io-techin katsaus IFA 2018 -messujen uutuuksiin.

IFA (Internationale FunkAusstellung), eli maailman suurimmat kodinelektroniikkamessut järjestettiin tänäkin vuonna tuttuun tapaan elo-syyskuun taitteessa Berliinissä. io-tech matkusti paikan päälle tutustumaan tuoreeltaan tietokone- ja älypuhelinvalmistajien kiinnostavimpiin uutuusmalleihin.

 

Asus

Asus julkisti IFA:ssa 13, 14 ja 15 tuuman ZenBook-kannettavat sekä 13 ja 15 tuuman ZenBook Flip –hybridikannettavat.

Uusissa ZenBook-malleissa Asus oli keskittynyt kapeareunaisiin näyttöihin, joiden ansiosta koneiden pitäisi olla luokkansa pienikokoisimpien joukossa. Kahdesta pienemmästä mallista (ZenBook 13 ja ZenBook 14) löytyy Intelin kahdeksannen sukupolven Core-i5- tai Core-i7-prosessorit ja NVIDIAn GeForce MX150 –erillisnäytönohjain sekä 16:9 Full HD –näyttö.

Kahta pienempää mallia yhdistää myös kosketushiireen integroitu kapasitiivinen numeronäppäimistö, jonka saa kytkettyä päälle hiirialustan ylänurkan painikkeesta. Hiirtä pystyy käyttämään edelleen normaalisti, vaikka näppäimistö on kytkettynä päälle. Tuntumaltaan kyseinen toteutus ei toki ole fyysisen numeronäppäimistön tasoinen, mutta se helpottaa siitä huolimatta pienellä koneella numeroiden naputtelua.

Uusissa ZenBookeissa on käytössä myös uusi jäähdytysratkaisu, jossa  näytön alareuna nostaa koneen takareunan hieman irti tasosta mahdollistaen paremman ilmavirtauksen koneen alle. Kone ottaa jäähdytysilman alakautta ja puhaltaa sen ulos takareunaan sijoitetuista poistoaukoista.

Suurin ZenBook 15 –malli on kokoluokassaan varsin solakka, sillä se painaa vain 1,59 kg ja on 17,9 mm paksu. Erona pienempiin malleihin ZenBook 15 käyttää GeForce GTX 1050 Max-Q –erillisnäytönohjainta ja fyysisen numeronäppäimistön myötä siinä ei ole kosketushiireen toteutettua numeronäppäimistöä. 15,6-tuumainen näyttö on saatavissa myös 4K-tarkkuudella.

Asus julkaisi myös uudet ZenBook 13 ja 15 Flip –mallit, jotka ovat siis varustettu 360 astetta ympäri kääntyvillä kosketusnäytöillä ja näin ollen siis käytettävissä myös taulutietokoneena. Kaventuneiden näytön reunojen ansiosta uutuusmallit ovat noin 10 % edeltäjiään pienempiä ja tämä on välittömästi silmin havaittavissa.

Teknisesti Flip-mallit vastaavat pitkälti tavallisia ZenBook-malleja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Niiden paino on hieman perusmalleja korkeampi ja 13-tuumaisessa versiossa on integroitu Intel UHD Graphics 620 –näytönohjain. Näytön kääntämisen mahdollistavan saranoinnin toteutus on luonnollisesti erilainen kuin perus-Zenbookeissa ja se on suunniteltu kestämään 20 000 avaus- ja sulkemiskertaa. Saranoissa on kaksi niveltä, mutta normaaliin kannettavan käyttöasentoon ne avautuvat samaan tapaan kuin perus-Zenbookit, nostaen koneen takareunan hieman ylös tasosta parantaen jäähdytystä. Pienenä erikoisena yksityiskohtana näppäimistön vasemmalle puolelle on sijoitettu kamera, joka toimii takakamerana näytön ollessa käännettynä ”tablettitilaan”.

 

Blackberry Key2 LE

Blackberry-puhelinbrändin oikeudet omistava TCL julkisti IFA:ssa edullisemman LE-version kesäkuussa julkaistusta Key2-älypuhelimestaan. Uusi Key2 LE on useimmilta ominaisuuksiltaan karsittu versio Key2:sta.

Ulkonäkö on hyvin samankaltainen 250 euroa kalliimman sisarmallin kanssa, mutta pituus, paksuus ja paino ovat hieman pienemmät. Myös materiaalivalinnoissa on eroa, sillä LE-mallin kehys on alumiinin sijaan muovia. Muovipinnassa on harjattua alumiinia imitoiva kuviointi, mutta sen tunnistaa silti lähes välittömästi muoviksi. Positiivisena seikkana LE:n rakenne on erittäin tukevan ja jämäkän tuntuinen.

Key2 LE:n näyttö on yksi muutamista yhteneväisistä osista kalliimman sisarmallin kanssa. 4,5-tuumaisen IPS-kosketusnäytön kuvasuhde on nykypäivänä epätavallinen 2:3 ja sen tarkkuus on 1080 x 1620 pikseliä. Näytön alla on erilliset kapasitiiviset navigointipainikkeet.

Käyttöjärjestelmänä laitteessa toimii lähes vakioasussa oleva Android 8.1 Oreo, jota BlackBerry on höystänyt muutamilla yrityskäyttöön suunnatuilla lisätoiminnoilla ja –sovelluksilla.

Osittainen syy näytön erikoisen kuvasuhteeseen on sen alapuolelta löytyvä fyysinen nelirivinen QWERTY-näppäimistö. Nopean testin perusteella näppäimistön kirjoitustuntuma on kohtalaisen miellyttävän napakka. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu väliyöntiin, mutta kalliimmasta sisarmallista tuttua kapasitiivista kosketuksentunnistusta ei näppäinten pinnasta löydy. Oikean alakulman Speed Key –pikavalintanäppäin mahdollistaa kirjainnäppäinten hyödyntämisen käyttöjärjestelmän pikavalintoina esimerkiksi sovellusten avaamisessa.

Takakuoren pinta on kohokuvioita kumimaista muovia, joka tarjoaa varsin hyvän pidon. Laitteen sisuksissa on Key2-malliin nähden hieman karsitumpaa rautaa: Snapdragon 636 –järjestelmäpiiri, 4 Gt RAM-muistia, 32 tai 64 Gt tallennustilaa sekä 500 mAh pienempi 3000 mAh:n akku. Laitteen alapäädyn USB Type-C –liitäntä tukee USB 2.0 nopeuksia sekä Quick Charge 3.0 –pikalatausta.

Key2 LE:n takakameran toteutus on karsitumpi kuin kalliimmassa sisarmallissa. Zoomausmahdollisuudesta on luovuttu ja hyvätasoisten 12 megapikselin sensorien sijaan kamera käyttää 13 ja viiden megapikselin kameroita ja heikomman aukkosuhteen objektiiveja (f2.2 ja f2.4). Toissijaista kameraa käytetään lähinnä syvyysterävyysefektin luomiseen. Kamera tukee myös 4K 30 FPS –videon tallentamista.

Blackberry Key2 LE:n suositushinta Euroopassa on 399 euroa ja se tulee saataville kolmessa eri värissä: Slate Black, Champagne Gold ja Atomic Red. Laite saatetaan nähdä myös Suomessa joidenkin yksittäisten jälleenmyyjien valikoimissa.

 

HTC U12 Life

HTC esitteli IFA:ssa uuden U12 Life –älypuhelimensa, joka on U11 Life –mallin seuraaja ja sijoittuu keskihintaluokkaan. io-tech testasi edeltäjämalli U11 Lifen viime maaliskuussa. HTC:n edustajan mukaan hyvän keskihintaluokan puhelimen luomisessa pitää löytää oikeat kompromissit ja uudessa U12 Life -mallissa niiden painopisteet ovat ainakin muuttuneet hieman edeltäjästä.

U12 Lifen erottaa välittömästi edeltäjästään, eikä se toisaalta myöskään muistuta erityisemmin kalliimpaa U12 Plus –isosisartaan. Näytön koko ja kuvasuhde ovat kasvaneet selvästi edeltäjästä, jonka myötä ulkomitat ja paino ovat kasvaneet havaittavasti. Yhteistä edeltäjämallin kanssa on muovinen rakenne, joka on tosin uutuusmallissa jämäkämpi eikä elä enää kovin suuresti väänneltäessä. IP67-suojaus on valitettavasti vaihtunut roiskesuojaukseen kuluista johtuen (sertifiointi ja huolto).

U12 Lifen Full HD LTPS -näyttö on kasvanut 0,8 tuumalla tasan kuuteen tuumaan ja kuvasuhteeksi on valikoitunut edeltäjää modernimpi 18:9. Näyttölovea HTC ei kuitenkaan ole halunnut ottaa käyttöön ja yrityksen edustaja kertoi sen olevan nykypäivänä yllättävän vaikeaa komponenttisaatavuuden kannalta. Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on parantunut merkittävästi lähes kymmenellä prosenttiyksiköllä ja puhelin nyt huomattavasti modernimman näköinen.

Maininnan arvoisina teknisinä parannuksina HTC on lisännyt U12 Lifeen stereokaiuttimet sekä palauttanut edeltäjämallista poistetun 3,5 mm:n ääniliitännän käyttäjien pyynnöstä. Edge Sense –puristuksentunnistus on jätetty pois kustannussyistä – jatkossa ominaisuus nähdään vain yrityksen huippumalleissa.

U12 Life ei ole enää edeltäjänsä tapaan Android One –puhelin, vaan käyttöliittymässä on kevyt HTC Sense –kustomointi. Valmistajan edustajan mukaan käyttöliittymämuutokset vakio-Androidiin nähden ovat kuitenkin minimalistisia ja lisäsovellukset voi poistaa käyttäjän toimesta. Erityisiä virallisia päivityslupauksia ei U12 Lifelle valitettavasti ainakaan vielä annettu, mutta tuore Android 9.0 Pie –päivitys on tulossa.

Kuten yllä jo sivuttiin, U12 Lifen kuorirakenne on polykarbonaattimuovia ja siihen on toteutettu kiiltävä peilaava viimeistely. Muovikuori ulottuu saumattomasti laitteen takaa sivuille aina näyttölasin reunoille asti. Muovimateriaalissa on hyvät ja huonot puolensa. Se ei tunnu yhtä arvokkaalta kuin metalli tai lasikuori, mutta toisaalta muovi kestää paremmin pudotuksia ja iskuja kuin lasi sekä mahdollistaa metallia paremman kuuluvuuden antenneille.

Takakuoren kahteen alakolmannekseen HTC on toteuttanut mielenkiintoisen raitakuvioinnin, joka on käytännössä pintaan tehty karhennus. Sen tarkoituksena on vähentää sormenjälkien näkymistä sekä parantaa pitoa puhelimesta ja kokemustemme mukaan ratkaisu toimii molempien kohtien osalta. Kiiltäväksi jätetty yläosa tahriintuu edelleen helposti sormenjäljistä ja käytön myötä se saattaa myös kerätä helpohkosti naarmuja.

Rautapuolella järjestelmäpiiriksi on päivittynyt Snapdragon 636, joka tarjoaa etenkin prosessoripuolella merkittävän suorituskykyparannuksen Snapdragon 630 –piiriin nähden. RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa 64 Gt – toisin sanoen sama määrä kuin edeltäjämallin 379 euron hintaisessa kalliimmassa muistivariantissa. Lisäksi maininnan arvoisena seikkana muisti on nopeampaa UFS 2.1 –tyyppiä.

Yksi U12 Lifen merkittävimmistä rautapuolen parannuksista on akku, jonka kapasiteetti on noussut tuhannella milliampeeritunnilla. Kapasiteetti on nyt kohtalaisen hyvä 3600 mAh, jonka pitäisi näkyä selvästi toiminta-ajoissa edeltäjään nähden. Suurempi akku näkyy myös painossa, joka on kasvanut 27 grammalla. Valitettavasti akkua voi ladata vain 10 watin teholla.

Takakameran sijoitus takakuoren vasempaan ylänurkkaan on HTC:lle epätyypillinen ja samalla tämän vuoden älypuhelimissa erittäin yleinen ”iPhone X” –kopio. Samaan vertikaaliseen kehykseen on sijoitettu 16 ja viiden megapikselin kamerat, joista jälkimmäistä käytetään syvyysterävyysefektien luomiseen. f2.0-aukkosuhde on sama kuin edeltäjässä, kuten myös 4K 30 FPS –videokuvaustuki.

HTC U12 Life tulee Suomessa myyntiin syyskuun lopulla Moonlight Blue -värisenä 319 euron suositushintaan. Twilight Purple –värivaihtoehto on tilattavissa ainoastaan HTC:n verkkokaupasta.

 

Huawei

Huawein ensisijainen julkaisu IFA:ssa oli uusi Kirin 980 –järjestelmäpiiri, jonka teknisistä ominaisuuksista uutisoimmekin jo varsin kattavasti io-techissä. Lisäksi päivänvalon näkivät Huawei AI Cube –älykaiutin, Huawei Locator –paikannuslaite sekä muutama uusi värivaihtoehto P20-sarjan puhelimiin. Järjestelmäpiiriä lukuun ottamatta muiden tuotteiden saapuminen Suomeen on toistaiseksi epävarmaa.

Huaweilla oli messuosastollaan esillä muutamia Kirin 980 –järjestelmäpiiriin liittyviä demoja, joita ajettiin näytillä olleilla testialustoilla. Esittelyssä olivat piirin kuvantunnistusominaisuudet, reaaliaikainen ihmisten liikkeiden tunnistus, sovellusten avausnopeus sekä pelisuorituskyky kahden pelin voimin. Kirin 980 -piiri tullaan näkemään ensimmäisenä lokakuun puolivälissä julkaistavassa Mate 20 –älypuhelimessa.

Huawei AI Cube on Huawein näkemys kodin älykaiuttimesta, joka sisältää myös LTE-reitittimen. Yläosaa kohti hieman kapenevan sylinterin muotoinen muovikaiutin on päällystetty alaosastaan kangasverkolla, jonka takana sijaitsee kaiuttimet. Käytössä on yksi alumiinikartioelementti sekä kaksi passiivisäteilijää, joiden takana on neljän desilitran kaikukotelo. LTE-yhteydet ovat tuettuna Cat.6-nopeusluokkaan asti ja WiFi-reititin tukee 802.11ac-standardia 2,4 & 5 GHz taajuudella (1200 Mbit/s). Pohjasta löytyy virta- ja verkkokaapelien liitännät sekä SIM-korttipaikka. Älyominaisuudet on toteutettu Amazonin Alexa-virtauaaliavustajalla.

Huawei Locator on puolestaan hieman tulitikkuaskia suurempi kuluttajakäyttöön suunnattu paikannuslaite, joka hyödyntää GPS-, GLONASS- ja Galileo-satelliitteja. Se tukee reaaliaikaista sijainnin raportointia jopa viiden metrin tarkkuudella. Yhteydenpitoon laite käyttää MB-iOT-, eMTC- ja 2G-tekniikoita sekä tukee maailmanlaajuista roamingia. Yhdellä latauksella IP68-suojatulle laitteelle luvataan jopa 15 päivän toiminta-aika.

IFA:ssa olivat esillä myös P20-malliston uudet värivaihtoehdot, jotka eivät kuitenkaan ainakaan tällä tietoa tule Suomen markkinoille. Lasikuorisia vaihtoehtoja olivat mustasta violetin kautta sinertävään vaihtuva Morpho Aurora sekä helmenvalkoinen Pearl White. Lisäksi näytillä oli musta ja ruskea nahkapintainen Leica Edition –malli, jotka näyttivät tyylikkäiltä ja tuntuivat kädessä hyvältä. Huawein edustajan mukaan aidon nahkapinnan alla oli muovikuori, joten kestävyyskin lienee parempi nahkaisella takakuorella. Ulkomailla P20 Pron nahkaversion suositushinta on 999 euroa. Harmi vaan, ettei näitä siis nähdä Suomessa.

Huawei lanseerasi hiljattain Mate 20 Liten vähin äänin mm. Puolan ja Saksan markkinoilla ja laite oli myös esillä yrityksen pressitiloissa, vaikka laitetta ei ole varsinaisesti vielä julkaistu maailmanlaajuisille markkinoille. Tutustuimme uutuuteen lyhyesti pressitiloihin pystytetyllä ständillä.

Mate 20 Lite on luonnollisesti seuraajamalli vuoden takaiselle Mate 10 Lite –mallille, joka on myös testattu io-techissä viime tammikuussa. Kyseessä on ylemmän keskihintaluokan puhelin, joka on teknisesti lähes identtinen kesällä Kiinassa julkaistun Nova 3i/P Smart+ -mallin kanssa.

Ensivaikutelma pyöreästi muotoillusta Mate 20 Litestä on kuin hieman pullukampi Huawei Nova 3, mikä ei ole mikään ihme, sillä laitteen perustat ovat Nova 3:n edullisemmassa sisarversiossa. Mate 20 Liten kyljet ovat kiiltäväpintaista metallia, joka vaikuttaa kuitenkin ensi alkuun muovilta, kiitos paksun pinnoitekerroksen. Puhelimen rakenteen tukevuudessa ei ole mitään valittamista.

Mate 20 Liten etupuolelta löytyy sama 6,3-tuumainen IPS-näyttö kuin Nova 3:sta. Sen kuvasuhde on erittäin laaja 19,5:9 ja resoluutio 1080 x 2340 pikseliä. Yläreunan suurehko lovi kattaa noin kolmasosan näytön leveydestä. Laitteen sisällä on tuore Kirin 710 –järjestelmäpiiri (4 x 2,2 GHz Cortex-A73, 4 x 1,7 GHz Cortex-A53, Mali-G51 MP4), jota ei vielä toistaiseksi löydy mistään Suomessa myytävästä Huawein mallista. RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa 64 Gt.

Takakuori on lasia ja kamerat sijaitsevat Nova 3 –malleista poiketen takakuoren yläosan keskellä omissa metallikehyksissään. Kameroiden ympärillä on tiheällä raidoituksella toteutettu vaaleampi koristeväritys, joka on tuttu Mate 10 Pro –mallista. Lasisen takakuoren alla majailee 3750 mAh akku, joka tukee 18 watin pikalatausta.

Kaksoistakakamera on toteutettu 20 ja 2 megapikselin sensoreilla, joiden parina on f1.8-aukkosuhteen objektiivit 27 mm:n kinovastaavalla polttovälillä.

Mate 20 Lite tulee myyntiin Keski-Euroopassa syyskuun aikana noin 400 euron hintaan, mutta laitteen Suomeen tulosta ei ole vielä varmaa tietoa. Jos laite tulee Suomeen, se tapahtuu todennäköisesti lokakuun lopulla kalliimpien Mate 20 –mallien myötä.

 

Lenovo

Lenovo esitteli IFA:ssa joukon uusia kannettavia ja hybriditietokoneita. Samalla yritys muutti Yoga-mallistonsa asemointia ja teki siitä kuluttajalaitteidensa premium-brändin. Otimme ensituntumat uusista Yoga C930-, Yoga S730-, Yoga C630 WOS- ja ThinkPad X1 Extreme –malleista.

Yoga-malliston uusi lippulaiva on C930, jonka suunnittelussa yritys kertoi aloittaneensa puhtaalta paperilta. Aiempien Yoga-mallien tapaan myös C930 on 2-in-1-hybridilaite, eli sitä voi käyttää sekä kannettavana että taulutietokoneena käännettävän näytön ansiosta. Mallinimen C-kirjain viittaa ”convertibleen”, eli juurikin muunnettavuuteen.

Yoga C930:n rakenne on kauttaaltaan alumiinia ja laadukkaan sekä tukevan tuntuinen. Laajat pinnat ovat hiekkapuhalletun matat, mutta koneen päädyissä on harjattu viimeistely. Muotoilu on varsin teräväkulmaista ja koneen yleisilme on solakka.

Lenovo on luopunut toistaiseksi ns. ”kellonrannekesaranasta” ja toteuttanut uusiin Yoga-malleihinsa perinteisemmän näköisen saranan. Lenovon edustajan mukaan vanhassa toteutuksessa ei ollut mitään vikaa, mutta yritys halusi testata välillä jotain uutta. Saranaan on integroitu Dolby Atmos –sertifioitu kaiutinpalkki, joka sisältää neljä elementtiä ja joita avustavat koneen pohjaan sijoitetut bassoelementit. Saranan viereen koneen taakse on sijoitettu kosketuskynä, joka tukee 4096 eri painetasoa ja latautuu automaattisesti säilytystelakassaan.

C930:n näyttö on kooltaan 13,9 tuumaa ja sen suojana on Gorilla Glass –lasi. Näyttö perustuu 4K- tai Full HD -tarkkuuden IPS-paneeliin ja tukee Dolby Vision HDR –värejä. Näyttö tukee kosketuksentunnistusta ja sen saa halutessaan käännettyä 360 astetta koneen taakse, jolloin laitetta voi käyttää taulutietokoneen tapaan. Tablettikäytössä C930:n kulmikas ja teräväreunainen muotoilu ei tuntunut kovin miellyttävältä käsissä. Näytön yläpuolelle sijoitettu kamera on varustettu fyysisellä ”TrueBlock Privacy Shutter” –suojuksella.

Rautapuolella C930:ssä on käytössä kahdeksannen sukupolven Intel Core i7 –suorittimet. Integroitun akun kestoksi luvataan jopa 14,5 tuntia Full HD –näytöllä yhdellä latauksella (4K 9 h). Yoga C930 tulee myyntiin syyskuun aikana 1499 euron lähtöhintaan.

S730 on Yoga-malliston kautta aikain ensimmäinen rakenteeltaan tavallinen kannettava tietokone, jonka näyttö ei taito 180 astetta pidemmälle. Mallinimen S-kirjain tulee sanasta ”slim” – S730 on siis suunniteltu ensisijaisesti kevyeksi (1,2 kg) ja ohueksi ollen vain 11,9 mm paksu.

S730:n alumiinirakenne on mattapintainen ja kulmista hieman pyöristetympi kuin C930-malli, jonka ainakin henkilökohtaisesti totesin miellyttävämmäksi toteutukseksi.

13,3-tuumaisen näytön lyhyiden sivujen reunukset ovat vain viisi milliä leveät ja näytön pinnassa on suojalasi. Näytön IPS-paneelin tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä ja se tukee Dolby Vison HDR –värintoistoa.

Solakan koneen liitinvalikoima on melko askeettinen, mutta ei toivoton. Oikeassa kyljessä on kaksi Thunderbolt-yhteensopivaa USB Type-C 3.1 gen.2 –liitäntää ja vasemmassa kyljessä lisäksi yksi USB Type-C 3.1 gen. 1 –liitäntä ja 3,5 mm ääniliitäntä.

S730:n pohja on lähes umpinainen lukuun ottamatta takareunassa sijaitsevaa rei’itettyä aluetta, josta jäähdytysjärjestelmä ottaa ilmansa. Pohjan takareunaan sijoitettu kumipalkki nostaa pohjaa hieman ylös tasosta tehostaen jäähdytystä. Jäähdytysratkaisu ottaa ilmaa myös näppäimistön alle toteutetuista raoista.

Rautapuolelle on tarjolla kahdeksannen sukupolven Intel Core i7-8565U ja Core i5-8265U –prosessorit, 8 tai 16 Gt RAM-muistia sekä 128 – 1000 Gt tallennustilaa. Integroidun akun luvataan tarjoavan jopa 10 tunnin toiminta-ajan ja tukevan pikalatausta.

Yoga S730 tulee myyntiin lokakuussa 999 euron lähtöhintaan.

Yoga C630 WOS on puolestaan Lenovon ensimmäinen Snapdragon 850 –järjestelmäpiiriin perustuva hybridikannettava, jossa on keskitytty äärimmäisen pitkään akunkestoon sekä pieneen kokoon. WOS-lyhenne tulee sanoista ”Windows on Snapdragon”. Muotoilultaan laite muistuttaa melko paljon S730-mallia: reunat eivät ole aivan yhtä kulmikkaat kuin C930-mallissa ja pinnat ovat hiekkapuhalletun matat. C630 WOS on 12,5 mm paksu ja painaa 1,2 kg.

Snapdragon 850 –piiriin integroidun X20-modeemin jopa 1,2 Gbit/s nopeudella toimivat LTE-yhteydet ovat käytettävissä myös laitteen ollessa standby-tilassa. Käyttöjärjestelmänä laitteessa on Windows 10S. Sisäisen akun luvataan tarjoavan jopa yli vuorokauden (25 h) toiminta-ajan yhdellä latauksella.

Koska C630 WOS on hybridilaite, mahdollistaa saranarakenne luonnollisesti näytön kääntämisen 360 astetta koneen taustapuolelle tablettikäyttöä varten. 13,3-tuumainen Full HD IPS –kosketusnäyttö on hyvin samankaltainen S730-mallin kanssa, mutta se ei tue Dolby Vision –värejä.

Yoga C630 WOS tulee myyntiin marraskuussa 999 euron lähtöhintaan.

ThinkPad-malliston uutuus on X1 Extreme, joka on X-sarjan ensimmäinen 15-tuumainen laite. Uutuus on suunnattu erityisesti ammattikäyttäjille, jotka etsivät suorituskykyistä mutta ohutta ja kevyttä kannettavaa työasemaa videon ja kuvankäsittelyyn, renderöintiin sekä VR-sovelluksiin.

X1 Extremen ulkoasu on tuttua kauraa ThinkPad-mallistosta vuosien ajalta. Koneen rakenne on päällispuolelta nelikerroksista vahvistettua hiilikuitua ja alapuolelta jäähdytystä tehostavaa alumiinia. Paksuutta on 18 mm ja painoa kevyimmillään 1,7 kg.

X1 Extremen näyttö on 15,6-tuumainen ja peitetty suojalasilla. Malliversiosta riippuen näyttö on Full HD –tarkkuuden IPS-paneeli ilman kosketuksentunnistusta tai 4K-tarkkuuden paneeli kosketuksentunnistuksella ja Dolby Vision –tuella.

Koneessa käytetään Intelin kahdeksannen sukupolven Core i5-, i7- tai i9-prosessoria, Intel UHD 630- tai NVIDIA GeForce 1050Ti 4 Gt –näytönohjainta, jopa 64 gigatavua RAM-muistia sekä jopa kahden teratavun tallennustilaa (kaksi M.2-levyä). Sisäinen 80 Wh akku tarjoaa jopa 15 tunnin akunkeston ja RapidCharge-pikalataus täyttää sen tunnissa 80 %:iin.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme tulee saataville syyskuussa 1695 euron lähtöhintaan. Erillisnäytönohjaimellisen mallin lähtöhinta on 2369 euroa.

 

LG G7 One & G7 Fit

LG esitteli juuri IFA:n kynnyksellä hieman erikoisen kaksikon – karsitut One- ja Fit-mallit G7 ThinQ -lippulaivamallistaan. Toistaiseksi mallien saatavuudesta Suomessa ei ole tietoa, mutta kävimme siitä huolimatta kokeilemassa molempia LG:n osastolla.

Vaikka LG ei ole vielä julkaissut uutuusmalliensa hintoja, on G7 One rautaominaisuuksien perusteella kaksikon kalliimpi vaihtoehto. Etupuolelta laite muistuttaa hyvin paljon esikuvaansa, eli G7 ThinQ:ta. Ulkomitat ovat täysin identtiset. G7 One tuntuu kädessä kevyeltä, solakalta ja varsin näppärältä kokoisekseen. Laitteen kehys on metallia ja takakuori polykarbonaattimuovia. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista. Rakenne on myös IP68-suojattu.

G7 Onen näyttö on sama 6,1-tuumainen 19,5:9-kuvasuhteen RGBW IPS-paneeli, joka on käytössä myös G7 ThinQ:ssa. Resoluutio on korkea 1440 x 3120. Näyttö tukee erittäin korkeaa maksimikirkkautta sekä HDR10-standardia.

G7 Onen takakuori on mattapintaista polykarbonaattimuovia, eikä se tuntunut ainakaan allekirjoittaneen mielestä lainkaan hassummalta lasikuoristen puhelimien tulvan keskellä. Positiivisena puolena muovi ei hajoa yhtä helposti kuin lasi.

Takakuoren keskellä oleva logo paljastaa, että kyseessä on Android One –puhelin, eli sisässä on vakio-Android ja päivityksiä pitäisi olla luvassa keskimääräistä pidempään (2 vuotta, tietoturvapäivitykset 3 vuotta).

Rautapuolen kattaus on G7 Onessa hieman erikoinen, sillä sisällä on viimevuotinen (ja edelleen hyvin käypä) Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri, neljä gigatavua RAM-muistia sekä vain 32 Gt tallennustilaa, joka on onneksi laajennettavissa muistikortilla. Akun kapasiteetti on pienehkö 3000 mAh.

Kameravarustusta on karsittu G7 ThinQ:sta, sillä takakameroita on vain yksi. 16 megapikselin kamerasensori on ilmeisesti sama kuin kalliimmassa sisarmallissa, mutta sen valovoimaisen f1.6-aukkosuhteen objektiivin yhteydessä ei ole optista vakainta. Tarkennustapoina ovat sekä PDAF että laser.

G7 Fit on ulkomitoiltaan, näytöltään ja rungoltaan identtinen G7 Onen kanssa. Ulkoisina eroina ovat takakuoren materiaali sekä muotoilu. Käsituntuma on hyvin samankaltainen muiden G7-mallien kanssa. Rakenne on myös Fitissä IP68-suojattu.

Käyttöjärjestelmä on LG:n omalla käyttöliittymällä varustettu Android 8.1 Oreo, joka on siis yksi keskeinen eroavaisuus One-sisarmalliin. Toinen merkittävä ero on järjestelmäpiiri – Fitissä se on nimittäin kaksi vuotta vanha Snapdragon 821, joka on käytössä myös viimevuotisessa LG G6 –mallissa. RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilavaihtoehtoja 32 ja 64 Gt. Onesta löytyvä HiFi Quad DAC on jätetty pois varustuksesta.

G7 Fitin takakuori on Gorilla Glass 5 –lasia, jossa on kimalteleva hile-efekti. Lasi kaartuu kevyesti kaikilta reunoiltaan. Takakameran ulkoasu poikkeaa hieman G7 Onesta ja ominaisuudet ovat pykälää vaatimattomammat. Tarkkuus on edelleen 16 megapikseliä, mutta objektiivin valovoima on heikompi f2.2 ja lasertarkennuksesta on luovuttu.

Ensituntumien perusteella etenkin G7 One vaikutti kohtalaisen mielenkiintoiselta uutuudelta erityisesti Android One –käyttöjärjestelmän ja lasia kestävämmän muovitakakuoren ansiosta, olettaen tietysti että hinta asettuu houkuttelevalle tasolle. Toistaiseksi on kuin täysi kysymysmerkki saapuvatko uudet G7-mallit koskaan Suomeen. Jos saapuvat, io-techin valistunut arvaus hintatasoksi on 400–500 euroa.

 

Motorola One ja One Power

Lenovon messuosastolla oli näytillä myös Motorolan uudet One- ja One Power –älypuhelimet, joista luonnollisesti otimme ensituntumat.

Motorola One on uutuuskaksikon edullisempi ja pienikokoisempi vaihtoehto. Muotoilun persoonallisuudesta Motorola ei saa juuri kehuja, sillä markkinoilta löytyy kymmeniä lähes saman näköisiä tuotteita. Etu- ja takakuori ovat lasia ja runko metallia. Kokonaisuus on tukevan tuntuinen ja pyöristetyt kyljet istuvat mukavasti kouraan.

Onen 5,9-tuumainen IPS-näyttö yltää nykyaikaiseen tapaan melko lähelle puhelimen nurkkia, mutta sen tarkkuus on HD-tasoa (720 x 1440) ja siten harmillisesti silmällä havaittavan alhainen. Näytön yläreunan lovi on myös harmillisen leveä peittäen noin puolet näytön leveydestä, vaikka se ei sisällä mitään erikoisemmin tilaa vievää tekniikkaa.

Onen takakuori on lasia ja kuten kuva paljastaa, erittäin hanakka keräämään sormenjälkiä. Sormenjälkitunnistin sijaitsee takakuoren yläosassa ja siihen on yhdistetty hauskasti Motorolan logo. Kuten kuoren alaosan teksti mallinimen ohella paljastaa, kyseessä on Android One –puhelin, eli käyttöjärjestelmänä on puhdas Android 8.1 Oreo hyvällä päivitystuella. Android 9 Pie –päivitys on luvattu laitteelle lähiaikoina.

Puhelimen sisällä piileksii Snapdragon 625 –järjestelmäpiiri, joka on hieman kummallinen ja vanhahtava valinta vuoden 2018 puhelimeen. RAM-muistia on sentään kohtuulliset neljä gigatavua ja tallennustilaa 64 Gt. Akun kapasiteetti on maltilliset 3000 mAh ja se tukee 15 watin TurboPower-pikalatausta.

Takakuoren ylänurkkaan omiin kehyksiinsä sijoitetut kamerat ovat nykymittapuulla hyvin peruskauraa. Pääkameran tarkkuus on 13 megapikseliä ja kahden megapikselin apukameraa hyödynnetään vain syvyystietojen tallennuksessa.

Motorola One Power on kaksikon suurikokoisempi ja paremmin varusteltu malli. Valitettavasti se ei ole kuitenkaan tällä tietoa tulossa Suomeen. One Power näyttää edestä hyvin pitkälti sisarmalliltaan, mutta sen rakenne poikkeaa kuitenkin jonkin verran. Laitteen kyljet ja päädyt ovat muovia ja takakuori metallia. One Power tuntuu kädessä hieman pullealta ja jykevältä kuin kivi.

Näytön koko on One Powerissa 6,2 tuumaa ja tarkkuus 1080 x 2246 pikseliä. Kuvasuhde on 18,7:9. Yläreunan lovi on sisarmallin tapaan hieman tarpeettoman suuri.

One Powerin sisuskalut ovat huomattavasti mielenkiintoisemmat kuin perus-Onessa. Järjestelmäpiirinä on alempaan keskihintaluokkaan passeli Snapdragon 636 ja sen parina neljä gigatavua RAM-muistia sekä 64 Gt tallennustilaa. Akun koko on todella muhkeat 5000 mAh, jonka pohjalta voitaneen odottaa erinomaista akunkestoa. Akku tulee lisäksi 15 W pikalatausta.

Takakamera on sijoitettu hyvin paljon iPhone X:ää muistuttavaan tyyliin takakuoren vasempaan ylänurkkaan. Kamera käyttää 12 megapikselin ensisijaista sensoria 1,12 um pikselikoolla ja viiden megapikselin toissijaista sensoria syvyystunnistukseen. Kameroiden välissä on kaksisävyinen LED-salama.

Motorola One tulee Suomessa myyntiin syksyn aikana 299 euron suositushintaan. Hinnoittelu suoraan sanoen hieman ihmetyttää, sillä Onen rautaominaisuudet ovat ennemminkin satasen halvemmasta puhelimesta. One Powerin saatavuudesta Suomessa ei ole ainakaan toistaiseksi tietoa, mikä on harmi, sillä se on kaksikon selvästi mielenkiintoisen osapuoli.

 

Sony Xperia XZ3

Sony teki ehkäpä IFA:n korkeimman profiilin älypuhelinjulkistuksen lippulaivaluokan Xperia XZ3 –mallin muodossa. Kyseessä on seuraaja alkuvuodesta MWC:ssä julkaistulle Xperia XZ2 –mallille ja se sijoittuu Sonyn mallistossa kärkipäähän XZ2 Premium –mallin alapuolelle.

Tutustumme Xperia XZ3:een erillisessä ensituntumat-artikkelissa.

 

ZTE Axon 9 Pro

ZTE on ollut tänä vuonna pahoissa vaikeuksissa yhdysvaltalaisviranomaisten kanssa ja tehnyt voimassa olleiden maastavienti- ja tuontikieltojen vuoksi arviolta yli kolmen miljardin dollarin tappiot. Nyt ZTE on päässyt kuitenkin yhteisymmärrykseen Yhdysvaltalaisten kanssa ja yritys pääsi julkaisemaan IFA:ssa pitkästä aikaa uuden Axon 9 Pro -huippumallin.

Kuten moni muukin valmistaja on tänä vuonna tehnyt, myös ZTE on valitettavasti päätynyt muotoilemaan Axon 9 Pron hyvin geneerisesti iPhone X –tyylisuuntaa mukaillen. Laite on kädessä hieman pullean tuntuinen ja näyttää hieman kömpelöltä. Vastaava toteutus voisi hyvin löytyä jostain kiinalaisesta 200 euron puhelimesta. Laitteen runko on metallia ja etu-sekä takakuori lasia. Toteutus tuntuu varsin tukevalta ja rakenteella on myös IP68-suojaus, josta ZTE ansaitsee plussan.

Axon 9 Pron näytön läpimitta on 6,21 tuumaa ja tarkkuus 1080 x 2248 pikseliä. Kyseessä on AMOLED-paneeli, joka tukee HDR10-materiaalia ja joka on ZTE:n mukaan kalibroitu erittäin tarkasti luonnollisen värintoiston mukaan.

Näytön yläreunan lovi on erittäin leveä, vaikka siihen ei ole sijoitettu mitään erityistä tekniikkaa kuulokkeen, 20 megapikselin etukameran ja sensoreiden lisäksi. Näytön yläkulmien pyöristykset ovat myös hieman erikoisen muotoiset ja kulmien reunukset epäsymmetriset. Myös näytön alapuolelle jäävä reunus on nykypäivän lippulaivapuhelimien mittapuulla melko leveä.

Android 8.1 –käyttöjärjestelmä on hyvin lähellä vakio-Androidia, joka on varmasti monelle positiivinen yllätys kiinalaisvalmistajien kustomointihalut tietäen.

Axon 9 Pron takakuori on kaikilta reunoiltaan melko voimakkaasti pyöristettyä lasia, joka muotojensa puolesta istuu melko mukavasti kouraan.

Laitteen sisukalut ovat tyypilliset tämän vuoden high-end-puhelimelle. Varustukseen kuuluvat Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri, 6 Gt RAM-muistia ja 128 Gt UFS 2.1 –tallennustilaa. Takakuoren alla on melko mukavan kokoinen 4000 mAh akku, joka tukee Quick Charge 4.0 –pikalatausta. Lisäksi puhelin tukee myös langatonta latausta.

Takakameran muotoilullinen toteutus noudattaa kuluvana vuonna surullisen paljon nähtyä linjaa, jossa kaksoiskamera sijaitsee yhteisessä kehyksessä takakuoren vasemmassa ylänurkassa. Kameratoteutus koostuu 12 ja 20 megapikselin sensoreista, joista ensin mainittu käyttää optisesti vakautettua f1.8-aukkosuhteen objektiivia, 1,4 um pikselikokoa sekä Dual Pixel –tarkennusta. 20 megapikselin kamera käyttää erittäin laajakulmaista 130 asteen objektiivia.

ZTE Axon 9 Pro tulee Euroopassa myyntiin syyskuussa 650 euron suositushintaan. Suomen saatavuudesta ei ole vielä varmuutta ja ensituntumien perusteella kyseisellä hinnalla sillä tulee olemaan ahtaat paikat OnePlus 6:n, ZenFone 5Z:n, Xiaomi Mi8:n ja Pocophone Z1:n kaltaisia kilpailijoita vastaan.

 

Messuyhteenveto

Lyhyenä yhteenvetona IFA-messujen tarjonta oli tänä vuonna melko laihaa, eikä mobiili- tai tietokonepuolella tarjoiltu kävijöille oikeastaan ainuttakaan ”suurta” julkaisua. Jos esimerkiksi Samsung, LG ja HMD Global olisi julkaissut messujen yhteydessä huippumallinsa, olisi kattaus ollut heti huomattavasti mielenkiintoisempi. Selvänä trendinä vaikuttaisi kuitenkin olevan, että suuret valmistajat eivät halua julkaista ns. hero-tuotteitaan messujen yhteydessä.

This site uses XenWord.
;