Testasimme 8-ytimisten Ryzen 7 -sarjan 1700X- ja 1800X-mallien ylikellotuspotentiaalin, kun prosessoreita jäähdytettiin Noctuan NH-D15-coolerilla.

Testit suoritettiin kokoonpano asennettuna NZXT:n S340-kotelon sisuksiin ja kylkipaneeli oli testien ajan kiinni. Alustana testeissä oli käytössä Asuksen X370-piirisarjaan perustuva ROG Crosshair VI Hero -emolevy ja 16 gigatavua Corsairin DDR4-muistia.
Haimme molemmilla prosessoreilla erikseen korkeimman kellotaajuuden ilmajäähdytyksellä HandBrake-ohjelmalla noin 10 minuutin 4k-videon H.264-enkoodauksella sekä liukulukulaskentaa nopeuttavia Advanced Vector Extensions 2- eli AVX2-käskyjä käyttävällä Prime95-testillä. Lisäksi mukana on testit ja suorituskykymittaukset eri DDR4-muistinopeuksilla.
Lue artikkeli: Ylikellotustesti ilmalla: Ryzen 7 1800X & 1700X
Koska puhuin pelikäytöstä. Ei ole siellä näillä "prosumer"-prossuilla edelleenkään hirveästi käyttöä muutamaa satunnaista poikkeusta lukuun ottamatta ja tuskin ne alemman sarjat Ryzenit sen enempää siellä puolella loistavat. Myönnettäköön etten ole vielä hirveästi ehtinyt/jaksanut niihin edes tutustua.
Tykkejä nämä ovat hintaan nähden :kippis:
Sitten vie ku saisivat hiottua sitä ja saatais tuohon kellittelyyn vähä lisää puhtia niin AVOT
Kiitos tästä selvennyksestä. Olin virheellisesti siinä uskossa, että Ryzen Masterilla saisi yksittäisiä coreja kellotettuja kuten AOD:llä.
No, joka tapauksessa Ryzen 5 on se mitä pitää verrata ensisijaisesti Kaby Lakeen, kulki miten kulki :comp:
@Sampsa tuliko kokeiltua tuota toisen CCX:n nukuttamista? Jos tuli, oliko silloinkin seinä vastassa heti 4,0ghz kohdalla? Tulispa oma ryyseni jo niin pääsee räpeltämään. :comp:
Lämmöntuotto tai tehonkulutus ei ole juurikaan menohaluja (tai haluttomuutta) rajoittava tekijä Zeppelinin kohdalla.
Kulkua rajoittaa lähinnä itse valmistusprosessi, tiheyttä kellotaajuuden sijaan painottavat ratkaisut, sekä tuttuun tapaan L2 välimuistit.
En huomannut että oliko joku jo asiasta huomauttanut, mutta GamersNexus Youtubessa huomasi että Ryzeneissä, ainakin heidän käytössä olleen emolevyn BIOS:lla, oli SMT ongelma, joka peleissä aiheutti suuren tehon pudotuksen.
SMT disabloituna, fps peleissä nousi huomattavia määriä, joskus jopa yli 20fps enemmän minimi FPS.
Joo oli tuosta mainintaa usemmassa paikassa ja kyl täälläkin se pitäis olla tiedossa. Kiitos jokatapauksessa hyödyllisen tiedon jakamisesta.
Harmillista tosiaan. C6H on turhan overkill ylikellotusominaisuuksien puolesta näille prossuille (ellei muistien kellottamisessa ilmene jotain vikaa), joten jos multi-GPU-kokoonpano tai muut pikkuominaisuudet kiinnostaa, ne ovat melkein tärkeimmät syyt ostaa X370-piirisarjan lauta.
Ikävästi jää sellainen maku suuhun näistä tuloksista, että parhaat palikat löytynevät R5-segmentistä ja B350-emolevyistä. Hyvä artikkeli muuten ja tuo Stiltin ehdottama Linpack-sovellus olisi vielä mukava lisä.
Eiköhän yhteenvetona Ryzenistä voitaisi sopia seuraavasti:
Broadwell-e tasoinen IPC.
Core 2 Tasoiset kellotaajuudet ylikellottaessa, mutta suhteellisen modernit (3.0-4.0GHz) vakiotaajuudet.
Hyvä alusta (x370,b350 jne) tuleivaisuuden prosessi/prosessoripäivityksiä varten (jotka toivottavasti tuo sen pienen 300-400MHz lisän kellotaajuuksiin).
Moar cores.
IPC on keskimäärin puolessa välissä Ivy Bridgeä ja Haswelliä.
Olettaen että keskiarvosta ei nimenomaisesti poisteta 256-bittisiä tai FMA kuormia.
@Sampsa kiitos jälleen kerran.
Vielä odotellaan STM/HT ja CCX disablointeja ja niiden vaikutusta, varsinkin peleihin.
Rankka on ollut rupeama, mutta jos joku, niin Io-Tech toimittaa, eiks jeh?
Hitto että on taas kivaa lukea kunnon artikkeleita.
Mites jos poistaa? Ihan vertailun vuoksi.
Ok. Tuon kuvaajan näinkin jo anandin puolella, josta bongasin tuon infon myös koskien manual oc & XFR -hässäkkää. 🙂
Hieno artikkeli ja kuten todettu mihin iskee on sinne, intel big bucks reikään vai miten se kiritetään =) Sitten niitä r5 ja r3 juttuja ottamatta kantaa miten menee jos menee. Mutta hienoa että meillä on valinnan vapautta! Ollutkin tämä Neuvostoliitto näissä prossuissa 10v.. Markkina perk. taloutta jo!
3770k pelikoneen päivittämistä ei tarvii vielä miettiä. Ehkä sitten kun saadaan Ryzen 2 ulos.
@The Stilt
Kuinka paljon suurinpiirtein on Ryzenin TDP tuon kuvaajan Critical 1 ja Critical 2 kohdissa? Alivoltittaminen ei ilmeisesti ole sen ihmeellisempää kuin vanhemmilla vehkeillä?
Mulla on tuossa Ryzenin tänään ajetut SMT on/off tulokset vielä paperilla, pitäisikös vääntää äkkiä taulukoksi :comp:
Pitää vääntää :smoke:
Rauhoitu, toiselle tulee vielä paineita! 😀
@The Stilt
850 points in Cinebench 15 at 30W is quite telling…
Tuosta graafista jos paksulla tussilla extrapoloi, niin 32 ydintä @ 140W = 4000 pojoa per socketti cinebenchiä? Tuo ei taida olla paskasti verrattuna noihin top-end xeoneihin? Millä muistikelloilla tuo testi on vedetty?
C2:sta en ole mitannut, mutta prosessorin worst-case kokonaiskulutus on C1 kohdassa ~56.6W ja 3.9GHz kohdalla ~124.4W :think:
2400MHz.
Hyvä artikkeli. Alussa pieni pala historiaa menneisyydestä oli mukava mauste ja siitä tulikin mieleen että missäköhän mahtaa olla vanha Slot A kiveni (jonka ostin @Sampsa sinulta kun olit Assyilla meidän ständillä kellottamassa, olikohan vuonna 2000 muistaakseni), sen pitäisi olla edelleen jossain tallessa.
Kuten artikkelissa todettu, jos Ryzen 1700 kellottuu samoihin lukemiin kuin 1700X, niin silloin kyllä täytyy varmaan mennä kaupasta hakemaan.
Onkohan Mies kerinnyt edes nukkua viime vuorokausina, tai puhumattakaan juoda pullon olutta? Eiköhän huomenna ennätä tai maanantaina jatkaa säätämistä.
Sampsa ota koppa olutta ja katso vaikka Winnipegin peli sekä nuku välillä, olet sen vähintään ansainnu!
256-bit & FMA kuormat (Bullet, NBody, Embree, Linpack, X265) poistettuna Ryzenin IPC on 3.14% korkeampi kuin Haswellillä.
Taipunee aika julmaksi Workstationläppärin 8c16t mobiiliprossuksi 45W TDP:llä, Intelillä on tarjota vain 4c8t kivi 3,1- 4,1GHz kelloilla tuossa luokassa :think:
Normi 1700 kellot jos menee kaikilla ytimillä edes sinne turbokellojen 2- ytimellä tuntumaan, riittää minulle.
:kippis:
Merkittävin prosessorijulkaisu 10 vuoteen, niin pitää vähän "sisältömarkkinoida" :comp:
Hmm, saattaapa muistia mieleen. Madonionin miehiä? :kahvi:
Jep. Siellä tuli siihen aikaan vaikutettua.
Ei sulla sattumalta 99-persentiili-tuloksia ole noista SMT-off luvuista?
Battlefield 1:
99. persentiili
Watch Dogs 2:
99. persentiili
:kippis:
Unirytmi sekaisin koska San Francisco ja aamuun asti testaamiset.
Oikein.
Juurikin näin :comp:
Tästä (hymiöstä) otan vaikka bannit, mutta @Sampsa toimittaa!!
:sysop:
Kiitos!
Hienoa. Juuri se testi mitä pyysin toisessa threadissa 🙂 Kiitän.
Onko tuo 1700 ihan joku normaali kaupanhylly version, niin sais suljettua pois sen että testaajille lähetettyjä versioita ei oltais vartavasten valkatu.
Mutta siis tällähaava näyttäis että yhdistämällä CPU ja muisti kellotuksen tuollainen käytännön toteutunut hyöty vois olla sen 10% joka ei ole mahtava mutta kumminkin sen verran että se hyöty kannatta käyttää.
Kellotustulokset ovat kyllä tylyä luettavaa ja tekee arveluttavaksi koko Ryzenin kellotusystävällisen markkinoinnin.
Minulla oli jo ostohousut jalassa 1700X:n tilaamiseksi, mutta nyt tekee mieli odottaa 1700:n testejä ja kellotustuloksia.
Kiitos Sampsalle jälleen kerran hyvästä työstä.
Kiitoksia mielenkiintoisesta artikkelista. 🙂
45watilla 8/16t kulku voi olla verkkaista, intelin 4GHz max 45w mobiiliprossuissa on myös hd tai iris tason näytönohjain 😉
Kummankaan valmistajan 8/16t suorittimia ei todellakaan kannata tosiaan verrata 4GHz+ hyvin kellottuviin 4 ytimen pelileluihin, toimittajan mielestä 1700x/1800x kiviä pitää verrata 6900k suorittimiin joten tehdään niin.
Luotettavien testitulosten perusteella näyttää siltä että 1800x ryzen prossun suorituskyky vastaa muutamassa (mm. blender, handbrake, cinebench) hyvin tai täydellisesti säikeistyvässä ohjelmassa em. 1200euron 8/16t inteliä. Valitettavasti 99,9% hyötyohjelmista ei kykene yksinään hyödyntämään koko suorittimen kapasiteettia täydellisesti. Ongelmiakin on havaittu, kulutuksesta ja lämmöistä päätellen ryzen ei toimi oikein prime95 avx2 vakaustestissä, toimiiko suoritin oikein @The Stilt :n tuunaamassa avx2 käskyjä hyödyntävässä blender testissä?
Mielestäni Ryzen huippumallien teho (ja muut ominaisuudet, hinta, pci-e väylät jne.) on lähempänä 470€ 6-core 6800k tai 620€ 6850k kiviä. Pelikäyttöön kannattaa edelleenkin hankkia huomattavasti halvempi 4/4 tai 4/8t suoritin. Virtuaalikoneiden pyörittäjille 8 ydintä on vähän.
Amd:ltä siis tullut maailman 8. ihmettä, ryzen on on toki yllättävä tehokas ja toivon mukaan suorituskyky nousee (heikoilla alueilla) tulevissa revisioissa. Huono kellottuvuus ei tullut kenellekään yllätyksenä, kulutus nousee taivaisiin kun tietty raja ylittyy. Näin käy myös 6900k:lla, tehon tarve nousee muistaakseni vain 30-40w (eli 140w tdp:n tasolle) 4.2-4.3GHz kellotettuna, 4.5GHz taajuudella kivi repii seinästä prime95 worst case testissä yli 200w.
Kiitos aiemmasta ryzen revikasta ja kellotustestistä. Peruin oman 1800x tilauksen 😉
@Sampsa
Oliko artikkelin lopussa olevissa kellotusvertailuissa muisteilla käytössä 3200Mhz vai 2666 Mhz?
Arma 3:n kohdalla fps näyttäis siltä, että käytössä on ollut 2666Mhz, kun vertaa ylenpään taulukkoon muistitesteistä.
Onneksi kellotusta ei ole millään lailla estetty. AMD:n uusi tekniikka vain tulee (valmistustekniset) rajat vastaan noin 4GHz lähettyvillä? Ryzen 5 kellotettuna ja sopivaan hintaan on luultavasti sekin ihan hyvä ja 6 ydintä olisi oikein haluttava uudistus prosessoreissa.
1700, 1700X ja 1800X prossuista vaan kannattaa valita hitain 1700 jota sitten kellottaa nopeammaksi. Aivan kuten Sampsakin kirjoitti (1700 vielä testaamatta / kellottamatta).
Hyvää artikkelia taas. Näistä taas nähdään, että mikä on ero murolla ilman iolaisia.
Oliko nyt niin, että automaattisesti alempia voltteja ja muita virransäästöominaisuuksia ei saa päälle jos kellottaa, toisin kuin intelin prossuilla? Eikö tästä tuli aikai merkittävä kustannuserä jos kone on päällä 24/7?
Vuonna 2013 päivitin I7 920 -> Haswell, niin sähkönkulutus laski ihan perkeleesti kun sähkölaskua katsoi. Oletan että ero johtui virransäästöominaisuuksista, jotka muistaakseni olin tyhmyyksissäni kytkenyt pois I7 920:sta.
pelien osalta vois veikata myös moottorin tökkivän ryzenin kanssa
Suorituskyky ylikellotettuna? Tuossa on DDR4-2667 käytössä. Ajoin käytännössä ensin prosessoriylikellotukset ja suorituskykytestit, sitten lopuksi päätin vielä ottaa mukaan muistitestit :comp:
XFR nyt ainakin lakkaa toimimasta ylikellottaessa, täytyy vielä tsekata miten lepotilassa käyttäytyy 24/7-kellotuksilla. Mielestäni kyllä jännite laskee 0,85 voltin tuntumaan.
Tuo 1700 tulee suoraan @Jimm’s (Kiitos!) joten on ihan kaupasta ostettavaa kamaa, eikä AMD:n medialle valikoimaa erää :kahvi:
Jos se 1700 tosiaan kulkee 4 GHz useimmilla kappaleilla, sehän tarkoittaa käytännössä, että 1200€ 6900K:ta vastaan kilpailee 390€ hintainen prossu. Siitä voi tietysti miettiä itse kukin, että olisiko 1200€ hyvä sijoitus pelikoneen prossuksi ja kuinka onnistunut tämä julkaisu on kaiken kaikkiaan ollut, kun pelaaminen tuntuu olevan suurin käyttökohde tällä foorumilla.
1800X on jo todistetusti pudonnut 1700X:n alapuolelle hinta-suorituskyky-suhteessa. R5-prossut vielä sitten erikseen.