
Uutisoimme viime viikolla lyhyesti huhusta, jonka mukaan AMD:n tuleva RDNA3-arkkitehtuurin Navi 31 tulisi tukemaan julkaisematonta DisplayPort 2.1 -standardia. Nyt asiaa ei tarvitse käytännössä enää miettiä, sillä VESA on julkaissut standardin tänään virallisesti, mikä varmisti myös huhun paikkansa pitämisen.
VESA:n uusi DisplayPort 2.1 -standardi on tuttuun tapaan taaksepäin yhteensopiva ja korvaa DisplayPort 2.0:n suoraan. Järjestö on varmistanut, että kaikki tähän asti sertifioidut DisplayPort 2.0 -tuotteet erilaisista siruista kaapeleihin ovat myös DisplayPort 2.1 -sertifioituja huolimatta sen tiukemmista vaatimuksista.
DisplayPort 2.1:n vaatimuksia on yhdenmukaistettu enemmän USB Type-C- ja USB4 PHY (fyysinen kerros) -standardien kanssa siten, että sama PHY voi palvella sekä DisplayPortia että USB4:ää. Lisäksi 2.1-versiossa on mukana uusia kaistanhallintaominaisuuksia, jotka parantavat DisplayPort-signaalin tunnelointia muun USB4-liikenteen rinnalla.
DP 2.1 vaatii lisäksi tuen Display Stream Compression- ja Panel Replay Capability -teknologioille. Molemmat pienentävät DisplayPort-signaalin kaistavaatimuksia, kun DSC:llä saadaan pienennettyä kaistantarvetta jopa yli 67 % ilman näkyviä virheitä ja Panel Replay Capabilityn avulla kaistaa tarvitaan alle prosentti normaalista, jos ruutua ei tarvitse päivittää.
Kaapeleiden osalta standardiin on tehty tarkemmin määrittelemättömiä päivityksiä, joiden myötä DP40-kaapeleista voidaan saada yli kahden ja DP80-kaapeleista yli yhden metrin mittaisia ilman signaalin heikentymistä liiaksi. DP40-kaapelit on sertifioitu UHBR10- eli 10 Gbps:n nopeudelle maksimissaan neljällä kaistalla, eli yhtä kaapelia pitkin voi kulkea maksimissaan 40 Gbps dataa. DP80-kaapelit on vastaavasti sertifioitu UHBR20- eli 20 Gbps:n nopeudella ja neljällä kaistalla nopeus on yhteensä maksimissaan 80 Gbps.
Lähde: VESA
"640 Kt muistia riittää kaikille" vai miten se vääristynyt kuuluisa lausahdus menikään?
Mutta näyttöpuolella kokemus on kuitenkin paljon ennemmän subjektiivinen.
Mulle olisi riittänyt luolamaalaukset, onneksi sentään ei jääty sinne, vaan kehityksessä mentiin eteenpäin!
Ei kehitykessä paha. Lähinnä versiointi on nykysin vähän ärsyttävää tietyissä tuotteissa ja/tai väylissä.
On aika ikävää, että jo julkaistun standardin speksit muuttuvat. Sitten kun muutaman vuoden päästä jokun DP 2.0 laitteen siirtää primääri käytöstä sekundaari käyttöön niin saa googletta jotain EOL tilan asioiden change logia ymmärtääkseen mikä kaikki toimii tai ei toimi, koska vaikka muistaisit jotkut speksit niin ei voi olla varma onko ne muuttunu versiolle 2.0:lle kun tuli 2.2,2.3,2.4.
Pitää ehdottaa samanlaista skeemaa töissäkin softien päivityksille, niin sitten kun asiakkaalla on ongelma niin voidaan vältellä softa ongelmia ja vetää joku versio bingo lappu esille.
Häh? Kaikki 2.0 vehkeet on 2.1 sertifioituja. Mikään ei muutu jo ostettujen osalta, tämä vain varmistaa että jatkossakin kaikki tekee USB4-yhteensopivampaa kuin mitä 2.0 olisi sallinut.
No, subjektiivista kai siinä mielessä mikä riittää sulle. Se mikä taas ei oo subjektiivista on se fakta et aletaan olemaan siinä pisteessä ton 4090 kortin osalta et DP1.4 ei riitä kaista siihen mitä se kortti periaatteessa pystyis puskemaan ulos.
Nyt kun vaan saatais edes se DP2.0 johonkin korttiin. Jos AMD:lla on ees lähellekkään samantehosta korttia tarjolla kun 4090, mut siinä on DP2.1 niin se on jo muuten oikeasti aika kova juttu.
Tosi hämmentävä kommentti. tottakai se riittä sille koska se on suunniteltu kokonaisuus. mutta vaihdappa ne liitännät pari pykälää vanhempaan kehitysversioon ja aja sitä vga/d-sub/rgb liitännällä.
Se liitäntä toimi ihan hyvin ja ei tarvittu mitään hdmiä tai displayportteja. sitten vain pikselit kutistu, resoluutiot kasvo, virkistystaajuudet kasvo ja yhtäkkiä tarvittiinki uusia tapoja siirtää isompia datamääriä ja kuva on vain dataa. et siirrä netflixiä 14.4kbps modeemilla vaikka se toimikin bbs:lle hyvin
No sehän juuri se ongelma on. Kaikki DP2.0 tuotteet ovat nyt 2.1 tuotteita, mutta vähemmillä ominaisuuksilla kuin oikea 2.1 tuote. Sama kuin HDMIssä, kaikki HDMI 2.0 tuotteet ovat automaattisesti HDMI 2.1, vaikka eivät tukisi kaikkia sen ominaisuuksia. Versionumero ei kerro enää yhtään mitään, vaan joudut googlaamaan, että tukeeko laite oikeasti jotain tiettyä asiaa.
Nimen omaan tämä ja homma muuttu exponenttaalisesti hankalammaksi, mitä enemmän tulee versioita joissa on päällekäisyyksiä. Ja nimen omaan "mikään ei muutu" eli sen ostetun 2.0 laitteen kyljessä lukee edelleen 5+v päästä 2.0 vaikka se onkin 2.1 sertifioitu, mutta ei sisällä kaikkia samoja ominaisuuksia kuin 2.1.
Sitä sitten odotellessa, kun noita osittaisia päällekkäisyyksiä sisältäviä versioita on 5-10 kpl, niin siinä saa jo osaavakin kaveri selvitellä Googlella aikansa, että mikäs kaikki toimii näiden rautojen kesken. Keskiverto hermanni on aivan saatanan pihalla siinä vaiheessa.
Mitäs 2.1:n ominaisuuksia niistä sitten teidän mielestä nyt puuttuu?
Koitan nyt vielä kerran ratakiskosta:
Kaikki tähän asti valmistetut DP 2.0 tuotteet ovat täysin, kaikin puolin, ihan joka osa-alueelta DisplayPort 2.1 -sertifioituja. Niissä kaikki DP2.1-ominaisuudet, ei puutu mitään.
Jos kaikki valmistetut tuotteet ovat 100 % DP2.1-yhteensopivia, niin eihän DP2.1:tä tarvita silloin lainkaan.
Mutta koska eivät ole, niin sotku on siinä, että nyt ei voi tietää onko DP 2.1 oikeasti DP 2.1, vai DP 2.0.
Mikä estää tekemästä vuonna 2023 vähän vähemmän USB4-yhteensopivan DP2.0-laitteen? Ja onko se automaattisesti silloin myös DP 2.1, jos ei, niin tarkoittaako että ennen 2023 vuotta sertifioidut DP2.0 laitteet ovat DP2.1-laitteita, mutta vuodesta 2023 eteenpäin DP2.0 on oikeasti DP2.0? Eikö tämä ole sotku? (Vuosi 2023 napattu hihasta, se ei ole tässä se pointti.)
Aina voi tietenkin lukea sen lähteenä olevan aineistonkin. Kaikki 2.0 sertillä olevat kamat on varmistettu täyttävän 2.1:sen vaatimukset, joten ei ole ongelmaa ja 2.1 tarvittiin koska vaatimukset tiukennettiin, vaikka ei ole valmistajat tehneetkään noita ”heikomman” pään 2.0:n tuotteita, mutta nyt enään ei ole mahdollistakaan (ainakaan sertifioitua) tehdä.
Tarvitaan, koska 2.0 mahdollistaisi vähemmän USB4-yhteensopivia laitteita kuin tähän asti on tehty. 2.1 ei.
Se estää että VESA ei sertifioi niitä.
Tämän taulukon mukaan riittää, jos on HBR3 eikä HDR käytössä. HDR:llä päästään 60 Hz ja pakkaamalla 98 Hz (ne vähän alempana). Itse asiassa kun tätä miettii niin entistä pöljempi päätös Nvidialta.
DisplayPort – Wikipedia
en.wikipedia.org
4k 240hz ainakin yksi on jo myynnissä 32" Odyssey Neo G8 4K UHD 240Hz 1ms Curved Gaming Monitor Monitors – LS32BG852NNXGO | Samsung US
Tuossa näyttäisi olevan DP 1.4, eli pakkaamatta ei siihenkään kuvaa saa.
Tässä säikeessä käy ainakin selväksi se, että se mikä oli ennen yksinkertaista, ei sitä enää ole…ainakaan vastaavassa määrin mitä aiemmin. Versioinnin ei pitäisi herättää hämmennystä, päinvastoin.
Onhan niissä ainakin osassa parikin hdmi 2.1, jonka vois olettaa pystyvän standardin maksimiin. Tosi sääli DP:n kannalta
Itse tykkään jos tuo DP40 ja DP80 tarra alkaa oikeasti näkymään sekä kaapeleissa että liittimissä. Sitte hatuttaa jos ollaan samassa tilanteessa kuin HDMI 2.1:n kanssa et laitteen valmistaja ei kerro tuettua featuresettiä ja kaapeli saa DP 2.1 sertifioinnin sen perusteella et mahtuu liittimeen ja jonkun näkönen kuvakin tulee läpi.
Se on hyvä jos sulle riittää. Ite lykänny lääpärin ostoa parinvuoden ajan sen takia et haluun nykyseen (hdmi 2.1) näyttöön 4k@120hz kuvaa seuraavasta läppäristä ilman erillistä näyttistä. AMD:n 6000 sarja näytti aika hyvältä, mutta sekin tarvii adapterin displayport tai usb4 liittimestä hdmi:lle…. tämä siis silloinkin kun läppäristä löytyy hdmi liitin. Ite en ihan hirveästi innostu adaptereista kun osa käyttäjistä raportoi et ne ylikuumenee helposti. Toivottavasti ensivuonna sitte saadaan sellasia läppäreitäkin jotka CPU:n näyttiksellä pystyy ulostaa 4k@120hz ilman adapteria. Eihän sillä resolla toki mitään pelaa integroidun kanssa, mutta työpöytä kokemus on sulavampi
Onko näistä tulevista monitoreista yksikään DP2.0?
Eikös näissä ole myös hdmi 2.1 joka tuon 4k ja 120hz mahdollistaa, jollei enemmänkin.
Riippuu miten se on toteutettu. Radeon 6000-sarjassakin on kahta, 6750 tai alle on hdmi2.1 jonka maksimi on 4k120hz, mutta 6800 ja yli on lisätty (tai ennemminkin alemmista malleista poistettu) featuresettiin frl ja vrr, joten tukee 4k144hz+ tasoja.
Ei pidä paikkansa, vain Navi 22:n kohdalla (67xx-mallit) sanotaan "4K120Hz/8K60Hz VRR as specified in HDMI 2.1", kaikissa muissa "HDMI 2.1 with VRR and FRL", myös niissä hitaammissa. Ja FRL on muuten HDMI 2.1a:n ominaisuus, ei 2.1:n.
No perskule. Joku syy tuossa oli miksi 6750 ja pienemmät ei kykene samaan toistoon hdmin yli, oisko 6800+ korteissa sitten nimenomaan tuo 2.1a variantti?
Taitaa olla virhetulkinta ollut se "ja pienemmät" ja kyse on vain Navi 22:sta, liekö bugi piirissä tms