
Huawei on ollut jo pidempään vakoilusyytösten kohteena. Vakoilusyytöksiä on kuvailtu osaksi Yhdysvaltain ja Kiinan välistä kauppasotaa, mutta myös muualla maailmassa Huawei on joutunut suurennuslasin alle ja jopa kieltolistoille.
Google on lopettanut Huawein kanssa kaikki liiketoimet, joihin liittyy muuta kuin avointa lähdekoodia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Huawei ei tule saamaan jatkossa Googlelta päivityksiä Android-käyttöjärjestelmään. Lisäksi yhtiön tulevat puhelimet tulevat jäämään ilman Googlen ohjelmistopakettia, johon sisältyy yhtiön oleellisia palveluita kuten Gmail ja Play-kauppa. Huaweilla on kuitenkin edelleen pääsy Androidin avoimen lähdekoodin AOSP-versioon, mutta sen käyttäminen tuotannossa on hyvin haastavaa tai lähes mahdotonta ilman Googlen tukea.
Googlen antaman lausunnon mukaan nykyisillä Huawein puhelimilla Google Play -kauppa sekä Google Play Protect eli sovellusten tarkistaminen ennen latausta tulevat toimimaan jatkossakin. Uusia käyttöjärjestelmäversioita tai kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä ei nykytilanteessa kuitenkaan enää tule ladattavaksi.
Syyksi välirikolle kerrotaan Yhdysvaltain torstaina tekemä päätös asettaa Huawei mustalle listalle, mikä kieltää yhdysvaltalaisyrityksiä tekemästä kauppaa yhtiön kanssa. Reutersin mukaan osa yksityiskohdista sen suhteen mitkä kaikki palveluista suljetaan Huaweilta on vielä avoinna. Reuters ei ole saanut vielä kommenttia asiaan Huawein tai Yhdysvaltain kauppaministeriön edustajilta.
Päivitys 20.5.2019 klo 8:20: Uutista päivitetty ja tarkennettu, Reutersin tiedot vahvistettu
Ei Kiina voi ihan mahdottomia tehdä, koska heidän talouskasvu ja kehitys on kuitenkin täysin riippuvaista ulkomaalaisista investoinneista ja yrityksistä, mutta voihan se olla että jenkkifirmoille tulee jokin kollektiivinen rangaistus tai sitten Kiina valikoi 1-2 jenkkifirmaa joiden toiminnan pistää täysin jauhoiksi Kiinassa.
Which US companies are most at risk in a trade war with China?
Tämähän on oikeastaan seurausta kun kiina jo kosti aiemmat tullit.
https://www.mayerbrown.com/en/persp…ates-and-launches-a-product-exclusion-process
Piti kaivaa uutinen ei oikein ole uskottava.
US indicts Huawei for stealing T-Mobile robot arm, selling US tech to Iran
Kyllä minua Googlen vakoilu vaivaa, ja olen valinnut sen, että pysyn niin kaukana niiden palveluista kuin vain pystyn. Se on minulle ihan sama onko se järkevää vaiko ei… se on valinta. Puhelin riittävän tehokkaalla prosessorilla ja riittävän suurella muistilla voisi ajaa ihan normaalia sopivasti viilattua linux distroa. Olisi se aika jo saada tuollainen markkinoille. On meitä, joita sadat tuhannet appsit sun muut eivät niin kiinnosta, kunhan vain se perusohjelmisto olisi riittävän tasokas ja kattava. Eikä niitä appseja / ohjelmia oikeasti niin monia tarvita, kunhan ne vähät olisivat sitten oikeasti laadukkaita, ja eivät vakoilisi käyttäjää.
Toivottavasta tämä menee jatkossa niin, että Huawei saa tehtyä kunnollisen ja hyvän systeemin ilman Googlea. Voisin olla asiakas. Nyt niillä on lisäksi aivan toisenlainen motiivi pitää se softapuoli oikeasti kunnossa, koska se myynti riippuu sitten siitä, miten se asia hoidetaan. Paine luo ja lisää yritystä. Ja jos se ei sitä tee, niin sitten ne saavatkin mennä menojaan.
Elän toivossa, että tämä tuo markkinoille nyt sen kaivatun 3. kilpailijan, ja ehkä jopa tietokonetta muistuttavan puhelimen.
T -.-
Olihan se Ubuntu puhelin myynnissä, mutta ei tainnut kukaan ostaa. Myös Jollalta irtosi pohjatulppa.
Google pulls Huawei’s Android license, forcing it to use open source version
Tuolla vielä kerrottu vähän mihin kaikkeen tuo tulee vaikuttamaan.
Nykyiset vehkeet toimii ja kukkuu normaalisti mutta tulevien laitteiden osalta homma on aika jäissä kun päivitysten jakelu (tieturva yms) loppuu.
Google on varsin hidas päivittämään tuota AOSP osiuttaan Androidista joten tietoturvapäivitysten jakelu tulee olemaan vieläkin hankalampaa.
Huawei ja muuta kiinalais puhelin valmistajat on aika marginaali asemassa yhdysvalloissa joten niihin tämä ei juurikaan vaikuta. Eikä Huawei käsittääkseni oli noita verkkolaiteitansa missään vaiheessa saanut tuonne Yhdysvaltain markkinoille.
Linkissä kuvaaja matkapuhelin markkina osuuksista yhdysvalloissa.
Mobile Vendor Market Share United States Of America | StatCounter Global Stats
Eurooppaan vaikutukset ovat suuremmat.
Kumma juttu… tori.fi palveluun tullut eilen aika paljon Huawei laitteita myyntiin…
I pity the fool who just bought Huawei.
Veikkaan kanssa, että tämä saattaa kolahtaa googlea nilkkaan. Pahimmoilleen Huaweilla on takataskussa valmis käyttis, jota voi sitten markkinoida itä-aasian maissa; Venäjä, Intia tms. Kyllähän Venäjäkin haluaa irti usan käyttiksistä.
Ymmärsin tämän nyt siis niin, että tästä hetkestä lähtien esimerkiksi appseihin ei tule Playn kautta päivityksiä? Vaikka siis muille tuleekin uusi versio saataville? Eli käytännössä laite muuttuu romuksi nopeasti.
Ei tule ikinä toteutumaan, laki kieltää ainakin euroopassa.
Taas tehdään kärpäsestä härkänen.
Laki kieltää montakin asiaa, joita kuitenkin tapahtuu jatkuvasti.
Johan se toteutui, mutta kuinka pitkäksi aikaa..
Nykyisissä laitteissa jatkuu normaalisti Play kaupan toiminta. Eli jos nyt omistat Huawei laitteen, niin siltä osin ei muutosta, eli kyllä ne appsit päivityksensä saa.
Nykyisissä laitteissa ainoa vaikutus on se, että ei varmaan enää näy päivityksiä itse käyttöjärjestelmään.
Tuossa taitaa isoin haitta olla se, ettei tule enää tietoturvapäivityksiä.
Eipä noi tulevat Android versiot niin iso asia kuitenkaan ole.
Uudet Huawei laitteet ei enää saa pääsyä Googlen palveluihin, eli ei onnistu mm. Play kaupan käyttö.
Sovellukset saavat ihan normaalisti päivityksiä. Googlen kieltäytyminen yhteistyöstä Huawein kanssa vaikuttaa vain käyttöjärjestelmän päivityksiin. Huawein täytyy jatkossa tehdä kaikki itse AOSP:n pohjalta.
AOSP käyttöön ja ihan perus GAPPS pakettia vain sisään. Eikö täällä kukaan ole rootattujen custom romien kanssa leikkinyt? Kyllä googlen sovellukset niihinkin asennellaan, mutta toki hieman työläämpää. Kiinalaiset laittaa valmiin latausnapin kun puhelin avataan ekaa kertaa ja se siitä. 🙂
On toki tullut leikittyä custom rommien kanssa aikoinaan paljonkin aina HTC Desirestä alkaen.
Ei vain nykyisellään enää jaksa, vaan mielellään suoraan paketista toimiva setti.
Toki jäähän tuo vaihtoehto auki edelleen niille ketkä jaksaa. :tup:
Tuota Reutersin juttua on päivitetty uutisen kirjoittamisen jälkeen, ei ollut noita Googlenkaan kommentteja vielä silloin.
Ei Huawein bootloaderia saa auki niin tuo on loppukäyttäjille mahdotonta. Luurit siis pitäisi myydä avattuna ja ohjeet miten flässätään.
Uutista päivitetty ja tarkennettu mm. Huawein nykyisten laitteiden osalta:
Nykyisillä Huawein puhelimilla Google Play -kauppa sekä Google Play Protect eli sovellusten tarkistaminen ennen latausta tulevat toimimaan jatkossakin. Uusia käyttöjärjestelmäversioita tai kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä ei nykytilanteessa kuitenkaan enää tule ladattavaksi.
Olen ymmärtänyt että Huawei/Honor jossain vaiheessa lopetti bootloaderien unlockaamisen, joten custom-rommejakaan ei paljon asennella – jolleivat sitten tämän episodin seurauksena pyörrä aiempaa päätöstään.
Täytyy myös muistaa että Huawein potkiminen Android-ekosysteemistä ei tosiaan ole Googlen idea, mutta amerikkalaisena firmana joutuvat tekemään niin kuin oman maan hallinto käskee.
Suurimmat vaikutukset tulevan raudan saantiin.
Qualcomm, and Broadcom, three of the world’s leading chip designers and suppliers, are cutting off their dealings with Huawei, effective immediately.
Jaa, no sitten menee hankalaksi.
En tosiaan ole enää pariin viimeisen mallin kohdalla harrastanut custom rommeja joten enpä tiennyt.
Huono juttu kyllä, koska nyt P20 Pro:n kanssa voisi alkaa taas custom rommit kiinnostaa esim. ensi vuonna….
Toivon hartaasti, että Kiina kieltää IPhonen valmistuksen ja myynnin maassa .
Ainahan saa toivoa.
Olipahan pommi tähän aamuun. Meidän taloudesta löytyy vaimolta Huawei P Smart ja itselläni on Huawei Mate 10 Lite. Vaikka ohjelmat nyt ilmeisesti jatkaa toimintaansa niin jollain aikavälillä pitäisi uudet puhelimet ostaa ja se tietäisi merkin vaihtoa. Mielenkiinnolla odotan kyllä viikkokatsausta kun Sampsa kertoo mitä tämä kaikki tarkoittaa niin asiakkaan kuin Huawein kannalta.
Googlen lausunto asiasta toistaiseksi:
Auts. Eli nykymallit myydään loppuun ja uusien tulossa voi hetki vierähtää.
Kohta konkassa koko firma, tai sitten joutuu vetäytymään vain kiinan markkinoille.
Tuossa oli tosin tämmöinen:
Intel and Qualcomm reportedly join Google in Huawei ban
https://www.bloomberg.com/news/arti…st-a-three-month-stockpile-ahead-of-trump-ban
En usko että kiinalaiset ovat yhtä idiootteja kuin Trump tai muutenkaan lähtisivät iPhonea häiriköimään. Sen verran merkittävästä defacto laitteesta kyse että voi aiheuttaa jo yhteiskunnallista epävakautta.
Apple on muutenkin investoinut ja tuonut runsaasti työpaikkoja Kiinaan joten nyt periaatteessa voisi olla hyvä hetki käyttää vipuvartta. esim. "Applen on siirrettävä RnD yms työpaikkoja jenkeistä Kiinaan tai lähtö tulee/saatte isot sanktiot yms." Olisi myös Trumpille kasvojen menetys kun hänen omat toimensa veisivät jenkeiltä työpaikkoja.
Onneksi taloudesta löytyykin vain aktiivikäytöstä Mate 20 Pro, Mate 10 Pro ja Mediapad M3
Et sellan parin tonnin edestä arvotonta rautaa.
Pankkisovellukset ja esim. Pokemon Go eivät taida toimia puhelimissa jotka ovat rootattu.
Nörtit tekee toki mitä haluavat mutta tavalliset tallaajat ja yritykset eivät pysty tälläistä tekemään.
Ongelmana se, että Huawein puhelimessa on nykyään lukitut bootloaderit, eli Huawein pitäisi ensin julkistaa avaustyökalu.
Näinhän se on ainakin joillain pankeilla.
Varmasti on paljon firmoja missä roottaamiset ja muut omat säätämiset on pannassa.
Juu, tosiaan tuli tuossa heti viestin perään kuultua tästä pariin otteeseen.
Vähän kyllä harmittaa vaikka ei enää ole hetkeen customeita tunkenut luuriin, jos tämä homma nyt toteutuu ja kestää pitkäänkin… voisi alkaa custom rommit kiinnostaa.
Mitenkäs tuo vaikuttaa jo myynnissä oleviin puhelimiin, jotka ovat vielä kaupan hyllyllä? Saako niihin softat vielä normisti kun ne käynnistää? Tällainen käsitys itselläni on, mutta en ole ihan varma miten tuon tulkitsee.
Kyllä saa, mutta päivityksiä ei kannata odotella kovinkaan kovalla innolla.
Ymmärrän huolen, mutta eikai Huawei nyt parempi vaihtoehto ole?
Lopeta haaveilu ja osta Applen luuri. Appsit ovat laadukkaita, puhelin on tehokas ja Cupertinossa ymmärretään yksityisyytesi päälle.
Kuinkahan monen käyttäjän elämään tämä "vakoilu" vaikuttaa, alkaa olemaan kohtuu vainoharhaista kun puhelimetkin valitaan sen perusteella kuka vakoilee vähiten. Laittakaapa nyt jotain faktaa pöytään miten paljon tätä vakoilua tapahtuu ?
Lähtisin siitä, että oletuksena kaikki tietosi valuu Googlelle, applelle ja/tai luurin valmistajalle. Siitä eteenpäin ne menee valtiollisten tiedustelupalveluiden massavalvontaan tai kiinnostavien yksilöiden tapauksessa tarkempaan syyniin. Erona vain toimija vaihtuu.
@ile … ymmärrän kyllä kysymyksen… tjoo… ei ehkä itse yhtiönä, eikä tietenkään vielä kiinalaisena sellaisena… niillä ovat tietty ne omat agendansa niilläkin. Kiinalaiset agendat. Mutta josko pakkotilanne tässä tapauksessa saisi ne yrittämään viekkaasti sitä ihan täyttä avoimuutta, täysin avointa systeemiä ja tätä kautta haastamista? Eihän se millään muulla lailla tule länsimaissa edes onnistumaan. Me siitä silloin myös hyötyisimme. Vaihtoehtoa kun todella kaivattaisiin.
Google on lähinnä maailman isoin mainostoimisto, ja oikeastaan kohta myös poliittinen vaikuttajakin. Niillä vain sattuu olemaan hakukone ja puhelinkäyttöjärjestelmä vielä jelppimässä noissa hankkeissaan. En tykkää tilanteesta. Apple taas pyrkii muokkaamaan kuvat ja musiikit siihen muotoon, että vain ja ainoastaan heidän laitteensa ovat se järkevä vaihtoehto jatkossa. Eipä riitä sanat kuvaamaan sitä tunnetta, kun tajusi, että vuosikymmenen ajan AppleWorksilla tehdyt jutut eivät enää ikinä aukea, kun ohjelma katosi, ja kun iTunes vielä nusaisi oman albumityyppisesti järjestetyn musiikkikirjaston ns. "uuteen uskoon"… meinasin suoraan sanoen yskäistä kalloni ulos kropasta.
Nyt on sitten käytössä Solus linux lähinnä tuon Budgie työpöydän takia, ja kaikki dokumentit säilön myös odf muotoon.
@Matti#2 … ei ole linux puhelinta vielä ollut myynnissä saakka. Se on oikeasti sitä vasta silloin, kun sen saa jostain liikkeestä suoraan käteen ja toimivana ja takuulla varustettuna. Jollankin tarjous, että osta vanhentunut Sony, fläshää se uusiksi, ja menetä takuut sun muut… ja ehkä myös se kamera siitä uudesta puhelimestasi… jonkun olisi pitänyt pystyä heti kertomaan noille, että ei varmasti tule myynti vetämään ainakaan merkittävissä määrin.
Huawei on jo sen kokoinen yhtiö, ja vielä Kiinan valtion "suojeluksessa", että voimavarat voisivat nyt riittää oikeasti siihen haastamiseen. Se on sitten eri asia, kykenevätkö ne siihen omaa kiinalaisuuttaan vaiko eivät. Luultavasti ehkä eivät. Rahaa ja resursseja niillä kyllä riittäisi moiseen voimanponnistukseen ja mittelöön. Minun mielestäni Google ja Apple eivät riitä tarjoamaan sitä riittävää valinnanvaraa.
T -.-
Applen Mail ohjelma ottaa yhteyttä aina Cupertinon suuntaa kun sillä jotain lähettää. Se tekee niin. Vaikka palomuurista kuinka säätäisi, että se saa ottaa yhteyttä vain ja ainoastaan omaan palveluntarjoajaan eikä mihinkään muualle, seuraava mikä tahansa päivitys käy tuon ko. tiedoston korjailemassa taas entiselleen. En vain tykkää ajatuksesta, että sähköpostejani lukee joku muu, kuin se taho kenelle olen ne lähettänyt. Eli se siitä, että omenafirma yhtään mitenkään sitä yksityisyyttä jotenkin kunnioittaisi. Se kun ei tee niin. Mistähän tämäkin uskomus on oikein peräisin?
Lähinnä laitepuolella tosin, SailfishOS on jatkuvassa kehityksessä edelleen. Pienenä toimijana varsinkin virallinen laitetuki sitten jättää toivomisen varaa, harrastelijatuotantona vähän laajemmin mutta uutuuksia ei pääsääntöisesti tarvitse Sailfishiä varten hankkia.
Sailfish OS – Wikipedia
Applikaatioiden laadusta, kattavuudesta yms sitten jokaisella voi olla oma mielipiteensä (joskin android-appien ajaminenkin on toki vaihtoehtona) mutta itse käyttis on kyllä monella tapaa hieno suoritus.
Mitenhän tämä vaikuttaa esim nykyisten puhelimien takuuhuoltoon, jos valmistajalla ei ole tarjota varaosia? Jos vaikka mietitään että tämä oma suht tuore P20 Pro päättää hajota vaikkapa vuoden päästä? (olettaen että tämä päätös on pysyvä).
Kyllä mietin että mitenhän puhelimen myynnyt firma vastaa kun alkaa kyselemään että onko samat ehdot vielä voimassa kun puhelimen ostohetkellä 🙂
Minkälainen on Jollan taloudellinen tausta? Pystyykö Huawei ostamaan tuon yhtiön itselleen?
T -.-
Harmi ettei kyseisen merkin luurien omistajat voi edes custom romeilla korjata tilannetta, koska Huaweilla on bootloaderit lukittu. Tuon takia olen kyseistä firmaa boikotoinut jo pitkään. Jos tämän jollekin firmalle piti tapahtua niin onneksi huaweille
Toisaalta Googlea ei ole ikinä päästetty Kiinan sisämarkkinoille. Liekkö Kiina alkaa taipumaan oman protektionisminsa kanssa nyt kun alkaa tulemaan vastasanktioita
Olisiko peräisin mm. siitä että Apple on ilmoittanut nimenomaan suojelevansa käyttäjien yksityisyyttä, Applea suosittelevat tietoturvayhtiöiden asiantuntijat. Huvikseenko Apple on mielestäsi käynyt oikeutta esim. FBI:ta vastaan puhelinten tietojen luovutuksesta vaikka viranomaisilla pääsy tietoihin?
Miten tämä Googlen päätös vaikuttaa Huawei puhelimen varaosiin.?
Applen liiketoimintamalli on sellainen ettei sen tarvitse säilöä käyttäjistään dataa mainosmyynnin takia. Törkeän hintainen rauta ja olemattoman heikot softapalvelut tekevät Applesta aika hyvän vaihtoehdon tietoturvastaan kiinnostuneille kuluttajille. Tietoturvaansa intohimoisesti suhtautuvat kuluttajat ovat tietenkin eri asia enkä tiedä löytyykö todellista foliohattu puhelinta mistään enkä todellakaan usko, että Huawei edes muutosten pakottamana tälläistä haluaa tai edes pystyy tekemään. Kiinan keskushallinnon ote Huaweista on todennäköisesti vielä tiukempi kuin Jenkkien ote noista paikallisista IT jäteistä…
Ei sinänsä tosiaan Googleen, mutta onko Huawein puhelinten emolevyillä kenties jotain länsimaalaisia komponentteja integroituna (verkkopuolta yms)?
Kovasti on poppoo täällä Yhdysvaltalaista alkuperää olevien käyttöjärjestelmien perään, vaikka päivän päätteeksi jokaisen luurin sisuksissa taitaa kaikesta huolimatta hurista kiinalaista rautaa, olipa siinä Android, iOS, Sailfish OS tai ihan Linux. Ottakaa arpa, lähteekö turvallisuuden illuusio PRISM-käyttöjärjestelmän, suljettujen, omisteisten ohjelmistojen, reikäisten protokollien, salausten kanssa vaiko kenties tehtailla piilotettujen vakoilupiirien ja suunnittelupöydältä seulaisen raudan kohdalla. Jokainen arpa voittaa.
Jollalta tuli kuun alussa viimeisin Sailfish-päivitys Hossa, Sonyn Xperia XA2 alkaa lopultakin olemaan käytettävässä tilassa, ja Jolla 1 jatkaa vakaasti 6. vuottaan. Montako Androidia ja iPhonea on sillä välin päätynyt verkonpainoksi?
1) Ei Googlen päätös vaan USA:n pakote jota Google noudattaa
2) Tämä softapuoli ei välttämättä, mutta toisessa uutisessa jo tuli esiin että chippejäkään ei jenkkifirmoilta ole saatavilla. Eli jossain vaiheessa uutta mainboardia alkaa olla hankala saada jos tilanne jatkuu.