
AMD on pitänyt juuri CES 2020 -lehdistötilaisuutensa Las Vegasissa varsinaisten messujen kynnyksellä. Lehdistötilaisuus striimattiin livenä myös netissä ja se tulee katseltavaksi YouTubesta myös jälkikäteen.
AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su aloitti lehdistötilaisuuden esittelemällä aiemmin Renoir-koodinimellä tunnetut Ryzen 4000 -sarjan APU-piirit. 7 nanometrin valmistusprosessilla valmistettavat piirit pitävät sisällään kahdeksan Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvaa prosessoriydintä sekä Vega-arkkitehtuuriin perustuvan Radeon-grafiikkaohjaimen.
Tarkemmin yhtiö esitteli vain ultrabook-luokkaan suunnatun lippulaivasirun, eli 15 watin TDP-arvolla varustetun Ryzen 7 4800U:n. Ryzen 7 4800U:ssa on käytössä kaikki 8 ydintä ja SMT-teknologian avulla se voi suorittaa samanaikaisesti 16 säiettä. Prosessoriydinten perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 1,8 ja 4,2 GHz. Grafiikkaohjaimessa on käytössä 8 ”Radeon-ydintä” eli Compute Unit -yksikköä, joiden kerrotaan olevan liki 60 % nopeampia kuin viime sukupolvessa.
AMD:n omissa suorituskykytesteissä Ryzen 7 4800U peittoaa Intelin 10 nanometrin Core i7-1065G7 -prosessorin ja sen uuden Gen11 -grafiikkaohjaimen Cinebenchin yhden ytimen testissä 4 %:n erolla, moniydintestissä 90 % prosentin erolla ja 3DMark Time Spy Extremessä 28 %:n erolla. Hyvin säikeistyvissä sisällöntuotantotehtävissä Ryzenin kerrotaan olevan 27 – 49 % nopeampi kuin verrokki-Ice Laken. AMD:n omiin aiempiin APU-piireihin verrattuna uuden sirun kerrotaan tarjoavan Cinebench 20 -testissä reilusti yli kaksinkertaista suorituskykyä wattia kohden.
Toinen uutuus kannettaviin on Ryzen 7 4800H. Samaan Renoir-siruun perustuvassa piirissä on käytössä niin ikään 8 ydintä ja SMT-teknologia sekä 4,2 GHz:n Boost-kellotaajuus, mutta peruskellotaajuus on nostettu 2,9 GHz:iin. Samalla TDP-arvo on nostettu 45 wattiin. AMD ei kertonut lavalla onko H-sarjan malleissa käytössä integroitu grafiikkaohjain vai ei.
Ryzen 7 4800H:n suorituskyvystä paljastettiin sen verran, että 3DMark Fire Strike Physics -testissä se saa 39 % paremman tuloksen, kuin Intelin niin ikään 45 watin TDP:llä varustettu 6-ytiminen Core i7-9750H. Tulos on samalla jopa parempi, kuin Core i7-9700K -työpöytäprosessorilla. Yhtiön mukaan suorituskykyerot ovat uuden Ryzenin eduksi vieläkin merkittävämmät sisällöntuotantotyössä.
Kannettaviin esiteltiin myös uusi SmartShift-teknologia. APU-piireissä on jo pidemmän aikaa optimoitu suorituskykyä antamalla tarpeen mukaan suurempi virtabudjetti prosessoriytimille tai grafiikkaohjaimelle. SmartShift-teknologia laajentaa saman konseptin kannettavissa myös erilliseen (Radeon-)näytönohjaimeen. Se osaa ylikellottaa erillisnäytönohjainta grafiikkavääntöä vaativissa tilanteissa kutistaen samalla prosessorille varattua tehonkulutusbudjettia. Alustavien testien mukaan vielä kehitysvaiheessa oleva teknologia tarjoaa Division 2 -pelissä noin 10 % paremman suorituskyvyn.
Lisäksi AMD kertoi tapahtumassa tuovansa kannettaviin lähiaikoina uudet Radeon RX 5600M- ja RX 5700M -näytönohjaimet, mutta niiden yksityiskohdista ei kerrottu vielä tässä vaiheessa mitään nimeä tarkempaa.
Tosiaan tuolla Techpowerupissa oli viitteitä, että vega 12 tarkoittaa noita Radeon Pro Vega 16 ja Pro Vega 20. Niiden kohdalla IGP elikkä ne taitaa olla vaan emolla eikä suoraan prossun APU:na.
Saapi nähdä mitä niissä 4000 sarjan g malleissa sitten on. Ettei nyt sitten vaan vega 11, mutta onhan se sitten varmasti parempi kuin aikaisempi.
Ei ole IGP vaan erillinen näytönohjain, toki juotettuna emolle noissa Maceissa mutta ei se sitä muuta että erillisestä kyse. IGP viittaa juurikin integroituihin (eli APU-piiriin tai prosessoriin integroitu, aiemmin piirisarjaan integroitu)
Näillä ei ole mitään tekemistä minkään APU-piirien kanssa, APU-piirissä grafiikkaohjain on integroitu osaksi samaa sirua kuin prosessori. 4000-sarjassa on tällä hetkellä käytössä maksimissaan 8 CU:n ratkaisuja eli "Vega 8", siitä ei ole varmuutta vielä kuinka monta CU:ta siinä Renoirissa oikeasti on.
Vegojen kohdalla voi mennä helposti sekaisin kun sirujen koodinimet ja mallinimet menee helposti ristiin.
No ei näytä tuoneen, jos katsoo Lenovo Ideapad slim 7:kaa jossa 4700U ja vertaa sitä vastaavaan Intelin malliin. AMDn 8core mallissa 8GB rammia kun Intelin 4core mallissa up to 16GB. Eli aivan järjetöntä toimintaa minun mielestä.
Mitä nyt katsoin Thinkpadeja, niin T490s, Intel i5-8265U, 2400MHz 16GB, 256GB, 14" FHD IPS: 1629€. Thinkpad T495s, AMD Ryzen 3700U Pro, 2666 MHz 16GB, 512GB NVMe, 14" FHD IPS: 1556€. Akut, kamerat, mikrofonit, sormenjälkilukijat aika lailla samat. Tämä siis Suomen Lenovon sivulta juuri nyt. En jaksanut mennä katsomaan noita rakentelusivuja eli siellä voi olla jotain eroja, mutta ainakin omaan silmään tuollaisena hieman parempana perusduunikannettavana rysän kanssa tuntuisi saavan hieman enemmän rahalle vastinetta (nopeampi muisti, tilavampi+nopeampi levy, nopeampi GPU ja silti kokonaisuus karvan verran edullisempi). Veikkaus on että alkuun tarjolla on joku peruskokoonpano, mutta samalla lailla kuin noiden T-sarjan Thinkpadien kanssa on tapahtunut, niin tulee myös hetken pääästä lisää vaihtoehtoja tarjolle.
Ja tuolle Ideapad slimmille näyttäisi löytyvän myös Yoga-vaihtoehto AMD:n 4000-sarjan mobiiliprossuilla ja niissä näyttäisi kaikissa olevan up to 16GB:
Lenovo Yoga Slim 7 (14″, AMD)
En tiedä miksi ei Lenovo tarjoa Thinkpad sarjaa isommilla muisteilla. Sellasta olisin uudeksi työkoneeksi halunnut. Omaan matka IdeaPad 530S-14ARR sai kyllä 32gb Ramia naitettua 2200U:n kanssa.
@hkultala no nyt on AMD:lta virallinen selitys siitä 59%:stä
katso liitettä 330490
Your share is nice and very interesting, I really like your sharing. driving directions
En tiedä tuleeko yllätyksenä, mutta monissa paikoissa käytetään ihan päivittäisenä työkoneena näitä heikompia masiinoita. Läppärit ovat tehorajoitteisia, mutta kyllä työpöydällä varsinkin 4000-sarjan APU:t tulevat olemaan aika kova juttu. Siis niissähän lienee tehojen olevan ekan generaation Ryzenin huippumallien tasoa. Ryzeneitä hahmoteltiin raskaan sarjan työskentelyyn kuluttajasegmentissä. Jotenkin tuo "nettisurffailu, videoiden katselu ja kevyt pelailu" toimi nyt vaan punaisena vaatteena tässä, kun moni käyttää jotain iPad 2/3 tuollaiseen. Kyse kuitenkin yhden ytimen mobiililaitteesta yhden gigan muistilla (kun APU-koneissa voi olla 64) melkein 10v takaa.
T490s voit rakennella 16GB+32GB muistilla ja whq paneelilla 1450P. T495:seen ei saa näitä.