Nyt kesän taittuessa syksyyn Sony on julkistanut tutuksi tulleen tavan mukaisesti uuden Xperia 5 -sarjan puhelimensa. Viidennen sukupolven uutuus on seuraaja viimevuotiselle Xperia 5 IV -mallille ja asettuu mallistossa keväällä julkaistujen 1 V ja 10 V -mallien väliin. Puhelimen kerrotaan olevan suunniteltu erityisesti käyttäjille, jotka kuluttavat, taltioivat ja jakavat internetiin audiovisuaalista sisältöä. Ulkoisesti design on pysynyt Sonyn puhelimille tyypillisen pelkistettynä. Värivaihtoehtoja on kolme: musta, platinanhopea ja sininen. Ulkomitat ovat pysyneet kompakteina ja suunnilleen samoina kuin edeltäjässä – paino on noussut kymmenisen grammaa.
OLED-näyttö käyttää Sonyn puhelimille tyypilliseen tapaan tavanomaista pidempää 21:9-kuvasuhdetta ja tarjoaa Full HD+ -tarkkuuden. Näytön ylä- ja alareuna ovat nykymittapuulla leveät ja niihin on sijoitettu käyttäjään suunnatut stereokaiuttimet, joille on oma Sonyn kehittämä kaiutinvahvistin voimakkaan äänen takaamiseksi. Järjestelmäpiirinä toimii Snapdragon 8 gen 2, jonka jäähdytysratkaisun kokoa on kasvatettu 40 % edeltäjämalliin nähden.
Kamerapuolella Sony on päivittänyt pääkameran käyttämään samaa suurikokoista 48 megapikselin Exmor T for mobile -kuvasensoria, joka on käytössä myös aiemmin tänä vuonna julkaistussa Xperia 1 V -mallissa. Uutuussensorin luvataan parantavan merkittävästi mm. hämäräkuvausta. Valitettavasti toisena merkittävänä muutoksena takakameroiden määrää on karsittu aiemmasta kolmesta kahteen, eli telekamera on jätetty pois varustuksesta. Sonyn mukaan 2x-rajaus onnistuu kuitenkin pääkameran korkean resoluution sensorin myötä häviöttä 12 megapikselin tarkkuudella. Videoiden editointiin Sony tarjoaa automatisoidun Video Creator -sovelluksen, jolla lopputuloksen saa aikaiseksi valitsemalla videon pituuden sekä siihen käytettävät kuvat ja videot.
Sony kehuu myös parantaneensa akunkestoa niin, että päivän aktiivisen käytön jälkeen varaustason luvataan pysyvän jopa yli 50 %:ssa, kiitos edeltäjästä 20 % pienentyneen virrankulutuksen.
Tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 154 x 68 x 8,6 mm
- Paino: 183 grammaa
- alumiinirunko, Gorilla Glass Victus 2 näytön suojana ja takana, IP65/68-suojaus
- 6,1” OLED-näyttö, 2520 x 1080, 120 Hz, 240 Hz kosketuksentunnistus
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri
- 8 Gt RAM-muistia
- 128 Gt UFStallennustilaa, MicroSDXC-korttipaikka
- LTE, 5G (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78 [ SA ] n1, n3, n7, n8, n20, n28, n38, n78), Dual SIM (eSIM & nanoSIM)
- WiFi 6e, Bluetooth 5.3
- 3,5 mm kuulokeliitäntä, stereokaiuttimet
- Takakamerat:
- 48 (52) megapikselin pääkamera (1/1,35” Exmor T; 1,12 um pikselikoko), f1.9, 24 mm kinovastaava, OIS, AF
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2,5” Exmor RS, 1,4 um pikselikoko), f2,2, 16 mm kinovastaava, PDAF
- 12 megapikselin etukamera (1/2,9”, 1,22 um pikselikoko), f2.0, 24 mm kinovastaava
- 5000 mAh:n akku, USB-C 3.2, 30 watin pikalataus (USB PD 3.0 ja PPS), Qi langaton lataus
- Android 13
- 2 Android-päivitystä ja 3 vuoden tietoturvakorjaukset
Xperia 5 V:n myynti alkaa Suomessa 29. syyskuuta 999 euron suositushintaan. Avajaistarjouksena Sony tarjoaa kaupanpäälliseksi Sony WH-1000XM4-vastamelukuulokkeet.
Lähde: lehdistötiedote, tuotesivut
Eikä ole telekameraa.
Ja 21:9 näyttö…ihme puikula
Sonyn ”ihme puikula(t)” on kyllä ihan paras käteen.
Tuota nuo ovat olleet jo monta vuotta, eli sen osalta ei mitään uutta taivaan alla.
Eli näitä saa taas kaupoista halvalla tuossa parin vuoden päästä. Myydään uusina vaikka turvallista käyttöaikaa vähemmän kuin takuuta.
Kaksi takakameraa kuten näkyy uutisen kuvissakin.
Toivottavasti saa. Harkitsen vakavasti koska mm. langaton lataus ja 3,5 mm liitin.
Houkuttelisi ostaa seuraavaksikin luuriksi joskus Sony (nyt vielä Xperia 1 II) mutta ”hinnat alkaen”-luokan päivitystuki ei oikein houkuttele. 1 II:seen ei edes tullut joka kuukausi tietoturvapäivityksiä kun tukea vielä löytyi.
GSM arena arvosteli jo puhelimen ja suurin kompastus on alitehoinen jäähdytys jos pelaa puhelimella.
Muuten ei ole pahemmin puutteita ja monta hyödyllisiä ominaisuuksia kuteten sd korttipaikka ja kamerat ok tasoa sekä todella hyvä kameranäppäin mitä saisi olla jokaisessa puhelimessa eikä näitä turha bixby, google näppäimiä.
Näyttö jättää toivomisen varaa kun ei ole mukautuva virkistystaajuus eli on joko 120hz tai perus 60hz tila.
Ja lisää puikuluutta tuo nuo leveät ylä- ja alareunat… Sinäänsä tuo ratkaisu on mieleeni (ei lovia/reikiä + eteenpäin kaiuttimet ), mutta sen pitäisi sitten mielestäni lyhentää näyttöä ts. kuvasuhde olisi jotain 18:9 – näin pysyisi pituus jotenkin hanskassa.
Telekameran poisto vrt. aiemmat ei houkuttelevuutta ainakaan lisää. Ja tietenkin tuo 2+3 tuki tonnin puhelimassa on luokaton.
Jos (kun) pienempää puhelinta himoitsen, niin en näe ainoatakaan syytä, miksi valita tämä selvästi halvemman Zenfone 10 sijaan, jossa jopa hieman parempi päivityslupaus (2+4). Itselleni tämän "killer-feature" on kameranäppäin (miksei muilla ole tätä?), mutta huonommat puolet (pituus, hinta, päivitys) ei sillä kuittaannu. Jos SD-korttipaikka jollekin on must-have niin ehkä, mutta Zenfonenhan saa 512 Gt muistillakin halvemmalla kuin tämän ja se viimeistään valtaosalle kyllä riittää.
Ainut syy miksi tämä tuli hankittua edellisen sonyn jälkeen (jossa oli myös ihan älyttömästi ongelmia mm. näyttö irtosi kahdesti liimoistansa pelkästään youtubea katselemalla) oli tuo koko ja hintaluokka.
Onhan tuo käyttökokemus omastamielestä parantunut tässä vuosien varrella. Itellä ol eka kosketus Androidiin kun se oli 1.6 versio numerolla ja viimesin mitä oon käyttäny on 12.
Esim. tuossa 1.6 versiossa ei ollu netin jakoa puhelimesta vaan siihen tarkotukseen piti asentaa erillinen softa (onnistuko sillon ees erillisellä softallakaan tämä). Suomi näppiskin piti asentaa erikseen, kun ei ollu tukea käyttiksestä sillon vielä ääkkösille. Minkäänlaista käyttöoikeuksien hallintaakaan ei oo ollu kovinkaan pitkää parantamassa tietoturvaa.
Tekniikka menee eteenpäin, uusien innovaatioiden hyödyntäminen osaltaan vaatii uusia ohjelmistoratkaisuja, tietoturva vaatii jatkuvaa ylläpitoa käyttöjärjestelmänkin osalta. Toki suurin osa uuden tekniikan ominaisuuksista voitaisiin hoitaa jakamalla päivityksiä ja ajureita, kuten tietoturvapäivityksissä. Jossain kohtaa on vaan myönnettävä, että kun siellä on se tuhat erilaista fiksausta asennettu vanhan järjestelmän päälle, niin on fiksuinta vaan paketoida koko homma uuteen versionumeroon ja lähteä "puhtaalta pöydältä". Helpompi softajakelu, vähemmän hidastavia ylimääräisiä langanpätkiä koodeissa, jne.
Tässä on mennyt sormenjälkilukija, joka on ilmeisesti aika yleinen vika.
Mahdollisesti Fairphonea sitten seuraavaksi.
Pitkä tuki tarkoittaa/tarkoittaisi, että puhelinta voisi käyttää pidempään.
Itse tähtään noin kymmeneen käyttövuoteen / luuri ja jos tuki päättyy alle puolessa välissä, niin onhan se rahan heittoa harakoille.
Kovasti tässä on odotellut, että EU pistäisi tuen mitan ihan uusille lukemille, samalla kun valmistelee sitä akku-asetusta.
Suurin osa taitaa olla erinäisiä oikeus eskalaatio aukkoja.
Ihan hyviä pointteja ketjussa tuotiinkin jo aiemmin esiin, mutta ei se päivitysten pointti ole ensisijaisesti määrässä, vaan siinä tuen pituudessa ja mieluusti myös päivitysten laadussa. Jos tarkastellaan useamman vuoden aikaväliä, käyttöjärjestelmäversiot tuovat suurella todennäköisyydellä mukaan jo jotain hyödyllisiä uusia ominaisuuksia, ja tietoturvakorjaukset nyt ovat tärkeydeltään itsestäänselvä asia, kun puhelimella käytetään nykyään laajasti erinäisiä palveluita kuten pankkiyhteyksiä.