
Samsung on avannut pelinsä CES-messujen osalta jo ennakkoon, kuten suurimmilla valmistajilla on enemmän tai vähemmän ollut tapana. Varsinaiset CES 2024 -messut pidetään 9.-12. tammikuuta ja niitä edeltävät ns. ”lehdistöpäivät” kuluvan viikon sunnuntaina 7. tammikuuta.
Samsung julkisti kerralla kolme uutta tai uudistunutta Odyssey OLED -pelinäyttöä, G6:n (G60SD), G8:n (G80SD) ja G9:n (G95SD). Kertauksen vuoksi yhtiön pelinäytöt käyttävät sen omia QD-OLED-paneeleja, jotka poikkeavat rakenteeltaan LG:n W-OLED-paneeleista. Samsungin paneelissa koko näytölle tuotetaan valo sinisillä OLEDeilla, joiden valo muunnettaan Quantum Dot -kerroksella halutuksi.
49-tuumainen lippulaivamalli G9 tarjoaa tuttuun tapaan 5120×1440 resoluution äärileveällä 32:9-kuvasuhteellaan. Näyttö yltää 240 hertsin virkistystaajuudelle ja tarjoaa vaivaisen 0,03 millisekunnin GtG-vasteajan.
Keskimmäinen malli G8 on yhtiön ensimmäinen litteäpaneelinen OLED-pelinäyttö. Sen 32” paneeli tarjoaa 3840×2160 resoluution ja isoveljensä mukaisesti 240 hertsin virkistystaajuuden ja 0,03 ms:n vasteajan.
Pakan pohjimmainen G6 on 27” QHD- eli 2560×1440-resoluution ja on G8:n tapaan litteäpaneelinen. Pienemmän resoluution paneeli yltää sisaruksiaan pykälän korkeammalle 360 hertsin virkistystaajuudelle, mutta vasteajaksi kerrotaan samat 0,03 millisekuntia.
Kaikille kolmelle on yhteistä heijastukset minimoiva OLED Glare-Free -pinnoite ja VESA DisplayHDR True Black 400 -sertifiointi sekä AMD FreeSync Premium Pro -tuki. Jokaisessa on myös kaksi HDMI 2.1 -liitäntää, USB-hubi ja DisplayPort 1.4 -sisääntulo. Jokaisen jalusta tarjoaa kallistuksen ja kääntämisen lisäksi korkeussäätöä ja pivotkin on tuettu G9:iä lukuunottamatta.
G8 ja G9 on varustettu uudella Multi Control -ominaisuudella, jonka luvataan helpottavan useamman laitteen käyttöä samalla näytöllä ja mahdollistavan datan siirron tiedostoja tai tekstiä näytön ja Samsungin muiden laitteiden kuten puhelinten ja taulutietokoneiden kanssa. Lisäksi niissä on Samsung SmartThings Hub, joka tosin vaatii erillisen SmartThings-donglen toimiakseen Zigbee- ja Thread-laitteiden kanssa eikä Z-Wavea tueta lainkaan.
Lähde: Lehdistötiedote
Toki pieni joukko ihmisiä on erittäin pedanttisia ja tietävät tarkalleen kaiken käyttämänsä tai vähintäänkin omistamansa laitteiston alkuperän tarkasti alikomponentteja myöten, mutta jos et satu tähän harvalukuiseen joukkoon kuulumaan niin olet suurella todennäköisyydellä käyttänyt LG:n LCD (ja/tai oled) paneleja 2000-luvulla
Sekä AMD että Intel tukevat DP2.1:tä ihan "kunnolla". Toki kummallakaan ei ole vielä kaikkein nopeinta standardista löytyvää tasoa hallussa, vaan Intelillä mennään UHBR 10:ssä (40Gbps) ja AMD:llä UHBR 13.5:ssä (54 Gbps), mutta ihan kunnon tuesta siinä on kyse silti. DSC:n tukeminen ei liity asiaan mitenkään.
Kuten sanoit, on DP2.1 nykyään todella päin persettä tuettuna. Eli ei ole jätkeä monitoreissa sitä edes vielä olla.
MOT
Onhan tuo silti sääli että mainostetaan DP 2.1 mutta sen olennaisin ominaisuus eli riittävä kaista jätetään pois.
No ei se ole mikään "olennaisin ominaisuus", vaan kaikkein nopein standardin tarjoamista UHBR-tasoista. 10, 13.5 ja 20 ovat kaikki ihan yhtä paljon 2.1:tä.
Jep, samoin kuin HDMI 2.1 voi olla HDMI 2.1 ilman 4K HDR 120Hz tukea, joka on kuitenkin usealle se olennaisin ominaisuus HDMI 2.1:ssä. Mutta ei varmaan pitäisi olla kenellekään epäselvää miksi DP 2.1 ei ole vielä yleistynyt näytöissä.
Ei niitä useampia UHBR-tasoja sinne speksiin huvikseen laitettu mukaan, vaan koska se antaa nopeamman ja edullisemman tien tukea uutta standardia tilanteissa missä se kaista piisaa siihen käyttöön. eli tällä hetkellä käytännössä kaikkiin, ei markkinoilla ole kuin vissiin yksi näyttö kun oikeasti tarvitsee DP2.1 ja sekään ei tarvitse mitään UHBR20 nopeuksia
Johtuu siitä että lähes kaiken voi toteuttaa ilmankin ja halvemmalla.
Longevity And Burn-In Investigation: 10-Month Results
http://www.rtings.com
Esim tuossa vertailua mitä jo 2000 tuntia saa aikaan. Noissa esimerkeissä näkyy monissa haamuja jo 1200 tunnin käytön jälkeen myös Samsungin OLED paneleissa.
Mielenkiinnosta kannattaa tsekata myös LCD sarake. Moni on jo "hajalla" 1000h jälkeen. Eli suo siellä vetelä täällä jos tuon mukaan menee. Itsellä kovaa vauhtia 10k tuntia lähenee omassa OLEDissa tietsikka/työ käytössä. Vielä ei mitään palamisen merkkejä.
Niinpä. Jotenkin näyttää että kehityksessä on menty vain taaksepäin jos ei näytöt kestä edes 2v aktiivikäyttöä. Edellinen kesti minullakin sentään 5v melkein jatkuvaa päälläoloa ilman haamuja, oli siis IPS paneeli.
Kuulostaa siltä että sulta on jäänyt tekstit lukematta ainakin osittain
Tuollaiset osittaiset tukemiset on vain asiakkaan silmään pissaamista ellei asiaa tuoda selvästi esille heti tuotteen kyljessä, mutta kuten todettua, samaa viilaamista HDMI 2.1:n kanssa. Asiakkaan täytyy vain olla tarkkana asian kanssa.
No ei se ole, se hitainkin UHBR juoksee ympyrää vanhempien DP-versioiden ympärillä. HDMI-sekoilu on ihan eri sarjaa
Nämä ovat ilmeisesti mattapintaisia, joten oma kiinnostus lopahti siihen.
Mitä hyötyä tuosta UHBR on jos jo nykyisellään saa vaikka paneelin maksimin 4k@120hz@10bit?
Ei mitään, mutta markkinoilla on näyttöjä joiden maksimeihin se ei piisaa.
When is DisplayPort 2.1 Going to be Used on Monitors? – TFTCentral
tftcentral.co.uk