Mobiilimaailmassa on vielä viimeisiä hetkiä hieman hiljaisempaa ennen tämän vuoden huippumallien julkaisusumaa, joten tässä välissä on erinomainen hetki tutustua markkinoilta löytyviin hieman erikoisempiin puhelimiin, joita io-techissä pyritään testaamaan aina aikataulujen salliessa. Tammikuussa testissä piipahti iskunkestävä Ulefone Armor 7 sekä Nubia Red Magic 3S -pelipuhelin ja nyt sarjaan on luvassa esiin taittuvalla fyysisellä näppäimistöllä varustettu F(x)tec Pro1.
Brittiläisen startup-yrityksen toteuttama Pro1 maksaa runsaat 700 euroa ja sen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat näppäimistön ohella kuusituumainen AMOLED-näyttö, Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, 6 Gt RAM-muistia, 128 Gt tallennustilaa, 3,5 mm ääniliitäntä, stereokaiuttimet Sony IMX 363 -sensoriin perustuva 12 megapikselin takakamera sekä 3200 mAh akku 18 watin pikalaturilla.
Artikkelissa tutustaan F(x)tec Pro1 -puhelimen ominaisuuksiin käytännön testijakson perusteella ja perehdytään laitteen fyysiseen toteutukseen etenkin näppäimistön osalta sekä keskeisiin ominaisuuksiin kuten kameraan, ohjelmistoon, suorituskykyyn ja akunkestoon. Artikkelin on kirjoittanut tehokäyttäjän, lukijan ja puhelinharrastajan näkökulmasta TechBBS-foorumin käyttäjä FlyingAntero.
Lue artikkeli: Lukijatestissä F(x)tec Pro1
Unohtui muuten artikkelissa mainita, että 18:9 kuvasuhde toimii aika näppärästi jaetun ruudun kanssa vaakatasossa. Toisella puolella voi olla esimerkiksi verkkosivu avoinna, jonka perusteella työstää dokumenttia. Tehostaa työskentelyä huomattavasti, kun molemmat sovellukset voivat olla yhtä aikaa avoinna eikä virtuaalinen näppäimistö haukkaa leijonaosaa ruudusta.
katso liitettä 348316
Vastaavan kun saisi alemmassa hintaluokassa, niin ei tarvitsisi paljoa pähkäillä seuraavaa puhelinta, juurikin jokuseen kertaan artikkelissa mainittu E7 oli aikanaan omaan makuun varsin erinomainen puhelin ja jotain vastaavaa on tullut haluttua jo vuosikausia.
Hinta on kieltämättä korkea, kun verrataan tavallisiin älypuhelimiin. Kyseessä on kuitenkin sen verran erikoinen puhelin, että suora vertailu ei kerro koko totuutta. Varteenotettavat verrokit ovat tällä hetkellä Cosmo Communicator ja BlackBerry Key2, vaikka form-factor näissä onkin hieman erilainen. Molempien hinta on tällä hetkellä siinä 700€ pinnassa eli samassa luokassa kuin Pro1:llä. Pro1 on kuitenkin tehokkaampi puhelin kuin nämä kaksi muuta fyysisellä näppäimistöllä varustettua vaihtoehtoa.
Pro1:n kohdalla kannattaa huomioida, että mekaaninen liukurakenne ja näppäimistö nostavat väkisinkin hintaa vähän samaan tapaan kuin taittuvalla näytöllä varustetuissa puhelimissa. Motorola Razr maksaa kaksi kertaa saman verran kuin Pro1, vaikka tekniset ominaisuudet ovat samaa tasoa kuin Pro1:ssä (Snapdragon 712, 6/128Gt). F(x)tec kertoi aiemmin, että SD835 valittiin järjestelmäpiiriksi kustannusten takia, sillä uudempi SD800 tai SD700 -sarjalainen olisi tullut vielä kalliimmaksi.
Mutta silti niissä tonnin laitteissa saat uusinta rautaa etkä pari vuotta vanhaa.
Järjestelmäpiiri on vanha mutta tarjoaa kuitenkin samanlaista suorituskykyä kuin Snapdragon 700 -sarjan piirit. Treblen ja LTS tukeen tehtyjen muutoksien myötä SD835 piiristäkään ei pitäisi olla tuki loppumassa vielä pariin vuoteen, joten siinä mielessä SD835 on ihan OK valinta kustannusmielessä. Tässä tapauksessa päivitysten jatkuminen on kiinni valmistajasta eikä niinkään piirisarjasta. Sen verran olen tuota Pro1:n Lineage OS kehitystä myös seurannut, että virallinen status on tulossa myöhemmin. Tällä hetkellä on testausvaihe käynnissä.
Cosmo Communicatorista kun saisikin jotain testiä verrokiksi. N900 puutteista huolimatta se on jäänyt kirjoitustuntumaltaan mieleen huikeana luurina. Omien nakkisormien ja juurikin ruudun peittymisen kirjoittaessa takia olen vastaavia kapuloita kaipaillut. Nykyisillä puhelimilla on erittäin epämiellyttävää kirjoittaa yhtään mitään muuta kuin se lyhyt pikaviesti.
Pro1:stä muuten löytyy FM-radio ja Maemo porttaus on parhaillaan käynnissä .
En tiedä ollenkohan ainoa, mutta etupuolelta en erottaisi Samsungin s9+:sta, eikä huonolla tavalla? Enemmän kuitenkin kuin N950… Suljettunahan tuo on kuin suora kopio, joskin paksumpi. Näppäimistö avattuna toki sitten jo aivan jotakin muuta.
Google kertoo mittojenkin olevan samaan suuntaanpäin:
S9+ Dimensions: 158.1 x 73.8 x 8.5 mm
Pro1 | F(x)tec
Dimensions: 154 x 73.6 x 13.98 mm.
Kyllä tulee heti mieleen N900, kun joku tuollaisen liuskan läväyttää.
Niin ja siis ruutunäppiksessä ei ole vastetta. Perus ihminen tarvitsee kirjoittaakseen kunnolla sen vasteen, että se onnistuu. Sen perusteella pelkästään näppäimistöjäkin valitaan, että millaisen vasteen ne antavat. Se on todella merkitsevässä roolissa.
Toivotaan nyt, että tämä myy hyvin koska tuo aihio kun on olemassa niin jatkossa pystyvät toimittamaan samalla paketilla ja uusilla kilkkeillä vastaavia puhelimia. Se ensimmäinenhän on aina se suurin ja hankalin operaatio. Samaten hinta varmasti laskee jos puhelimien myyntimäärä kasvaa riittävästi.
Nyt kun puhutaan tuossa asettelusta pöydän pintaan, niin luulisi ensimmäisenä tärkeinpänä pidettyä akkua, sen pitää olla painava, jotta luurilla voisi qwerty-kirjoittaa ilman kaatuilua näyttö-luuri vastakkain.
Painavasta akusta tykkään siinä määrästä, joka ilmoittaa puhelimen todellisen virran määrän. En välitä siitä, että känny voi olla vähän painava ikään kuin olut-koffia ei voisi nostaa rannelihaksilla ja kädellä ohjaamaan helmipisarat suuhun?
Samaa näköä puhelimissa kieltämättä on kaarevan näytön vuoksi mutta Pro1:ssä on BOEn valmistama näyttöpaneeli, joka on käytössä myös Elephone U Pro puhelimessa. F(x)tec tuskin on näyttömoduulin suunnitteluun juuri vaikuttanut, vaan on valinnut markkinoilta ennestään löytyvän näytön. Yksi käyttäjä oli onnistunut rikkomaan Pro1:n näytön, joten hän osti Elephone U Pron näytön tilalle. Se sopi Pro1:een ongelmitta, kuten myös saman mallin näytönsuojakalvot.
Pro1:ssä on usb-liitin erillisellä piirilevyllä, joten teoriassa rikkoutuneen latausliittimen voisi vaihtaa suhteellisen helposti. Eri asia tietenkin on, että löytyykö mistään varaosia.
Nykytrendien mukaisesti Pro1:ssä on verrattain suuri näyttö, joten aika iso puhelin on kyseessä. Aiemmin minulla oli käytössä Sony Xperia XZ1 Compact, joten siihen nähden muutos on massiivinen. Yhdellä kädellä operoiminen on hankalaa (osittain kaarevan näytönkin vuoksi) eikä puhelin kulje niin näppärästi mukana. Painon ja pituuden vuoksi puhelin saattaa luisua istuessa taskusta ulos. Aluksi pelkäsin, että puhelin olisi liian iso kirjoittamiseen, mutta aika hyvin kokoon lopulta tottui. Otetta piti hieman muuttaa verrattuna siihen, miten pienempää Motorola Droid 4 puhelinta on tullut pideltyä. Pro1 pitää ikään kuin pudottaa enemmän sormille sen sijaan, että puhelinta pitäisi kämmenkuopassa.
Kiitos hyvästä artikkelista ja selvennyksestä. Täytynee selvittää, josko tuota pääsisi vähän hypistelemään jossain. Tottunut kyllä itse pitään luuria etutaskussa, joten sen osalta varmaan NO GO minulle. Vai olisiko sittenkin kompromissin paikka
Typo vai onko arvio todella noin kaukana todellisuudesta?
Ihan oikein se on eli ei siinä kirjoitusvirhettä ole. Valmistajan ilmoittamat ajat valmiustilassa tarkoittavat, että puhelin on käyttämättömänä idlessä. Yön aikana akun varaus laski muistaakseni noin 2-3% eli varmaankin tuo 20vrk on ihan mahdollinen käyttämättömänä virrat päällä.
Mobiilidatat ja wifit mäkeen niin kyllähän nämä nykyluuritkin aika pitkään jaksaa olla "valmiustilassa"
F(x)tec julkaisi maaliskuun alussa päivityksen, joka korjasi artikkelissa mainitut ongelmat näppäimistön ajurin kanssa. Samalla kaiuttimien äänilähdöt käännettiin oikein päin ja tietoturvataso päivittyi kuukaudella eteenpäin (5. lokakuuta 2019). Päivityksen ansiosta esimerkiksi tasohyppelypelien pelaaminen onnistuu näppärästi näppäimistöä käyttäen.
Valitettavasti päivitys kuitenkin rikkoi samalla SafetyNet-tarkistuksen, minkä johdosta esimerkiksi OP Mobiili ei enää toimi ja Netflixiä ei löydy Play Kaupasta. Päivitys ilmeisesti julkaistiin liian aikaisin ennen kuin se oli käynyt läpi vaadittavat sertifikoinnit.
Tämän takia F(x)tec keskeytti päivityksen (päiväys 4.3.) jakelun ja julkaisi korjatun päivityksen (päiväys 6.3.) pari päivää myöhemmin. Korjattu päivitys tuli jakoon niille käyttäjille, jotka eivät ehtineet asentaa 4.3. päivitystä. Jos päivityksen ehti asentaa, niin nämä käyttäjät (kuten minä) odottavat vielä SafetyNetiä korjaavaa päivitystä.
F(x)tec antoi Twitterissä ymmärtää, että scandic-versio olisi edelleen tulossa. Mitään tarkempaa tietoa ei ole kuitenkaan saatavilla. Henkilökohtaisesti en ole oikeastaan jäänyt kaipamaan näppäimistöä pohjoismaalaisella leiskalla. FinQwerty toimii kuitenkin sen verran hyvin QWERTZ mallin kanssa.
Aiemmin F(x)tec julkaisi foorumillaan alustavan suunnitelman scandic-versiosta.
Onko puhelin ollut sinulla päivittäisessä käytössä artikkelin julkaisusta lähtien ? Onko vastaan tullut mitään erityisen ärsyttäviä ongelmia ?
Entä pystyykö näppäimistöllä syöttämään esim. ä kirjaimen tai muita erikoismerkkejä pitämällä nappia hetken pohjassa, jolloin ruuudulle aukea pikkuikkuna josta sitten tökkäisemällä saa valittua oikean erikoismerkin ?
Pitkän linjan näppäimistöandoid käyttäjänä kyllä houkuttelisi hinnastaan huolimatta. Sitäpaitsi jos käyttöikä on lähellekään nykyisen puhelimeni (T Mobile Samsung Galaxy 4G Relay ) käyttöikää, niin ei hinnalla ole mitään merkitystä
Oikeastaan ainoa harkintaa aiheuttava asia on puhelimen koko. Nykyinen kehäraakki kun sopii mukavasti paidan rintataskuun, Pro1:varten pitänee paidat vaihtaa
Pro1 on minulla edelleen päivittäisessä käytössä, joten vastaan ei ole tullut ainakaan "deal breakereitä". Maaliskuun alussa tullut päivitys korjasi artikkelissa mainitut näppäimistön ajurista johtuvat bugit, niin sen suhteen ei ole enää ongelmia. Pelaaminen onnistuu nyt mukavasti näppäimistöä käyttäen. Tosin tuossa kun lueskelin, mitä pelejä Pro1:n käyttäjät pelaavat, niin osa käyttäjistä raportoi "särkyvästä" audiosta joissain peleissä. Ilmeisesti OpenSL ja AAudio APIa käyttävät sovellukset aiheuttavat ongelmia mutta AudioTrack APIa käyttävät toimivat hyvin. Olen pelannut Sonic, PUBG ja TowerMadness2 pelejä ja niissä äänet toimii kuten pitääkin. TinyCards pelissä sen sijaan äänibugi esiintyy, kun sitä nopeasti testasin. Ongelma on korjattu yhteisön ylläpitämässä Lineage OS 16 custom ROM:ssa (linkki), joten uskoisin korjauksen olevan tulossa myös vakio firmikseen.
Minulla on QWERTZ versio Pro1:stä, jossa on Ä ja Ö omilla paikoillaan. Å:n tilalla on Ü sekä Y ja Z ovat vaihtaneet paikkaa keskenään suomi-asetteluun nähden. Napit voi kuitenkin remapata FinQwerty -sovelluksella oikein. Vakio firmwaressa ei ole pitkään painamisen valikkotoimintoa mutta Lineage OS:iin kyseinen ominaisuus on tuotu (kuva alla).
Kirjoittamisen suhteen en ole enää kokenut Pro1 puhelinta liian isoksi, vaan siitä on tullut aika luontevaa. Pro1 on kuitenkin sen verran kookas XZ1 Compactiin tottuneelle, että yhdellä kädellä operoiminen ei onnistu. Lisäksi collegehousujen taskusta puhelin valahtaa todella helposti pois esimerkiksi istuessa. Monta kertaa löytynyt puhelin selkänojan ja istuinosan välistä, jos ei ole muistanut laittaa puhelinta suojapussukkaan.
Tiivistettynä voisi sanoa, että Pro1 ajaa asiansa nimenomaan näppäimistöpuhelimena hyvin mutta pieniä lapsuksia löytyy. F(x)tec pyrkii korjailemaan vikoja päivityksillä mutta vähän hitaasti saavat niitä tehty. Korona ei tietenkään edistä asiaa mutta onneksi yhteisö voi antaa vähän taustatukea. Esimerkiksi näppäimistöajuri korjattiin yhteisön avustuksella.
Kokoero on huomattava, kun puhelimen laittaa rinnatusten Motorola Droid 4:n kanssa. Droid 4 myös istuu paremmin käteen pienen kokonsa ansiosta ja on helpompi kuljettaa mukana. Siinä mielessä pienempi koko olisi parempi mutta aika nopeasti Pro1:n kokoon tottui kirjoittaessa. Suuresta näytöstä on myös hyötyä esimerkiksi, kun jakaa näytön kahdelle sovellukselle.
Vertasin huvikseni Pro1 puhelinta iPhone 11 Pro lompakkokoteloon, kun monet käyttävät niitä jatkuvasti. Pro1 on jopa pienempi kuin lompakkokoteloon laitettu iPhone 11 Pro, vaikka 11 Pro on markkinoiden pienempiä puhelimia. Pro1 tosin olisi sitten todella paksu, jos sen laittaisi kotelon sisään.
katso liitettä 371611
Ehkä itseä kiinnostaa tuo lineage, et ole aikomassa lyödä sitä sisään? Pääsis lopuistakin bugeista (ja tulee uudet tilalle?)
Eiköhän se tule Lineage OS laitettua puhelimeen myöhemmin. Olen tarkoituksella nyt testaillut vakio ohjelmiston toimintaa osittain myös tämän artikkelin vuoksi. Lineage OS alkaa olla siinä vaiheessa, että voivat pian julkaista sen official versiona. Siinä vaiheessa voisi olla hyvä aika laittaa custom ROM sisään.
Qwerty
Moni asia etenee kyllä tuskastuttavan hitaasti Fxtecillä. No, pieni firma ja maailma on muutenkin jumissa niin annetaan siimaa.
Itselläni on käytössä tämä Pro1 normaalilla qwertyllä ja siinä sitten Finqwertyllä laitettu suomileiska. Yllättävän hyvin tähän on tottunut vaikka ä ja ö eivät olekaan näppäimistössä esillä.
NFC-antenni käsittääkseni kiertää kameramoduulin (musta nauha alla olevassa kuvassa) ja itsellä puhelin lukee NFC:n parhaiten suurinpiirtein kameran vieressä olevan mikrofonin kohdalta. Alla olevan linkin kuviin on merkitty NFC:n liitäntäpinnit piirilevylle.
katso liitettä 405286
Kirjoitin aiemmin Lineage OS 16.0:n isoimmat huomiot verrattuna stock firmwareen unofficial buildin pohjalta.
Näille suorituskykyongelmille löytyi lopulta erikoinen aiheuttaja. Jos puhelimen yhdistää HDMI:n kautta ulkoiseen näyttöön, niin suorituskyky alkaa jostain syystä sakkaamaan kaapelin irroituksen ja näytön lukituksen jälkeen (VSYNC menee sekaisin?). Puhelimen uudelleenkäynnistäminen korjaa vian mutta ongelma toistuu joka kerta HDMI:n kytkemisen jälkeen ainakin omalla TV:llä eikä siis korjaannu ennen reboottia. Kun bugi ei ole "päällä", niin pelisuorituskyky on normaalilla tasolla ilman FPS droppeja. Laitoin asiasta bugiraporttia F(x)tecille, jos vika saataisiin korjattua.
Pelisuorituskyky ilman bugia
katso liitettä 437550
Tässä tuli hyvin esille, miten hankalaa erikoisten bugien havaitseminen on esim. testijakson aikana lyhyessä ajassa. Itsellä ei tullut aluksi yhdistettyä puhelinta ulkoiseen näyttöön HDMI:n kautta, niin en ongelmaa heti havainnut. Sitten kun vika ilmeni ensimmäisen kerran, niin tuli ihmeteltyä, miksen välillä huomaa sitä .
Toiseen vaikeasti havaittavaa vikaan eli reboot ongelmaan on puolestaan tulossa korjaus parin viikon sisään F(x)tecin supportin mukaan. Itse en ole vikaa havainnut kevään jälkeen mutta en ole myöskään juurikaan matkustellut koronan takia.
Onko Sailfish OS toiminnallinen, ja käytätkö nyt Lineage OS:ää itse tällä @FlyingAntero? Miten on mennyt?
Itsekin olen vanhan N900 kapulan kaihoisa fani, ja tämä kapula Sailfishillä varmasti tyydyttäisi tuon kutinan.