io-techin testissä AMD:n uuteen Zen-arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 71800X- ja 1700X-työpöytäprosessorit.

Tutustumme artikkelissa Ryzen 7 -sarjan suorituskykyisimpiin X-malleihin ja niiden ominaisuuksiin. Kattavissa suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat AMD:n edellisen sukupolven FX-8370-prosessori sekä Intelin leiristä Core i7-6900K-, 6800K- ja 7700K-mallit. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset.
Lisäksi io-tech julkaisee vielä erilliset artikkelit AMD:n Zen-arkkitehtuurista, jossa mukana clock-to-clock-suorituskykytestit sekä Ryzen 7 -prosessoreiden ylikellottamiseen keskittyvän testin.
Lue artikkeli: AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)
Päivitys klo 20:00: Artikkeli on nyt päivitetty tekstien osalta ja valmis.
Niin sillloin jos on
A. Tarkoitus pelata peliä eikä testata mitään
B. Tarkoitus testata peliä
C. Testata näytönohjainta
Mutta nyt kun on kumminkin
D. Tarkoitus testata prosessoria peleillä
Jos on tarkoitus
E. Testata prosessoria tavalla mikä ei mitenkään liity prosessorin testaukseen
Niin sen voisi vaikka tehdä niin että leikkaisi varpaankynsiä prosessoreilla ja katsoisi että millä prosessorilla se onnistuu nopeiten
Hyvä kivi sieltä tuli hintaisekseen mutta ei nyt mitenkään päätä huimaava. kyllähän tuo melkeen tasoihin pääsee 2014 julkaistun 5960xän kanssa.
Jos keskitaso riittää näytönohjaimessa niin silloin ei ole järkeä ostaa huipputasoa myöskään prosessoreissa.
Eli jos testi tehdään tämänhetkisellä AMD näytönohjaimella (esim. se RX 480) niin tällähetkellä ulkonaolevia näytönohjaimia testikoneeseen on pakko laittaa kaksi CF kokoonpanoon koska muuten se on prosessoritestinä hyödytön.
No nyt sitten tiedät paremmin kuin AMD kun seiltä on sanottu juuri päinvastaista.
AMD Ryzen 7 1800X still behind Intel, but it’s great for the price
Tuolla näyttäisi joku 7-Zip testi ainakin missä tuo 140 wattinen grillikiuas 5960x pärjää paremmin.
Kaikissa muissa se taitaa sitten jo hävitä enemmän tai vähemmän. Watteihin suhteutettuna häviää aika paljon.
Näköjään verkkiksessä 1213€ tuo 5960X ja ehkä kannattaa huomioida myös niiden emolevyjen hinnat.
Mutta 7-Zip testeissä tosissaan on aivan lyömätön tuo Intel minkä mainitsit. Jos koneella 7-Zippailee päivät pitkät niin ehdottomasti Intel
CSGO-idiootit voi jättää oman onnensa nojaan ja unohtaa niiden kitinät. Ei ne usko vaikka vääntää rautalangasta ja koko 60hz -> 144hz sotkee vaan lisää kun eivät ne samat tunarit osaa vaihtaa asetusta windowsista sille näytölle oikeaksi eivätkä siten näe "mitään eroa" 60/144 hz välillä.
Hei ihantosi aivojenkäyttö on sallittu, mitäjärkeä siinä on että lisätään jalkoaja mutta ne kaikki amputoidaan polven yläpuolelta siinä on kuule pikku paha juosta jos on 16 polven yläpuolelta amputoitua jalkaa.
No luuletko ettei markkinointi ole jo kauan keskittynyt mangnusteihin tai rottien käytäytymis metodeihin? Kädellisten puhumattakaan. On mulla isompi puu ku sulla! Kwääk kwääk ja sit tapellaan 😀
Eli siis olisi jotenkin huono mikäli voisit pyörittää jotain ihqua tärkeää peliäsi 32-thread 1.8ghz prossulla 40c lämmöillä ? Mikä se huono asia siinä kehityksessä siis tarkalleen olisi?
Kumpaa on prosessoreihin helpompi lisätä, ytimiä vai gigahertseja? Vastaa nyt siihen ensin
Ja kun olet siihen vastannut, niin mieti vielä kerran että mihin suuntaan ohjelmistokehityksen olisi syytä mennä?
Mä odotan entistä innokkaammin sitä 1600X prossua.
Se on todennäköisesti sekä riittävän hyvä, että tarpeeksi hyvä. Nykypäivänä suurin osa vapaa-ajasta kuluu kuitenkin htpc:n ääressä sohvalta näpytellen joten yli 500e prossua en kuitenkaan tuonne työpöydälle hanki. Ja pääseepähän nopeammin päivittämäänkin uudestaan kun ei osta ihan kalleinta :).
Joo voi olla, ettei se $500 hintaero paljoa paina siinä ammattilaistyöasemassa, kun softien lisenssit maksaa itsessään jo tuhansia dollareita vuodessa
Koodaajien kannalta olisi kyllä paljon helpompaa, jos saataisiin yhden ytimen suorituskykyä kasvatettua.
Niin sitten taas toisaalta, tuollahan ihmiset menee kymmenientuhansien laumoina huutamaan jollekin areenalle kun yritysten henkilöstö potkii palloa tai huitoo jollain mailoilla 🙂
Harmi kyllä, ettei pelikäyttöön soveltuvaa 4 ytimen mallia julkaistu. Onko mitään huhuja/faktoja tälläisten ilmaantumisajankohdasta?
Varmasti olisi helpompaa mutta taitaa olla mahdotonta lähiaikoina toivoa jotain 10-20 ghz ytimiä.
Ja jos sitä yhden ytimen suorituskykyä saadaan radikaalisti korotettua nykyisillä kelloilla, se kertoisi siitä koko arkkitehtuurissa (X86) on jotain perustavanlaatuista vikaa. Josta en toki yllättyisi koska sehän on pian 50v vanhaa settiä.
Jos edes vakavasti harkitsit 7700K:sta vaihtoa 8 ytimiseen Ryzeniin pelikäytössä niin silloin et ole seurannut kunnolla ollenkaan (esim. se AMD heti alkupäässä lupaama +40% IPC sanoi että moisessa vaihdossa ei voisi olla järkeä ja tämä viimein +52% IPC lupaa vain että samoilla kelloilla voisi ehkäpäästä tasoihin jos mikään muu yksityiskohta ei töki).
Mutta jos sulla on käyttötarve jossa oikeasti hyötyy 8c/16t prosessorista niin kun myyt nykyisen emon ja prossorin et tarvi paljoa välirahaa tuohon Ryzen kokoonpanoon.
6c/6t testi kiinnostaisi itseäni kun se 6c/12t prosessori tulee olemaan edullinen ja monta ydintä hyödyntävässä tilanteessa riittä ja peleissä joissa Intel optimoitu SMT se 6 ydintä (SMT poispäältä) voisi hyvinkin riittää, eli 6c/12t X mallin Ryzen voisi omaan käyttötilanteeseeni olla sweetspot threadimäärän:pelitehon:hinnan suhteessa (ts saisi riitäväntehokkaan pelikäytössä ja hinta olisi selvästi edullisempi kuin mihin vastaavan pelitehon tarjoava Intel pystyy ja kaikessa muussa käytössä se pesisi Intel vaihtoehdo 10/0).
Huhut ja julkaisut menneet tässä niin sekaisin, että onko niistä 1600 sarjan 6-core rusinoista vielä virallista tietoa?
Jos niissä olisi hieman kovempia kelloja esim. 4.4ghz niin ero 7700K vähenisi jo huomattavasti.
Sama arkkitehtuuri ja sama valmistusteknologia. Ei sinne mistään maagisesti ilmesty lisää hertsejä. Pysyy luultavasti vain helpommin siellä lähempänä neljää, kuin tämä kahdeksanytiminen. Neliytimisellä lienee sen suhteen vielä helpompaa. Sama kuin Intelillä. Korkeimmat kellot neliytimisillä, muttei mitenkää hirvittävän paljon korkeammat.
Se että CS CO pyörii millätahansa etäisestit teitokonetta muistuttavalla helposti ei myöskään tarkoita että sitä pitäisi painottta prosessoritestissä.
Eli perusteluita voi tempoa hatusta just niin kuin haluaa, eikä niiden tarvi olla edes järkeviä.
Lue nyt oikeasti se The Stiltin juttu, joka sulle on jo useampaan kertaan linkattu. Siitä jutusta selviää, että miksi on turha odotella mitään 4.4 GHz kelloja joitain special snowflake yksilöitä lukuunottamatta.
Ylikellotus ilmalla on suht yksinkertaine konsepti ostetaan kaupasta suurin siili mikä mahtuu koteloon tuuletimensa kanssa ja laitetaan lisää tuulettimia siirtämään ilmaa sisään ja ulos kotelosta, siinä oli asennushommat ja loppu onnistuu todennäköisesti perustasolla ihan emolevyn automagiigga asetusta käyttämällä.
Voisko 20% isommalla piisirulla olla myöskin osuutta asiaan?
Oman huomioni kiinniti se että he tykkäävät jokaikisestä toisensa lähetämästä viestistä joka on hyvin poikkeukselista käytöstä, en ainakaan minä ole naputtamassa jokaikisen jonkun henkilön jonkun viestin tykkäysnappia.
Kun se että jokun ihmisen jokaikinen viesti olisi mielestäsi mailmankaikkeuden täydellisimmän ajatuksen inkarnaatio yleensä viitta enempi ihan muuhun kuin siihen että se olis totta.
Mielestäni tuo on mulle vain kerran linkattu.
Lueskelinkin sitä hieman aikaa ja on niin monimutkaista settiä ettei nyt heti osunut silmiin juuri tuo asia.
Mutta hyvä jos se sulle on sitten selvillä, jatka vaan pitkien teknisten artikkeleiden linkkaamista jatkossakin.
Eli Ryzenistä ei tule 4.4ghz kelloilla toimivia versioita? Jaa. Rohkenen väittää että olet väärässä. Ja todistan sen sinulle samana päivänä kun se 4.4ghz Ryzen tulee markkinoille. Veikkaan että tulee vielä tämän vuoden puolella. Sun veikkaus siis oli ettei sitä tule koskaan.
Ferrarikin sanoi ettei koskaan aio tehdä sähköautoja. No vaihtoehtona on tietenkin konkurssi, kukin tyylillään 🙂
Ulkomuistista taisin klikata muutamaan hänen viestiinsä "tykkää" en suinkaan kaikkiin. Huomasin kyllä että hän selvästi oli samaa mieltä tietyistä asioista kanssani ja paineli tykkäyksiä.
Tykkäsin sun viestistäs, oletko sä mä?
1H aikana eli ennen heinäkuuta ne loput ryzen mallit kai AMD:n mukaan pitäisi tulla. Sen jälkeen sitten APU:t joskus loppuvuonna.
Juu keskihintaisissa ja sitäedullisemmissa peliprosessoreissa Intel on helisemässä kun Ryzen 4c/8t prossessori on ulkona, tämä on se syy miksi sanoin nettä oman 4790K prosessorini vaihtoarvo tipahtaa niin rajusti (ei tollaine Ryzen välttämättä tehokkampi ole mutta se vaikutta yleiseen hintatasoon aika radikaalisti).
Myös Intel-alustalla joissakin peleissä SMT itse asiassa syö tehoja. Voi vain olla, että tuollainen työkuorma ei vaan ole oikein passeli SMT:lle. Esimerkiksi viime vuonna TPU:n foorumissa joku käyttäjä teki testejä Broadwellillä:
https://www.techpowerup.com/forums/threads/gaming-benchmarks-core-i7-6700k-hyperthreading-test.219417/
Ja Tech City: https://www.youtube.com/watch?v=lMdMa-VaVRc
Vain 2-ydinprosessoreilla kannattaa SMT olla aina päällä, koska jotkut pelit eivät nykyään edes suostu toimimaan ilman neljää säiettä (Pentium G4560 esimerkiksi).
Vain jos ne on yhtäriipuvaisia yhden ytimen tehosta, mutta eikö ainakin Flight Simulator X käytä hyvin useita ytimiä, eli et voi vetää noin suoraa lopputulosta Arma testistä kaikkiin simu tyylisiin peleihin.
Paljon tuli tuosta luettua, osa oikeaa tietoa, osa väärääkin. Itsellä ei varsinaisesti tarvetta ole 8 ytimelle ja 16 säikeelle, mutta ainahan se on mukava harrastaa kovaa rautaa. Kuten jo totesin niin skylake X odotellaan ja katsotaan löytyykö siitä hyvää hinta/laatu kiveä. Vaihtoehtoisesti broadwellien hintojen lasku skylake Xn myötä voisi olla vaihtoehto. Tämän kevään metsästelenkin kova kulkuista 7700Kta..
Suurin piirtein samat kellot niille on vuodoissa luvattu mitä 1800X:lle. Hinta menee kuitenkin selvästi alle 1700 mallin. Ryzenin ydin ja prosessi ei taida taipua ihan Intelin kelloille vaikka olisi 1-ydin prossu. Uusi viilailtu malli on varmasti jo pitkällä suunnittelupöydällä, mutta sitä saadaan vielä odottaa.
Niin, tämän takia juuri käytin niitä esimerkkeinä.
FSX rullaa käytännössä yhdellä threadilla. Se saattaa tehdä jotain pientä paskaa siinä ohessa myös muilla, mutta >90% FPS:n vaikuttavasta roskasta tapahtuu yhdessä säikeessä.
Eli johtopäätöksen voin hyvinkin vetää.
Ryzenissä on esim. vai kaksi muistiväylää eli kulutus prosessorin ulkopuolella on erilainen eli Ryzen pystyy kuluttamaan jonkinverran enempi ilma että koko koneen kulutus muuttuisi, mutta kyllä siitähuolimatta lämpöero suhteesa Wattilukemiin ei näytä täysin terveeltä, mutta oliko esim. prossorituulettimen kierrosluku varmistettu niin että se oli kummassakin kokonpanossa sama koska se myös pystyy tekemään isonkin lämpöeron vaikka siili on sama.
En tunne BF1:stä sen enempää, mutta kuulemma DX12 toteutus, jossa Intel on parempi, on rikki? Noh, DX11 frametimet näyttää kuulemma tuolta.
@Sampsa Olisiko mahdollista tuo Arma testi ajaa myös ilman SMT:tä?
Samoja prossujahan ne on, joten ei ole mitään syytä olettaa niiden kellottuvan yhtään paremmin. Ajan myötä prosessi voi hieman parantua, mutta ei sekään välttämättä tarkoita kuin +100 mhz tms.
Tää frametime on mulle outo juttu ja äskeisellä pika google koulutuksella ymmärsin että Ryzen on tässä suhteessa huomattavasti parempi eli tulos on tasainen.
FPS Versus Frame Time
No eikös Core i5 ja Core i7 ole ihan yhtälailla "samoja prossuja" mutta eikö niiden kellotaajuuksissa kuitenkin eroja ole?
On, ajan vaikka aamulla, kunhan saan ensin Ryzen-ylikellotusartikkelin julki :comp:
Vain jos on tehokas näytönohjain joka täysillä tukee sitä
(tällähetkellä on tarjolla tehokkaita näytönohjaimia
ja näytönohjaimia joka täysillä tukee sitä
mutta vielä ei ole tarjolla tehokas näytönohjain joka täysillä tukee sitä).
Paljonkos ne emot sitten oikein maksaakaan?
Ryzenin kanssakin pakko ostaa 300e emolevy, että saa nykyaikaiset muistit käyttöön.
Intelillä todellakin DX11 antaa paljon paremman tuloksen.
Nykyaikaiset muistit? En muista edes nähneeni Ryzenille 300€ emolevyjä. 89€ on tainnut olla halvin.
Niin. Isomalla kellotaajuudella toimivat muistit. Asus crosshair on about 300e. (+-).
Joo ja ei. Saatavilla olevan tiedon perusteella AMD on onnistunut laittamaan tuon oman 8-core prossunsa toimimaan siedettävillä teholukemilla lähempänä prosessin yhden ytimen maksimia. Ja tästä syystä juurikin nuo moniytimiset ovat suhteessa kilpailukykyisempiä.
Mikään ei ole toki varmaa, mutta AMD ja Intel toteutuksissa on selkeitä eroja joten ei voi vetää johtopäätöksiä, että Ryzen käyttäytyisi samoin kuin Intelin järvi prossut.
AMD:n käyttämä 14nm low power prosessi on todennäköisesti myös vähemmän korkeisiin kellotaajuuksiin viritetty mitä Intelin 14nm ff+ prosessi on.
Totta ja arkkitehtuurissa on kanssa kellotaajuuteenliittyviä juttuja. Intel on käytännössä jo monta vuotta vain hionut samaa arkkitehtuuria toimimaan aina vain korkeammilla kelloilla.
Ryzen2 parantaa vielä vähän arkkitehtuuria, sillä jotain viilattavaa on varmasti jäänyt. Sitten alkaa sama arkkitehtuurin viilaaminen, jota Intel on tehnyt jo monta vuotta, eli pikkuhiljaa hilataan kellotaajuuksia pikkuisen kerrallaan ylöspäin pienillä viilauksilla.
Mutta maksimit mitä voidaan saavuttaa ovat jossain lähellä Intelin nykyisiä. Sen verta hidasta edistys on ollut Intelin suunalla, että helppoja hertsejä ei enää vain ole, vaan vaaditaan jotain muuta. Esim lisää corea myös Intelin kuluttajapuolelle.
Kiitos testistä Sampsa. Ei ihan niin kattava artikkeli, kuin toivoin, mutta artikkelin sisältö täyttää tehtävänsä. Taitaa siirtyä oman prosessorin päivitys taas myöhemmäksi.
Ja sitten hieman OT.
No Ryzenistä johtuen Intel joutuu jokatapauksessa tarjomaan enempi ytimiä halvemmalla tulevaisuudessa muuhun kuin pelikäytöön niin että kutsutaankon niitä edulisempia moniydin Intel malleja Extreme malleiksi vai ei on vain hiuksenhalkomista.
Mutta jos se että Intel tarjoaa selvästi enemppi Mhz:ejä 4 ydin mallaissa kuin moniydin malleissa säilyy se pitää moniaytimiä tukevien pelejen tarjonan heikkona jatkossakin.
Eli Ryzen toteutti ensimmäisen toiveeni se laskee prosessorejen hintoja kauttalinjan (myös Intel puolella).
Mutta se ei toteuttanut sitä toista toivetta joka on että alettaisiin tehdä pääasiassa pelejä jotka kunnolla hyödyntää yli neljää prosesori ydintä koska tämän Intel pystyy estämään tarjoamalla selvästi enempi Magahertzejä neliydin malleissaan (joka on Intelin kannalta järkevää koska se rajoittaa AMD:n menestystä peliprosessori markkinoilla estämällä moniydinpelejen yleistymistä).
Voidaanko oikeasti unohtaa Ryzenin dissaus?
Performance / Dollar on todella hyvä ja tulee Sempronien ajat mieleen kun AMD tarjosi hyvää suoritukykyä hyvään hintaan.
Vai kuvitteliko joku, että tapshtuu ihme ja AMD yhtäkkiä pieksee Intelin lippulaivat 20-30%.
AMD on saavuttanut jo todella paljon eikä siltä pidä ottaa mitään pois.
Maailma muuttuu, eskoseni.
Tähänmessä olin kuvitellut että voisit tietää/ymmärtää jotain/jostain rautaan liityvästä … mutta en kuvittele enää.
Jaa? Mikäköhän siinä meni niin kovasti pieleen?
Muistaakseni HyperThreading tuli ensimmäisenä Pentium 4 prossulle. Itselläkin sellainen on yhdessä hajonneessa toimistokoneessa.
Mulla kun oli vahva muistikuva että luin tuin 60 astetta jostain AMD:n materiaalista, mutta en ole siitä enää varma.
Johtuen siitä miten tuo Linux puolen kehitys ja tuki toimii on esim. toimivan SMT tuen saaminen kaikkiin käytössoleviin ohjelmiin huomattavasti helpompaa kuin Windows softapuolella jossa sen tuen tekoa jokaisen softan tekijän omaan softaa pitää erikseen ruinata.