
Microsoftin Windows 10 saa tänään merkittävän päivityksen, kun käyttöjärjestelmä päivitetään RS4- eli April 2018 Update -versioon. April 2018 Update oli tarkoitus julkaista jo aiemmin tämän kuun aikana, mutta huhujen mukaan lopullista koontiversiota jouduttiin muuttamaan loppumetreillä alkuperäisestä julkaisuversiosta löytyneen bugin vuoksi. Lopullisen Windows 10 April 2018 Updaten versionumero on 1803 ja koontiversio 17134.1.
Windows 10 April 2018 Updaten merkittävimpiin ominaisuuksiin kuuluu jo aiemmin esitelty Timeline, joka helpottaa esimerkiksi tietyn kesken jääneen työn löytämistä visuaalisella aikajanalla kansiorakenteiden selailun sijasta. Oletuksena Timeline näyttää tiedostoja ja nettisivuja viimeisen 30 päivän ajalta, mutta käyttäjä voi halutessaan poistaa ominaisuuden käytöstä kokonaan. Aikajana mahdollistaa historian näyttämisen myös useammasta laitteesta, mikäli niitä käytetään samalla Microsoft-tilillä.
Käyttötottumustensa ja muiden tietojen jaosta huolissaan olevat käyttäjät saavat ilokseen uuden Diagnostic Data Viewer -ohjelman. Ohjelma mahdollistaa kaikkien Windowsin keräämien telemetriatietojen tarkastelun ja hallinnan. Käyttäjän tietosuojaan liittyy myös ohjelmien lupakäytännöt. Jatkossa UWP-ohjelmat joutuvat erikseen kysymään lupaa käyttää esimerkiksi tietokoneen webbikameraa ja käyttäjä voi päättää esimerkiksi niiden mahdollisuudesta päästä käsiksi käyttäjän muihin tiedostoihin. Valitettavasti ominaisuus ei toimi Win32-sovelluksilla, vaan oikeuksien hallinta on toteutettu UWP:n tuomien mahdollisuuksien avulla. UWP eli Universal Windows Platform on Microsoftin sovellusrajapinta, joka parantaa mm. tietoturvaa Win32-sovelluksiin verrattuna.
Tiedostonjakoa helpottaa uusi Nearby sharing -ominaisuus. Bluetoothin avulla toimiva ominaisuus mahdollistaa tiedostojen helpon jakamisen lähellä oleviin laitteisiin ja sen voi konfiguroida sallimaan jako joko kaikkiin lähellä oleviin laitteisiin tai vain käyttäjän omiin laitteisiin.
HDR-näyttöjen käyttäjät toivottanevat tervetulleeksi Windowsin parannellun HDR-tuen. April 2018 Updaten myötä Windows pystyy itse tunnistamaan, onko tietokone kykenevä HDR-sisällön toistoon, jonka lisäksi mukana tulee vielä kokeellinen versio HDR-kalibrointityökalusta. Korkean resoluution käytön pitäisi niin ikään parantua uuden ”Fix scaling for apps” -ominaisuuden avulla. Käyttäjällä on myös mahdollisuus asettaa haluamilleen ohjelmille yleisestä poikkeavat skaalausasetukset.
Esimerkiksi kannettavissa on usein käytössä sekä prosessorin integroitu että erillinen näytönohjain, joiden välillä Windows ja näytönohjaimen ajurit pyrkivät päättämään, kumpaa näytönohjainta kulloinkin käytetään. Windowsin uuden päivityksen myötä käyttäjä voi asettaa ohjelmakohtaisesti Windowsin käyttämään aina haluttua näytönohjainta.
Voit tutustua kaikkiin Windows 10 April 2018 Update -päivityksen tuomiin uudistuksiin Microsoftin Windows-blogissa.
Kauheita ongelmia läppärin päivittämisessä. Windows updaten kautta kone sanoo päivityksen asentamisen jälkeisen bootin jälkeen joka kerta
Ja kun koitin pari kertaa asentaa usb-tikulta käynnistäen asennuksen Windowsista, sain bootin jälkeen tämän:
Nyt sitten asensin koko Windowsin uudestaan ja jouduin vielä formatoimaan ja osioimaan läppärissä olevan SSD-aseman kokonaan uudestaan, kun ei suostunut asentamaan Windowsia enää uudelleen sille 160 gigatavun osiolle, jolla se aiemmin oli. Nythän tuo näkyy toimivan ja on uusin versio sisällä. Ei mennyt ihan putkeen tämä päivitys Microsoftilta. Läppäri on ihan uusi Lenovo Yoga 720 16 gigatavulla RAMia ja 512 GB NVMe SSD-asemalla. Ei pitäisi ainakaan muistin tai tilan loppua kesken. Googlettamalla löytyi tällainen, jossa oli samat ongelmat kuin itsellä, mutta ratkaisu ei auttanut minua ollenkaan.
Työpöytäkoneelle päivitys kuitenkin asentui ihan nätisti. Meni tosin salasanan kysely takaisin päälle, kun se oli aiemmin poistettu käytöstä.
Että uwp ei ole enää paskanjäykkä… deletoikaa selkeästi virheellinen aiempi lausuntoni. :facepalm:
On tuo melkoinen jedimestarin uudelleen koulutusohjelma tuo ms store, pakko oppia pois kaikki aiemmin opitut asiat. Mikä se lopullinen hyöty mahtaa olla siinä, että pelkkä tunnukseen sidottu oikeus ajaa ohjelmia/pelejä ei riitä vaan tiedostot ovat sen lisäksi salattuja? Onko tuo estänyt miten hyvin uwp softien kräkkäyksen?
Ja kaiken muun pa**an lisäksi lasketaan esim. todellisen fullscreenin puute, alussa puuttui muistaakseni v-syncit ja mitä kaikkea niitä oli. Esimerkiksi peliprofiilien teko ei onnistu millään näyttiksellä, kun ei ole oikeutta millään ohjelmalla katsoa ajettavia tiedostoja jne.jne.
En nyt kaikista yksityiskohdista ole aivan varma, ilmeisesti jotain puutteita jossain vaiheessa korjailtiin, mutta mitään en sieltä asentelisi, ellei nyt ilmaiseksi tosiaan tuolla Game Passilla saisi 😉
Jännää, miten eivät oppineet oikein mitään tuosta aiemmasta hirvityksestä. Eli Games For Windows:sta 😉
Täällä
Boldatun pitäisi ainakin olla ihan huuhaata, se UWP-softan käynnistystiedosto löytyy siinä missä muutkin tiedostot, eikä minkään pitäisi estää sen käyttämistä triggerinä tietyille näyttisasetuksille.
Se rajoitus mihin tiedostoihin päästään käsiksi koskee UWP-softien pääsyä tiedostojärjestelmään, ei toisin päin, ja nekin oikeudet voi halutessaan antaa UWP-softille.
Rohkenen olla eri mieltä 😉
Ensinnäkin, WindowsApps-kansioon ei ole oikeuksia. Tämä on tietenkin tarpeeksi taitavan ihmisen mahdollista muuttaa, mutta en ole varma pysyykö sinulla oikeudet kansioon, esim. käynnistyksen jälkeen… Käynnistystiedosto ei ole tavallinen exe, eikä sitä pysty lisäämään ainakaan Ratukan softaan profiiliksi, vaikka olisit oikeudet kansioon itsellesi hoitanutkin. Lisäksi tiedostot on kryptattu, ei kaikissa peleissä, mutta kuitenkin… Voi olla, että oikeuksien hommaamisen jälkeen joidenkin pelien profiilin pystyy lisäämään (kts. Guru3D-linkki alla).
AMD:n foorumilla: Assigning graphics profiles to Windows 10 game … | Community
GamerNexuksen artikkeli: Microsoft is Undermining PC Gaming with 'UWP' & its Store
Melko uusi postaus: How to Add UWP Games to Your AMD Driver Profile?
Myönnetään, että GN:n artikkeli on pikkaisen vanha ja esim. tuo pakotettu V-Sync on jo korjattu ja mahdollistettu myös G-Sync/Freesync-tuki…
Mutta onhan se nyt melko kuraa vieläkin…
Niin, onhan se variable refresh tuki tullu jokunen päivitys sitten, mutta ei tätä uwp hässäkkää kovin menestyksenä voi nähdä. Niinkuin @MSuomi sanoi, vähän on ms games for windows livestä oppinu. Etenee kuin sipilän hallitus paljon kepin kera olemattomalla kiinnostuksella.
Eipäs nyt sentään solvata Microsoftia, ihan noin paljon kuitenkaan! :nb::D
Innostuin, meni överiksi. 🙁 Sanotaan nyt, et toinen sentään yrittää kun toinen yrittää vaan tyriä. 😀
Noin pieniä softia ajatellen, onhan siinä etunsa kun päivitykset tulee kaupan kautta ja valikoimakin koko ajan paranee.
Ei ole bugi, se pääasetus oli tarkotuksella muutettu nyt koskemaan kaikkia sovelluksia. UWP:t tosin ainoastaan näkyy siinä erittelylistassa kuten ennenkin, en tiedä meinaako MS sitä laajentaa Win32-pohjasiin sovelluksiin mutta tällä hetkellä näillä mennään. Vähän tosin epäilen koska MS puskee tuota UWP:tä aika lujaa. Voihan ne UWP sovellukset siitä erikseen naksia pois.
Onko kenelläkään tullut päivityksen jälkeen hyytymisiä Chromen kanssa? Niitä, joihin MS neuvoo näppärän neljän sormen kikan, joka käsittääkseni resetoi ainakin näytönohjaimen driverin ja mahdollisesti myös hiiren ja näppiksen.
Nyt kun mainitsit niin kyllä!
Ihmettelin asiaa et miksi sivuista tulee yhtäkkiä täysin toimimattomat. Hiiren nuoli kyllä liikkuu, mutta sivuilla ei pysty tekemään mitään. Tästäkö se johtuukin?!?
Tästä 😉 Jos siis tuo win-ctrl-shift-B tuo tilapäisen avun. Taidanpa itse odotella, kunnes päivitykseen tulee korjaus.
Onko muilla muuten ongelma että Windows Mail ei enää näytä että on uusia maileja tuossa alapalkissa? Onko sekin taas joku security asetus kuten oli tuo mikrofoni?
Tämä näyttäisi nyt päivittyneen.
Version 1.6.1396, File size 803KB.
Released on: May 2, 2018
O&O ShutUp10: download free antispy tool for Windows 10
Itsellä rikkoontui Chrome, toimii kyllä muuten mutta esim. kuvia hakiessa googlella ei lataa kun muutaman kuvan , samaten siinä vaiheessa ei voi edes oikealla napilla ladata uuteen välilehteen ts. jumittaa koko selain…
chromen canary sen sijaan toimii ok mutta canaryssä kusi fontit, eikä auta vaihto.normi Chrome asennettu uusiksi ilman mitään addoneja ja ei toimi.mikkisoftalla tiedossa mutta saas nähdä koska korjaavat.Noh, mennään edgellä sitten.
Ps. edgessä ei oikein muu vituta kun tekstistä ei voi kopioida sanaa ja oikealla hiirennapilla valita "hae bingillä/googlella"
cortana kun ei toimi ellet muuta region-asetuksia ja edgen oikean napin taakse saatava "search with google" epäviralline lisuri ei toimi april-päivityksen jälkeen.
Joo ei olis pitäny päivittää vielä…
Pääsääntönä vois pitää, et jos Windows itse ei tarjoa käyttäjälle aktiivisesti päivitystä, älä päivitä. Säästyis monelta harmilta.
Oliko täällä jollain ongelmia usb tikkujen kanssa? Minulla jumittaa joskus tikulta kansiota avatessa tai sinne/sieltä jotain tiedostoa siirtäessä. Ihan totaalijumi ja kone käynnistettävä uudestaan.
Korjaus olisi tulossa Chromeen kuulemma 8.5
Minulla taas hävisi tilien alta Gmail pois. Ohjelman poisto ja storesta asennus uudelleen auttoi asiaan. How to reset the Mail app on Windows 10 to fix email sync and other issues • Pureinfotech
Huomennako alkaa sitten tämän tuputus updaten kautta? No, saahan sen piilotettua toolilla jos ei vielä halua.
Itselläni ei ole ollut vielä yhtään ongelmaa päivityksen jälkeen. USBt toimii normaalisti ja kaikki näyttäisi olevan samalla tavalla kuin ennen päivitystä.
Ärsyttävintä oli ehkä se, että piti uudelleen valita kaikki nuo tiedonjaot MSlle pois päältä ja yksi kerrallaan olivat siinä ikkunassa, olisi pitänyt olla joku "kaikkeen ei" nappi heti alussa. Meni useampi minuutti taas elämästä ihan hukkaan. 🙂
Itselläni hidastui koko kone. Käynnistäminen kestää tosi pitkään, usb tikkujen kanssa ongelmia, melkein kaikkien ohjelmien lataaminen kestää, osa lakkasi toimimasta kokonaan, ihan täys paska koko päivitys.
Onko tähän odotettavissa mitään korjausta vai mitä tässä pitäis tehdä.
Noita yksittäisiin kokoonpanoihin tulevia ongelmia on paha luvata kenenkään korjattavaksi, joku tuleva päivitys saattaa korjata sen tai sitten saattaa olla korjaamatta.
Itse lupasin itselleni että heti ensi kerralla kun joutuu asentamaan Windowsin muistan ottaa sen levykuvan talteen siinä kohtaa kun on kaikki oleelliset softat asennettu, ihan niin kuin olen luvannut jok'ikinen kerta aiemminkin ja aina unohtanut.
Kaikeksi onneksi noita uudelleenasennuksia ei ole omalle kohdalla juuri tullut, viimeksi kun vaihdoin i5-3570K > R7 1700X mutta sitä ennen en edes muista milloin viimeksi, olisikohan ollut Win7:lla tai 8.1:llä kun Vistasta päivittynyt asennus lopulta sanoi itsensä irti.
Heh, ihan kuin kuuntelisi itsensä puhuvan 😉
Aina tulee vannottua, että ottaa back-upin ja aina se jää loppujen lopuksi tekemättä…
Ja edellinen asennus oli juurikin niin, että lähtöisin varmaan seiskasta, jonka jälkeen vain päivitelty. Välissä vaihtunut myös prossu ja emolevy (tosin saman sarjan sisällä ja emokin vaihtui vain 87:sta 97:aan)… Mutta nyt tosiaan tuo päivitys ei suostunut asentumaan ja heitin sitten tyhjältä pöydältä…
Jos kaikki softat olisikin steamista tai originista… vois asentaa windowsin joka välissä uusiksi ja jatkaa backupeista siitä mihin jäi. Oleellisia softia on liian paljon että sitä asennus rumbaa viitsisi kovin usein tehdä, mieluummin sitten lykkää näitä päivityksiä siihen asti että tietää varmuudella mikä toimii ja mikä ei, sekä että korjattuja versioita softista/ajureista on jo saatavilla. Varsinkin näyttisajureista kun nuo ajurimallit tuntus päivittyvän joka version myötä. Taitaa olla jo yhtä monta uutta WDDM versiota kympissä kun muissa yhteensä.
Vanhat WDDM 2.x -versiot ovat toki täysin yhteensopivia uudempien 10-versioiden kanssa, kyse on vain uusista ominaisuuksista mitä uudemmat WDDM:t mahdollistaa mitä ei luonnollisestikaan voi olla ajureissa jotka ei sitä tue
Päivitys näköjään rikkoi NVIDIAn ajurien asennuksen. Itse kun en pelaa mitään niin huomasin sen vasta kun aloin ihmettelemään, miksei videon rautapurku toimi. Ajurien asennusohjelma näytti sitten, että mitään vanhaa versiota ei ole asennettuna.
Grääh, miten pirussa saa lockscreenistä heivattua huitsin nevadaan nuo sign-in optiot? Meikä ei käytä kuin vain ja ainoastaan salasanaa, nyt on saatanan rumia nappeja jollekin halvatun windows hellolle, ym. siellä.
Jos suurinpiirtein asentaa windowksen uudestaan (jonka nämä isot päivitykset tekevät), niin ei kannata ihmetellä jos joku senverran monimutkainen systeemi, kuin näyttisajuri jyrätään..
Ai jaa. Ihmeellisesti se selvisi kuitenkin esim. Win7->Win10 upgradesta.
Ei vaan ajuri uninstalloituu itsestään. ts. se on asennettuna normaalisti päivityksen jälkeen. Korjattu nvidian hotfixillä.
Ei tuossa yllä olevassa siitä ollut kyse
Hyvin suurella todennäköisyydellä ei selvinnyt, kun 7:ssa ja 10:ssä on erilainen pohja sille ajurille. Tn 10 asensi sen osittain uudestaan asennusvaiheessa..
Tai vielä todennäköisemmin Win10 asensi Windows Updaten tuoreimmat GeForce-ajurit
En tiedä mitä pilipali-ajureita windows updatella on säilössä mutta oman päivityksen yhteydessä hävisi 144Hz optio näytöltä kokonaan ja nvidian ohjauspaneelikin lähti lampsimaan.
Uudelleen asennus nvidian tarjoamilla tuoreimmilla ja löytyi kadonneet hertsit ja paneelit taas.
Ihan NVIDIAn sinne julkaisemia ajureita ne on
Siellä on yleensä joku versio ihan perus ydinajurista, johon kuuluu melko rajoitetusti lisäkilkkeitä..
https://support.microsoft.com/fi-fi/help/4103721/windows-10-update-kb4103721
Tuommonen mulla odottamassa uudelleenkäynnistystä
"Addresses an issue that may cause some devices to stop responding or working when using applications, such as Cortana or Chrome, after installing the Windows 10 April 2018 Update." on yksi korjauksista
Intelin rauta ja Windows törmäyskurssilla: ei saa päivittää
Intelin SSD:n kanssa ongelmia.
Jaa ei sitten: GeForce Hotfix Driver Version 397.55 | NVIDIA
– Windows 10: Driver may get removed after PC has been left idle for an extended period of time.
Tiedä sitten liittyykö W10 päivitykseen vai ainoastaan nVidian uusimpaan ajuriin.
Liittyy ainoastaan NVIDIAn uusimpaan ajuriin eikä Windowsin päivityksiin, eikä edes tuo bugikuvaus sovi mitenkään Windows-päivitykseen (bonuksena nuo ajurit ongelmineen tulivat jo ennen kuin koko päivitystä oli edes julkaistu)
On tämä uskomatonta sekoilua mikkisoftalta. Hajoitetaan ihmisten koneita tuosta vain. Ymmärrän kyllä, että muuttujia on paljon ja erilaisia asetuksia, mutta ei tämä nyt ihan näin pitäisi mennä.
Insider buildeja on julkaistu jo monta kuukautta.
Omalla kohdalla alkoi oireilla vasta päivityksen jälkeen, vaikka kone oli ollut ajureiden asennuksen jälkeen idlenä monia päiviä. W10 päivitys, bootti, päivä idlenä ja illalla ajuri poissa.
Ja toisaalta, aika hyvin tässä on mennyt Windows 7 asennus päivitettynä Windows 10:een, ja yhtä ongelmaa (taannoinen ongelma WU kanssa) lukuunottamatta, korjaantui sekin asentamalla "kaiken säästävällä" asennuksella taas toimivaksi. Uusi suurempi Windows April 2018 Update päivityskin sisään ongelmitta.
Mahtuu tuohon W7 RTM -> W10 tähän päivään -matkalle useampikin päivitys.:happy:
Totta on, että on MS:llä ongelmiakin ollut päivitysten kanssa, etenkin olikos se W8 aikaan (W8 ohitin täysin), mutta usein riittää että odottelee muutaman päivän ja kuulostelee onko muille tullut ongelmia. Nykyään luottamus palannut, tuli asennettua tuo Windows April 2018 Update saman tien kun tuli saataville.
Yleensä ne Windowsit joita olen joutunut joskus aikoinaan kavereilta korjailemaan, niin oli usein muokattu kaiken maailman rekisterin siivoajilla ja muilla tuikitarpeettomilla käärmeöljyillä (en väitä että esim. sinun kohdallasi näin olisi, kunhan mainitsin), jotka "korjaamisen" sijaan ovat pikkuhiljaa pistänyt järjestelmän solmuun. Onneksi nykyään ei tarvitse pahemmin enää korjailla. 🙂
Oma Windows 10 on kosahtanut vain kerran: kiitos erään nimeltä mainitsemattoman antimalwaren surullisenkuuluisan kolmosversion…
Niinkuin aiemmassa viestissä mainitsinkin, niin alustoja ja asetuksia on monenlaisia. Joillain se menee kuin sukkana sisään, mut useimmilla muilla ei. Tämä päivitys on aiheuttanut nyt hyvin monenlaisia ongelmia eri koneisiin, ei siis vain yhtä yksittäistä. Omassakin koneessa on lakannut toimimasta todella moni asia. Puhutaan siis ongelmaryppäästä.
Nämä artikkelit kertonevat jotain ongelmien laajuudesta ja koosta:
Sininen kuolemanruutu
Explorer.exe
Kyllä kyllä. Olen mm. itse näitä joskus raportoinut. Kunhan kerroin omasta kokemuksestani, joka tosiaan on kovin rajallinen. Niissä kuitenkin usein käyttäjä on itse rikkonut järjestelmän. Peace! :tup:
Väittäisin että nimenomaan useimmilla menee sukkana sisään ja varsin pienellä joukolla ei.
Onko KB4103727 aprils update? Tuollaista tällä hetkellä tarjoaa, jos ei niin mikä updaten kb jotta tietää blokata/poistaa listalta.
Ei ole April 2018 Update mutta en nyt tähän hätään löydä nopeasti mikä April 2018 -päivityksen KB-tunnus olisi
Ei ole https://support.microsoft.com/fi-fi/help/4103727/windows-10-update-kb4103727
En tiedä April updaten kb numeroa, mutta ilmestyy nimellä
Feature update to Windows 10, version 1803