AM5-kannan myötä myös AMD:n kuluttajaprosessorit siirtyvät PGA-paketoinnista (Pin Grid Array) LGA-paketointiin (Land Grid Array).

Gigabyten tietomurrosta vuotaneet dokumentit ovat paljastaneet AMD:n tulevien Genoa-palvelinprosessoreiden lisäksi tietoa myös HEDT-markkinoiden Threadripper-perheen seuraavasta askeleesta. Lisäksi Twitter-käyttäjä TxLexington on vuotanut kaavioita ja taulukon kuluttajapuolelle tulevan AM5-kannan ominaisuuksista.

TxLexingtonin vuotamien tietojen mukaan AMD tulee kasvattamaan kuluttajaprosessoreidensa maksimikulutusta AM5-alustalla. Uuden kannan myötä yhtiö on siirtymässä LGA-paketoituihin prosessoreihin myös kuluttajapuolella.

AM5-kannalle tarkoitettujen prosessoreiden jäähdytinten suunnitteluvaatimuksia listaavan dokumentin mukaan yhtiön työpöytäprosessoreiden TDP-arvojen skaala tulee olemaan nykyisen 45-105 watin sijasta 45-170 wattia. Uudet tasot vanhojen yläpuolella ovat 120 ja 170 wattia, joista jälkimmäisen jäähdyttämiseen vaaditaan nestekierto vähintään 280 mm:n jäähdyttimellä.

Kaaviokuvien perusteella vaikuttaa puolestaan vahvasti siltä, että uusi kanta tulee olemaan kiinnikkeiltään yhteensopiva nykyisten AM4-kannalle tarkoitettujen coolereiden kanssa. Toistaiseksi ei ole varmuutta, perustuuko TxLexingtonin vuodot Gigabyte-murtoon vai ei.

Gigabyte-murrosta vuotaneiden tietojen puolella varmistui roadmapeissakin nähty Chagall-koodinimi Zen 3 -ytimiin perustuville Threadripper-prosessoreille. Oletettavasti Ryzen Threadripper 5000 -sarjana markkinoille saapuvat prosessorit tulevat sopimaan nykyisille TRX40-emolevyille. Luvassa on myös Pro-versiot, jotka ovat yhteensopivia TRX80-emolevyjen kanssa. Chagall-prosessoreissa on parhaimmillaan 64 ydintä ja 280 watin TDP-arvo.

Lähteet: Overclock3D, ComputerBase

This site uses XenWord.
;