AMD on julkaissut viime vuoden ja viime vuoden viimeisen neljänneksen tulokset. Mielenkiintoisempaa antia tarjosi kuitenkin jälleen sijoittajien konferenssipuhelu, jossa valotettiin yhtiön tämän vuoden suunnitelmia.
Toimitusjohtaja Lisa Su varmisti konferenssipuhelussa yhtiön tulevan julkaisemaan Zen 5 -arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit tämän vuoden aikana. Erikseen asia varmistettiin mobiilipuolen ja palvelinten osalta, mutta sama pitänee kutinsa myös työpöydän osalta.
AMD:n Strix-koodinimelliset prosessorit tulevat sisältämään Zen 5 -prosessoriytimiä ja parannetun RDNA-grafiikkaohjaimen sekä uuden sukupolven XDNA 2 -arkkitehtuurin NPU-tekoälysuorittimen. Ennakkotietojen valossa ”parannetulla RDNA:lla” viitataan ns. RDNA 3.5 -arkkitehtuuriin. XDNA-tekoälyprosessorin suorituskyvyn on ennakkoon luvattu yli kolminkertaistuvan nykyisiin Phoenix-prosessoreihin nähden. Ensimmäisten ”Strix-kannettavien” julkaisun pitäisi yhtiön mukaan tapahtua kuluvan vuoden aikana.
Palvelinpuolella Su varmisti uusien Turin-koodinimellisten Zen 5 Epycien olevan aikataulussaan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla tapahtuvalle julkaisulle. Turin-prosessorit tulevat sopimaan suoraan nykyisten 4. sukupolven Epyc-prosessoreiden SP5-kantaan ja -emolevyihin. Ne tulevat tarjoamaan Sun mukaan entistä enemmän ytimiä sekä uusia muistin mahdollisuuksia muistiavaruuden laajentamiseen. AMD uskoo Turinin tulevan tarjoamaan keskimäärin parasta yleistä suorituskykyä, suorituskykyä per ydin ja suorituskykyä per watti.
Lähde: AMD @ SeekingAlpha
Nykyaikaisen mikropiirin valmistus kestää luokkaa 3-4 kuukautta. Ja usein piirejä saatetaan haluta valmistaa hiukan varastoon ennen julkaisua, että julkaisussa piirejä voidaan myydä kunnollisia määriä eikä pelkää eioota suurimmalle osalle halukkaista ostajista.
Computex kesäkuun 1. viikolla, eiköhän siellä esitellä ja julkaisu suunnilleen heinäkuun lopussa
Ipc parannuksia luvataan 10% luokkaa.
Ddr5 6400 tuki.
Kellotaajuudet pysyy samana.
IO ydin 6nm
TMC 4N
Nämä tietysti huhuja.
IO-piilastu, ei mikään ydin.
Ja N6, nanometrit olla vain mainos.
N4, ei 4N.
4N on joku nvidiaa varten tuunattu erikoisversio prosessista, eikä sillä varmaan valmisteta piirejä muille.
”AMD uskoo Turinin tulevan tarjoamaan keskimäärin yleistä suorituskykyä, suorituskykyä per ydin ja suorituskykyä per watti.”
Hieno lause. Tärkeä lause.
Tällaiset selkeät ajatuskatkokset/typot/puuttuvat sanat jatkossa tätä kautta: Palaute – io-tech.fi
Oliko myös mitään tarkempaa informaatiota mikä koodekki tuki näillä prosessoreilla on? Tuleeko vihdoin tukemaan 4K blu-ray toistoa?
Eiköhän nämä tule työpöydälle 9000-sarjan nimellä. Tuossa aiemmin on spekuloitu milloin nämä tulevat, eivät missään tapauksessa ennen kesää ja hyvinkin voi mennä syksylle.
Koodekkituki on sellainen asia joka saadaan selville julkaisun jälkeen, kun joku videotestaaja ostaa ja arvostelee prosessorin.
Työpöytäprosessorit tulevat olemaan todnäk Ryzen 9000 -sarjaa.
AMD:lla on ollut 4K Blu-ray -levyissäkin käytettävä HEVC eli H.265 tuettuna purun osalta jo ennen kuin ensimmäistäkään Zeniä oli julkaistu, toki pätee vain prosessoreihin joissa on mukana integroitu GPU. Nykyisissä on kaikissa ja ne tukevat uusinta AV1:stäkin. Pakkaamisen osalta AV1 ei ole vielä tuettuna integroiduissa (paitsi ehkä Phoenixissa (7040/8040/8000G), siitä ei ole varmuutta) mutta sitä vanhemmat on (paitsi VP9-pakkaustukea ei ole kai missään)
Mä tarkotin tolla 4K blu-ray hommalla sitä kun ne on suojattu DRM:llä ja nykyisillä prosessoreilla ei ole mahdollisuutta sen avaamiseen (täytyisi siis olla lisenssit)
Ilmeisesti näistä ei ole mistään vielä tarkemmin kerrottu, mikä on outoa kun ovat jo valmistuksessa kerta ja ensimmäiset erät jo mitä todennäiköisimmin valmiita.
Kyse on Windowsin rajoitteista, syystä x niiden DRM:n purku toimii vain prosessoreilla jotka tukevat SGX-laajennoksia. Niitä ei tue enää edes Intel.
Sen DRM:n voi purkaa, mielestäni ihan laillisesti silloin kun muuta keinoa katseluun ei ole.