Vertailimme keskenään kuuden kuluneena vuonna julkaistun ylemmän keskihintaluokan puhelimen kameroiden kuvanlaatua.
io-techin loppuvuoden artikkelivyöry ei ota loppuakseen ja tämän viikon toisena artikkelina julkaisemme odotetun ylemmän keskiluokan kamerapuhelinvertailun, johon olemme valinneet mukaan kuusi älypuhelinta noin 500 euron hintaluokasta. Kyseessä on jatkumo lokakuun lopulla julkaistulle high-end-puhelimien kameravertailulle. Vertailussa tutustutaan puhelimien takakameran kuvanlaatuun tyypillisimmissä kuvaustilanteissa.
Lue artikkeli: Vuoden 2019 ylemmän keskiluokan kamerapuhelimien kuvanlaatuvertailu
Tällaista kameravertailua on kaivattu. Kiitos erinomaisesta artikkelista!
Vaikka iPhone Xr menee ainakin listahinnalla vähän yli, niin vähintään iPhone 8 (max) olisi kiva nähdä verrokiksi kameravertailussa.
Tietty jos testikappaleita ei ole, niin sitten niitä ei ole.
Ei ole tosiaan testikappaleita saatavilla, eikä myöskään ole vuoden 2019 puhelin.
Kuinkahan isoa prosenttia ihmisistä kiinnostaa luurin julkaisuvuosi niin paljon? Tiedän, että monessa firmassa nuo vanhan Iphonet ovat työsuhdeluurien listalla tarjolla tuoreempien Androidien rinnalla, joten moni tekee tuosta syystä valinnan nimenomaan iPhone 8:n tai Xr:n ja uusien Androidien välillä.
Mutta ymmärrän kyllä hyvin, että kaikkia vanhoja luureja ei voi laatikoissa säilöä. Varsinkaan niitä, joiden testikappaleita ei saatu ilmaiseksi maahantuojalta.
@Juha Kokkonen Mites alemman hintaluokan puhelimet, tehdäänkö niistä mitään kameravertailuja?
Ei ole ainakaan nyt suunnitelmissa. Yllättävän työläitä nämä tässä kaiken muun seassa:darra:
Jollain tavoin se vertailuryhmä pitää asetella, kun puhelimia löytyy niin loputon määrä – ei tässä taida olla oikeaa tai väärää tapaa tehdä. Sitä en luonnollisestikaan kiellä, etteikö tuota iPhone kasia edelleen myytäisi paljon.
Okei, no eihän sille sitten mitään voi. Jotenkin vaan on jo tylsää kun melkein joka paikassa on aina vaan high end laitteiden kameravertailuja 😆
Juu, olisihan se toki ihan mielenkiintoista selvittää myös edullisempien puhelimien paremmuus, mutta yleensä mennään kalliimmat puhelimet edellä siksi, koska ne sisältävät sitä uusinta tekniikkaa.
Onhan se ymmärrettävää että tekniikka edellä mennään.
Mielenkiintoista olis joo että enemmän olisi noita vertailuja alemman hintaluokan puhelimista. Jos sitten tulevaisuudessa mahdollista niin hyvä homma olisi :tup:
Harmi ettei näistä yksikään taida olla IP luokiteltu 🙁
Muuten olisi todella mielenkiintoinen hinta/ominaisuus luokka
Nokia 9 Pureview on iP67 luokitettu
Lisäksi OnePlus 7T on suojattu, vaikkei olekaan virallista luokitusta.
Joo niinhän se taitaa olla kuten edellisetkin. En itse ainakaan anna tuolle hirveästi arvoa kun ei ole virallinen.
Menee vähän offtopiciksi, mutta ainakin purkukuvien mukaan nuo suojaukset on tehty asiallisesti kaikkiin tarvittaviin paikkoihin ja ainakin edellisiä malleja on myös testailtu YouTubessa vedenkestäviksi käytännön tasolla. Toki takuu ei siltikään kata vesivaurioita, mutta toisaalta eipä kata myöskään Applen takuu, vaikka IP-luokitus luvataankin.
Joo oon mä katsonut nuo purkuvideot/kuvat ja tiedän että takuu ei välttämättä takaa vaurioita, mutta siinä on tavallaan jokin turva(mielessä varmaan) jos on se virallinen luokitus.
Toki jos mulla olis ip luokitettu puhelin niin en sitä siltikään todennäköisesti kastelisi 😆
Sepä se on ongelma, olen vähän etsinyt imx586 lennoista ip67 speksattua luuria jo hyvän aikaa. OnePlus 7 Pro taitaa olla ainoita toistaiseksi.
Kiitoksia mielenkiintoisesta artikkelista, saa hyvän käsityksen kameroiden eroista. Mietinkin lukiessani, että et kyllä tässäkään itseäsi säästellyt. Pidän tavastasi pyrkiä analysoimaan asioita, toivottavasti sait noista aiemmista artikkelistasi apua "työtaakkaasi".
Koska painotan myös videota, minun valinta noista olisi One Plus 7T
Testissä OnePlus 7T – io-tech.fi
-harmillista, että siinä on tuo 4K:n keston aikaraja sekä ei ole muistikorttipaikaa.
Noi Xiamin nimeämiset aiheuttivat kyllä minulle harmaita hiuksia.
Testissä Xiaomi Mi 9 – io-tech.fi
(Testissä Xiaomi Mi 9T ja Mi 9T Pro – io-tech.fi , ei tässä testissä)
Nuo kamerat alkavat olla jo niin hyviä, että voisit? joskus (aikaresurssien salliessa) ottaa joitain vertailukuvia ihan kunnon järkkärillä, varsinkin noista vakiokuvauspaikoistasi ja hämärässä. Vai onko sinulla jo niitä jonkun artikkeilin yhteydessä?
Tuossa aiemmassa high-end-mallien kameravertailussa oli Panasonicin GX800 pikkujärkkäri verrokkina osassa kuvaustilanteista.
Asiallinen vertailu. Perustallaajalle (esim minulle) erot ovat niin pieniä, että valintaperusteena on oikeastaan vain mieltymys merkkiin.
Minua kiinnostaa ainakin. En tietysti voi vastata kuin omasta puolestani, mutta en ihan äkkiä ostaisi yli vuoden vanhaa puhelinmallia. (enkä vajaata omenaa muutenkaan, mutta se nyt on oma mieltymykseni)
Ja varmaan syynä myös se, että kameravertailua tehdään kohderyhmälle, joka haluaa panostaa kameraan ja hyvä kamera on harvemmin tarjolla alle 200 luureissa. Nippelitietona se olisi kiva tietää.
No minä en anna kyllä virallisellekaan luokitukselle mitään arvoa. Kestävät minkä kestävät.
Joo onhan ne parhaat kamerat aina kalliimmissa, mutta halvempien puhelimien kamerat ovat myös parantuneet.
Melkein voisi sanoa että halvemmissa puhelimissa ovat kamerat parantuneet enemmän kuin kalleimmissa. Niissä se alkaa olemaan vaan pientä hienosäätöä.
Minä annan IP speksille paljon painoa kun tulee kesät talvet liikuttua luonnossa paljon ja retkeiltyä. Läheskään aina kamat ei pysy kuivina ja puhelinta tulee käytettyä kalastamassa tmv. Aika monta puhelinta olisi särkynyt omassa historiassa jos ne ei olisi olleet ip67/ip68.
On vakuutus tai takuukaan ei mieltä lämmitä jos olet reissussa ja puhelin rikkoutuu.
Hieno artikkeli!
Laitteita tulee punnita kokonaisuutena ja näin usean kamerasensorin paketeista itse kuvanlaadunkin voi pilkkoa osiin kuten oikein teit yhteenvedossasi. Xiaomi Mi 9T Pro ansaitsee kehuja kokonaisuutena vain 400 € puhelimena näinkin hyvällä kameralla, vaikkei ollutkaan vertailun paras.
Itse luettelisin parhausjärjestykseen parhaasta alkaen puhelimet näin, jos ei ole tarkempia vaatimuksia ja mietitään pelkästään kamerakokonaisuutta:
1. Honor 20 Pro
2. Zenfone 6
3. Mi 9T Pro
4. Galaxy A80
5. OnePlus 7T
6. Pureview 9
Mi 9T Pro on mielestäni parempi kuin Galaxy A80 hämäräkuvauksessa säilyvän terävyyden takia. Toiseksi kummankin joskin luonnottamasta jälkikäsittelystä Galaxy A80:n konemaisuus ei iske omaan silmään niin hyvin kuin Mi 9T Pro:n utuisuus. Kummatkin jäävät toki johtokaksikosta tällä saralla jälkeen.
Pureview 9 pärjäsi oikein hyvin lähikuvassa lehdistä kaapaten näyttävän syvyyden ja terävyyden, lehtien ja kiven pinta näyttäen autenttiselta, mutta kuvat kaikkiaan ovat liian tummia. OnePlus 7T on kamerasaralla silti yllättävämpi pettymys pehmeytensä vuoksi, vaikka puhelimena se muuten loistaa monella tavalla. Sen hämäräkuvaus on valovoimaisempi mitä Pureview 9:llä, mikä tarkoittaa automaattista voittoa.
Koko kisan voittaja on kuitenkin helpoin valita, sillä Honor 20 Pro on valovoimainen kaikissa tilanteissa ja sen 3x häviötön lähennys on toimiva ja hyödyllinen ominaisuus. Jälkikäsittely on parempaa Zenfone 6:ssa, eli jos ei zuumaile se on ainakin päiväkuvauksessa samalla oksalla, mutta hämärässä sitten Honor 20 Pro on valovoimaisempi.
Vielä päälle luettelen luurit kokonaisuutena omaan parhausjärjestykseeni ominaisuuksien perusteella. Tähän yhteenvetoon vaikuttaa kaikki niin näytön laadusta, akkukestosta, sekä tietysti kamerasta, aina päivityksiin, vielä ohjelmiston moninaisuuden kautta sulavaan toimintaan asti liiemmin hintaa tuijottamatta (suluissa satunnaisia mainintoja):
1. Xiaomi Mi 9T Pro (ei lovea, kuulokeliitin, OLED)
2. Zenfone 6 (ei lovea, pisin akkukesto, stereokajarit)
3. OnePlus 7T (pitkät päivitykset, 90 Hz OLED, stereokajarit)
4. Honor 20 Pro (kamera, suht tyylikäs)
5. Pureview 9 (Android One, vedenpitävä)
6. Galaxy A80 (ei lovea, Samsung OLED)
Tämä on kyllä jännä. Melkein kaikissa oli IMX586 ja eiköhän muutkin relevantit osat ole aika samoja.
Sitten testattavaksi jäi pääasiassa puhelimen kuvankäsittelyalgoritmit.
Olen yllättänyt, että eroja tuli.
näistä olisi kiva nähdä raakakuvia, vaikka opencameran kautta jos ei muuten saa tallennettua
No, siis (automatiikka päällä digitaali-) kamerat on hyvin pitkälti kuvankäsittelyä. Pelkästään oikean valkotasapainon saanti (edes noin hyvin kuin mitä testipuhelimet saavat) on oikeasti aika vaikea ongelma. Kameran pitää päätellä mikä kuvassa on harmaata, jos mikään.
Sitten seuraavaksi se valotus, jossa pitää tunnistaa mikä on noin keskiharmaata. (Oikein valotetun kuvan keskimääräinen valon määrä vaihtelee noin kertoimella 10 esim. taustan vaihtuessa havumetsästä lumipeitteeseen.)
(Ja, sitten jos joku vielä erehtyy tilaamaan vedoksia kuvista, niin niitä tekevän labran ”kivikautinen” algoritmi menee ja ”korjaa” tämän kuvan pilalle käyttäen kuvan värien keskiarvoa: vaaleanvihreitä puita ja (sinertävän tai kellertävän) harmaata lunta. Noissa oletetaan ilmeisesti edelleen käytettävä niitä vuosituhannen vaihteen digikameroita, jotka eivät vielä osanneet näitä kahta edes välttävästi.)
Millä tavoin kuvattuna, ja miksi?
Käyttäen kameran valotusautomatiikkaa, vai ihan kokonaan käsin optimoiden lennosta kaikki irti ns. ”histogrammi oikealle” -menetelmällä?
ettr paljastaisi ainakin parhaiten optiikan virheet, kennon puutteet näkyy sitten nopeiten alivalotusta nostellessa
Näissä nykypäivän puhelimissa sitä kuvaa prosessoidaan tietääkseni aika paljon jo sen raakakuvankin muodostamisessa. Raakakuva ei siis ole sananmukaisesti mitään suoraan sensorilta tulevaa kuvadataa.
Todella mielenkiintoinen testi ja varmaan töitä vaati, tulos kuitenkin erinomainen. Noin 500 euron hintaluokassa saa kyllä mainioita laitteita. Päiväkuvissa asus 6 vaikutti hyvältä, mutta iltakuvissa sitten vakaimen puuttuminen näkyi, sääli, kuten testissä todettiin. Edellisen 5-mallin kokemukset olivat niin hyviä, että 6-mallia kovin odotin. Vakaimen puuttuminen ja kippaavan kameran vedenkestoa epäilin siinä määrin, että päädyin vakaimelliseen ja IP67-luokitettuun kamerapuhelimeen, vaikka siinä oli vain Sonyn IMX363-kenno. Mutta ei ole tarvinnut katua. Iltakävelyllä otetut kuvat aika tarkkoja ja näkyy paljon enemmän kuin paljaalla silmällä, valotusajan ollessa 1/10, mutta vakain auttaa paljon:
https://aijaa.com/5m4Wb7
https://aijaa.com/XWjVHs
Katselin kuvat läpi amatöörin silmin ja omaa silmää miellyttää eniten Honor 20 Pro. Se ei ole yksiselitteisesti paras jokaisella osa-alueella, kuten io-tech huomautti artikkelissa, mutta kokonaisuutena tasapainoisin. Minunkin mielestä ZenFone 6 on paras päivänvalossa mutta puhelin kompastelee jonkin verran hämäräkuvauksissa. OIS olisi varmaankin pelastanut monessa tilanteessa. OnePlus 7T olisi myös saattanut olla ykkönen mutta en pidä alkuunkaan ensimmäisen vertailun kuvasta OP7T:llä. Kaiken kaikkiaan Honor 20 Pro, ZenFone 6 ja OnePlus 7T muodostaa aika tasaisen kolmikon.
Tähän vertailuun olisi ollut mielenkiintoista saada mukaan yksi high end -vertailun kärkipään puhelin, niin olisi nähnyt konkreettisesti eron hintaluokkien välillä. Jatkossa kannattaa myös ottaa vesileima pois Xiaomin kuvista ;).
Sellainen huomautus, että Mi 9T Pro ei ollut ollenkaan mukana vertailussa vaan Mi 9. io-tech oli arvioinut Mi 9:n paremmaksi kuin Mi 9T Pro:n.
Noita kuvia on otettu samoissa tilanteissa kuin tuossa high-end-vertailussa, joten kuvat ovat siltä osin suoraan vertailukelpoisia.
Puoliso hankki Black friday -tarjouksesta Honor 20:n hintaan 299e. Siinä ei ole ihan yhtä hyvä kamera kuin Pro-mallissa, mutta taisi kuitenkin olla hintaluokka huomioiden hyvä luuri myös kuvaamiseen.
Tästähän voisi laittaa maininnan artikkeliinkin, niin innokkaimmat tietäisivät vertailla kuvia omin päin :geek:.
Ei oikeastaan käynyt edes asia mielessä enää nyt myöhemmin, mutta siellä ei tosiaan kaikki tilanteet ja kuvat otettu samaan aikaan, joten menee ehkä hieman sekavaksi selittää artikkelissa mitä kuvasarjaa mikäkin vastaa. Koitan keksiä jonkun järkevän tavan mainita artikkelissa.
Tämä on totta, mutta JPEG-pakkauksessa voi olla todella suuria eroja, jolloin kameravertailu ei välttämättä ole tasapuolinen. Esim. Nokia 9:n JPEG-pakkaus on aivan luokaton, mikä pilaa varsinkin hämärässä otetut kuvat täysin.
Tuon kamera-termin voi toki tulkita monella tavalla, mutta itse näen asian ainakin niin, että älypuhelinkamera muodostuu kokonaisuudesta, johon kuuluu sensori, objektiivi ja kuvadatan prosessointi sekä pakkaus. Kuten artikkelissakin sanotaan, tässä on nyt testattu puhelimien kameraa tavalla, jolla suurin osa käyttäjistä niitä käyttää. Toki myös raakakuvausta voisi yhtälailla vertailla, mutta se olisi sitten oma pienemmälle niche-kohderyhmälle tehty vertailuasettelunsa.
Kiitos testistä.
Videokuvausta olisi hyvä myös edes pikaisesti testata ja kommentoida.
Itsellä oli hyvin lähellä että olisin ostanut Huawein P20 Pro tarjouksesta jokin viikko sitten, mutta sitten katsoin netistä kommentteja kuinka kyseisen kapulan puuttuva OIS tarjoilee niin pätkivää ja hyppivää videota että ei ole vuosikausiin nähty edes paljon halvemmissa puhelimissa.
Se on kuitenkin niin oma osa-alueensa, ettei sitä lähdetty vetämään mukaan tähän yhteyteen. Jokainen laite on kuitenkin jo testattu erikseen ja siinä yhteydessä on analysoitu videokuvauksen laatua.
Pieni pyyntö tämän kaltaisiin artikkeleihin liittyen: saisiko tuohon artikkelin alkuun selkeän listan tuotteista joita tässä käydään läpi. Muuten erittäin hyvä artikkeli!
Nyt on lisätty alkuun lista, jossa myös linkit puhelimien testiartikkeleihin :tup:
Lisäksi @FlyingAntero pyynnön mukaiset viittaukset suoraan verrattavissa oleviin aieman testin kuviin löytyvät nyt artikkelista.
ero on itse asiassa 1,65-kertainen: (1,8/1,4)^2
Muodostin näiden kahden artikkelin kuvista sokkokyselyn. Valitsin mukaan 4 kuvaustilannetta, joissa on mukana kaikki mukana olleet puhelimet. Xiaomi Mi 9 tosin piti jättää kyselystä pois vesileiman vuoksi. Kuvat on toki julkaistu jo itse artikkelista, joten täydellisestä sokkokyselystä ei ole kyse. Julkaisen tulokset myöhemmin, jos se vain io-techille sopii ja vastauksia kertyy riittävästi.
Linkki kyselyyn ja kuviin:
päiväkuvaus 2 menee sekasin nuo numerot
Täällä on myös tyyppi, joka kaipaa vanhempiakin puhelimia verrokiksi. iPhone 8, 8plus, sampat jne.
Softalla on kyllä suuri osuus kuvanlaatuun. Googlen kamerasofta tekee paljon parempaa jälkeä hämärässä/pimeässä kuin xiaomin oma. Ovatkohan valmistajat laiskoja, vai mistä tuo ero johtuu?
Kameran ohjelmiston kehitys (ja optimointi) maksaa rahaa, ja kuten yleensä muissakin laitteissa, saman määrän suorituskyvyä lisääminen on sitä kalliimpaa mitä enemmän siitä suorituskykyä on jo kaavittu irti siitä (olosuhteiden pakosta joka tapauksessa) aivan liian heikosta raudata.
Toki se maksaa, mutta hyvä softa toiminee suht helposti useammassa puhelimessa.
No tulihan se artikkeli sieltä vihdoin.
Olisihan niitä tosiaan mukava ottaa verrokiksi, mutta raaka fakta on, että samalla työmäärä kasvaa suoraan siinä suhteessa montako puhelinta on mukana vertailussa ja parina viime syksynä ongelmana oli ettei vertailua ehditty yleensäkään tekemään. Eli kompromisseja on aina valitettavasti tehtävä. Noita vanhempiin malleihin vertailuja on sitten välillä mukana yksittäisten puhelimien artikkeleissa tai erillisissä pienemmissä vertailuissa.
Xiaomin Mi Note 10 jäänyt toimitukselta havaitsematta, vai onko edes ollut tietoa koko luurista artikkelin tekoa aloittaessa?
Kysely on nyt ollut auki muutaman päivän, niin julkaisen tulokset. Kuvaustilannekohtaisten graafien puhelimet ovat samassa järjestyksessä kuin kyselyssä esitetyt kuvat, niin halukkaat voivat käydä katsomassa, mitä puhelinta tulikaan äänestettyä.
katso liitettä 319438
Kaikki äänet yhteenlaskettuna iPhone 11 Pro vei voiton ennen Huawein puhelimia, vaikka 11 Pro ei tullut valituksi parhaimmaksi yhdessäkään kuvaustilanteessa (päiväkuva 2:ssa oli tosin lähellä). Kärki oli loppujen lopuksi aika tasainen mutta häntäpää erottui selkeästi muista. Sony Xperia 1 sijoittui omasta mielestä yllättävän korkealle ja vastaavasti OnePlus 7 Pro odotuksiin nähden heikosti. Lumix GX800 jäi kyselyn jumboksi eikä saanut yhtäkään ääntä hämäräkuvissa.
katso liitettä 319439
Päiväkuvaus 1 osoittautui sokkovertailussa todella tasaiseksi eikä selkeää voittajaa ole havaittavissa muista tilanteista poiketen. Honor 20 Pro oli lopulta ykkönen ennen ZenFone 6, OnePlus 7T ja Xperia 1 malleja. Honor 20 Pron ykkössijaan nähden Huawei P30 Pro jäi hieman hämmentävästi viimeiseksi.
katso liitettä 319441
Päiväkuvaus 2:ssa on kaksi selkeää menestyjää. Asus Zenfone 6 selviytyi voittajaksi pienellä marginaalilla ennen iPhone 11 Prota. Kolmanneksi sijoittui Sony Xperia 1 muiden jäädessä todella kauaksi. OnePlus 7T ei saanut tässä tilanteessa yhtään ääntä.
katso liitettä 319447
Hämäräkuvaus 1:ssä Honor 20 Pro nappasi jo toisen piikkisijan melko selvällä erolla muihin. Kakkossija menee Samsung Galaxy Note10+:lle pienellä erolla ennen iPhone 11 Pro, Huawei P30 Pro ja OnePlus 7T puhelimia. Päiväkuvissa hyvin menestynyt Zenfone 6 ei saanut Lumix GX800:n tavoin yhtään ääntä.
katso liitettä 319448
Hämäräkuvaus 2:ssa on kyselyn selkein voittaja, kun P30 Pro keräsi kolmasosan kaikista äänistä. Jaetulle kakkossijalla ylsivät OnePlus 7T ja Galaxy Note10+ ennen seuraavaksi yltäneitä Honor 20 Prota ja Xperia 1:tä.
Kaiken kaikkiaan sokkovertailun tulokset vastaavat aika hyvin io-techin testiartikkelien havaintoja, joskin sekaan mahtuu myös muutamia yllätyksiä. Täytyy kuitenkin muistaa, että tällainen sokkovertailu asettaa kuvat erilaiseen asemaan verrattuna syväluotaavaan pikselitason tarkasteluun. Mielenkiintoisena seikkana veikkausäänestyksessä kärkisijat menivät High End -artikkelin puhelimille eikä kakkoseksi yltänyt ja kaksi kuvaustilannetta voittanut Honor 20 Pro saanut yhtään ääntä.
Puhelin julkaistiin vasta marraskuussa Eurooppaan ja ainakin osa testiartikkelin kuvista on otettu ennen marraskuuta. Puhelin ei varmaan ehtinyt mukaan tämän vuoden vertailuun.
Artikkelin kuvat on otettu syys-lokakuun taitteessa, joten Mi Note 10 ei ollut vielä tuolloin julkaistu/saatavissa.
Iso peukku vaivannäöstä!:tup:
Kuten monissa aiemmissakin sokkotesteissä on nähty, kärkipäähän sijoittuvat kamerat saattavat olla joskus varsin kaukanakin luonnollisesta tai teknisesti hyvästä jäljestä, vaikka peruskäyttäjän silmään ja mahdollisesti vain kokonaisuutena katsottuna kuva näyttäisikin "hyvältä".