
Helsingin Sanomat uutisoi, että lehden tietoturvallisuuteen erikoistunut toimittaja oli eilen vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot. Tarkoituksena oli ollut varmistaa lähdesuojan mahdollisimman hyvä toteutuminen liittyen Helsingin Sanomien julkaisemaan Puolustusvoimien Viestikoekeskusta käsittelevään artikkeliin, josta Puolustusvoimat on tehnyt tutkintapyynnön. Epäillyt rikosnimikkeet asiassa ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.
Uutisen mukaan kiintolevyn vasaroinnin seuraksena oli savua, jonka vuoksi toimittaja oli kutsunut palokunnan paikalle. Palokunnan mukana tuli myös poliisipartio, joka suoritti erityisen kotietsinnän toimittajan asuntoon mahdollisen todistusaineiston turvaamiseksi.
Koska Helsingin Sanomien uutisoima tapahtumasarja kuulostaa lähes absurdilta sekoilulta, päätimme io-techissä näyttää, miten kiintolevyt ja SSD-asemat tuhotaan oikeaoppisesti. Kiintolevyä vasaroimalla tuskin syntyy savua, joten epäilemme toimittajan vasaroineen kannettavaa tietokonetta tai akkua, jonka seurauksena litiumioniakku on syttynyt tuleen. Lisäksi uudemmissa kannettavissa tietokoneissa on tallennusmediana kiintolevyn sijaan käytössä flash-muistipiireillä varustettu SSD-asema.
Kiintolevyjen tuhoaminen kannattaa hoitaa esimerkiksi poraamalla pari reikää kiintolevystä ja kiekoista läpi tai vielä huolellisemmin hiomalla kiekot käyttökelvottomiksi. SSD-asemat voi hätätapauksessa heittää mikroaaltouuniin, jolloin ne saa käristettyä muutamassa sekunnissa. Paloystävällisempi vaihtoehto on muistipiirien fyysinen tuhoaminen esimerkiksi poraamalla tai rälläkällä.
Viranomaisten kiintolevyjen ja SSD-asemien hävittämisestä on olemassa erilliset määräykset, jotka pohjautuvat silppukokoon eri suojaustasoilla (sivu 58).
Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
On se kyllä.. Reikien poraaminen kiintolevyyn ei olisi riittävä toimenpide ja samalla yksi vahingossa tullut naarmu pilaa koko CD-levyn. 🙁 Ei oo taaskaan kuluttajaa mietitty näiden tuotteiden suunnittelussa!
Joskus kun vuosia sitten tein IT keikkahommia niin kohtuu virallistenkin tahojen koneet vaan ylikirjoitettiin Blancco nimisellä ohjelmalla joka mainosti että ylikirjoitus on US DoD hyväksynnän saanut. Vai mahtoikohan se olla juuri sen takia jenkkien hyväksymä että saavat palautettua ylikirjoitetun datan kätevästi :vihellys:
Yleensä käytäntö riippuu levyjen sisällöstä. Monesti yritysten paperit on avonaisessa roskisessa tien varressa. Jos koneella vastaavia tietoja ei ne niin tärkeitä. Erikois käsittely maksaa helposti uuden tuotteen hinnan.
Fiskarsin halkaisukirves tekee myös näppärästi sekä SSD-että HDD-asemista selvää jälkeä, suosittelen kokeilemaan :tup:
Muutama kunnon tempaisu ja alkaa olla SSD taputeltu, HDD-levyä suosittelen huitaisemaan ensin pari kertaa terällä kuoren avaamiseksi ja sitten kerta-pari hamaralla vasten magneettikiekkoja :comp:
Helppoa ja nopeaa, eikä tarvitse sähkövirtaa toisin kuin porakone tai mikroaaltouuni :tup:
Viimeksin kun tuhosin kiekkoja, niin käytössä oli 7,62x39mm .. meni sirpaleiksi. Levyn sisällä oli silloin lasikiekkoja (2008 tai 2009).. jos on sama tavaraa vieläkin, niin eiköhän tuo pora asian hoida. En tosin tiedä miltä näytti, kun ei tällä työmasiinalla youtube halua toimia… =)
Tosin eiköhän kunnon salaus hoida saman.. ei taida KRP saada auki. 🙂
Taitaa se kirveen teräkin olla aika lailla taputeltu sen jälkeen. Se kun ei taatusti hyvää tykkää siitä metallin kosketuksesta joka HDD kanssa terään tulee.
Erinomainen pointti!
Unohdin mainita, että SER-kirves ja puiden hakkaamiseen käytettävä kirves on pidettävä visusti erillään 🙂
Soramonttu, teräsämpäri ja tarpeeksi kotitekoista termiittiä, eiköhän se siitä bitti katoa.
Eiköhän siinä taustalla ole juurikin saada huomio pois siitä, että voidaan vähän kiristää tiedustelulainsäädäntöä. Ts. käytännössä viranomainen saa kohta kuunnella meidän jokaisen puhelinta, nettiliikkennettä ja sänkypuuhia ilman mitään oikeuden päätöstä tai luvan hakua. Sehän tuossa on takana. Sitä odotellessa, että voidaan lukea ihmisten ajatukset ja perustaa ajatuspoliisi.
Kummasti media ei yhtään möykkää siitä, että viranomainen on ihan täysin kussut omat velvollisuudet. Toimittajan päätä haetaan vadille salatun materiaalin julkaisemistesta, mutta ihan hipihiljaa ollaan sen suuremman pahan tekijästä, eli tietojen vuotajasta tai viranomaistahosta jonka pitäisi pystyä pitämään huoli siitä ettei heidän hilloamat salatut materiaalit karkaa… Ihan täyttä paskaa tämä touhu.. materiaalitkin Nooan aikaisia.. :
Hah, loistava juttu! Pientä näpäytystä valtamedioiden suuntaan, mikä on aina välillä paikallaan. 🙂
HPC:lle vaan vanhat kovalevyt saatesanoilla "litistäkää tai grillatkaa" (grillaaminen = HPC:n käyttämä, parinkymmenen kilon painoinen, lähemmäs 1400-asteiseksi kuumennettu teräsmötikkä kovalevyn päälle joksikin aikaa) ;):rofl:
Tässähän taitaa kaksi lainkohtaa olla vähän vastakkain. Käsittääkseni salaiseksi luokitellun tiedon levittäminen on rikollista toimintaa (siis levittäminen, oli tiedon itse saanut mistä hyvänsä ja tuollaisissa dokumenteissa on taatusti hyvin havaittavasti kiellettynä levittäminen, joten ei pitäisi olla yllätys), toisaalta lehdistön sananvapaus.
Ei ihan loppuun asti oltu mietitty hommaa juttua julkaistaessa, kun dataa ei hävitetty ennen julkistusta, vaikka rikostuomion kaiketi olivat valmiita riskeeraamaan jo levityksestä.
Radiosta taisin tämän työmatkalla kuulla ja samaa jäin miettimään.
Siellä on varmaan ensin kysytty kaverilta että miten tiedot voi hävittää. Vastaus on ollut että hakkaa kiintolevy palasiksi. Seuraava kyssäri on ollut että minkä näköinen kiintolevy on, vastaus varmaan "suorakaiteen muotoinen ja lättänä". (M.2 tai vastaava ssd siellä sisällä varmaan on ollut, kuka toimittaja nyt vanhaa konetta käyttäis)
Koska kyseessä on ihan varmasti ollu mäkki, sitä ei tavallisella ruuvarilla taida saada edes avattua, joten toimittaja on mätkinyt konetta suoraan näppikselle toivoen että se aukeaisi. Joko akku on pamahtanut ihan suoraan tai sitten runko on raottunut sen verran että akku vilahtaa näkyville jolloin akku on saanut vasaraa päähänsä.
Maallikko ei tuollaisen kohdatessaan välttämättä ala kantaa konetta mihinkään, hyvä kun paniikissa muistaa mistä numerosta se palokunta tilataan paikalle.
Tuli kyllä yllätyksenä minkälaiset lieskat tuosta voi syntyä. Hurja määrä energiaa kyllä noissa akuissa.
Tämä video pistää tosiaan vähän perspektiviiviin sitä palokunnan soittamista paikalle..
Asiallinen juttu tuli kuin tilauksesta 🙂 Ihmettelin myös tossa tietovuoto uutisessa savuttamaan alkanutta kovalevyä ja googlettelinkin asiasta. Ei löytynyt esimerkkiä vastaavasta ja mielessäni ajattelin ,että normi kiekkokovalevy ei vasaroimisesta kyllä ala krääsäämään ja SSD:kin tuskin.
Se akun vasarointi on tosiaan todennäköisin syy. Tän toimittajan kannattaa pysyä lestissään(tai ei välttämättä siinäkään) ja jättää hardware asiat tietävämmilleen 🙂
Toi on tehty tarkoituksella eli oikein yritetty tuhota se akku.Käytännössä se ei välttämättä noin pahasti savua ja syty.
Kyllä melkoiset lieskat tulee jo pienestäkin litium-akusta. Itsellä joskus leimahti tuommoinen joidenkin satojen milliampeerituntien pikkudronen akku palamaan, ja aika kiireellä sai heivata terassilta hankeen.
Energiaahan akussa voi olla varsin valtavasti ja se kun sieltä purkaantuu hallitsemattomasti, niin ihmekkään jos hieman lieskaa lentää. Tulevaisuudessa varmaan palokunnallakin aika hilpeää yrittää sammutella palavia sähköautoja.
Itse kävelisin talliin laittaisin plasmaleikkuriin 50 amppeeria virtaa ja puhaltelisin tiedot toiseen ulottuvuuteen. Jos on jokin muovinen SSD-levy kyseessä, niin pellin pala vain levyn päälle ja sama prosessi.
Tiedon palautus on kallista. Tuhota miksi.
Kuluttajakäytössä ollutta kuka niitä tietoja yrittää palautella
Huuto.net olen ostanut käytettyjä kiintolevyjä.
Olen kokeillut tiedon palautusta ohjelmilla,
ei onnistu.
Tiedot kyllä tuhoutuu vähemmälläkin kuin ylikirjoituksella.
Ostin ulkoisen käytetyn kiintolevyn, kokeilin palauttaa GetDataBack. Toimimattomia tiedostoja tuli.
Oli Linuxilla useampaan kertaan alustettu, Linuxin tiedostojärjestelmiin.
Sitten SSD oli asennettu Linux, alunperin Windows ei mitään hyödyllistä siinäkään.
Samoin olen tuhonnut tiedot ja myynyt vähän rahaa takaisin.
Unohdat sen olennaisen asian, että noilla tiedonpalautusfirmoilla on käytössä huomattavasti tehokkaampia tapoja kaivaa se tieto esiin kuin sinulla.
Tuli ”muutama” lasinsiru pitkin huonetta. Yhdistelmä-HDD/SSD levyt kyllä kannattaa varmaan purkaa että muistipiireihin pääsee käsiksi, samalla kiekot voi sitten rikkoa irrallaan.
Ei kuitenkaan sellaista, jolla ylikirjoitettua dataa palautettaisiin.
Näin. Tämä artikkeli ei pahemmin edistä toimivan tavaran kierrättämistä, kun kehotetaan murjomaan porakoneella. Perinteisille levyille kun riittäisi ylikirjoitus, ja SSD:illekin on hyviä keinoja olemassa.
Tietokoneen tuhoaminen johti palohälytykseen ja kotietsintään – Salaisesta Viestikoekeskuksesta kirjoittaneen toimittajan kotietsintä tänään käräjille
Tänään käräjille. 🙂
KRP: HS:n toimittaja kertoi hätäkeskukselle osallistuneensa Viestikoekeskusuutisointiin
Entistä enemmän viittaa hesarin tekemään julkisuustemppuun ja tarkoitukselliseen provokaatioon.
"Hei, täällä olisi nyt tulipalo kun varasoin tietokonettani. Niin ja olen se hesarin toimittaja josta on syyte nostettu, jos teitä kiinnostaa". :facepalm:
Helsingin käräjäoikeus: toimittaja Laura Halmisen kotietsintä oli laillinen
😀
Toivottavasti kuitenkin oli salannut tiedostot. Mitä nyt varmoista lähteistä tietoa saanut niin suomessa poliisi todellakaan mihinkään nsa-tyyliin murra edes perus-rar/7zip/yms-tiedostoja. Ja suomessahan ei salasanoja voi pakottaa antamaan, liittyy itsekriminointisuojaan.