Testasimme SteelSeriesin Pro-malleja edullisemmat Arctis Nova -malliston pelikuulokkeet.

Kokonaisuudessaan SteelSeriesin Arctis Nova -mallisto tarjoaa äänenlaadullisesti merkittävän harppauksen edeltäjämalleihin nähden. Kyseessä ei vieläkään ole markkinoiden parhaimmistoa ääneltään edustavat kuulokkeet, mutta ne yltävät kuitenkin perushyviksi, minkä myötä kuulokkeiden muut edut onnistuvat nostamaan Arctis Nova 1:n ja Arctis Nova 7:n hintaluokissaan harkinnan arvoisiksi vaihtoehdoiksi.

Arctis Nova 3:t eivät ole suoranaisen huonot kuulokkeet, mutta 109 euron suositushinnallaan ne jäävät mallistossa pienoiseksi väliinputoajaksi.

Arctis Nova 7:

Plussaa

  • Erittäin hyvä istuvuus
  • Bluetooth, joka toimii samanaikaisesti kuulokkeiden oman yhteyden kanssa
  • Sonar-ohjelmisto

Miinusta

  • Mikrofonin äänenlaatu varauksin
  • Kuulokkeiden näkyminen tietokoneelle vain yhtenä äänikorttina varauksin

Huomioitavaa

  • Bluetooth-yhteys tukee vain SBC-koodekkia

 

Arctis Nova1:

Plussaa

  • Erittäin hyvä istuvuus
  • Äänenlaatu luokassaan
  • Sonar-ohjelmisto
  • Irrotettava johto

Miinusta

  • Mikrofonin äänenlaatu varauksin

 

Arctis Nova 3:

Plussaa

  • Erittäin hyvä istuvuus
  • Sonar-ohjelmisto
  • Irrotettava USB-johto

Miinusta

  • Mikrofonin äänenlaatu
  • Sonarin chat- ja peliäänten suhdetta ei ole mahdollista muokata kuulokkeista

SteelSeries julkaisi tänä vuonna uuden Arctis Nova -malliston suosittujen Arctis-kuulokkeiden seuraajaksi. Ensin päivänvalon näkivät selvästi kalliimmat Pro-mallit, joista langaton versio todettiin io-techin testissä selväksi parannukseksi Arctis Pro -malliin verrattuna, joskin jo 400 euroa lähentelevä hinta rajoittaa ostajakuntaa väistämättä. Hieman myöhemmin valmistaja laajensi Arctis Nova -malliston myös edullisempien Arctis-mallien tilalle uusilla Arctis Nova 7, Nova 3 ja Nova 1 -malleilla, jotka ovat nyt päätyneet io-techin testiin.

Edullisemmat Arctis Nova -mallit tuovat mukanaan Pro-malleista tutun muotoilukielen, mutta pykälän edullisemmilla materiaaleilla ja vähemmillä ominaisuuksilla. Tässä artikkelissa tutustumme pääosin Nova 7:ään, mutta testasimme myös Nova 3- ja Nova 1 -mallit, joita käsitellään lyhyemmin niiltä osa-alueilta, joiden osalta ne erottuvat kalleimmasta sisaruksestaan.

Arctis Nova 7:n suositushinta on 199,99 euroa, Arctis Nova 3:n 109,99 euroa ja Arctis Nova 1:n 69,99 euroa.

Artikkeli on katsottavissa myös videomuodossa io-techin YouTube-kanavalta.

Kuulokearvioita lukiessa on hyvä muistaa, että istuvuus ja äänenlaadulliset tekijät ovat osittain käyttäjäriippuvaisia subjektiivisia kokemuksia, sillä pään sekä korvien muoto voivat vaikuttaa käyttökokemukseen. Kuulokkeita onkin aina hyvä päästä kokeilemaan mahdollisuuksien mukaan myös itse ennen ostopäätöksen tekemistä.

Rakenne ja istuvuus

Ulkoisesti SteelSeries Arctis Nova 7:t ovat hyvin tutun oloiset Arctis Nova Pro Wirelesseihin verrattuna. Muotoilu on identtinen, mutta materiaalivalinnoissa on tehty pieniä muutoksia, sillä esimerkiksi kuulokekuppien irrotettavat ulkopinnat ovat metallisen sijaan muovia. Osat ovat kuitenkin yhä edelleen irrotettavat, mikä on varsin mielenkiintoinen ratkaisu, sillä Pro-mallista poiketen Nova 7:n latausliitäntää ei ole sijoitettu lätkien taakse, eikä myöskään kuulokkeiden akku ole vaihdettavissa. Irrotettavuudesta on hyötyä vain ja ainoastaan ulkonäön muokkaamiseen valmistajan erikseen myytävillä vaihtolätkillä.

Kalliimmista sisaruksistaan Nova 7:t erottuvat myös kuulokekuppien pehmusteillaan, sillä Pro-mallin keinonahkaisen sijaan käytössä on aiemmista Arctis-malleista tutut kangaspehmusteet. Käytännössä kankaiset tyynyt onnistuvat pitämään korvat hieman viileämpänä, mutta päästävät vastaavasti ympäristön ääniä enemmän lävitseen. Erikseen myynnissä ovat myös keinonahkaiset pehmusteet, mikäli kankaiset eivät omaan makuun sovi.

Materiaalivalintojen lisäksi myös kaiutinelementit on vaihdettu ja Pro-mallista poiketen kuulokkeen sisällä ei ole enää hieman ulos törröttävää keskiosaa. Käytännössä perinteisempi muotoilu voi parantaa käyttömukavuutta heille, keillä Pro-mallit tuntuivat epämukavilta, joskin äänenlaadullisesti kuulokkeet ovat valitettavasti ottaneet samalla hieman takapakkia.

Käyttömukavuudeltaan Nova 7:t ovat valmistajan aiemmistakin malleista tuttuun tapaan markkinoiden kärkeä. Kuten Pro-mallin arviossa jo todettiin, on Nova-mallisto onnistunut parantamaan alkuperäisten jo ennestään hyvää istuvuutta tuomalla lisää säätömahdollisuuksia. Nova-malleissa on aiemmista versioista poiketen mahdollista säätää myös korvakuppien korkeutta ja pääpannan kireyden voi säätää parin eri asetuksen välillä. Huomion arvoisena seikkana kuulokekuppien korkeussäätö on varsin jäykkä, minkä myötä säätäminen itsessään on hieman turhauttavaa, mutta toisaalta säädöt eivät liiku itsekseen.

Vasempaan kuulokekuppiin valmistaja on sijoittanut mikrofonin, joka vetäytyy tarvittaessa täysin kuulokekupin sisälle tasaiseksi, äänenvoimakkuusrullan sekä mikrofonin mykistyspainikkeen. Lisäksi tarjolla on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä langallista käyttöä varten. Oikeassa kuulokekupissa puolestaan ovat Bluetoothin virta-/parituspainike, kuulokkeiden virtapainike, keskustelu- ja peliäänten suhdetta muuttava rulla sekä USB-C-liitäntä kuulokkeiden lataamista varten. Akunkestoksi SteelSeries lupaa 38 tuntia, mikä on luokassaan hyvä tulos.

Yhteyden tietokoneeseen Arctis Nova 7:t mudostavat pienikokoisen USB-C-liitäntää käyttävän vastaanottimen kautta, mutta paketissa toimitetaan myös USB-A -> naaraspuolinen USB-C -kaapeli, jolla vastaanottimen voi sijoittaa lähemmäs käyttäjää ja kiinnittää myös tietokoneisiin, joista USB-C:tä ei löydy. Huomion arvoisena seikkana vastaanotin on varsin leveä, minkä myötä se voi tietokoneella helposti peittää myös viereisiä USB-paikkoja, joten adapterijohdon käyttäminen lienee senkin myötä useimmille suositeltavaa.

Kuulokkeita voi käyttää myös langallisesti 3,5 mm:n liitännällä sekä Bluetooth-yhteyden kautta. Bluetooth toimii myös samanaikaisesti kuulokkeiden oman langattoman yhteyden kanssa. Pelikuulokkeille tyypilliseen tapaan tuettuna on kuitenkin vain SBC-koodekki.

 

3,5 mm:n kaapelilla yhdistyvä Nova 1:n ja USB-liitäntää käyttävä Nova 3:n luopuvat oman langattoman yhteytensä lisäksi myös Bluetooth-tuesta. Johdot molemmissa malleissa ovat kohtalaisen lyhyitä ja selvästi mobiilikäyttöä varten suunniteltuja 3,5 mm:n comboliitännän ja USB-C:n kanssa, mutta molempien paketeissa toimitetaan myös jatkokappaleet tietokonekäyttöä varten. Nova 1:n jatkojohto päätyy erillisiin 3,5 mm:n liitäntöihin äänen sisään- ja ulostulolle ja Nova 3:n jatkojohto puolestaan USB-A-liitäntään.

Edullisemmat mallit ovat rakenteeltaan lähes identtisiä kalliimman Nova 7:n kanssa, mutta kuulokekuppien ulkopinnat eivät ole irrotettavissa, minkä lisäksi ulkopinnan materiaali eroaa kaikissa malleissa jonkin verran toisistaan. Yleistuntuma Arctis Nova 1:ssä ja 3:ssa on aavistuksen 7:ää muovisempi, mikä johtunee ainakin osittain niiden kevyemmästä rakenteesta. Lisäksi Nova 3 tarjoaa RGB-valaistuksen.

 

Ohjelmisto ja ominaisuudet

Tietokoneelle Arctis Nova 7:t näkyvät edeltäjistään poiketen vain yhtenä äänikorttina, mikä voi harmittaa valmistajan sovellusta välttäviä käyttäjiä. Sen sijaan käytössä on GG-ohjelmistoon integroitu Sonar, joka itsessään näkyy tietokoneelle kahtena äänikorttina ja kuulokkeiden chat-rulla muuntaa sitten Sonarin asetusta. Käytännössä Sonarin lataamisen jälkeen käyttökokemus on kuitenkin ennallaan, eli mikäli ohjelmiston vain on valmis lataamaan, ei muutos käytännössä ole merkittävä.

Sonar itsessään on tämän hetken pelikuulokemarkkinoiden parhampia ohjelmistoratkaisuja, kuten jo useaan otteeseen arvioissamme on mainittu. Tarjolla on monipuoliset taajuuskorjaimet niin kuulokkeille kuin myös niiden mikrofonille, minkä lisäksi mukana on myös hyvin toimiva ja mukautettavissa oleva tilaäänimallinnus sekä erinäisiä toimintoja kuten kompressori ja taustaäänten vaimennus. Sonarin lisäksi GG-ohjelmisto tarjoaa Nova 7:lle myös suoraan kuulokkeisiin vaikuttavat asetukset Engine-osiossaan. Tarjolla ovat kuusikanavainen taajuuskorjain kuulokkeille itselleen sekä mikrofonin äänenvoimakkuuden ja sivuäänen säätömahdollisuudet. Lisäksi mukana on aiemmista valmistajan malleista tuttu kompressori, jolla peliäänten kovien ja hiljaisten äänten suhdetta voi muuttaa.

Engine-asetukset ovat tarjolla myös Nova 3:lle, joskin joukosta puuttuu kyseisellä headsetillä kompressori. Harmillisena miinuksena Nova 3 ei tarjoa keskustelu- ja peliäänten suhdetta muuttavaa rullaa, vaikka USB-liitännän kautta toimivana sen toteuttamisen pitäisikin olla mahdollista.

Nova 1:lle Engine-asetuksia ei ole tarjolla, sillä kyseiset kuulokkeet eivät sisällä äänikorttia, johon asetukset vaikuttaisivat. Sonar toimii kuitenkin kaikilla äänikorteilla, minkä myötä se tukee samalla myös Nova 1:tä, eli tietokonekäyttäjän näkökulmasta puute ei käytännössä merkitse mitään Sonarin tarjotessa samat asetukset huomattavasti monipuolisemmassa muodossa.

 

 

Kuulokkeiden äänenlaatu

Aiempien SteelSeriesin Arctis-mallien Akilleen kantapää on testeissämme ollut niiden äänenlaatu. Niiden bassokorostus on ollut liiallinen ja toteutuksena myös löysä, minkä myötä äänen yleisilme on jäänyt varsin mutaiseksi. Arctis Nova Pro Wirelessit korjasivat äänen luokassaan jopa hyväksi ja myös Nova 7, 3 ja 1 onnistuvat selvästi edeltäjistään parantamaan, vaikka Pro-mallien tuottaman äänen tasolle ne eivät ylläkään.

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia

Kuten taajuusvastekuvaajasta on nähtävissä on Arctis Nova 7:n ääni jossain määrin Nova Pro:ta mukaileva, mutta bassossa on mukana edelleen häivähdys aiempien Arctis-mallien liiallisesta venymisestä ylätaajuuksille. Tämä kuuluu hieman pehmeämänä bassotoistona jämäkän erottelevuuden sijaan. Bassotoistoa on kuitenkin hillitty huomattavasti edeltäjämalleihin verrattuna, minkä myötä kuulokkeet ovat pelaamiseen hyvän kuuloiset ja musiikkiakin niillä voi kuunnella mielikseen.

Yläpäässä puolestaan on Nova Pro Wirelesseistä tuttu korostus, joka ei kuitenkaan tee äänestä liian sihisevaa tai kirkasta, vaan onnistuu lisäämään mukavasti erottelua. Yläpään korostus helpottaa peleissä esimerkiksi suuntien tunnistamista ja musiikissa se lisää hieman ilmavuutta.

Kokonaisuudessaan Nova 7:n ääni ei 200 euron pelikuulokkeiden mittapuilla ole suoranaisen erikoinen, mutta edellismalleihin nähden kyseessä on selvä askel oikeaan suuntaan. Äänenlaatu onnistuu olemaan pelikuulokkeeksi hintaluokkaansa kelvollinen. Esimerkiksi HyperX Cloud Alpha Wireless kuulostaa edelleen Balanced-taajuuskorjaimellaan paremmalta, mutta huomion arvoisena seikkana pientä vaivannäköä näkemällä myös Nova 7:n ääntä voi parantaa taajuuskorjainta rukkaamalla.

Arctis Nova 3 ja Nova 1 sisältävät todennäköisesti samat kaiutinelementit kuin Nova 7:t. Niissä oli kuitenkin kuultavissa ja taajuusvastemittauksissakin on nähtävissä jonkin verran vähemmän bassoa. Vähäisempi basso voinee johtua kuulokkeiden istuvuudesta, sillä langalliset mallit ovat pykälän kevyempiä, tai sitten Nova 7 -mallin sisäinen vahvistin korostaa bassoa hieman enemmän. Pykälän heikommista alimmista bassoista huolimatta myös Nova 3- ja Nova 1 -mallien äänimaisema on pelikuulokkeeksi kohtalainen ja Nova 1:n tapauksessa hintaluokassaan jo hyvä.

 

Mikrofonin äänenlaatu

Mikrofonin äänenlaatua kaikilta kuulokkeilta voit kuunnella alla olevasta YouTube-videosta.

Mikrofoni Arctis Nova 7:ssä on langattomien kuulokkeiden mittapuilla käyttökelpoinen. Ääni on parantunut edeltäjämalleista, eikä äänimaailmassa ole enää yhtä voimakasta sihisevyyttä, mutta suoranaisen hyväksi mikrofonia ei voi väittää.

Arctis Nova 3 yhdistyy tietokoneeseen USB-kaapelilla, joten siltä voisi odottaa mikrofonin osalta langatonta mallia parempaa suoritusta. Nova 7:ään nähden Nova 3 onnistuukin olemaan erottelevampi, mutta langallisten headsettien parhaimmistoon mikrofonilla ei kuitenkaan ole asiaa, sillä ääni jää kohtalaisen nasaaliksi ja ohuehkoksi.

Arctis Nova 1 käyttää yhteydessään 3,5 mm:n liitäntää, eli sen mikrofonin äänenlaatu voi vaihdella riippuen siitä, minkälaiseen äänikorttiin kuulokkeet ovat kiinnitettynä. Testikokoonpanomme emolevyllä Nova 1:n ääni vaikuttaisi jäävän tummemmaksi kuin Nova 3:n mutta omalla tavallaan se on myös miellyttävämpi nasaalin kirkkauden jäädessä pois. Vastapainona se menettää kuitenkin paljon erottelevuutta.

 

Yhteenveto

SteelSeriesin uusi Arctis Nova -mallisto on kokonaisuudessaan varsin merkittävä harppaus valmistajan aiempiin kuulokkeisiin nähden. Tällainen kehitys on mukava nähdä, sillä suurta markkinaosuutta hallitsevana SteelSeries olisi voinut jäädä helposti myös lepäämään laakereilleen.

Ulkoisesti kuulokkeet ovat siirtyneet Nova Pro Wirelessistä tuttuun muotoiluun, mikä tuo mukanaan myös aiempia Arctis-malleja monipuolisemmat säätömahdollisuudet ja sen myötä uudet kuulokkeet sopivatkin paremmin erilaisiin päihin kuin vanhemmat mallit. Pro-malleista poiketen Arctis Nova -malliston perusmalleissa kuulokkeiden pehmusteet on kuitenkin pidetty kankaisina, eikä kuulokkeiden kaiutinelementissä ole ulospäin työntyvää keskiosaa, minkä myötä käyttökokemus muistuttaa niiltä osin enemmän edeltäjiään.

Rakenteellisten parannusten lisäksi Arctis Nova -mallisto tuo mukanaan myös merkittävän päivityksen äänenlaatuun. Nova 7:t eivät edelleenkään ole markkinoiden parhaimpia pelikuulokkeita äänenlaadultaan, mutta ne yltävät jo perushyviksi malleiksi 200 euron hintaluokassa ja ääni on selvästi aiempia Arctiseja parempi. Myös mikrofonia on parannettu, joskin se jää edelleen heikommaksi kuin kovimmilla kilpailijoilla.

Arctis Nova 7:t ovat 199,99 euron hinnallaan erinomainen kilpakumppani HyperX:n Cloud Alpha Wirelesseille, sillä vaikka ne häviävätkin selvästi akunkestossa ja jonkin verran myös äänenlaadussa, ovat ne kuitenkin niilläkin saralloilla kohtalaisen hyvät ja vastapainona ne tuovat erittäin mukavan istuvuuden ja Bluetooth-tuen, joka toimii myös samanaikaisesti kuulokkeiden oman yhteyden kanssa.

Arctis Nova 7:

Plussaa

  • Erittäin hyvä istuvuus
  • Bluetooth, joka toimii samanaikaisesti kuulokkeiden oman yhteyden kanssa
  • Sonar-ohjelmisto

Miinusta

  • Mikrofonin äänenlaatu varauksin
  • Kuulokkeiden näkyminen tietokoneelle vain yhtenä äänikorttina varauksin

Huomioitavaa

  • Bluetooth-yhteys tukee vain SBC-koodekkia

Arctis Nova 1:t puolestaan tarjoavat 69,99 euron suositushintaansa erinomaisen kilpakumppanin noin 50 euron hintaluokan parhaimmistoa edustaneille Razer BlackShark V2 X:ille. Kuulokkeet ovat äänenlaadultaan hintaluokassaan jopa hyvät ja Razeriin verrattuna tasapainoisemmat sekä vähemmän bassokkaat. Istuvuudeltaan Razerit ja SteelSeriesit ovat lähes samaa tasoa, joskin kuulokekuppien osalta Razerit onnistuvat vetämään edelleen pidemmän korren erittäin mukavilla pehmusteillaan. Mikrofonin osalta SteelSeriesit eivät kuitenkaan Razerille pärjää.

Kuten Razerien tapauksessa, kannattaa myös Nova 1:t napata mahdollisuuksien mukaan alennusmyynneistä, joissa kuulokkeita todennäköisesti nähdään alle 60 euron.

Arctis Nova1:

Plussaa

  • Erittäin hyvä istuvuus
  • Äänenlaatu luokassaan
  • Sonar-ohjelmisto
  • Irrotettava johto

Miinusta

  • Mikrofonin äänenlaatu varauksin

Arctis Nova 3:t puolestaan jäävät 109 euron suositushinnallaan väistämättä hieman väliinputoajaksi, vaikka kyseessä ei olekaan suoranaisen huonot kuulokkeet.. Ne tuovat Nova 1:een verrattuna mukanaan vain USB-yhteyden, jonka seurauksena tarjolla ovat myös mikrofonin sivuäänen asetukset sekä RGB-valaistus. USB-yhteys on perinteisesti tarkoittanut myös parempia säätömahdollisuuksia valmistajan ohjelmistossa, mutta Sonarin myötä myös 3,5 mm:n kuulokkeita on mahdollista säätää ja säädöt ovat jopa perinteisiä kuulokkeiden omia asetuksia monipuolisemmat. USB-yhteys voi toki tuoda tiettyä tasalaatuisuutta ääneen, mutta toisaalta nykypäivän emolevyjen äänipiirit tuntuvat keskimäärin riittävän kohtalaisen hyvin myös 3,5 mm:n headseteille. RGB-valaistus on puolestaan tyylikkyydestään huolimatta hieman haastava ominaisuus perustelemaan monen kymmenen euron hintaeroa.

USB:stä huolimatta Nova 3:t eivät myöskään tue Sonarin chat- ja peliäänten suhteen säätämistä, mikä on pienoinen harmi. Kokonaisuudessaan Nova 3:a onkin haastava suositella Nova 1 -mallien yli, mikäli mikrofonin sivuääni, USB-yhteys ja RGB-valaistus eivät ole ehdottomia vaatimuksia.

Arctis Nova 3:

Plussaa

  • Erittäin hyvä istuvuus
  • Sonar-ohjelmisto
  • Irrotettava USB-johto

Miinusta

  • Mikrofonin äänenlaatu
  • Sonarin chat- ja peliäänten suhdetta ei ole mahdollista muokata kuulokkeista

 

This site uses XenWord.
;