io-tech testasi OnePlussan edullisimman älypuhelimen – Nord N100

Alun perin lippulaivapuhelinten ominaisuuksia edullisempiin hintaluokkiin tuovilla ”flagship killereiksi” brändäämillään puhelimilla tunnetuksi tullut OnePlus laajensi valikoimaansa vuonna 2020 suhteellisen aggressiivisesti entistä edullisempien puhelinten markkinoille. Ensin kesällä tuli julki 400 euron hintainen 5G-yhteyksillä ja Snapdragon 765G -järjestelmäpiirillä varustettu OnePlus Nord ja myöhemmin perässä seurasivat Nordin kokonaiseksi mallisarjaksi laajentavat Nord N10 5G ja Nord N100. Alkuperäinen Nord ja niin ikään 5G-yhteyksillä varustettu Nord N10 5G ovatkin käyneet jo io-techin testattavana.

Nyt testivuorossa on kolmikon edullisin tuoreiden 5G-yhteyksien sijaan 4G:tä tukeva Nord N100. Puhelimen sisällä sykkii selvästi sisarusmallejaan heikompaa rautaa: suorituskyvystä vastaa Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 4 Gt RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa ja suhteellisen suurikokoinen 5000 mAh:n akku. Näytön resoluutio on pienentynyt 720p-tasolle, mutta OnePlussan nykyisin kenties jo perusominaisuudeksi laskettava 90 Hz:n virkistystaajuus on pysynyt mukana.

Heikomman raudan vastapainona Nord N100 tarjoaa myös selvästi sisaruksiaan edullisemman hinnan. Nord N100 tuli saataville Suomessa loppuvuodesta 2020 199 euron suositushintaan, eli jopa 150 euroa Nord N10:tä edullisemmin. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä tammikuun puolessa välissä 149 euron hintaan, eli jopa 50 euroa suositushintaa edukkaammin.

Tässä artikkelissa tutustumme OnePlus Nord N100:aan täysimittaista testirutiinia lyhyemmin reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

OnePlus ei tarjonnut testilaitteita N100:sta, joten testikappaleen io-techille toimitti ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus Nord N100:n pakkaus muistuttaa huomattavasti Nord N10:n pakkausta: pakkaus on yhä musta ja korostevärinä käytetään Nordin brändiväri turkoosia. Paketin päällä komeilee vain tumma valmistajan logo ja kolmesti allekkain sijoitettu puhelimen mallinimi. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluu 18 watin verkkovirta-adapteri, USB Type-C -kaapeli, korttikelkan avaustyökalu ja perinteiset pikaohje- ja takuutietolappuset.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti puhelimesta on nähtävissä suoraan erittäin selvä yhdennäköisyys kalliimpaan Nord N10 -malliin. Käytännössä laitteet ovat monin osin identtisiä ja eroja ovatkin lähinnä Nord N100:n takakamerakehikosta poistunut neljäs linssi, kiiltävästä mattapintaiseen vaihtunut takakuoren materiaali ja 0,03” kasvanut näyttö.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 164,9 x 75,1 x 8,49 mm
  • Paino: 188 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,9 %

Identtisyys Nord N10:n kanssa jatkuu puhelimen ulkomitoissa. Aavistuksen kasvaneen näytön lisäksi näytön ja ulkomittojen suhde on kuitenkin heikentynyt hitusen, minkä myötä Nord N100 on 1,9 mm:ä korkeampi ja 0,4 mm:ä leveämpi kuin N10. Vastapainona edullisin malli on kuitenkin 0,5 mm ohuempi ja 2 grammaa kevyempi.

Käytännössä Nord N100 ei olekaan nykymarkkinoilla mitenkään poikkeuksellisen kokoinen laite suuntaan tai toiseen. Yhdelläkin kädellä puhelin on käytettävissä suhteellisen hyvin.

Yhden käden käyttöä Nord N100:ssa helpottaa puhelimen pitkiä laitoja kohden tehdyt loivat pyöristykset, joiden myötä laite istuu hyvin kämmeneen. Kuten aiemmin mainittiin, on Nord N100:n takakuori N10:stä poiketen mattapintainen, minkä myötä se ei juurikaan kerää sormenjälkiä. Nord N100 on hintaluokalleen tyypilliseen tapaan rakenteeltaan täysin muovinen, minkä myötä pölyä ja muuta roskaa laite kerää paljon. Yleistuntumaltaan puhelin on kuitenkin miellyttävän jämäkkä.

Muovisen rungon vastapainona Nord N100:n näytön suojana on myös N10:stä tuttu Corningin Gorilla Glass 3. Lasi ei enää missään nimessä ole valmistajan tuorein malli, mutta kyseessä on kuitenkin tunnetun valmistajan lasi. Erityisesti Nord N100:n nykyisessä 150 euron hintaluokassa se on hyvä ominaisuus.

Nord N10:n tavoin myös Nord N100:ssa äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtapainike on sijoitettu puhelimen vastakkaisille kyljille, mikä erottuu jossain määrin Android-puhelinten yleisestä massasta. Sormenjälkilukija puolestaan löytyy takakannesta. Lukija toimi testijaksolla suhteellisen hyvin, mutta toisinaan se vaati puhelinta käynnistäessä useampia lukukertoja tai ei reagoinut suoraan, mikä voi viitata myös puhelimen itsensä hidasteluun.

Hintaluokalle tyypilliseen tapaan Nord N100:lla ei ole virallista IP-luokitusta, eikä valmistaja lupaa laitteelleen mitään muutakaan vedenkestävyyttä.

Pohjan USB Type-C -liitin on nopeudeltaan hintaluokalle odotettavaan tapaan USB 2.0. Luokassaan ei niin tuttuun tapaan puhelin tarjoaa kuitenkin stereokaiuttimet, joista toinen on sijoitetuttu USB-liitännän oikealle puolelle ja toinen näytön yläpuolelle kuulokeritilän taakse. Stereokaiuttimet ovat erityisesti edullisessa 150 euron hintaluokassa vielä harvinainen ominaisuus, joka tarjoaa puhelimellaan mediaa kuluttaville huomattavasti monokaiutinta miellyttävämmän äänenlaadun.

USB:n ja kaiuttimien lisäksi pohjassa on toinen puhelimen mikrofoneista ja 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, joka osoittautui testijakson aikana yllättävän tehokkaaksi. Puhelin kykeneekin ajamaan suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita huomattavan kovalla äänenvoimakkuudella. Äänenlaadultaan liitäntä vaikutti subjektiivisen testin perusteella tasapainoiselta.

Yläpäädyn osalta Nord N100 on pelkistetty, eikä siellä sijaitse muuta kuin toinen puhelimen mikrofoneista. Näytön vasemman yläkulman reikään sijoitettu 8 megapikselin kamera kykenee hyvässä valaistuksessa keräämään hyvin yksityiskohtia ja tuottamaan miellyttävän värintoiston. Varjoisissa alueissa kohinaa kuitenkin esiintyy jonkin verran ja alhainen resoluutio sekä kuvan terävöitys ovat nähtävissä kuvia suuremmalta näytöltä tarkasteltaessa. Heikommassa valaistuksessa kohina ei juurikaan lisäänny, mutta yksityiskohtien määrä heikkenee nopeasti ja kuvista tulee pehmeitä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,52” IPS LCD -näyttö, 90 Hz
  • 20:9-kuvasuhde, 720 x 1600 pikseliä, 269 PPI
  • Gorilla Glass 3

Näytön osalta Nord N100 tarjoaa hintaluokassaan vakuuttavan kokonaisuuden. 720p-resoluutio on 6,52” näytöllä huomattavan alhainen ja edullisessa hintaluokassakin se on jo pieni miinus, erityisesti kun ottaa huomioon artikkelin kirjoitushetkellä lähes vastaavan hintaisen Poco M3:n tarjoaman 1080p-näytön. Kuitenkin heikohkon resoluution vastapainona Nord N100:n näytön värintoisto on silmämääräisesti hyvin miellyttävällä tasolla, eikä katselukulmissa tai kirkkaudessakaan ole valittamista.

Suurimpana plussana näyttö tarjoaa 90 Hz:n virkistystaajuuden. Ero 60 hertsin näyttöihin on varsin selvä ja päivittäisessä käytössä 90 hertsin nopeus tuottaakin yleensä huomattavasti sulavamman ja miellyttävämmän kokemuksen. Asetuksista näyttö on myös asetettavissa 60 hertsin tilaan, mikä ainakin teoriassa voi säästää jonkin verran akkua. Asetuksista on myös säädettävissä näytön valkotasapaino liukusäätimen avulla. Muilta osin värintoistoon ei valitettavasti voi vaikuttaa.

Rautatasolla OnePlus Nord N100:n tekemät kompromissit edullisen hinnan ja hintaluokassaan erittäin harvinaisen 90 Hz:n näytön vuoksi on nähtävissä. Sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri, joka on toki vielä toistaiseksi 400-sarjan tehokkain (Snapdragon 480 on jo julkistettu, muttei saatavilla yhdessäkään puhelimessa), mutta valitettavasti se jää hieman jälkeen vastaavassa 150 euron hintaluokassa saatavilla olevista Snapdragon 662- ja 665 -järjestelmäpiireistä.

Suoraan Snapdragon 662:een vertaillessa erot järjestelmäpiireissä eivät kuitenkaan lukujen valossa ole järin suuria. Prosessoriarkkitehtuuri on erinimisistä Kryo-ytimistä huolimatta säilynyt ennallaan ja tehoytimet ovat sekä 460:ssa, että 662:ssa Cortex-A73-pohjaisia virransäästöytimien ollessa Cortex-A53-pohjaisia. Snapdragon 460:ssa kellotaajuudet ovat kuitenkin molempien ydinryppäiden osalta 200 MHz:a alhaisemmat. Grafiikkapiirinä molemmissa järjestelmäpiireissä on Adreno 610.

RAM-muistia Nord N100:ssa on 4 gigatavua ja tallennustilaa 64 gigatavua, joista RAM-muistin määrä on 150 euron hintaluokan parhaimmistoa ja tallennustilan määrä puolestaan perustasoa. Järjestelmäpiirille virtaa tuo 5000 mAh:n akku, joka on huomattavan suuri, mutta kuitenkin 1000 mAh pienempi, kuin kilpailevan Poco M3:n. Akku on ladattavissa 18 watin pikalatauksella, jota myös paketissa mukana toimitettava laturi tukee.

Verkkoyhteyksien osalta tarjolla on lähes kaikki, mitä hintaluokassa voi odottaakin. 5G-yhteyksille ei löydy tukea ja 4G-yhteyksien nopeudet ovat varsin tavanomaisella Cat.13-tasolla. Bluetooth 5.0 ei ole enää uusinta uutta, mutta tavanomaista vielä pykälän kalliimmissakin puhelimissa. Samaa voi sanoa myös Wi-Fi 5 -tuesta. Selvänä puutteena Nord N100:sta kuitenkin puuttuu NFC. Tämän myötä esimerkiksi kyseistä tekniikkaa käyttävät lähimaksutoiminnot eivät ole Nord N100:lla käytettävissä.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri (4 x 1,8 GHz Kryo 240 (Cortex A-73), 4 x 1,6 GHz Kryo 240 (Cortex A-53) CPU, Adreno 610 GPU)
  • 4 Gt LPDDR4x-RAM
  • 64 gigatavua tallennustilaa (vapaana n. 46 Gt, UFS 2.1), microSD-korttipaikka (max. 256 Gt)
  • LTE-A Cat. 13 (400 / 50 Mb/s), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac (Wi-Fi 5), Dual Band, Bluetooth 5.0, (A)GPS, GLONASS, Beidou, Galileo
  • Stereokaiuttimet, sormenjälkilukija, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 5000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 18 watin pikalataus

 

Kamera

OnePlus Nord N100:n kamerajärjestelmä sijaitsee takakuoren vasemmassa yläkulmassa vuodelle 2020 tyypillisen näköisessä kamerakehyksessä, joka on yhtä puuttuvaa linssiä lukuun ottamatta käytännössä identtinen Nord N10:n kamerakehikon kanssa. Kehikko nousee vain hieman takakuoren pinnan yläpuolelle, mutta kuitenkin riittävästi, jotta puhelin keikkuu hieman sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 13 megapikselin pääkamera, f2.2, EIS, PDAF
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
  • 8 megapikselin etukamera, f2.0
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 30 FPS

Kamerajärjestelmä itsessään Nord N100:ssa on hyvin yksinkertainen ja se muodostuu kolmesta kamerasta – yksi 13 megapikselin sensori toimii pääkamerana ja kaksi 2 megapikselin sensoria hoitavat makrokameran ja syvyystietokameran virkaa. Käytännössä kuvauskelpoisia kameroita on siis vain kaksi samaan tapaan kuin Poco M3:ssa.

Kuten Pocon kohdalla on myös Nord N100:lle annettava miinusta vain makrokameran tarjoamisesta pääkameran tukena, sillä muun muassa vastaavassa hintaluokassa tarjolla oleva io-techin testeissä hyväksi puhelimeksi todettu Nokia 5.3 tarjoaa myös ultralaajakulmakameran.

Video-ominaisuuksien osalta Nord N100 tukee vain 1080p 30 FPS -kuvausta, eikä tuettuna ole laisinkaan hidastusvideoita.

Kamerasovellus Nord N100:ssa on tuttu muistakin OnePlussan viime vuoden puhelimista, mutta yksinkertaisemman kamerajärjestelmän myötä sovellustakin on yksinkertaistettu. Sovellus itsessään on edelleen toimiva ja loogisesti järjestelty, mutta kuvaustiloja on karsittu harmillisen paljon – aiemmin jo mainitun hidastusvideon lisäksi myös yökuvaustila puuttuu.

Kamerasovellus tarjoaa kuitenkin erillisen 2x-painikkeen, vaikkei puhelimessa erillistä telekameraa olekaan. 13 megapikselin sensorin myötä zoomaus on todennäköisesti täysin digitaalinen, sillä sensorilla ei ole niin sanotusti ylimääräisiä pikseleitä, mistä rajata.

Valitettavasti OnePlussan muista puhelimista poiketen kamerasovellus hidasteli testijakson aikana useaan kertaan ja kuvaustilojen välillä vaihdellessakin puhelin pysähtyi toisinaan miettimään.

Hyvässä valaistuksessa Nord N100:n 13 megapikselin pääkamera kykenee hintaluokassaan kohtalaiseen kuvanlaatuun. Värintoisto on useimmiten suhteellisen miellyttävää ja valkotasapaino asettuu hyvin kohdilleen. Neutraalia värintoisto ei kuitenkaan ole ja talvipäivän sinisyys korostuu kuvissa havaittavasti. Muun muassa aiemmin testissä käynyttä Pocoa heikompi resoluutio on myös nähtävissä kuvista välittömästi niitä suuremmalta näytöltä tarkastellessa. Erityisesti puiden oksistot ja muu kasvillisuus piirtyy kuviin todella suttuisena. Lisäksi dynamiikassa olisi selvästi parannettavaa, sillä varjot tummuvat helposti umpeen jo aurinkoisena talvipäivänä.

Hämärässä pääkameran kuvanlaatu laskee hyvän alapuolelle. Kuvien jo valmiiksi hieman heikohko yksityiskohtien määrä heikkenee erittäin paljon ja lopputuloksista tulee hyvin pehmeitä. Lisäksi tasaisille yksisävyisille alueille alkaa muodostua jo huomattavat määrät kohinaa. Myös värintoisto kärsii valon vähentyessä tuottaen haalistuneita ja hieman vihertäviä kuvia.

Makrokamerankaan osalta Nord N100 ei onnistu yllättämään. Markkinoiden heikompaan kastiin kuuluva 2 megapikselin resoluutio ja kiinteä tarkennusetäisyys ovat molemmat miinuksia, jotka ovat kuitenkin tässä hintaluokassa odotettavissa.

Kuvanlaadultaan makrokamera onnistuu olemaan kohtuullinen. Pääkameran tavoin Nord N100:n makrokamera häviää samassa hintaluokassa kilpailevalle Pocolle varsin selvästi. Kuviin muodostuu rosoista digitaalista kohinaa, minkä lisäksi värintoisto on todella korostunutta, eivätkä kuvat sen myötä useimmiten ole erityisen luonnollisia.

Kuten pääkameran alhaisesta resoluutiosta jo alun perin osattiin odottaa, eivät 2x-tilassa otetut kuvat ole sensorilta rajattuja, vaan kyseessä on digitaalinen zoom, joka tuottaa edelleen ylöspäin skaalattuja 13 megapikselin lopputuloksia. Tämän myötä kuvien yksityiskohtien määrä ei käytännössä ole pääkameran perustilassa otettua parempaa.

Useimmiten 2x-tilassa otetut kuvat näyttävätkin suoraan siltä, mitä ne ovat – digitaalisilta zoomauksilta perustilan kuvasta. Värimaailmassa on kuitenkin usein nähtävissä eroja ja 2x-tilan dynamiikka vaikuttaisi jossain tilanteissa olevan selvästi perustilaa heikompaa, minkä myötä taivas paloi useassa kuvassa puhki, vaikkei varjoisille alueille käytännössä enempää yksityiskohtia tullutkaan. Toisaalta vastapainona parissa tilanteessa 2x-tilan valkotasapaino onnistui arpomaan perustilaa paremman lopputuloksen, mutta käytännössä kyseessä voi olla vain automatiikan vaihtelua eri kuvien välillä.

Videokuvausominaisuuksien osalta Nord N100 on, kuten alussa mainittu, varsin rajoitettu. Tuettuna on vain 1080p 30 FPS tai 720p 30 FPS, eikä hidastusvideota puhelimella voi kuvata laisinkaan. Vastaavassa hintaluokassa tarjolla oleva Nokia 5.3 tukee myös 4K 30 FPS -videota, joka jo puhtaasti resoluutionsa myötä kykenee parempaan yksityiskohtaisuuteen.

Kuvanlaadultaan video on 1080p-videoksi suhteellisen tarkkaa ja värintoistoltaan muun muassa Poco M3:a luonnollisempaa. Valitettavasti videokuvan dynaaminen alue on kohtalaisen kapea, minkä myötä pääkameran kuvien tavoin varjoisat alueet tummuvat helposti tukkoon. Poco M3:sta tuttuun tapaan kameran heikoin puoli on kuitenkin videokuvauksesta puuttuva vakain, minkä myötä kävellessä videokuvaaminen tuottaa todella kiikkerää jälkeä.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmänä OnePlus Nord N100:ssa pyörii jo reilusti yli vuoden vanha Android 10, mikä on edelleen Android-puhelinten markkinoilla varsinkin edullisten laitteiden suhteen normaalia, vaikkei käyttöjärjestelmäversion toivoisikaan olevan yksi säästökohteista älypuhelinten kanssa. Tietoturvakorjaukset päivittyivät testijakson aikana joulukuun tasolle, eli niiden suhteen puhelinta voi pitää hyvin ajantasaisena.

Päivitystuen osalta OnePlus on luvannut Nord N100:lle N10:n tavoin yhden suuren versiopäivityksen ja kahden vuoden tietoturvapäivitykset, mikä on harmillinen heikennys valmistajan kalliimman pään kahdesta suuresta päivityksestä ja kolmen vuoden tietoturvapäivityksistä. Artikkelin kirjoitushetkellä 150 eurolla saatavilla olevalle puhelimelle päivityslupaus on kuitenkin edelleen suhteellisen hyvä, eikä siitä nouse edelle käytännössä kuin Android One -sertifioidut puhelimet kuten Nokia 5.3. Hintaluokassa suhteellisen kovana kilpakumppanina toimiva Poco M3 puolestaan ei tarjoa ollenkaan virallista päivityslupausta.

Puhelimen käyttöliittymänä pyörivä Oxygen OS on myös Nord N100:n tapauksessa toimiva kokonaisuus. Ulkoasu miellyttää kustomoimattomasta Androidista pitäviä, minkä lisäksi laitteeseen on esiasennettuna Googlen sovellusten lisäksi vain OnePlussan omat tiedostonhallinta, pelitila, yhteisössovellus, puhelimen käyttöönottoa avustava tiedostojensiirtosovellus sekä sää, joista vain tiedostojenhallintaa ja pelitilaa ei ole mahdollista poistaa.

Valitettavasti suorituskyvyn osalta Nord N100 ei ole OnePlussalle perinteinen kunnari, vaan käyttöjärjestelmän sisällä liikkuminen, sovellusten aukaiseminen ja kevyt internetselailukin pätkii toisinaan. Snapdragon 460 osoittanee tässä tapauksessa rajojaan, vaikka erot Snapdragon 662:n piiriin jäävätkin vain kellotaajuuksiin. Kokonaisuutena hidastelu ei kuitenkaan useimmiten ollut yhtä selvää kuin Poco M3:lla, mutta varsinkin sovellusten käynnistyksessä esiintyneet hidastelut varjostivat käyttökokemusta. Samalla puhelimen hidastelu syö huomattavasti 90 hertsin näytön tuomaa hyötyä, sillä nopea näyttö ei juurikaan hyödytä, jos puhelin itsessään ei saavuta tarvittavia FPS-lukemia.

Pelisuorituskyvyn suorituskyvyn osalta Snapdragon 460 pärjää kuitenkin kohtuullisesti. Call of Duty Mobile muun muassa oli pelattavissa myös korkeimmilla very high -kuvanlaatuasetuksilla, joskaan sulavaksi peliä ei enää tuolloin voinut haukkua. High-asetuksilla pelaaminen ainakin allekirjoittaneen subjektiivisen kokemuksen perusteella oli toimivaa.

OnePlus Nord N10:ssä havaittua sovellusten sammuilemista taustalla kesken käytön ei havaittu Nord N100:n testijaksolla, mutta WhatsAppin työpöytäsovelluksen ja puhelimen välisen yhteyden katoaminen vaivasi myös Nord-perheen edullisinta vesaa. Käytännössä puhelimen ollessa lukittuna pöydällä kadotti tietokoneen WhatsApp-sovellus yhteyden tasaisin väliajoin, minkä myötä keskustelut eivät päivittyneet tietokoneelle asti. Toisaalta puhelimen itsensäkin sisällä WhatsAppin ilmoitukset tulivat monesti pahimmillaan puolikin tuntia myöhässä. Ongelman takana lienee jonkinlainen aggressiivinen virransäästö tai muistinoptimointi sulavan suorituskyvyn perässä. Akun optimointien alta löytyvistä asetuksista tai sovelluskohtaisia virtaoptimointeja muokkaamalla tilannetta ei saatu parannettua.

Huomion arvoisena miinuksena puhelimen Widevine-tuki on vain L3-tasolla, minkä myötä suoratoistopalveluiden videot rajoittuvat SD-resoluutiolle.

5000 mAh:n akku puolestaan siivitti puhelimen varsin hyviin toiminta-aikoihin. Puhelin jaksoi kevyehkössä käytössä yhdellä latauksella neljä kokonaista päivää näytön yhteenlasketun päälläoloajan yltäessä hieman reiluun kolmeen tuntiin. Noiden neljän päivän jälkeen akkua oli jäljellä vielä 11 prosenttia. Testijaksolla puhelin oli käytössä vaihtelevasti sekä 60 Hz:n tilassa, että 90 Hz:n tilassa, mutta testijakson puitteisiin osuneen suhteellisen vähäisen näytön päälläoloajan myötä virkistystaajuuden vaikutus akunkestoon jäi todennäköisesti suhteellisen vähäiseksi.

18 watin pikalataus on luokassaan suhteellisen nopea, mutta 5000 mAh:n akku asettaa sillekin jo omat haasteensa. Tyhjästä täyteen lataaminen kestää lähes 2,5 tuntia (2 h 25 min), mikä on kuitenkin akun koko huomioiden ihan ok tulos. 15 minuutissa akkuun kertyy varausta 12 %, 30 minuutissa 25 % ja tunnissa 52 %. 90 prosenttia saavutetaan vajaan kahden tunnin latauksella (1 h 49 min).

 

Yhteenveto

OnePlus Nord N100 on kiinalaisvalmistajan pelinavaus puhelinmarkkinoiden edullisimmassa päässä. 200 euron suositushinnallaan se asettuu aivan edullisimpien mallien yläpuolelle, eikä se onnistu kilpailemaan erityisen hyvin jo huomattavasti hintaa pudottaneiden 300–400 euron 5G-älypuhelinten kanssa, joita on parhaimmillaan saanut jo 200–250 euroon.

Artikkelin kirjoitushetkellä Nord N100 on tarjolla edullisimmillaan 150 euron hintaan, mikä tekee puhelimesta heti huomattavasti kilpailukykyisemmän. N100:n tarjoama 90 hertsin näyttö on jo 200 euron hintaluokassa erittäin nopea, mutta vielä enemmän se onnistuu erottumaan edukseen 150 euron kategoriassa. 720p-resoluutio on suhteellisen alhainen, mutta hintaluokalle tyypillinen, minkä lisäksi näyttö on muilta ominaisuuksiltaan varsin pätevä. Näytön tueksi puhelin tarjoaa myös stereokaiuttimet, jotka parantavat median kulutuskokemusta, kun kuulokkeita ei ole käytettävissä. Valitettavasti Widevine-tuen jääminen L3-tasolle ja sen myötä suoratoistopalveluiden rajoittuminen SD-resoluutioon puolestaan syö mediakokemusta huomattavasti.

Muulta raudaltaan Nord N100 asettuu hintaluokassaan suhteellisen tasapainoiseksi kilpailijaksi. 4 Gt RAM-muisti on luokkansa parhaimmistoa ja 64 gigatavun tallennustila puolestaan perustasoa. Järjestelmäpiirin osalta N100 sisältää 400-sarjalaisen Nokia 5.3:sta löytyvän 665:n tai Poco M3:sta löytyvän 662:n sijaan. Snapdragon 460 on kuitenkin pienemmästä mallinumerostaan huolimatta hyvin lähellä noita vanhempia 600-sarjalaisia ja sen suurimmat erot suorituskyvyssä jäävätkin vain 200 MHz alhaisempiin prosessorikellotaajuuksiin. Käytännössä piiri ei kuitenkaan testijaksosta täysin puhtain paperein selvinnyt. Puhelimen kanssa havaittiin usein OnePlussan puhelimille hyvin epätyypillistä selvää hidastelua ja eritysesti sovellusten käynnistysajat olivat hitaahkot. Hidastelu syö myös merkittävästi 90 Hz:n näytön etua, sillä sulavasta näytöstä ei ole hyötyä, ellei puhelin itse jaksa pyörittää käyttöliittymäänsä sulavasti.

Ulkoiselta rakenteeltaan Nord N100 pärjää hyvin. Näytön suojana on Gorilla Glass 3 ja vaikka muu runko luottaakin rakenteessaan muoviin, on puhelin käsituntumaltaan mukavan jämäkkä. Sisällä puhelimelle virtaa syöttää suhteellisen suurikokoinen 5000 mAh:n akku, joka ei kuitenkaan ole enää poikkeuksellinen muun muassa Poco M3:n tarjotessa jopa 1000 mAh:a suuremman akun. Lyhyehkön testijakson perusteella akku siivittänee Nord N100:n suhteellisen helposti ainakin yli parin työpäivän.

Edullisen hintaluokan ja nopean näytön hyväksi OnePlus on joutunut tekemään tiettyjä kompromisseja. Järjestelmäpiirin lisäksi myös kamerajärjestelmä jää jälkeen kilpailijoistaan. 13 megapikselin laajakulmakamera f2.2-aukkosuhteella kykenee hyvässäkin valaistuksessa vain suhteellisen hyvään jälkeen, mutta hämärässä sen suorituskyky romahtaa selvästi. Lisäksi pääkameran parina tarjolla on vain 2 megapikselin makrokamera, eikä senkään kuvanlaatu onnistu yllättämään. Myös ominaisuuksissa on tehty karsintaa, eikä puhelin tue laisinkaan yökuvaustilaa, hidastusvideoita tai 4K-videokuvausta.

Käyttöjärjestelmän osalta Oxygen OS miellyttänee vakiokuntoisen Androidin ystäviä. Valitettavasti kuten aiemmin mainittiin, käyttökokemusta syö selvä hidastelu, jota testijaksolla oli havaittavissa. Päivityslupauksen osalta OnePlus on valitettavasti heikentänyt tukea kalliimpiin malleihinsa nähden, mutta siitä huolimatta se tarjoaa 150 euron hintaluokassa kohtalaisen tuen yhdelle suurelle päivitykselle ja kahden vuoden tietoturvapäivityksille. Kuitenkin muun muassa HMD Globalin Nokia-puhelinten Android One -sertifikaatti takaa molempien osalta vuoden pidemmän tuen. Toisaalta vastapainona samassa hintaluokassa suhteellisen kovaa kilpailua tarjoava Poco M3 ei anna minkäänlaista päivityslupausta.

Kokonaisuudessaan OnePlus Nord N100 on kirjoitushetkellä tarjolla olevassa 150-200 euron hintaluokassa suhteellisen hyvä puhelin. 90 Hz:n virkistystaajuuteen yltävä laadukas, joskin matalaresoluutioinen näyttö on puhelimelle selvä kilpailuvaltti. Sen lisäksi N100 ansaitsee kiitosta akunkestosta ja stereokaiuttimista. Valitettavasti puhelimella on selvät miinuksensa, kuten kilpailijoitaan heikompi kamerajärjestelmä ja pykälän kilpailijoitaan heikompi järjestelmäpiiri, jonka mukanaan tuomat hidastelut syövät nopean näytön tarjoamaa hyötyä.

Nord N100 asettuu 150 euron luokassa kohtalaisen hyväksi vaihtoehdoksi Nokia 5.3:lle ja Poco M3:lle, mikäli näytön nopeus on kameroita ja pientä suorituskykyeroa merkittävämpi ominaisuus. 200 euron suositushinnallaan puhelin kuitenkin olisi selvästi vaikeampi suositeltava, kun ottaa huomioon kaikki hyödyt joita jo 50 euron lisäsijoituksella viime kesän 5G-puhelimista saisi ja Nord N100:n tasaväkisyyden 150 euron Nokian ja Pocon kanssa.

Plussaa

  • Hyvä akunkesto
  • 90 hertsin näyttö
  • Gorilla Glass 3 -lasi näytön suojana
  • Stereokaiuttimet

Miinusta

  • Puhelimen hidastelut
  • Ei ultralaajakulmakameraa
  • Kameran kuvanlaatu hämärässä
  • Ei kuvanvakautusta tai 4K:ta videokuvaukseen
  • Näytön alhainen resoluutio varauksin
  • Ei NFC:tä
  • Widevine L3 -taso, jonka myötä suoratoistopalvelut rajoittuvat SD-resoluutioon

 

This site uses XenWord.
;