io-techin testilaboratorioon on tällä kertaa päätynyt Xiaomin uusi keskihintaluokkainen Mi 11 Lite 5G. Puhelimen myynti on Suomessa alkanut tänään 17. toukokuuta, joten jos laite kiinnostaa, on siihen nyt hyvä mahdollisuus tutustua testiartikkelin muodossa.
Mi 11 Lite 5G:n sisällä sykkii Qualcommin tuore Snapdragon 780G -järjestelmäpiiri, joka toimii uutena lippulaivapiirinä 700-sarjassa ja siten seuraajana viime kesän 5G-puhelinten sisältä löytyneelle 765G:lle. Piirin parina on 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa, jota on mahdollista jatkaa myös microSD-muistikortilla. Puhelimen akulla on kokoa 4250 mAh. Laitteen kolmoiskamerajärjestelmä muodostuu 64 megapikselin pääkamerasta, 8 megapikselin ultralaajakulmakamerasta ja 5 megapikselin telemakrokamerasta.
Artikkelissa tutustumme Xiaomi Mi 11 Lite 5G:hen hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin noin puolentoista viikon ympärivuorokautisen testijakson pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Markkinoiko Xiaomi itseään Suomessa televisiossa tai lehdissä? Voisi olla ihan paikallaan, jotta merkki tulisi vähän tutummaksi tavan tallaajillekin tekniikkanörttien lisäksi.
@Kepe olihan Xiaomi mm. Suomen jalkapallomaajoukkueen yhteydessä melko näkyvästi esillä tässä hetki sitten. Mutta kyllähän tuon ymmärtää, että ei ole vielä ihan "household name" kaikkialla. Kesällä pääsponsoriksi Pihtiputaan keihäskarnevaaleille? Omakin mielikuva merkistä on edelleen vähän sellainen kiinalainen "paljon puolivillaisia tuotteita ja viat korjataan uudella mallilla, jos korjataan". Vaikka tosiasiassahan tämä asenne on vaivannut melkein koko viihde-elektroniikka-alaa. Ja Xioamillakin on varmasti myös laadukkaita tuotteita.
Raudan puolesta Xiaomin laitteet ovat olleet ainakin oman kokemuksen perusteella laadukkaita. Ohjelmisto sen sijaan on jättänyt usein toivomisen varaa, kuten io-techissä ja muuallakin on nostettu esille. Raskaasti kustomoitu käyttöliittymä on makuasia mutta perusasiat olis syytä olla kunnossa ilmoitusten saapumisesta lähtien.
Kiinalaisilla valmistajilla paikallisen markkinan vaatimukset ovat oman käsitykseni mukaan pienenä painolastina länsimaita ajatellen. Googlen ekosysteemi loistaa poissaolollaan, joten asiat täytyy tehdä softan osalta eri tavalla. Sen sijaan, että Google Play Protect hoitaisi sovellusten tarkistuksen, niin valmistajan pitääkin itse rakentaa kaikenlaisia mekanismeja ohjelmistoon. Usein ne sitten tuovat turhaa bloatwarea tai ristiriitoja länsimarkkinoita ajatellen. Onneksi Xiaomin laitteisiin saa kattavasti custom ROMeja, jolloin laitteeseen voi asentaa halutessaan vakio Androidiin pohjautuvan ohjelmiston.
Jotain häikkää näyttäisi olevan Manhattan-tuloksissa sekä Mi 10T Pron ja Mi 11 Liten osalta, muutoin näyttäisi olevan ihan kuten pitää grafiikkatulokset.
Kuten Kokkonen ehti jo yllä toteamaan, niin Liten tulos on oikea. Myös Mi 10T Pron tulos todettiin uusintatestin jälkeen oikeaksi.
Nämä ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, että Mi 11 Lite olisi tehokkaampi, vaan ero syntyy vain siitä että Mi 11 Lite ei rajoita ruudunpäivitysnopeutta. Mi 10T Prossa on jostain syystä 50 FPS:n cäppi (monissa muissa huippumalleissa on nähty 60 FPS:n cäppi), minkä myötä tulos näyttää alhaisemmalta, vaikka suorituskykyä kyllä olisi. Tällaisia pieniä outouksia tulee silloin tällöin onscreen testeissä juuri noiden cäppien myötä, jos puhelimissa vain on riittävästi tehoa.
Lisäyksenä tähän jätetään varmaankin tulevista artikkeleista tuo Manhattan 3.0 -testi pois, kun osassa puhelimista on tuo 60 FPS cäppi ja useimmat high-end-puhelimet sen jo ylittää. Toinen vaihtoehto on testata offscreeninä, jolloin saadaan teoreettinen suorituskyky kun näyttö ei rajoita FPS:ää.
5v+ on menty XIaomilla ja tässä saa rahoilleen niin paljon vastinetta, että voi vaihtaa parin vuoden välein. Mitä tässä sai 2v vanhaan Mi 9 SE verrattuna:
Tämä nyt suorana vertailuna 2v vanhaan malliin Xiaomin linjaston suunnilleen samasta kohdasta. Vanhan mallin kanssa 2v kokemusta ja ainoastaan tuo sormenjälkilukija oli huono puoli. Se ei muuten toiminut talvella ollenkaan.
Mjoo, itselläni oli aikoinaan Kiinasta tilattu Mi 5s, josta hajosi jokin sisuskalu itsekseen vajaan vuoden käytön jälkeen. Koulupäivän aikana luuri boottasi pari kertaa itsekseen ja kun tulin kotiin niin se oli pimeänä eikä siihen saanut enää mitään eloa. Jollain PC-softalla se kyllä vielä tunnistui jonkin sortin laitteena kun kytki piuhalla koneeseen kiinni, mutta ei sille saanut tehtyä mitään. Ja kun se oli Kiinasta tilattu ja kauppa josta sen tilasin oli vielä hävinnyt AliExpressistä niin joo.. Uusi emolevy olisi maksanut saman verran kuin koko luuri maksoi.
Meni vähän maku Xiaomin luureista, kun se lahosi ihan itsestään noin lyhyen ajan jälkeen. Varmaan tietty harvinainen yksittäistapaus että joku komponentti sanoo sopimuksensa irti tuolla tavalla, mutta pistihän se sylettämään. Eka ja vika kerta kun tilasin jotain muutamaa kymppiä kalliimpaa Kiinasta.
Muutenhan se oli loistava puhelin, just täydellisen kokoinen että sai vielä yhdellä kädellä operoitua, laadukkaan tuntuinen ja ainakin siihen aikaan varsin ohut.
Softan puolesta se oli myös hyvä, tosin käytinkin siinä xiaomi.eu:n MIUI ROMia. Ainakaan siinä MIUI-versiossa ei ollut mitään ongelmia notifikaatioiden myöhästelyn tai muun sellaisen kanssa, vaan kaikki toimi kuten olettaa voi.
Eikö Mi 11 Lite 5G ole kuitenkin puoli senttiä leveämpi ja vajaa puolitoista senttiä pidempi kuin Mi 9 SE? ZenFone 8 on aika samoissa mitoissa Mi 9 SE:n kanssa mutta Mi 11 Lite 5G on puolestaan jossain OnePlus 9:n kokoluokassa. Omaan käteen tuossa on aika iso ero.
Maanantaikappaleita varmaan sattuu kaikille valmistajille mutta ainakin omat kokemukset ovat olleet positiivisia. Foxconnin tehtaillahan Xiaomin puhelimet valmistetaan, ettei kyseessä ole mikään UMIDIGIn, Elephonen tai Verneen kaltainen tusinabrändi. Xiaomi tosin käyttää suurista volyymeista johtuen aika usein useampaa toimittajaa tietyillä komponenteilla, mikä saattaa sitten näkyä lopputuloksessa. Mi 11 Lite 5G:ssäkin on ilmeisesti käytössä kahta eri näyttöpaneelia (TCL: Diamond, Tianma: Delta). Foorumi-keskustelujen perusteella Tianman paneelit on Euroopassa yleisempiä. Kumpikohan io-techille oli sattunut?
Xiaomi.eu oli varsinkin aiemmin näppärä custom ROM, kun Xiaomin laitteille ei ollut virallisia Global tai EU firmwareja. Ne pohjautuu muistaakseni China Developer firmwareen, josta on poistettu kaikki Kiina-tauhka ja mainokset.
Toistaiseksi ei taida olla tiedossa muuta tapaa kuin tarkastella pikseleiden asetteluja. Näyttöpaneelin valmistaja on varmaankin kaivettavissa esiin firmwaresta, kunhan joku keksii ensin miten. Löysin kiinalaisen artikkelin aiheesta, jossa myyntiin tulleiden erien epäillään olevan Tianman paneeleilla. Joku kiinalainen bloggaaja oli ostanut 10kpl Mi 11 Lite 5G luuria tarkastettavaksi ja kaikki olivat olleet Tianman "RGB Delta" -asettelulla. Artikkelin mukaan joillain arvostelijoilla on kuitenkin ollut TCL:n "Diamond" -asettelulla olevia näyttöjä.
Laitan tähän vielä tuon GizmoChinan kirjoitetun artikkelin:
Vaikka tuossa lytätään aika kovalla kädellä Tianman "RGB Delta" paneeli, niin suurin osa käyttäjistä tuskin huomaa mitään eroa . Tarkkasilmäisiä asia saattaa kuitenkin häiritä.
Kiitokset tutkimisesta! Tuo on ihan selkeästi TCL:n "Diamond" paneeli. Toivottavasti näitä tosiaan päätyy myös kuluttajille, ettei vain medialle ole valittu parempia näyttöjä testiin.
Useamman toimittajan käyttäminen on sinällään ihan normaali käytäntö alalla ja mm. Samsung ja Huawei tekevät ihan samaa.
Toivottavaa kuitenkin olisi, että komponenttien välillä ei olisi suurta eroa. Jos eroja on, niin valmistajan tulisi olla läpinäkyvä asian suhteen. Ennen Xiaomi ilmoittikin selkeästi, jos oli käytetty esimerkiksi erilaisia kamerasensoreita (linkki).
Näyttöpaneelin valmistaja saattaa muuten löytyä bugreport-tiedostosta.
4PDA-foorumilla olivat tuota kokeilleet mutta ainakin "displayName" rivin perässä oli vain tyhjää. Joillain malleilla tieto on löytynyt myös "sys.panel.display" tai "msm_drm.dsi_display0" litanian jälkeen. En tiedä, olivatko 4PDA:lla yrittäneet etsiä muilla termeillä.
Laitteessani sanoo seuraavaa:
Display identification data:
Display 19260527152667266 (HWC display 0): port=130 pnpId=QCM displayName=""
Eikä noilla muillakaan löydy oikein mitään mielenkiintoista tai ymmärrettävää.
katso liitettä 737166
Hain äsken verkkiksestä 249e hintaan, eli jos joku samalla paneelilla haluaa, niin sieltä kannattaa kokeilla. Ja puhelinhan on otsikon mukainen Xiaomi Mi 11 Lite 5G, ei uudempi NE.