Testissä Cooler Masterin 27-tuumainen ja 160 Hz:n Tempest GP27U -pelinäyttö, joka on varustettu 4k-resoluutiolla ja MiniLED-taustavalaistuksella.

Cooler Master Tempest GP27U -pelinäyttö on 27-tuumainen 4K UHD-resoluution näyttö 160 hertsin virkistystaajuudella. Sen IPS-paneeli on Mini LED -taustavalaistu ja paneelista löytyy Quantum Dot -kerros etenkin värien parantamiseksi.

Näytön paneelin oli testiemme perusteella erittäin väririkas ja väritarkkuus oli erinomainen. Myös viivemittauksissa se pärjäsi IPS-paneeliksi varsin mallikkaasti.

879 euron hinnallaan se on kuitenkin erittäin kallis IPS-paneelilliseksi näytöksi ja 4K UHD -resoluutio 27-tuumakoossa jakaa varmasti mielipiteitä.

Hyvää

  • Erittäin avara väriavaruus ja todella hyvä väritarkkuus suoraan paketista
  • Korkea maksimikirkkaus
  • Jalustassa hyvät säätömahdollisuudet
  • HDMI 2.1 -liitännät
  • Hyvät viiveet IPS-paneeliksi

Huonoa

  • Korkea hinta, etenkin IPS-paneeliksi
  • Pienehkö tuumakoko 4K UHD -resoluutiolle
  • Hankalahko firmware päivitys

 

Cooler Master markkinoi uutta 879 euron hintaista Tempest GP27U -näyttöään sekä peli- että työkäyttöön sanoin ”A true work and play monitor”. 27-tuumaiselle näytölle luvataan kattava väriavaruus, alhaiset viiveet ja muut pelaajille suunnatut ominaisuudet aina virkistystaajuuden synkronoinnista immersiiviseen HDR-elämykseen MiniLED -taustavalaistuksen ja Quantum Dot -kerroksen ansiosta.

Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun tapaan näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

Cooler Master Tempest GP27U on 27-tuumaisella Mini LED -taustavalaistulla IPS-paneelilla varustettu näyttö, joka tukee 4k UHD- eli 3840×2160-resoluutiota ja maksimivirkistystaajuus on 160 hertsiä. MiniLED -taustavalaistus on jaettu 576 alueeseen ja paneelissa on myös Quantum Dot- eli kvanttipistekerros värien toistoa parantamassa. Virkistystaajuuden synkronointiin näytöllä ei ole ainakaan vielä virallisia sertifikaatteja, mutta virkistystaajuus synkronoidaan Adaptive Sync -tekniikalla, joka toimii sekä AMD:n, että NVIDIAn näytönohjaimilla. Myöskään HDR-kuvaa ei ole sertifioitu, mutta valmistaja lupaa näytölle 1200 nitin maksimikirkkauden HDR-tilassa. Näytön hinta Suomessa on artikkelin kirjoitushetkellä alkaen 879 euroa.

 

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: IPS (Ultra-Speed IPS)
  • Taustavalaisu: MiniLED (576 aluetta)
  • Paneelin koko: 27″
  • Paneelin kaarevuus: –
  • Natiiviresoluutio: 3840×2160
  • Virkistystaajuus: 160 Hz
  • DisplayHDR: On
  • Vasteaika: 1 ms (GtG)
  • Ulkomitat (ilman jalustaa): 61,8 x 36,4 x 4,5 cm
  • Paino (ilman jalustaa): 5,1 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: Adaptive Sync & NVIDIA G-Sync Compatible

Näytön takaosassa on käyttäjän säädettävissä oleva RGB-valaistus ja näyttö saa virtansa erilliseltä ulkoiselta virtalähteeltä.

Tempest GP27U:n metallinen jalusta on sama kuin aiemmin testaamassamme Cooler Masterin näytössä, sillä erotuksella, ettei jalustasta löydy RGB-valaistusta. RGB-valaistun jalustan toteutuksen huomioon ottaen, tämä voidaan jopa laskea plussaksi. Jalustassa on kattavat säätömahdollisuudet eli kääntökulma (swivel) on 15 astetta molempiin suuntiin, kallistuskulma (tilt) -5 asteesta 20 asteeseen ja korkeussuunnassa säätövaraa on noin 11 cm. Myös pystysuuntaan kääntäminen (pivot) onnistuu. Jalustaan saa kiinni pienen muovisen klipsin johtojen hallinnalle.

Liitinosastolta löytyy virtaliitin, kaksi USB 3.2 Type-A -liitintä, joista toista käytetään firmwaren päivittämiseen muistitikun kautta, USB 3.2 Type-B -liitin, USB 3.2 Type-C -liitin, joka tarjoaa 90 watin lataustehoa ulkoisiin laitteisiin sekä mahdollisuuden näyttösignaalin siirtämiseen ja kuulokeliittimen. Näyttöliittiminä on DisplayPort-liitin sekä kaksi HDMI 2.1 -liitintä. Lisäksi näytöstä löytyy kaksi kolmen watin kaiutinta.

OSD-valikoissa liikutaan näytön takaosasta löytyvällä ohjaustikulla. OSD-valikot ovat selkeät ja monipuoliset, joskin niiden käyttämisessä on pieni viive, joka välillä turhauttaa. Firmwaren päivittäminen tapahtuu muistitikun kautta, johon ladataan Cooler Masterin sivuilta oikea firmware ja muistitikku liitetään näytön USB1-liitäntään. Tämän jälkeen OSD-valikoista valitaan firmwaren päivitys. Koko prosessi on melko hankala verrattuna monien muiden valmistajien yksinkertaisiin sovelluksiin, joiden kautta päivittäminen tapahtuu. Oikea firmware-versio piti varmistaa näytön sarjanumeron perusteella ja muistitikku pitää olla formatoitu oikein, jotta näyttö osaa sitä käyttää.

 

Mittaus- ja testitulokset

Kaikki testit Tempest GP27U -näytöllä on ajettu testien aikaan tuoreimmalla firmware-versiolla, joka tämän artikkelin kirjoitushetkellä oli v1.3.1.

Näytön eri mittaukset suoritimme SpyderX Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin SpyderX Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.

Lisäksi mittasimme näytön viivettä OSRTT- eli Open Source Response Time Tool -mittalaitteella, jonka on kehittänyt Andrew McDonald TechTeamGB:stä.

 

Kirkkaus, mustan taso & kontrastisuhde

Valmistajan mukaan näyttö kykenee 600 cd/m² kirkkauteen SDR-tilassa ja mittaustemme perusteelle päästiinkin melko lähelle kyseistä lukemaa. Kirkkaudeksi mitattiin valkoisella taustalla täydellä näytön kirkkaudella 567 cd/m², joka on io-techin testaamista näytöistä toiseksi korkein tulos. HDR-tilassa mittasimme maksimikirkkaudeksi 700 cd/m², joka jää melko paljon luvatusta yli 1000 cd/m² kirkkaudesta.

Huom! OLED-näyttöjen SDR-tilan kirkkaus on mitattu eri ikkunan kooilla (5-100 %) johon käytettiin eri mittalaitetta (LDAT). Tempest GP27U:n maksimikirkkaus oli kyseisellä mittalaitteella mitattuna 500 cd/m².

Mustan taso ei MiniLED-taustavalaisusta huolimatta ollut mitenkään erityisen musta, kun näytön kirkkaus oli asetettu 100 prosenttiin.

Kontrastisuhteeksi muodostui 1037:1, joka on IPS-paneelille tyypillinen.

 

Värintoistoalue

Tempest GP27U:ssa oli toistaiseksi testaamistamme näytöistä laajin väriavaruus, joka kattoi mittauksissamme 100 % sRGB-, 100 % AdobeRGB- ja 98 % DCI-P3-väriavaruudesta.

 

Väritarkkuus

Myös väritarkkuuden osalta Tempest GP27U oli testaamistamme näytöistä paras 0,53 Delta-E:n keskiarvolla. Väriavaruuden ja väritarkkuuden puolesta Cooler Master Tempest GP27U soveltuu varsin hyvin myös vaativampaan työkäyttöön, johon valmistaja sitä myös markkinoi.​

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

Näytöstä löytyy 3 eri gamma-asetusta, joista oletuksena käytössä on Gamma 2.2 ja joka oli mittaustemme perusteella kohdallaan. Gamma 1.8 ja Gamma 2.4 olivat mittaustemme mukaan 0,1 alakanttiin.

 

Väritasaisuus

Paneelin väritasaisuus kärsi jonkin verran mitä kirkkaammasta kuvasta oli kyse. Pahimmillaan 100 % kirkkaudella poikkeama oli näytön yläosassa keskellä 5,7 Delta-E.

 

Valotasaisuus

Valotasaisuudessa suurin poikkeama oli täydellä kirkkaudella paneelin oikeassa alakulmassa 9 % poikkeamalla ja pääosin poikkeama oli 7 % luokkaa.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla näytön täydellä kirkkaudella SDR-tilassa, kun taustana oli valkoinen taustakuva. Tehonkulutukseksi mitattiin 67 wattia.

 

Katselukulmat

Näytön katselukulmaksi luvataan 178 astetta.

 

Viive

Cooler Master Tempest GP27U -näytössä on yhteensä jopa kuusi erilaista Overdrive-tilaa, joilla pyritään parantamaan näytön liikesumeuksia. Oletuksena Overdrive-tila on pois päältä, joten käsittelemme ensin tulokset tällä oletusasetuksella.

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet. Liikesumeutta on havaittavissa jonkin verran, mutta 160 hertsin virkistystaajuudeksi melko maltillisesti. Häntimistäkin voidaan havaita etenkin tummemmilla taustoilla, mutta sekin on vähäistä.

 

OSRTT (Open Source Response Time Tool)

Uusin hankintamme näyttötestien mittauslaitteisiin on OSRTT eli Open Source Response Time Tool. Laitteen on kehittänyt ja käsin rakentanut Iso-Britannialainen Andrew McDonald TechTeamGB -sivustolta ja se on nykyisin käytössä monilla näyttötestaajilla. OSRTT:n avulla voidaan mitata näyttöpaneelin viivettä ja sen ohjelmisto tuottaa tuloksista helppolukuisia lämpökarttoja ja lisäksi myös tarkempi yksittäisten tulosten tarkastelu onnistuu interaktiivisessa graafissa.

Vasteajat olivat tehdasasetuksilla mittauksissamme noin 7 millisekunnin luokkaa ilman minkäänlaista yliampumista.

Näytön sisääntuloviiveeksi mittasimme 2,5 millisekuntia, kun Adaptive Sync oli pois päältä. Adaptive Sync päälle kytkettynä lisäsi sisääntuloviivettä vain reilun puolen millisekunnin verran.

Näytössä on siis Overdrive tiloja yhteensä kuusi erilaista: Off, Normal, Advanced, Ultrafast, Dynamic ja User, joista viimeisimmässä käyttäjä voi itse viilata Overdrive-asetuksia haluamalleen tasolle. Ajoimme testit vain esiasetetuilla tiloilla.

Ufokuvien perusteella vähäisintä häntimistä on havaittavissa Normal, Advanced ja Dynamic -tiloissa. Ultrafast alkoi jo tuottaa jonkin verran haamukuvaa taustalle.

Mitattujen viiveiden osalta paras tulos saavutettiin Normal-tilassa noin 5,5 millisekunnilla. Mitä korkeammalle Overdrive-tiloissa mentiin, sitä enemmän alkoi ilmenemään yliampumista.

Yllä olevaan vertailutaulukkoon merkitty tulos on ajettu näytön Normal-overdrive tila käytössä ja Adaptive Sync poissa käytöstä.

 

Loppuyhteenveto

Cooler Master Tempest GP27U on varustettu 27-tuumaisella 576 alueeseen jaetulla MiniLED-taustavalaistulla IPS-paneelilla (Ultra-Speed IPS). joka tukee 4K UHD -resoluutiota 160 hertsin virkistystaajuudella. Paneelissa on Quantum Dot -kerros, joka parantaa väritoistoa ja valmistaja markkinoikin näyttöä sekä peli-, että työkäyttöön. Näytön hinta Suomessa on artikkelin kirjoitushetkellä noin 879 euroa.

Tempest GP27U:n metallinen jalusta on tukeva ja siitä löytyy kaikki perinteiset säätömahdollisuudet. Näytön takaosassa on säädettävissä oleva RGB-valaistus ja näyttöliittiminä on myös kaksi kappaletta HDMI 2.1 -liittimiä, joita käyttämällä konsolit kuten Xbox Series X ja Playstation 5 yltävät 120 hertsin virkistystaajuuteen 4K UHD -resoluutiolla.

Näytön väriavaruus on toistaiseksi io-techin testipenkissä käyneistä näytöistä rikkain ja se kattoi mittauksissamme 100 % sRGB-, 100 % AdobeRGB- ja 98 % DCI-P3-väriavaruudesta. Myös väritarkkuus oli mittauksissamme huippuluokkaa ja asettui vertailutaulukkomme kärkisijalle. Näiden mittausten perusteella Tempest GP27U soveltuukin markkinoinnin mukaisesti myös vaativampaan työkäyttöön. Paneeli on myös kirkas yli 500 cd/m² tuloksella SDR-tilassa. Mitattu HDR-tilan maksimikirkkaus oli noin 700 cd/m².

Viivemittauksissamme GP27U:n paneeli pärjäsi varsin hyvin, etenkin IPS-paneeliksi. Näytöstä löytyy useita eri Overdrive-asetuksia, joilla voidaan vähentää häntimistä ja viiveitä vielä lisää, mutta tehdasasetuksillakin näyttö oli viiveiden osalta hyvällä mallilla.

Cooler Master Tempest GP27U osoittautui testeissämme markkinointinsa mukaisesti varsin hyväksi näytöksi sekä pelaamiseen, että työkäyttöön. 4K UHD -resoluutio 27-tuumakoossa ja näytön korkea hinta IPS-paneelilliseksi näytöksi rajaavat näytön potentiaalisia ostajia aika kovalla kädellä.

 

Hyvää

  • Erittäin avara väriavaruus ja todella hyvä väritarkkuus suoraan paketista
  • Korkea maksimikirkkaus
  • Jalustassa hyvät säätömahdollisuudet
  • HDMI 2.1 -liitännät
  • Hyvät viiveet IPS-paneeliksi

Huonoa

  • Korkea hinta, etenkin IPS-paneeliksi
  • Pienehkö tuumakoko 4K UHD -resoluutiolle
  • Hankalahko firmware päivitys

 

This site uses XenWord.
;