
io-tech @ Las Vegas: AMD esitteli tänään järjestetyssä advance_gaming-tapahtumassaan uuden RDNA 3 -grafiikka-arkkitehtuurin, siihen perustuvan Navi 31 -grafiikkapiirin sekä Radeon RX 7900 XTX- ja 7900 XT -näytönohjaimet. Alle 1000 dollarin suositushinnalla AMD keskittyy ensisijaisesti kilpailemaan NVIDIAn tulevien GeForce RTX 4080- ja 4070-näytöohjaimien kanssa, eikä vertailua nähty jo myyntiin saapuneeseen yli 2000 euron GeForce RTX 4090 -lippulaivanäytönohjaimeen.
Yhtiön mukaan sen ensisijaisena tavoitteena on RDNA 3 -näytönohjainten suunnittelussa ollut energiatehokkuus eli performance per watt -suorituskykyyn panostaminen, mutta luonnollisesti myös parempaan suorituskykyyn on panostettu niin säteenseurannassa kuin 2023 tulevassa NVIDIAn DLSS 3 -teknologiaa mukailevassa FSR 3 -teknologiassa, jossa generoidaan ylimääräisiä keinotekoisia ruutuja nostamaan ruudunpäivitysnopeutta. Uusina ominaisuuksina DisplayPort-näyttöliittimet tukevat uusinta 2.1-standardia ja tuettuna on AV1-videoenkoodaus ja -dekoodaus.
Uusi Navi 31 -grafiikkapiiri käyttää Ryzen-prosessoreista tuttua useamman piirin chiplet-suunnittelua eli TSMC:n 5 nanometrin prosessilla valmistetun grafiikkapiirin rinnalla on kuusi kappaletta 6 nanometrin prosessilla valmistettuja MCD- eli Memory Cache Die -välimuistipiirejä. Grafiikkapiirin pinta-ala on 300 ja välimuistipiirien 37 neliömillimetriä ja ne rakentuvat yhteensä 58 miljardista transistorista.
Suorituskykyisemmän 7900 XTX:n täydessä grafiikkapiirissä on 96 kappaletta CU- eli Compute Unit -yksikköjä eli 6144- stream-prosessoria, jotka kykenevät 2,5 GHz:n Boost-kellotaajuudella 61 teraflopsin laskentatehoon ja 384-bittisen muistiväylän jatkeena on 24 gigatavua 20 Gbps nopeudella toimivaa GDDR6-muistia. Yhdistettynä 96 megatavun Infinity Cache -välimuistiin muistiväylän huippukaistanleveys nousee 5,3 teratavuun sekunnissa. Näytönohjaimen tehonkulutus on 355 wattia, AMD suosittelee vähintään 800 watin virtalähdettä ja yhtiön omassa referenssisuunnittelussa käytössä on kaksi perinteistä 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä.
7900 XT on varustettu hieman karsitulla grafiikkapiirillä, jossa on käytössä 84 CU-yksikköä eli 5376 stream-prosessoria ja viisi välimuistipiiriä. Tämä tarkoittaa 80 megatavua Infinity Cache -välimuistia ja 320-bittistä muistiväylää, jonka jatkeena on 20 gigatavua näyttömuistia. Grafiikkapiiri toimii hieman alhaisemmalla 2,4 GHz:n kellotaajuudella, näytönohjaimen tehonkulutus on alhaisempi 300 wattia ja AMD suosittelee vähintään 750 watin virtalähdettä.
Suorituskyvyn suhteen AMD esitteli 7900 XTX:n tarjoavan 4k-resoluutiolla 50-70 % parempaa suorituskykyä rasterointi- ja säteenseurantasuorituskyvyssä verrattuna edellisen RDNA 2 -sukupolven Radeon RX 6950 XT -näytönohjaimeen. Esimerkiksi 70 % parannus Cyberpunk 2077 -pelissä ilman säteenseurantaa tarkoittaisi 7900 XTX:llä lähes vastaavaa ruudunpäivitysnopeutta kuin GeForce RTX 4090:llä.
Radeon RX 7900 XTX:n veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 999 dollaria eli euroissa ja Suomen 24 % arvonlisäverolla 1280 euroa ja 7900 XT:n 899 dollaria eli 1145 euroa. Molemmat näytönohjaimet saapuvat myyntiin 13. joulukuuta.
Pääsimme julkaisutilaisuudessa käsiksi AMD:n omaan Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimeen, joka on hieman pidempi kuin edellisen sukupolven Radeon RX 6950 XT (276 vs 287 mm), mutta edelleen 2,5 korttipaikan paksuinen. 7900 XTX on fyysisesti hieman isompi kuin 7900 XT ja varustettu isommilla tuulettimilla. Näytönohjainvalmistajilta on luvassa omiin suunnitteluihin perustuvat mallit, joiden joukossa on todennäköisesti kolmella lisävirtaliittimellä varustettuja malleja. AMD kommentoi myös ATX 3.0 -standardin uutta 12VHPWR-virtaliittimen käyttöä ja sanoi päättäneensä jo vuosi sitten, ettei aio ensisijaisesti kustannussyistä käyttää uutta virtaliitintä.
Igorin testitulos, jota tässä on käytetty poikkeaa aika reippaasti muista revikoista. Igorin testissä 4090 on 16% nopeempi kuin 3090 Ti, muilla testaajilla (tsekkasin Jayz2, OC3D, KitGuru) toi ero on 50%+.
Oisko Igorilla jäänyt Vsync päälle tai jotain?
Usein säteenseurannan laatua on helppo nostaa lisäämällä laskentatehovaatimusta. Ammutaan enemmän säteita ja saadaan vähäkohinaisempi lopputulos. Konsolipuolella ainakin sonyn peleissä on nähty rt-mooda missä lasketaan heijastuksia puolella resoluutiolla(1/4 osa säteistä), Täyden resoluution heijastus veisi sitten 4x enempi tehoa. Sonyn konsolipeleissä on käytetty yksinkertaisempaa geometriaa ja rajoittunutta piirtoetäisyyttä BVH-puun tekemiseen. Tässä on kans helppo keino skaalta laatua ylöspäin samalla kun laskentatehovaatimus kasvaa todella rajusti.
Se missä kohtaa sitten kulkee raja ettei liikkeessä huomaa tehtyjä kompromisseja on mielenkiintoinen asia. Onneksi digital foundry esimerkiksi tekee hyviä oppaita eri korteille että millä asetuksilla saa kivan suorituskyvyn "minimaalisilla" kuvanlaatikompromisseilla. Kaikkien asetusten vääntäminen kaakkoon ja diashow ei onneksi ole ainoa vaihtoehto, Tulee mieleen spoilerissa oleva cp2077 opas esimerkiksi .Tuo on erittäin oiva ja havainnollistaa miten rt ei ole on/off asetus.
Niin ja kyseisen termin käyttö ei perustu oikeastaan mihinkään todelliseen "lisään" vaan on tarkoitettu antamaan kuva sellaisesta asiasta mitä ei oikeasti ole.
Jos jenkeissä hinta on 999usd ja saksassa 1200e ja suomessa 1400e niin kyllähän se valitettavasti näyttää siltä niin kuin hinnassa olisi se "Suomi-lisä".
Tuotteen ostaminen nyt sen toivossa että se alkaa toimia paremmin joskus hamassa tulevaisuudessa ei ole kovin järkevää. Osta "ominaisuus" silloin kun tarvitset sitä.
Tässä tapauksessa sille säteenseurannalle on helppo laittaa jopa hintalappu ja se on n. 1000€
Mitä prossua käyttivät? Vanha prossu selittäisi tulokset.
Igorilla 7950X eli ei kyl sillä selity mitenkään.
Miksi ostaisin nyt näyttiksen millä voisin pelata ehkä tulevaisuudessa julkaistavia pelejä. Minun kannattanee odottaa kunnes ne pelit julkaistaan ja sitten ostaa niille sopiva ohjain silloisen ajankohdan hintaan.
Niin ja ~sama lisä on kaikissa muissakin maissa mitkä on saksan hintoja kalliimmat. Myöskään jenkeissä et voi ostaa tuota korttia hintaan 999$ vaan siihen listään x määrä veroja osavaltiosta riippuen.
Jos pystyt sanomaan vähän tarkemmin mikä on se "lisä" niin on helpompi arvioida onko kyseessä joku suomalaisten jälleenmyyjien tai maahantuojien oma juttu mitä ei muilta euroopan maiden toimijoilta löydy.
Ei kun tosiaan se nyt vaan on kalliimpaa myydä tuote pienemmillä markkinoilla ja vielä kun on isompi alv. Eli olen samaa mieltä sen suhteen että oikeaa Suomi-lisää ei ole olemassa, vaan se vaan vaikuttaa siltä. Ja jos hintaero vehkeelle Suomi vs. Saksa on tosiaan yli 100e niin tilaan kyllä ulkomailta.
Pelaan jo säteenseurantapelejä. About kaikki isommat pelit mitä tällä hetkellä tulee ovat säteenseurantaa tukevia ja kaikki unreal engine5:lla tulevat pelit tukevat rautasäteenseurantaa. En pelaa kilpailullisia pum pumeja, joissa fps menee ohi silmäkarkin.
SER on jo integroitu cp2077:een mistä nvidia antoi numerot oikeassa pelissä sen pohjalta. Sama fiitsöri on myös ue5:een integroitu, tosin vain nvidian git-repossa. Tämä on normaalia, koska ue5:ssa on aika korkea vaatimustaso koodille mikä menee päärepoon.
SER on no brainer ottaa käyttöön. Sen avulla saa kerättyä ja lajiteltua epäkoherentit säteet. Keräämisen jälkeen ammutaan kimpassa säteitä, että suoritus muistioptimoituu. Ei ole vaikea toteuttaa softassa, jos raudassa on tuki
lähde ue5:lle
SER tyyppinen ratkaisu tulee melko varmasti jossain vaiheessa standardi rajapinnaksi kunhan nvidia, amd, intel, microsoft,… pääsevät asiasta yhteisymmärrykseen. On mahdollista, että tuota samaa ajatusta tullaan käyttämään yleisemminkin epäkoherenttien shadereiden lajitteluun ja ajon optimoimiseen tulevissa gpu-generaatioissa.
Alla yhden devaajan näkemys asiasta. Tyyppi on enemmänkin kirjoittanut twitteriin asiasta, jos jaksaa lukea twitteriä
Se nyt vaan on niin, että RT on se finewine tällä erää. Rasterpuolella ei niin kuhise, ei varsinkaan jos katsoo 2,3,4v päähän.
Lähtökohtaisesti Saksassa on edullisemmat hinnat alhaisemman ALV takia, joten hintaero Suomi vs Saksa tulee siitä. Sen jälkeen sitten Hinta.fi auki ja vertailemaan ne kauppojen erot, joissa on mukana kaupan oman bisneksen kulurakenne.
Minä en, en tiedä oikeastaan yhtään peliä missä olisi edes se mahdollisuus.
Tulevaisuudessa saattaa tulla pelejä mitkä hankin ja missä RT ominaisuus olisi valittavissa, sitten voin miettiä paljon haluan parantuneesta ulkonäöstä maksaa. Tällä hetkellä kaikki RT:n tuotteen hintaa lisäävät ominaisuudet ovat minulle täysin turhia.
Vaikka pelaisinkin vaikkapa cyberpunkkia, niin miettisin kyllä todella tarkasti, onko vaikkapa edes muutaman satasen panostus parantuneen grafiikan väärti. Uskoisin että sama koskee useita muitakin henkilöitä.
Toisaalta ilmeisesti pitää alkaa miettiä kuinko monta satasta pitää uhrata paremmalle VR suorituskyvylle, koska suurin osa peleistä on tällä hetkellä pelattu kakkuloiden kautta.
2-4 vuoden päästä nykyiset huippukortit ovat ehkä hyvää keskiluokkaa muutenkin. Näytönohjaimen ostaminen sen perusteella mitä tapahtuu vuoden, kahden tai useamman kuluttua on vaan hölmöä.
Eikös tästä vähän tule ne directX 10(?) ajat mieleen ja tesselointi, jolloin toisen valmistajan kortit oli niiden laskemisessa tehokkaampia ja vaativat, että näkyvän kartan ulkopuolisiakin kolmioita lasketaan. Eiköhän tässä toisteta jotakuinkin samat vaiheet. Tosiasiassa sen säteenseurannan tulee peleissä toimia niillä kaikista myydyimmän hintakategoriankin korteilla jos sen halutaan jotenkin muuttuvan yleisesti käytetyksi ja ennen kaikkea konsoleilla toimivaksi ja siitä syystä pitkään tullaan näkemään niitä slaidereita, joilla säteenseurannan määrä saadaan säädettyä kortille sopivaksi.
pari vuotta niin kukaan ei enää puhu koko aiheesta, vaan alkaa hirveä rummutus jonkun uuden tulevan tekniikan eteen, jolla saadaan myytyä ”future proof” kortteja monta vuotta ennen kuin ominaisuus yleistyy. Näin se on aina mennyt ja menee jatkossakin.
Sinun viestissäsi ei ole mitään, jonka kanssa olisin eri mieltä. Olen itsekin pelannut 3070:lla Cyberpunkia. Viittasinkin hkultalan kommentissa mainittuhin tulevaisuuden peleihin ja niiden hyvin pyörittämiseen niin eikö niissäkin sitten voi pienentää niitä RT asetuksia/ottaa pois ja ne pyörivät hyvin näillä amd:n korteilla/rtx 3000-sarjalla. Pointtinani siis se että varmasti pystyy pelaamaan kaikkia pelejä ihan hyvin näilläkin korteilla muutaman vuoden ja sitten kun se rt:n käyttö menee sinne kuuhun asti kaikissa peleissä niin ei nuo uudet nvidian kortitkaan enää riitä. Ehkä ymmärsin tuon hkultalan viestin "tulevaisuuden pelien pyörimisestä hyvin" eri tavalla kuin hän tarkoitti.
Mites 1% low suhteutuu igor vs. muut? Jos se on about sama niin varmaan v-sync päällä vedelty.
Tai sitten Igor vedelly testit täysin eri hoodeilla kuin muut.
Intelillä on vastaava ominaisuus, se tosin vain toimii eikä vaadi kehittäjältä mitään, toisin kuin SER
Miksi ostaisit nyt näyttiksen, joka on ylitehokas nykyisille peleillesi eikä paranna pelinautintoasi niillä?
Järkevää on joko päivittää tietokone harvakseltaan kalliimmilla osilla, jotka kestää monta vuotta, tai päivättää usein halvoilla osilla.
Siinä, että päivitetään usein kalliilla osilla (ostetaan sellaisia kalliita osia, jotka ei kuitenkaan kanna kunnolla tulevaisuuteen) ei ole järkeä.
Niin siinä mun linkkaamassa seb:in twiitissäkin sanottiin. Aika näyttää onko automaatio the ratkaisu vai onko parempi antaa devaajan kontrolloida. Se mitä olen seurannut twitter-keskusteluja niin vaikuttaisi siltä, että devaajat haluaisivat explisiittisen kontrollin, että saa optimoitua shaderkohtaisesti. Toki tota voi yrittää raudalla tai ajureilla ratkoa myös.
4080 julkaisupäivä on siis 16.11. Proshopin varastossa näyttäisi olevan 8kpl Asuksen Rox Strixiä hintaan 1969,900€ Onnea yritykselle myydä niitä tuohon hintaan 😉
Voi hyvin olla että löytyy omasta koneesta nämä ohjaimet tämän jälkeen.
Minun pelinautintoa kohottaa ohjain mikä parantaa nykyisen rasterointitehoa/VR "tehoa". Minun pelinautintoa laskee se että joutuisin maksamaan siitä liikaa.
Pointti on se, että en maksa sellaisesta mitä en käytä tai missä en saa sille hyödylle maksettua määrää vastiketta, esim. 4090 on sellainen, 4080 on sellainen , 7900 on todennäköisesti myös sellainen – tämän hetken hinnoilla. Jos pelaisin nyt sellaista peliä mikä ehdottomasti vaatisi esimerkiksi 7900 sarjan hintaluokan näytönohjaimen tehoa, jättäisin pelin todennäköisesti pelaamatta kuin että hommaisin näytönohjaimen tuota kuvitteellista peliä varten. Varautuminen muutaman vuoden päästä ehkä julkaistaviin peleihin maksamalla nyt uuden huippunäytönohjaimen premiumia olisi vaan idioottimaista ainakin minun kukkaron kannalta.
Miksi? Säteenjäljitysteho tuplautuu n. kahden vuoden välein ja minä päivitän rautaa ehkä neljän vuoden välein. En usko että kahden vuoden tai edes 4 vuoden kuluessa tulee yhtään peliä mitä pelaisin sen vuoksi että siinä on säteenseuranta. En usko että tulee yhtään peliä mikä on niin paljon rumempi tai huonompi perinteisellä rasteroinnilla että se vaatisi säteenseurannan käyttöä. Toisinsanoen kaikki kahden vuoden sisällä julkaistavat näytönohjaimet ovat turhia hankintoja minulle jos otetaan huomioon ainoastaan säteenseurannan tehokkuus. Katsotaan pelitarjonta neljän vuoden kuluttua, ehkä seuraava päivitykseni on tuonut sen säteenseurannan tehokkuuden jo hyvälle tasolle. Etukäteen en juuri siihen aio kuitenkaan varautua.
Paitsi jos otetaan huomioon tämän hetken RT-tuki pelit mitkä on mitä ilmeisimmin pelikelvottomia. 1080 sarja vaikkapa on hyvä esimerkki siitä mistä jopa kannattaa maksaa. Ominaisuuksista millä oli käyttöä ostohetkellä ja ominaisuuksita mitkä ei "vanhene" tai odottele tulevaisuutta.
4090:lla pystyy pelaamaan kaikkia hybridi-RT-pelejä @ 2160p 120 fps, jos prossu tai rammi ei ota kiinni. Arvosteluja katsoessa on hyvä muistaa se, että käytössä on usein överit asetukset, joista hieman karsimalla voi saada paljon lisää suorituskykyä.
No sittenhän teet juuri kuten @Fanboys Suck ehdottaa. Minulla tästä tuli kolmas sukupolvi jossa ostan RTX kortin ja jos olisin ne kaksi ensimmäistä ostanut olettaen että säteenseurannan läpimurto tapahtuu ihan juuri, korttien todellinen potentiaali aukeaa ja säteenseurantaa löytyy joka pelistä niin olisin tällä hetkellä varsin pettynyt. Sen sijaan ostin ne lähinnä sen hetkisen rasterointitehon tarpeeseen ja säteet tuli ikään kuin kaupanpäälliseksi. Saa nähdä miten Adan kanssa käy, mutta epäilen että kyllä sitä keretään vielä yksi sukupolvi julkaista ennen säteenseurannan yleistymistä.
Höpsönpöpönlöpsön, hyvä jos yltää 60 FPS monessa tämän hetken pelissä (enkä nyt tarkoita mitään cyberpunkin psycho-asetuksia)
Ettet nyt sotke jotain DLSS-sotkuja 4K:hon?
Sulle RT tulee relevantiksi tasan sillä hetkellä, kun AMD julkaisee kortin hyvällä RT-suorituskyvyllä.
Toki toi 2025 voi olla ihan realistinen arvio sen puolesta.
Eli mielestäsi ennen kuin RTX 4090 julkaistiin mikään ei tarjonnut hyvää RT-suorituskykyä? Vai muuttuiko sillä kellonlyömällä kaikki aiemmin hyvää RT-suorituskykyä tarjonneet ihan muuten vaan paskoiksi?
Joku roti nyt vaikka miten joku on sun mielestä väärää mieltä
RT olisi relevanttia jo nyt jos sattuisin pelaamaan paljon Minecraftia tai Portaalia. Cyberpunkkikin tulee ajankohtaiseksi vasta sitten kun sen saa Steamin alelaarista 20 eurolla. Onneksi siihen taitaa olla vielä aikaa.
Tässä näkee hyvin early adapter vs. extreme casualin eron. Osa tykkää pelata uusimmat jutut herkuilla, toiset pelaa 10v jälkikäteen. Ei ole yhtä totuutta säteenseurannan tarpeellisuudessa juuri nyt. Riippuu pelaajasta. Tosin se suunta mihin peliala on menossa on selkeä ja vaikea on väittää etteikö säteenseurannan merkitys kasvaisi viikko viikolta.
Esim. TPU:n testipatterissa on 25 peliä.
TPU:n käyttämillä 4K maksimiasetuksilla, kolmessa pelissä 4090 FE jää alle 100 keskiarvo-fps:n ja yhdessä niistä alle 90fps.
120fps kaikissa "hybridi-peleissä" on yläkanttiin, mutta vähemmän yläkanttiin kuin toi ylimielinen "hyvä jos 60fps" höpsönlöpsöttely on alakanttiin
NVIDIA GeForce RTX 4090 Founders Edition Review – Impressive Performance
Ei se ihan noinkaan ole, monelle se RT on edelleen ihan yhtä relevanttia kuin 4 vuotta sitten, eli ei yhtään relevanttia. Monelle siitä tykkäävällekin RT on ihan irrelevanttia koska ei ole sopivaa korttia kyseisten pelien hyväksyttävälle pyörittämiselle RT päällä.
Kyse on siis siitä, paljon on valmis maksamaan 1-3 pelistä mitä pelaa "täysillä" asetuksilla. Vai käyttääkö 1500 euroa johonkin muuhun ja 500€ korttiin mikä pyörittää sitä peliä yhtä hyvin, mutta ilman RT:tä.
TPU:n käyttämistä 25 pelistä pyöreät 0 on mainitsemiasi "hybridipelejä", tai siis osassa olisi tuki mutta ne on testattu ilman RT:tä.
Siellä on erikseen RT-testit. RT-testeissä kahdessa pelissä riitti puhti 120 FPS:ään tai yli, yhdessä päälle lähelle. Loput oli enemmän tai vähemmän kaukana, Cyberpunkissa jäädään alle 42 FPS:n.
ComputerBasen RT-testeissä Cyberpunk jäi alle 34 FPS, Ghostwire Tokyo alle 62 FPS, Dying Light 2 alle 64 FPS. Ainoa 120 FPS yltävä on Doom Eternal.
Ja nuo RT-testit ovat siis nimenomaan niitä mainitsemiasi "hybridipelejä".
Toisaalta perus ison pelin kehityskaari on jotain 5 vuotta eli korkeintaan vasta ihan viimeisimpiin "RTX" on tullut ominaisuutena joka on ollut kehityksen alusta asti mukana ajatuksissa JOS kehittäjät ovat niin päättäneet.
Ja välttäisin sanaa "efekti" säteenseurannasta, se ei ole oikein osuva. Jos efekti on heijastus niin sen voi toteuttaa monella tekniikalla, joista yksi on RT (muita esim SSR ja cubemap).
Sinäkö määrittelet, mitkä pelit lasketaan esim. niiksi hybridipeleiksi?
TPU:n listaamista asetuksista tai pelikohtaiselta sivulta ei ilmene, että esim. F1: 2022, Guardians Of The Galaxy:n tai RE: Villagen RT-efektit olisi kytketty pois päältä?
Ja ainakin noissa kahdessa ensiksi mainitussa korkeimpien asetusten ottaminen käyttöön, joita siis TPU sanoo käyttävänsä (ellei toisin ole mainittu) automaattisesti enabloi tiettyjä RT-efektejä?
No hyvä ihme, onhan se päivänselvää. On rasteroidut, on täysin säteenseurannallatoteutetut ja hybridit siinä välissä. Jos sanan "hybridi" merkitys on epäselvää, Kotus auttaa Hybridi – Kotimaisten kielten keskus
Se ilmenee ihan sillä että nuo pelit löytyvät sieltä RT-testiosiosta ja kerrotaan, että on ilmoitettu ero vrt ilman RT:tä samassa pelissä (normitestien puolelta). Esim tuo RE:V 234,5 FPS ilman RT:tä, 175 FPS RT:llä.
Upeasti TPU:lta käytetyt asetukset speksattuja ja upeasti itseltä eritelty RT-osuus lukematta
VR käyttöön edellinen sukupolvi ei oikeen ollut houkutteleva, saa nähdä onko siihen tullut muutosta.
Tämä on vähän hassu lausahdus kun omaa Cyberpunkkia pelasin tyytyväisenä julkaisussa mutta siinä ei ollut RT:ia mahdollista laittaa päälle koska pelinkehittäjät eivät olleet sitä mahdollistaneet (korttina 6800). Se, että RT oli tuettuna vain RTX korteilla kertoo aika paljon siitä minkä kortin ehdoilla koko toteutus on olleenkaan edes tehty.
Hyvin usein verottomissa hinnoissa on selkeä etu Saksan hyväksi. Tuohon tietty auttaa volyymit jne jonka ansiosta katteista voidaan vähän tinkiä. Satunnaiset tarjouserät voivat kuitenkin olla ihan kilpailukykyisiä Suomessa.
Tottakai mielellään myyvät lisää näytönohjaimia.
Tarvii tyhjentää 30×0 sarja kanavasta ja kaupoista pois 40×0 sarjan tieltä. Siellä on 4080,4070,4060 odottamassa rakoa markkinoilletuloon.
Hinnoista en lähtis vielä hirveästi riehumaan. Hintoja on helppo muutella, rakentaa bundleja ja viime kädessä kysyntä/tarjonta asettaa hinnan kauppapaikoissa. Vaikea sanoa mihin 4080 ja 7900xt realistinen hinta kaupassa asettuu kunhan niitä saa ostettua myöhemmin tämä vuonna. 4090:et myy eioota eli niiden hinta tässä kohtaa ei ole ainakaan liian alhainen(vielä).
todellakin
ja hinta ei ole paha.
Ei onneksi niin paha tilanne kuin Nvidialla. Edellistä sukupolvea on hyllyt täynnä, mutta käytettyjen korttien markkinoilla 3080 rtx lähtee 500 dollarin pintaan. Veikkaan että kohta vielä halvemmalla. Mieti siinä sitten perusteluja 1600€:n 4080:n vaiko 2000€:n 4090:n näytönohjaimelle. 8K on ainakin täysin turha ja tällä hetkellä kun tekstuurit eivät edes valtaosassa pelejä skaalaudu tuolle resoluutiolle, eikä noita näyttöjä ole juurikaan pelikäytössä.
Kun AMD:n suorituskyky käppyrät selviää joulukuussa, niin saa nähdä minkälaisia hinnanlaskuja Nvidialla on luvassa. Hinnan puolesta vaikuttaa kyllä aika hyvältä AMD:lle, jos nyt ei tule jotain yllättäviä valmistusongelmia.