
Päällimmäisenä testijakson jälkeen mieleen jäi kysymys, miksi koko tuote on ylipäätään julkaistu? Lyhyesti ja ytimekkäästi OnePlus Watch 2R on kevyempi alumiinirakenteinen versio aiemmin tänä vuonna julkaistusta Watch 2 -mallista, eikä laitteiden välillä ole rakennetta lukuun ottamatta muita merkittäviä eroja. Jää epäselväksi, miksi OnePlus päätti tuoda markkinoille toisen hyvin samankaltaisen kellomallin, vaikka Watch 2:ssa olisi ollut vielä parannettavaa ja toisaalta mallistossa olisi ollut tilaa myös vielä edullisemmalle mallille noin parin sadan euron suositushintaluokkaan.
Watch 2:n tapaan 2R:n vahvuuksia ovat Wear OS -kelloksi hyvä akunkesto sekä varsin sujuvatoiminen täysiverinen älykellokäyttöjärjestelmä. Myös rakenne on tyylikkäästi toteutettu, vaikkakaan ei mitenkään poikkeuksellinen, ja R-mallin etuna on sisarmalliinsa nähden havaittavasti alhaisempi paino.
Myös miinuspuoli on pysynyt käytännössä samana. Langaton lataus ja mobiiliverkkoyhteys uupuu ja terveys- ja urheiluominaisuudet voisivat olla monipuolisemmat, kun verrataan parhaiden kilpailijoiden toteutuksiin.
Jos OnePlussan kellon hankinta kiinnostaa, kannattaa valinta Watch 2:n ja 2R:n välillä tehdä lähinnä ulkonäkö- ja rakenneseikkojen, sekä mahdollisten saatavilla olevien tarjousten perusteella. Miinusta tulee edelleen langattoman latauksen ja LTE-version puuttumisesta. Urheilu- ja terveysominaisuudet ovat perustoimivat, mutta kokonaisuudessa on tiettyjä puutteita osaan kilpailijoista verrattuna.
Plussaa
- Kokoon nähden kevyehkö, mutta silti tukeva rakenne
- Sulavasti toimiva käyttöliittymä
- Hyvä akunkesto Wear OS -kelloksi
- Latausnopeus varauksin
- Tarkan tuntuinen kaksitaajuus-GPS
- Toimii monipuolisesti myös virransäästötilassa
Miinusta
- Vaativammalle käyttäjälle toiminnoiltaan rajalliset urheilu- ja terveysominaisuudet
- Ei kuukautiskierron seurantamahdollisuutta
- Ei langatonta latausta
- Ei LTE-versiota saatavilla
Huomioitavaa
- Melko suurikokoinen, ei pienempää kokovaihtoehtoa tarjolla
- Ei toimi Applen puhelimien kanssa
Heti kärkeen todettakoon, että Watch 2R on käytännössä lähes sama laite, kuin alkuvuodesta io-techissä testattu Watch 2, mutta kevyemmällä rakenteella, eri materiaaleilla ja hieman erilaisella muotoilulla varustettuna. Jos olet lukenut aiemmin io-techin Oneplus Watch 2 -testin, tämän artikkelin sisältö on hyvin pitkälti toisintoa. Jos haluat tietää tarkemmin juuri Watch 2R:stä, jatka lukemista.
OnePlus julkaisi Watch 2R -kellonsa heinäkuun puolivälissä yhdessä Nord 4 -älypuhelimen kanssa, eli vain runsas nelisen kuukautta Watch 2 -mallin myyntiintulon jälkeen. Watch 2R:ää mainostetaan Watch 2:n sisarmallina, joka on OnePlussan mukaan suunnattu entistä laajemmalle käyttäjäjoukolle. Se, miksi 2R sopii laajemmalle kohdeyleisölle, jäi kuitenkin hieman epäselväksi.
OnePlussan suositushinta Watch 2R:lle on 279 euroa, eli 50 euroa vähemmän kuin Watch 2 -mallilla. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä lokakuun lopulla 2R:n hinta on edullisimmillaan 250 euroa ja on käynyt syksyn mittaan edullisimmillaan 239 eurossa. Watch 2:n päivän hinta on puolestaan 270 euroa, mutta se on käynyt syksyn mittaan 229 eurossa. Merkittävää käytännön hintaeroa ei laitteiden välillä siis enää ole.
Tutustumme tässä artikkelissa Watch 2R:ään noin parin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Pakkaus ja oheistarvikkeet
Watch 2R:n tuotepakkaus on tuotekuvaa ja mallimerkintää lukuun ottamatta identtinen Watch 2:n pakkauksen kanssa – yleisilmeeltään valkoinen punaisin korostuksin. Pakkauksen sisällä on kellon ohella pikaohje, käyttöturvatiedote, USB-A – USB-C -kaapeli sekä lataussovitin kellon takakuoreen.
Mitä uutta?
Watch 2R:lle ei ole olemassa edeltäjämallia, joten on luontevinta verrata sitä Watch 2 -sisarmalliin (kuvassa vasemmalla). Kellot perustuvat samoille pohjille, mutta 2R on asemoitu hieman edullisemmaksi vaihtoehdoksi edullisempien materiaalien myötä. Myös muotoilu on 2R:ssä hieman kulmikkaampaa.
Watch 2R:n erot Watch 2:een:
- Runko alumiinia teräksen sijaan
- Näytön suojana Panda Glass -suojalasi safiirilasin sijaan
- MIL-STD-810H-sertifiointi jätetty pois
- Hihna silikonia fluorikumin sijaan
- Korkeus on kasvanut 0,6 mm
- Paksuus on kasvanut 1,2 mm
- Paino rannekkeen kanssa 21 g pienempi
- Paino ilman ranneketta 12 grammaa pienempi
- Mallikohtaiset kellotaulut
Rakenne ja tekniset ominaisuudet
- Mitat: 47,6 x 46,6 x 12,1 mm (ilman ranneketta)
- Massa: 37 g ilman ranneketta, 59 g rannekkeella
- Ranneke: 22 mm leveä silikoniranneke, 140-210 mm
- Materiaalit: alumiinirunko, muovikomposiittitakakuori
- Suojaus: IP68, ATM 5 (ISO 22810:2010)
Watch 2R:n suurin ero Watch 2 -malliin nähden löytyy ulkopuolelta ja senkin merkittävyys on pitkälti katsojan silmässä. OnePlus kertoo tavoitelleensa 2R:ssä modernia näkemystä sinällään klassisesta kellomuotoilusta, joka on sinällään vastaava lähestymistapa kuin sisarmallissakin
Erona Watch 2R:n muotoilu on hieman teräväkulmaisempaa ja kyljen alempi painike on eri muotoinen. Metallinen runkorakenne on 2R:ssä alumiinia teräksen sijaan, jonka myötä kokonaispaino rannekkeen kanssa on havaittavat 21 grammaa kevyempi. Kyseessä on huomattava parannus käyttömukavuuden kannalta etenkin urheillessa. Rakenteella on vesisuojaus ja sitä voi käyttää myös uidessa mutta MIL-STD-810H-kestävyysluokitus on jätetty pois.
Kyseessä on kuitenkin samaan tapaan melko suurikokoinen kello, joka ei välttämättä istu parhaalla mahdollisella tavalla ohuempaan ranteeseen. Koon takia se myös saattaa tuntua epäkäytännölliseltä esimerkiksi tiettyjen paitojen ja takkien kanssa sekä nukkuessa.
Watch 2R:stä on saatavilla kaksi värivaihtoehtoa – testikappaleemme Gunmetal Gray sekä vihreä Forest Green.
Takakuori on polykarbonaattia ja lasikuitua yhdistävää muovikomposiittia ja sen keskellä on pieni pyöristetty kohouma, johon kellon ihmisen elintoimintoja seuraavat optiset sensorit on sijoitettu. Toteutus on tismalleen sama kuin Watch 2:ssa.
Kapasiteetiltaan sisäänrakennettu akku on älykellojen suurempaa päätä, 500 mAh. Valmistaja lupaa älykellotilassa jopa neljän päivän (100 tuntia) akunkeston normaalilla käytöllä ja jopa 12 päivän akunkeston virransäästötilassa, joka muistuttaa toiminnoiltaan pitkälti kevytälykelloja.
Lataaminen tapahtuu mukana toimitettavalla lataussovitteella, joka kiinnittyy puhelimen takakuoreen magneetilla ja lataaminen tapahtuu neljän pienen kontaktipinnin välityksellä. On hyvä, ettei OnePlus ole integroinut johtoa sovitteeseen, vaan siihen voi kytkeä minkä tahansa USB-C-kaapelin. Kello tukee 7,5 watin maksimilataustehoa ja akun luvataan latautuvan tyhjästä täyteen tunnissa. Testikokemustemme mukaan lupaus pitää paikkansa.
Langattomalle lataukselle ei edelleenkään ole valitettavasti ole tukea, mikä on pienoinen miinus tämän hintaluokan älykellossa. Esimerkiksi Samsung ja Huawei tarjoavat sen samassa hintaluokassa.
Watch 2R on saatavilla ainoastaan silikonirannekkeella, joka on väriltään joko musta tai vihreä. Watch 2:n fluorikumiseen rannekkeeseen nähden 2R:n silikoniranneke on aavistuksen muovisemman tuntuinen, mutta käytännön käyttökokemus oli kuitenkin mielestäni hyvin vastaava ja koin silikonirannekkeen sekalaisessa urheilua sisältäneessä käytössä melko miellyttäväksi ja käytännölliseksi.
Vaikka muita rannekemateriaaleja ei ole tarjolla, käyttää hihna standardimallista 22 mm leveää kiinnitystä ja on varustettu pikalukituksella, joten halutessaan se on helppo vaihtaa vaikkapa nahka- tai metallirannekkeeseen.
Näytön tiedot:
- 1,43” AMOLED-kosketusnäyttö
- 466 pikseliä halkaisijalla, 326 PPI
- 1000 nit HBM-maksimikirkkaus, 60 Hz virkistystaajuus
- Panda Glass -suojalasi
2R:n näyttö on tismalleen sama kuin Watch 2:ssa. Erona sisarmalliin 2R:n näytön suojana on safiirilasin sijaan Panda Glass -suojalasi, eikä se ole pyöristetty reunoilta, jonka myötä pyyhkäisykokemus ei ole aivan yhtä miellyttävä kuin ”kakkosessa”.
Näytön koko suhteessa kellon ulkomittoihin voisi olla suurempikin, sillä reunukset ovat melko leveät. Kyseessä ei myöskään ole LTPO-tyyppinen AMOLED-paneeli, joten jos näyttöä pitää aina päällä -tilassa, ei virrankulutus ole näytön suhteen optimaalista.
Fyysiset painikkeet löytyvät kellon oikeasta kyljestä ja niitä on kaksi kappaletta. Toisin kuin Watch 2:ssa, näppäinten väliin ei ole muotoiltu kohoumaa ja alempi painike on samanlainen nuppityylinen ylemmän kanssa. Ylempi painike on kotipainike ja alempi ohjelmoitava toimintopainike. Valitettavasti myöskään 2R:ssä ylemmässä painikkeessa ei ole ns. kruunutoimintoa, eli sitä kiertämällä ei voi zoomata tai selata valikoita.
Mikrofonin aukko sijaitsee kotipainikkeen alapuolella ja kaiuttimen aukko puolestaan vastapuolella kelloa. Kello tukee handsfree-toimintoa, eli sitä voidaan käyttää puhelimen puheluiden vastaamiseen ja soittamiseen. Itsenäisesti kellolla ei voi soittaa, sillä siitä puuttuu matkapuhelinverkkoyhteys.
Tekniset tiedot:
- Snapdragon W5 gen 1 -järjestelmäpiiri
- BES2700BP-mikrokontrolleri
- 2 Gt RAM-muistia
- 32 Gt tallennustilaa + 4 Gt eMMC RTOS:lle
- Akku:
- 500 mAh
- 7,5 W VOOC Fast Charging
- ilmoitettu latausnopeus 0-100 % 60 min
- WiFi 4 (802.11 a/b/g/n) 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0 (BLE), NFC
- Dual-band GPS (L1+L5), Beidou, GPS, Galileo, GLONASS, QZSS
- kaiutin ja mikrofoni
- Kiihtyvyysmittari, gyroskooppi, optinen syketunnistin, optinen pulssioksimetri, geomagneettinen tunnistin, valon tunnistin, barometri
- Wear OS 4.0 + RTOS
Teknisesti Watch 2R on identtinen sisarmallinsa kanssa. Sisällä on kaksoispiiriratkaisu, joka koostuu suorituskykyisemmästä Snapdragon W5 gen 1 -järjestelmäpiiristä sekä virtapihistä BES2700-mikrokontrollerista, joiden välillä kello osaa vaihtaa automaattisesti suoritettavan tehtävän mukaan. BES2700 on aina toiminnassa ja se hoitaa taustatoimintoja sekä kevyempiä tehtäviä. Snapdragon W5 gen 1 herää puolestaan pyörittämään Wear OS:ää sekä joitain vaativampia tehtäviä. Akunkestoa huomattavasti pidentävässä virransäästötilassa BES2700 pystyy edelleen pyörittämään useimpia kellon perustoimintoja.
Sisäistä tallennustilaa on älykellojen mittapuulla mukavasti – 32 gigatavua ja lisäksi vielä erilliset neljä gigatavua RTOS:ää varten. RAM-muistia on puolestaan Wear OS -laitteille varsin tyypilliset kaksi gigatavua. Yhteyspuolella on tarjolla WiFi 4 ja Bluetooth 5.0, NFC sekä kaksitaajuus-GPS. Mobiiliverkkoyhteyksillä varustettua versiota ei ole valitettavasti tarjolla edes lisähintaan, joten täysin itsenäistä toimintaa kello ei pysty tarjoamaan.
Ohjelmisto
Softapuolella Watch 2R:ssä ei ole käytännössä mitään merkittävää eroa Watch 2:een.
Watch 2R käyttää puhelimen yhteyssovelluksena emoyhtiö Oppon O Health -sovellusta, eli Googlen oma Wear OS -sovellus ei ole enää käytössä nykypäivän Wear OS -kellojen parina. O Health on saatavilla vain Android-laitteille, eli Applen laitteet eivät ole tuettuna. Kellon käyttöönotto on varsin suoraviivainen prosessi, eikä puhelimeen tarvitse asentaa muita ohjelmistoja. Sovellukseen on mahdollista kirjautua omilla OnePlus-tunnuksilla, mutta se ei ole käytön kannalta pakollista.
Oppolta lainattu O Health -sovellus koostaa kellon hallintaominaisuudet sekä urheilu- ja terveysominaisuuksien tietojen tarkastelun yksiin ”kansiin”. Sovelluksen toiminnot on jaettu kolmeen välilehteen, jotka valitaan alhaalta.
Ensimmäisellä ”Terveys”-välilehdellä on koostenäkymä keskeisimmistä kellon taltioimista terveystiedoista. Keskimmäinen ”Kuntoilu”-välilehti on kokenut parannuksen, sillä sen kautta voi nyt tarkastella tallennettuja treenisuoritteita sekä tarkastella kuntoilun kokonaisdataa viikko-, kuukausi- ja vuositasolla. Kolmannen ”Laite”-välilehden kautta hallinnoidaan laitteen asetuksia ja yhteysominaisuuksia. Sovelluksessa näkyi edelleen jonkin verran pieniä käännöskukkasia ja mutta Watch 2:n testissä havaittu kotivälilehden ”Päivittäinen aktiviteetti” -näkymän grafiikoiden bugaaminen on saatu korjattua.
Kellossa pyörii Googlen Wear OS:n 4-versio sekä reaaliaikainen käyttöjärjestelmä RTOS (Real Time Operating System). Kello vaihtaa saumattomasti niiden välillä sen mukaan, mitä käyttäjä kellolla tekee. RTOS:illa pyöritetään virtapihejä yksinkertaisempia tehtäviä, Wear OS:llä raskaampia tehtäviä kuten sovelluksia, puheluita ja monimutkaisempia kellotauluja.
Muiden älykellojen tapaan kotinäkymänä toimii kellotaulu, joita on valmiiksi esiasennettuna parikymmentä erilaista ja lisää voi ladata Play-kaupasta tai O Health -sovelluksesta. Watch 2R:ssä osa kellotauluista on erilaisia kuin Watch 2:ssa. Osassa kellotauluista yksityiskohtia voi muokata mieleisekseen. Toteutus on tavanomainen, eikä tuo mitään uutta tai ihmeellistä kilpaileviin älykelloihin nähden. Sivusuunnassa pyyhkimällä liikutaan sovelluskorttien välillä, joiden määrä ja järjestys on mukautettavissa. Ylöspäinpyyhkäisyllä aukeaa ilmoitusnäkymä ja alaspäinpyyhkäisyllä pikatoimintovalikko. Sovellusvalikkoon pääsee nuppia painamalla.
Wear OS:n mukana tulee useita Googlen perussovelluksia, kuten kartat, Wallet, kalenteri ja Assistant. Kelloon on myös mahdollista asentaa laaja kirjo lisäsovelluksia niin Googlelta kuin kolmansilta osapuoliltakin. Esimerkiksi Google Karttojen ja Gmailin käyttö onnistuu tarvittaessa suoraan kellosta käsin. Kellossa on Play-kauppa, josta löytyy mm. Spotify, Whatsapp sekä useita kolmannen osapuolen vaihtoehtoisia liikuntasovelluksia kuten Strava ja Komoot. Kuten täysälykellon toimintaperiaatteeseen kuuluu, Watch 2R kykenee myös moniajoon, eli aktiivisen sovelluksen voi siirtää taustalle muiden toimenpiteiden ajaksi.
OnePlus ei ole rajoittanut kellon ominaisuuksia muiden kuin omien puhelimiensa kanssa käytettäessä (toisin kuin esimerkiksi Samsung), mutta OnePlussan omilla puhelimilla muutamat yksityiskohdat, kuten sää- ja herätyskello-sovellusten sisällöt synkronoituvat kelloon automaattisesti.
Maksamisen voi hoitaa kellolla Google Payn avulla ja sen todettiin toimivan moitteetta ainakin Osuuspankin ja Nordean korteilla.
OnePlus lupaa Watch 2R:lle saman päivitystuen kuin sisarmallille – kaksi Wear OS -versipäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvakorjauksia, joka on hieman vähänpuoleisesti verrattuna vaikkapa Samsungin Watch6-mallien neljän vuoden päivitystukeen, mutta toisaalta Googlekaan ei tarjoa kuin kolmen vuoden päivityslupauksen uusille Pixel Watch 3 -malleilleen.
Käyttökokemukset ja akunkesto
Watch 2R vieraili io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä loppukesän ja alkusyksyn taitteessa runsaan parin viikon ajan ja kellosta saatiin varsin hyvä ja kattava kuva sen tyypillisimmissä käyttötilanteissa. Kelloa käytettiin yleisimpien älykellotoimintojen, kuten ilmoitusten vastaanottamisen, viesteihin vastaamisen, navigoinnin, Google Pay -maksujen sekä musiikin kontrolloinnin ohella terveyden seurantaan ja urheilusuoritusten, kuten pyöräilyn, salitreenien ja salibandytreenien tallentamiseen.
Kellon toiminnassa ei havaittu testijaksolla ongelmia, mutta miinuksena kellon vaihtaminen puhelimesta toiseen vaatii kellon nollaamisen, joka on harmillisen hankala toteutus etenkin näin puhelimia työkseen testaavan näkökulmasta.
OnePlus mainostaa kellon ”mullistavia terveys ja hyvinvointitietoja”, mutta testikokemustemme perusteella ne ovat Watch 2:n tapaan nykymittapuulla varsin perustasoa.
Treenitiloja on yli 100, mutta allekirjoittaneen ja joidenkin muidenkin suomalaisten käyttäjien näkökulmasta tarjonnassa on pieniä puutteita kilpaileviin äly- ja urheilukelloihin nähden. Esimerkkeinä perinteinen murtomaahiihto puuttuu kokonaan valikoimista, kuten myös salibandy, jonka harjoitteet päädyin itse taltioimaan ”maahockey”-tilan avulla. Myös esim. suosittu Padel sekä täkäläinen kansallislaji sauvakävely uupuvat valikoimista. Mainituista puutteista huolimatta valikoimaan kuuluu toisaalta sellaiset vaihtoehdot, kuten leijan lennätys, moottoriveneily ja rattikelkkailu. Halutessaan käyttäjä voi kuitenkin puhelimesta lisätä omia lajimuotoja, joihin voi valita mitattavat asiat kellon perusvalikoimasta.
Jos paikoin puutteellisesta urheilutilavalikoimasta pääsee yli, saattaa ainakin intohimoisempi treenaaja törmätä nopeasti treenitilojen taltioiman datan suppeuteen. Monien treenitilojen ollessa käynnissä kellon näytöllä näkyvä data on varsin rajallista ja tarjolla olevia tietonäkymiä on yleensä vain yksi tai kaksi, vaikkakin OnePlus on tuonut näkymiin hieman parannusta päivitysten myötä. Datan suppeus tulee vastaan myös suoritusta jälkikäteen puhelimesta tarkastellessa – perusmuotoisimmissa harjoituksissa on näkyvillä vain kesto, kalorit, sykekäyrä ja sykealueet.
Watch 2:n tapaan totesin testijaksolla kellon arvioivan kalorikulutuksen poikkeuksellisen alhaiseksi – Polarin Vantage M -urheilukelloon verrattuna Watch 2:n kaloriarviot jäivät tyypillisesti noin 20-30 % alhaisemmiksi, joka on poikkeuksellisen vähän kaikkien testaamieni kellojen mittapuulla.
Muutamaan lajiin – kuten juoksuun, sulkapalloon, tennikseen ja lasketteluun – urheilutilat tarjoavat lisädataa, kuten juoksussa maakosketusajan ja kilometrivauhdin, sulkapallossa ja tenniksessä pallorallien pituuden ja lyöntien määrän sekä tyypin ja laskettelussa laskujen määrän ja jyrkkyyden. Lisäksi näissä lajeissa on tarjolla myös opastus/valmennustoimintoja treenisuorituksen jälkeen. Näitä lisäominaisuuksia toivoisi kuitenkin olevan huomattavasti laajemmin eri lajeissa.
Miinusta kello saa myös palautumiseen liittyvistä toiminnoista, tai tarkemmin ottaen niiden puutteesta. Kello ei analysoi nimittäin mitenkään käyttäjän rasitustasoa tai palautumisen tarvetta. Treenisuoritteet ovat vain yksittäisiä tallennettuja tapahtumia, jotka eivät kerrytä minkäänlaista dataa käyttäjän yleiseen kokonaistilaan liittyen.
Sykkeen mittaus vaikutti optisen rannemittauksen mittapuulla kuntourheilijan näkökannalta riittävän tarkalta ja toimivalta. Toteutukselle tyypillisesti reagoinnissa sykkeen intervallityyppiseen muutokseen oli havaittavissa paikoin hieman viivettä verrattuna Polarin erilliseen H10-sykevyöhön, joka on varsin tyypillistä optiselle rannemittaukselle. Merkittäviä epäloogisuuksia tai heittoja sykkeen tasossa ei kuitenkaan havaittu ja Watch 2R pysytteli tyypillisesti maksimissaan viiden yksikön päässä Polarin sykevyön näyttämiin arvoihin ja myös harjoitteen minimi-, keskiarvo- ja maksimiarvot liikkuivat hyvin samoissa lukemissa, jota voi pitää ainakin harrastelija- ja kuntourheilijalle aivan riittävänä.
Kaksitaajuus-GPS:n toiminta vaikutti testijaksolla varsin hyvältä ja ongelmattomalta. Kello löysi satelliitit varsin nopeasti, eikä tallennetussa reitissä havaittu epäloogisia poikkeamia. Tallennettu reitti vaikutti varsin tarkalta myös siltä osin, että kartalta oli havaittavissa esimerkiksi tien puolen vaihtaminen pyörä- tai juoksulenkillä. Korkeampien rakennusten tai rakennusmassankaan keskellä ei paikannuksessa havaittu ongelmia, siinä määrin missä asiaa pystyttiin Tampereen alueella testaamaan.
Watch 2R tarjoaa yleisimmät terveydenseurantaominaisuudet, mutta valikoimaa ei voi älykellomarkkinan mittapuulla kutsua erityisen monipuoliseksi tai yksityiskohtaiseksi, eikä sovelluksen kautta näe merkittävästi enempää tietoja kuin kellon näytöltä. Kilpailijoihin verrattuna ominaisuudet ja näkymät ovat melko yksinkertaiset ja suppeat, etenkin jos käyttäjällä kiinnostusta sukeltaa syvemmälle mitattuun dataan tai perehtyä siihen helposti ymmärrettävässä valmiiksi pureskellussa muodossa. Esimerkiksi osasta kilpailijoiden kelloista löytyvää päivittäisten mitattujen tietojen yhteenvetoanalyysia tai rasitustaso/palautumistietoja ei O Health tarjoa.
Watch 2 tukee yleisimpiä terveyden ja hyvinvoinnin seurannan ominaisuuksia, kuten jatkuvaa sykkeen, veren happitason (SpO2), stressitason seurantaa sekä automaattisia unenseurantaominaisuuksia. Unipuolella on tarjolla mm. unen laadun, hengityksen ja kuorsaamisen seurantaominaisuudet. Osasta kilpailevista kelloista löytyviä edistyneempiä terveysominaisuuksia, kuten ihon lämpötilan, EKG:n ja verenpaineen mittausta ei Watch 2:sta sen sijaan löydy. Vaikka kelloa mainostetaan terveyden ja hyvinvoinnin seurantaan, on varustuksesta jätetty jostain syystä pois kuukautiskierron, ovulaation ja hedelmällisyyden seurantaominaisuudet, jotka koskettavat noin puolta maapallon ihmisistä.
Unenseurannan tuottamat tulokset vaikuttivat olevan isossa kuvassa linjassa vakiokäytössäni olevan Polarin urheilukellon kanssa. Nukahtamis- ja heräämisajankohdat kello vaikuttaisi tunnistavan automaattisesti pääosin hyvin. Kokemusteni mukaan kellojen univaiheanalyysit ovat aina ennemminkin suuntaa antavia, sillä yksityiskohtaisemmat univaihetiedot tuntuvat vaihtelevan kaikilla kelloilla enemmän tai vähemmän. Kello osaa myös seurata unenaikaisia hengitysongelmia happisaturaation, sykevaihteluiden, hengityksen ja liikkeiden avulla. Jos kello havaitsee laajemmin hengitysongelmia, käyttäjä voi myös kytkeä päälle mikrofoneja hyödyntävän kuorsausanalysoinnin.
OnePlus Watch 2R vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin kahden viikon ajan ja sitä käytettiin monipuolisesti niin päivittäisissä älykellon perustehtävissä kuin myös liikuntasuoritusten seuraamisessa sekä sisällä että ulkona. Testijaksolla kellon akunkesto mukaili melko hyvin valmistajan lupaamaa neljää vuorokautta. Tyypillisesti yhdellä latauksella päästiin neljään päivään, mutta hetkittäisellä raskaammalla käyttöjaksolla latausta saatettiin tarvita runsaan kolmen päivän jälkeen. Aina päällä -näyttötila pudotti akunkestosta noin vuorokauden pois.
Noin neljän päivän akunkesto tarkoittaa käytännössä sitä, että Watch 2R peittoaa Watch 2:n tapaan lähes kaikki pahimmat täysälykellokilpailijansa ja tarjolla oleva toiminta-aika tuo huomattavaa lisävapautta kellon käyttöön verrattuna esimerkiksi parin päivän akunkestoon. Watch 2R selviää yhdellä latauksella vaivatta esimerkiksi koko viikonlopun yli ja jo varsin lyhyellä lisälatauksella kelloon saa päivän lisää toiminta-aikaa.
Tyypilliseen neljän päivän jaksoon kuului tavanomaista älykellon käyttöä, kuten ilmoitusten tarkastelemista, musiikkitoiston ohjaamista, puheluiden vastaanottamista, terveysominaisuuksien tarkastelua, sää- ja kalenteritietojen tarkastelua, Google Pay -maksujen tekemistä sekä urheilusuoritusten seuraamista keskimäärin noin tunnin päivää kohti.
Kellon lataaminen tyhjästä täyteen sujuu valmistajan lupausten mukaisesti noin tunnissa. Latauksen alkuvaiheessa latausnopeus on suurempi ja ensimmäisen vartin aikana lähes tyhjään akkuun humahti lähes 45 prosenttiyksikköä varausta ja seuraavankin vartin aikana noin kolmisenkymmentä.
Haluttaessa kellon voi myös vaihtaa lennosta 12 päivän akunkeston tarjoavaan virransäästötilaan, jolloin se vastaa ominaisuuksiltaan tyypillistä kevytälykelloa. Virransäästötilan aktivointi onnistuu näppärästi asetusvalikosta, mutta sen kytkeminen pois päältä käynnistää kellon uudelleen, joka ottaa parisen kymmentä sekuntia. Virransäästötilan hyvä puoli on, että suuri osa kellon toiminnoista pysyy edelleen käytössä ja esimerkiksi sovellusilmoituksia, Bluetooth-puheluita, terveysominaisuuksia sekä treenitiloja voi käyttää normaalisti.
Virransäästötilassa pois jäävät mm. Wear OS -sovellukset, kolmansien osapuolien kellotaulut lisäominaisuuksineen, aina päällä oleva näyttötila, Google Assistant, tekstikoon skaalausmahdollisuus sekä käyttöjärjestelmän helppokäyttöisyysasetukset.
Yhteenveto
Päällimmäisenä testijakson jälkeen mieleen jäi kysymys, miksi koko tuote on ylipäätään julkaistu? Lyhyesti ja ytimekkäästi OnePlus Watch 2R on kevyempi alumiinirakenteinen versio aiemmin tänä vuonna julkaistusta Watch 2 -mallista, eikä laitteiden välillä ole rakennetta lukuun ottamatta muita merkittäviä eroja. Jää epäselväksi, miksi OnePlus päätti tuoda markkinoille toisen hyvin samankaltaisen kellomallin, vaikka Watch 2:ssa olisi ollut vielä parannettavaa ja toisaalta mallistossa olisi ollut tilaa myös vielä edullisemmalle mallille noin parin sadan euron suositushintaluokkaan.
Watch 2:n tapaan 2R:n vahvuuksia ovat Wear OS -kelloksi hyvä akunkesto sekä varsin sujuvatoiminen täysiverinen älykellokäyttöjärjestelmä. Myös rakenne on tyylikkäästi toteutettu, vaikkakaan ei mitenkään poikkeuksellinen, ja R-mallin etuna on sisarmalliinsa nähden havaittavasti alhaisempi paino.
Myös miinuspuoli on pysynyt käytännössä samana. Langaton lataus ja mobiiliverkkoyhteys uupuu ja terveys- ja urheiluominaisuudet voisivat olla monipuolisemmat, kun verrataan parhaiden kilpailijoiden toteutuksiin.
Jos OnePlussan kellon hankinta kiinnostaa, kannattaa valinta Watch 2:n ja 2R:n välillä tehdä lähinnä ulkonäkö- ja rakenneseikkojen, sekä mahdollisten saatavilla olevien tarjousten perusteella. Miinusta tulee edelleen langattoman latauksen ja LTE-version puuttumisesta. Urheilu- ja terveysominaisuudet ovat perustoimivat, mutta kokonaisuudessa on tiettyjä puutteita osaan kilpailijoista verrattuna.
Plussaa
- Kokoon nähden kevyehkö, mutta silti tukeva rakenne
- Sulavasti toimiva käyttöliittymä
- Hyvä akunkesto Wear OS -kelloksi
- Latausnopeus varauksin
- Tarkan tuntuinen kaksitaajuus-GPS
- Toimii monipuolisesti myös virransäästötilassa
Miinusta
- Vaativammalle käyttäjälle toiminnoiltaan rajalliset urheilu- ja terveysominaisuudet
- Ei kuukautiskierron seurantamahdollisuutta
- Ei langatonta latausta
- Ei LTE-versiota saatavilla
Huomioitavaa
- Melko suurikokoinen, ei pienempää kokovaihtoehtoa tarjolla
- Ei toimi Applen puhelimien kanssa
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä