VIA:n ja Zhaoxinin tänä vuonna julkaistavan KX-6000:n uskotaan haastavan suorituskyvyssä Intelin Gemini Lake -prosessorit.

VIA lienee edelleen kaikille tuttu merkki, vaikka yhtiön piirisarjoista ja merkittävistä prosessoreista on vierähtänyt pieni iäisyys. Yhtiö ei ole kuitenkaan pyöritellyt peukaloitaan x86-lisenssinsä ympärillä, vaan on kehittänyt yhdessä Shanghain kuntahallituksen perustaman Zhaoxin Semiconductorin kanssa useammankin ZX-sarjan prosessoriytimen paikallisille markkinoille.

VIAn ja Zhaoxinin yhteistyön hedelmänä syntynyt ZX-prosessorisarja sai virallisen kasteensa vuonna 2013. Sarjaan kuuluu tällä hetkellä ZX-A-, ZX-B-, ZX-C- sekä viime vuonna julkaistut ZX-D ja KX-5000. Aivan vuoden lopussa julkaistu KX-5000 tukee jo kaikin puolin moderneja liitäntästandardeja, mutta vanhentunut prosessi on pitänyt sen kellotaajuudet maltillisesti 2 GHz:n tuntumassa. KX-5000:ssa on käytössä parhaimmillaan kahdeksan prosessoriydintä.

Tänä vuonna yhteenliittymä aikoo julkaista KX-6000:n, joka päivittää valmistusprosessin 16 nanometriin ja sen myötä mahdollistaa noin 3 GHz:n kellotaajuudet. Prosessorin uskotaan olevan suorituskyvyltään varteenotettava ja edullisempi vaihtoehto Intelin Gemini Lake -perheen prosessoreille.

Pidemmälle tulevaisuudessa yhtiön suunnitelmissa on KX-7000, joka tulee perustumaan täysin uuteen prosessoriarkkitehtuuriin. Prosessori tulee tukemaan DDR5-muisteja ja PCI-Express 4.0 -liitäntöjä, mutta sen tarkka aikataulu on edelleen hyvin avoin. Overclock3D:n mukaan KX-7000:n on väitetty haastavan suorituskyvyssä AMD:n prosessorit, mutta ottaen huomioon AMD:n laajan prosessoritarjonnan on kommentista vaikeaa saada kunnollista otetta. Onko suorituskyvyn tarkoitus kilpailla Zenin, sen jatkokehitelmien vai kenties konsolipuolella edelleen käytössä olevien Jaguar-ydinten kanssa? Toistaiseksi on myös epäselvää onko yhteenliittymällä mitään aikeita tuoda prosessoreita myyntiin Kiinan ulkopuolella.

Lähde: Overclock3D

This site uses XenWord.
;