
Microsoft esitteli aiemmin tänään Windows 11 -käyttöjärjestelmän, mutta moni seikka jäi itse julkaisuesityksessä vielä auki. Nyt moniin kysymyksiin on saatu myös vastauksia.
Windows 11 on ilmainen päivitys Windows 10 -käyttäjille, ja koska Windows 7- ja 8(.1) -lisenssit ovat edelleen päivitettävissä 10:iin, on myös vanhemmille Windowseille ilmainen päivitysreitti. Päivittäjien lisenssit pysyvät versionsa osalta ennallaan, eli Home-versiosta tulee Home, Prosta Pro ja niin edelleen. Tämä voi aiheuttaa ongelmia Home-käyttäjille, joilla on paikallinen tili, sillä Windows 11 Home tulee vaatimaan sekä Microsoft-tilin ja aktiivisen nettiyhteyden asennuksen aikana. Käyttöjärjestelmän päivityksen jälkeen käyttäjällä on 10 päivää aikaa perua päivitys ja palata Windows 10:n käyttäjäksi.
Käyttöjärjestelmä tulee saataville tämän vuoden joulukaudeksi, mutta tietokoneesta riippuen porrastetut päivitykset voivat merkitä päivityksen löytyvän monille vasta vuoden 2022 puolella. Microsoft hylkää myös puolivuosittaiset versiopäivitykset ja jatkossa vuodessa on luvassa vain yksi isompi päivitys. Toisaalta Microsoft tulee jatkossa julkaisemaan aiemmin isoihin päivityksiin upotettuja ominaisuuksia myös irrallisina pienempinä päivityksinä. Windowsin päivitysten ylipäätään kerrotaan olevan jatkossa jopa 40 % aiempaa pienempiä ja niiden asentuminen taustalla vie entistä vähemmän resursseja.
Itse käyttöjärjestelmän laitteistovaatimukset ovat raudan osalta muutoin perinteisen maltillisia päällisin puolin: vähintään kaksi 1 GHz:n 64-bittistä prosessoriydintä, 4 Gt muistia, 64 Gt tallennustilaa, DirectX 12 -yhteensopiva näytönohjain, 9” tai suurempi vähintään 720p-resoluution näyttö ja jo edellä mainittu nettiyhteys ja MS-tili, jos asennuksessa on Windows 11:n Home-versio. Uusia ja potentiaalisesti harmaampia hiuksia harrastajille aiheuttavat vaatimukset ovat UEFI-BIOS Secure Boot -tuella sekä Trust Platform Module 2.0 (TPM 2.0). Etenkin jälkimmäinen voi puuttua joistain kotikäyttäjille jälleenmyyntiin suunnatuista emolevyistä täysin tai se on ostettava erillisenä lisälaitteena. Toisissa emolevyissä ominaisuus on tuettuna suoraan, mutta se on erikseen aktivoitava BIOSista.
Vaikka prosessorivaatimukset ovat päällisin puolin yksinkertaisia, on tilanne taustalla toinen. Prosessorin on löydyttävä ainakin virallisen tiedon mukaan Microsoftin yhteensopivien prosessoreiden listalta, mikä tarkoittaa AMD:n kohdalla tukea vain Zen-arkkitehtuuriin perustuvista prosessoreista lähtien, Intelillä Core-sarjassa 8. sukupolvesta lähtien, Pentium- ja Celeron-puolella 4000-sarjasta lähtien ja kourallisella uusimpia Atom-prosessoreita, sekä lopulta Qualcommilla Snapdragon 850:tä ja sitä uudempia Windows-käyttöön tarkoitettuja järjestelmäpiirejä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, pakotetaanko virallista yhteensopivuuslistaa myös käytännössä.
Ei oo varmaan kukaan testannut vielä. Täytyy lukee tarkemmin ton toiminnasta.
Jos vuonna 2021 julkaisee uuden käyttiksen, kuinka wanhaa rautaa sen pitää tukea, 2020, 2015, 2010? Taaksepäin yhteensopivuus on PC maailman riippakivi.
Joo. Tosin, tällainen kytkykauppa uuden raudan ostamiseksi oli hyvin perusteltavissa joskus Win3.1-95-XP aikoihin, kun Windowsien markkinaosuudet oli tapissaan ja mitä tahansa ne julkaisi niin ihmiset osti uusia Windows tietokoneita. Nyt tilanne on toinen, kun vaihtoehtoja on: Chromebookit, tabletit, mäkit, joten voisi kuvitella että MS:n tärkein intressi olisi saada vanhat käyttäjät heidän uusimman windowsin käyttäjäksi jotta tekevät rahaa sovellus/musiikki/leffa kaupalla, onedrivella, jne.
Toivottavasti TPM vaatimus on vain laitevalmistajien motivoimiseksi, eli pakottamiseksi, tähän siirtymään nyt ja heti, mutta kuitenkin voisi asentaa vanhemmalle raudalla.
Kymppi nyt toimii ihan missä vaan Core aikakauden koneista alkaen. Nytkin minulla kymppi yhdessä C2D raadossa ja hyvin toimii kunhan vähän lisäsi muistia ja SSD:n.
Laitevalmistajille (=valmiskokoonpanot) TPM oli jo vaatimus Windows 10 sertifioinnin saamiseksi, joten "riippakivenä" tässä 11 siirtymässä on erilliskomponenteista koneensa kasaavat, joilla tukea ei joko löydy (vanhemmat kokoonpanot) tai eivät tiedä miten sen saa kytkettyä päälle (esim. tässäkin ketjussa mainittu Ryzeneiden fTPM tai Inteleiden PTT).
Muilla foorumeilla kerrottiin että se kahtoo vaan tuon TPM:n asennus vaiheessa. Ja siitä leakatusta buildista on onnistuttu jo TPM check kiertämään.
I7-7700
I7-4790
2kpl I5-6500
Kiitos MS.
Miksi? Win10 on tuettu ja toimii 2025 saakka. Win11 on noilta osin mitään aiempaa alustaa turvallisempi ja edellyttää siksi myös tukea raudalta. Maailma muuttuu, eikä kaikkia vanhoja kehäraakkeja voida roikottaa mukana maailman tappiin.
Compatibility for Windows 11- Compatibility Cookbook
docs.microsoft.com
Eipä niihin edes saa sellaista kun ei ole paikkaa emolevyllä
Läppärissäni jossa i7 4720HQ löytyi TPM 1.2 mutta siltikin tuo Health Check näytti punaista Windows 11:lle. Pöytäkoneessa löytyi TPM 2.0 ja sai vihreäksi. Pöljää jos oikeasti on hyväksyttävä mutta softa väittää että ei onnistu.
Upeeta. Kyllä niitä museovehkeitä pitäis pois suodattaa jo pikkuhiljaa mutta tässä tapauksessa 6 sarja on vielä ihan kelpo.
Windows 11 Specifications – Microsoft
http://www.microsoft.com
Mitään järkeä jollain kapasiteettivaatimuksella ei kyllä DirecStoragen yhteydessä olisikaan, ei se taida korreloida oikein minkään ominaisuuden kanssa jota DS:n on tarkoitus käyttää…
Se oli siellä alunperin, MS korjasi jälkikäteen. Samoin GPU-vaatimus muuttui jälkikäteen DX12 Ultimate > DX12 w/ SM6.0 mikä tarkoittaa käytännössä kaikkia DX12-yhteensopivia näytönohjaimia (GCN:stä lähtien AMD:lla, Kepleristä NVIDIAlla ja olikohan Skylakesta Intelillä)
katso liitettä 632559
Thanks to Windows 11, Scalpers Buy Out Add-on TPM 2.0 Modules
http://www.techpowerup.com
On jo ollut juttua että TPM:stä tulisi lopulta ylipäätään valinnaista, voi jäädä ns. kakka käteen skalppereilla
Herramunjee UEFI on ollut jo mitä, 10-20 vuotta ulkona ja bitlocker vaatii pohjalleen jonkun tietoturvaratkaisun. TPM ei ole mikään Microsoftin kehitelmä vaan sitä vetää TCG. Linux on tukenut jo pitkään UEFIa ja isot jakelujulkaisijat tulevat siirtymään perässä rautasuojattuihin levykuviin.
Jos joku tästä uutisesta yllättyy niin on kyllä pää ollut pilvessä, pensaassa tai jossain. Ei sillä sitä on saanut töissäkin yrittää varoitella että näin tulee käymään. Onneksi ei tarvitse enää.
Tämä nykyinen "security by complexity"-malli on vain johtanut loputtomaan noidankehään, jossa pinoon lisätään koko ajan uusia tietoturvakerroksia ja samalla lisää koodia, jolloin tullaan samalla tehneeksi uusia tietoturva-aukkoja aiheuttavia virheitä. Tietoturvallista käynnistystä yritetään tavoitella asioiden jatkuvalla monimutkaistamisella, vaikka tavoitteeseen pääsyyn riittäisi pelkkä käynnistysmedian ja firmwaren fyysinen kirjoitussuojaus. Mutta sen sijaan rikotaan taaksepäin yhteensopivuus tahallaan, jotta ihmiset joutuisivat ostamaan uutta rautaa ja serrivuoret kasvavat.
viimeisin työpöytäprossu jossa on vain 1 ydin on varmaankin tämä Q2/13:
Intel® Celeron® Processor G470 (1.5M Cache, 2.00 GHz) Product Specifications
ark.intel.com
en kyllä muista että olisi ollut kovin suosittu.
Pentium 4 taitaa olla kun viimeksi oli single core prossuja laajemmin käytössä
Joten tuo dualcore on olematon vaatimus.
Kyllä yksiytimiä x86-prosessoreja on tehty tuon jälkeenkin, mm. Atomit ja monet muut pienivirtaiset prossut. Kaksiytimisyys ei todellakaan ole mikään "olematon" vaatimus. Miten se kerneli on koodattu, jos se ei yhdellä prosessorilla osaa toimia?
Linkkaa sellainen. Kyllä ne tuppaa olemaan dual coreja, ei single coreja.
Tulen joka tapauksessa itse(kin) myös soittamaan Microsoftille ensi viikolla, antaen palautetta laitteistovaatimuksista ja muutamasta muustakin asiasta. Yhden ytimen suoritinten tuen hylkäys taasen ihan yleisesti ottaenkin koskettaa tänä päivänä kansainvälisesti käytännössä enää sen verran pientä määrää kokoonpanoja, etten sillä asialla koe olevan kovin merkittävää huomioarvoa.
Windows 11 laitteistovaatimustietojen suorittimia koskevia ominaisuusvaatimuksia on listattu tarkemmin Microsoftin Docs-sivustolta löytyvässä laitteistovaatimusten PDF-asiakirjassa, sivujen 12 ja 13 taitteessa. Kyseinen asiakirjahan siis löytyy jo kertaalleen aiemmin ketjussa mainitsemastani osoitteesta: Minimum hardware requirements
Kuvaleike edellä mainitusta kohdasta tuota asiakirjaa:
katso liitettä 632602
Uusin yksiytiminen Intelin julkaisema x86-prossu, jonka löysin netistä, on Celeron 807UE, joka on julkaistu vuonna 2012, eli kovin vanhasta prosessorista ei ole kyse. En sitten tiedä, onko noita oikeasti tullut sen jälkeenkin, kun aika huonosti näistä netistä löytyy mitään. Muiden käskykantojen piirissä yksiytimisyys sitten onkin huomattavasti yleisempää. Eihän käyttöjärjestelmäytimen pitäisi tarvita useampaa ydintä.
Mähän linkkasin tuoreemman prossun, kuin minkä sä löysit. Eli Celeron G470 vuodelta 2013, tarkemmin 2. vuosineljännekseltä. Win 10 toiminee jollain tasolla myös ARM arkkitehtuurilla, mutta ei toimi kuitenkaan kaikilta osin yhtähyvin, kuin x86(-64) arkkitehtuurilla. Ootkos nähnyt paljonkin windows koneita ARM tai jollain muulla kuin x86(-64) arkkitehtuurilla?
Joten tuo dual core ei ole edelleenkään mikään vaatimus.
Vuoden 2015 alussa näyttäisi sitä ainakin tehdyn, ja viimeiset toimitukset tapahtuneen samaisen vuoden heinäkuussa: Intel Celeron G470 – CM8062301264401 / BX80623G470
Siihen GUIn pyörittämiseen. Ja OpenGL on muinaishistoriaa eikä yleistymässä yhtään mihinkään. Vulkan on ehkä yleisempi kuin OpenGL oli mutta ei senkään kohdalla mistään alan valtaamisesta voida puhua
Millä perusteella OpenGL on muinaishistoriaa, vai yritätkö vain provota? Ja mihin ihmeeseen joku graafinen käyttöliittymä tarvitsee minkäänlaista laitteistokiihdytystä ylipäätään?
Oikein veikattu.
Windows 11 enables security by design from the chip to the cloud | Microsoft Security Blog
http://www.microsoft.com
TPM-vaatimus on siis askel kohti järeämpää tietoturvaa, johon tullaan palaamaan vielä tulevaisuudessa eri ominaisuuksien muodossa. Saa nähdä milloin esim. Windows Helloa tarjotaan kuluttajillekin.
Sillä perusteella että sen viimeisin versio julkaistiin 2017 ja rajapinnan kehitys on jollei täysin niin käytännössä täysin lopetettu. Vulkan on OpenGL:n seuraaja ja sitä kehitetään aktiivisesti.
Siihen että se käyttöliittymä näyttää hyvältä ja pyörii kivasti kaikkine kikkoineen, eri rajapintoja käyttävine ikkunoineen, erilaisine overlay-kerroksineen sun muineen.
Onhan Windows Hello ollut koko ajan tarjolla kuluttajille?
Microsoftin tiedote on varmaankin enemmän suunnattu medialle ja tavallisille ihmisille. Tuskin se miten viestintäosasto viestii kertoo kaiken siitä miten insinöörit koodaa.
Noniin. Löytyhän se vastaus mistä jää kiikastamaan.
rcmaehl/WhyNotWin11
github.com
Mahdetaankohan sillä "tukemisella" tarkoittaa, että myös ne suorittimet, jotka ovat varsinaisesti yksiytimisiä, mutta joissa hyödynnetään monisäieteknologiaa kuten Intel HT, ovat ’ookoo’?
Itsellä Secure Boot oli ainoa ruksi. Muistaakseni BIOSissa oli hirveät uhkailut, että kaikki menee pieleen, jos noihin asetuksiin koskee. En muista tarkkaan, koska en niin osannut siihen kiinnittää huomiota, kun viimeksi kävin kurkkimassa. Pitäisiköhän vaan käydä nykäisemässä päälle…
Mullakin oli Intel Nuc koneessa, ettei ollu Secure Boot ja TPM käytössä. Laitoin molemmat päälle niin Winkkari se vaan käynnistyi. Tosin löytyy ajantasainen image niin ei ole paniikkia tuollaisista muutoksista.
Ebayssä on ihan yleinen tapa että hinta nostetaan myynti tauon ajaksi. Siellä kun taitaa tulla kustannuksia uudelleen listauksesta.
Ensinnäkin jo 10v sitten yksiytimiset prossut olivat käytännössä huono vitsi ja nykyaikana…noh ei tarvitse edes sanoa. Käyttöjärjestelmät kehittyvät ja niissä on enemmän taustaprosesseja, ominaisuuksia jne. rinnakkaista toimintaa mitä ei realistisesti pystytä ajamaan yksiytimisellä prossulla. Ei se ole että "miten se on koodattu" ja vaan mikä vuosi on menossa.
Mitä helvettiä? DirectX käytännössä täysin dominoi grafiikka-API "kilpailua". OpenGL on käytännössä kuollut ja Vulkan on hiukan saamassa jalansijaa.
Mihin sitä tarvitaan niin UI:n renderöintiin, animaatioihin jne. ja macOS:llä myös Metal on hoitanut saman homman Mojavesta alkaen. Ei tässä pitäisi olla mitään ihmeellistä.
Totta. Se miksi muistin väärin oli niuka webkamera-tuki, joka on onneksi jo parantunut.
Sitten kävin laittamassa BIOS:sa päälle "Security Device Support" -> [Enabled] ja AMD fTPM Switch [AMD CPU fTPM].
Nyt PC läpäisi kuntotarkistuksen ja täyttää Windows 11 järjestelmävaatimukset
– Oikeasti homman estäviä kovia vaatimuksia joita ei voi kiertää koska koodi ei vain toimi. Tässä tapauksessa 32bit prossut ovat varmasti tätä
– "Microsoftia ei kiinnosta lähteä selvittelemään miksi ei toimi jos ajat vanhalla SERrillä, tästä ylöspäin niin insinöörejämme alkaa nappaamaan jos ei toimi ja nämä testataan talon puolesta"-soft vaatimuksia joista voi tulla varoituksia tai "normaali" upgrade estetään, mutta jotka voi kyllä sitten kiertää. Käytännössä kaikki nyky Win10-koneet pystyvät ajamaan Win11. Jos siellä on jotain Windows Hello-featureita jotka vaatii TMP modulin niin ne ei sitten ehkä toimi ja samoin jotkut uudet tulevat DRM-keksinnöit voivat olla toimimatta mutta itse OS todennäköisesti edelleen toimii.
TMP-modulien hamstraajille sanon vain että lul. Ennustan että Microsoft vetää tuon pois ja sen sijaan suosittelee sitä (varoituksia jos ei oo) ja vaatii sen uusilta OEM-koneilta eli jos valmistaja haluaa myydä Win 11 instattuna tai "Windows 11 compatbile"-tarralla ennen launchia niin nämä tickboxit pitää täyttää, mutta muutoin ennustan että ei väliä.
Ja vähänkään tuoreemmissa koneissa TMPn saa päälle firmiksestä vaikkei emolla itsellään olisi modulia. Jotkut OEM prebuilt biosit saattaa olla ilman kytkintä mutta ennustan että BIOS-päivitysten sarjaa tulossa vähänkään tuoreempiin koneisiin. Ja loput on sitten SER-tuomittuja – yksi pääsyy Win 11 olemassaoloon on tuoda lisämyyntiä konevalmistajille. Tunnetusti PC-kauppa piristyy kun OS saa lisää numeroita koska niin moni luopuu 8v+ vanhasta SERristä vasta kun on uus OS versio valmiina uudes koneessa. Ei tietty koske meitä harrastajia, puhun tavallisesta koti-PC:tä vain pakon edessä uusivasta browser-soturista.
Todnäk vaatii että kaikki, mutta on triviaalia irroittaa muut levyt koneesta siksi aikaa kun asentaa/päivittää ja kytkee ne sitten takaisin… ja jälkikäteen lisättyjä levyjä tuetaan MBR:nä ihan varmasti.
rautapohjaisella avainten hallinnalla tavoitellaan sitä että on vain yksi tapa toteuttaa luottamusketjut ja nimen omaan yksinkertaistaa asennusten rakennetta.
Lataa
blogs.vmware.com
Olisi kyllä silti ihan hyvä tietää, mitä käskyjä prossun pitää tukea, että sillä saa tuota uusinta Windowsia ajettua…
Juu toki muut levyt irti asennuksen ajaksi, se on opittu jo aikoja sitten
No aika näyttää miten hommat tulee menemään, ei onneksi ole tarvetta heti päästä käsiksi Win11 vaan voi hyvin odotella hetken.
Ja ihme tosiaan olisi, jos MBR levyille tuki pudotettaisiin pois muilta kuin boottiasemalta.
Tuo niukka kametatuki johtuu siitä, kun siinä pitää olla Hellon kanssa yhteensopiva infrapunakamera.