io-tech testasi OnePlussan tuoreen keskihintaluokkaisen alkuperäistä Nordia edullisemman Nord N10 5G:n.

Edullisilla lippulaivapuhelimillaan alun perin tunnetuksi noussut OnePlus on vähitellen nostanut hintatasoaan kohti lippulaivaluokkaa, vaikkakin edelleen pääosin alittaen suurimpien valmistajien huippumallien hintatason. Nykyinen 600 eurosta ylöspäin lähtevä lippulaivamallien hintataso ei kuitenkaan enää kaikkia miellytä varsinkaan, kun OnePlussan ensimmäinen ”Flagship Killer”, OnePlus One, oli hinnaltaan vain noin 300 euroa.

Heinäkuussa kiinalaisvalmistaja julkaisi kuitenkin uuden edullisempaan päähän suunnatun OnePlus Nord -älypuhelimen, joka oli yksi ensimmäisistä 5G:n keskihintaluokkaan tuoneista puhelimista 399 euron lähtöhinnallaan. Nordin sisällä sykki Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri, joka kykeni tuomaan riittävän hyvää suorituskykyä päivittäisiin askareisiin ja puhelin ansaitsikin tasapainoisella kokonaisuudellaan io-techin testissä Toimituksen valinta -kunniamaininnan.

Syksyllä OnePlus laajensi edullisempien puhelintensa tarjontaa entisestään tuomalla markkinoille 349 euron hintaisen Nord N10 5G:n ja 199 euron hintaisen Nord N100:n. Edullisemmista malleista on karsittu lisää ominaisuuksia alkuperäiseen Nordiin nähden entistä edullisemman hintaluokan saavuttamiseksi, mutta N10 piti mukanaan kuitenkin yhä 5G-yhteydet luottaen Qualcommin tuoreeseen edullisempaan Snapdragon 690 -järjestelmäpiiriin.

Nyt io-techin testiin on päässyt uutuuksista kalliimpi Nord N10 5G, joka saapui Suomessa myyntiin marraskuussa 299 euron ennakkomyyntihinnalla varustettuna. Värivaihtoehtoja puhelimella on vain yksi – Midnight Ice. Jatkossa viittaamme puhelimeen lähinnä Nord N10 -nimellä, sillä samaa nimeä jakavia ilman 5G-yhteyttä olevia laitteita ei ole ainakaan artikkelin julkaisuhetkellä markkinoilla.

Hinta.fi-hintaseurantapalvelun mukaan puhelinta on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä joulukuun alkupuolella ennakkomyynnissä esiteltyyn 299 euron hintaan, eli 50 euroa suositushintaa edukkaammin.

Tutustumme tässä artikkelissa OnePlus Nord N10:een viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus Nord N10:n paketti ei juurikaan muistuta valmistajan aiempia pääsarjan puhelimia, mutta ei myöskään edellistä Nordia. Paketti on alkuperäisen Nordin tapaan väriltään musta turkoosein koristeluin, mutta muotoilultaan paketti on erilainen ja keskellä kiertäneestä turkoosista viivasta on luovuttu. Sen sijaan turkoosit sävyt ovat suoraan paketin päällä puhelimen N10-mallinimen muodossa.

Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat perinteiset pikaohje- ja takuutietolappuset, korttikelkan irrotustyökalu, USB Type-C -kaapeli ja 30 watin Warp Charge 30T -pikalaturi.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

OnePlus Nord N10 on tunnistettavissa nopeasti OnePlussan puhelimeksi, mutta eroa ulkonäössä varsinkin kesällä julkaistuun Nordiin on nähtävissä. Etupuolelta puhelimet muistuttavat toisiaan, kuten useimmat muutkin nykypäivän puhelimista, mutta toisesta etukamerasta on Nord N10:ssä luovuttu. Takana erot ovat selkeämmät – kamerakehikko on muuttanut 8T:stä tuttuun muotoiluun, minkä lisäksi keskelle takakuoren ylälaitaa on lisätty sormenjälkitunnistin näytön alaisen tunnistimen poistuttua ominaisuuskattauksesta.

Testijakson aikana takakuoren sormenjälkitunnistin toimi luotettavasti ja varmasti, eikä sen kanssa havaittu ongelmia. Sijoituksellisesti se myös osui ainakin allekirjoittaneelle helposti sormen alle suoraan puhelinta käteen ottaessa.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 163 x 74,7 x 8,95 mm
  • Paino: 190 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,5 %

OnePlus Nord N10 on ulkomitoiltaan suhteellisen suuri. Alkuperäiseen Nordiin nähden näytön koko on kasvanut 0,05 tuumaa ja ulkomitat ovat kasvaneet jokaiseen suuntaan. N10 onkin jopa 4,7 mm korkeampi, 1,4 mm leveämpi ja 0,75 mm paksumpi. Nord N10:n näytön ja ulkomittojen suhde onkin heikentynyt alkuperäiseen Nordiin nähden ollen 3,2 prosenttiyksikköä alhaisempi.

Suurehkosta koosta huolimatta Nord N10 ei kuitenkaan ole nykymarkkinoilla poikkeuksellisen suuri. Laitetta on mahdollista käsitellä myös yhdellä kädellä ja sormiakrobatiaa vaaditaan käytännössä vain näytön ylälaitaan koskemiseen.

Yhden käden käyttöä Nord N10:ssä helpottaa takakuoren pitkille sivuille tehdyt loivat pyöristykset, joiden myötä puhelin istuu käteen erittäin hyvin. 190 gramman painollaan puhelin ei ole markkinoiden keveimpiä, mutta kokoonsa nähden puhelin tuntuu kädessä kuitenkin hyvin tasapainoiselta. Rakenne vaikuttaa jämäkältä ja laadukkaalta. Harmillisesti puhelin on kokonaan muovinen, eli takapakkia alkuperäisen Nordin lasisesta takakuoresta on käsituntumassa otettu hieman. Muovi voi tarjota lasia paremman iskunkestävyyden, mutta vastapainona muovinen takakuori kerää lasia herkemmin naarmuja pintaansa.

Takakuoren muovi itsessään on materiaaliltaan kiiltävää ja siinä tuntuu olevan kädessä pitäessä hyvin pitoa. Sormenjälkiä kiiltävä pinta luonnollisesti kerää, mutta puhelimen tumma väritys piilottaa ne suhteellisen hyvin. Muovisen rakenteen vastapainona OnePlus käyttää Nord N10:n näytön suojana Corningin Gorilla Glass 3:a, joka alkaa toki olla jo vanhahtava lasi, mutta kuitenkin tunnetun valmistajan tunnettuna merkkinä hyvä asia.

Nykyisin Android-puhelimissa harvinaisempana, mutta OnePlussalle perinteisenä muotoiluratkaisuna äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtapainike ovat puhelimen vastakkaisilla kyljillä. Valitettavasti OnePlussan perinteisestä äänettömän tilan päälle asettavasta liukukytkimestä on luovuttu. Virallista IP-luokitusta tai muutakaan vedenkestävyyttä laitteelle ei ole luvattu, mikä on harmillista, mutta hintaluokassaan kuitenkin yleistä.

Päädyiltään Nord N10 on varsin yksinkertainen ja pelkistetty. Pohjan USB Type-C -liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia, mikä ei kuitenkaan tässä hintaluokassa ole mitenkään poikkeuksellista. USB-liitännän oikeanpuoleisten reikien takana on toinen puhelimen stereokaiuttimista.

Toinen stereokaiuttimista on sijoitettu ylälaitaan kuulokeritilän taakse. Stereokaiuttimien löytyminen 350 euron suositushinnalla varustetusta puhelimesta ei missään nimessä ole itsestäänselvyys ja se on Nord N10:n ehdoton plussa. Stereokaiuttimien myötä äänen vahingossa vaimentaminen puhelinta vaakatasossa pitäessä on hyvin epätodennäköistä. Kaiuttimet ovat äänenlaadultaan hyvät ja riittävän äänekkäät, joskin täydellä voimakkuudella alapää alkaa jäädä jalkoihin ja äänestä tulee ainakin musiikilla lähes viiltävän terävää.

Näytön vasempaan yläkulmaan reikään sijoitettu 16 megapikselin etukamera kykenee luokassaan tavanomaiseen jälkeen, eikä se syyllisty liialliseen terävöitykseen. Värintoisto on luonnollista ja yksityiskohtia kerääntyy hyvin. Kameran linssiä kiertää suhteellisen selvästi huomattavissa oleva musta surureuna, eli näytön reikä on pykälän suurempi kuin kameran linssi itsessään vaatisi.

Kaiuttimen ja USB:n seurana pohjassa sijaitseva 3,5 mm:n kuulokeliitin miellyttänee yhä langallisia kuulokkeita käyttäviä käyttäjiä ja on samalla myös valtti yrityksen kalliimpiin malleihin nähden. Lisäksi se tarjoaa voimakkaan ulostulon, joka kykenee ajamaan suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeitakin erittäin kovalla äänenvoimakkuudella. Myös äänenlaadultaan liitäntä kuulostaa subjektiivisen arvion perusteella tasapainoiselta, eikä toistossa havaittu minkäänlaisia ongelmia.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,49” IPS LCD -näyttö, 90 Hz
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 406 PPI
  • Gorilla Glass 3

Alkuperäiseen Nordiin nähden Nord N10:n näyttö on siis kasvanut aavistuksen. Sen lisäksi näyttöteknologia on vaihtunut AMOLED-paneelista perinteisempään IPS LCD:hen, joka ei kykene tarjoamaan vastaavia kontrasteja ja pikimustia mustia, mutta tarjoaa kuitenkin parhaimmillaan erittäin kilpailukykyistä kuvanlaatua.

Nord N10:n näytöstä ei testijakson perusteella juuri löytynyt valitettavaa. Värintoisto näyttää subjektiivisen kokemuksen perusteella luonnolliselta, eikä kirkkauskaan loppunut kesken. On kuitenkin otettava huomioon, ettei kirkkauden testaamiseen joulukuisesta Oulusta juuri ääriolosuhteita löydykään. Näytön valkotasapainon säätöön puhelin tarjoaa asetuksissaan kätevän liukusäätimen kylmän ja lämpimän välillä, joten mahdollisesti pielessä oleva valkotasapaino voidaan korjata suhteellisen helposti.

Alkuperäisestä Nordista N10 on perinyt näytön 90 hertsin virkistystaajuuden. Kyseessä ei ole ensimmäinen tämän hintaluokan laite, joka sitä tukee, eikä se ole myöskään enää markkinoiden nopeimpia näyttöjä alle 400 euron luokassa, mutta kyseessä on kuitenkin ehdottomasti positiivinen ja hyvä ominaisuus. 90 hertsin näyttö tarjoaa perinteiseen 60 hertsiin verrattuna huomattavasti sulavamman käyttökokemuksen, eikä ainakaan allekirjoittaneen silmään erot enää 90:stä Hz:stä eteenpäin ole yhtä suuria puhelinkäytössä.

        

Kokonaan muoviin vaihtuneen rakenteen, puuttuvan äänitilakytkimen, vähäisemmän etukameramäärän, perinteisemmän sormenjälkilukijan ja näytön paneelityypin vaihdon lisäksi Nord N10:n edullisempaa hintaa perustelevia säästötoimia löytyy myös järjestelmäpiiritasolla.

Alkuperäisen Nordin Snapdragon 765G:stä on vaihdettu tuoreempaan, mutta alempaan hintaluokkaan sijoittuvaan Snapdragon 690 5G -järjestelmäpiiriin. Eroja järjestelmäpiireissä on niin prosessorin kuin myös grafiikkapiirin suorituskyvyssä.

Suoraa vertailua pelkkien lukujen perusteella järjestelmäpiirien välillä on haastava tehdä Qualcommin eri sukupolven ytimien myötä, sillä Kryo 560 Gold -ytimet perustuvat tuoreempaan Cortex-A77-pohjaan kuin 765G:stä löytyvät Cortex-A76-pohjaiset Kryo 475 Gold -ytimet. Snapdragon 765G:n ytimet toimivat kuitenkin korkeammalla kellotaajuudella. Uudessa 690:ssä molemmat tehoytimet toimivat 2 GHz:n taajuudella, kun taas 765G:ssä on yksi 2,4 GHz:n ja yksi 2,2 GHz:n ydin.  Vähävirtaisten ydinten osalta molemmat järjestelmäpiirit luottavat Cortex-A55-pohjaan, mutta jälleen Snapdragon 765G:n kellotaajuus on aavistuksen korkeampi. Grafiikkapiirin tehtäviä Snapdragon 690:ssä hoitaa Adreno 619L, joka sijoittuu pykälän alemmaksi kuin alkuperäisen Nordin Snapdragon 765G:ssä kuvaa piirtävä Adreno 620.

RAM-muistia Nord N10:ssä on 2 gigatavua kalliimpaa sisarustaan vähemmän, eli 6 gigatavua. Tallennustilaa on tarjolla 128 gigatavua, joka on vastaava määrä kuin alkuperäisen Nordin pohjamallissa. Akun koon suhteen N10:ssä ei kuitenkaan ole tehty leikkausta, vaan se on itse asiassa jopa kasvanut lähes 200 mAh:lla 4300 mAh:iin. Pikalatausta puhelin tukee sisaruksensa tavoin maksimissaan 30 watin nopeudella ja sitä tukeva verkkovirta-adapteri toimitetaan suoraan myyntipakkauksessa.

Alkuperäistä Nordia Nord N10 muistuttaa myös yhteysominaisuuksiensa osalta. Puhelin tukee LTE-yhteyksiä luokassaan erittäin nopealla Cat.18 nopeudella, minkä lisäksi tuki löytyy mallinimen mukaisesti myös 5G-verkoille. Tyypilliseen tapaan puhelin ei tue mmWave-taajuuksia ja alle 6 Ghz:n taajuusalueellakin kaistatuki on hieman kalliimpia puhelimia heikompi. Bluetoothin osalta tuettuna on tuorein 5.1-versio ja Wi-Fin osalta jo pykälän vanhempi 5-standardi. Tuorein Wi-Fi 6 on yhä tarjolla lähinnä vain lippulaivamalleissa.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snpadragon 690 5G -järjestelmäpiiri (2 x 2,0 GHz Kryo 560 Gold, 6 x 1.7 GHz Kryo 560 Silver, Adreno 619L GPU
  • 6 Gt RAM
  • 128 gigatavua tallennustilaa (vapaana n. 103 Gt), UFS 2.1, microSD-muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
  • 5G-tuki, NSA & SA, Sub 6 GHz (n1, n3, n7, n28, n41, n66, n78)
  • LTE Cat. 18 (1024 / 150 Mbit/s), Dual SIM,
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac (Wi-Fi 5), Dual Band, Bluetooth 5.1, (A)GPS, GLONASS, BDS, NFC
  • Stereokaiuttimet, sormenjälkilukija
  • 4300 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 30 watin pikalataus

 

Kamera

OnePlus Nord N10:n kamerakehyksen muotoilu poikkeaa alkuperäisestä Nordista ja muistuttaa enemmän 8T:stä löytynyttä mallia. Neliskanttinen suurehko kehikko on sijoitettu vasempaan yläkulmaan ja se nousee hieman takakuoren pinnan yläpuolelle, minkä seurauksena se aiheuttaa jonkin verran keikkumista puhelinta pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin pääkamera (1/,72”, 0,8 um pikselikoko), f1.79, PDAF
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (119 asteen kuvakulma), f2.25
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4
  • 2 megapikselin mustavalkokamera, f2.4
  • 16 megapikselin etukamera, f2.05
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 60 FPS, hidastusvideo: 1080p 120 FPS, 720p 240 FPS

Kameravalikoima Nord N10:ssä on hintaluokalleen tyypillinen. Pääkameran virkaa hoitaa 64 megapikselin laajakulmakamera f1.79-aukkosuhteella. Sensori käyttää kuvaukseen jo totuttuun tapaan Quad Bayer -suodinta tuottaen 16 megapikselin kuvia. Täyden 64 megapikselin resoluutionkin käyttäminen on kuitenkin mahdollista.

Pääkameran parina on f2.25-aukkosuhteellinen 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, jonka 119 asteen kuvakulma tuottaa kameraohjelmiston mukaan 0,6-kertaisen zoomin verrattuna pääkameraan ja 2 megapikselin makrokamera f2.4-aukkosuhteella. Molemmat kamerat on varustettu kiinteällä tarkennusestäisyydellä, mikä on ehdottomasti miinus, vaikkakin tässä hintaluokassa harmillisen yleistä. Kuitenkin erityisesti makrokameroissa automaattitarkennus on viime aikoina yleistynyt ja muun muassa vastaavalla suositushinnalla varustettu Moto G 5G Plus tukee makrokamerallaan automaattitarkennusta.

Kameravalikoima on siis paperilla samankaltainen alkuperäisen Nordin kanssa, mutta erojakin on. Pääkameran resoluutio on kasvanut 48 megapikselista 64:ään, mutta vastaavasti makrokameran resoluutio on pudonnut viidestä kahteen. Videokuvausta Nord N10 tukee korkeimmillaan 4K 30 FPS -tasolla pääkamerallaan ja 1080p 30 FPS -tasolla ultralaajakulmakamerallaan.

Kamerasovellus Nord N10:ssä on tuttu valmistajan muistakin tämän vuoden puhelimista. Käynnistysnopeus ei pärjää OnePlus 8 -sarjan lippulaivoille, mutta on kuitenkin luokassaan nopea. Sovellukselle jo useaan kertaa toimituksessa annetut kehut pätevät myös Nord N10:n kohdalla ja kameran käyttöliittymä onkin erittäin selkeä ja helppokäyttöinen. Kuvaustilat löytyvät omasta valikostaan tai suljinpainikkeen vieressä sijaitsevasta listasta, jonka välillä kuvaustiloja on mahdollista vaihdella pyyhkäisyeleillä.

Viime aikoina yleistyneeseen ja OnePlus 8 -sarjastakin tuttuun tapaan kamerasovellus tarjoaa myös 2x-kuvaustilan, vaikkei puhelimesta erillistä telekameraa löydykään. Kyseiseen tilaan puhelin käyttää suoraan sensorilta rajattua aluetta digitaalisen zoomauksen sijaan, mikä näkyy selvästi jälkikäteen tehtyä digitaalista zoomausta parempana yksityiskohtien määränä, kuten myöhemmin kuvia arvioidessa ilmi tulee.

Hyvässä valaistuksessa Nord N10:n 64 megapikselin pääkamera tuottaa luokassaan kohtalaisen hyvää jälkeä. Värintoisto ei korostu liikaa, vaan on luonnollista, minkä seurauksena erityisesti joulukuisessa Oulussa kuvista tulee huomattavan harmaita. Dynamiikka on päivänvalossa hyvää ja yksityiskohtia kertyy kohtalaisen hyvin. Kuitenkin jo talvisen päivän valossa kuviin kertyy aavistus kohinaa, joka on havaittavissa zoomatessa. Lisäksi pienemmät yksityiskohdat, kuten kauempana olevat lehdettömät pensaat tai puut, voivat sumentua selvästi, mikä on nähtävissä zoomatessa, mikä voi johtua ainakin osittain kohinanpoistosta.

Valon määrän vähentyessä vähenee myös pääkameran keräämien yksityiskohtien määrä. Yleisilmeeltään kuvista tulee nopeahkosti varsin pehmeitä, minkä lisäksi kohinanvaimennuksen ohi pääsee jo huomattavat määrät kohinaa. Kuitenkin heikentyvästä yksityiskohtamäärästä huolimatta pääkamera pitää hämärässäkin pintansa ja värintoisto säilyy miellyttävänä. Myös dynamiikkaa riittää kiitettävästi, eikä kuvista pala puhki kuin pistemäisimmät kirkkaat alueet.

Kuvavertailuissa kannattaa ottaa huomioon joulukuisen Oulun huomattavan lyhyt valoisa aika, minkä seurauksena päivänvalossakaan otetut kuvat eivät suoranaisesti edusta optimaalista valaistusta.

Ultralaajakulmakamera erottuu pääkamerasta välittömästi valkotasapainonsa suhteen, sillä ultralaajakulmakameran kuvat ovat huomattavasti kylmempiä sävyiltään. Erillisten kameroiden väliset erot valkotasapainossa ovat edelleen yleisiä, mutta yhä useammin valmistajat onnistuvat nykyisin käsittelemään kuvat yleisilmeeltään lähemmäs toisiaan.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa luokassaan tavanomaista jälkeä. Yksityiskohtia kertyy kohtalaisen hyvin, mutta 8 megapikselin rajat näkyvät selvästi, eivätkä kuvat kestä juurikaan zoomaamista suuremmalta tietokoneen näytöltä tarkasteltuna. Värintoisto on valkotasapainon liiallisesta kylmyydestä huolimatta suhteellisen hyvää, eivätkä värit korostu liiallisesti. Myös dynamiikka on hyvällä tasolla, joskin kohinaa hämärämmille alueille kertyy helposti. Tämä kohina kohdistuu pääasiassa kuvan laidoille, joten sillä voi olla myös jotain tekemistä kameran optiikan ja vääristymänpoiston kanssa.

Hämärässä ultralaajakulmakameran suorituskyky heikkenee hintaluokalle tyypilliseen tapaan. Värintoisto säilyy suhteellisen hyvänä, joskin haastavammat kirkkaat värit tuottavat vaikeuksia. Tämä näkyy esimerkiksi kaupungintaloa valaisevissa sinisissä valoissa, jotka korostuvat niin vahvasti, että ne hävittävät jo paljon itse rakennuksen yksityiskohtia. Dynamiikka kuvissa on hyvää perustasoa. Yksityiskohtien määrä kuitenkin romahtaa ja kuvista tulee todella pehmeitä.

OnePlus Nord N10:n yönäkymäksi kutsuttu yökuvaustila on käytettävissä sekä pääkameralla että ultralaajakulmakameralla. Tila pyrkii selvästi valottamaan kuvia perustilaa enemmän, mutta kuitenkin pitäen yöllisen tunnelman ennallaan sen sijaan, että se pyrkisi valotuksellaan luomaan yöstä päivän. Kuvien dynamiikka paranee tämän myötä huomattavasti – varjoisille alueille tulee lisää yksityiskohtia, minkä lisäksi myös valoisien alueiden toisto paranee ja puhki palaneet yksityiskohdat harvenevat.

Useasta kuvasta luodun valotuksen myötä myös yksityiskohtaisuus paranee ja ennen kohinasta epäselviksi muodostuneet ääriviivat selkeytyvät huomattavasti. Erityisen huomattavan eron kuviin yönäkymä saa aikaiseksi ultralaajakulmakameralla, mutta myös pääkameralla kuvat paranevat. Yksityiskohtien ja dynamiikan lisäksi myös värintoisto paranee, sillä toisinaan perustilassa kuviin muodostuu hämärässä aavistuksen vihertävä sävy, joka korjaantuu luonnollisemmaksi yökuvaustilassa.

Makrokameran osalta Nord N10 asettuu luokkansa alempaan kastiin alhaisen 2 megapikselin resoluution ja puuttuvan automaattitarkennuksen myötä. Kiinteä tarkennusväli on suunnattu 2–4 cm:n välimaastoon, mutta käytännössä kuvatessa on hyvin haastava saada tarkkaa kuvaa, varsinkaan jos kohde liikkuu yhtään.

Kuvanlaadultaankaan kamera ei juuri vakuuta. 2 megapikselin rajat näkyvät totuttuun tapaan, mutta sen lisäksi kuvien käsittely on selvästi liiallista. Kuvien värimaailma on muista kameroista totuttuun tapaan suhteellisen luonnollinen, mutta kontrasti on selvästi ylikorostunutta. Tämän seurauksena dynamiikka kuvissa on erittäin heikkoa ja yksityiskohtia katoaa sekä tummista että kirkkaista alueista. Lopputulos kuvissa on kontrastoinnin myötä hieman sarjakuvamainen. Useimmiten pääkameralta rajattu 2x-kuva kykenee myös tarkentamaan käytännössä yhtä lähelle, joten kyseisen tilan käyttäminen tuottaa pääosin parempaa jälkeä.

Zoomattu 2x-tila käyttää kuvaamiseen 64 megapikselin pääkameraa ja kuten jo pariin otteeseen mainittu, toteutetaan kuvat suoraan sensorilta rajaamalla pääkameran kuvien digitaalisen zoomaamisen sijaan. Tämä näkyy kuvien yksityiskohtien määrässä, joka on suhteellisen hyvä.

Yleisilmeeltään kuvat muistuttavat pääkameraa ollen värintoistoltaan luonnollisia, dynamiikaltaan hyviä ja yksityiskohtien määrältään kiitettäviä. Käytännössä 2x-tila kykeneekin ottamaan usein kuvia, jotka pärjäävät todella hyvin vertailussa keskinkertaisten erillisten telekameroiden kanssa. Valitettavana miinuksena 2x-tila ei ole käytettävissä yökuvaustilassa.

Videokuvauksen osalta Nord N10 tuotti testijaksolla pettymyksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että teoriassa parasta 4K 30 FPS -tilaa ei voi suositella käytettäväksi missään tapauksessa, jos kameraa on vähänkin liikutettava. Perinteisen kävellen kuvatun videotestin perusteella elektroninen kuvanvakain ei pysy kuvatessa perässä, vaan tuottaa ihmeellisen hyppivää ja puuroutuvaa kuvaa. Sama vaiva on havaittavissa pienemmissä määrin myös 1080p 30 FPS -tilassa pääkameralla kuvatessa.

Tämän seurauksena parhaan lopputuloksen saikin 1080p 60 FPS -videota kuvaamalla, jolloin kuvanvakaimen hämmentävästä toiminnasta seuraava tärinä ei onnistunut kuitenkaan pehmentämään koko kuvaa 30 FPS-tilojen tavoin. Kuvanlaadultaan itse video on varsin tavanomaista. Värintoisto on miellyttävän luonnollista, mutta kontrastia on aavistus liikaa, minkä seurauksena varjot tummuvat helposti tukkoon. 1080p-resoluutio ei erotu edukseen, vaan on Full HD -resoluutiolle tyypilliseen tapaan pehmeää, mutta positiivisena puolena videon käsittelystä seuraavia artefakteja videokuvasta ei ole havaittavissa.

Ultralaajakulmakamera tukee korkeimmillaan 1080p 30 FPS -tasoa ja myös siinä on havaittavissa elektronisen kuvanvakaimen tärinästä seuraavaa sumentumista, joskin pääkameran Full HD -videon tavoin se on selvästi pääkameran 4K-videon sumentumista vähäisempää. Kuvanlaadultaan ultralaajakulmakameran video on samankaltaista pääkameran kanssa, mutta heikompi valovoimaisuus on nähtävissä ja video on selvästi hämärämpää.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmänä OnePlus Nord N10:ssä pyörii yhä yli vuoden vanha Android 10 tuoreimman Android 11:n sijaan, mikä ei tässä hintaluokassa ole suoranaisesti yllätys, mutta kuitenkin harmillinen huomio OnePlussan lippulaivamallin tullessa jo suoraan tehtaalta Android 11:sta varustettuna. Käyttöliittymänä puolestaan toimii valmistajan muistakin puhelimista tuttu Oxygen OS, joka muistuttaa ulkoisesti huomattavan paljon vakiokuntoista Androidia.

Tietoturvapäivitykset testijaksolla olivat marraskuun tasolla, joten puhelinta voi pitää luokassaan erittäin ajantasaisena. OnePlus onkin tunnettu hyvästä päivitystuestaan, mutta Nord N10:n osalta päivitystuessa on kuitenkin myös selvä miinus valmistajan kalliimpaan mallistoon nähden. Kalliimmille malleille OnePlus on luvannut jo pitkään kaksi suurta versiopäivitystä ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset, mutta Nord N10 joutuu tyytymään vain yhteen suureen versiopäivitykseen ja kahden vuoden tietoturvapäivityksiin. Erityisesti käyttöjärjestelmän versiopäivitysten osalta tilanne on harmillinen tuen jäädessä käytännössä vain jo julkaistuun Android 11:een, kunhan OnePlus sen ensin puhelimelle vain tuo.

Päivitystuki ei luokassaan ole suoranaisesti erityisen huono, mutta jo 399 euron suositushinnalla OnePlus itse tarjoaa tehokkaampaa Nord-malliaan, jolle on luvattu kaksi versiopäivitystä ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset, minkä lisäksi Samsung on myynyt 399 euron suositushintaista A51 5G:tä edullisimmillaan jo alle 280 euron ja kyseiselle laitteelle päivitykset on suurten Android-versioidenkin osalta luvattu kolmeksi vuodeksi.

Päivitystukea lukuun ottamatta OnePlussan Oxygen OS on toimiva kokonaisuus. Ulkoasu miellyttää kustomoimattomasta Androidista tykkääviä, minkä lisäksi sulavuudesta täytyy antaa kehut. Esiasennettuna puhelimesta löytyy Googlen vakiokattauksen lisäksi vain OnePlussan omat tiedostonhallinta, pelitila, yhteisösovellus, puhelimen käyttöönotossa helpottava tiedostojensiirtosovellus ja sää, joista kaksi ensiksi mainittua eivät ole poistettavissa, mutta loput puolestaan ovat. Esimerkiksi aiemmin tänä vuonna parran pärinää aiheuttanut Facebook ei ole enää esiasennettuna puhelimessa.

Snapdragon 690 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky oli testijaksolla hyvää. Käyttöliittymä ja normaalit päivittäiset aktiviteetit, kuten internetin selaaminen, olivat puhelimella sulavia ja 90 hertsin näyttö korosti kokemuksen jouhevuutta entisestään. Myös pelaamiseen järjestelmäpiiri kykenee, joskin lähes samassa hintaluokassa kilpailevien laitteiden käyttämiin Snapdragon 765 ja 765G -järjestelmäpiireihin nähden kompromisseja on tehtävä. Call of Duty Mobile -peli pyöri puhelimella sulavasti high-kuvanlaatuasetuksilla ja high-tason ruudunpäivitysnopeudella, muttei peli antanut edes mahdollisuutta valita very high -tason grafiikka-asetuksia tai max-tason FPS:ää.

Pelkkää iloa ja juhlaa suorituskyky OnePlus Nord N10:llä ei kuitenkaan ollut. Hieman hämmentävästi testijakson aikana havaittiin puhelimen olevan erittäin innokas sammuttamaan sovelluksia taustalta. Muun muassa ulkona kuvaamassa ollessa kamerasovelluksen, Telegram-viestintäsovelluksen, Slackin, Spotifyn ja internetselaimen käyttäminen ristiin sai selaimen useaan otteeseen sammumaan taustalla. Puhelimen RAM-muistista tämän ei pitäisi olla kiinni, sillä useissa muissa laitteissa 6 Gt on riittänyt mainiosti, joten kyse lienee OnePlussan tekemistä optimoinneista akunkeston hyväksi tai mahdollisesti nopeuden tunnetta ja yleistä suorituskykyä ylläpitääkseen.

Sovellusten herkkä sammuminen tuotti myös omat haasteensa päivittäisessä käytössä, sillä puhelin ei kyennyt ylläpitämään yhteyttä tietokoneella käytettävään WhatsApp-desktopiin, minkä seurauksena puhelinta itseään oli pakko käyttää viestittelyyn tietokoneen hukatessa yhteyden jatkuvasti. Sama toimi myös toisinpäin ja jos puhelin oli ollut pidemmän aikaa taskussa, ei tietokone saanut yhteyttä alkuunkaan WhatsAppiin, vaan se oli käynnisteltävä ensin puhelimesta.

Akunkeston osalta Nord N10 osoittautui viikon testijaksolla toimivaksi. 4300 mAh:n akku kesti testijaksolla poikkeuksetta kolme kokonaista päivää näytön päälläoloaikojen pyöriessä 3 tunnin seutuvilla, eli kovemmallakin käytöllä puhelin todennäköisesti kestää suhteellisen vaivattomasti kaksi kokonaista päivää. 30 watin pikalatauksella akku täyttyi tyhjästä täyteen vajaassa tunnissa (58 min), joka on tässä hintaluokassa erinomainen suoritus. Viidessätoista minuutissa akkua kertyy 34 prosenttia ja puolessa tunnissa jo 60 prosenttia.

Testijaksolla puhelin oli käytössä kahdella SIM-kortilla jatkuvasti 5G-tilassa, joten uusimmilla keskihintaluokan 5G-järjestelmäpiireillä akunkesto ei selvästikään muodostu enää ongelmaksi. Oulun keskustan alueella tehdyt nopeustestit osoittivat tuttuja lukuja DNA:n 5G:n voittaessa 4G:ssä saadut latausnopeudet useimmiten jopa kaksinkertaisella erolla. Testijakson puitteissa OnePlussan latausnopeudet jäivät kuitenkin yllättävän alhaisiksi alle 400 Mb/s, mutta ero aiempiin puhelimiin voi johtua myös verkon ruuhkaisuudesta testihetkellä. Lähetysnopeuksien osalta 5G suoriutui vaihtelevasti häviten jälleen toisinaan 4G:n nopeuksille, mutta kuitenkin pääosin ollen myös niiden osalta vanhoja verkkoja nopeampi.

 

Yhteenveto

OnePlus Nord N10 on mielenkiintoinen uutuus, joka asettuu kuitenkin suositushinnallaan haastavaan rakoon. 350–400 euron luokassa Nord N10:tä vastaan kilpailemassa on io-techissä jo testattujen ja hyväksi havaittujen 5G-puhelinten joukko, joista jokainen tarjoaa parempaa suorituskykyä ja monin osin parempia ominaisuuskattauksia. Tällä hetkellä voimassa oleva 299 euron hinta tuntuisikin sen myötä Nord N10:lle luonnollisemmalta, mutta on otettava huomioon, että muun muassa io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan saanutta Moto G 5G Plussaakin on ollut tarjouksissa jo 250 euron hintaan.

Rakenteeltaan Nord N10 on luokassaan hyvä. Kokonaan muovinen rakenne ei suoranaisesti uhku luksusta, mutta toisaalta se ei 350 euron suositushintaluokassa ole mitenkään poikkeuksellinen ratkaisu. Samassa hintaluokassa kilpaileva Xiaomi Mi10 Lite 5G kuitenkin tarjoaa jo lasisen takakuoren samoin kuin Nord N10:n kalliimpi isosisarus, alkuperäinen Nord.

Suorituskyvyn osalta Nord N10 osoittautui toimivaksi laitteeksi. Päivittäisessä peruskäytössä Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri jaksoi ylläpitää puhelimelle kiitettävää sulavuutta, jota korostaa entisestään puhelimen 90 hertsin näyttö. Yhtä nopean näytön samaan hintaluokkaan tarjoava Moto G 5G Plus sisältää kuitenkin pykälän suorituskykyisemmän Snapdragon 765 -järjestelmäpiirin, joka tarjoaa pelatessa mahdollisuudet parempiin grafiikka-asetuksiin tai sulavampaan suorituskykyyn.

Motorolan 4 gigatavun RAM kuitenkin häviää OnePlus Nord N10:n 6 gigatavulle. Suhteellisen hyvästä RAM-muistimäärästä huolimatta Nord N10:n tapauksessa testijaksolla havaittiin kuitenkin poikkeuksellisen paljon taustalla sammuvia sovelluksia, joista käytännössä käyttökokemusta eniten heikentäväksi koettiin WhatsAppin työpöytäsovelluksen ja puhelimen välisen yhteyden katoaminen tasaisin väliajoin. Sovellusten sammuileminen ei kuitenkaan välttämättä johdu RAM-muistista, sillä esimerkiksi Motorolan kanssa vastaavaa ei havaittu, vaan kyseessä lienee jokin OnePlussan tekemä optimointi suorituskyvyn tai akunkeston hyväksi. Tilanne voinee siis muuttua tulevaisuudessa ohjelmistopäivitysten myötä.

Akunkeston suhteen Nord N10 pärjäsi testijaksolla hyvin. Poikkeuksetta puhelin ylitti kolme kokonaista työpäivää näytön päälläoloaikojen pyöriessä 3 tunnin seutuvilla. Moto G 5G:n 5000 mAh:n akulle tulokset eivät pärjää, mutta ne ovat luokassaan hyviä. Jo alkuperäisestä Nordista tuttu 30 watin pikalataus OnePlussassa puolestaan on ehdottomasti hintaluokkansa huippua.

Kameroiden osalta Nord N10 oli hintaluokassaan kohtalainen suoriutuja. Pääkamera ansaitsee kehut luonnollisesta värintoistostaan ja muutenkin hintaluokassaan tasaisesta suoriutumisesta. Ultralaajakulmakamera oli myös varsin standarditasoinen. Nord N10:n hyvin toimiva yökuvaustila paransi molempien kameroiden hämäräsuorituskykyä kiitettävästi, minkä lisäksi kiitokset puhelin ansaitsee hyvin toteutetusta 2x-tilastaan. Miinusta on kuitenkin annettava 2 megapikselin makrokamerasta, jonka kuvanlaatu oli suorastaan surkeaa. Myöskään videokuvaus ei ansaitse juurikaan kehuja heikosti toimivasta vakautuksesta johtuen.

OnePlus on ansainnut io-techissä jo pitkään kehut ohjelmistopuolestaan, eikä Oxygen OS tuottanut pettymystä tälläkään kertaa – ainakaan käytettävyyden osalta. Käyttöliittymä on nopeatoiminen, siinä ei ole paljoa ylimääräisiä sovelluksia. Ulkonäöltään se muistuttaa vakiokuntoista Androidia, mikä miellyttänee osaa käyttäjäkunnasta. Tällä kertaa OnePlussalle on kuitenkin annettava miinusta päivitystuen heikentämisestä. Yhä alkuperäistä vain 50 euroa kalliimpaa Nordia koskeneesta kolmen vuoden tietoturvapäivitysten ja kahden vuoden suurten päivitysten tuesta on luovuttu ja N10:lle tarjotaan vain kahden vuoden tietoturvapäivitykset ja yksi suuri versiopäivitys, joka kaiken lisäksi tulee olemaan Android 11, joka puhelimesta olisi melkeinpä pitänyt löytyä jo suoraan paketista. Tämä asettaa päivitystuen muun muassa samanhintaista Motorola Moto G 5G Plussaa heikommaksi.

Kokonaisuudessaan OnePlus Nord N10 on asiallinen puhelin, joka artikkelin kirjoitushetken 299 euron hintatsaolla on myös suhteellisen hyvä paketti. Kuitenkin 349 euron suositushinnallaan se tarjoaa kilpailijoitaan pykälän heikompaa suorituskykyä ja muilta osin varsin tavanomaisen ominaisuuskattauksen. Sen suurin valtti on Oxygen OS lähes kustomoimattomasta Androidista pitäville, mutta kuitenkin alkuperäiseen Nordiin nähden heikentynyt päivityslupaus on suurehko miinus, jota ei voi suoranaisesti vain ohittaa. OnePlus Nord N10 ei ole suositushinnallaankaan huono puhelin, muttei se kykene nousemaan edukseen erittäin kilpaillussa hintasegmentissä, jossa kilpailijat tarjoavat samaan rahaan vieläkin parempia tuotteita.

Plussaa

  • Nopeat mobiiliyhteydet (5G & Cat.18 LTE)
  • 90 Hz:n näyttö
  • Sulava käyttökokemus
  • Nopea 30 watin pikalataus
  • Stereokaiuttimet
  • Toimiva 2x-zoom, joka rajaa kuvan sensorilta
  • Akunkesto

Miinusta

  • Kokonaan muovisen rakenteen laatuvaikutelma varauksin
  • OnePlus Nordiin nähden heikentynyt päivitystuki ja vanha Android-versio
  • Sovellusten turhan herkkä sammutus taustalla
  • Järjestelmäpiiri hintaluokassaan varauksin
  • Videokuvauksen ja makrokameran laatu

Huomionarvoista:

  • Puhelimessa ei ole OnePlussan kalliimmissa malleissa mukana olevaa liukukytkintä äänettömälle tilalle
  • Puhelimessa ei ole ilmoituslediä
  • Puhelimessa on 3,5 mm ääniliitäntä

 

This site uses XenWord.
;