyviä ja en ole kuullut että exploitteja olisi liikenteessä, mutta silti voi lähteä siitä että jos omistat Android-laitteen joka ei ole saanut tänä vuonna tietoturvapäivityksiä, riski on olemassa.
Sen päälle Androidista ja yleisistä rautapuolen komponenteista tuntuu löytyvän joka kuukausi pari tusinaa tapaa ajaa koodia korkeammalla oikeustasolla, joka käytännössä mahdollistaa paljon pahaa tekevät applikaatiot. Eli käytännössä jos laite ei saa turvapäivityksiä, pitää olla hyvin tarkka mitä vehkeeseen asentelee. Jopa Play Storesta on löytynyt ja poistettu softaa jossa mukana vähän exploittia jolla sitten on asennettu takaovia sun muuta mukavaa.
Siinä missä Windows-versiot yleensä pidetään jotenkuten turvallisina jopa kymmenen vuotta, Android-maailma on melkoinen villi länsi. Googlen ja yleisten Android-rautaympäristöjen valmistajien (Qualcomm, Mediatek, Samsung jne) puolesta kiinnostus ylläpitää vanhoja versioita tietoturvallisina on luokattoman heikkoa. Viime aikoina onneksi tilanne on hieman parantunut, mutta pitkään oltiin tilanteessa jossa laitteet yleisesti saivat ehkä sen yhden Android-versiopäivityksen ja päälle pari vuotta turvapäivityksiä ja sitten se oli siinä. Ja vaikka Google saattoi Androidia päivittää pidempäänkin, valmistajat pesivät kätensä aika lailla heti kun laitteen myynti oli päättynyt. Tuloksena pari-kolme vuotta vanha laite oli jo "ei kiinnosta" valmistajien mielestä. Ostakaa uusi. Tämä on ollut aivan syvältä ja poikittain ja olen odottanut kiinnostuneena milloin paukkuu ensimmäinen todella laaja "korkattiin jengin vanhat androidit" -epidemia jossa nämä toimivat, laajasti käytössä olevat, ehkä 3-6v vanhat puhelimet joutuvat isomman hyökkäyksen kohteeksi. Kun otetaan huomioon miten tärkeä vekotin kännykkä nykyään on kun pankkisoftaa ja kaiken maailman autentikaattori-applikaatioita käytetään vähän joka puolella salasanan lisäksi, jälki voi olla rumaa jos joku keksii tavan vähän kuokkia isolla kädellä puhelimia joita ei enää päivitetä.
Mihin toi remote code execution lähti puskemaan Bluetoothista tarkalleen ottaen? Windowsissa riittää pelkkä palomuuri jos tietää mitä tekee. Pankkisoftat saa edelleen päivityksiä Google play kautta.
Android Security Bulletin—February 2024 | Android Open Source Project
source.android.com
Ja näyttäisi olevan March 2024 toinen ( CVE-2024-0039 )
Android Security Bulletin—March 2024 | Android Open Source Project
source.android.com
Näistä ei ole mitenkään isommin ollut meteliä koska onneksi vaativat kohdelaitteen lähellä istuskelua koska Bluetoothin kantama on rajoittunut.
Jos selaa Androidin security-puolen dokumentaatiota niin reikiä löytyy jatkuvasti mikä on ihan normaalia näin monimutkaisen softaläjän kanssa. Joka tarkoittaa että kun laitteen päivitykset loppuvat, aikaa myöten riski kasvaa että joku käyttää näitä tunnettuja mutta erittäin monessa edelleen käytössä olevassa vehkeessä ilman paikkaa olevia reikiä pahantekoon. Melkein jopa toivoisi että tulisi joku isompi draama jonka seurauksena jokunen miljoona muutaman vuoden ikäistä Android-luuria korkattaisiin ja tämä "ei valmistajia nappaa heti kun laitteen myynti on loppunut"-asenne saisi vähän korjausta.
Käytin Sonyn luureja Xperia Z mallista lähtien – 19 vuoteen asti, kunnes ostin OP 7 Pron ja sen jälkeen erehdyin vielä Xperia V mk2. Sain tarpeekseni aika lailla samoista syistä, kuin mitä tuossa luettelit. Sonyn kalliimman päänkin malleissa on ollut aina bloatwarea, eikä esim Facebookia voi poistaa. Z3+ kuumeni aivan tolkuttomasti, ja usein päivitysten jälkeen joku meni softasta rikki. Lisäksi hintaan nähden Sonyn päivitystuki on syvältä. Nykyinen Samsung S22 Ultra on aivan eri maata kuin Sony lähes kaikilta osin, eikä yhtään Sonya enää tule tähän huusholliin.
Itsellä oli puolisen vuotta käytössä Xperia 5 III, ostin käytettynä ja myin käytettynä (käytetyn) 5 V:n tieltä. Nämä on ensimmäiset Sonyn valmistamat puhelimet itsellä. 21:9 kuvasuhde on juuri passeli sen puolesta, että istuu käteen. Xperia 1 olisi itselle liian iso.
Mitään vastaavia ongelmia, joita ketjussa on kuvailtu ei ole itsellä tähän mennessä ollut. Käyttökokemus on ollut todella sulava. 3,5mm on yksi merkittävä tekijä. SD-paikka on todella iso plussa. Rakenne vaikuttaa jämptiltä ja onhan näissä elopainoa.
Ainot miinukset, joita itselle tulee nyt mieleen on V mallissa ilmoitusledin puuttuminen. Järjetön poisto. Ainoa hyvä puoli on siinä ettei tule ehkä niin usein avattua, kun näkee että jotain on tullut. V mallin tiedostonsiirto välillä takkuilee, eri kaapeleita kokeiltu, mutta aina lopulta saanut onnistumaan.
Ja päivitysten jatkuvuus, cmon Sony. Vanhemmatkin mallit menisivät raudan puolesta varmasti paljon pidempään, jos tuki päivityksille olisi pidempi.
Toivon että 16:9 kuvasuhde palaisi takaisin huippupään luureihin. Niin käytännöllistä katsella kokoruudun täydeltä sisältöä.
En jaksa uskoa, että näin tulisi tapahtumaan, puhelimia käytetään kuitenkin niin suuri osa ajasta pystyasennossa, jolloin pystysuuntaisesta tilasta on hyötyä hyvin monen sovelluksen käytössä. Plus puhelimien näyttökoot ovat kasvaneet kuvasuhteen myötä niin, että tarjolla on edelleen vähintään se sama kuva-ala myös sille 16:9-videolle.
Tuskin tulee palaamaan. Pitkulaisella luurilla esim. viestisovelluksissa näkyy näppiksen lisäksi paljon enemmän keskustelua kuin vanhoilla 16:9 luureilla ilman leveyden kasvua. Vaikka vuoden 2013 Galaxy Mega 6.3 tuuman 16:9 näytöllä on sentin leveämpi kuin Galaxy S23 Ultra 6.8 tuuman näytöllä.
Xperiat ovat kyllä minullekin liian puikuloita, vaikka eihän näytön 21:9 kuvasuhde enää kovin paljoa esim. Samsungin tai OnePlussa luureista eroa – toki ylä- ja alakehykset lisäävät pituutta entisestään.
Ei kyllä niin millään. Yhtenäinen näyttö >>>>> reiällinen näyttö sata kertaa kymmenestä. Terveisin 7 Prosta Samsungin reikänäyttöön vaihtanut
Eihän tuota reikää edes huomaa peruskäytössä?
Kyl se vaan silmille hyppii satunnaisesti
oletko edes käyttänyt 21:9 luuria?
Tuo on nimenomaan se Sonyn ylivoimainen etu muihin valmistajiin verrattuna, kun kapea mutta pitkä näyttö helpottaa yhdellä kädellä käyttöä huomattavasti ilman mitään miinuspuolia
Jää itsellä ostamatta jos tuo tuntuu nykyistä IV mallia läskimmältä, jo ensimmäisen päivän jälkeen "normaalit" luurit tuntuu erittäin epämiellyttäviltä ainakin itsestä
Tietoturvahommat toki olisi parempi saada pidempään voimaan
Tuo on vaan ärsyttävää miten moni valittaa tuosta kuvasuhteesta ilman oikeaa aikomusta edes siirtyä merkkiin, ihan vaan sen vuoksi kun on ennakkoluulot kuten aikoinaan "muut kuin Nokia on vaikeaa käyttää"
Alkuperäinen 1 malli olisi varmaan vieläkin käytössä, jos olisi tietoturva päivittynyt joten siitä sietääkin kritisoida. Muuten loistavia luureja olleet
Ja näissä on vähän väliä alennukset niin se 1399€ luurihan on "oikeasti" 889-999€ luuri
Samoin Sonyn Android on stock karuhkossa hengessä, Sony tekee kamera appit mitkä ei tee mitään muuta kuin sen olennaisen eli kuvaa, ja päälle nakataan Googlen perus default sovellukset sekä pari mainos appia. Olen pitänyt tuon 60Hz tilassa jolloin akku kestää pitkään eikä ole juurikaan bugittanut, tietyt notifikaatiot saa yläreunan palkin glitchaamaan.
3.5mm liitin on jäänyt omassa käytössä aika turhaksi, langattomien budsien jälkeen piuhalliset nappikuulokkeet tuntuu kamalilta korvissa eikä mukana jaksa raahata mitään jättikuulokkeita. Sormenjäljen lukija virtanapissa on jees kun tottuu siihen tuntumaan, tosin märillä käsillä sekään ei toimi ja sitten menee välillä vähän säätämiseksi kun se aukeaa ja lukittuu kun painelee nappia väärällä tavalla.
En rakasta tai vihaa, vaihtaessa varmaan tulee testattua taas muutkin vaihtoehdot.
Jonkun verran olen Xperia 5:sta (ensimmäinen malli) näprännyt, mutta omistanut en ole näitä 21:9 kuvasuhteen Sonyja.
Iso osa näytöstä menee näissä hukkaan 16:9 materiaalia katsoessa ja melestäni pitkulainen muoto päinvastoin hankaloittaa yhdellä kädellä käyttämistä, kun näytön yläosaa joutuu korottamaan. Toki Xperia 5 -sarjan puhelimissa yläreunaan vielä yltää, kun niissä on sen verran pieni näyttö.
Pidän kyllä Sonyn puhelimien designista ja reunat ei itseäni häiritse, ainoastaan näytön kuvasuhde ja sitä myöten puhelimen pitkulaisuus.
Puhelimen koko kasvaa paksuilla reunuksilla.
Ei tuo näytössä oleva kamera ainakaan minua haittaa, 99% ajasta se ei ole kuvan päällä.
Puhelimet tehdään massoille, siksi selfiekamera täytyy olla. Voihan sitä käyttää lukituksen avaamiseenkin.