io-tech kokeili Honorin kilpailukykyisesti hinnoiteltua Play-pelipuhelinta.

Huawein alabrändi Honor on menestynyt Suomessa hyvin ja suosion osasyynä voidaan pitää edullisia, mutta laadukkaita puhelimia, jotka on selkeästi suunnattu ja markkinoitu nuoremmalle käyttäjäkunnalle.

Nyt Honor on lähtenyt mukaan pelipuhelinbuumiin ja yhtiö julkaisi 30. elokuuta IFA-messuilla uuden Honor Play -puhelimen. Honor on asemoinut puhelimen pelipuhelimeksi, mutta sen suurin valttikortti kilpaillessa muita pelipuhelimia vastaan on hinta. Honor Play on hinnoiteltu erittäin kilpailukykyisesti 350 euroon. Suomessa Honor Play tuotiin salakavalasti myyntiin jo 15.elokuuta. Hinta.fi-palvelusta nopealla haulla tarkistettuna halvimmillaan Honor Play irtoaa 340 eurolla.

Otimme Honor Playn nopeaan kokeilutestiin, koska puhelin tuntuu tarjoavan raudaltaan erittäin mielenkiintoisen paketin omassa hintaluokassaan.

Myyntipakkaus ja sen sisältö

Honor Play toimitetaan yhtiölle tutunlaisessa valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka pintaan on painettu ainoastaan puhelimen mallinimi. Pakkauksen sisältö on varsin suppea – mukana on puhelimen lisäksi Huawei Quick Charge -pikalaturi (18 W), taipuisa muovinen suojakuori sekä USB Type-C -kaapeli. Päivitys: Suomessa myytävissä laitteissa suojakuori ei ilmeisesti kuulu pakkauksen toimitussisältöön.

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Viimeaikaisiin Honor-puhelimiin verrattuna uusi Honor Play eroaa metallisen rakenteensa ansiosta. Honor on käyttänyt takakuoren materiaalina metallia, mutta pelipuhelimeen on päätetty tuoda hieman kestävämpi materiaali, koska sille oletettavasti pelataan ulkona AR-pelejä, kuten Pokemon Go:ta ja Jurassic World Alivea.

Honor Play on kädessä erittäin tukevan tuntuinen ja rakenne tuntuu laadukkaalta. Harmillisesti testipuhelimemme rakenne tuntui elävän voimakkaammin väännellessä ja pienelläkin voimalla rungosta kuului pientä materiaalien nitinää. Puhelimen melkein 180 gramman paino ei tunnu mitenkään erityisen painavalta, vaan paino on saatu jaettua hyvin koko puhelimen alalle.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 157,9 x 74,3 x 7,5 millimetriä
  • Paino: 176 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 89 %

Honor Playn ulkomittojen perusteella puhelinta voisi luulla hyvin kookkaaksi, mutta vaikka puhelimesta löytyy iso näyttö, on se kädessä kohtalaisen kompakti ja helposti käsiteltävä. Kokoluokka on verrattavissa 5,5-tuumaisella 16:9-kuvasuhteen näytöllä varustettuihin puhelimiin.

Honor Play käyttää takakuoren materiaalina alumiinia. Kun puhelin on asemoitu pelipuhelimeksi, on sen ehkä kestettävä myös pelitappioiden aiheuttamat kovemmat tunteenpurkaukset.

Lasipuhelimille tutut takakannen sormenjäljet ovat myös Honor Playn alumiinikuoren ongelma. Testikappaleemme musta versio oli erittäin herkkä keräämään sormenjälkiä. Lasiin verrattuna pudotuskestävyyden tulisi teoriassa olla parempi.

Honor Playn kaikki painikkeet sijaitsevat laitteen oikean laidan yläosassa. SIM-korttikelkka sijaitsee vasemmalla sivulla ja kelkkaan on mahdollista asentaa kaksi nano-SIM-korttia tai käyttää toista SIM-korttipaikkaa muistikortilla kasvattamaan laitteen sisäistä tallennustilaa.

Näytön yläpuolelle jäävään näyttöloveen on sijoitettu puhelimen 16 megapikselin etukamera, jonka parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Näyttölovesta löytyy myös puhelimen kuuloke, joka on asennettu näytön tasalle niin ettei sitä suojaavaan suojaritilään pääse kertymään ylimääräistä roskaa. Näyttölovesta löytyy myös puhelimen etäisyydentunnistin.

Näytön alapuolelle on jätetty pieni leukakaistale Honor-logolla. Kaistaleen ohuuden takia puhelimen navigointipainikkeet on Honorille totutusti toteutettu ohjelmallisesti. Puhelimen alalaidasta löytyy myös USB Type-C -liitin sekä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä ja laitteen kaiutin.

Honor Play on rakennettu kookkaan 6,3-tuumaisen näytön ympärille. Näytön kuvasuhteeksi on valittu 19,5:9 ja resoluutio on kuvasuhteen takia 2340×1080 pikseliä. Honor Playn näyttö on vakuuttava, mutta puhelin pakkaa rautaosastolle myös aika vakuuttavat sisälmykset.

Puhelimen tehoista vastaa jo monista aikaisemmista puhelimista tutuksi tullut Kirin 970 -järjestelmäpiiri. Grafiikkapuolesta taas vastaa Mali-G72 MP12 -grafiikkaohjain. Puhelin on varustettu 4 gigatavulla RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa on 64 gigatavua. Takakuoren alla oleva kiinteä akku on kooltaan 3750 mAh.

Kamera

Takakuoren vasempaan ylänurkkaan pystysuunnassa asetettu puhelimen tuplakamera koostuu 16 megapikselin pääkamerasta sekä 2 megapikselin apukamerasta. Pääkameran aukkosuhde on f2.2, joka on tässä hintaluokassa kohtuullisen pieni. Honor Playn toinen, 2 megapikselin apukameran tarkoitus jää hieman hämäräksi. Yhtiö kertoo, että kamera on tuotu tallentamaan kuviin pelkästään syvyysinformaatiota. Apukameran aukkosuhde on vielä pääkameraa heikompi eli f2.4

Kameran tekniset tiedot:

  • 16 megapikselin pääkamera, f2.2 aukkosuhde
  • 2 megapikselin apukamera, f2.4 aukkosuhde, syvyysinformaation tallennukseen
  • 16 megapikselin etukamera, f2.0 aukkosuhde
  • PDAF-automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Kamerat eivät varsinaisesti ole Honor Playn vahvin osa-alue, eikä puhelinta oikeastaan kameroilla markkinoidakaan. Hyvässä valaistuksessa kamera pystyy tuottamaan ihan kohtalaisia otoksia. Kuvien värientoisto on kohdallaan ja myötäilee todellista kuvaustilannetta. Kameroiden dynamiikka ei riitä aivan tämän hintaluokan parhaimmistoon, mutta se on 350 euron puhelimella riittävää.

Heikommalla valolla alkaa myös Honor Playn kamera kompastella. Kuvien värimaailmassa on havaittavissa selkeää haalentumista ja kuvien yleisilme muuttuu pehmeäksi. Yksityiskohtien tallentaminen alkaa olla mahdotonta ja tarkemmalla tarkastelulla kuvissa on havaittavissa runsasta pikselöitymistä sekä kohinaa.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Softapuolella Honor Play ei tuo juuri uutta verrattuna aikaisempiin Honor-puhelimiin. Honor Play on varustettu tutulla EMUI-käyttöliittymällä (versio 8.2), joka taas pohjautuu Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmään. Käyttöjärjestelmän ominaisuudet ovat kaikilta osin yhteneväiset aikaisempien EMUI 8 -versiolla varustettujen Honor-puhelinten kanssa.

Honor Playn luokittelu pelipuhelimeksi johtuu lähinnä puhelimesta löytyvästä ohjelmallisesta GPU Turbo -ominaisuudesta. Honorin mukaan GPU Turbo parantaa laitteen graafista suorituskykyä jopa parhaimmillaan 60 prosentilla ja samalla laskien virrankulutusta 30 prosentilla. Jokainen pystynee päättelemään minkä verran lausahduksessa on markkinapuhetta ja minkä verran totuutta.

Toteutukseltaan GPU Turbo toimii ohjelmallisesti toteutettuna optimointitasona itse käyttöjärjestelmän, pelisovellusten, Androidin grafiikkarajapintojen sekä grafiikkapiirin ajurien välillä. GPU Turbon toiminta pohjautuu ”ennakointiin” ja osittaiseen freimien renderöintiin. Esimerkiksi grafiikkapiiriä rasittavat mobiilipelit pystyvät helposti kertomaan grafiikkapiirille, mitä freimejä sille on tulossa renderöitäväksi ja mitkä on jo renderöity.

GPU Turbon ainoa ongelma on sen toteutuksessa, se nimittäin vaatii tuen myös sovelluskehittäjiltä ja tällä hetkellä GPU Turbolle löytyy tuki vain muutamasta pelistä. Julkaisun aikana pelejä, jotka tukevat GPU Turboa, löytyy kaksi kappaletta: PUBG Mobile sekä Mobile Legends: Bang.

Honor Playn pelisuorituskyky on tässä hintaluokassa oikein hyvää, jopa ilman GPU Turboa, vaikka aivan kärkikahinoihin sillä ei ole asiaa. GPU Turbon hyödyt jäävät toistaiseksi oikeastaan hyödyntämättä, ellei puhelimen ainoana pelinä satu pelaamaan PUBG Mobilea. Kokeilimme pikaisesti GPU Turboa tukevia PUBG Mobilea sekä Mobile Legendsiä ja suoraan todettuna GPU Turbon tarjoamat hyödyt jäävät kyllä näissä peleissä täysin näkymättömiksi.

Jos Honorin GPU Turbon toinen hyöty, eli pienentynyt virrankulutus GPU Turboa tukevissa peleissä käy toteen on ominaisuuden hyödyllisyys jo huomattavasti kattavampaa, koska pelkän pelisuorituskyvyn osalta tulokset ovat käyttäjälle näkymättömiä.

Honor Playn kiinteä ja kookas 3750 mAh akku tarjoaa käyttöaikaa helposti kokonaiseksi päiväksi. Puhelin vietti lyhyellä kokeilujaksolla noin viikon verran ja kertaakaan puhelimen ollessa käytössä ei akkua saatu loppumaan kesken päivän edes hieman raskaammalla käytöllä. Akusta riittää kohtuullisen vaivattomasti käyttöaikaa myös toisen päivän puolelle ja kevyemmällä käytöllä akulla pärjää myös toisen kokonaisen päivän.

Loppuyhteenveto

Honorin tuotejulkistuvauhti tuntuu vain päivä päivältä kasvavan ja yhtiö puskee markkinoille peräjälkeen pienillä muutoksilla varustettuja malleja. Honor Play tuntui lanseerauksen jälkeen hieman ihmetystä herättävältä julkaisulta. Puhelin on Honorin toimesta brändätty yhtiön ensimmäiseksi pelipuhelimeksi, tarjoten 350 euron hintaluokkaan yllättävän kokonaisvaltaisen paketin. Puhelin ei ehkä ominaisuuksien valossa tarjoa mitään erikoisempaa yhtiön muuhun tarjontaan verrattaessa, mutta puhelin asettuu varsin kilpailukykyisellä hinnalla varustettuna keskihintaisten älypuhelimien kärkikastiin.

Honor Play ei missään nimessä ole omassa hintaluokassaan huono puhelin, mutta puhelin ei oikeastaan hintansa lisäksi tarjoa mitään erikoisempaa verrattuna muihin Honorin puhelimiin. Laitteen myyntivaltti, GPU Turbolla varustettu ohjelmisto, on saapunut ylemmän hintaluokan Honor 10 -lippulaivapuhelimeen erillisen ohjelmistopäivityksen mukana jo aiemmin.

Samaan aikaan, kun puhelinta rummutetaan pelipuhelimena, on siinä tehty pieniä kompromisseja muilla osa-alueilla. Ulkopuolisesti ja käsituntumaltaan laite vaikuttaa jämäkältä, mutta hieman kovemmalla voimalla tapahtunut vääntely sai rungon ääntelemään. Myös kamerapuolessa on säästelty ja vaikka hyvässä valossa 16 megapikselin pääkamera pystyy tuottamaan ihan kohtuullista jälkeä, ei se hämärässä enää pysty taistelemaan hintaluokkansa kärkipaikoista. Apukameraksi tuotu 2 megapikselin kakkoskamera tuntuu olevan laitteessa vain ”pakollinen paha”, jotta laitetta voidaan markkinoida tuplakameralla.

Honor Play on kokonaisuutena varsin onnistunut puhelin. Jos puhelimen kamera ei ole hankintakriteerien kärkisijoilla ja hakusessa on vaan pelaamiseen ja yleiseen käyttöön sopiva älypuhelin, on Honor Play varteenotettava vaihtoehto. Laitteen tehot riittävät kampeamaan myös samassa hintaluokassa majailevat kilpakumpanit ja ainoa varteenotettava kilpailija on viime vuonna julkaistu Nokia 8, jota on saanut viimeaikaisten alennusten kanssa alle 300 eurolla. Honor Play ansaitseekin kokonaisvaltaisesta paketista toimituksen valinta -kunniamaininnan.

This site uses XenWord.
;