
Microsoftin uusi Windows 11 -käyttöjärjestelmä tuo mukanaan paljon uudistuksia ja uusia ominaisuuksia. Valitettavasti kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa ja tuttuja ominaisuuksia on poistettu tai muutettu perustavanlaatuisesti.
Microsoft on piilottanut Windows 11:n tarkempiin teknisiin ominaisuuksiin häpeälistan ominaisuuksista, joita on joko karsittu aiempaan nähden, muutettu muutoin merkittävästi tai poistettu kokonaan. Listalta löytyy ainakin allekirjoittaneelle pyhää lehmää lähentelevä ominaisuus, jolle on heitettävä hyvästit, jos päivittää Windowsin uuteen versioon: Tehtäväpalkki on lukittu pysyvästi näytön alareunaan.
Monien mielestä tervetulleemmasta päästä lienee virtuaaliassistentti Cortanan muutokset, joiden myötä se ei ole enää jatkossa oletuksena tehtäväpalkissa eikä osana ensimmäistä käynnistystä. Internet Explorer -selain on puolestaan oletuksena poistettu käytöstä ja matemaattisten kaavojen syöttämiseen tarkoitettu Math Input Panel on niin ikään heivattu pois. Sen korvaa erikseen asennettava Math Recognizer. Myös Wallet on poistettu käyttöjärjestelmästä.
Hiljattain tehtäväpalkkiin lisätty News & Interests -sovellus on muutettu nyt Widgetiksi ja Snipping Tool on edelleen olemassa, mutta sen toiminnallisuus vastaa nyt aiempaa Snip & Sketch -sovellusta. Erillinen Tablet-tila on poistettu, mutta käyttöjärjestelmä mukautuu edelleen näppäimistön irrotukseen ja Windows S -tila on jatkossa käytettävissä vain Home-versiolla käyttöjärjestelmästä.
Käynnistä-valikko on muuttunut perustavanlaatuisesti ja siihen ei voi enää lisätä nimettyjä kuvakeryhmiä tai kansioita, eikä sen tämänhetkinen koko ole muutettavissa. Valikkoon itse kiinnitetyt sovellukset ja linkit nettisivuille eivät kestä päivitystä, vaan ne tippuvat pois kyydistä Windows 10:stä päivitettäessä. Live-ruudut on niin ikään poistettu ja niiden toiminnallisuus on siirretty Widgetteihin. Windowsin esiversiossa Windows 10:n käynnistävalikon saa kuitenkin kaivettua edelleen käyttöön kaikkine ominaisuuksineen rekisteriä puukottamalla.
Toinen isoja muutoksia kokenut on tehtäväpalkki. Kuten jo aiemmin mainittiin, se on jatkossa lukittu ruudun alalaitaan. Ratkaisu on kova pala nieltäväksi käyttäjille, jotka allekirjoittaneen tavoin ovat laajakuvanäyttöjen aikana siirtäneet tehtäväpalkin näytön reunaan pystyyn. People-sovellus on poistettu tehtäväpalkista kokonaan ja jotkut System Trayn ikoneista voi puuttua päivityksen jäljiltä, etenkin jos käyttäjä on kustomoinut niiden näkyvyyttä. Sovelluksen eivät myöskään voi enää muokata tehtäväpalkin alueita omin päin.
3DViewer, OneNote for Windows 10, Paint 3D ja Skype eivät ole jatkossa osa Windows 11:n oletusasennusta, mutta ne ovat edelleen asennettavissa ilmaiseksi Storesta. Päivitettäessä Windows 10:stä sovellukset pysyvät mukana myös Windows 11:n puolelle.
Lähde: Microsoft
Edelleen Windows 8(.1) on hemmetin hyvä windows ja siinä vielä toimi haku hommat, toisin kuin 10:ssä se ei vieläkään ole samalla tasolla.
Ja miksi sitä startti-valikkoa pitää edes käyttää ?
Paljon nopeampaa on painaa win-key ja kirjoittaa mitä haluaa ja painaa enter.
Tämän vaan valitettavasti mikkisofta rikkoi windows 10 myötä ja meni pitkään ennen kuin se alkoi jotenkin toimimaan.
Joten jos haku vaan toimii kuten pitääkin, niin sillä startti-valikolla ei ole paskan väliä miltä se näyttää.
8 toki aloitti tämän asetusvalikko sekoilut, että joku asetus löytyy vanhasta control panelista ja osa löytyy sitten "modernimmasta" valikko sekoiluista.
Ja en ymmärrä miksi tätä 10 paskaa kehutaan kun tässä kaikki asetusvalikot ovat niin kasa paskaa kuin olla ja voi.
Itse käyttäisin vieläkin 8.1:stä jos DX12 olisi tullut siihen, kun en vaan tykkää tästä 10:stä pätkän vertaa ja näemmä 11 vaikuttaisi olevan uusi Vista.
Eli Aero tuodaan kyllä takaisin mutta kaikki vähänkään vanhempi rauta dumpataan ilman oikeaa kunnon syytä.
Kun esim Bitlocker toimii hemmetin hyvin ilman TPM:ääkin vaikka oletuksena se sen tarviikin, mutta sen vaatimuksen sai myös pois päältä.
Toinen tämä ihan järetön muutos tässä 11:ssa on tuo että alavalikon ikoneihin viereen ei saa vissiin enää näkyviin tekstinä mikä esim. valokuva on avattuna siihen. Itselleni tuon on todella tärkeä ominaisuus ja kun kerran nyt se dumpataan niin tässä oikeasti olen alkanut miettän Linuxsiin siirtymistä vaikka olenkin Office 365 tilaaja.
Kun en ymmärrä miksi kaikki hyvät käyttöliittymät pitää vaikka väkisin tuhota sen takia että saadaan niistä "nätimpiä". Ja vaikka aikoinaan Vista haukuttiin niin sehän toi paljon parannuksia käyttöliittymään verrattaessa vaikka XP:n.
Mutta sen jälkeen ollaankin sitten menty jyrkkää alamäkeä (kun Windows 7 oli perjaatteessa vain VIsta kaikkine korjauksineen).
Minä luen aika paljon tieteellisiä artikkeleja pdf-tiedostoina, samoin teen jonkin verran taittojuttuja omille kirjoituksilleni. Silloin on näppärää jos voi pitää koko aukeamaa kerrallaan näkyvissä (ja joo, tiedän että näppäin F11 on olemassa, mutta haluan taskbarin kuitenkin olevan jossakin). Jos 27-tuuman 1440p-näytöllä on tehtäväpalkki alhaalla, niin se syö turhaan pystyresoluutiota, jolloin tekstistä tulee turhan pientä. Isompi näyttö samalla resoluutiolla ei ole ratkaisu, sillä silloin näkyvät jo pikselit häiritsevästi.
Jos on paljon sovelluksia ja tiedostoja auki, niin silloin virtuaalinen työpöytä on mielestäni paljon toimivampi ratkaisu kuin pitkä taskbar.
Windowsin virtuaaliset työpöydät vaan olleet tähän asti ihan käyttökelvottomia, koska niitä ei voi kustomoida mitenkään. Esim. näppäinoikotiet ovat mun tottumuksiin aivan naurettavat, ja vielä naurettavampaa on se, että ei voi suoraan hypätä tietylle pöydälle, vaan pitää mennä prev / next – meiningillä. Ei sillä että pelikoneena windows muutenkin on, kaikki muu hoituu mac / linux ja yllättäen myös virtuaalipöydät toimivat kuin ajatuksen jatke.
Jos puhutaan nykyaikaisesta Linuxista, missä on kernel 4.x/5.x ja systemd, nykyään PATA, SATA, SCSI ja USB-levyt on kaikki /dev/sdX ja ollut jo jonkin aikaa.
Noissa laitetiedostoissa on pieni etu Windowsin levyasemakirjaimiin nähden – se että kaikilla levyillä voi olla osiointi, joten osiot erottaa helpommin toisistaan. Esim. Windowsissa USB-tikku voi näkyä D-, E- ja G-asemina samaan aikaan ja toinen tikku F- ja H-asemina, mikä voi olla helkkarin sekavaa esim. levyjen irrotuksen osalta.
Linuxissa muuten laitetiedostojenkin vajaavaisuus on tunnistettu hyvin kauan sitten. Katopa mitä löytyy /dev/disk alta. PARTUUID, UUID, path ja id kattavat jo monta tapaa viitata levyihin. Käsky ’lsblk -f’ myös avartaa asiaa hiukan. Nykyään kun on persistentit id:t osioilla ja levyillä, 70-luvun laitetiedostoista puhuminen on melko olkiukkoilua.
Loppukäyttäjän GUI-ohjelmissa näkyy tyypillisesti ihan muuta eli "selkokielinen" nimi laitteille udev/udisks-rajapintojen jne. kautta file managereissa. Jos käytät perusdistroja, automountit menee /median kautta ja /mnt:n alle tulee lähinnä vanhanaikaiset manuaalisesti tehdyt liitospisteet, jotka olet luultavasti ihan itse sinne määrittänyt sekoittamaan pakkaa. Poikkeuksena jotkut systemd-vapaat ja sulautetut distrot, jotka tyypillisesti ovat "tehokäyttäjille", jotka haluavat juuri näitä legacy-käytäntöjä.
Voi tulla yllätyksenä, mutta jos ei tehdä kustomoitua softaa tietyn asiakkaan tarpeisiin, eri asiakkailla on erilaisia käyttötapoja ja hyvin todennäköisesti käy niin, että jokin yksittäinen ominaisuus toimii huonommin kuin aiempi jollekin yksittäiselle käyttäjäryhmälle, kun yhtäkkiä julkaistaan isompi muutos isolle yleisölle. Windowseilla on yli miljardi käyttäjää. 10 ison version jälkeen voi olla aika haastavaa tehdä pelkästään kaikkia hyödyttäviä ja eteenpäin vieviä muutoksia. Ratkaisut ovat yleensä aina kompromisseja ja takana on syitä, miksi jotain uutta työnkulkua pusketaan vanhan tilalle. Jos haluaa erilaista objektiivisuutta arviointiin konservatiivisemmilta käyttäjiltä, voi verrata käytettävyyttä aiempien versioiden välillä vaikka hiukan laajemminkin.
Niin miten tuo Linuxissa on esitetty käyttäjäystävällisesti? Sitä ei tuosta tekstiseinästä vielä löytynyt.
Harmillisesti Windows 10:ssäkin on jo asioita jotka on poistunut Control Panelista ja siirretty vain Settingsiin jossa toteutettu huonommin kuin ennen Control Panelissa.
En mä tiedä /dev jne. hakemistopuista, mutta esim. macOS:ssa ei näy mitään tuollaisia polkuja saatika mitään c: ym. asemia. Musta noi on suorastaan hieman koomisia Windowsissa nykyään.
Joka tapauksessa MS:n pitäisi päättää onko ne asetukset Settingseissä vai Control Panelissa. Se että ovat siellä ja täällä on kaikista huonoin vaihtoehto.
Näkisin näin, että graafista työpöytää käyttävälle Windowsin tai Macin tyyli on monesti kätevin. Ja sellainenhan KDE/Gnome-pohjaisissa Linuxeissa yleensä onkin. Tikku sisään, kuvake ilmestyy työpöydällle ja eject-napista saa ulos.
Tuo teksti mihin vastasin antaa ymmärtää, että asia on monimutkaisempi kuin on. Tilanne on esim. 15 vuodessa muuttunut aika paljon. Komentorivi on ammattilaisten työkalu, joten sillä on eri käyttötavat. Tulipa mieleen, että Linuxiinhan saa tarvittaessa myös Windows-tyylisiä levyasematunnuksia tavallaan käyttöön Winessä.
Servereille etäyhteyksiä ottaessa (ainakin jos RDP-ikkuna ei ole täysikokoinen) kohdistus on yleensä vasempaan yläkulmaan. Näin ollen jos tehtäväpalkki on vasemmalla niin ei tarvitse erikseen rullailla ruutua ylös-alas päästäkseen käynnistysvalikkoon tai tehtäväpalkkiin kiinnitettyihin softiin. Ja tilanne paranee mikäli on useita sisäkkäisiä etäyhteyksiä (hyppykoneelta toiselle ja siitä jonnekin vielä). Silloin vasemmalle sijoitettu tehtäväpalkki on aivan verraton.
Olen parisen vuotta nyt itse käyttänyt niin kotona kuin töissä tehtäväpalkkia vasemmalla laidalla kun on 16:9 & 21:9 kuvasuhteen näytöt enkä ihan helpolla ole moisesta luopumassa.
Windows 11:n suurimpia muutoksia on tietysti scheduleriin liittyvät. Scheduleri on aiemmin ollut "tasa-arvoinen", jatkossa se osaa hallita eritasoisia suorittimia samassa järjestelmässä erilaisin painotuksin. Ilmeisesti schedulerissa on ollut isompaakin remonttia, kun ainakin osa vanhemmista scheduleriin liittyvistä rekisteri-parametreista lakkaa toimimasta (quantumien hienosäätöön liittyvät).
Aiemmin oli huhua myöskin CPU grouppimuutoksista myöhemmissä windows 10:ssä (eli w11), mutta en löytänyt mitään tähän liittyvää mistään vielä. Ehkä sitten kun tulee "Windows 11 server".
Mielenkiinnolla odotan uutta Windows Internals kirjaa ja mitä siinä on.
Jaksaa kyllä potuttaa tämä tietotekniikan puolella tapahtuva "tyhmentäminen" ja silmäkarkin nostaminen prioriteeteissa (jonka "karkkimaisuus" on mielestäni kyseenalaista, esim. case (valkoista) tasaista pintaa joka paikassa). Valitettavan harvassa on softapuolen kehittäjät jotka eivät poista kaikkea mahdollista vaan jopa lisäävät toiminnallisuutta/säädettävyyttä (esmes Vivaldi).
Secure Bootin mahdollinen pakollisuus tulee olemaan itselle ongelma. Linux+win(peleille) dualboottiin en halua sitä koska se tarkoittaisi jatkuvaa kikkailua niitten avainten (vai miksi piruksi niitä sanotaankaan) allekirjoitusten kanssa kun päivittää linuxin kernelia tai jotain kernel moduulia (nvidia). Ja onko sillä secure bootilla oikeasti mitään merkitystä kotikäyttäjälle? Vähän sain sellaisen kuvan että ei ole kun luin eri mielipiteitä netistä kun asensin tätä nykyistä dualboot-järjestelmää.
Mikä tuo valitus Windows 10:n haun ongelmista on? Ei minulla ole ollut siinä mitään vikaa missään vaiheessa. Veikkaan, että sulla on ollut hakuindeksi rikki, tai asetukset muuten pyllyllään. Tällaiset ovat helposti korjattavia.
Win10 on heittämällä paras käyttis mitä MS on koskaan tuottanut. Win11 on vielä raakile, joten siitä ei voi sanoa mitään varmaa, mutta onhan tuossa aika monta negatiivista varoitusmerkkiä ilmoilla käytettävyysmielessä. Sen näkee sitten aikanaan.
On tässäkin tapa aloittaa postauksensa, suoranaista vittuilua heti alusta mutta jätetään se itse asia pois (toissijaiseksi).
Skedulerin muutoksista ei ole uutisoitu koska ei ole mitään uutisoitavaa. Huhuja on toki, että se ymmärtäisi hyvin (lue: paremmin) heterogeenisiä ytimiä eli useamman kuin yhdenlaista ytimiä prosessori saa, mutta niihin palataan kun se on ajankohtaista.
Mihin sitä task-baria edes tarvitaan? Win-tab/alt-tab vaihdat ikkunoita ja start-valikko aukeaa windows napista ja searchillä ohjelmat auki. Poistat koko always on top raksin ja softat vaan sen päälle.
Hiirellä softan klikkailu task barista on sellaista 1-sormijärjestelmällä kirjoittavien mummojen tyyliä.
MacOS:ssä softien välillä pompitaan gestureilla, (Expose). Ja nyt kun windowssiinkin saa virtuaalidesktopit, niin koko taskbar on melkolailla turha.
Miksi? Piiloon vaan turhana. Ei niitä softia kannata minimizettää muutenkaan. Ihan turhaa hommaa.
Kovin putkikatseinen näkemys. Minulla voi olla työkäytössä auki 15 hyvin samankaltaista ikkunaa eri sisällöillä. Taskbarista näkee suoraan niiden kaikkien yksilöllisen nimen (kun asetuksista ei ole valittu niitä combine-paskeita) ja ikkunat myös pysyvät aina samoilla kohdilla, kun taas atl+tabilla ikkunat vaihtavat paikkaansa ja niistä pikkukuvista on muutenkin kökköä valita juuri se oikea, varsinkin jos niitä on auki monta kerralla. Ja jos haluan välillä rötvätä jalat pöydällä, niin taskbarin käyttö onnistuu samalla tavalla edelleen pelkällä hiirellä.
Paras uutinen tässä on Skypen pois jäänti. Se aina jostain tuntuu löytävän takaisin koneelle ja kirjautuu vielä automaattisesti sisään. Taskbaria ei ole koskaan tullut edes mieleen siirtää, mutta näitä kommentteja lukiessa tulee mieleen että niin, olisihan se ihan näppärä tuolla sivussakin. Ei varmaan kannata kokeilla ettei totu.
Liityn kyllä nyt Zetterin siihen joukkoon, joka ei tällä tavalla saa yhtään mitään auki. Se ei vaan TOIMI. Ihan elävä esimerkki, mulla on käytössä ohjelma nimeltä FanControl. Haku ei löydä yhtään mitään "fan" hakusanalla eikä myöskään tuolla kokonimellä. Se onkin mulla pinnattu taskbarin. W7 aikaan haku toimi ihan hemmetin hyvin.
Juu, olen asentanut/päivittänyt windows n. tusinaan koneeseen ja missään se haku ei toimi niin kuin W7
Muuten hyvä käyttis ja varmaan W11 tulee asennettua kanssa kaikille koneille joskus ensivuonna kun ekat launchiin jääneet bugit ja älyttömyydet on korjailtu
Se ei ole kuitenkaan putkikatseista jatkaa samaa win95:sesta opittua käyttöparadigmaa, vaikka laitteet ja käytettävyystiede ovat kehittyneet 25v aikana hieman?
Itseasiassa yksi syy miksi tykkään high-dpi näytöistä on juuri se, että high-dpi + 150-200% skaalaus + exposé/win-tab mahdollistaa thumbnaileissakin tekstin luettavuuden, jolloin ohjelmien välillä vaihtaminen on nopeampaa kuin low-dpi näytöllä, kun aivoilla kestää pidempään decryptata pikselimössöstä, että mihin ollaan vaihtamassa.
Itse en myöskään oikein näe, että miten niiden samankaltaisten ikkunoiden erottelu onnistuu task-barilla, kun 20 auki olevan ikkunan kohdalla mitään tekstiä ei mahdu, vaikka tämä olisi käytössä:
katso liitettä 633350
Ja toisaalta jos tuota ei käytä, niin samasta ohjelmasta useampia ikkunoita auki pitäessä pitää joka tapauksessa hoveroida sitä ohjelman kuvaketta ja arpoa pienistä thumbnaileista, että mikähän se oikea ikkuna nyt onkaan.
FanControl on hyvä esimerkki ohjelmasta joka pitää avata harvemmin kuin kerran vuodessa. Säädät asetukset kuntoon ja unohdat koko softan olemassaolon. Jos taas tarvitset sitä jatkuvasti, niin käyttäisin ehkä FanControlin käynnistämisvaikeuksien tutkimisen sijaan ajan siihen, että miten välttäisin ylipäätään tarpeen niiden fan-curvejen jatkuvaan tuunaamiseen.
Koska en ole aina käsi tai kädet näppäimistöllä? Vic-20:n, Amstradin ja DOSsin kasvattina toki tykkään naputella softat käyntiin kirjoittamalla nimet, tai nykyään pari kirjainta niistä, mutta jos mulla on useampi kuin 3-4 softaa auki klikkailen mieluummin niiden välillä kuin hypin alt+tabilla ellei sormet ole valmiiksi hollilla.
Haun haukkujiin en yhdy, ainakin mun softavalikoimalla se toimii kuin junan vessa softien käynnistämiseen. Tiedostojen hausta en tiedä, siinä käytössä en ole koittanut
Tiedostojen hakukin toimii (myös) Windows 10:ssä (Tietokone / resurssienhallinta —> oikea yläkulmaus) sinänsä mukiinmenevästi, joskin toki se saattaa kestää joissain tapauksissa jonkin verran pidempään. Tiedostojen nimiä se löytää hyvin nopeastikin (tyyliin silmänräpäyksessä), mutta varsinkin tiedostojen tekstisisältöjen, taikka kaikkien halutun muotoisten tiedostojen (esimerkiksi hakutermi *.mp4) löytäminen voi kestää pidempään. Nämä asiat tosin ovat tuttuja jo aiemmista Windowseista. Luonnollisesti myös sillä on paljon merkitystä, kuinka nopeisiin tai hitaisiin tallennusvälineisiin etsintä kohdistuu.
Et nyt sisäistänyt mitä tarkoitin. En nimenomaan katso sovellusten kuvia, vaan pelkästään niiden ikoneita/nimiä taskbarissa, koska se on nopeampaa kuin odotella sen pikkukuvan ilmestymistä ja samoin nopeampaa kuin alt+tabbaus. Jälkimmäisessä lisäksi tosiaan ikkunoiden paikka vaihtelee, joka on sekin aivoille ylimääräinen tehtävä. Mikään näistä ei ole kaikissa tilanteissa toista parempi.
Muutos pelkästään muutoksen vuoksi ei tarkoita, että käytettävyys paranisi automaattisesti samalla.
Joutuu sen joka käynnistyksen jälkeen käynnistämään joka tapauksessa
Ei, en laita ohjelmia aukeamaan käynnistyksessä kaikkiin koneisiin joita käytän/kasan/joiden it-tukena olen…
Ja kyseessä oli muutenkin esimerkki ohjelmasta joka ei löydy haulla. Ei ole maailman ainut ohjelma joka ei löydy. En muista mitkä eivät löydy, kun mulla on siinä task barissa kiinnitettynä tai työpöydällä pikakuvakkeena kaikki omalla koneella. Toi vaan muistui mieleen, kun olen sen viimeaikoina johonkin 10 kokeeseen laittanut. Tiedostoja ei löydy sitä vähäkään mitä exejä
Siinä haussa on asetukset, jossa voi määritellä mistä ja mitä haetaan. Aivan varmasti se löytää kaiken mitä pitääkin, jos asetukset ja hakuindeksi on kunnossa.
Käyttäjillä on monenlaisia mieltymyksiä käyttöliittymän suhteen, valmistajan on typerää valita yksi tapa, johon yrittää pakottaa käyttäjät. Minusta esim. tuo ikkunoiden vaihtelut sinun suosimaasi tyyliin on kömpelöä ja kymmensormijärjestelmä on erittäin hyvin hallussa. Jos käyttöjärjestelmä mahdollistaa monenlaisia tapoja tehdä asioita, niin ei se ole keneltäkään pois.
Itse haluaisin nykyistäkin enemmän konfiguroitavuutta, esim. ikkunoiden minimoinnit ja maksimoinnit nakkaisin helkuttiin ikkunan yläpalkista – en käytä koskaan ikkunaa maksimoituna. Samoin haluaisin viritellä käyttöön Linuxista/Unixista tutun "focus follows mouse" -toiminnallisuuden (eli aktiivinen ikkuna ei hyppää automaattisesti päällimmäiseksi) ilman mitään kolmannen osapuolen viritelmiä, jotka toimivat jos toimivat.
Juuri näin. Jos haluaisin että joku muu päättää minun puolesta kaiken, niin ostaisin suoraan Applen tuotteita.
macOS:ssa kyllä saa siirrettä dockin (taskbarin) mihin tahansa laitaan. Mitä Apple päättää macOS:ssa enemmän puolestasi kuin Windows? Ainakin päivitysten kontrollointi tuntuu olevan helpompaa macOS:ssa. Tietenkin raudan päättää Apple pitkälti puolestasi.
Applella nyt vaan on yleisesti ottaen ollut tapana päättää asiat käyttäjän puolesta (raudasta lähtien), eikä muokattavuutta hirveästi löydy. Tekevät kaiken melko vahvasti design first -ajatuksella, vaikka varsinkin aloittelijoita ajatellen myös käytettävyys on helppoa. En tiedä onko MS ajautumassa samaan suuntaan, mutta toivotaan ettei olisi, kun Windowsin vahvuus juuri on monipuolisuudessa ja muokatavuudessa. Hulluksi tulisi, jos joutuisi tekemään töitä jollakin sellaisella alustalla, jonka toiminnallisuus on viilattu mahdollisimman simppeliksi jotain kasuaalikäyttäjiä ajatellen.
Ja jotta tämä ei olisi pelkästään minun mielipide, niin tässä jotain ulkopuolistakin näkemystä aiheesta:
Mac vs PC: Top Reasons Why Mac Wins – Setapp
setapp.com
Kyllä taskbar saa Windowsissa laitettua mihin laitaan tahansa kunhan painaa oikealla hiirennapilla taskbaria -> taskbar settings -> location on the screen. Ei sitä oletus Bottom oletusasetusta ole Windowsissa pakko käyttää. Sen taskbarin saa myös piilotettua.
Joo… Olisin kaivannut jotain oikeita esimerkkejä mutun ja jonkun pinnallisen blogipostauksen sijasta.
Windows 11:ssä ei saa ja siitä tässä oli juuri puhetta.
Näköjään ovat menneet muuttamaan tuon vaikka tuota on saanut siirreellä iät ja ajat windowsissa. Katsoin Microsoftin virallisilta sivuilta ja siellä toi bottom lukitseminen lukee virallisena depracated features listassa. Ilkeämpi voisi kuvitella, että noilla on diili jonkun kolmannen osapuolen taskbar softa firman kanssa ja saat rahaa maksamalla ostaa taskbarin jota voi muutella enemmän.
Windows 11 Specifications – Microsoft
http://www.microsoft.com
Ilman että tästä mitään aatetaistelua pitää tehdä, niin Linux on mielestäni nykyään se mitä Windowsin pitäisi olla. Isoimpien distrojen perusasennukset ovat selvästi nopeampia ja helpompia kuin winkkarin asennus. Muutama minsa ja linukan työpöytä on nenän edessä ilman mitään mainospeikkoja, pakotettuja microsoft-ohjelmistoja tai yhtään mitään käyttäjän yksityisyyttä loukkaavaa valvontaa. Voi tuunata jos haluaa, saa tehtäväpalkin minne haluaa, macin näkösen, windows xp:n näköisen juuneimit. Linuxista näkee että voi tehdä jos haluaa.
Mutta ennen kuin lähtee taas laukalle niin toivoisin että win11 vähentäisi (aika turha toivo) tai ainakin ei toisi yhtään enempää tätä ylimääräistä käyttäjän valvontaa ja mäsätuotteiden pakkosyöttöä. Jotenkin tuntuu nykypäivänä ihan absurdilta ettei saa edes omaa jokseenkin tärkeintä käyttöliittymänsä osaa määrätä haluamakseen vaan sekin nyt pikkuhiljaa pakotetaan tietynlaiseksi. Nyt siellä luuraa väkisellä se edge (opittiinko mitään ms explorer/navigator-oikeustaisteluista?), onedrive, ms-kauppapaikka…ääh, tämä kiertää vain kehää. Kun joku päivä alkaa ärsyttämään, niin lämäskää se Linukka vaan koneeseen.
Koko uutinen johon kommentoit perustuu tuohon listaan
Kun mikään ei riitä. Jos olet käyttänyt molempia, niin tiedät kyllä että Windows on perinteisesti tarjonnut paljon enemmän muokattavuutta ja säädettäviä asetuksia. Windows 11 on näiltä osin vielä kysymysmerkki, mutta jotain tuttuja optioita siitä ainakin on poistettu.
Tästä ei kannata tehdä mitään Windows vs Linux vs Apple -vänkäystä, kun niitä löytyy foorumilta ihan riittämiin.
Aloittelijoita, tai ns. peruskäyttäjien ajatellen mennään design first- ajatuksella.
Mutta jos et tiedä, niin älä oleta. MacOS on ihan täysiverinen Unix, ja jos tietää mitä tekee, sitä pystyy muokaamaan erittäinkin paljon. Rautapuolen Apple tosiaan päättää kyllä valmiiksi, varsinkin läppärien kohdalla.
Eikös näissä ole yleensä joka toinen paska? Ja kun kymppi on hyvä niin…
Mikä pahinta niin itse ikkunan muotoilu näyttää ottaneen takapakkia, näyttää joltain mummonmökin akkunalta. Kaipaisin jotain nykyaikaista mallia, taidan jättää päivittämättä.
Johtuiskohan se vastaisuus ihan validista syystä, että ne uudet on useimmin olleet paskoja.. Mitäs hyviä tässä on ollut 3.11, NT4, Windows 2000, Windows 7 joo aika lyhyt oli lista.. No ehkä 98 oli kanssa aika hyvä mutta vain SE ei se Final edition ;P
Se on totta, että varsinkin uusimmissa versioissa on aiempaa enemmän säädettävää, mutta ei kai komentoriviltä voi siltikään muuttaa käyttöliittymää ohi sen mitä Apple mahdollistaa?
Jatketaan kuitenkin tässä ketjussa Windowsilla (jonka käyttöliittymää muuten ei voi muokata Powershellilä liiemmin sen ohi mitä MS muuten mahdollistaa).
Niinhän se on tupannut menemään, että joka toinen Windows on jollakin tavalla susi. Joka kerta sitä kovasti toivotaan, että taika murtuu, mutta vielä se on näkemättä. En tiedä tekevätkö tuota jopa tahallaan, mutta kaikki nämä vuosien varrella nähdyt Vistat ja Windows kasit ovat aiheuttaneet niin paljon hallaa koko firman uskottavuudelle, että luulisi heidän oppineen edes jotain niistä. Mutta kuten jo sanottiin, tässä on taas aika monta erikoisuutta ilmassa jo nyt tulevan Win11 kohdalla (TPM-sekoilu, Android sovellukset kikkaillen Amazonista ja se taskbar-tilanne), että ennusmerkit epäonnistumiselle ovat olemassa.
Päivitys on silti viimeisillekin edessä viimeistään 2025, kun Win10:n tuki loppuu. Tai sitten pitää vaihtaa kokonaan toiselle alustalle, joka taas ei ole usemmille realistinen vaihtoehto. Itse en usko, että Win11 on julkaisuversiossa mahdottoman paljon erilainen kuin Win10, mutta se nähdään vasta myöhemmin.
Myös XP oli aikanaan ihan ok (SP2:n jälkeen) ja uudemmista Windows 8.1 ja tietenkin Win10. IMO, Win10 on näistä selvästi paras.
Itse otit asian esiin ketjussa ja sitten siitä ei saisi puhua. Edelleen kiinnostaisi tietää mitä on tämä käyttöliittymän muokattavuus Windowsissa mitä macOS:ssa ei ole. Olen käyttänyt rinnakkain molempia järjestelmiä useiden vuosien ajan ja en keksi kuin yhden: Windowissa saa hiiren kiihotuksen pois päältä.
Tätä taikaa miettiessä tulee mieleen, että miten Windows 10 oli parempi kuin Windows 7? Vaikka 10 ehkä olikin parempi 8. Ainoa ero oli lähinnä perinteisempi start-valikko. Kaikista lämpimimmin muistelen Windows 2000:sta, mutta ehkä aika on kullannut muistot. Siinä kuitenkin kaikki toimi kuin junan vessa, ulkoasu oli funktionaalinen ja UI oli konsistentti, mitä ei ole voinut sanoa Windowsista enää pitkään aikaan. Voisi jopa väittää että Windows on muuttunut objektiivisestikin surkeammaksi noista ajoista ainakin UI ja design mielessä.
Valtava parannus XP verrattuna. Ongelma oli se, että ydin meni täysin uusiksi, joten vanhat ajurit yms eivät toimineet, eli menetettiin hirveästi taaksepäin yhteensopivuutta. Ei ennen XP:tä julkaistujen laitteiden tuen putoaminen olisi ollut mikään ongelma, jos Vista olisi tullut joskus 2003 milloin pitikin alunperin. Silloin kaikki XP-aikana julkaistut vehkeet olisivat olleet vielä aktiivisen tuen alla ja Vista-ajurit olisivat tietenkin tulleet. Nyt ei enää ollut. Tämä selittää ison osan tyytymättömyyttä yhdessä liian tuhnujen koneiden kanssa ja osansa oli ihan muutosvastarinnalla: 2000-luvun alku toi varmaan miljardille ihmiselle tietokoneen osaksi arkea ja KAIKKI oppivat käyttämään XP:tä. Siitä on vaikea ja ahdistava sitten hypätä eteenpäin, kun uusi systeemi on eri näköinen ja monet polut menivät uusiksi
Veikkaan että tässä nyt on perinteiset kuten aina, kaikki valittaa kuinka perseestä uudistukset ovat mutta loppupelistä kaikki tottuu noihin ja kukaan ei muista valituksen aihetta enää myöhemmin. Sama kävi itellä ainakin 8.1:n kanssa kun lopulta rohkeasti kokeilin sitä – ei tarvinnut palata seiskaan. Joskin ei tuota kerennyt kauaa käyttää kun Win10 tulikin pian ja julkaisupäivänä heti päivitin.
2GB oli se käytännön minimi, 4GB:llä pyörikin jo jouhevasti.
Saa siitä puhua, mutta on väärin sotkea tätä keskustelua sillä. Otin sen esille pelkästään vertauksena, että jos haluaisin että asiat päätetään minun puolesta, niin valinta olisi Apple. Minä en halua, joten valinta ei ole Apple (vaikka välistä niitäkin on töissä tullut vastahakoisesti käytettyä). Tämän keskustelun aihe ei kuitenkaan ole mikään Applen tuote, eikä myöskään eri Linux-jakelut, vaan tuleva Windows 11 ja siitä mahdollisesti poistuvat ominaisuudet, joita käyttäjät ovat tottuneet käyttämään.
Win10 on teknisesti ihan eri tasolla kuin Windows 8, saati sitten Windows 7. Käyttöliittymämuutoksiakin siinä on ja osa niistä ihan järkeviä, mutta pellin alla tapahtunut osuus on näissä olennaisinta. Windows 10 on myös käytettävyydeltään paras tähän astisista ja ihan tyylikäskin. Toimii ripeästi ja luotettavasti ja kaikki tarvittava on käden ulottuvilla. Oikeastaan ainoan selvän miinuksen voisin antaa siitä että asetukset ovat edelleen levällään erilaisissa valikoissa, mutta sekin on parantunut tässä matkan varrella. Starttivalikkoa parjataan, mutta minä olen poistanut sieltä kaiken turhan, enkä käytä sitä koskaan mihinkään muuhun kuin kirjoitan sovelluksen alusta pari merkkiä ja painan enter, niin aivan sama.
Win2000 oli omana aikakautenaan rautainen käyttis, mutta silti tosiaan aika on kullannut muistot.
Ääni kellossa voisi olla toinen, jos olisit tottunut käyttämään sitä eri tavalla. Minullakin palkki on aina ruudun alaosassa, joten kritiikki ei kosketa minuakaan, mutta ymmärrän kyllä hyvin että tuollainen hyvin näennäinen rajoite ottaa päähän niitä, jotka ovat sitä tottuneet eri tavalla käyttämään.
Omalla kohdalla joudun todennäköisesti luopumaan taskbarin toolbar-ominaisuudesta, joka ahdistaa valmiiksi jo nyt.
Harvemmin se valitus on täysin turhaa. Win8 oli käytettävyydeltään ihan susi ja kun siitä valitettiin tarpeeksi, saatiin juuri tuo mainitsemasi Win8.1, joka korjasi pahimmat lapsukset muiden sen sisältämien satojen syvällisempien korjausten lisäksi. Ja tottakai asioihin tottuu jos on pakko, mutta ei se tarkoita automaattisesti, että olisi menty kehityksessä eteenpäin. Muutosvastarinta on ihan aiheellista, jos muutokselle ei ole ollut alunperinkään perusteita.
Edelleen tulee oksennusta suuhun, jos joutuu töissä tekemään jotain palvelimelle, jossa pyörii Win8:n serveriversio, eli 2012 (ei siis 2012 R2, joka taas on ihan siedettävä).