VIA lienee edelleen kaikille tuttu merkki, vaikka yhtiön piirisarjoista ja merkittävistä prosessoreista on vierähtänyt pieni iäisyys. Yhtiö ei ole kuitenkaan pyöritellyt peukaloitaan x86-lisenssinsä ympärillä, vaan on kehittänyt yhdessä Shanghain kuntahallituksen perustaman Zhaoxin Semiconductorin kanssa useammankin ZX-sarjan prosessoriytimen paikallisille markkinoille.
VIAn ja Zhaoxinin yhteistyön hedelmänä syntynyt ZX-prosessorisarja sai virallisen kasteensa vuonna 2013. Sarjaan kuuluu tällä hetkellä ZX-A-, ZX-B-, ZX-C- sekä viime vuonna julkaistut ZX-D ja KX-5000. Aivan vuoden lopussa julkaistu KX-5000 tukee jo kaikin puolin moderneja liitäntästandardeja, mutta vanhentunut prosessi on pitänyt sen kellotaajuudet maltillisesti 2 GHz:n tuntumassa. KX-5000:ssa on käytössä parhaimmillaan kahdeksan prosessoriydintä.
Tänä vuonna yhteenliittymä aikoo julkaista KX-6000:n, joka päivittää valmistusprosessin 16 nanometriin ja sen myötä mahdollistaa noin 3 GHz:n kellotaajuudet. Prosessorin uskotaan olevan suorituskyvyltään varteenotettava ja edullisempi vaihtoehto Intelin Gemini Lake -perheen prosessoreille.
Pidemmälle tulevaisuudessa yhtiön suunnitelmissa on KX-7000, joka tulee perustumaan täysin uuteen prosessoriarkkitehtuuriin. Prosessori tulee tukemaan DDR5-muisteja ja PCI-Express 4.0 -liitäntöjä, mutta sen tarkka aikataulu on edelleen hyvin avoin. Overclock3D:n mukaan KX-7000:n on väitetty haastavan suorituskyvyssä AMD:n prosessorit, mutta ottaen huomioon AMD:n laajan prosessoritarjonnan on kommentista vaikeaa saada kunnollista otetta. Onko suorituskyvyn tarkoitus kilpailla Zenin, sen jatkokehitelmien vai kenties konsolipuolella edelleen käytössä olevien Jaguar-ydinten kanssa? Toistaiseksi on myös epäselvää onko yhteenliittymällä mitään aikeita tuoda prosessoreita myyntiin Kiinan ulkopuolella.
Lähde: Overclock3D
Aika kova uutinen. Jospa sieltäkin tulisi kovaa vastusta Intelin monopolille.
Ei tule kilpailemaan huippumallien kanssa, mutta tulee häiritsemäään marketti mikrojen teholuokkaa. Riippuu tietenki hinnasta myös. Pohjois-korea on varmasti kiinnostunu ostamaan.
en ole koskaan kuullut tuollaisesta merkistä.
Meinasin kirjoittaa "useimmille" enkä kaikille, niinhän se vaan menee ettei nuori sukupolvi välttämättä enää tunne merkkiä.
Tässä samalla olisi voinut tehdä tutkimuksen techin juttuihin kommenttoivien ikäjakaumasta. :rolleyes:
Lainaus muropaketista 🙂
"
Kiinalainen prosessorivalmistaja VIA on aikeissa tehdä paluun kuluttajamarkkinoille. Yhtiö tunnettiin aiemmin Cyrix-prosessoreistaan, ja nyt se on lanseerannut uuden Zhaoxin-tuoteperheen sekä siihen kuuluvan KX-5000 -prosessorin."
Cyrix – Wikipedia
VIA Technologies – Wikipedia
No voihan ne kilpailla, mobile/tablet ja maksimissaan mini-läppäri teholuokassa. Fakta.
Ei kehtaa edes katsoa mitä ne on tuosta kirjoittanut kun jo tuossa lainauksessa menee niin paljon vikaan 😀
Voivat pärjätä hyvinkin pitkässä juoksussa. Rahoitus ilmeisesti kunnossa ja Kiinassa varmasti halutaan käyttää omassa maassa suunnisteltuja prossuja. Salliiko VIA:n lisenssi miten näiden myymisen muualla?
Yhden säikeen suorituskyky toki pitkään heikompi kuin AMD:llä tai Intelillä, mutta suorituskyky wattia kohden on yleensä tärkeämpää. Tähän auttaa, että voivat vapaasti valita valmistusprosessin. En usko Intelin pysyvän sillä saralla kauaa Samsungin ja TSMC:n kyydissä, ja paljon pienemmällä GloFolla nyt ei ole mitään jakoa.
Onko kellään (täällä kun on oikeasti paljon tietotaitoa), mitään ideaa, että missä luokassa nuo aiemmat prosessorit on pyörineet? Kuitenkin x86 pohjaisia, että voi niillä niitä samoja testejä ajaa. Oletettavasti jollain voisi olla tietoakin että millainen se matka tuolla on. Monta ydintä ovat kuitenkin saaneet prosessoriin, mutta onko toi jotain aikaa ennen C2D tasoa itse kyvyiltään, tehon kulutukseltaan ja IPC:ltä vai jotain muuta?
Pikainen googletus löysi tällaisen https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2017/03/Ryzen-4C-8T-Raven-Ridge-Benchmarks.jpg
Ihan normi x86-lisenssi VIA:lla on minun käsittääkseni
Eipä ole tullut vastaan testejä noilla uusilla, viimeisimmät mistä on testidataa taitaa olla Isaiahista
Sääli. Ihan mielenkiintoinen tapaus kuitenkin kyseessä. Tottahan toki ne perus tapaan kopioi kaiken mitä ne voi, täysin surutta, mutta silti mielenkiintoinen. Tuskin on suorituskyvyltään kuitenkaan kummoinen, mutta olisihan se hauskaa tietää, että ovatko 5, 10 vai 20 vuoden päässä nykyajasta. Muistan kun aikanaan siitä uutisoitiin että Kiina alkaa noita prosessoreja itse tehdä, sillon vähän mietitytti että saakohan ne koskaan mitään aikaiseksi. Aika pitkälle ovat päässeet, kun kerran jo 8 ytimisiä tuottavat.
Ettet sekoita siihen kun Kiina rupesi Loongson-prossuja tekemään? MIPS64-prossuja, viimeisimmät tehty 28nm prosessilla, 4-ytimisiä jne jne.
Näissä VIA/Zhaoxin x86-64-prossuissa on ihan modernit standardit käytössä kaikin puolin, suorituskyky varmaankin ainut mikä on heikommissa kantimissa.
En sekoita, vaan tarkoitin, että eikös tämä touhu ole tuolle Loongson prosessori jutulle aika suoraa jatkoa, toki eri yhtiön nimissä, mutta molemmissa taustalla se kommunismi ja molemmat vahvasti valtiollisia projekteja.
KT133, Duron ja lyijykynä…ne oli aikoja ne :kahvi:
Ei, Loongsonit oli valtiollisen tiedeakatemian kautta, tämä on ihan VIA:n ja Shanghain kuntahallituksen perustaman Zhaoxinin yhteisprojekti kuten uutisessa sanotaan.
Kiitos korjauksesta.
Työpaikallani on paljon koneita, joissa on VIAN prossu. Kyllähän noillakin intra pyörii, vaikka Via Eden x2 u4200e prossulla on ikää lähemmäs kuusi vuotta.
Olisivat nimenneet Cyrix:ksi.
Well kolmas PC prossavalmistaja on ihan asiaa! Tosin taitavat ARM pohjaiset prossat ehtiä ennen tuota markkinoille, joten siinä mielessä vasta neljäs jos tulee länsimaissa myyntiin. Tosin x86 prossia ei olisi kuin se kolme erilaista. Itse vielä muistaa Via:n prossat, mutten tainnut yhtään itse omistaa silloin aikoinaan.
Saataisiin vain vielä neljäs GPU valmistaja Nvidian, AMD:n ja Intelin lisäksi…
Saas vain nähdä kuinka isoja takaportteja ne tähän Kiinan vermeeseen laittaa. Luultavasti vähintäänkin samaa luokkaa kuin Intelin ja AMD:n prossissa. Sitten vain valitsemaan kumpi kuuntelee konettasi. Kiina vai USA 🙂
Mikä on muuttunut siihen aikaan verrattuna, kun Applekin joutui hattu kädessä vaihtamaan Intellille ja AMD jäi viimeiseksi vaihtoehtoprossuksi sinnittelemään ylivoimaa vastaan?
Kun siis näytti siltä, että kenelläkään ei ole mitään mahdollisuuksia, mutta nyt sitten yritetään taas ja AMD:kin on päässyt takaisin kilpailukykyiseen suorituskykyyn ja lisää nousee haastajia samoille apajille.
Sanoisin, että kyse on rahoituksesta ja rahoittajien intresseistä. Kiinasta on mahdollista löytää rahoittajia, joille on tärkeää pystyä käyttämään kotimaisia tai edes ei-amerikkalaisia prosessoreita. Intelin hidastunut kehitys antaa luonnollisesti paremman potentiaalin uusille yrittäjille saada markkinajohtajaa kiinni.
Intelille on käynyt Nokiat? Jäädään vellomaan siihen omaan erinomaisuuteen, ja ollaan sitä mieltä että meidän tapa tehdä on ainoa oikea. Sitten kilpailija(t) keksii vähän jotain uutta, niin ollaankin kusessa.
Tokikaan Intel ei ole vielä kusessa, eikä sille nyt ole käymässä kuten Nokialle, mutta analogiana mielestäni toimii.
Kyllähän VIAn piirejä vähintään oli ennen monellakin emolla. Eikös vanhoissa Asrockeissakin ollut?
Edellisen kokoonpanon Asuksen emossa oli VIA:n äänipiiri itellä ainaki. Harvemmin tulee tosin niitäkin vastaan, Realtek taitaa olla se standardi noissakin aika pitkälti.
Hiljaista VIAn rintamalta on ollut muutaman vuoden ajan. Socket 775 emoissa noita vian äänikortteja oli vielä melko paljon ja silloin ylipäätään vian prossujakin näkyi. Sandy/ivy aikana hävisi sitten lähes kokonaan. Toivottavasti ponnistaisi uuteen nousuun.
Sandyn kokoonpanossa itellä oli VIA:n äänipiiri, LGA1155 lankulla.
Eikös vialla ollut myös piirisarjoja amd/intel lankuille?
Aikoinaan kyllä, niitä kutsuttiin VIAllisiksi piirisarjoiksi :geek:
Joo oli, olivat halpoja ja ajurien kanssa aina säätämistä.
Isot (monopoli) firmat usein löysäilevät tuotekehityksessä ja pyrkivät voittojen maksimointiin, kun tuotteen merkitys pienenee monopolin takia. Sen seurauksena saatetaan tippua kelkasta.
Tosin jos patentointi on hoidettu huolella, niin silloin ei tiputa, vaan jarrutetaan onnistuneesti muita.
———————–
VIAa ja cyrixiä en kyllä omien muistojeni perusteella kaipaile..
Isoilla monopolifirmoilla on vaikeuksia muuttua tarvittaessa. Ei kai Nokia tuotekehityksessä löysäillyt, mutta teki ihan väärää tai ei sitten vain osannut. Intelkään ei pystynyt tekemään mobiilipiiriä kännyköihin kilpailukykyisesti, vaikka kuinka yritti.
Eipä tuo AMD:lläkään menny ihan putkeen. Luureista en tiedä, mutta tablettiprossuja yritti aikoinaan puskea huonoin tuloksin
Njoo VIAlla on lisenssi vielä täksi vuodeksi, mutta uskoisin että intel sille jatkoa myöntää… Ellei tuohon tule mukaan geopolitiikkaa, jolloin tuota Kiinan yhteteyttä ei katsottaisi hyvällä(Jenkit ennenkin kieltäneet inteliä toimittamasta kamppeitaan Kiinaan).
intel dumppasi omiaan ilmaiseksi joten AMD:sta ei kukaan viitsinyt maksaa.
Btw eikös tuossa nyt ollut klikkiotsikointia? Köh punnerruksia…
Mikä olisi parempi otsikko tälle?
Ei kyllä ollut.
Noh, viimeaikoina kovasti otsikoissa komeilleet joukkokanteet, sekä oikeuteen haastamiset Intelin ja Applen osalta(sekä artikkeleiden sisällä). Itse jutussa asian oikea tola selvisi vasta viimeisessä kappaleessa. Ei varsinaisesti klikkiotsikointia, vaan ei aukottomasti sulkenut pois sen mahdollisuutta.
En nyt kyllä ymmärrä mitä tällä haet, jos joukkokanteita tehdään ja firmoja haastetaan oikeuteen niin miten muutoin ne pitäisi otsikoida? Ja jos VIA & Zhaoxin ovat tekemässä x86-prosessoria jonka suorituskyky kohoaa selvästi aiemmista niin mitä "klikkiotsikkoa" on siinä, että ne aikovat haastaa Intelin ja AMD:n x86-prosessorit?
Ihan simppelisti yhden sanan lisäämällä otsikkoon: suorituskyvyllään.
Viimeaikaisten otsikoiden trendi viittaisi, että VIA ja Zhaoxin olisi mahdollisesti haastamassa oikeuteen Intelin ja AMD:n x86-prosessoriin liittyvässä jutussa.
Kutakin otsikkoa pitäisi katsoa sellaisenaan, ei verrata muiden uutisten otsikoihin mitkä eivät liity asiaan mitenkään.
"Haastaa jonkun" kun puhutaan suorituskyvystä, nopeudesta jne on kuitenkin hyvin yleinen ilmaisu ihan riippumatta siitä mistä alasta on kyse.
Voisi siinä silti olla se suorituskyky mainittu. 🙂
Jos noita ihan työpöytävehkeisiin asti tulee, millaista emolevyä niiden kanssa käytetään? Tuleeko kolmas suoritinkanta?
Eiköhän se tule olemaan jokin VIA:n oma viritys.
Tässä jotain dataa, mitä on tullut vastaan:
Ja lopuksi vielä pieni testiartikkeli VIA Quadcore E C4650 prosessorista saksaksi:
Pidän ihan kilpailukykyisenä, ainakin tuon viimeisimmän linkin perusteella, kunhan vaan hinta pysyy kurissa.
Tuo VIA Quadcore E C4650 (28nm) on ZX-C sarjaa vuodelta 2015 ja perustuu Isaiah-II arkkitehtuuriin. Viime vuoden lopussa julkaistut ZX-D ja KX-5000 perustuvat ilmeisesti samaan arkkitehtuuriin ja käyttävät samaa valmistusprosessia (28nm).
Cinebench R11.5 Multi:
7-zip composite score Multi:
KX-6000 päivittää sitten valmistusprosessin ja KX-7000 tuo mukanaan uuden arkkitehtuurin.
Ei tässä kyllä oo mitään epäselvää. Ei prosessoreita voi haastaa oikeuteen, yrityksiä taas voi.
Mutta ihan hyväähän tuo tekisi jos taas nähtäisi joku kolmaskin firma prossubisneksissä. Vaikeahan sinne on oikeasti kiilata varteenotettavaksi kilpailijaksi, eli saa kyllä hartiavoimin innovoida ja markkinoida että saa edes vähän jalansijaa.
Cyrix-nimen otto uusiokäyttöön olisi ainakin markkinointia. Sitä ei vain tiedä, herättäisikö se positiivisia vai negatiivisia mielikuvia.
Lukutaito kiitos. Eikä VIA ja Zhaoxin varsinaisesti ole haastamassa suorituskyvyllään, vaan näiden tulevat kx-sarjan(6000 ja 7000) x86-prosessorit. Esim. Google haastaa Applen iphone X:n ja Huawei Mate 10:n VS Googlen Pixel 2 haastaa Applen iphone X:n ja Huawei Mate 10:n suorituskyvyllään. Sanan puuttuminen tai lisäys muuttaa helposti sisältöä.