Videolla puramme Steam Deckin paketistaan, tutustumme laitteeseen ulkoisesti ja kokeilemme sillä pelaamista.
Valve julkisti Steam Deck -tietokoneen reilu vuosi sitten ja ensimmäisten ennakkotilaajien käsiin laitteet saapuivat kuluvan vuoden helmikuussa. Nyt tietokone on saapunut myös io-techin toimituksen haltuun ja uusimmalla YouTube-videolla otamme ensituntumat laitteesta.
Videolla puramme Steam Deckin pakkauksestaan, tutustumme pakkauksen sisältöön ja ulkoisesti itse laitteeseen ja lopuksi kokeilemme myös muutamia Steamin pelikirjastosta löytyviä pelejä ja kertaamme ensitunnelmat, mitä laite nopeassa kokeilussa onnistui herättämään.
Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!
Hieman naurahdin, kun pelit laitettiin pyörimään tuolle kovaa soivalle random taustamusiikille sen sijaan, että olisi kuullut miltä itse laite kuulostaa pelatessa tai vaikka hieman sitä miltä sen kaiuttimet kuulostaa. Nyt jäi hieman ontoksi.
Mielenkiintoinen laite kyllä. Toivottavasti saamme jatko-osan jossa Oskari pelaa Cyberpunkkia ulkona luonnossa ihan vaan koska se on nyt mahdollista.
Valitettavasti tuohon ensituntumavideolle ei tosiaan nyt tuuletinääniesimerkkejä tullut, sillä mikki ei käytännössä poiminut tuulettimen ääntä yli vieressä hurisevien studiovalojen tuuletinten ainakaan alkupään testipeleissä, minkä lisäksi mikrofonin akku valitettavasti loppui kesken pelien testaamisen mun huomaamatta.
Kaiuttimet Steam Deckissä on kokoluokassaan ihan hyvät ja erityisesti tarvittaessa aika äänekkäät. Tuuletin puolestaan on raskaammissa peleissä varsin selvästi korviin kuultava ja kokoluokalleen tyypilliseen tapaan aika korkeataajuuksinen ja hieman "vinkuva" kovemmilla pyörimisnopeuksilla. Peittyy kuitenki kohtalaisen hyvin peliääniin, mutta ei jää vieressä olevilta huomaamatta, jos sattuu pelaamaan kuulokkeet korvilla. Kevyemmässä rasituksessa pysyy sit suht koht hiljasena.
Itse tilasin uuden tuulettimen iFixitiltä ja onneksi sieltä tuli vielä tuota parempaa mallia, ei häiritse enää ininät (alkuperäinen tuuletin oli aivan karsea).
Ei kait nyt videon välityksellä saa siitä juurikaan kuvaa miltä laitteen kaiuttimet kuulostaa oikeasti.
Joo eihän sitä saa, mutta siltikin omaan makuun olisi toiminut paremmin kuin tämä ratkaisu jos olisi tarkoituksella tehty, mutta siitähän tässä ei ollut kyse kuten Diizzel avasi huomattavasti laajemmin kuin oletin jonkun viestiini vastaavan
Linuxin Steam clientissa on useita Proton versioita käytettävissä, itselläni 9 versiota , 3.7-8 versioon 7.0-3 sekä Proton Exprimental.
Oma kokemukseni on että Proton 7 paransi huomattavasti yhteensopivuutta, muutama suosikki peli toimii Proton 7:lla hyvin kun aiemmin ei mitenkään.
https://www.protondb.com/ voi tarkistaa miten omat pelit toimii ja kokeilla käyttäjien kertomilla Proton-asetuksilla.
Kyllähän noissa pelien toimivuudessa on hirveän isoja eroja, esim. Flatout2 on toiminut HYVIN aina kun taas huonommin koodatut ei sitten alkuukaan.
Mukana on aina uusin virallinen Proton versio + experimental.
itse käyttänyt aina customoitia Proton-GE:tä jossa laajenpi tuki koodekeille (auttaa mm välivideooden yms kanssa)
En nyt ihan noinkaan sanoisi että "huonommin koodattu" jos ei toimi. Aina siihen tulee pientä epävarmuutta jos konvertoidaan käskyt toiselle rajapinnalle.
Logiikka voi myös käyttäytyä eri tavalla. Hyvä esimerkki on kun windows team fortress 2 palvelimella saa 1hp:n enemmän pienestä hp pakkauksesta verrattuna linux palvelimeen.