
Aiemmin vuonna 2022 testissä käyneiden FreeBuds Pro 2:ien tapaan myös uudet FreeBuds Pro 4:t ovat ehdottomasti hyvät kuulokkeet, jotka tarjoavat nykyäänkin markkinoilla nappikuulokkeissa kohtalaisen harvinaiseksi jäävän tuen LDAC-koodekille, erinomaiset mikrofonit ulkoilmassakin sekä hyvän äänenlaadun, mikäli hakusessa on laadukkaasti tehty V-taajuusvaste korostetulla bassolla ja yläpäällä ilman ylilyötyjä äärimmäisyyksiä.
220 euron hintaan Huawein uutuusnapit ovat laadukkaat tarjoten esimerkiksi Samsungin Galaxy Buds3 Proihin verrattuna tasapainoisemman äänen, erinomaiset mikrofonit ja huippuluokkaa edustavan vastamelun, mutta vastapainona lyhyemmän akunkeston ja selvänä miinuksena ulkopuolelta lataamisen vaativan AI Life -ohjelmiston. Ohjelmisto onkin tässä hintaluokassa kuulokkeiden ehdottomasti suurin miinus. 190 euron alapuolella kuulokkeiden houkuttavuus paranee, mikäli ohjelmiston ongelmat on valmis ohittamaan, mutta tässäkin hintaluokassa Nothing Earit tarjoavat pykälän edullisempana erittäin kovan vastuksen, monipuolisemmalla ja helpommin Android-puhelimiin saatavalla ohjelmistolla, joskin heikommalla vastamelulla sekä mikrofonien äänenlaadulla.
Plussaa:
- LDAC-tuki
- Tehokas vastamelu
- Laadukkaat mikrofonit ja taustamelun vaimennus
- Hyvä äännelaatu pientä alapään ja yläpäänkorostusta kaipaaville
- Kuulokkeet tukevat äänenvoimakkuuden säätöä elekomennolla
- Huawei AI Life -sovelluksen 10-kanavainen taajuuskorjain
Miinusta:
- Huawei AI Life -sovellusta ei saa Google Play -sovelluskaupasta
- Osa kilpailijoista tarjoaa 200 euroon jo hieman pidemmän akunkeston
- Kuulokkeiden erikoisuus, häviötön L2HC-koodekki, jää vain Huawein nykypuhelinten iloksi
Huomioitavaa:
- Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC, LDAC ja L2HC-koodekkeja
Huawei laajensi kuulokevalikoimaansa helmikuussa uusilla FreeBuds Pro 4 -nappikuulokkeilla. Kyseessä on valmistajan nappikuulokevalikoiman lippulaiva ja samalla uusin edustaja Pro-mallistolle, jonka toinen sukupolvi kävi io-techin testissä vuonna 2022.
FreeBuds Pro 4:t ovat valmistajan ensimmäiset Huawei Sound -brändin alle liitetyt kuulokkeet. Niiden suositushinta on 229 euroa, eli 30 euroa enemmän kuin FreeBuds Pro 2:ien hinta oli vajaat kolme vuotta sitten. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan nappeja saa kuitenkin artikkelin kirjoitusaikaan maaliskuun puolivälissä edullisimmillaan 160-190 euron välimaastoon. Kuulokkeet ovat saatavilla testikappaleemmekin edustaman valkoisena, mustana tai vihreänä värivaihtoehtona.
Tässä artikkelissa tutustumme Huawei FreeBuds Pro 4 -nappeihin tavanomaisen testirutiinin mukaisesti taajuusvastemittausten kera.
Pakkaus ja sen sisältö
Huawei toimittaa kuulokkeensa tummassa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee värillinen kuva itse kuulokkeista. Nappien ja latauskotelon lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:
- Kolmet silikoniset vaihtotulpat sekä kolmet vaahtomuoviset vaihtotulpat
- Käyttöohjekirjanen
- USB-A -> USB-C -latausjohto
Vaihtotulpat on sijoitettu pahviin, jossa niitä voi teoriassa säilyttää jatkossakin. Kohtalaisen harvinaisena ominaisuutena Huawei tarjoaa perinteisten silikonitulppien lisäksi myös vaahtomuovitulpat, jotka voivat tarjota pykälän paremman istuvuuden korvaan tulpan laajentuessa korvakäytävän mukaiseksi.
Rakenne ja ominaisuudet
Kuulokkeiden tekniset tiedot:
- Mitat: 29,1 x 21,8 x 23,7 mm
- Paino: 5,8 grammaa
- IP54
- Akku: 55 mAh
- Akunkesto:
- L2HC- tai LDAC-koodekeilla: 4,5 tuntia vastamelun kanssa ja 6,5 tuntia ilman vastamelua
- AAC-koodekilla: 5 tuntia vastamelun kanssa ja 7 tuntia ilman vastamelua
- Bluetooth 5.2
- Koodekkituki: SBC, AAC, LDAC, L2HC4.0 (Huawei Pura 70 Ultra ja Pura 70 Pro -puhelimilla häviötön langaton yhteys 1,5 Mbit/s kaistalla, Huawei Mate X6:lla 2,6 Mbit/s kaista)
- Valmistajan kotimaa: Kiina
- Valmistusmaa: Kiina
Ulkonäöltään FreeBuds Pro 4:t muistuttavat erehdyttävän paljon pari sukupolvea vanhempia Pro 2 -malleja. Napit ovat edelleen pykälän esimerkiksi AirPodseja kulmikkaammat ja siten kohtalaisen erottuvat tavanomaisesta sankarakenteestaan huolimatta. Pieninä eroina FreeBuds Pro 2 -malleihin uutukaisissa on Huawei Sound -logo varren yläosassa, Huawei-logo hieman eri kohdassa ja pieni syvennys varren keskellä puristuseleitä varten. Puristuseleiden lisäksi tuettuna on myös äänenvoimakkuuden säätö kuulokevartta pitkin sormea liu’uttamalla.
Kuulokkeiden istuvuus on omaan korvaani erinomainen. Silikonitulpan kanssa kuulokkeet istuvat kohtalaisen jämäkästi ja esimerkiksi io-techin Toimituksen valinnan saaneisiin Nothing Eareihin nähden passiivinen taustamelun vaimennus on tämän myötä hieman tehokkaampaa. Silikonitulppien ohessa vaahtomuovitulppien tarjoaminen voi ainakin teoriassa mahdollistaa jämäkämmän istuvuuden myös heille, joille valmistajan silikonit eivät välttämättä ole täysin istuvia.
Tutun rakenteen ohessa on myös tuttu IP54-luokitus, eli vesiroiskeita ei tarvitse kuulokkeiden kanssa säikähtää. Täysin upoksiin nappeja ei kuitenkaan kannata upottaa.
Kuulokkeiden äänentoistosta huolehtivat 11 mm:n dynaaminen elementti sekä planaarikalvoelementti, eli ulkonäön tapaan myös kaiutinelementtien perusominaisuudet ovat vanhemmista FreeBuds Pro 2 -napeista tutut, joskin elementtien itsensä kehitystä on voinut toki tapahtua.
Myös yhteysominaisuuksista on löydettävissä vanhat tutut SBC, AAC ja LDAC, joista viimeisin ei vielä nykypäivänäkään ole nappikuulokkeissa turhan yleinen. Pykälän AAC:ta kehittyneemmän teknologian olemassaolo onkin edelleen nykypäivänä hyvä lisä kuulokkeiden ominaisuuskattaukseen. Näiden lisäksi FreeBuds Pro 4:t tukevat myös Huawein omaa L2HC4.0-koodekkia, joka mahdollistaa valmistajan Pura 70- ja Pura 70 Pro -puhelimissa häviöttömän äänen siirron 1,5 Mbit/s kaistalla ja Mate X6:lla peräti 2,3 Mbit/s kaistalla, mikä on Bluetoothin yli varsin vakuuttava suoritus. Harmillisesti nämä jäävät nykypäivänä kotimaamme markkinoilla lähinnä kuriositeeteiksi Huawein puhelinten myynnin loputtua käytännössä lähes kokonaan.
Mielenkiintoisesti Bluetooth-standardin osalta Huawei tukee vain 5.2-versiota, joka on nykypäivänä jo useimpia kilpailijoita vanhempi. Käytännössä tämä ei kuitenkaan kuluttajien käyttökokemuksessa näy. Kuulokkeet tukevat myös Bluetooth Multipointia, eli no osaavat vaihtaa sulavasti kahden laitteen välillä.
Latauskotelon tekniset tiedot:
- Latauskotelon mitat: 46,9 x 65,9 x 24,5 mm
- Latauskotelon paino: 47 grammaa
- Akku: 510 mAh
- Akkua kuulokkeille: 17,5–18 tuntia vastamelun kanssa ja 23,5–26 tuntia ilman vastamelua
- USB-C, Langaton lataus (5 W)
Kuulokkeiden akunkestoksi Huawei lupaa AAC:llä 5 tuntia vastamelun kanssa ja kehittyneemmillä koodekeilla 4.5 tuntia. Akunkesto on siis varsin tavanomaisella tasolla, mutta heikompi kuin esimerkiksi Samsungin Galaxy Buds3 Proissa. Latauskotelosta akunkeston voi laajentaa vastamelun kanssa 21–23 tunnin välimaastoon koodekista riippuen. Kotelon lataaminen onnistuu USB-C-johdolla tai langattomalla Qi-latauksella.
Nappien itsensä tavoin myös FreeBuds Pro 4:sten latauskotelo on varsin tutunnäköinen, joskin pykälän koristellumpi kuin ennen. Muoto kotelossa on pysynyt ennallaan, mutta kotelon muovimateriaali on FreeBuds Pro 2:ien kiiltävän muovin sijaan mattapintainen ja lisäksi kotelon USB-latausliitäntään sekä kannen ympärille on lisätty kultainen kehys, mikä luo mielikuvaa pykälän arvokkaammasta laitteesta. Kuulokkeiden kotelolla ei ole vedenkestävyysluokitusta. Taskuun kotelo mahtuu hyvin pyöristettyine reunoineen ja ulkomitat ovat varsin tavanomaiset.
Ohjelmisto
Kuulokkeiden hallintaan käytetään Huawein AI Life -sovellusta, joka on saatavilla sekä Applen iOS-laitteille että Androidille. Valitettavasti Huawein muiden sovellusten tapaan myös AI Life on kadonnut Googlen Play -kaupasta, joten se on ladattava itselle suoraan Huawein internetsivuilta tai valmistajan ApplGallery-sovelluskaupasta. Samsungin Galaxy Storessakaan sovellusta ei ole, vaikka Huawein Health-sovelluksen kyseisestä kaupasta saakin ladattua. Ulkopuolisten sovellusten lataaminen vaatii erillisten lupien antamista, mikä itsessään ei kenties ole haastavaa, mutta ehdottomasti miinus käyttökokemuksessa.
Ohjelmisto tarjoaa valmistaja omien esiasetettujen taajuuskorjainten lisäksi myös 10-kanavaisen vapaan taajuuskorjaimen, mikä on kiva lisä kuulokkeiden hienosäätöä kaipaaville. Mielenkiintoisesti Huawei tarjoaa esiasetetuissa taajuuskorjaimissa peruskattauksen lisäksi myös kaksi valmistajan mukaan asiantuntijoiden säätämää taajuuskorjaintilaa – tasapainotettu sekä klassinen.
Tasapainotettu palauttaa hieman hillitymmäksi perustilassa jossain määrin korostuneita ylempiä taajuuksia tasapainottaen ääntä jonkin verran, mutta omaan makuuni hieman epäluonnollisesti. Klassinen tila puolestaan luo vakiotilaa suuremman vaikutelman ääneen korostaen ainakin ylätaajuuksia jonkin verran. Omaan korvaani kolmikosta toimivimman äänimaiseman kuulokkeet onnistuvat kuitenkin luomaan vakiotilassaan.
Mielenkiintoisena ohjelmisto-ominaisuutena kuulokkeiden asetuksista on mahdollista asettaa päälle perinteisten nappien puristustoimintojen lisäksi puheluihin vastaaminen vain päätä nyökkäämällä. Käytännössä tämä voinee olla kätevä tilanteissa, joissa kädet ovat varatut.
Äänenlaatu
Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.
Huomion arvoisena seikkana Huawei mainostaa kuulokkeidensa käyttämän kolmoisadaptiivista EQ-algoritmia, mikä lyhyesti kuvailtuna tekee korvakäytävän rakenteen, äänenvoimakkuuden ja käyttötilan pohjalta automaattisia taajuuskorjaussäätöjä, joten taajuusvastemittaukset voivat poiketa tavanomaista enemmän kuuntelukokemuksista.
Taajuusvastemittauksista on kuitenkin nähtävissä, ettei pelkkä ulkonäkö muistuta parin sukupolven takaista edeltäjäänsä, vaan myös äänessä on tuttuja piirteitä. Rinnakkain vertaillessa äänessä on kuitenkin havaittavissa eroja, joista myös osa on nähtävissä mitatussa taajuusvasteessakin.
Huawei FreeBuds Pro 4:sten ääni on kokonaisuudessaan hyvä, kuten aiemmissakin malleissa. Testeissämme toimituksen valinnan ansainneisiin Nothing Eareihin nähden ääni on vähemmän neutraali ja sen sijaan äänessä on havaittavissa V-taajuusvastetta korostuneemman basson ja kirkkaammin helähtelevien ylätaajuuksien kera. Keskialue ei tästä huolimatta jää kuitenkaan täysin paitsioon, vaan se säilyy kohtalaisen selkeänä, vaikka hiljaisemmaksi jääkin. Korostukset ala- ja yläpäähän on siis onnistuttu tekemään tyylikkäästi ja lopputulos voi tietyn iskevyytensä vuoksi olla osalle neutraalia miellyttävämpi, ainakin osaan musiikkityyleistä.
FreeBuds Pro 2:een verrattuna uutukaiset toistavat basson entistä napakammin. Basson iskut ovat terävämpiä ja tuntuvat hieman entistä syvemmiltä, siinä missä FreeBuds Pro 2:ssa basso jäi hieman pyöreämmäksi. Tämä voi selittyä taajuusvasteessakin näkyvällä pienellä hiljentymällä ylemmissä bassotaajuuksissa, mikä kiinnittää huomion enemmän aivan alimpiin säveliin. Ylempi keskialue on myös hieman edeltäjäänsä erottelevampi luoden korville hieman entistä kirkkaamman vaikutelman ja täten ehkä myös hieman enemmän V-taajuusvasteisen aiempien kuulokkeiden jäädessä hieman bassovoittoisemmiksi.
Vastamelutoiminto FreeBuds Pro 4 -napeissa on luokassaan erinomainen, varsinkin kun otetaan huomioon suositushinnastaan 190 euroon ja sen alle pudonnut hintataso. Jo useampaan kertaan mainittuihin Nothingin Eareihin nähden Huaweit onnistuvat luomaan selvästi rauhallisemman äänimaiseman vähemmällä kohinalla ja voimakkaammin katoavilla bassotaajuuksilla.
Vastamelun toiminnallisuus muistuttaa Samsungin Galaxy Buds3 Proita, sillä molemmat poistavat todella tehokkaasti alempia taajuuksia ja jättävät kuitenkin kuultavaksi ylempiä taajuuksia. Myös vastamelun tehokkuus vaikuttaisi olevan rinta rinnan Samsungin nappien kanssa, eli markkinoiden huippuluokkaa.
Mikrofonin ääniesimerkki:
Mikrofonien osalta Huawei mainostaa kuulokkeidensa tarjoavan erinomaista taustamelun vaimennusta, jonka apuna toimii kuulokkeiden kolmen perinteisen mikrofonin parina oleva luujohtumismikrofoni. Käytännössä valmistajan lupaukset myös pitivät paikkansa. Sisätiloissa ääni on tasapainoinen, kuten useimmilla muillakin napeilla, mutta ulkoilmassa FreeBuds Pro 4:t erottuvat edukseen: ympäristön tuulet eivät käytännössä onnistu häiritsemään äänitystä lainkaan ja puheääni säilyy sekä selkänä että luonnollisena jopa pyöräillessäkin.
Yhteenveto
Aiemmin vuonna 2022 testissä käyneiden FreeBuds Pro 2:ien tapaan myös uudet FreeBuds Pro 4:t ovat ehdottomasti hyvät kuulokkeet, jotka tarjoavat nykyäänkin markkinoilla nappikuulokkeissa kohtalaisen harvinaiseksi jäävän tuen LDAC-koodekille, erinomaiset mikrofonit ulkoilmassakin sekä hyvän äänenlaadun, mikäli hakusessa on laadukkaasti tehty V-taajuusvaste korostetulla bassolla ja yläpäällä ilman ylilyötyjä äärimmäisyyksiä.
FreeBuds Pro 4:ien Ääntä voi myös muokata kohtalaisen vapaasti 10-kanavaisella taajuuskorjaimella, joskin Nothing Earien tarjoaman parametrisen taajuuskorjaimen monipuolisuuteen ei vielä ylletä. Omaan korvaani Nothingien tarjoama pykälän neutraalimpi äänimaisema on myös sopivampi, mutta näiden kahden välillä kyseessä on ehdottomasti makukysymys Huawein nappien tarjotessa ilman taajuuskorjainta kenties pykälän jännittävämpää ääntä. Se missä Huawei onnistuu korkeampaa suositushintaansa perustelemaan, on vastamelutoiminto, joka yltää markkinoiden kärkeen, aivan Samsungin Galaxy Buds3 Proiden rinnalle.
Harmillisesti vuodesta 2022 tuttuun tapaan kuulokkeille on annettava miinusta AI Life -sovelluksesta, joka on toki saatavilla Apple-käyttäjille suoraan AppStoresta, mutta Android-puolella se on ladattava joko Huawein AppGallery-sovelluskaupasta tai suoraan valmistajan kotisivuilta. Kehittyneemmille käyttäjille kyseessä ei ehkä ole ongelma, mutta se vaatii kuitenkin asetuksista lisäoikeuksien antamista, mikä on esimerkiksi työpuhelimissa todennäköisesti estetty. Lisäksi nappien erottuvin uutuus, eli häviötöntä ääntä maksimissaan peräti 2,3 Mbit/s kaistalla tarjoava L2HC-koodekki jää harmillisesti vain Huawein tuoreiden puhelinten käyttäjien iloksi, eli kotimaamme markkinoille ominaisuutta ei käytännössä nähdä.
220 euron hintaan Huawein uutuusnapit ovat laadukkaat tarjoten esimerkiksi Samsungin Galaxy Buds3 Proihin verrattuna tasapainoisemman äänen, erinomaiset mikrofonit ja huippuluokkaa edustavan vastamelun, mutta vastapainona lyhyemmän akunkeston ja selvänä miinuksena ulkopuolelta lataamisen vaativan AI Life -ohjelmiston. Ohjelmisto onkin tässä hintaluokassa kuulokkeiden ehdottomasti suurin miinus. 190 euron alapuolella kuulokkeiden houkuttavuus paranee, mikäli ohjelmiston ongelmat on valmis ohittamaan, mutta tässäkin hintaluokassa Nothing Earit tarjoavat pykälän edullisempana erittäin kovan vastuksen, monipuolisemmalla ja helpommin Android-puhelimiin saatavalla ohjelmistolla, joskin heikommalla vastamelulla sekä mikrofonien äänenlaadulla.
Plussaa:
- LDAC-tuki
- Tehokas vastamelu
- Laadukkaat mikrofonit ja taustamelun vaimennus
- Hyvä äännelaatu pientä alapään ja yläpäänkorostusta kaipaaville
- Kuulokkeet tukevat äänenvoimakkuuden säätöä elekomennolla
- Huawei AI Life -sovelluksen 10-kanavainen taajuuskorjain
Miinusta:
- Huawei AI Life -sovellusta ei saa Google Play -sovelluskaupasta
- Osa kilpailijoista tarjoaa 200 euroon jo hieman pidemmän akunkeston
- Kuulokkeiden erikoisuus, häviötön L2HC-koodekki, jää vain Huawein nykypuhelinten iloksi
Huomioitavaa:
- Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC, LDAC ja L2HC-koodekkeja
3 kommenttia
Loading new replies...
Näytetään 50 ensimmäistä kommenttia. Lue kaikki kommentit ja keskustele aiheesta foorumilla TechBBS →