Microsoft piti viime viikolle Surface-perheeseen ja tekoälyyn keskittyneen tapahtuman. Tekoälypuolella valokeilassa oli Copilot ja Windows 11:n tänään jakoon tuleva päivitys. Tuttuun tapaan päivityksen jako on porrastettu, joten se ei välttämättä löydy heti ladattavaksi kaikilta ainakaan ilman kiertoteitä.
Copilotin ensimmäinen versio tulee saataville aluksi Windowsissa ja se lisätään Bingiin, Edge-selaimeen sekä Microsoft 365 -alustalle syksyn aikana. Microsoftin mukaan Windows 11:n uudessa päivityksessä on yli 150 uutta ominaisuutta ja Paint, Photos ja Clipchamp ovat vain esimerkkejä tekoälypäivityksen saaneista sovelluksista.
Microsoft tulee tuomaanBing-chattiin tuen OpenAI:n tuoreimmalle DALL.E 3 -mallille kuvien luontiin tekstistä. Tekoälyä hyödynnetään myös verkkokaupoissa shoppailussa ja Bing osaa jatkossa huomioida vastauksissaan myös käyttäjän aiemmat haut sovelluksessa. Aikataulua Bingin päivitykselle ei kerrottu Microsoft 365:n Copilot yrityksille julkaistaan marraskuussa. Voit tutustua niihin tarkemmin Microsoftin blogissa lähdelinkin takana.
Windowsin Copilot on virallisesti vielä esittely- eli preview-versio, sen avulla pitäisi olla helppo automatisoida joitain tehtäviä tekoälyn tehtäväksi, mutta aika näyttää miten se käytännössä sopeutuu käyttäjien eri käyttötapoihin. Copilotiin pääsee käsiksi Win+C-näppäinyhdistelmällä.
Uutisoimme jo lyhyesti klassikkosovellus Paintin uudistumisesta taso- ja läpinäkyvyystuella ja nyt niiden rinnalle tulee myös esiversio Cocreator-ominaisuudesta, eli generatiivisesta tekoälyavustajasta, joka osaa luoda kuviin vaikka taustoja tai muuta tekstisyötteiden pohjalta. Photos on saanut valokuvien muokkaukseen keskittyviä tekoälyominaisuuksia, kuten taustan automaattisen sumennuksen.
Snipping Tool on saanut työkaluja esimerkiksi tekstin irrottamiseen kuvasta leikepöydälle tai vaikka tekstin piilottamiseen henkilökohtaisten tietojen turvaamiseksi. Clipchamp-videoeditori on niin ikään saanut joukon tekoälyominaisuuksia sisällöntuottamisen helpottamiseksi.
Muita isompia päivityksiä Windows 11:ssä ovat modernisoitu File Explorer -tiedostoselain, johon lisätään myös Galleria-toiminto. Se on kuitenkin tulossa ilmeisesti vasta myöhemmässä päivityksessä. Outlook for Windows mahdollistaa eri sähköpostitilien yhdistämisen yhteen sovellukseen ja tekoälyn hyödyntämisen sähköpostien kirjoittamisessa. Windows Backupin luvataan puolestaan mahdollistavan nyt koko nykyisen Windowsin kopioinnin suoraan toiseen koneeseen Backup-toiminnan kautta ja Notepad muistaa jatkossa viimeksi auki olleen sisällön uudelleen avattaessa.
Lähde: Microsoft
katso liitettä 1181176
data-unfurl="true" data-result-id="516652" data-url="https://support.microsoft.com/en-us/topic/september-26-2023-windows-configuration-update-542780c2-594c-46cb-979d-11116fe164ba" data-host="support.microsoft.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
September 26, 2023—Windows configuration update – Microsoft Support
data-onerror="hide-parent"/>
support.microsoft.com
data-unfurl="true" data-result-id="516653" data-url="https://www.pcworld.com/article/2080007/most-windows-users-will-have-to-wait-for-copilot.html" data-host="www.pcworld.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Most Windows 11 users will have to wait for their AI Copilot
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.pcworld.com
Helpommin sanottu kuin tehty
Ei ole kyllä hiveästi tullut mitään hyvää päivitysten myötä viime aikoina.
Ja toivottavasti saa tuon AI pois päältä.
Myös tuo uusi outlook mitä tulee vuodenvaihteen jälkeen vakio ohjelmaksi on yksi sekavimmasta sähköposti ohjelmista mitä olen törmännyt viime aikoina.
katso liitettä 1181527
data-unfurl="true" data-result-id="516944" data-url="https://techcommunity.microsoft.com/t5/windows-it-pro-blog/copilot-in-windows-and-new-cloud-pc-experiences-coming-to/ba-p/3933653#" data-host="techcommunity.microsoft.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Copilot in Windows and new Cloud PC experiences coming to Windows 11
techcommunity.microsoft.com
Katsoin aiemmin tuon tyypin intel ME videon ja hieman vaikutti foliohattumeiningiltä, mitään todisteita ei ole mutta mutulla heitetään NSA salaliittoja
data-unfurl="true" data-result-id="516953" data-url="https://bbs.io-tech.fi/threads/fido2-webauthn-passwordless-ja-passkeys.198990/page-2#post-13003171" data-host="bbs.io-tech.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
FIDO2, WebAuthn, Passwordless ja Passkeys
bbs.io-tech.fi
Ei tuossa mitään foliohattuilua ole. Microsoft scannaa enkryptattuja tiedostoja pilvessä. Ottaen huomioon millaiset käytänteet jenkeillä on esim snowdenin tietovuotojen kautta NSA:n toimesta tietojen jakaminen ja nuuskiminen muultakin osin täysin mahdollista ja tätä tullaan todennäköisesti ajamaan myös järjestelmätasolle itse käyttöjärjestelmiin.
Foliohattukortti on näemmä helppo vetää aina hihasta kun halutaan ummistaa silmät ilmiselviltä todennäköisyyksiltä.
Jos luet viestini huomannet että puhuin eri videosta, en tätä videota jaksanut edes katsoa kun edellinen video osoitti tyypin luonteen. (Kyse oli aika perus KVM ominaisuuksista mutta hänelle ne oli tietysti NSA vakoilu ominaisuuksia vaikkei mitään todisteita ole.)
On aivan eri asia että MS skannaa tiedostoja omilla palvemillaan kuin käyttäjän koneella, en itse pitäisi tuota todennäköisenä.
Ei tuo mulle, koska Win11 en koske tikullakaan. Jos win10 tuota koitetaan pakkosyöttää niin pitää laittaa päivitykset estoon tai siirtyä linuxiin
Jos tuo toimii hyvin, niin tuo on kätevä, jos pitää lainata tekstiä vaikka jostakin pdf:stä, joka tullut vastaan.
data-unfurl="true" data-result-id="517022" data-url="https://learn.microsoft.com/en-us/windows/powertoys/text-extractor" data-host="learn.microsoft.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
PowerToys Text Extractor utility for Windows
learn.microsoft.com
Tainnut ennenkin tulla noita erinäisiä Powertoys palikoita itse käyttöjärjestelmään integroituna…
Jäi varmaan jotain huomaamatta, mutta tarkenna vähän?
Eiköhän tuon saa disabloitua myöhemmin muutamilla klikkailuilla, tarvittaessa tweakkertilla jos ei muutoin.. How to disable Windows Copilot in Windows 11
Entistä suurempi määrä dataa analysoidaan todeella massiivisella softalla, jossa on 100%:sella varmuudella lukuisia tietoturvareikiä. Muutenkin täysin turha tiedon siirtely ympäri nettiä on jo sinällään valtava tietoturvariski.
GDPR validointia odotellessa.
Mikä tässä nyt niin puristaa? Varmaan suurin osa kritisoijista käyttää jotain pilvitallennusta, Google Mailia ja WhatsAppia. Jos vakoilu pelottaa, niin ihan ensimmäisenä Googlen palvelut kiinni.
Tämä nyt ei oikein taas aukea. Mikä asia ’salasanojen varastoinnissa’ on se mihin puututaan, mitä tarkoitat salasanojen leveittelemisellä? Ja oliko tälle salattujen pakettien luvattomalle purkamiselle joku lähde?
Salasanojahan tuossa passkeyssa nimenomaan ei levitellä.
Hmm, mitä ongelmia tekstiin kopioimisesta pdf:stä on ollut aiemmin?
Microsoftin tuntien se on ja tulee olemaan pahuksenmoinen tietoturvareikä. Sen yhteensopivuus gdpr:n kanssa on vähintään kyseenalainen ja jos muut unohtaa, niin se tuhlaa joka tapauksessa resursseja ja on turhaa bloattia
Hmm. Ensimmäinen tuore(ehko) pdf, jonka kaivoin googlella: https://aiindex.stanford.edu/wp-content/uploads/2023/04/HAI_AI-Index-Report_2023.pdf
Koita vaikka sivulta viisi kopioida Steering Committee Co-directors ja jäsenet.
PDF leiskaa asioita tiettyihin kohtiin, sisällön linkitykset on sitten toinen asia.
Ja iso osa myös ei käytä. Eli pitääkö se kritiikki nyt ohittaa vai eikö pidä? Saat kritisoida yhteiskunnan osa-alueita ainoastaan, jos eristät itsesi yhteiskunnasta ja muutat luolaan asumaan?
Samanlaista nolla-argumentointia käyttävät ne, jotka yrittävät kritisoida ympäristönsuojeluliikkeitä; "Nönnönnöö kritisoivat ympäristöä vahingoittavia asioita, mutta käyttävät silti kännyköitä eivätkä elä metsässä täysin omavaraisena, tekopyhät."
Suoraan selaimesta antoi kopioida tekstin. Nitro Pro 10 antaa suoraan editoida tekstiä pdf:fään myös jos tarvitsisi. Mikä on ongelma?katso liitettä 1181865
Ei kai mikään, jos ei välitä järjestyksestä.
katso liitettä 1181870katso liitettä 1181871
En tiedä onko jengi vain unohtanut, mutta teillä/meillä on ollut tekoäly puhelimissa jo kotvan aikaa. Kortana/Siri ovat olleet käytössä jo kotvan aikaa. Muutamassa vuodessa tekoäly on niin autoissa, kodinkoneissa, selaimissa, sulautetuissa järjestelmissä jne…
Eli sen suhteen ei liene mitään tehtävissä jollei luovu kaikesta elektroniikasta. Enemmän jää tehtävää lainsäädännölle, että mitä sille datalle joka tässä tulee louhituksi tehdään. Mutta ei tätä enää saada pysäytettyä.
Ongelma ovat rikollisjärjestöt jotka käyttävät jatkossa aina vain enemmän tekoälyä uusiin rikoksiin. Itse näkisin tekoälyn mahdollisuutena, joka voisi tunnistaa toisia tekoälyjä ja näin suojata kuluttajaa haitallisilta tekoälyiltä. Eli parempi olisi päästä valvomaan mihin suuntaa näiden tekoälyjen käyttö menee.
Nyt se tekoäly haalii kaiken mitä koneelta löytyy NSA tutkittavaksi.
Aijaa? mä olen kyllä disabloinnu nämä aina pois päältä.
Ei auta ku vetää foliohattua kireemmälle
Saa sen pois päältä, joutuu vaan räpläämään rekisteriä jos haluaa sen täysin koneelta pois.
Insideriksi ei päässyt, koska vanha kone ei täytä vaatimuksia. Edge insideriksi kuitenkin pääsi.
Edge insiderissä on kolme vaihtoehtoa, päivittäin päivittyvä, viikoittain ja kuukausittain.
Ensimmäinen asia mikä pisti silmään oli Edgessä teksti, joka meni jotenkin näin: We have now access all your browsing…
Edgessä on tienauskonsti, mitä enemmän tietoa jakaa ja selailee, sitä enemmän voi tienata vaikkapa lahjakortteja PC-peleihin ja muihin asioihin…
Kysyin tekoälyn nimeä ja vastasi, että se on Bing. Kysyin voiko sitä vaihtaa ja vastasi ettei voi ja että se on jotenkin parempi kuin Google.
Vain kymmenen kysymystä voi kysyä tekoälyltä, mutta jos kirjautuu Microsoft tilille voi kysyä 30 lisää tai ehkä loputtomastikin.
Lopuksi kysyin vielä tykkääkö Bing Applen Siristä ja pitääkö sitä kilpailijana ja Bing vastasi, että on neutraali mielipide Siristä ja toivoo, että me tykkäisimme heistä molemmista
Eli kaikkea mielenkiintoista oli ja on varmaan tulossakin ja ihmeen hyvin toimi kyllä kaikki vaikka oli tosi vanhalla koneella.
Saa nähdä tuleeko Windows 11 käytettyä koskaan pääkoneessa vai jääkö se vain testiin.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä