Kaupallinen yhteistyö Asuksen kanssa

io-tech vieraili joulukuussa Taiwanissa tutustumassa Asuksen uutuustuotteisiin vuodelle 2024. Yhtiön tuotepäälliköt ja insinöörit kertoivat Taipeissa sijaitsevalla pääkonttorillaan ensikäden tietoa tuotteiden suunnitelusta ja ominaisuuksista sekä pääsimme näkemään ja kokeilemaan niitä myös käytännössä.

Artikkelin ensimmäisessä osassa tutustumme Back To Future -konseptiin, uusiin emolevyihin, näytönohjaimiin, AIO-nestejäähdytyksiin, näyttöihin sekä pelitarvikkeisiin. Myöhemmin julkaistavassa artikkelin toisessa osassa keskitytään työasemaemolevyihin, -koteloihin ja verkkotuotteisiin.

 

Asus Back To Future 2.0 -konsepti ja ekosysteemi

Asuksen BTF- eli Back To Future -konsepti, jossa emolevyn liitännät on sijoitettu piiloon piirilevyn takapuolelle, on valmis markkinoille. Ensimmäisenä myyntiin saapuu kaksi Intel- eli Z790-piirisarjaan perustuvaa emolevyä LGA 1700 -kantaisille Intelin 12.-, 13.- ja 14. sukupolven Core-prosessoreille. Konseptiin kuuluu myös tuki BTF-näytönohjaimille, jotka käyttävät emolevyltä löytyvää virtaliitintä perinteisten sijaan. AMD-emolevyjä tai näytönohjaimia ei toistaiseksi BTF-konseptiin esitelty.

Asuksen BTF-ekosysteemiin kuuluu edellä esitellyt ATX-kokoiset emolevyt, joissa on mukana tuki BTF-näytönohjaimille sekä Micro-ATX-kokoiset emolevyt ilman näytönohjainten BTF-virtaliitintä. Alkuun Asukselta tulee saataville kolme BTF-koteloa, mutta CES-messuilla tullaan näkemään BTF-yhteensopivia koteloita useilta eri valmistajilta.

Toistaiseksi emolevyjen takapuolelle sijoitetuilla liittimillä tai näytönohjaimen BTF-liittimelle ei ole olemassa standardia, vaan jokaisella valmistajalla on omansa. Asuksella Back To Future, MSI:llä Project Zero ja Gigabytellä Project Stealth.

 

Asuksen Back To Future -emolevyt

BTF-lippulaivaemolevy on ROG Maximus Z790 Hero BTF, jonka normiversion hinta on noin 650 euroa. BTF-mallissa etupuolella on ainoastaan yksi tuuletinliitäntä oikeassa ylänurkassa, mutta muuten liitäntöjen juotoskohdat on peitetty alumiinilevyillä ja jäähdytyssiileillä.

Kaikki muut liittimet on sijoitettu emolevyn reunoille takapuolelle. Näytönohjaimen BTF-virtaliitin on PCI Express x16 -liittimen jatkona muistikampojen alapuolella.

Toinen BTF-emolevy on edullisempi valkoisella väriteemalla varustettu TUF Gaming Z790-BTF WiFi, jonka hinta tulee todennäköisesti asettumaan noin 350-400 euroon. Myös se tukee virtaliitintä BTF-näytönohjaimelle.

Takapuolella on tarjolla GeForce RTX -näytönohjaimien 12VHPWR/12V-2×6-liittimen rinnalla kolme 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä.

 

Asus ROG Strix GeForce RTX 4090 OC BTF -näytönohjain

Asus esitteli tässä vaiheessa yhtä BTF-näytönohjainta eli ROG Strix GeForce RTX 4090 OC BTF -mallia.

Näytönohjaimen piirilevy on varustettu emolevyn liitäntään kytkeytyvällä BTF-virtaliittimellä, jonka kautta on mahdollista syöttää 600 wattia. Kyseessä ei ole Asuksen itse kehittämä liitäntä, vaan palvelinpuolelta lainattu High Power Card Edge (HPCE) -liitin, jonka se on integroinut emolevylleen.

12VHPWR-virtaliitintä ei löydy lainkaan, vaan piirilevyllä on sen kohdalla peitetty tyhjä juotospaikka. BTF-näytönohjainta ei voi käyttää kuin Asuksen näytönohjaimen BTF-virtaliittimellä varustettujen emolevyjen kanssa eli sitä ei pysty asentamaan perinteiselle emolevylle. Nähtäväksi jää, toteuttavatko muut valmistajat (MSI ja Gigabyte) emolevyilleen saman virtaliitännän, joka mahdollistaisi eri valmistajien näytönohjaimien ja emolevyjen yhteensopivuuden ja olisi kuluttajan kannalta etu.

 

Back To Future -tietokone

Esillä oli Asuksen ROG Hyperion GR701 -koteloon kasattu tietokone, jossa oli käytössä ROG Maximus Z790 Hero BTF -emolevy ja ROG Strix GeForce RTX 4090 OC BTF -näytönohjain.

Lopputulos oli siisti ja kaapeleita ei näkynyt missään muualla kuin AIO-nestejäähdytyksen pumppu- ja näyttöyksiköstä tuuletinliittimeen ja USB 2.0 -headeriin.

 

ROG Strix LC III -AIO-nestejäähdytykset

Asus on päivittämässä ROG Strix LC -sarjan AIO-nestejäähdytykset 3. sukupolveen ja valikoimasta löytyy ARGB- ja LCD-mallit mustana ja valkoisena. Esillä oli 360 millimetrin jäähdyttimellä varustetut mallit, mutta saataville tulee todennäköisesti myös pienempiä jäähdytinkokoja.

Uudistuksiin lukeutuu Asetekin 7. sukupolven pumpun V2-malli, jossa muun muassa päivitetty kylmälevy sekä uudet ROG Strix AF-12S -tuulettimet, joissa Zero RPM -tila sekä kaksoislaakerointi.

LCD-versiossa pumppuyksikkö on varustettu magneetilla kiinnitetyllä 2,1-tuumaisella näytöllä, jossa voidaan esittää tietokoneen tietoja, GIF-kuvia ja kellotaulu

ARGB-version ROG-logoa voidaan kääntää 360 astetta, joten se voidaan asentaa miten päin tahansa.

 

32″ 4k OLED -pelinäyttö

Pelinäyttöjen saralla Asuksen uusi lippulaivamalli tulee olemaan ROG Swift OLED PG32UCDM, joka on varustettu Samsungin valmistamalla 32-tuumaisella 240 hertsin QD-OLED-paneelilla. Asus ei itse tuotteissaan erottele paneelivalmistajia, vaan käyttää yleisesti LG:n OLED- ja Samsungin QD-OLED-näytöistä Asus OLED -nimitystä.

Näytön pinnassa on heijastuksia estävä pinnoite, GtG-vasteajaksi ilmoitetaan 0,03 millisekuntia ja sisuksissa on jäähdytyssiili ja paneelin takaosassa grafeenia pudottamassa toimintalämpötilaa ja ehkäisemässä kiinnipalamista. 3 % ikkunankoolla näytölle luvataan 1000 nitin kirkkaus. Näyttö oli kiinni Asuksen ROG Ergo Monitor Arm -näyttöjalassa ja ROG Aura Monitor Light Bar -lisävalolla vähentämään heijastuksia ja auttamaan silmien rasitusta.

 

Asus Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD -näytönohjain

Näytönohjainten saralla esillä oli myös Asus Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD, jossa piirilevylle on lisätty M.2-liitin SSD:lle. GeForce RTX 4060 Ti:n hyödyntää PCI Exress x16 -väylän linjoista vain puolta, joten SSD:lle voidaan ottaa käyttöön loput.

Etuna on isokokoisen jäähdytysratkaisun hyödyntäminen M.2 SSD:n jäähdytykseen, jolla Asuksen mukaan voidaan saavuttaa jopa yli 20 astetta alhaisempi lämpötila. M.2 SSD asennetaan näytönohjaimen takapuolen luukun taakse ja se on suoraan yhteydessä näytönohjaimen jäähdytyssiiliin.

 

Uudet ROG-pelitarvikkeet

Näppäimistöjen saralla markkinoille on tulossa ROG Falchion RX Low Profile, jossa on nimensä mukaisesti käytössä matalaprofiiliset ROG RX -kytkimet ja aiemmasta Falchion-näppäimistöstä tuttuja ominaisuuksia, kuten taakse siirretty kosketuspaneeli sekä pohjana ja näppäimien suojana toimiva kansi. Sisuksissa on kaksi vaimennuskerrosta ja näppäimistön voi kytkeä tietokoneeseen kolmella eri tavalla eli USB-kaapelilla, 2,4 GHz langattomalla yhteydellä ja Bluetoothilla.

 

Kytkimet on saatavilla lineaarisena punaisena ja klikkaavina sinisinä. Punaisissa kytkentäpiste on 1,0 millimetrissä ja klikkaavissa 1,5 millimetrissä.

ROG Falchion RX Low Profile on 65% kokoinen eli siitä puuttuu F-näppäimet ylärivistä. Väritys on valkoinen ja ABS-muoviset näppäinhatut on käsitelty uudella UV-pinnoitteella, jonka Asus lupaa olevan lähes vastaavan kestävä kuin PBT-muovi.

Uusi 54 gramman painoinen ROG Keris II Ace -hiiri on suunnattu muotoilultaan oikeakätisille ja kehitetty yhteistyössä Valorant-ammattilaisen s0min kanssa. AimPoint Pro -sensori tukee 42000 DPI:tä ja optiset kytkimet 100 miljoonaa klikkausta.

ROG Polling Rate Boosterilla hiiren virkistystaajuus on langattomana 4000 Hz ja langallisena 8000 Hz.

ROG Cetra True Wireless SpeedNova -nappikuulokkeet on suunnattu pelaamiseen omalla alhaisen viiveen 2,4 GHz:n donglella ja tuettuna on myös Bluetooth. Aktiivinen taustamelun (Adaptive ANC) suodatus hyödyntää korvakäytävän muotoa ja tarkkailee kuinka napit on asennettu korvaan. Mikrofoni puolestaan hyödyntää luujohdetta ja tekoäly vaimentaa taustamelua.

Viimeisenä striimaajille suunnattu ROG Carnyx -kondensaattorimikrofoni, johon on sisäänrakennettu popfiltteri, metallinen tärinänvaimennin sekä tietysti AURA RGB -valot. Päällä on mute-kosketusnappi, edessä on äänenvoimakkuuden ja high-pass filterin säätörulla ja mikrofonista löytyy 3,5 mm:n kuulokeliitäntä.

 

Myöhemmin tammikuussa julkaistavassa toisessa artikkelissa esitellään Asuksen Ryzen Threadripper 7000 -prosessoreille suunnatut emolevyt, työasemakotelot ja verkkotuotteet.