Nokian paluuta älypuhelinbisnekseen on odotettu käytännössä siitä asti, kun kuluttajalaiteliiketoiminta myytiin Microsoftille ja Nokia-brändi oli poissa pelistä kaupan ehtojen vuoksi vuosien ajan.
Vuonna 2015 Nokia Kiinan johtaja Mike Wang antoi ensimmäisen vihreän valon Android-pohjaisille Nokia-puhelimille ja paria kuukautta myöhemmin toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi Nokian etsivän aktiivisesti yhteistyökumppania laitteen valmistukseen.
Vuonna 2014 julkistetun Nokia N1 -taulutietokoneen jälkeen puhelimia saatiin odottaa pitkään, kunnes Nokian puhelimien lisenssioikeudet saanut HMD Global avasi pelin viime helmikuussa Series 30+ -käyttöjärjestelmään perustuvalla uudistetulla Nokia 3310 -puhelimella ja kolmella Android-pohjaisella laitteella, mitkä kantavat nimiä Nokia 3, Nokia 5 ja Nokia 6. Jo entisaikojen Nokialle tyypilliseen tapaan laitteet saapuivat kuluttajien käsiin vasta kuukausia myöhemmin.
Android-Nokioista io-techin testipenkkiin pääsee ensimmäisenä Nokia 3, joka saapui Suomessa kauppojen hyllyille pari viikkoa sitten juhannuksen kynnyksellä. Nokia 5 ja Nokia 6 seurasivat pian perässä, mutta niiden myynti viivästyi toimitusongelmien vuoksi.
Nyt testissä käväissyt Nokia 3 asettuu hinnaltaan noin 150 euron hintaluokkaan, joka jo itsessään asettaa puhelimen melko vaikeaan kilpailutilanteeseen. Android-käyttäjällä on nykypäivänä 150-250 euron hintahaarukassa valittavanaan kiitettävä määrä perusvarmoja puhelimia, joten Nokia 3:n menestyminen ei tule missään nimessä olemaan helppoa.
Tutustumme artikkelissa Nokia 3:n vahvuuksiin ja heikkouksiin reilun viikon käyttökokemusten perusteella. Luvassa on nopeahko katsaus rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöliittymään sekä yleiseen suorituskykyyn ja käyttökokemuksiin.
Nokia 3:n myyntipakkauksen sisältöön kuuluu itse laitteen lisäksi käyttöohje, laturi, microUSB-kaapeli, kuulokkeet sekä nanoSIM- ja microSD-korttipaikkojen avaustyökalu.
Rakenne ja tekniset ominaisuudet
Nokia 3 on fyysisiltä mitoiltaan 143,4 x 71,4 x 8,48 (kameran kohdalta 8,68 mm) millimetrin kokoinen. Värivaihtoehtoja on neljä: mattamusta, hopea, karkaistu sininen ja kupari. Laitteen yleinen käsituntuma on hintaluokka huomioiden yllättävän jämäkkä ja sen voikin laskea laitteen jo heti alkuhetkistä yhdeksi suurimmista plussista. Laitteen takakansi on polykarbonaattimuovia ja kyljet alumiinia.
Nokia 3:n tekniset ominaisuudet:
- MediaTek MTK 6737 -järjestelmäpiiri (1.4 GHz Cortex-A53, Mali-T720MP1 GPU)
- 2 gigatavua RAM-muistia
- 2630 mAh:n akku
- 16 Gt tallennustilaa (käyttäjälle vapaana noin puolet, laajennettavissa microSD-kortilla 128 Gt asti)
- 4G-yhteydet (Cat.4 150/50 Mbps), dual-SIM
- Kiihtyvyystunnistin (G-tunnistin), valoisuustunnistin, e-kompassi, gyroskooppi, etäisyystunnistin, NFC
Etupuolen 5-tuumainen IPS LCD -näyttö käyttää 1280×720-resoluutiota ja sen maksimikirkkaudeksi on kerrottu 450 nitiä. Suojalasina toimii Corning Gorilla Glass (lasin versiota ei määritelty) pyöristetyillä 2.5D-reunoilla. Väritoisto näyttää hieman vääristyneeltä, mutta kaiken kaikkiaan näyttö on hintaluokkaan sopivalla tasolla. Valmistaja kehuu polarisoidun ja laminoidun näytön soveltuvan hyvin käytettäväksi auringonpaisteessa, mutta ainakin allekirjoittaneen silmään näyttö vaikuttaa herkältä heijastuksille (yllä olevan kuvan toteuttaminen aurinkoisena päivänä olisi mahdotonta). Sinänsä lupaus käytettävyydestä auringossa pitää paikkansa, sillä kirkkaus on riittävää tasoa.
Näytön yläpuolelle on sijoitettu 8 megapikselin etukamera f2.0-aukkosuhteen objektiivilla, puheluissa käytettävä kaiutin sekä Nokia-logo. Näytön alapuolella sijaitsevien kapasitiivisten navigointinäppäinten järjestystä ei voi muuttaa eikä niissä ole taustavaloa. Taustavalon puute on kuitenkin melko pieni puute, sillä painikkeiden paikat tulevat tutuiksi melko nopeasti. Vierasta puhelinta pimeässä käytettäessä se voi kuitenkin aiheuttaa pientä ärsyyntymistä.
Laitteen takapuolelle on sijoitettu toinen laitteen Nokia-logoista sekä takakamera, joka on etukameran tavoin f2.0-aukkosuhteella varustettu 8 megapikselin kamera. Kameran parina on yksi LED-salama. Puhelimen alalaidalta löytyy iPhone-henkinen teksti, jossa kerrotaan HMD Globalin suunnitelleen puhelimen Suomen Espoossa, mutta valmistuksen tapahtuneen Kiinassa.
Vasempaan kylkeen on upotettu kaksi kelkkaa, joista toiseen voidaan sijoittaa kaksi nanoSIM-korttia ja toiseen yksi microSD-kortti (maksimissaan 128 gigatavua tuettuna). Ratkaisu on budjettipuhelimessa plussan arvoinen, sillä usein microSD-korttipaikka ja Dual-SIM-ominaisuus on yhdistetty yhteen kelkkaan, jolloin Dual-SIM-ominaisuutta ei voi käyttää yhdessä microSD-kortin kera.
Oikealle kyljelle on sijoitettu laitteen fyysiset painikkeet; pienempi virtapainike ja äänenvoimakkuuden painikkeet. Niiden painallustuntuma on laadukkaan oloinen eivätkä ne tunnu heiluvan paikoissaan. HMD Global ei ole lähtenyt lisäämään erillistä kamerapainiketta, vaikkakin se olisi sopinut hyvin kuvaan Lumia-puhelimien jalanjäljissä.
Yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja toinen laitteen mikrofoneista. Alapäätyyn on puolestaan sijoitettu kaiutin, microUSB-liitäntä sekä toinen mikrofoneista. MicroUSB-liitäntä on “perinteistä” mallia eikä nykyaikaisempaa Type C:tä.
Kamera
Kahdeksan megapikselin takakameralla otettiin muutama testikuva erilaisissa tilanteissa testijakson aikana. Oletusarvoisesti tässä hintaluokassa kameralta ei voi odottaa kovinkaan erikoista suoritusta ja sitä Nokia 3 ei myöskään tarjonnut.
Yleiseltä toiminnaltaan ja käytettävyydeltään kamera on suunnilleen sellainen, kun tämän hintaluokan luurilta voi odottaa. Kamerasovellus käynnistyy suht nopeasti ja kuvien ottaminen tapahtuu myös ilman merkittäviä viiveitä, vaikka kuvia napsisi useammankin putkeen. Tarkennus ei vaikuttanut erityisen luotettavalta ja välillä onnistuneen otoksen saamiseksi oli otettava useampi yritys.
Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.
Oheiset kuvat näyttävät puhelimen 5-tuumaiselta näytöltä tarpeeksi hyvältä esimerkiksi ystävien väliseen viestintään pikaviestiohjelmissa, mutta suuremmalta näytöltä tarkastellessa havaitaan halvemmille puhelimille tyypillinen maalausmainen lopputulos. Jälki on pehmeää ja yksityiskohdat usein melko suttaantuneita. Lähikuvissa Nokia 3 tuottaa ajoittain hyvän tuloksen valaistuksen ollessa suopea, mutta esimerkiksi kauempaa kuvattu viimeinen kuva voisi olla yhtä hyvin maalarin sudista peräisin.
Käyttöjärjestelmä
Nokia 3:n käyttöjärjestelmänä toimi testijaksolla Android 7.0 Nougat. Yksi suurimmista hehkutuksen aiheista Nokian Android-puhelimien julkistuksessa oli päivitysten varmuus ja nopeasti saapuvat kuukausittaiset tietoturvapäivitykset puhtaan Androidin ansiosta. Kuitenkin Nokia 3:n tapauksessa odotetaan edelleen Android 7.1.1 -päivitystä ja tietoturvapäivitykset ovat huhtikuiset. Nähtäväksi jää miten tilanne etenee Nokia 3:n kohdalla, kun verrataan eri järjestelmäpiirillä varustettuihin Nokia 5:een ja 6:een, joissa Android 7.1.1 on jo käytössä.
Yleisesti ottaen HMD Globalin näkemys Androidista on miellyttävä. Kyseessä ei ole oikeasti täysin puhdas Android, mutta lisäykset ovat hyvin maltillisia eivätkä kovinkaan häiritseviä. Oleellisimmat muutokset ovat laitteen käyttöönotossa ehdotettava Nokia käyttäjäkokemusohjelma, joka lähettää tietoa valmistajalle, HMD:n oma kamerasovellus sekä Nokia Support -sovellus, joka ei kuitenkaan vakiona ole asennettuna loppuun asti eikä se pakota itseään millään tavalla asennettavaksi. Huomion arvoisena seikkana Googlen Gboard-näppäimistösovellus kaatui pariin otteeseen testijakson aikana, mutta tästä on vaikea vetää johtopäätöksiä, ts. johtuivatko ongelmat Gboardista vai Nokia 3:sta.
HMD Globalin näkemystä käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän suhteen perataan myöhemmin julkaistavassa Nokia 6 -artikkelissa hieman tarkemmin.
Suorituskyky, akunkesto ja käyttökokemukset
Puhelimen testijakso kesti ympärivuorokautisena hieman yli viikon. Tällä ajanjaksolla ei havaittu merkittäviä hidasteluja tai muita selkeitä ongelmia. Kansainvälisten sivujen testeissä on koettu, että käyttö olisi ollut tökkivää ja myös selkeitä jäätymisiä olisi ilmaantunut, mutta allekirjoittaneen kohdalla ei edellä mainittua esiintynyt.
Myös suorituskykyä mittaavissa sovelluksissa Nokia 3 on ottanut laajemmissa vertailussa kuonoon vastaavalla järjestelmäpiirillä varustetuilta puhelimilta. Vertasimme Nokia 3:n teoreettista suorituskykyä maaliskuussa testatun Huawei Honor 8 Liten sekä huhtikuussa testatun Moto G5:n suorituskykyyn. Honor 8 Liten myyntihinta on kirjoitushetkellä noin 45 euroa suurempi ja Moto G5:n vastaavasti noin 20 euroa suurempi kuin Nokia 3:n.
Vaikka testisovellukset kertovat surullista tarinaa suorituskyvystä, suoriutui Nokia 3 hyvin arkikäytössä. Sovellusten välillä liikkuminen oli sujuvaa, mutta ei kuitenkaan välitöntä kuten huippumalleissa.
Akkukeston osalta Nokia 3 tarjosi noin 4 tuntia näyttöaikaa ennen akun varauksen loppumista. Allekirjoittaneen arkikäyttöön kuului testijaksolla muutama päivittäinen puhelu, WhatsApp- ja Skype-viestittelyä sekä kevyttä nettiselausta näytönkirkkauden ollessa 50 prosentissa.
Käytännössä siis maltillisesti puhelintaan käyttävä voi sinnitellä 2630 mAh:n akulla parikin päivää, mutta useimmiten Nokia 3 viettänee yönsä laturissa. Kaiken kaikkiaan akkukestoa voisi luonnehtia melko tyypilliseksi budjetti-Androidiksi.
Akun lataaminen puolestaan on jopa tuskaisen hidasta, sillä täysin tyhjästä 100 % varaukseen lataaminen mukana toimitettavalla laturilla kesti havaintojemme mukaan liki kolme tuntia.
Yhteenveto
Nokian esitys 150 euron hintaluokassa ei räjäytä pankkia, sillä Nokia 3 sisältää useita selkeitä heikkouksia.
Oleellisimmat heikkoudet tässä hintaluokassa (tuttuja myös joistakin kilpailevista laitteista) ovat hidas latausnopeus, ilmoitus-LEDin puuttuminen sekä navigointipainikkeiden taustavalaistuksen puute. Myös suorituskyky voidaan laskea heikkoudeksi mikäli käyttöön kuuluu muuta kuin todella kevyttä käyttöä ja/tai laitteen käyttäjä on kiinnostunut benchmark-tuloksista verrattaessa muihin tämän hintaluokan laitteisiin.
Positiivisia puolia ovat melko puhdas Android 7.0, vakuuttava rakenne ja ulkonäkö, hintaluokkaan sopiva peruskamera sekä nostalgian nälkäisiä miellyttävä Nokia Tune -oletussoittoääni.
Nokia 3:a ei voi luonnehtia huonoksi ostokseksi, mutta 150 euron hintataso luo ongelman; pienellä lisäsijoituksella (esimerkiksi 50 €) pääsee käsiksi jo huomattavasti paremmin varusteltuihin Androideihin. Puhelin sopiikin parhaiten ostajalle, jolla on erittäin tiukka 150 euron budjetti tai vaihtoehtoisesti massaostajille, jolloin 50 euron säästö per laite voi olla perusteltua.
Hyvää
- Melko puhdas Android 7.0
- Rakenne ja käsituntuma tässä hintaluokassa
- Dual-nanoSIM + microSD erillisinä kelkkoina
Huonoa
- Akun lataaminen hidasta
- Suorituskyvyn heikkous teoreettisella tasolla verrattaessa kilpailijoihin
- Ei ilmoitus-LEDiä eikä navigointipainikkeiden taustavalaistusta
- Järjestelmäpäivitysten saapuminen nopealla aikataululla jää nähtäväksi
Hyvä artikkeli. :tup: Tätä puhelinta mielenkiinnolla odottelin ja kieltämättä vähän nyt pikkiriikkinen pettymys oli, ettei ihan sinne asti päässyt, miten olin laitteen kuvitellut. Tosin, elättelen toivoa, että osa noista mainitsemistasi ongelmista olisi korjattavissa softapäivityksillä. ITellä vastaavalla järjestelmäpiirillä oleva kiinapuhelin, ni sen suhteen on kokemusta, että tuo piiri on perushommiin aivan riittävä. :geek:
Tässä tosiaan @Pekko ensimmäinen testi io-techiin joka työskenteli Muropaketin aikoina io-medialle puhelin- ja tablet-arvosteluiden parissa. Tervetuloa takaisin :kippis:
Lapselle ostin Nokia 3:n ja ainakin päivän jälkeen tyytyväinen siihen.
Mietin muitakin vaihtoehtoja, mutta Kolmonen oli tähän käyttöön paras, varsinkin kun alakoululaiselle en ala ostamaan 200€ puhelinta.
Mitä vähän räplännyt, niin ihan jouheva(tuntui lagailevan Play Pelit kaupassa, mutta saattoi olla wlanistakin johtuva).
Todella tukevan tuntuinen laite ja menee helposti kalliimmasta puhelimesta.
Laitetta reunustava alumiini on vähän karhea ja siitä saakin aika pitävän otteen.
Näyttö omaan silmään hyvä, en huomaa puusilmilläni puutteita(ainakaan toistaiseksi, kun vasta saatu).
Tällä hetkellä lapselle(kin) puhelimen osto hankalaa, kun kaikki tuntuu olevan isoja, jotka kömpelöitä pienemmissä käsissä vielä enemmän kuin aikuisten käsissä.
Lisäksi isompi näyttö tarkoittaa yleensä helpommin rikkoutuvaa.
Itsekin toivoisin Nokialta maltillisen kokoista puhelinta, kun leffat katson kotona ja tykkäisin pitää puhelinta yhdellä kädellä, jopa ehkä hansikkaat kädessä…
Tietysti hyvillä spekseillä ja eritoten laadukkaalla kameralla.
Tällä hetkellä Lumia 930 ja kyllä itku tulee, kameran puutteista huolimatta, kun tästä aika jättää.
Toivottavasti Nokia saaga lähtee näillä ja tulevilla malleilla uuteen nousuun!
150€ puhelimelta ei kannata paljoa odottaa, varmasti peruskäytössä ja käyttäjälle hyvä älypuhelin, mutta ei muuta. Itse maksoin vuosi sitten samoilla ominaisuuksilla olevasta kiinanpuhelimesta 99€.
Vähän ihmetyttää tuo rutina suorituskyvystä teoreettisella tasolla. Jos suorituskyvyssä on ongelma jonka näkee vain testiohjelmilla, niin onko se silloin oikeasti edes ongelma?
Noissa arvostelyissa muuten kannattaisi varmaan mainita (ellei ole jo), jos puhelinmallista on olemassa useampia eri konfiguraatioita samalla mallinimellä. Tässähän taannoin osoittautui, että yksi valmistaja myi mallia, jossa oli tuurin perusteella ainakin kolmea eri nopeuksista muistia. Samoin ainakin Nokia 5 mallista on vissiin ainakin kiinassa oma variantti jos oikein käsitin (liekö muualla edes myynnissä?).
Toki odotukset kannattaa/pitää suhteuttaa hintaan, mutta voi puhelimelta ainakin sen verran odottaa, mitä muut suunnilleen saman hintaluokan laitteet tarjoavat. Etenkin viime vuoden mallit, kuten Honor 7 Lite tai Galaxy J5 2016 tarjoavat hinnalleen aika kovan vastineen.
1/2488, ISO 108 lienee 1/2488 s, ISO 108
Kyllä, yksikkö sieltä oli näemmä vahingossa jäänyt pois. Nyt korjattu :tup:
Tulevaisuudessa palaute kirjoitusvirheistä yms. mieluiten tätä kautta: Palaute – io-tech.fi
Hyvä artikkeliavaus @Pekko ! :tup:
Tämän hintaluokan puhelimet kiinnostavat, koska nämä ovat meidän perheessä niitä todennäköisimmin omalla rahalla ostettavia puhelimia. Vaikka Nokia 3 jääkin suorituskyvyssä verrokeille niin varsin onnistuneelta tuotteelta tämä vaikuttaa. Olen itse asiassa positiivisesti yllättynyt HMD Globalin nokialaisesta.
Android aika vieras itselleni ja miettiny mitä tuo monessa paikkaa näkyvä lause tarkoittaa?
Tietysti isot pelit on raskaita, mutta mitä meillä tabilla pelaa niin varmasti pyörii tuossa Nokialaisessakin.
Sama juttu, tosin olin jo kaivellut netistä aika paljon noista luureista, mutta lopullinen vaikutelma oli positiivinen.
Ehkä jollain muulla merkillä olisi saanut tehokkaamman, mutta aika monessa oli vanha android sisällä.
150€ alkoi olla aika kipuraja, varsinkin kun alunperin katselin 100€ puhelinta, mutta ei noita ole, jos ei tarjoukseen satu törmäämään.
Ovat yleensä vielä poistoja olleet eli päivityksiä ei ole tulossa.
Hinnasta 50€ pois, niin sanoisin jo kovaksi budjettiluuriksi. Kiinasta saa kuitenkin tällä hetkellä paljon kovempaa rautaa tuohon 150€ hintaan.
Mutta niihin reilusti halvempiin Kiinapuhelimiin on monesti turha odottaa päivityksiä sen puhelimen paketista oton jälkeen tämä yksin on minulle riittävä syy valita tämä HMD Nokia (mikäli pitävät päivityslupauksensa) samasta syystä aikaisemmin oli käytössä Motorola Motoja (Lenovo pissi päivitys homman enkä kokemuksen perusteella oikein luota siihen mitä ”lisäominaisuuksia” Lenovo katsoo tarpelliseksi).
? Huawei on ollut viimeisen puolentoista vuoden ajan kovin myyntien kasvattaja mobiilipuolella.
Ja ei kai se ole mikään ihme että juuri Suomessa Nokian uusista luureista toivotaan parasta…
Oikein hyvä arvostelu, joskin jäin kaipaamaan tarkempaa vertailua saman hintaluokan kilpailijoihin.
”Oleellisimmat heikkoudet tässä hintaluokassa (tuttuja myös joistakin kilpailevista laitteista) ovat hidas latausnopeus, ilmoitus-LEDin puuttuminen sekä navigointipainikkeiden taustavalaistuksen puute. Myös suorituskyky voidaan laskea heikkoudeksi mikäli käyttöön kuuluu muuta kuin todella kevyttä käyttöä ja/tai laitteen käyttäjä on kiinnostunut benchmark-tuloksista verrattaessa muihin tämän hintaluokan laitteisiin.”
Erityisesti tuo lainattu kappale jäi vähän kaivelemaan. Laitteen heikkoudet ovat siis vastaavia kuin muissakin saman hintaluokan laitteissa? Jos menen kauppaan ja tarkoituksena on ostaa se paras puhelin mitä 150 eurolla saa, niin onko tämä se, vai pitäisikö katsella mieluummin jonkin muun valmistajan mallia?
Varmaan tarkoitettiin sitä että samoin heikkouksineen niitä ei kannata katsoa ostopäätöstä tehdessään vaan pohjaa valintaa hyviin puoliin. Huawei tarjoaa ainakin Suomessa ylimääräistä näyttötakuuta, Nokia taas lupaa päivityksiä jne jne. Ja vähän erilaiset kamerat ja näytöt tämän hintaluokan luureissa.
Tekee valinnan noitten ominaisuuksien ja bonusten perusteella sen sijaan että laskee mikä on vähiten huono.
Aika moni kivijalkakauppaan menijä ei ajattele mitä Kiinasta saa, eikä varmaan näitä artikkeleitakaan tehdä siinä mielessä. Suomen lisäksi Nokian brändi tuntuu myös olevan Aasiassa, ainakin Intiassa, kovin arvostettu.
Itsekään en viitsi Kiinasta tilata vaikka hintataso onkin tiedossa, koska siinä on kuitenkin riskinsä, ettei saa sitä mitä on tilannut. Ja takuu on käytännössä ihan myyjän armosta kiinni.
Itsekin ihmettelen, miksi jotkin pitää Huaweita jotenkin halpaluurina. Huomattavasti isompi firma kuin esim. Oneplus, joka taas tuntuu olevan suuressa suosiossa.
Voisko vähän heiko teho ja melko puhdas Android 7.0 olla yksi selittävä tekijä eli siinä on oikeasti melkopuhdas Android ts puhelimen valmistaja ei ole opimoinut tehoa omilla malikohtaisilla virityksiläämn tappiinasti.
Meinaan kun muut puhelivalmistajat perustelee omia käyttöliitymiään yms nimenomana perus Androidin tehon puutteella.
+ niissä kiinapuhelimissa tuuppaa olemaan jotain heidän omia purkkavirityksiä sekä piilossa olevia appeja, jotka aiheuttavat yskimistä ja tietoturva-aukkoja.
Noista päivityksistä sen verran, että Google/General Mobile ei ilmeisesti aio päivittää MT6737T piirillä varustettua GM6 Android One laitetta Nougat 7.1 versioon. Sen sijaan laitteelle tuotaisiin suoraan Android O päivitys aikanaan.
Nokia 3:ssa on lähes sama MediaTekin piiri (MT6737) kuin GM6:ssa, joten Nougat 7.1 päivitystä ei todennäköisesti ole tulossa. Ongelmana lienee nimenomaan tuo MediaTekin piiri. General Mobilen Snapdragon laitteet GM5 ja GM5 Plus ovat saaneet jo Android 7.1.1 päivityksen. Samoin myös HMD Global on päivittänyt niin ikään Snapdragonilla varustetut Nokia 5 ja 6 mallit, kuten artikkelissa kerrottiin. Tästä on aika helppo päätellä ongelman syy :think:.
Artikkeli oli mukava lukea ja hyviä huomioita tehty :tup:.
Villi veikkaus … seuraavan sukupolven Nokia 3 mallissa ei ole Mediatek prosessoria … se voi maksaa suhteellisesti vähän enempi kuin tämä ensimmäisen sukupolven Nokia 3 mutta hälläväliä.
Raskaaksi nyt ainakin itse miellän näiden suorituskykyintesiivisten pelien ohella aktiivisen moniajon useamman eri sovelluksen välillä sekä tietyt tavallista enemmän resursseja vaativat sovellukset, kuten vaikkapa AutoCAD Viewer tai TeamViewer-etähallintasovellus nyt pari nopeasti mieleen tullutta mainittuna. Jos laitteen suorituskyky on siis täysin lähtötasolla (kuten tässä Nokia 3:ssa), kannattaa ainakin varautua siihen, että muutamien kuukausien jälkeen muu kuin peruskäyttö ei enää suju erityisen sulavasti. Tämä siis ihan omasta usean vuoden kokemuksesta eri Android-laitteista.
Uskoisin, että Pekko ei tarkoittanut tuolla sitä, että heikkoudet ovat samoja kuin muissa kilpailijoissa, vaan sitä, että nuo ovat tyypillisiä ja osin myös ymmärrettäviä puutteita tämän hintaluokan laitteissa. Yksiselitteisesti parasta puhelinta ei taida tässä hintaluokassa (kuten ei oikein muissakaan) olla, sillä parhaus riippuu aina kunkin käyttäjän tärkeinä pitämistä osa-alueista.
Huawei on itseasiassa petrannut selvästi päivityspuoltaan tässä viimeisen vajaan vuoden aikana.
Juurikin tätä haettu tuossa kohdassa eli eritelty heikkoudet, mutta samalla pyritty tuomaan ilmi, että "kuuluvat" tässä hintaluokassa asiaan.
Kiitokset kaikille pääosin positiivisesta palautteesta! Seuraavaan artikkeliin olisi ajatuksena tehdä akkuun liittyvät tulokset hieman tarkemmin (screen on time sekä laturin nopeus). Myös muita parannusehdotuksia kuunnellaan mielenkiinnolla. Työjakona siis se, että Kokkonen tekee omalla hyväksi todetulla tyylillään kattavampia artikkeleita ja minä helpotan artikkelisumaa näillä vähän lyhyemmillä katsauksilla tarvittaessa. :kippis:
Hyvä vastaus. :tup:
Joo, omaan käyttöön kyllä tuo Kolmonen turhan tehoton, mutta uskon menevän lapsen käytössä jonkun aikaa.
Itselläni ollut aina joku suht hyvä luuri, niin ei aina tule mieleen et joku asia mitä tekee sujuvasti saattaisi olla jotenkin raskas.:btooth:
Jep, kuten sanottua, laite kannattaa tietysti valita aina käyttötarpeen mukaan. En epäile yhtään, etteikö Nokia 3 olisi lapselle peruskäyttöön hyvinkin kelpo peli :tup:
Tai pienen kokonsa ja peruskäyttöominaisuuksien takia jopa varttuneemmalle väestölle. Äitini on puhelimen uusimista miettinyt, koska hänellä on varmaan 5 vuotta vanha Samsung, semmoinen hyvin siro, vähän päälle 4 tuumainen älyhäly. Ongelmaksi vaan voi muodostua se, että etenkin naisilla on vähän pienet kädet ja veikkaan, että jopa tuo 5-tuumainen malli on liian iso ja se jää kauppaan. Ja tämä on ongelma nykypuhelimissa. Valmistajat jotenkin olettavat, että ne ''standardi''-koot käyvät kaikille, vaikkea asia todellakaan näin ole. Pitäisi aina olla tarjolla kahta erityyppistä älypuhelinta, viihde/pelikäyttöön sopiva (5-tuumaa ja isommat) ja sitten ihan nimenomaan alleviivatusti puhelin, jolla soitetaan, viestitellään ja jotain kevyitä netin selauksia ja sähköpostia tehään (vähän alle 5-tuumaa). Ja ei, en tarkoita sitä, että ne perinteiset peruspuhelimet ovat se vastaus, ne eivät ole. Jotkut meistä haluavat älypuhelimen kosketusnäytöllä, mutta sen olisi syytä olla sulavan kokoinen, koska meillä ei tarkoitus ole siitä katsella elokuvia taikka pelailla sillä. Sitävarten on telkkari ja tietokone/konsoli. :geek:
Mä toivoisin, että tästä Nokia kolmosesta olisi juuri perusälypuhelimeksi, mutta tuo 5 tuumaisuus eniten mietityttää. Täytyneet kait ajaa lähimpään Giganttiin ja käydä käsin vähän kokeilemassa tuntumia. :tup:
Pirun hyvältä kyllä vaikuttaa näin parin tunnin kokemuksella. En harrasta moniajoa tai erityisen raskasta pelaamista. Toisena puhelimena Huawei P9 ja onhan näissä nyt toki eroa, mutta en edes ajatellut näiden olevan tasaväkisiä, jos jotain suurempaa aletaan tekemään. Ihan hyvin ainakin selaimessa sivut toimii, Instagram ja Facebook toimii hyvin jne. Käyttöä häiritsevää lagaamista ei ole tullut vastaan, vaikka sovellukset nyt jonkun sekunnin murto-osan hitaammin aukeavat kun P9:llä. Ulkoisen laatuvaikutelman sanoisin olevan melko tasoissa ja en nyt rehellisyyden nimessä esim. näytössä suurta eroa huomaa P9:iin.
GBoard on ollut jo jonkin aikaa sekaisin Android N:ssä, itselläni kaatuilee s8+ sekä J5 (2017).
Jos on vaikkapa tarve ostaa koko perheelle puhelimet, ostamalla Nokia kolmoset ne saa alle yhden iPhonen hinnalla. Ajatelkaa hyvät ihmiset. Tuotehan on loistava.
No tätähän nähtiin koko viime vuosikymmen. Lafka teki pelkkää paskaa tuotetta jostain 2005 S60-luureista eteenpäin, mutta suomalaiset jaksoivat ostaa ja hehkuttaa aina viimeiseen saakka. Kaikki kunnia tietysti sinänsä ostopäätökselle ottaa kotimaista. Tyydyn minäkin monesti siksi paskempaan jossain muissa asioissa.
Sitten mentiin toiseen ääripäähän eli jonkinsortin Nokiavihaan eikä ne tehneet mitään oikein. No, olihan se kännykkätuotannon lopunaikojen pyristely aika surullista seurattavaa.
Mutta minusta tämä uusi Nokia tekee nyt juuri niitä asioita, jotka oikean Nokian olisi pitänyt tehdä viimeistään siinä vaiheessa, kun hyppäsivät Microsoftin kelkkaan. Todella selkeä tuotevalikoima, josta luurin numerosta näkee suoraan, että mikä on niiden paremmuusjärjestys ja suhteellisen puhdas Android, johon päivitykset (toivottavasti) pelaa.
Nokia 5 tuntuisi olevan aika passeli luuri mun käyttöön ja ellei testeistä tai netin kommenteista kuulu mitään hälyttävää, niin mulle ei ainakaan ole vaihtoehtona joku Kiinasta tilattava himmeli, vaikka olisi 100 euroa halvempi ja sekään ei paljoa vaikuta, jos joku Samsung tai vastaava on ehkä pari kymppiä halvempi. Haluan antaa Nokialla nyt uuden mahdollisuuden ihan jo siksikin, koska paras luurini on ollut Nokialainen. Se vedenkestävä malli, missä akku kesti yhdellä latauksella varmaan pari viikkoa. Saattaa toimia edelleenkin, jos sen jostain kaapin nurkasta löydän.
Kiitoksia hyvästä testistä Pekolle. Minäkin jäin vähän kaipaamaan vertailua muihin tämön hintaluokan kilpailijoihin.
Puhelimen suorituskyky on ymmärrettävästi heikompi ja akunkesto aika lyhyt. Omassa käytössä on usein karttasovellusta, verkkoselainta ja PDF-lukuohjelmaa samanaikaisesti, joten vähän järeämmänkin akun saa kulutettua aika rivakasti ja rautapuolen tehojakin tuntuisi vaativaan.
Ainakin itsellä on Nokia 3:ssa ongelmana, miten saan sovellukset + niiden tallettamat tiedot menemään sd-kortille.
Ainoan, jonka olen saanut toimimaan ko. tavalla, on kamera.
Mistään ei löydy toimivia ohjeita.
Tuo ei taida olla HMD:llä tuettu ominaisuus. Lisäksi tuo vaatii tuen myös itse käytettävältä ohjelmalta.