
Huawei on ollut jo pidempään vakoilusyytösten kohteena. Vakoilusyytöksiä on kuvailtu osaksi Yhdysvaltain ja Kiinan välistä kauppasotaa, mutta myös muualla maailmassa Huawei on joutunut suurennuslasin alle ja jopa kieltolistoille.
Google on lopettanut Huawein kanssa kaikki liiketoimet, joihin liittyy muuta kuin avointa lähdekoodia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Huawei ei tule saamaan jatkossa Googlelta päivityksiä Android-käyttöjärjestelmään. Lisäksi yhtiön tulevat puhelimet tulevat jäämään ilman Googlen ohjelmistopakettia, johon sisältyy yhtiön oleellisia palveluita kuten Gmail ja Play-kauppa. Huaweilla on kuitenkin edelleen pääsy Androidin avoimen lähdekoodin AOSP-versioon, mutta sen käyttäminen tuotannossa on hyvin haastavaa tai lähes mahdotonta ilman Googlen tukea.
Googlen antaman lausunnon mukaan nykyisillä Huawein puhelimilla Google Play -kauppa sekä Google Play Protect eli sovellusten tarkistaminen ennen latausta tulevat toimimaan jatkossakin. Uusia käyttöjärjestelmäversioita tai kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä ei nykytilanteessa kuitenkaan enää tule ladattavaksi.
Syyksi välirikolle kerrotaan Yhdysvaltain torstaina tekemä päätös asettaa Huawei mustalle listalle, mikä kieltää yhdysvaltalaisyrityksiä tekemästä kauppaa yhtiön kanssa. Reutersin mukaan osa yksityiskohdista sen suhteen mitkä kaikki palveluista suljetaan Huaweilta on vielä avoinna. Reuters ei ole saanut vielä kommenttia asiaan Huawein tai Yhdysvaltain kauppaministeriön edustajilta.
Päivitys 20.5.2019 klo 8:20: Uutista päivitetty ja tarkennettu, Reutersin tiedot vahvistettu
Oikea foliohattu puhelin on kympin hintainen peruspuhelin johon voi IMEIn vaihtaa ja prepaid sisässä.
Ja nekin vaihtuu tiheään.
Ei tuossa ole järkeä, mutta tuotteen hankkiminen heiltä sopivaa korvausta vastaan on mahdollista.
Et kai oikeasti kuvittele ettei Apple vakoilee siinä missä muutkin valmistajat?
Omalla tavallaan hauskaa luettavaa ihmisten kommentit ja erilaiset "strategiavinkit" Huaweille tämän uutisen tiimoilta.
IMEIn väärentämistä ei kannata lähteä tekemään, jos nyt ei alunperinkin ollut liikkeellä rikollisista lähtökohdista.
Samsungilla tämän viikonlopun krapula kestää pitkään.
Alet on vähän niin ja näin. Tämä saattaa vaan purkaa hiljenneen puhelinmyynnin varastot pois, jos tukut ei uskalla tilata tilanteen ollessa epävarma.
Voisitko antaa lähteet väitteellesi? Ensin täällä väitetään ettei Huawei vakoile laisinkaan ja seuraavaksi mm. Apple VAKOILEE ihan yhtä paljon.
On suurin jytky sitten iPhonen julkaisun. Ohhoh!
:ssurprised:
Todella sääli, hyviä laitteita ja ehkä aiheetta (ehkä ei) ansoitettu.
Dodii… Siinä lähti sitten käytännössä kaikki jälleenmyyntiarvo vuosi sitten hommatulta P20 Pro:lta…
Kait se on ruvettava uutta luuria pikkuhiljaa jo kattelemaan, vaikka tällä meinasin vähintään vuoden vielä mennä. Ei hirveen kauaa viittis kuitenkaan ilman tietoturvapäivityksiä olla.
Ihan näin aihetta sivuten: minua ei kiinnosta paskan vertaa jos joku yritys vakoilee mitä teen puhelimellani – tylsistyvät vain kuoliaaksi.
Ei kyse olekaan yhden käyttäjän tiedoista.
Bruce Schneier, a computer security expert and cryptographer, expressed opposition, citing Cardinal Richelieu's statement "If one would give me six lines written by the hand of the most honest man, I would find something in them to have him hanged", referring to how a state government can find aspects in a person's life in order to prosecute or blackmailthat individual.[21] Schneier also argued "Too many wrongly characterize the debate as 'security versus privacy.' The real choice is liberty versus control."[21]
Nothing to hide argument – Wikipedia
En pidä todennäköisenä että puhelinvalmistajat vakoilisivat ts. puhelimissa ei ole keyloggerin tapaista softaa tai puhelut eivät tallennu datakeskuksien uumeniin. Kaikki luurit keräävät käyttäjien dataa, Applen puhelimet keräävät tätä dataa vähemmän kuin Googlen vastaavat johtuen siitä että tuolla datalla Google palveluitaan pyörittää ja siitä ettei Applella ole samanlaisia palveluita.
Kivittäkää, mutta pidän myös erittäinen todennäköisenä että Win10 telemetria tiedot ovat todellakin vain telemetriatietoja joilla pyritään parantamaan käyttöjärjestelmää.
Se missä määrin NSA huseeraa tuossa taustalla onkin toinen asia. Ajatus että NSA:lla on tiedossaan tietoturva-aukkoja Googlen ja Applen tuotteisiin ennen niiden julkistusta ei ole yhtään vainoharhainen.
Apple on luultavasti nirsoin kerätyn datan jakamisen kanssa. Eipä meillä ole kuin huonoja vaihtoehtoja, joista Apple on yksi vähiten huonoin.
Tim Cook says Apple’s refusal to unlock iPhone for FBI is a ‘civil liberties’ issue | Apple | The Guardian
The FBI Wanted a Backdoor to the iPhone. Tim Cook Said No
Ei vielä. Jos luotto Trumpin linjaan riittää..
Eikö niitä lisähyvitysjuttuja ole ollut viime viikkoina. Ja mallikohtaiset hyvitykset on nyt samat kuin eilen.
Melkein offtopic, mutta sitten oikeasti sattuu ainakin tänne, jos Huawei on vain ensimmäinen. Jos perässä seuraa ZTE, Xiaomi, Realme, Oppo, Meizu, Vivo ja vielä vaikka OnePlus.
Sitten Samsung ja Apple jakavat markkinat..
Onhan siellä LG ja Sony. Nokia taitaa olla näitä kiinalaisia oikeasti koska soittelee Kiinaan…
Sitä kun on tämmöinen (liian) rauhallista "huopatossu elämää" viettävä ikämies, niin ihan jo oman hupenevan miehuuden pönkittämiseksi sen vihollisen täytyy nyt löytyä edes jostain suunnasta. Jenkit, EU, Nato, kaikki kaukana olevat kelpaavat. Myös kiinalaisetkin. Ja ainahan tilanteen voi kärjistää myös ihan pahapäisyyttään ja periaatteellisiin syihin vedoten. Minulla on PYHÄ OIKEUS foliohattuilla. Ja jos joku tuota oikeutta yrittää kiistää, niin sehän vain todistaa sen, että sitä on myös ihan pyhästi oikeassa. mot. 😆
T -.-
Vaan vakavasti ottaen… yksityisyys on myös yhdenlainen perusoikeus samoin kuin esim. äänioikeus tai mielipiteen muodostamisen oikeus. On mielestäni väärä vastaus, että " ei sille kuitenkaan mitään voi." – Laitetaan voimaan. Meillä on yhä edelleen kirje- ja postisalaisuus, ja ne aikoinaan kirjattiin lakeihin ihan syystä. Eivätkä ne syyt ole edelleenkään yhtään mihinkään kadonneet. Nuo suojaavat yksilöä vallanpitäjien mielivaltaa vastaan. Kohta meilläkin muuten keräillään niitä kiinalaisia "sosiaalisia pisteitä", ja luokitellaan ihmisiä niiden mukaan.
En ole tehnyt mitään rikollista tai mitään sellaista, mistä minua voisi kiristää tai asettaa syytteeseen. Mutta ehkä tuo lainaamasi teksti osuu paremmin tor-verkossa viihtyville foliohatuille. Ja jossain muussa maassa kuin Suomessa.
Ihan mielenkiinnosta, jätätkö myös vessojen ovet AINA auki, koska ”ei ole mitään salattavaa”?
]
Miten tuo liittyy puhelimen käyttöön? 😀 Ei sillä, että tekisin vessassa mitään laitonta tai salaista, mutta laitan oven kiinni jo ihan muiden hyvinvoinnin takia.
Mitenhän tämä vaikuttaa tuleviin laitejulkaisuihin? Vaikuttaako esim. Mate X:n myynnin aloitukseen? Aika harmillista jos uuden teknologian tuominen markkinoille myöhästyy tämmöisten takia. Varsinkin kuin ei Galaxy Foldin julkaisu mennyt ihan putkeen.
Liittyyhän se nimenomaan omaan henkilökohtaiseen yksityisyyteen, vaikka kyse ei olisikaan mistään laittomuudesta. Vessan sijasta samaa analogiaa voidaan käyttää vaikka sovituskoppien yms kohdalla. Tajuat pointin kuitenkin.
Jo "tuotettuihin" puhelimiin tällä ei ole vaikutusta, mutta tuleviin julkaisuihin kyllä. Vanhojen puhelinten osalta esim pääsy Android Q:n lähdekoodeihin ennen virallista julkaisua myös tyssäsi toistaiseksi.
Huawei joutuu nyt käyttämään googlen vapaan lähdekoodin AOSP:tä, jota google päivittää hitaasti eikä edes kaikki tietoturvapäivityspätsit tule saataville AOSP:n kautta.
LG vaikuttaa hyljänneen Euroopan jos verrataan mitä ovat julkaisseet Aasiassa vs Eurooppa.
No tottahan tuo 🙂
Mitenhän tuo tietoturvapäivitysten saamatta jääminen vaikuttaa käytännössä normikäyttäjällä? Voivatko esim rosvot nyt varastaa helpommin Huawein puhelinten käyttäjien identiteettejä?
Eiköhän se mene samalla kaavalla kuin kaikkien muiden tietoturva-aukkojen kohdalla. Joku löytää ja jos ei itse keski sille käyttöä, laittaa sen myyntiin mustassa pörssissä. Ostaja sitten käyttää kyseistä aukkoja joko suoraan tai epäsuoraan omiin tarkoituksiin. Olkoot kyse vakoilusta, botnetistä tai ties mistä.
Se että ei halua päästää FBI:ta vapaasti käyttikseensä (joihin linkatut artikkelit viittasivat) on tosin eri asia kuin että "vakoilee" omia asiakkaitaan ja jakaa niitä tietoja sitten eteenpäin hyötykäyttöön kuten Applekin privacy policynsä mukaan suapi tehdä, minkä uskon olleen Kaotikin pointti.
Vaikuttaako tämä mitenkään honor brändin puhelimiin? Luetaanko samaan rysään kun on tytäryhtiö?
Kuulema vaikuttaa ja juuri siksi, että Huawei omistaa sen
Apple ei kuitenkaan myy datan avulla kohdennettuja mainoksia ja sen liiketoimintamalli ei perustu asiakkaan vakoilusta saadulla tiedolla rahastamiseen.
Kyllä se vain minusta kertoo kuinka halukkaita ovat jakaamaan datansa kun homma menee vääntelyksi jopa FBI:n kanssa. Joka tapauksessa pointtini oli että kaikista huonoista vaihtoehdoista minusta Apple on yksi vähiten huonoimmista. Kaikkihan nykyään kerää ja jakaa dataa joista toiset tekevät sillä suoraan voittoa (Google) ja toiset taas käyttää sitä ties mihin (Microsoft & Apple).
Epäilen hiukan, että Apple keräsi itselleen tarkoituksella tuosta julkisuuspisteitä. Jos oikein tiukille olisi mennyt, eikä se puhelin olisi muuten auennut, niin hiljaisuudessa niiden olisi vain täytynyt alistua. Ne Patriot Act lait kun kävelevät sielläpäin jopa niiden perustuslain ylitse. (yllätys yllätys taas tuokin)
Omalla raudalla ja softalla Huawei voisi myydä puhelimiaan muualle maailmaan aivan mielin määrin. Avoimelle ja käyttäjän yksityisyyttä suojaavalle puhelinsysteemille olisi todella suuri tilaus. Huaweilla olisi nyt se ns. miljoonan taalan paikka tehdä markkinoille tuollainen, ja käyttää sitä uskottavaa avoimuutta juuri kilpailuvalttina. Kaikki lähdekoodi auki ja muiden tarkasteltavaksi. Kai siinä silloinkin se tekijänoikeus säilyisi, eikä sitä ihan suoraan voisi kopioida? Minä itse tarttuisin tuollaiseen tarjoukseen, jos se olisi aito. Luultavasti aika moni muukin. Osaamistakin niillä on ihan tarpeeksi, ja tulos ei olisi mitenkään säälittävä.
T -.-
Tämä ratkaisu sopii ehkä tänne io-techin harrastajien keskuuteen, mutta ei toimi massamarkkinoilla.
Joo, mutta tavallisen tuulipuvun kannalta jos ei voi play storea avata, ja samalla hakusanalla löytää tasan samoja appeja kuin kaveri puhelimeensa, laite on käyttökelvoton. Se että täällä porukat osaa sideload vääristää käsitystä markkinasta rajusti.
Joku sanoikin jo "käytännössä brikattu".
Olisi mielenkiintoista tietää missä kulkee raja. Mikä malli saa vielä play storen tehdasasennuksena.
No jos olet huolissasi VAIN siitä että onko mainoksesi mersulle vai volvolle niin varmasti Applen ei-markkinointikäyttöön klausuuli helpottaa oloa.
Se ei kuitenkaan lievennä muita datan raapimiseen liittyviä huolia kuten esim. appleen kohdistuvat mahdolliset tietomurrot ja niin poispäin.
Itse olen melko neutraali datakeräyksen suhteen, en käytä pyyhettä pihasaunan terassipenkillä jäähytellessä (ellei tontilla ole kutsuttuja vieraita) periaatteella että jos minun vehkeet kiinnostaa niin että tieltä asti yrittää tirkistellä niin tuleehan siitä vähän tärkeä olo. Some yms tilit usein kuitenkin on ihan henk.koht. valintoja, huolimatta siitä että jotkut esittävät facebook-tilejä valtion hallintaan yms villiä.
Samaan aikaan tunnustan toki että tämä on melkolailla vakaan demokratian aikaansaannosta, jos maikkarin kritisointi olisi riskaabelia hommaa joko vapauden tai jopa hengen uhalla niin en olisi kyllä twiitannut kärjekästä kommenttia mm-lätkän mainoskatastrofista saati edes omaisi tiliä twitterin puolella varmuuden vuoksi.
Niin hienoa kuin tämä olisikin, niin nyt puhutaan kuitenkin kiinalaisesta firmasta 😉
Loppuuko sitten myös Honorin käyttöjärjestelmä päivitykset? Eikö Honorin puhelimet ole Huawein valmistamia?
Uunituore virallinen lausunto Huaweilta:
Odottele muutama viikko ja tämäkin kohu on ohi ja kaikki toimii niin kuin on aina toiminut. Kauppasota käy kuumana ja Huawei on myrskyn silmässä.
Huawein lausunto vielä suomeksi:
"Huawei on tehnyt merkittäviä panostuksia Androidin kehittämiseen ja kasvuun maailmanlaajuisesti. Yhtenä Androidin keskeisimmistä globaaleista kumppaneista Huawei on työskennellyt tiiviisti Androidin avoimen lähdekoodin alustan parissa kehittääkseen ekosysteemin, joka on hyödyttänyt sekä käyttäjiä että koko toimialaa.
Huawei jatkaa tietoturvapäivitysten ja huoltopalvelujen tarjoamista nykyisille Huawei- ja Honor -älypuhelimille ja -tableteille, mikä kattaa sekä kuluttajille toimitetut että vielä varastossa olevat tuotteet maailmanlaajuisesti.
Huawei jatkaa turvallisen ja kestävän ohjelmistoekosysteemin rakentamista tarjotakseen parhaan kokemuksen kaikille käyttäjille ympäri maailman."
Oletko samaa mieltä että on ehkä vähän yliampuvaa verrata vessan ovea tietoturvaturvaan?
Älä sekoita tietoturvaa yksityisyyteen.
Ei siinä mitään jos ei "ihmisillä" ole parempaa tekemistä.
Tiivistettynä:
Tässäpä tämä tiivistettynä 🙂
Eilisten uutisten perusteella vähän kadutti View 20 ostaminen, mutta kun kerta ei ole suurempaa vaikutusta niin kovaa ajoa vaan.
Toivotaan että selviää asap ja sais jopa päivityksiä joskus.
Eiköhän noita päivityksiä tule nykyisin Huawei-puhelimiin jonkin aikaa, ehkä vain pidemmällä viiveellä. Huawei joutuu vain ne repimään AOSP_puusta, eikä saa suoraan Googelta ennakkoon.
Lyhyellä aikavälillä Huawei koittaa minimoida vahinkoja, kertoa, että ei huolta, tuemme puhelintasi.
Mutta samalla he eivät lupaa mitään varmaa uusille Android-puhelimilleen (kuten yo. pressitiedotteesta näkee: tuki/päivitykset koskevat jo myytyjä/myyntikanavassa olevia malleja).
Ja Yhdysvallat hyötyy neuvottelulillsesti siitä, mitä pidempään Huawei roikkuu epävarmassa tilanteessa, myyntien kärsiessä.
Ja kun Huaweilla on siruvarastoja n. 3kk ajaksi (jos uutistiedot aiheesta pitävät paikkansa), niin voi olla, ettei ole Yhdysvaltain etu heti ratkaista tätä ongelmaa, koska neuvotteluasema paranee mitä enemmän aikaa kuluuu.
Eli kyllä tässä osuttiin pahaan paikkaan Huawein (ja myös Kiinan) kannalta. Kiinan on vaikea suoraan vastata symmetrisesti yhtä pahoilla pakotteilla (mm. sianlihan tuonti on melkein pakko, koska Kiinassa riehuu afrikkalainen sikarutto, tuhoten maan oman tuotannon) ja epäkonventionaaliset menetelmät ovat yhtä hankalia (USG-velkakirkojen myynti – näitä tarvitaan FX-pegin ylläpitoon ja kauppataseen ohjaamiseen).
Eli veikkaan, että ellei Kiina yleisesti taivu neuvottelupöytään, niin Huaweille ei jää ihan helppoja tapoja selvitä tästä nopeasti kuiville.
Pitkällä tähtäimellä näen kuitenkin, että tämä on isku yhdysvaltalaisisa siru- ja ohjelmistotoimittajia (tai heidän luotettavuuttaan kohtaan): muunmaalaiset yriykset eivät voi luottaa näiden saatavuuteen, koska Yhdysvaltain hallinto voi yksipuoleisesti ja mielivaltaisesti evätä saatavuuden em. komponentteihin/ohjelmistoihin. Voisin luulla, että Qualcommilla, Intelillä ja Googlella ei olla mitenkään yksioikoisen iloisia tästä boikotoinnista.
Ongelma on siinä, että se kerätty data ei katoa vaikka Suomestakin tulisi tälläinen "muu maa".
Valmistajan takuu ei kata ohjelmistoa, kuten ei esim. Windows tietokoneissakaan.
Sulautetuissa järjestelmissä vähän eri.