
Nokia 5 julkistettiin yhdessä Nokia 3- ja Nokia 6 -puhelimien kanssa viime helmikuussa. Kauppojen hyllyille saapui ensimmäisenä Nokia 3, joka testattiin jo aiemmin io-techissä. Tällä kertaa testivuoroon pääsee Nokia 5, jonka hinta on artikkelin julkaisuhetkellä 199 euroa ja se on näin ollen 50 euroa hintavampi Nokia 3:een nähden.
Nokian uutuusmallit on otettu Suomessa innolla vastaan, mutta erityisesti Nokia 5:n ja Nokia 6:n kohdalla toimitusongelmat ovat olleet vahvasti läsnä. Myyntiin saapuminen kuukausia julkistuksen jälkeen ja sitä seuranneet toimitusongelmat ovat aiheuttaneet ansaitusti kovaa palautetta kuluttajien suunnasta.
Nokia 5:n osalta voidaan todeta jo testaamatta sama asia kuin kolmosenkin tapauksessa; parin sadan euron hintaluokka tulee olemaan vaikea kilpailualusta.
Artikkelissa tutustutaan Nokia 5:n rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, suorituskykyyn, akunkestoon sekä käyttökokemuksiin noin viikon kestäneen testijakson pohjalta. Tarkoituksena on selvittää kannattaako 50 euron lisäsijoitus verrattaessa sisarmalli Nokia 3:een.
Myyntipakkauksen sisältö on liki identtinen halvempaan Nokia 3:een nähden, sillä ainoa eroavaisuus on laturin ampeerimäärä. Itse laitteen lisäksi pakkaukseen on sisällytetty kuulokkeet, microUSB-kaapeli, 5 V / 2 A -laturi, korttikelkkojen avaustyökalu sekä pikaohjeet.
Rakenne ja tekniset ominaisuudet
Nokia 5 on kooltaan 149,7 x 72,5 x 8,05 mm (kameran kohdalta 8,5 mm) ja painoa löytyy 160 grammaa. Pienempään Nokia 3 -malliin nähden se on siis runsaat kuusi millimetriä pidempi, mutta vain runsaan millin leveämpi. Painoeroa näillä on 20 grammaa. Värivaihtoehdot ovat satiinimusta, satiinivalkohopea, karkaistu satiinisininen ja kupari.
Yleiseltä käsituntumaltaan laite on hintaluokassaan kovaa tasoa. Saumaton alumiinirakenne tekee puhelimesta erittäin jämäkän, eikä runsaammallakaan vääntelyllä puhelimesta saa heikkoa vaikutelmaa taiottua.
Pyöristettyjen kylkien ansiosta laite tuntuu istuvan mukavasti käteen. Metallisen takakannen vuoksi laite on herkempi lipsahtamaan käsistä verrattaessa Nokia 3:n muoviseen takakuoreen.
Nokia 5:n tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 430 (kahdeksan 1,4 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-prosessoriydintä + Adreno 505 -grafiikkasuoritin)
- 2 gigatavua RAM-muistia
- 3000 mAh:n akku
- 16 Gt tallennustilaa (käyttäjälle vapaana noin puolet, laajennettavissa microSD-kortilla 128 Gt asti)
- 4G-yhteydet (Cat.4 150/50 Mbps), dual-SIM
- kiihtyvyystunnistin (G-tunnistin), valoisuustunnistin, e-kompassi, sormenjälkilukija, gyroskooppi, etäisyystunnistin, NFC
Etupuolen 5,2-tuumainen IPS LCD -näyttö käyttää 1280×720-resoluutiota ja sen maksimikirkkaudeksi on kerrottu 500 nitiä. Suojalasina toimii Corning Gorilla Glass (lasin versiota ei määritelty) pyöristetyillä 2.5D-reunoilla. Kokonaisuutena ominaisuudet siis ovat Nokia 3:a vastaavat lukuun ottamatta kokoa (+0,2 tuumaa) ja kirkkautta (+50 nitiä).
Kokonaisuutena näyttö on samaa OK-tasoa Nokia 3:n kanssa, joskin myös Nokia 5:n näyttö tuntuu olevan väreiltään hieman sinertävä/harmaa. Erityisenä huomiona on mainittava laajemmista katselukulmista katseltaessa merkittävä sinertävänharmaa muutos, joka näkyy etenkin kun näytöllä on tummaa sisältöä (Nokia 3 tässä suhteessa jopa parempi näytöltään).
Näytön alapuolella vastaan tulee yksi oleellisin parannus Nokia 3:een verrattuna, sormenjälkitunnistin. Sen molemmille puolille on sijoitettu kapasitiiviset näppäimet ja näin ollen tunnistimen viraksi jää toimia myös kotinäppäimenä. Näppäinten järjestystä ei ole mahdollista muuttaa ohjelmallisesti. Nokia 3:sta poiketen kapasitiiviset näppäimet ovat taustavalaistut.
Sormenjälkitunnistin ei yllä nopeudessa huippumallien tasolle (aukeamisessa huomattava viive), mutta toiminnaltaan se on hyvin varma eikä viikon testijakson aikana nirsoillut sormenjäljen kanssa kertaakaan.
Näytön yläpuolelle on sijoitettu 8 megapikselin etukamera f2.0-aukkosuhteen objektiivilla, kuuloke sekä Nokia-logo. Vasemmalle kyljelle on sijoitettu kaksi kelkkaa, joista ylimpään voidaan asettaa kaksi nanoSIM-korttia ja alempaan yksi microSD-kortti (tuettuna 128 gigatavuun asti). Nokia 5 tulee Androidin Adoptable Storage -ominaisuutta, eli muistikortin voi alustaa saumattomaksi osaksi laitteen sisäistä tallennustilaa. Tällöin kannattaa kuitenkin huomioida, että hidas muistikortti hidastaa todennäköisesti sovellusten yleistä toimintanopeutta.
Laitteen metallirakenteen vaatimat muoviset antenniraidat on päätetty toteuttaa sijoittamalla ne laitteen ylä- ja alapäätyyn, ja näin ollen takakansi on kokonaan yhtenäinen. Raidat on valmistettu eri sävyisestä harmaasta kuin muu puhelin, mutta niiden olemassaolo ei kuitenkaan erityisesti hyppää silmille.
Oikealla kyljellä on laitteen virtapainike sekä äänenvoimakkuuden painikkeet. Laadukkaan oloiset painikkeet ovat tuntumaltaan selkeät ja ne tuottavat selkeän painallusäänen.
Alapäädyssä monokaiuttimen ja mikrofonin paikat on vaihdettu päittäin verrattaessa Nokia 3:een. MicroUSB-liitin tukee vain 2.0-nopeutta ja siinä on luotettu “vanhanmalliseen” liittimeen USB Type C:n sijasta. Yläpäädyn 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja mikrofoni ovat identtisissä paikoissa Nokia 3:een nähden.
Kun Nokia 5:n kaiutinta verrataan Nokia 3:n vastaavaan, todetaan sen olevan äänenvoimakkuudeltaan melko samaa tasoa, mutta esimerkiksi musiikkia kuunnellessa kovalla äänenvoimakkuudella puuroutuminen ei ole niin pahaa. Kummankaan laitteen tarjoamat vaihtoehdot eivät tarjoa mitään kuunteluelämystä, mutta Nokia 5 vie pidemmän korren.
Kamera
Takapuolen kameran sijoittelu on vastaava kuin halvemmassa mallissa, mutta kameran parina on kaksois-LED-salama Nokia 3:sta poiketen ja se on sijoitettu hieman alemmas kuin sisarmallissa. Takakameran objektiivi on aukkosuhteeltaan f2.0 ja sen takana on 13 megapikselin kuvasensori (1/3″, 1,12 um pikselikoko). Videokuvaa kamera pystyy taltioimaan 1080p tarkkuudella 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.
Nokia 5:n kamera käyttää melko simppeliä kameraohjelmistoa, joka on HMD Globalin omaa käsialaa. Vasemman reunan ikoneista voidaan valita salama-, HDR-, ajastin- ja etukameraan vaihto -toiminnot ja oikealta voidaan vaihdella normaalin kuvauksen ja videokuvauksen välillä. Oikeasta yläkulmasta pääsee selaamaan aiemmin otettuja kuvia ja vasemmasta alakulmasta päästään säätämään tarkempia asetuksia.
Yleiseltä toiminnaltaan ja käytettävyydeltään kamera on sellainen, kun tämän hintaluokan puhelimelta voi odottaa. Kamerasovellus käynnistyy suhteellisen nopeasti ja kuvien ottaminen tapahtuu myös ilman merkittäviä viiveitä, vaikka kuvia napsisi useammankin putkeen.
Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen täyteen kokoonsa klikkaamalla kuvan ensin suuremmaksi vasemmalla hiiripainikkeella ja sen jälkeen avaamalla sen hiiren oikealla painikkeella avautuvasta valikosta uuteen välilehteen.
Nokia 5:n kameran kuvanlaatu on hintaluokassaan käypää tasoa. Kuvien värimaailma tallentuu suhteellisen tarkasti reaalimaailmaa vastaavaksi ja kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia. Valon vähentyessä kuvien maalausmaisuus kuitenkin korostuu. Tarkennus ei ole täysin luotettava, joten käyttäjän kannattanee ottaa aina tilanteen salliessa useampi kuva tilanteesta tarkentumisen varmistamiseksi.
Laitteella kuvatut videot tarjoavat saman suhteellisen realistisen värimaailman kuin kuvissakin, mutta videokuva on suuremmalta näytöltä katseltuna jokseenkin mössöistä. Pieneltä puhelimen näytöltä katseltuna video on perustasoa ja kelvannee hyvin arkipäivän sovellustarpeisiin.
Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmän virkaa Nokia 5:ssä ajaa lähes täysin puhdas Android 7.1.1, johon on luvattu kuukausittaiset tietoturvapäivitykset hyvällä tahdilla. Testiartikkelin kirjoitushetkellä (30.7.2017) heinäkuun tietoturvapäivitys oli tullut saataville lupausten mukaisesti.
Valmistajan omia kustomointeja löytyy muun muassa Nokia-tukisovelluksen ja Nokia tune -soittoäänen muodossa, mutta pääpiirteittäin Android-kokemus on lähellä puhdasta ja mitään itseään tuputtavia sovelluksia HMD Global ei ole laitteeseen sisällyttänyt.
HMD Globalin näkemystä käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän suhteen perataan myöhemmin julkaistavassa Nokia 6 -artikkelissa hieman tarkemmin.
Suorituskyky, akunkesto ja käyttökokemukset
Aiemmin julkaistussa Nokia 3 artikkelissa tehtiin toteamus, että teoreettisella tasolla Nokia 3:n suorituskyky on melko heikkoa, mutta arkikäytössä sitä ei juurikaan huomaa. Nokia 5 lisää panoksia suorituskyvyn saralla, sillä järjestelmäpiirinä toimii Snapdragon 430, joka on tuttu myös muista vastaavan hintaluokan laitteista.
Mittaustulosten perusteella laitteen teoreettinen suorituskyky on samalla tasolla muiden vastaavaa järjestelmäpiiriä käyttävien puhelimien kanssa. Arkikäytön osalta voidaan todeta samaa kuin Nokia 3:ssa; huomiota kiinnittävää hidastelua ei todettu viikon käyttöjaksolla, mutta 2 gigatavun RAM-muisti ja 16 gigatavun tallennustilan yhdistelmä ei välttämättä säilytä kokemusta pidempiaikaisessa käytössä.
Akkukeston osalta mitattiin tuloksia, joiden perusteella Nokia 5 jaksaa arkikäytössä noin 3,5 tunnin screen on timen. Allekirjoittaneen käyttöön kuului internet-selausta, Youtube-videoiden katsomista, Skype- ja WhatsApp-viestittelyä sekä muutama päivittäinen puhelu näytön kirkkauden ollessa 50 prosentissa. Laitteessa oli kaksi SIM-korttia testijakson ajan.
Mukana toimitetun 10 watin laturin osalta mitattiin yllä olevat tulokset. Akun lataaminen täysin tyhjästä 100 prosenttiin kesti 2,5 tuntia ja viimeinen puolituntinen eteni selkeästi hitaammin verrattaessa muuhun lataukseen.
Yhteenveto
Nokia 5 on kaiken kaikkiaan vakuuttava esitys HMD Globalilta. Laitteen kolme suurinta plussaa ovat sen erityisen jämäkän oloinen rakenne, melko puhdas Android 7.1.1 ja korttikelkat, jotka on toteutettu siten, että microSD-korttia voidaan käyttää vaikka käytössä olisi 2 nanoSIM-korttia. Jos kuluttaja harkitsee joko Nokia 3:n tai Nokia 5:n ostoa, voi 50 euron lisäpanostusta suositella lämpimästi.
Nokia 5 ei kuitenkaan tarjoa speksien osalta parasta hintaluokassaan, sillä kilpailijoiden puhelimissa on tässä hintaluokassa usein Full HD -resoluutiota käyttävä näyttö, enemmän RAM-muistia ja nopeampi sormenjälkitunnistin. Hintaluokkaan “kuuluvana” puutteena voidaan mainita vielä erikseen ilmoitus-LEDin puute, joka sellaiseen tottuneelle saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia.
Heikkouksista huolimatta puhelinta voi suositella lähes varauksetta peruskäyttöön ja se ei ole missään nimessä huono vaihtoehto parin sadan euron Android-luuria etsivälle.
Hyvää
- Melko puhdas Android päivityslupauksineen
- Erittäin jämäkkä rakenne
- Luotettava sormenjälkitunnistin
- Suorituskyky kilpailijoiden tasolla
- Kamera
- Dual-nanoSIM + microSD erillisinä kelkkoina
Huonoa
- Näytön sinisenharmaa sävy erityisesti jyrkissä katselukulmissa
- Tallennustilan ja käyttömuistin määrä
- Akun lataaminen hidasta
- Sormenjälkitunnistimen nopeus
- Ei ilmoitus-LEDiä
Ostin tämän eilen äidille ja parin tunnin kokeilun jälkeen varsin mainio budjettiluuri. En huomannut mitään hidasteluita ja kamerallakin sai kohtalaisia kuvia.
Erityistä plussaa annan rakenteesta ja näytöstä, jonka värientoisto voitti kevyesti oman Moto G5:sen. Hintaa tällä on silti ihan liikaa, kun halvemmalla saa kiinasta huomattavasti parempaa rautaa.
Ostatko aina muulloinkin sen tuotteen joka ominaisuuksiensa ja laatunsa puolesta kuuluu sarjaan "kolmetoista tusinassa"?
Jos ostat niin en ihmettele että sinua noin huokailuttaa. Minä taasen pyrin aina ostamaan joko parasta tai ainakin hinta / laatusuhteeltaan parasta ja luotettavaksi tunnettua tuotetta. Siksi minulle eivät nuo Mokiat kelpaa.
Sinun aivan oikeasti kannattaisi käpistellä mokialaisia parempia puhelimia. Ellei Moto kelpaa, niin sitten vaikka Huawei P8 tai P8 lite Noista kummatkin ovat Mokian 6:sta parempia ja P8 lite myös selvästi halvempi.
Milloinkas niistä malleista ryhdyttiin netissä huhuamaan, milloin oli unboxing artikkeleja sekä ensimmäisiä testaustuloksua?
Muistelen että ensimmäiset jutut ilmaantuivat joskus kevään korvalla ja jo ensi kuussa pääset niitä kaupassa käpistelemään, heehheh onpas ripeää toimintaa Hmd:ltä ja Moksulta :):).
Ihan tulevat entiset ajat mieleen. On se kumma, että nuo innovatiivisemmat valmistajat saavat tuotteensa kauppoihin huomattavasti lyhyemmässä ajassa.
Tulipa ostettua äipälle sininen Nokia 5. Olikin kuin olikin hyllytavarana DNA:n myymälässä. Harmi, ettei päässyt käpistelemään ennen ostoa, mutta sen verran luottavaisin mielin olin laitteeseen mm. tämän revikan suhteen, että tuli se ostettua. Joku voisi ihmetellä, miksei Huawei. No siksi, koska ei koko lafka kiinnosta yhtään. Budjettiluurit saavat päivitystä miten saavatkaan, tuskin edes Android O:ta, tällehän on HMD luvannut Android O -päivityksen. Enkä usko Snapdragon 430 olevan sille esteenä, ennemmin epäilen Mediatekin tukea ja Nokia 3:en tilannetta.
Käyttöönotto sujui pienien haasteiden kautta. Yhteystietojen hakeminen S40 -alustaisesta luurista vaati hieman kikkailua, kun ei bluetoothilla suostunut siirtymään vaan vaati tietokoneella parin tiedoston muokkailua. Lisäksi ohjelmistopäivitys ei suostunut asentumaan, vaan factory resetti jouduttiin tekemään. Sitten meni heinäkuun pätsi sisään. Muutoin laadukkaan tuntuinen, jämäkkä ja eikä ole jumitellut.
Tjoo tuo tietojen siirto on eri käyttisten välillä välillä työlästä…
Päädyttiin nyt sit emännän kanssa ratkaisuun, että hälle käydään tänään hakemassa myymälästä Nokia 5 ja ite hommaan Moto G5:sen. Voidaan rauhassa vertailla ja jos se Nokia osoittautuu paremmaksi käyttää, ni sit varmaan palautan G5:sen ja hommaan itelle samanlaisen. Voin tännekki pistää pientä vertailua, jos joitain kiinnostais tietää side by side-vertailua. :tup:
Pistä ehdottomasti tulemaan! Kovasti ovat samasta puusta veistetyt nuo kilpakumppanit. Ilmeisesti vieläkin olisi se Moto G4 jossa olisi paras kamera. Mutta G5 on sitten muuten oivempi kirittäjä.
Onks G4:ssa siis parempi kamera ? Mietin myös niitä tulevia G5S-malleja, mut niissä ei oo riittävästi uudistuksia, että siitä satkua enemmän kannattaisi maksaa (G5 = ~170€ vs. G5S = ~260€).
Juha taisi sitä nelosen kameraa kehua hyväksi hintaluokassaan.
No nyt on toi Nokia 5 hommattu ja tässä säätelen sitä valmiiks emännälle. Kyllähän toi on ku rukkanen kouraan ja tuntuu hyvältä, mut liukas on, tilattava joku pitävä TPU-suojakuori. Justiin asentelen päivitykset kohilleen ja alan muutenkin käymään asetuksia lävitte. Kylmältä toi alumiini myös tuntuu, ni kyl se kuori on oltava. Toki, se vähän pilaa ehkä sitä ulkonäköä, mutta meillä käytännöllisyys on etusijalla ja kestääpähän paremmin, ku on pehmeä suojus.
Joo, näin tuolta maailmaltakin ymmärsin. Mutta, se ei napannu noin muuten meikäläisen tyylille. Tuossa eilen ku näpertelin aikani tota Nokia vitosta, ni tuumasin, että mitä tässä miettimään enää, tämähän se on se sopiva puhelin itellekki. Tilaukseen lähti ja samalla tilasin TPU-suojakuoret molemmille, ni pysyy käsissä paremmin. :tup:
Jep. Noksun vitonen vaikuttaa jämerältä ja fiksun kokoiselta luurilta. Heittele ihmeessä kommentteja jahka alkaa kehtyä käyttökokemusta laitteesta vähän enemmänkin!
G4 Plussassa on hyvä kamera, ei perusmallissa.
Thanks täsmennyksestä!
Oorrait, kiitos tiedosta, vaikka en Motoihin päätynytkään. :tup: Tänään pitäis kohta puhelin saapua pakettiautomattiin, sormet jo syyhyää. 😀
Tyttökaverille laitettiin Moto G5 eilen. Ensituntumat verrattuna omaan Nokia 5:een semmoset, että rakenne on vähän köykäisempi. Toki etuna on sitten se, että takakannen voi irroittaa ja akun vaihtaa. Näyttö on vähän tarkempi, mutta tuo Nokialaisen 1280×720 riittää kyllä ainakin omaan käyttöön. Akkukestosta ja kamerasta ei vielä osaa sanoa sen tarkemmin.
Itelle suurimmaksi vedenjakajaksi noksu vitosen valintaan oli navigointinäppäimet. Nokiassa ne on "fyysiset" ja erillään näytöstä, Motossa taas itse näytössä virtuaalisesti ilmeisesti.
Lisäksi Motoon piti asentaa erikseen Nova launcheri, kun siitä vakiolauncherista ei saanut sitä tyhmää googlen hakupalkkia pois millään.
No niin, nyt on pari tuntia laitetta käytelty, toistaiseksi fiilikset hyvät. Mutta, on noitten puhelimien näytöissä jotain häikkää, havahduin omassani siihen, että näytön alakulmissa on pientä varjostumaa.
Ja tuttuun tapaan taas menee useampi tunti, ku joutuu käymään Androidin asetuksia lävitte.
Onko kukaan ehtinyt testaamaan Android Autoa nokialaisessa? Toimiiko ylipäänsä, kuinka jouheasti? Suhteellisen puhdas Android ja päivitettävyys tulevaisuudessa auttanevat autointegraatiossa.
nimim. Huawein "tukeen" totaalisesti pettynyt
Oma autoni ei jostain syystä Nokialaisia (5 ja 6) tunnistanut ollenkaan. En tosin kerinnyt asiaa sen enempää tutkia.
Ainakin Skoda Octavian (2016) multimediasysteemin (Bolero???) kanssa Android Auto toimii hyvin Nokia 5:lla. MirrorLinkiä en ole vielä saanut toimimaan. Lisäksi vaikuttaa siltä että SmartLink (Android Auto) toimii *vain* puhelimen mukana tulleella kaapelilla. Millään muulla micro-usb -kaapelilla en ole saanut yhteyttä toimimaan.
Erinomainen puhelin muuten, *mutta* valitettavasti joutunen sen palauttamaan kauppaan, koska kameran kuvan laatu on *selkeästi* huonompi kuin vanhassa puhelimessani, joka on Nokia 735. Mutta siinä lieneekin poikkeuksellisen hyvä kamera.
Ja pakko on heittää tähän sellainen "trolli" että en olisi edelleenkään androidia hankkinut, mutta kun tuli tuo autoon kytkennän tarve ja siitä on turha haaveilla WP:lla.
Nyt löyty melkoinen ongelma: kotinäppäin on todella herkkä ja sillä saa näytön herätettyä. Tässä kalareissulla havahduin, että hikisessä taskussa näyttö aukeaa itsekseen ja saattaa seikkailla omiaan. Saakohan tuon kotinäppäimen toimintaa muutettua niin, että se ei herättäisi näyttöä ?
Suojakotelo?
Tulipas livenä hypisteltyä vitosta, ja täytyy todeta että kokonsa/muotoilun puolesta oli suht täydellinen omaan käteen. Verrokkina oma iPhone 7+.
En harrasta niitä läppäkoteloita, silikonikeissin hommasin kuiteskin. Mut pitäähän tuommoinen homma olla muutettavissa.
Hei, päätinkin upata parit lisä-testikuvat tänne, joista saa hyvin osviittaa tän puhelimen kuvauslaadusta. Laitan orkkiksen sekä Win 10 Kuvat-sovelluksella lievästi korostetun kuvan. Itse ainakin olen hyvin hämmästynyt, että kuvanlaatu on erittäin hyvä pienen säätelyn jälkeen. Jos puhelimen kamerasovellusta HMD parantelee ajan saatossa, ni varmasti kuvien ensivaikutelma paranee huomattavasti. Kuva kalareissulta sisiliskosta.
Alkuperäinen:
katso liitettä 34611
Ehostettu:
katso liitettä 34612
Nyt saa Moton G 5 plussaa edullisimmillaan hintaan 269. On muuten paaaaaljon Mokiaa parempi puhelin. Motossa on mm. pikalataus, 4 g videokuvaus mahdollisuus, mokialaista tehokkaampi suoritin, full hd näyttö ja laadukkaampi rakenne. Tietenkin asia on niin, että ellei halua ostaa hintaluokkansa parasta ja teknisesti laadukkainta puhelinta, niin sitten on pakko varmaan tyytyä mokialaisiasiin. Noh ostivathan jotkut aikoinaan Ladojakin, vaikka niiden yhteydessä ei laadusta voinut puhua mitään.
Tää sun mielipide on jo tullut selväksi aika montakin kertaa…
Miten tämä edelleen selvästi kalliimpi luuri liittyy alle 200 euron hintaiseen Nokia 5:een? Edelleen saa reilun kolmanneksen latoa tiskiin riihikuivaa, jotta 5 vaihtuu G5+.
Lisäksi vertailusi objektiivisuus on melkein murotasoa, sopivilla argumenteilla Moto G5 Plus häviää jopa Nokia 3:lle. 😉
PS. Itselläni on siis Moto G5 Plus. Siis tämä muovirunkoinen – muka metallinen – laite selvästi huonommalla etukameralla kuin mitä alle 150 euron ”kumisaappaassa”. Niin, ja Android-versio on 7.0. Tosin nyt sentään jo toukokuun tietoturvapäivityksellä, tuli heinäkuussa, alla oli aikaisemmin tammikuu. (4k videollakaan ei tunnu tekevän ihmeitä, kuvanvakautuksenkin se poistaa. On tässä toki myös joitain parempia ominaisuuksia, mutta perus-älypuhelinkäyttäjälle niistä on aika vähän iloa.)
Tämä. Etenkin kun kyseessä ei edes ole puhtaasti mielipide, vaan ihan tarkoitushakuinen vääristely. Ihan kuin siellä olisi taustalla joku syvä kauna kaikkea Nokia-nimistä kohtaan.
Annan kaikille ystävällisen vinkin:
Verratkaa puhelimia objektiivisesti älkääkä ostatko niitä pelkän nimen, valmistajan kotimaan tai vanhan ja jo kauan sitten sössityn maineen perusteella. Katselkaa myös ulkomaalaisia testejä ja vertailuja kuten minäkin teen. Tulette huomaamaan että useimmiten laadukkain ja hinta / laatu suhteeltaan paras laite on jonkin muun kuin Mokian valmistama. Ja tässä yhteydessä on todellakin aivan turhaa syyttää minua provosoinnista. Se osoittaisi vain sitä, että syyttäjä on itse asenteellinen
Ihan mallikkaita kuvia tällä saa. Ei toki parin vuoden takaisista Samsung Galaxy S6:sta , Nexus 5X:ää tai Lumia 950 peittoa, mutta tasollaan saa mielestäni hyviä otoksia. Hieman miinusta HDR-toiminteen viiveestä, jonka johdosta kuvaan tulee helposti "haamuja". Tiedä sitten, tuleeko sellainen Lumia Camera -tyyppinen softa, kun kerran patentitkin saivat.
Pari käsittelemätöntä esimerkkikuvaa suoraan luurista:
katso liitettä 35412 katso liitettä 35413 katso liitettä 35414
Samsung Galaxy S6 (ISOCELL-sensorilla oleva)
katso liitettä 35415
Haluan vielä lisätä, että minulla on kyllä puhelimista kokemusta enemmän kuin monella muulla täällä. Ensimmäinen puhelimeni oli Mobiran kiinteä Nmt 450 vuodelta 1986. Se muuten oli siihen aikaan kallis laite, maksoin siitä lähes 20 000 markkaa. Sen jälkeen minulla oli erilaisia Nmt puhelimia vuoteen 1995, jolloin ostin ensimmäisen GSM kännykkäni.
Hyvin tuo n-kirjain osuu muihin sanoihin, joten tuskin tarvitsee tämän jälkeen huomauttaa että se osuisi jatkossa myös nokia-sanaan?:think::hammer: Muutenkin kirjoitusasu saisi olla vähemmän provoava.
Ja nuoko muka ovat laadukkaita kuvia?
Taitaa se laadukkuus olla suhteellinen käsite
Tehdäänpä niin. Minuun teki erittäin suuren vaikutuksen tuo Nokian purkamisvideo, oliko se nyt Ifixit-sivustolta. En muista, linkki oli kuitenkin tuolla matkapuhelinpuolen Nokia-keskustelussa.
Mutta siis Nokia on tehty korjattavaksi, ainoa liimattu osa on näyttö ja se valitettavasti toki tekee sen, että ei ole tavallisen käyttäjän purettavavissa, koska purkaminen aloitetaan näytön irrotuksella. Muutta sitten kaikki loput osat taisi olla ruuvattu ja arvosana korjattavuudella erinomainen. Lisäksi kehuttiin rungon jykevyyttä ja ruuvien määrää, jolla taataan tukeva rakenne, mikä ei lonksu mihinkään.
Vaikka tuskin kukaan ton hintaisia puhelimia korjaa, niin periaatteen vuoksi tuollainen laadukas rakenne on mielestäni hyvin ylimääräisen 50 euron arvoinen, verrattuna kiinniliimattuihin romuihin.
Itse en kyllä ymmärrä, että miksi ei voisi tehdä jotain systeemiä, millä sen akun pystyy vaihtamaan helposti käyttäjän toimesta. Mikäli Nokiassa olisi vielä vaihdettava akku, niin se olisi lähes täydellinen tuohon hintaluokkaan.
Jatketaanko että ei se sinun molorolakaan hyvää kuvaa pukkaa jos verrataan kalliimpaan luuriin, kuten tässä vertaat nokian 5:sta g5 plussaan 😀
Ihan hintatasoon nähden hyvää kuvaa tuolla noksulla näköjään saa, postaisitko vielä oikein iltakuvia hämärässä?
Onhan se ihmeellistä, että sananvapautta yritetään rajoittaa tuolla tavalla. Ketä se loukkaa, jos n-kirjain vaihtuu m-kirjaimeksi?
Lienee nettimaailmassa paljon pahempiakin asioita ja erilaisista asioista sekä tuotteista on muitakin sanaväännöksiä eikä niistä kukaan loukkaannu. Sitäpaitsi täällä on yksi sun toinen syyllistynyt provoiluun ja vääristelyyn
Käyttäjä @Motoroola näköjään tehnyt varoituksen ja bannien kautta paluun. Näyttäisi siltä, että kovinkaan isoa asennemuutosta ei ole tapahtunut ja trollaus/provosointi/offtopic jatkuu keskustelua häiriköiden. Tuollainen öyhöttäminen sopii esim. Suomi24-palstalle, jos ei ymmärrä miten keskustellaan aiheesta ja asiallisesti. Jos siis sama jatkuu niin seuraavaksi tulee lopullinen porttikielto.
Minulla on Moto Z Play ja sillä kyllä saa oikein hyviä kuvia sekä hyvää 4 g videota. Paljon parempia kuin sillä sinun suosikkimerkilläsi
Unohdat sen perusasian, että se hyvyys tai huonous on suorassa suhteessa siihen mikä edellinen puhelimesi on ollut. Ihmisellä on paha taipumus tottua johonkin tiettyyn nopeuteen, ominaisuuksiin tms. ja pitää sitä ns. perustasona joka seuraavassa puhelimessa on oltava. Jos se seuraava ylittää sen tason edes hiukan se on hyvä puhelin subjektiivisen kokemuksen perusteella.
Itse vaihdoin juuri Jolla 1 -> Nokia 6 ja voin ihan suoraan sanoa, että en pysty kertomaan mitä parempaa muissa puhelimissa voisi olla. Tottakai speksejä lukiessa niissä on sitä sun tätä enemmän (myös hintaa), mutta minä en osaisi kertoa miten ne vaikuttavat oikeasti käyttökokemukseen vaikka henki riippuisi siitä.
Anteeksi nyt vain, mutta kerrotko ystävällisesti miten faktojen ja oman rehellisen mielipiteen kertominen on provosointia, öyhötystä ja trollaamista. Se ei suinkaan ole ollut tarkoitus Onko kaikkien oltava kaikista asioista samaa mieltä, vai sallitaanko muitakin mielipiteitä? Toivon rehellistä vastausta.
Sinun mielipiteesi ei ole ongelma, vaan miten sen mielipiteesi kanssa paskot esim. tätä ketjua.
Kun sulla on niin paljon kokemusta eri puhelimista kuten väität niin selitätkö mikä on 4 g videokuvaus?
Josko nyt lopeteltaisiin tämä offtopic ja sekoilu tähän.
Kerrotko ystävällisesti minkä testin tai vertailun mukaan se edellinen puhelimesi (Jolla) rankattiin ykkösluokan huippuhyväksi puhelimeksi ? Itse en muista sellaisia nähneeni. Ennen Jollaa sinulla varmaan oli Keilaniemestä peräisin olevia puhelimia. Oletko siis koko ajan pysynyt tavallaan saman sukutaustan laitteissa. Jos olet, niin se ei vielä anna hyvää perustetta puhua kaikista markkinoilla olevista puhelimista siihen sävyyn, ettet ymmärrä miten jokin voisi olla mainitsemaasi 6:sta parempi. En öyhötä, mutta silti minulla on kokemusta Symbianeista, BlackBerrystä, Iphoneista, Androideista alkaen 2,1 versiosta ja jopa Windows puhelimista. Tätä taustaa vasten en pidä N 3:sta, 5:sta tai 6:sta mitenkään erikoisen hyvinä tuotteina
Hellanlettas sentään. Ei ole tarkoitus tehdä A3 -kokoisia tulosteita, vaan korkeintaan kymppikuvia jos joskus tarvitsee. Silloin voi kuvata vaikka perunalla. Tilanteet saa tallennetua aivan riittävästi.
Haastetta toki on ylävaloissa ja lievässä kuvan reunojen sumentumisessa, varmaan optiikan rajoitus. Samaan olen törmännyt lähes jokaisessa budjettiluurissa. Eri jutu sitten high-end -laitteet, joissa kunnon optiikka ja algoritmit omaa luokkaansa.
Mun osalta tämä väittely loppuu tähän, kun ei edisty mihinkään.
On sinulla kyllä melkoinen asenneongelma. Minä en missään kohdassa väittänyt Jollaa millään muotoa huippupuhelimeksi vaan sanoin, että edellisen puhelimen käytettävyys vaikuttaa siihen miten seuraavan puhelimesi arvostelet.
Voin postailla, tosin omassa ympäristössä on todella pimeää (maalla, ei yleistä valaistusta). Pitääpä yrittää pari näpätä, kun luurin kanssa jossain pyörähdän.
Kuvanvakaintahan ei ole, joten jo olettamana voi olla haastetta tärähtämättömyyden suhteen.
Meikäläisenkin puolesta tämä on viimeinen varoitus Motoroolalle ennen lopullista pitkää lomaa.
Tämä lainattu viesti on erittäin hyvä esimerkki provosoimisesta ja epäasiallisesta käytöksestä. Pistät sanoja ihmisten suuhun (Nerkoon ei sanonut Jollan olevan huippuhyvä ykkösluokan puhelin) ja perättömiä olettamuksia (Edellisten puhelimien alkuperä), jotka ovat täysin vastoin asiallisen nettikeskustelun ja tämän foorumin sääntöjä. Päinvastoin Nerkoon puhuu ainoastaan omista täysin subjektiivisista kokemuksistaan ja mainitsee sen vielä avoimesti. Itse jankkaat samoja omia mielipiteitäsi faktoina kerta toisensa jälkeen ja kaiken lisäksi ketjussa, johon ne eivät edes kuulu (Moto G5 Plus vertailut kuuluvat Nokia 6 ketjuun).
Eri mieltä saa olla, mutta täytyy kunnioittaa toisten mielipiteitä, vaikka ne eivät olisikaan omasta mielestä oikeita. Se oma mielipide tulee myös muille selväksi jo ihan yhdellä viestillä, samaa asiasisältöä ei ole tarvetta toistaa viestistä toiseen.
Tämä vastine on sitten osoitettu teille moderaattoreille. Tässäkään ei ole tarkoitus provosoida ja tämän viestin jälkeen jätän aiheen käsittelyn tässä ketjussa. Minua on täällä usein syytetty provosoinnista ja vääristelystä. Oletteko havainneet että sitä voi tapahtua toiseenkin suuntaan? Otetaan esimerkki: Testissä mainittiin että 200 euron hintaluokassa on spekseiltään 5:sta etevämpiäkin laitteita ja ne saattavat olla jopa sitä halvempia. Kuitenkin suurin osa kirjoittelijoista on tietoisesti tai tietämättään täysin sivuuttanut tuon maininnan ja hehkuttaa puhelinta estoitta luultavasti ainoastaan valmistajasta johtuen. Eikö se täytä vääristelyn tai provosoinnin kriteerejä?
Entä muistatteko kuinka useilla Windows puhelinten foorumeilla kirjoitettiin Androideista ja Iphoneista? Useimmiten sekin oli silkkaa provoilua. Samaa tapahtui Symbian foorumeilla ennen Windows phone aikaa. Nythän Windows phone on (onneksi) lähes kuopattu, joten nykyään Androidin haukkuminen vaikuttaisi kornilta, mutta ainahan voi haukkua muita jo paljon kauemmin Androideja valmistaneita firmoja vaikka ei aihetta olisikaan.
Kuten sanottu, niin tästä kommentista ei ole syytä vetää hernettä nenään ja voitte vastata jos haluatte. Lopetan nyt osaltani tähän ketjuun kommentoinnin, mikäli kantani on tullut selväksi
Hmmm… jokainen tämän ryhmän kirjoittaja tietää, että 200 eurolla löytyy puhelimia paremmilla spekseillä. Se että puhelimella on paremmat speksit ei kuitenkaan tarkoita, että puhelin olisi aina automaattisesti parempi.
Motorolalla on hienoja puhelimia, mutta uudet Noksun ovat omilla vahvuuksillaan hyviä valintoja osalle tämänkin foorumin lukijoista.
Itselle ei ole ollenkaan niin selvää, että mikä puhelin seuraavaksi lähtee ulos kaupasta. Se saattaa olla Nokialainen, tai Motorola, tai LG, tai ehkä jopa Xiaomi. Kaikki puhelimia joilla on omia hyviä ja huonoja puolija kilpailijoihinsa verrattuna.
Pystyn perustelemaan noista minkä tahansa sopivaksi, riippuen sitä mitä satun eniten painottamaan.
Itse arvostan kovasti immeisten antamia kokemuksi oman puhelimensa toiminnasta. Mutta peilaaminen sitä aina myös näihin tuotearvosteluihin, koska jokainen kuluttaja arvioi puhelinta omien tarpeidensa mukaan.
Olen itsekin ”wanha” patu joten olen nähnyt useammalta valmistajalta hyviä ja huonoja suorituksia. Siksi wanhojen muistelu ei harvoinkaan auta kun nykyistä mallistoa arvioi. Yrityksen suhtautumista päivityksiin ja laitteen tukeen pystyyy arvioimaan paremmin, koska se ei hirvittävästi heilu samaan tyyliin kuin yksittäisten mallien keskinäinen paremmuus. HMD on uusi firma, joten se joutuu kannuksensa, tai taakkansa vielä hankkimaan. Mutta puhelimet itsessään ovat hyvinkin lupaavia.
Otin tänään taas yhen testikuvan, ku oli niin erikoisen näköinen taivas kalareissulla:
katso liitettä 35512
Edit: Tutkailin tuota kuvaa tarkemmin, ni pientä rakeisuutta pilvissä ja pikselöitymistä aallokossa, mutta veikkaisin, että paremmalla kuvanottosoftalla nuo probleemat saisi osittain kuntoon. Tällähetkellähän se kuvanottosofta on askeettinen ilman mitään säätöjä, joten siltä ei voi odottaa mitään ultimaattista kokemusta. Mutta ei tuo missään nimessä huonokaan kamera oo, oikein hyvin hinta-laatusuhde kohillaan.
Ei ole, vitosessa on 13 MP ja kutosessa 16 MP.
Useimmat testit näyttävät pitää vitosen kameraa hitusen parempana.