
Huawei on ollut jo pidempään vakoilusyytösten kohteena. Vakoilusyytöksiä on kuvailtu osaksi Yhdysvaltain ja Kiinan välistä kauppasotaa, mutta myös muualla maailmassa Huawei on joutunut suurennuslasin alle ja jopa kieltolistoille.
Google on lopettanut Huawein kanssa kaikki liiketoimet, joihin liittyy muuta kuin avointa lähdekoodia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Huawei ei tule saamaan jatkossa Googlelta päivityksiä Android-käyttöjärjestelmään. Lisäksi yhtiön tulevat puhelimet tulevat jäämään ilman Googlen ohjelmistopakettia, johon sisältyy yhtiön oleellisia palveluita kuten Gmail ja Play-kauppa. Huaweilla on kuitenkin edelleen pääsy Androidin avoimen lähdekoodin AOSP-versioon, mutta sen käyttäminen tuotannossa on hyvin haastavaa tai lähes mahdotonta ilman Googlen tukea.
Googlen antaman lausunnon mukaan nykyisillä Huawein puhelimilla Google Play -kauppa sekä Google Play Protect eli sovellusten tarkistaminen ennen latausta tulevat toimimaan jatkossakin. Uusia käyttöjärjestelmäversioita tai kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä ei nykytilanteessa kuitenkaan enää tule ladattavaksi.
Syyksi välirikolle kerrotaan Yhdysvaltain torstaina tekemä päätös asettaa Huawei mustalle listalle, mikä kieltää yhdysvaltalaisyrityksiä tekemästä kauppaa yhtiön kanssa. Reutersin mukaan osa yksityiskohdista sen suhteen mitkä kaikki palveluista suljetaan Huaweilta on vielä avoinna. Reuters ei ole saanut vielä kommenttia asiaan Huawein tai Yhdysvaltain kauppaministeriön edustajilta.
Päivitys 20.5.2019 klo 8:20: Uutista päivitetty ja tarkennettu, Reutersin tiedot vahvistettu
Jos suhteuttaa siihen kuinka paljon Huawei käyttää globaalisti P30 Pron mainontaan niin hinta tuskin muodostuisi ongelmaksi jos näkisivät Jollalta löytyvän jotain arvokasta ja Jollan omistajat haluaisivat siitä luopua.
Esim. Coca-Colan kevyt kampittaminen, vaikkapa huolestumisena kansalaisten ylipaino-ongelmista näin ensiaskeleena? 🙂 Vieraan omaisuuden kansallistaminenhan löytyy kommunistien valikoimasta mutta se on liian järeä keino lähitulevaisuutta ajatellen.
Jollan pääkonttorin suuntaan laatikollinen P30 puhelimia niin eiköhän Jollan markkina-arvo ole noilla kuitattu.
Suomessa Jollan tilannetta katsotaan aika sinivalkoisten lasien takaa, mitenköhän maailmalla nähdään tuon tuotteen potentiaali? Turhaa spekulaatiota jos jatketaan niin eikö Samsung voisi ottaa Huawein kimppaan kehittämään Tizenistä vakavasti otettavaa vaihtoehtoa. Toisaalta kun MS:n tuskaista taivalta katsoi mobiilimarkkinoilla niin uuden ekosysteemin lanseeraaminen Applen ja Googlen väliin on aika homma.
https://www.engadget.com/2019/05/20…gn=homepage&utm_medium=internal&utm_source=dl
En tiedä oliko tästä juttua, mutta Engadgetin uutisesta:
Eli siis Googlen omat softat lopettavat toimintansa jo olemassa olevissa Huawein luureissa, vaikka vissiin on vain puhuttu, että uusiin luureihin ei tule GAPPS?
Joo, onhan noita 3rd apps vaihtoehtoja noiden palveluiden käyttämiseen, mutta silti.. :confused2:
Jos ja kun Google Play Kauppa ja Play Services pysyy käytössä, niin ei Googlen sovelluksien käyttämiselle pitäisi olla mitään estettä.
Musta myös tuntuu että tuossa on tehty omia vääriä johtopäätöksiä.
Millä järjellä nykyisillä laitteilla voisi jatkaa Google Play käyttämistä, mutta ei voisi enää käyttää Googlen sovelluksia tai palveluita.
Artikkelissa on tosiaan vähän oiottu muutamassa kohtaa. Nykyisillä luureilla googlen palvelut (ja sovellukset) jatkavat toimintaansa normaalisti, ellei Google päätä jostain syystä estää Play Services -palikan käyttöä Huawein laitteilla esim DeviceID:n perusteella.
Olen tällä hetkellä Lontoossa Honor 20 -sarjan julkistamistilaisuudessa, tämä uutinen tuli yllätyksenä myös paikalla oleville edustajille. Tänään varsinaisessa tilaisuudessa meille on luvattu jotain asiaan liittyvää selvitystä/ratkaisua/jotain.
Kirjoittelen tästä reissusta myös pidemmän ja mahdollisimman kattavan reportaasin tuonne Honorin omaan ketjuun.
Palaan asiaan heti kun saan tietää enemmän!
Ps. Honor 20 on ihan lupaava kapistus näin hieman laitetta hiplanneena :geek:
Täältä tullaan kovaa perässä 🙂