
Microsoft esitteli aiemmin tänään Windows 11 -käyttöjärjestelmän, mutta moni seikka jäi itse julkaisuesityksessä vielä auki. Nyt moniin kysymyksiin on saatu myös vastauksia.
Windows 11 on ilmainen päivitys Windows 10 -käyttäjille, ja koska Windows 7- ja 8(.1) -lisenssit ovat edelleen päivitettävissä 10:iin, on myös vanhemmille Windowseille ilmainen päivitysreitti. Päivittäjien lisenssit pysyvät versionsa osalta ennallaan, eli Home-versiosta tulee Home, Prosta Pro ja niin edelleen. Tämä voi aiheuttaa ongelmia Home-käyttäjille, joilla on paikallinen tili, sillä Windows 11 Home tulee vaatimaan sekä Microsoft-tilin ja aktiivisen nettiyhteyden asennuksen aikana. Käyttöjärjestelmän päivityksen jälkeen käyttäjällä on 10 päivää aikaa perua päivitys ja palata Windows 10:n käyttäjäksi.
Käyttöjärjestelmä tulee saataville tämän vuoden joulukaudeksi, mutta tietokoneesta riippuen porrastetut päivitykset voivat merkitä päivityksen löytyvän monille vasta vuoden 2022 puolella. Microsoft hylkää myös puolivuosittaiset versiopäivitykset ja jatkossa vuodessa on luvassa vain yksi isompi päivitys. Toisaalta Microsoft tulee jatkossa julkaisemaan aiemmin isoihin päivityksiin upotettuja ominaisuuksia myös irrallisina pienempinä päivityksinä. Windowsin päivitysten ylipäätään kerrotaan olevan jatkossa jopa 40 % aiempaa pienempiä ja niiden asentuminen taustalla vie entistä vähemmän resursseja.
Itse käyttöjärjestelmän laitteistovaatimukset ovat raudan osalta muutoin perinteisen maltillisia päällisin puolin: vähintään kaksi 1 GHz:n 64-bittistä prosessoriydintä, 4 Gt muistia, 64 Gt tallennustilaa, DirectX 12 -yhteensopiva näytönohjain, 9” tai suurempi vähintään 720p-resoluution näyttö ja jo edellä mainittu nettiyhteys ja MS-tili, jos asennuksessa on Windows 11:n Home-versio. Uusia ja potentiaalisesti harmaampia hiuksia harrastajille aiheuttavat vaatimukset ovat UEFI-BIOS Secure Boot -tuella sekä Trust Platform Module 2.0 (TPM 2.0). Etenkin jälkimmäinen voi puuttua joistain kotikäyttäjille jälleenmyyntiin suunnatuista emolevyistä täysin tai se on ostettava erillisenä lisälaitteena. Toisissa emolevyissä ominaisuus on tuettuna suoraan, mutta se on erikseen aktivoitava BIOSista.
Vaikka prosessorivaatimukset ovat päällisin puolin yksinkertaisia, on tilanne taustalla toinen. Prosessorin on löydyttävä ainakin virallisen tiedon mukaan Microsoftin yhteensopivien prosessoreiden listalta, mikä tarkoittaa AMD:n kohdalla tukea vain Zen-arkkitehtuuriin perustuvista prosessoreista lähtien, Intelillä Core-sarjassa 8. sukupolvesta lähtien, Pentium- ja Celeron-puolella 4000-sarjasta lähtien ja kourallisella uusimpia Atom-prosessoreita, sekä lopulta Qualcommilla Snapdragon 850:tä ja sitä uudempia Windows-käyttöön tarkoitettuja järjestelmäpiirejä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, pakotetaanko virallista yhteensopivuuslistaa myös käytännössä.
Riippuu ihan henkilöstä. Osa haluaa, että toimii ilman kikkailua ja hankkii uuden, jolloin vanha kärrätään kierrätykseen.
Nyt valoja päälle. Kuinka moni oikeasti roudaa toimivan koneen kierrätykseen vain siksi, että hankkii uuden? Minullakin on vanhat toimivat koneet joko laatikossa varakoneena tai sitten olen niitä lahjoittanut eteenpäin sukulaisille käyttöön. Miksi ihmeessä ne olisi jätelavalle pitänyt kuskata?
Jotkut niin tekevät, olen törmännyt ilmiöön. Kannattaa tarjoutua hoitamaan asia kuntoon, ottamalla kiintolevy pois ja pistää loput omaan käyttöön / osina / kokonaisuutena eteenpäin..
Sama täällä. Kun ostin tämän läppärin, niin pistin vähän enempi rahaa kiinni, jotta sain aivan loistavan näytön kosketuksella, hyvä näppis, loistava touchpad etc. hienossa ultrabook rungossa. Olen ollut 100% tyytyväinen tähän koneeseen. Jos unohdetaan vanhan arkkitehtuurin prossu, niin vastaavilla spekseillä uudet läppärit maksaa hunajaa ja mansikoita, eli sääli jos Win11 ei tule ikinä "laillisesti" tukemaan tätä. Ehkä mennään Win10:llä maailman tappiin, ehkä purkkavirityksellä Win11, tai sitten Ubuntu.
Suurin osa näistä tekee saman riippumatta siitä saisiko siihen nykyiseen koneeseen päivitettyä uutta Windowsia tai ei.
Kaikki nuo vaihtoehdot on tietenkin ihan valideja pointteja. 5 gigaan menee todennäköisesti kaikki olennainen. Maksettuun teran draiviin mahtuu enemmänkin kuin kaikki olennainen. Kyllä suosittelen aina hoitamaan varmuuskopioinnin kuntoon, mutta sille on oma lankansa. Se että puhutaan "datan palauttamisesta koneesta" kertoo vain siitä, että jotain muuta on olennaisesti tehty väräin. Kyllä tiedän, sitä joutuu silti tekemään, mutta ei pitäisi joutua.
Vanha sanonta kun joku tulee ulisemaan että datat katosi:
1) Jos se oli tärkeää, palauta se varmuuskopioista.
2) Jos siitä ei ole varmuuskopiota, älä tuhlaa mun aikaa valehtelemalla mulle että se oli tärkeää.
Linkki varmuuskopiointiin:
Varmuuskopiointi
bbs.io-tech.fi
Juurikin näin. Jonka lisäksi tietysti datalle voi olla myös rinnakkainen salausavain, joka ei ole kyseisen TPM piirin sisälle tallennettu. Mutta tämä on se pointti, jota useimmat eivät tunnu ymmärtävän ja siksi keskustelut pyörii turhaan ympyrää, kun ei ymmärretä kokonaisuutta. Salausavainta joka on TPM:ssä, ei voi, eikä ole tarkoitus kopioida, mutta aina voi (ja on syytäkin) olla useita rinnakkaisia salausavaimia, jotka voivat olla tallennettu vaikka muuhun HSM moduulin, jotta niitäkään ei voida varastaa. Tässähän se public key crypton kauneus onkin.
1. Ei voi, kun..
– Varmuuskopiokin on salattu, eikä ole salasanaa.
– Ei muista tilin salasanaa, palautusasetukset on kaikki pielessä ja tiliä ei voi palauttaa.
– Tuolla ne on tikulla, hyvä!.. Paitsi tikku on täysin paskana.
– Tuolla ne on ulkoisella levyllä.. (paitsi levy on täysin paskana)
– Tuolla ne on ulkoisella levyllä… Paitsi lapset on liittäneet sen levyn telkkariin, joka on formatoinut sen ja levy on täynnä pikkukakkosta..
– Varmuuskopio tikku on…. jossain, en löydä sitä..
– Varmuuskopio on pilvessä.. Empä tosin maksanut tilasta, unohdin, joten eipä olekaan..
Ihmiset pystyvät tyrimään varmuuskopioinnin niin lukuisin tavoin, jotta kaikelaiset turhat levynkryptaukset ym kannattaisi olla oletuksena poispäältä.
Esim joidenkin laitteiden turvakoodit (esim autoradiot) on kyllä aiheuttaneet selkeästi enemmän haittaa, kuin hyötyä.. Jos salaus pistetään oletuksena päälle, niin komiasti lyödään kyllä päätä seinään ja ihan turhaan vielä.
2) Eri ihmiset toimivat eri tavoin. Hyvin ovat valmiita maksamaan datanpalautuksista, kuten lukuisien palautusfirmojen olemassaolo ja hinnat osoittavat..
Noinhan sitä ennen on tehty mutta nyt ollaan tilanteessa jossa 2025 noihin vanhoihin ei enää saa Windowsia jolle tulee tietoturvapäivityksiä.
Siihen on 4v aikaa. Tuossa vaiheessa yhteensopimattomat koneet ovat kierrätyskamaa muutenkin.
Henkilökohtaisesti epäilen, että MS tulee vielä vastaan noissa vaatimuksissa ennen julkaisua.
Sellainen kutina että tässä nyt ajatellaan oman pienen piirin olevan kokoaan isompi ja "koko maailman" noudattavan samoja toimintamalleja.
Väittäisin että todellisuudessa pieni porukka ehkä noin, suurin osa (firmat (ostaa/liisaa), peruskäyttäjät(ostaa)) hankkii joka tapauksessa uuden koneen siinä kohtaa kun on aika päivittää, joten se ei muuta heidän osaltaan mitään.
Siinä kohtaa jos sukulaiselle pitää joku SER-jäte käydä tiputtamassa niin lienee osaaminen sukulaisella sillä tasolla, että sinne voi ihan hyvin pistää vaikka Linuxin isolla selain-ikonilla eikä eroa käytössä tule.
Microsoftin Windows 11 -linjaus ei ilahduta kaikkia: Odotettavissa kasa sähköromua ja kiskurihinnat?
http://www.is.fi
Kehtaan väittää että vuoden 2025 lopulla käyttää Facebookia ja Officea vielä oikein komeasti kyseisillä koneilla.
Sellaiselle sukulaiselle nimenomaan ei voi laittaa mitään muuta kuin Windowsin ettei mene sormi suuhun.
5Gb on ihan riittävä Word-dokumenteille ja pankkikuiteille, mutta sitten ne valokuvat ja videot. Yksi muutaman minuutin videotaltiointi nykypuhelimella 4K@60FPS muodossa haukkaa heti tuon tilan.
Kovasti olen yrittänyt tuttuja tietokone toheloita opettaa, että älkää pistäkö automaattisesti synkkaaviin Windowsin OneDrive hakemistoihin noita mitä puratte kameroistanne.
Itse olen tökännyt ikivanhoihin koneisiin, jonkun linux distrubuution, koska ne ovat kevyempiä kuin vaikkapa Windows 10 ja sitä kautta jatkanut koneen elinikää jos koneen kapasiteetti ei riitä enää win10 tai 11. Tietysti koneen muuttaminen linux koneeksi ei ole vaihtoehto ihmiselle, jolla ei juurikaan ole tietoteknisiä taitoja.
Tietotekniikan merkitystä kestävän kehityksen vastaisena tekijänä ei mun mielestä ole tiedostettu. Höpötetään miten IT ratkaisee ongelmat etäpalavereineen kaikkineen.
Viihde on iso/isoin osa sähkön lisätarvetta ja itsellä toki tuppaa olemaan koko repertuaari laitteita ja palveluja käytössä.
Näinhän se on. Omaan käyttöön kyllä riittäisi taidot mutta ei halukkuus sillä softat mitä tykkään käyttää on Windowsilla. Tällä hetkellä yksi kone pyörii Ubuntulla ja sen ainoa funktio on ajaa Irssiä.
Niin kuin on jo mainittu niin tuona Windows 11 TPM 2.0 vaatimuksen mukaan nyt pari vuotta vanhoja laitteita ei pysty päivittämään Windows 11:ta ja varmaan vielä tällä hetkellä myydään uutena halppisläppäreitä joihin ei päivitystä pysty laittamaan ikinä.
Windows 10 tuki päättyy 2025 eli 3,5-4,5 vuoden päästä. Tuo aika on yksi hujaus ja sen jälkeen Windows tuen piiristä putoaa pois aivan valtava päärä pc-laitteita. Kyllä tämä tilanne eroaa huomattavasti aiemmista isoista Winwos-päivityksistä.
En näe linus-distroja ratkaisuna tähän,
Kympin tuki päättyy 14.10.2025 ellei sitä päätetä jatkaa sitäkin pidemmälle. Jäljellä on tänään 4 v, 3 kk ja 9 pv tai jotain sen suuntaista.
Emolevyt voi olla per keissi ja näistä varmaan jutellaan täällä lisää.
Prosu-tuen osalta voi laskeskella:
Tukea vaille jäävän Intel 7000-sarjan EOL oli 9.10.2020 jolloin ne oli jo 3-4 v vanhaa tekniikkaa.
Esim. 7700k:n julkaisupäivä oli 3.1.2017.
Julkaisuvuonna ostettu 7700k pysyy Windows-tuen piirissä noin 8 v.
Vertailun vuoksi kännykkä pysyy Android-tuen piirissä 2-3 v.
PC ja kännykkä kannattaa siis ostaa julkaisun jälkeen melko tuoreina.
EOLin aikaan ostettu 7700k pysyy tuen piirissä 5 v.
7700k:n EOL-iän suhteuttamiseksi, 9900k julkaistiin lokakuussa 2018, eli sekin oli jo 2 v vanhaa tekniikkaa kun 7700k:n virallinen EOL lopulta koitti.
8000-sarjalaisethan pitäisi olla jo tuen piirissä emolevystä riippuen.
Emolevyjen bios-tuki on perinteisesti huono, 1-2 v.
Edit. Äh, ei mitään. Löytyihän tuolta Microsoftin sivuilta ihan listakin prossuista mitkä tukee Win11
Aika moni. SER-keräykset ovat täynnä niitä ehjiä koneita. Aika vähän siellä mitään rikkinäistä on.
Miksi olisivat, siis mistään muusta syystä kuin että niille ei enää saa tuettua Windowsia ja mitään muuta käyttistä ei suostuta käyttämään? Ei enää eletä mitään 90-lukua, jolloin uusi tietokone oli oikeasti merkittävästi entistä (muutaman vuoden vanhaa) tehokkaampi ja pystyi tekemään asioita, joita vanha ei pystynyt. Tietokoneissa on jo parikymmentä vuotta ollut riittävästi laskentatehoa kaikkeen mitä niillä nyt ylipäätäänkään tehdään (etenkin normokäytössä), ja sillä uudella korkeintaan renderöi videot vähän nopeammin tai saa muita lähinnä tietynlaisissa spesiaalikäyttökohteissa realisoituvia hyötyjä.
ADFS on aika turha jos saa O365 hommattua.
Ei, mutta jos joku muu tekee sen asennuksen, niin sitten käyttö kyllä sujuu. Kone päälle, Chromium ruudulle ja sitten surffailut ja sammutus. Tällaisia Lubuntu koneita oon pistänyt kymmenittäin tutuille. Toimii sika hyvin. Muutaman vuoden vanhat businesskoneet jotka jää yli on ihan täysin tykkejä Lubuntu-koneiksi. 10v vanhalakin koneella hoituu vielä hienosti pankki, kanta, verkko-ostokset ja Facebook jutut, sekä vaikka satunnainen Jitsi sessio sukulaisten kansa. Varsinkin kosketusnäytölliset koneet kelpaa myös hyvin muksuista alkaen.
Ainakin itsellä on pitänyt vanhat koneet muuttaa linux koneiksi kun win10 tulee joku vähän isompi päivitys niin se vanha kone päivittelee kokoyön sitä win10 päivitystä ja jos päivitys menee jumiin saa alottaa alusta koko homman aamulla, jota tapahtuu jollain mopo koneilla usein. Linuxilla päivitys hoituu minuuteissa aina vaikka tulisi isokin joukko päivityksiä. Muutenkin linux on kevyempi netti surffailuun / sähköpostiin kuin win10 kun rauta ei enää riitä.
Kun siihen 10v vanhaan koneeseen laittaa halvimman SSD:n mitä Jimmsiltä löytyy niin se toimii oikein komeasti edelleen. Vanhempien käytössä on Core i3 2100:lla varustettu kone jossa muutaman kympin WD Green SSD. Windows 10 porskuttaa ongelmitta.
Ainankin viimeinen 5 vuotta on tullut vaihdettua SSD levyjä mekaanisten tilalle.