io-tech testasi HMD Globalin uuden 149 euron hintaisen Nokia 3 -älypuhelimen.

Nokian paluuta älypuhelinbisnekseen on odotettu käytännössä siitä asti, kun kuluttajalaiteliiketoiminta myytiin Microsoftille ja Nokia-brändi oli poissa pelistä kaupan ehtojen vuoksi vuosien ajan.

Vuonna 2015 Nokia Kiinan johtaja Mike Wang antoi ensimmäisen vihreän valon Android-pohjaisille Nokia-puhelimille ja paria kuukautta myöhemmin toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi Nokian etsivän aktiivisesti yhteistyökumppania laitteen valmistukseen.

Vuonna 2014 julkistetun Nokia N1 -taulutietokoneen jälkeen puhelimia saatiin odottaa pitkään, kunnes Nokian puhelimien lisenssioikeudet saanut HMD Global avasi pelin viime helmikuussa Series 30+ -käyttöjärjestelmään perustuvalla uudistetulla Nokia 3310 -puhelimella ja kolmella Android-pohjaisella laitteella, mitkä kantavat nimiä Nokia 3, Nokia 5 ja Nokia 6. Jo entisaikojen Nokialle tyypilliseen tapaan laitteet saapuivat kuluttajien käsiin vasta kuukausia myöhemmin.

Android-Nokioista io-techin testipenkkiin pääsee ensimmäisenä Nokia 3, joka saapui Suomessa kauppojen hyllyille pari viikkoa sitten juhannuksen kynnyksellä. Nokia 5 ja Nokia 6 seurasivat pian perässä, mutta niiden myynti viivästyi toimitusongelmien vuoksi.

Nyt testissä käväissyt Nokia 3 asettuu hinnaltaan noin 150 euron hintaluokkaan, joka jo itsessään asettaa puhelimen melko vaikeaan kilpailutilanteeseen. Android-käyttäjällä on nykypäivänä 150-250 euron hintahaarukassa valittavanaan kiitettävä määrä perusvarmoja puhelimia, joten Nokia 3:n menestyminen ei tule missään nimessä olemaan helppoa.

 


Tutustumme artikkelissa Nokia 3:n vahvuuksiin ja heikkouksiin reilun viikon käyttökokemusten perusteella. Luvassa on nopeahko katsaus rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöliittymään sekä yleiseen suorituskykyyn ja käyttökokemuksiin.

Nokia 3:n myyntipakkauksen sisältöön kuuluu itse laitteen lisäksi käyttöohje, laturi, microUSB-kaapeli, kuulokkeet sekä nanoSIM- ja microSD-korttipaikkojen avaustyökalu.

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

 

Nokia 3 on fyysisiltä mitoiltaan 143,4 x 71,4 x 8,48 (kameran kohdalta 8,68 mm) millimetrin kokoinen. Värivaihtoehtoja on neljä: mattamusta, hopea, karkaistu sininen ja kupari. Laitteen yleinen käsituntuma on hintaluokka huomioiden yllättävän jämäkkä ja sen voikin laskea laitteen jo heti alkuhetkistä yhdeksi suurimmista plussista. Laitteen takakansi on polykarbonaattimuovia ja kyljet alumiinia.

Nokia 3:n tekniset ominaisuudet:

  • MediaTek MTK 6737 -järjestelmäpiiri (1.4 GHz Cortex-A53, Mali-T720MP1 GPU)
  • 2 gigatavua RAM-muistia
  • 2630 mAh:n akku
  • 16 Gt tallennustilaa (käyttäjälle vapaana noin puolet, laajennettavissa microSD-kortilla 128 Gt asti)
  • 4G-yhteydet (Cat.4 150/50 Mbps), dual-SIM
  • Kiihtyvyystunnistin (G-tunnistin), valoisuustunnistin, e-kompassi, gyroskooppi, etäisyystunnistin, NFC

Etupuolen 5-tuumainen IPS LCD -näyttö käyttää 1280×720-resoluutiota ja sen maksimikirkkaudeksi on kerrottu 450 nitiä. Suojalasina toimii Corning Gorilla Glass (lasin versiota ei määritelty) pyöristetyillä 2.5D-reunoilla. Väritoisto näyttää hieman vääristyneeltä, mutta kaiken kaikkiaan näyttö on hintaluokkaan sopivalla tasolla. Valmistaja kehuu polarisoidun ja laminoidun näytön soveltuvan hyvin käytettäväksi auringonpaisteessa, mutta ainakin allekirjoittaneen silmään näyttö vaikuttaa herkältä heijastuksille (yllä olevan kuvan toteuttaminen aurinkoisena päivänä olisi mahdotonta). Sinänsä lupaus käytettävyydestä auringossa pitää paikkansa, sillä kirkkaus on riittävää tasoa.

Näytön yläpuolelle on sijoitettu 8 megapikselin etukamera f2.0-aukkosuhteen objektiivilla, puheluissa käytettävä kaiutin sekä Nokia-logo. Näytön alapuolella sijaitsevien kapasitiivisten navigointinäppäinten järjestystä ei voi muuttaa eikä niissä ole taustavaloa. Taustavalon puute on kuitenkin melko pieni puute, sillä painikkeiden paikat tulevat tutuiksi melko nopeasti. Vierasta puhelinta pimeässä käytettäessä se voi kuitenkin aiheuttaa pientä ärsyyntymistä.

Laitteen takapuolelle on sijoitettu toinen laitteen Nokia-logoista sekä takakamera, joka on etukameran tavoin f2.0-aukkosuhteella varustettu 8 megapikselin kamera. Kameran parina on yksi LED-salama. Puhelimen alalaidalta löytyy iPhone-henkinen teksti, jossa kerrotaan HMD Globalin suunnitelleen puhelimen Suomen Espoossa, mutta valmistuksen tapahtuneen Kiinassa.

Vasempaan kylkeen on upotettu kaksi kelkkaa, joista toiseen voidaan sijoittaa kaksi nanoSIM-korttia ja toiseen yksi microSD-kortti (maksimissaan 128 gigatavua tuettuna). Ratkaisu on budjettipuhelimessa plussan arvoinen, sillä usein microSD-korttipaikka ja Dual-SIM-ominaisuus on yhdistetty yhteen kelkkaan, jolloin Dual-SIM-ominaisuutta ei voi käyttää yhdessä microSD-kortin kera.

Oikealle kyljelle on sijoitettu laitteen fyysiset painikkeet; pienempi virtapainike ja äänenvoimakkuuden painikkeet. Niiden painallustuntuma on laadukkaan oloinen eivätkä ne tunnu heiluvan paikoissaan. HMD Global ei ole lähtenyt lisäämään erillistä kamerapainiketta, vaikkakin se olisi sopinut hyvin kuvaan Lumia-puhelimien jalanjäljissä.

Yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja toinen laitteen mikrofoneista. Alapäätyyn on puolestaan sijoitettu kaiutin, microUSB-liitäntä sekä toinen mikrofoneista. MicroUSB-liitäntä on “perinteistä” mallia eikä nykyaikaisempaa Type C:tä.

 

Kamera

 

Kahdeksan megapikselin takakameralla otettiin muutama testikuva erilaisissa tilanteissa testijakson aikana. Oletusarvoisesti tässä hintaluokassa kameralta ei voi odottaa kovinkaan erikoista suoritusta ja sitä Nokia 3 ei myöskään tarjonnut.

Yleiseltä toiminnaltaan ja käytettävyydeltään kamera on suunnilleen sellainen, kun tämän hintaluokan luurilta voi odottaa. Kamerasovellus käynnistyy suht nopeasti ja kuvien ottaminen tapahtuu myös ilman merkittäviä viiveitä, vaikka kuvia napsisi useammankin putkeen. Tarkennus ei vaikuttanut erityisen luotettavalta ja välillä onnistuneen otoksen saamiseksi oli otettava useampi yritys.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Oheiset kuvat näyttävät puhelimen 5-tuumaiselta näytöltä tarpeeksi hyvältä esimerkiksi ystävien väliseen viestintään pikaviestiohjelmissa, mutta suuremmalta näytöltä tarkastellessa havaitaan halvemmille puhelimille tyypillinen maalausmainen lopputulos. Jälki on pehmeää ja yksityiskohdat usein melko suttaantuneita. Lähikuvissa Nokia 3 tuottaa ajoittain hyvän tuloksen valaistuksen ollessa suopea, mutta esimerkiksi kauempaa kuvattu viimeinen kuva voisi olla yhtä hyvin maalarin sudista peräisin.

 

Käyttöjärjestelmä

Nokia 3:n käyttöjärjestelmänä toimi testijaksolla Android 7.0 Nougat. Yksi suurimmista hehkutuksen aiheista Nokian Android-puhelimien julkistuksessa oli päivitysten varmuus ja nopeasti saapuvat kuukausittaiset tietoturvapäivitykset puhtaan Androidin ansiosta. Kuitenkin Nokia 3:n tapauksessa odotetaan edelleen Android 7.1.1 -päivitystä ja tietoturvapäivitykset ovat huhtikuiset. Nähtäväksi jää miten tilanne etenee Nokia 3:n kohdalla, kun verrataan eri järjestelmäpiirillä varustettuihin Nokia 5:een ja 6:een, joissa Android 7.1.1 on jo käytössä.

Yleisesti ottaen HMD Globalin näkemys Androidista on miellyttävä. Kyseessä ei ole oikeasti täysin puhdas Android, mutta lisäykset ovat hyvin maltillisia eivätkä kovinkaan häiritseviä. Oleellisimmat muutokset ovat laitteen käyttöönotossa ehdotettava Nokia käyttäjäkokemusohjelma, joka lähettää tietoa valmistajalle, HMD:n oma kamerasovellus sekä Nokia Support -sovellus, joka ei kuitenkaan vakiona ole asennettuna loppuun asti eikä se pakota itseään millään tavalla asennettavaksi. Huomion arvoisena seikkana Googlen Gboard-näppäimistösovellus kaatui pariin otteeseen testijakson aikana, mutta tästä on vaikea vetää johtopäätöksiä, ts. johtuivatko ongelmat Gboardista vai Nokia 3:sta.

HMD Globalin näkemystä käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän suhteen perataan myöhemmin julkaistavassa Nokia 6 -artikkelissa hieman tarkemmin.

 

Suorituskyky, akunkesto ja käyttökokemukset

Puhelimen testijakso kesti ympärivuorokautisena hieman yli viikon. Tällä ajanjaksolla ei havaittu merkittäviä hidasteluja tai muita selkeitä ongelmia. Kansainvälisten sivujen testeissä on koettu, että käyttö olisi ollut tökkivää ja myös selkeitä jäätymisiä olisi ilmaantunut, mutta allekirjoittaneen kohdalla ei edellä mainittua esiintynyt.

Myös suorituskykyä mittaavissa sovelluksissa Nokia 3 on ottanut laajemmissa vertailussa kuonoon vastaavalla järjestelmäpiirillä varustetuilta puhelimilta. Vertasimme Nokia 3:n teoreettista suorituskykyä maaliskuussa testatun Huawei Honor 8 Liten sekä huhtikuussa testatun Moto G5:n suorituskykyyn. Honor 8 Liten myyntihinta on kirjoitushetkellä noin 45 euroa suurempi ja Moto G5:n vastaavasti noin 20 euroa suurempi kuin Nokia 3:n.

 

Vaikka testisovellukset kertovat surullista tarinaa suorituskyvystä, suoriutui Nokia 3 hyvin arkikäytössä. Sovellusten välillä liikkuminen oli sujuvaa, mutta ei kuitenkaan välitöntä kuten huippumalleissa.

Akkukeston osalta Nokia 3 tarjosi noin 4 tuntia näyttöaikaa ennen akun varauksen loppumista. Allekirjoittaneen arkikäyttöön kuului testijaksolla muutama päivittäinen puhelu, WhatsApp- ja Skype-viestittelyä sekä kevyttä nettiselausta näytönkirkkauden ollessa 50 prosentissa.

Käytännössä siis maltillisesti puhelintaan käyttävä voi sinnitellä 2630 mAh:n akulla parikin päivää, mutta useimmiten Nokia 3 viettänee yönsä laturissa. Kaiken kaikkiaan akkukestoa voisi luonnehtia melko tyypilliseksi budjetti-Androidiksi.

Akun lataaminen puolestaan on jopa tuskaisen hidasta, sillä täysin tyhjästä 100 % varaukseen lataaminen mukana toimitettavalla laturilla kesti havaintojemme mukaan liki kolme tuntia.

 

Yhteenveto

Nokian esitys 150 euron hintaluokassa ei räjäytä pankkia, sillä Nokia 3 sisältää useita selkeitä heikkouksia.

Oleellisimmat heikkoudet tässä hintaluokassa (tuttuja myös joistakin kilpailevista laitteista) ovat hidas latausnopeus, ilmoitus-LEDin puuttuminen sekä navigointipainikkeiden taustavalaistuksen puute. Myös suorituskyky voidaan laskea heikkoudeksi mikäli käyttöön kuuluu muuta kuin todella kevyttä käyttöä ja/tai laitteen käyttäjä on kiinnostunut benchmark-tuloksista verrattaessa muihin tämän hintaluokan laitteisiin.

Positiivisia puolia ovat melko puhdas Android 7.0, vakuuttava rakenne ja ulkonäkö, hintaluokkaan sopiva peruskamera sekä nostalgian nälkäisiä miellyttävä Nokia Tune -oletussoittoääni.

Nokia 3:a ei voi luonnehtia huonoksi ostokseksi, mutta 150 euron hintataso luo ongelman; pienellä lisäsijoituksella (esimerkiksi 50 €) pääsee käsiksi jo huomattavasti paremmin varusteltuihin Androideihin. Puhelin sopiikin parhaiten ostajalle, jolla on erittäin tiukka 150 euron budjetti tai vaihtoehtoisesti massaostajille, jolloin 50 euron säästö per laite voi olla perusteltua.

 

Hyvää

  • Melko puhdas Android 7.0
  • Rakenne ja käsituntuma tässä hintaluokassa
  • Dual-nanoSIM + microSD erillisinä kelkkoina

Huonoa

  • Akun lataaminen hidasta
  • Suorituskyvyn heikkous teoreettisella tasolla verrattaessa kilpailijoihin
  • Ei ilmoitus-LEDiä eikä navigointipainikkeiden taustavalaistusta
  • Järjestelmäpäivitysten saapuminen nopealla aikataululla jää nähtäväksi

 

This site uses XenWord.
;