Bloombergin ja CNBC:n lähteiden mukaan ainakin Google, Microsoft ja Qualcomm ovat ilmaisseet huolensa kaupoista viranomaisille ympäri maailman.

NVIDIA ilmoitti viime syyskuussa ostavansa piirijätti Arm Holdingsin noin 40 miljardin dollarin kauppahintaan. Kuten suurissa yrityskaupoissa aina, kaupat pitää vielä hyväksyttää useiden maiden ja alueiden viranomaisilla.

NVIDIAn ja Armin kaupat herättivät kritiikkiä ennen kuin niistä oli ehditty edes virallisesti tiedottamaan, kun esimerkiksi Armin perustajiin lukeutuvat Hermann Hauser ja Tudor Brown kommentoivat NVIDIAn olevan sopimaton yhtiön uudeksi omistajaksi. Hauserin ja Brownin kannan mukaan Armin tulisi pysyä neutraalin tahon käsissä, jolla ei ole omaa lusikkaa arkkitehtuuria käyttävien piirien sopassa. Myös omistuksen siirtyminen Yhdysvaltoihin on herättänyt närää, vaikka NVIDIA onkin luvannut sitoutua Eurooppaan.

Sittemmin Ison-Britannian viranomaiset ilmoittivat tulevansa tutkimaan kaupat ja se on jo tiedustellut kolmansien osapuolten kantoja asiaan ennen omaa virallista kannanottoaan. Nyt myös Yhdysvaltain kauppakomissio FTC on avannut omat tutkimuksensa ja pyytänyt vastaavasti kommentteja kauppojen ulkopuolisilta alan yrittäjiltä heidän kantojaan kaupoista. Viranomaiset ovat luonnollisesti pyytäneet lisätietoja kaupoista myös sen osallisilta, eli NVIDIAlta, Arm Holdingsilta ja sen nykyiseltä omistajalta SoftBankilta.

Bloombergin lähteiden mukaan ainakin Alphabet eli Google, Microsoft ja Qualcomm olisivat kauppoja vastaan ja ainakin yksi kolmesta haluaa ehdottomasti estää kauppojen toteutumisen. CNBC puolestaan uutisoi jo aiemmin omiin lähteisiinsä perustuen, että Qualcomm olisi ilmoittanut olevansa kauppoja vastaan FTC:n lisäksi ainakin Euroopan, Brittien ja Kiinan viranomaisille. Lisäksi uutissivusto kertoo Graphcoren esittäneen omat huolensa kaupoista brittiviranomaisille ja useiden kiinalaisten piirivalmistajien Huawein johdolla puolestaan Kiinan viranomaisille. NVIDIAn edustajan mukaan yhtiö uskoo edelleen vakaasti viranomaisten näkevän kauppojen hyödyt koko alalle ja yhtiöiden asiakkaille, etenkin kun yhtiö on luvannut jatkaa Armin avointa lisensointimallia tuttuun tapaan.

Bloomberg kertoo lisäksi, että FTC:n johdossa istuva Rebecca Kelly Slaughter on ilmoittanut jo viime joulukuussa komission ottavan aiemmin ilmoitettuja ohjelinjauksiaan tiukemman kannan vertikaalisiin yhdistymisiin, eli yrityskauppoihin, joiden avulla yritys laajentaa itseään tuotantoketjussa ylös- tai alaspäin. Tässä tapauksessa piirejä suunnitteleva NVIDIA laajentaisi siis toimintaansa tuotantoketjussa alaspäin sen piirien käyttämän Arm-arkkitehtuurin kehittämiseen.

Lähteet: Bloomberg, CNBC

This site uses XenWord.
;