Rakensimme uusista komponenteista mahdollisimman edullisen budjettipelikoneen nykyaikaisten pelien pyörittämiseen 1080p-resoluutiolla.
Videolla käydään läpi kaikki kokoonpanoon ostetut komponentit, perustellaan niiden valintaa ja käydään läpi myös mahdolliset vaihtoehdot.
Kokoonpano rakennettiin AMD:n 8-ytimisen Ryzen 7 1700X -prosessorin ja Radeon RX 570 -näytönohjaimen ympärille, sillä kyseiset osat olivat ostohetkellä todella hyvässä tarjouksessa. Emolevyksi valikoitui mATX-kokoinen ASRockin B450 Pro4, johon asennettiin 16 gigatavua DDR4-3000-muistia ja WD:n 500 gigatavun Blue M.2 SSD. Prosessorin jäähdytyksestä vastaa SilentiumPC Fera 3 -cooleri, virransyötöstä Corsairin CM550W -virtalähde ja koko komeus kasattiin SilentiumPC Armis AR5 TG -koteloon.
Yhteensä pelikoneelle tuli hintaa 660 euroa.
Jos pidit videosta, tilaa io-techin YouTube-kanava ja anna kommenteissa palautetta niin kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
Alkaa nyt vähän lähteä taas käsistä..
Kavereilla on Gtx970/980 ja Rx570/Rx580 ja jokaisella myös 144hz näytöt.
144Hz näytöt niin halpoja nykyään että jos vaan budjetti yhtään joustaa niin kannattaa ostaa sellainen heti alkuunsa.
Rx570 suosituimmat netti räiskinnätkin pyörähtää +100fps ja raskaammatkin AAA pelit asetuksia laskemalla päästään lukemiin jossa 144hz näytöstä hyötyy.
144hz näyttö ei tarkoita että pitää saada se 144fps, vaan riittää että päästään ylitse 60fps jolloin eron alkaa huomaamaan.
Hz voi lukita myös 80/90/100 jos näytössä ei freesync ole tai jätt lukitsematta kuten CSGO vissiin on järkevää.
Pelkästään jo työpöytäkäyttö/netin selaaminen on mielyttävämpää kuin 60hz paneeleilla.
Eli 144hz ehdottomasti jos suinkin mahdollista.
Juu huomasin tuon tarjouksen, mutta samsungin pls paneeleista oli viimeksi sellaisia ghosting kokemuksia että ovat täyttä paskaa.
Tässä nyt Juhannus humusta selvinneenä ajattelin että tuohon kokkosen videoon ei kannattanut ottaa mukaan hiiri/näyttö/näppis juttuja kun asiasta tulee muuten kohdeylesölle liian pitkä video vaan, ehkä noista voisi tehdä viksusti erillisen videon että mitä eroja on tn/ips/s-ips/h-ips/pls/s-pls/affs/ahva/ jne. paneeleilla mihinkin bukjettiin ja millaisella näppäimistöllä voi painaa useita näppäimiä että ei mene näppäin painallukset jumiin. Noitahan on erillisinä videoina mrsys0pin tekeminä kyllä, mutta sellaista jatkumoa ei vielä ole.
Tuosta artikkelista jäi puuttumaan varsinainen osalistaus
Tekstissä oli suurinpiirtein viittauksia , mutta esim mitkä Micronin kammat kyseessä,
sekä miksi hidas Toshiban ssd
Malttoiko kasaaja ostaa LAN piuhan ja jos minkä
Millä kalustolla suoritettiin OS / ajuri asennukset ja bios päivitys
Entä rasitus ja vakaus testit
Se että synteettisissä testeissä saadaan eroja SSD ja NVMe asemien välille, ei aina kulje käsikädessä sen kanssa mikä on todellisuus.
Kuten tuosta voit todeta niin SSD vs NVMe välillä ei ole juurikaan eroa. Eroja varmasti saadaan aikaiseksi kun käyttö on jotain muuta esim database.
Eli kotikäyttäjälle on aika se ja sama onko siellä SSD vaiko NVMe kunhan on joku muu kuin HDD niin ero on valtava.
Ja itsellä sattuu olemaan pari "hidasta" Toshiban SSD asemaa, niistä siirryin tuossa pari kuukautta sitten NVMe aikaan eikä käyttökokemus siitä juurikaan muuttunut.
Tässä videossa oli siis tarkoituksena käydä pääosin läpi tuota budjettikoneen osien valintaa ja vaihtoehtoja. Kyseessä ei ollut opasvideo (sellainen on tullut Sampsan tekemänä omassa muodossaan jo aiemmin), joten mukaan ei sisällytetty ohjeita käyttöjärjestelmän, pelien yms. asentamiseen. Kokoonpanon kasaaminenkin oli mukana pikakelauksella lähinnä viihteellisistä syistä – ei siis ollut tarkoituksena opastaa miten kokoonpano kasataan.
Tietoturva yms. ohjelmistopuolen jutut eivät sinällään liity mielestäni mitenkään tietokoneen (rauta) kokoamiseen ja olisi sitten ihan erillisen juttunsa aihe, sen sijaan että olisi koittanut tähän konseptiin sisällyttää.
Tuossa olet ihan oikeassa, että videolla olisi voinut mainita jonkinlaisen simppelin arvion näyttöön, ohjainlaitteisiin ja käyttöjärjestelmään liittyen. Olisi onnistunut noin 10 sekunnissa lauseella ja parilla, mutta ne jäivät nyt pois "kyydistä".
Näyttö ja ohjainlaitteet eroavat siltä osin itse tietokoneen rakennusosista, että ne ovat huomattavasti enemmän käyttäjälle "henkilökohtaisia" ja riippuvat enemmän käyttäjän mieltymyksistä, toisin kuin puhtaasti suorituskyvyllä mitattavat komponentit. Näytössä, näppiksessä ja hiiressä on useita muuttujia, jotka ovat kiinni puhtaasti makuasioista. Niitä voidaan sitten mahdollisesti käsitellä omalla videollaan muutaman esimerkin muodossa.
Mikäs estää sillä pelaamisen?
Jos keskusyksikössä tehdään kompromisseja niin kyllä se näytöissäkin on näin.
Kuten aiemmilla sivuilla todettiin ei kaikilla ole varaa kantaa sitä parasta putiikista euroista välittämättä.
Joissain näytöissä on ihan hyvät kaiuttimet jo itessään niin säästää senki rahan.
En oo ikinä nähny tai kuullu näytön kajareista, jotka pärjäis edes 10e nappikuulokkeille! En suosittele näytön kajareita kuin enintään Windowsin äänimerkkien kuunteluun.
Toimii youtubesta taustameluna kuten tavallinen radio. Ei mulla oo kuulokkeissa 10 metrin johtoa. Eikä se haaraudu koko perheelle. Mökillä kelpaa tämmönen paitsi et meillä siinä on enemmän teippiä
Hahha! Minen kehtais soittaa perheelle näytön kajareista edes TiTi-Nallea xD Joku roti laadussa sentään. Käytettynä saa 10e ihan ok tietsakajarit, jotka hakkaa ne näytön kajarit 5-0. Ja vielä jos onnistut bongaat n. 20e:lla 2.1 kajarisetin (eli sisältää subbarin), ni hakkaa kaikki edellä mainitut 100-0!
Siisteyden vuoksi niitä ei tässä pöydällä ole ja tää keskustelu nyt ei muutenkaan tähän kuulu.
Jos oikeasti musaa haluaa kuunnella ni heitän chromecastilla kotiteatterille. 90% ajasta vaan haluaa jotain mukavaa taustahälyä jonka yli pystyy hyvin keskustelemaan.
@Juha Kokkonen puhelin ja kunnollinen headset tai kaulusmikki vaimentaa kohinan kuin kohinan. Ääniraidan synkkaus kuvaan saattaa tosin olla haastavaa, jos kasvot ovat näkyvissä koko ajan. Tätä tosin voi pienellä kuvauskäsiksen pätkällä helpottaa.
nÄyTtÖkAiUtTiMeT oN pArHaAt :drool:
Videolla on käytössä kunnollinen Roden lavalier-kaulusmikki. Puhelimesta ei taida nyt olla apua, koska videot kuvataan järjestelmäkameralla.
missään ei ole niin tehokasta kohinanpoistoalgoritmiikkaa ja rautaa kuin puhelimissa, ainakaan niin halvalla kun melkein jokaisella on moinen taskussaan. Ajatus olikin, että käytät ääniraidan tallentamiseen puhelinta ja yhdistät Premierillä tai vastaavalla erillisen ääniraidan kuvaan. Nämä ei kait olleet livevetoja kuitenkaan? Normi meininki offline tuotannoissa. Kokeile seuraavalla kerralla äänittää rinnalla puhelimeesi samat tarinat kuin mitä tallennat videokameraan ja vertaa äänenlaatua 😉
Ah, nyt ymmärsin mitä tarkoitit. Täytynee kokeilla tuotakin vaihtoehtoa, mutta saattaa mennä liian työlääksi tuo erillisten ääniraitojen kanssa pelaaminen ja niiden synkkaaminen, kun videossa saattaa olla se toistasataa klippiä.
Jos kokeilet erillisen ääniraidan synkkaamista videon kanssa niin kannattaa käyttää jotain taputuskikkaa ym. jolla ne saa sitten kohdistettua helposti toisiinsa.
Nämä clapboardit esim. on loistavia äänen ja videon synkkaamiseen, mutta asian voi hoitaa myös tarpeeksi selvällä käsien taputuksella.
Clapboardin käyttöön olisi muutenkin kannattavaa opetella jos jaksaa merkata kameran ja muistikortin boardiin, niin äänen synkkaus videoon on helpompaa ja viallisen/virheitä tekevän muistikortin jäljittäminen on kustannus tehokkaampaa löytää.
Ei tässä tuotannossa ole kuin yksi 128 Gt kortti käytössä 😀
Jooh, pienestä se homma monella alkaa. 🙂